You are on page 1of 14

Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll Set your preferences for next time...Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

legimanis

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

7a0af85a3a1e34

Add a Comment
Auto-hide: off

.

.

.

.

.

SUMBANGAN KEGIATAN PETEMPATAN DI TAMAN RIA BAHRU. BATU PAHAT TERHADAP SOSIOEKONOMI PENDUDUK SEKITAR . PARIT RAJA.

. JOHOR PENGHARGAAN………………………………………….... LAMPIRAN…………………………………………………. 8 HASIL KAJIAN……………………………………………. RUJUKAN…………………………………………………. 1 PENDAHULUAN…………………………………………. 3 KAWASAN KAJIAN………………………………………. 4-7 (a) Peta Daerah (b) Peta Petempatan Negara Yang Dibandingkan (Singapura) (c) Peta Kawasan Kajian KAEDAH KAJIAN…………………………………………. 9 (a) Jenis Dan Pola Petempatan (b) Faktor Yang Mempengaruhi Petempatan (c) Fungsi Petempatan (d) Masalah Petempatan (e) Langkah Mengurangkan Masalah Petempatan ( f) Bahan Grafik RUMUSAN………………………………………………….NAMA MURID : MUHAMAD NURHAFIZ BIN YUSOFF TINGKATAN : 3 KAA NAMA GURU : PUAN ZABEDAH BINTI KAMDAN ___________________ __________________ (TANDATANGAN MURID) (TANDATANGAN GURU) SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SRI GADING BATU PAHAT. . 2 OBJEKTIF KAJIAN……………………………………….

Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada guru Geografi saya iaitu Pn. Zabedah Binti Kamdan kerana tunjuk ajar dan bimbingan beliau dalam menjalankan Kajian Geografi Tempatan (KGT). Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua .

ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama semua semasa menjalankan kajian ini. Hafiz Hakimi. Zhafri. bantuan dan tunjuk ajar sepanjang saya menjalankan kajian ini sehinggalah kajian ini selesai. saya mengucapkan terima kasih kepada penduduk di Taman Ria Bahru atas kerjasama yang diberikan. Tn. Kepada rakan-rakan kumpulan dalam kajian ini iaitu Muhd. Abd Rahman yang telah membenarkan kami menjalankan kajian ini sehingga selesai. Muhammad Hariz . Hj. Samsudin b. . Ahmad Atif dan Muhd. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada kedua-dua ibu bapa saya yang sentiasa memberi dorongan dan galakan. Akhirnya.SMK Sri Gading.

Kami memilih kawasan Taman Ria Bahru kerana ia terletak .Nama saya Muhamad Nurhafiz Bin Yusoff. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Gading. Saya belajar di Tingkatan 3 KAA. Sebagai memenuhi keperluan mata pelajaran Geografi. Batu Pahat. Johor Darul Takzim. Saya telah memilih tajuk Sumbangan Kegiatan Petempatan Di Taman Ria Bahru Terhadap Sosioekonomi Penduduk Sekitar. kami diwajibkan membuat satu kerja lapangan iaitu Kajian Geografi Tempatan (KGT).

Hafiz Hakimi Bin Mohd Azlan. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan laporan ini ialah selama lapan minggu sahaja. Muhammad Hariz Bin Abd. Menyatakan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Halid. Muhd. 4. 2. Mencadangkan langkah mengurangkan masalah petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan dengan memupuk semangat kerjasama dan cinta akan alam sekitar . Kami menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan. Ahmad Atif Bin Zainudin. 5. Saya menulis laporan ini secara individu berdasarkan data dan maklumat yang dikumpulkan di lapangan secara berkumpulan.berhampiran dengan tempat kediaman saya. 3. Objektif kajian ini dijalankan ialah supaya pelajar-pelajar dapat : 1. guru Geografi kami telah membahagikan kami kepada 8 kumpulan. Muhd. Zhafri Bin Zainal Abidin. Menerangkan fungsi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Bagi menjalankan kajian ini. Menyenaraikan faktor yang mempengaruhi petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Rakan kajian dalam kumpulan kami ialah Muhd. Mengenali jenis dan pola petempatan di kawasan kajian dan negara yang dibandingkan. Setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang murid.

Kawasan Kajian ini terletak di sebelah Barat Laut dari sekolah saya.demi menjaga kepentingan penduduk tempatan di petempatan itu. terdapat sebuah universiti dan kilang-kilang seperti Fujitsu dan PCCS. Berhampiran dengan kawasan kajian. Johor Darul Takzim. Jika menaiki bas tambangnya ialah 80 sen dan jika berjalan kaki dari sekolah kami mengambil masa 45 minit. Batu Pahat. Pandang darat fizikal di kawasan kajian kami terdiri daripada kawasan tanah pamah. Sekeliling kawasan kajian terdiri daripada tanaman kelapa sawit. Kami melakukannya dengan cara mengambil gambar dan mencatat maklumat. .Saya memerhatikan perkara berikut di kawasan kajian iaitu sumbangan kegiatan penduduk terhadap sosioekonomi penduduk sekitar.1. Peta Lokasi kawasan kajian saya adalah seperti yang ditunjukkan dalam peta 1. di pekan Parit Raja.00 petang. Kami lakukan pemerhatian ini selepas waktu persekolahan pada jam 2. Kaedah kajian yang saya gunakan ialah (a) Kaedah pemerhatian (b) Kaedah temu bual (c) Soal selidik (d)Rujukan Kaedah pemerhatian . getah dan nanas. Kawasan ini terletak 6 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan menaiki kereta dari sekolah. Kawasan Kajian yang kami pilih ialah Taman Ria Bahru.

. Halim b. Rozana bt. Hasnah bt. iaitu Buku Teks Geografi Tingkatan (1.Kaedah temu bual . Atlas. Ibrahim (e) Pn. Abdullah (Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Ria Bahru) (b) Dr.2.Kami mendapatkan maklumat melalui beberapa sumber. seperti : (a) Dr. Mohd Ali (d) En. dan Buku rujukan PMR.Semasa menjalankan kajian. Internet.Selamat Soal selidik . Baba (c) Pn. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah seperti yang terdapat dalam lampiran 1.3).Kami juga telah mengumpulkan maklumat dengan menemu bual penduduk- penduduk di Taman Ria Bahru. kami telah menjalankan soal selidik terhadap 20 orang responden yang terdiri daripada pelbagai kaum. Ishak b. Rujukan . Abd Halid b.