P. 1
Echipele Si Munca in Echipa

Echipele Si Munca in Echipa

|Views: 779|Likes:
Published by Catalina Muraru

More info:

Published by: Catalina Muraru on Sep 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2013

pdf

text

original

Sinergia muncii in echipa

De cand colegiul din Showinigan dorea sa lanseze un program de formare pentru actiunea in plina desfasurare,serviciul de educare a adultilor a pus pe picioare SIM-ul (serviciul de interventie adaptat) In cadrul unei zile asa-zisa de sinergie,angajatii unei intreprinderi sunt scosi din mediul lor de lucru si sunt parasutati in aer liber pentru a participa la activitati vizand favorizarea comunicarii,colaborarii si interactionarii intre ei.Pe scurt pentru a le dezvolta capacitatea de a lucra in echipa.Ocazional ,noua teste,punand fiecare in relief un aspect al muncii in echipa,asteptarile. Jocul cercetarii,de exemplu,vizeaza creearea unitatii in miscare,concentrarea.Membrii,atasati cu totii unei cercetari,trebuiau sa se deplaseze pe un teren foarte accidentat in scopul de a ajunge la o faleza,obiectivul care le-a fost fixat.Jocul bolului ,pune accentul pe comunicare.Un bol plin de esenta este pus intrun alt bol un pic mai mare care contine lumanari aprinse.Intrun fel ca o baie.Transportul acestei bombe incendiare se efectueaza cu ajutorul a sase corzi prinse de al doilea bol.Pentru a evita ca bolul cu esenta sa se aprinda ,trebuie deci ca toata lumea sa isi coordoneze miscarile pentru a mentine ansamblul la acelasi nivel,ceea ce il face mai dificil este faptul ca pornirea probei se face la inaltimea amfiteatrului si sosirea in exteriorul acestuia,foarte jos. Participantii,judecati dupa fizionomia lor,au apreciat vizibil experienta lor.Cativa s-au aratat surprinsi de ceea ce au realizat pana atunci.Altii au recunoscut ca au invatat sa isi cunoasca mai bine partenerii,sa comunice mai bine cu ei si de asemeni ca experienta le-a fost utila in mediul de lucru.

Echipele si organizatiile
Putem defini echipa ca un mic grup de persoane care detin competente complimentare si care colaboreaza la realizarea unor scopuri comune:isi asuma colectiv responsabilitatea de a atinge aceste obiective.Munca in echipa descrie procesul prin care diverse persoane colaboreaza la realizarea obiectivelor precise.Pentru a fi in masura sa conduca subordonati care lucreaza in echipa,trebuie inteleasa modalitatea particulara in care functioneaza echipele si trebuie sa se serveasca de aceste lucruri pentru a le ajuta sa atinga doua obiective:randamente ridicate si coechipieri satisfacuti.

care va sa zica mecanismului prin care se creeaza ceva superior sumei partilor sale.Aceasta forma de lene sociala sau efect Ringelmann(social loafing)este frecventa.Se intampla ca anumite persoane sa aiba tendinta de a incetinii ritmul atata timp cat sunt in grup .Efectul sinergiei se produce cand coechipierii folosesc cea mai buna parte posibila din resurse si ca reusesc .echipele ofera numeroase avantaje atat membrilor lor cat si organizatiei insasi:iata cateva dintre ele: • Resursele afectate la rezolvarea problemelor sunt mai importante • Creativitatea si informatia sunt favorizate • Calitatea luarii deciziilor este ameliorata • Angajamentul membrilor cu privire la sarcini este intarit • Actiunea colectiva antreneaza o crestere a motivarii • Este mult mai usor de a orienta eforturile membrilor si de a instala disciplina • Nevoile fiecaruia sunt satisfacute si organizatia ia amploare Nimic nu poate garanta ca munca in echipa va reusi.Dupa parerea lui .apartenenta la o echipa poate influenta considerabil atitudinea si comportamentul. . Ar trebui atribuita aceasta diminuare notabila a faptului ca devine mai dificil pt fiecare de a-si face cunoscut aportul personal si de a intelege obiectivele.ele profita ca li s-au repartizat responsabilitatile pentru a-i lasa pe altii sa faca toata munca.Psihologul german Ringelmann a fost primul care a descries acest fenomen caruia i-a dat numele . Daca lucreaza intr-o echipa .De altfel nu este comun de a asculta angajatii plangandu-se ca au asistat la o alta reuniune din acelea care ii judeca inutil si unde au impresia ca ei isi pierd timpul.Pentru a rezuma.In efect.angajatii pot satisface anumite nevoi individuale importante si a ameliora in mod egal rezultatele acestora.cu cat marimea unui grup creste cu atat importanta fiecaruia din membrii se pierde.Este deci un avantaj esential .dar are si altele.ajuntandu-se in colectiv.Munca in echipa ofera un avantaj care nu ii apartine decat sinergiei.

grupul de lucru este. grupul de lucru ar trebui să fie constituit cu grijă. In general aceste grupe sunt conduse de un sef caruia i se da responsabilitatea muncilor comisiei sau grupului de munca.trebuie. şi conduce cu o eficienţă. pentru a-i face sa munceasca cu un scop specific şi acest lucru este în afară de activităţile lor de zi cu zi. Odată ce executa mandatul. Cu toate acestea. Ca şi comitetele.daca vrem ca aceste echipe sa aduca o contributie valabila organizatiei.pentru a face asta trebuie inteleasa natura complexa a grupului si a dinamicii interne.notabil. Comisiile şi grupurile de lucru Există două tipuri de echipe in organizatii: comitetelor şi grupurilor de lucru. de asemenea.Gestionarii trebuie sa stie. grupurile de lucru au. prezentate în cadrul Comitetului pentru continuitatea.Cu adevarat spus. în general dizolvat. Veţi găsi nişte linii directoare în ceea ce priveşte gestionarea grupurilor de lucru din carnetelul gestionarului. Aceasta ar contracara această tendinţă a lucrătorilor Raportul interesaţi numai de funcţiile lor şi restrânge comunicările lor cu alte departamente din cadrul organizaţiei. în general.in ce circumstante are loc formarea unei echipe pentru realizarea unei sarcini .Timpul si energia consecrate muncii in grup pot conduce la atata satisfactie decat rezultatele concrete. . Aceste structuri reunesc angajaţii în grupuri mici. a propus dezvoltarea unui produs nou. de rezolvare a problemelor.apoi sa se foloseasca de asta pentru a dirija eforturile coechipierilor si de a le orienta in scopul de a realize proiectul dorit.Aceste capcane pot fi totodata evitate. Atunci se intalneste. pentru a obţine rezultatele dorite. chiar dacă membrii săi pot modifica în timp. construirea unei noi fabrici). de multe ori funcţia de a aduna lucrătorii în cadrul diferitelor departamente să se implice în problemele de interes pentru organizaţie (de exemplu. grupul de lucru ar fi mai degrabă o existenţă temporară a mandatului său este extrem de precise şi limitate în timp. Membrii unei echipe interfuncţionale provin de la diferite departamente sau unităţi funcţionale şi se dedica unei probleme sau sarcini precise astfel încât acestea trebuie să aibă în vedere nevoile intregii organizatii. Echipele interfunctionale Organizatiile de astăzi subliniază integrarea orizontală. precum şi schimbul de informaţii.

Coechipierii trebuie sa spuna in comun cunostintele pe care le poseda. o garantie pentru client. analizand idei noi. Asadar acreditarile care se refera la controlul calitatii continuie imediat dup. care cauta standardizarea produselor si reducerea la minim a costurilor de productie cu scopul de a respecta bugetul controlat de directorul de finante. procesele echipei si problemele de calitate. Coechipierii trebuie deci sa reflecteze si sa actioneze intr-o maniera interfunctionala. De exemplu. Este vorba de grupe de lucratori care se reunesc la intervale regulate si in afara de sarcinile lor obisnuite. intr-un titlu colectiv si individual. inaintea realizarii ameliorarii continue gratie competentelor lor si energiei lor. privilegiind interesele sistemului in ansamblul sau. nu sunt mereu compatibile cu cele ale direcorului fabricii. Aceste grupe se compun in general din 6 pana la 12 persoane relevante ale unei singure unitati. susceptibile pentru a reinalta productivitatea si calitatea. Printre aceste tipuri de echipe unul din cele mai apreciate este cercul de calitate: este vorba de un grup de salariati care se reunesc regulat pentru a evalua si planifica masuri precise vizant ameliorarea calitatii muncii. Mai mult inca. Echipe de participare a angajatilor Numeroare organizatii fac astazi apel la echipele functionale sau interfunctionale numite echipe de participare a angajatilor. cautand solutii inovatoare. interesele directorului de marketing care doreste crearea unor noi produse pentru a satisface nevoile clientilor. o intrepdindere trebuie sa fie in masura sa detecteze de unde ar putea proveni priblemele. Principiul cercului de calitate este acela ca problemele trebuie rezolvate acolo unde au aparut. membrii cercului de calitate se formeaza sa propuna solutii concrete.Nominal de . Dupa ce s-a bemeficiat de o formare speciala inclizand rezolvarea problemelor. respectand datele limita impuse pentru terminarea proiectelor si mai ales nelasand preocupatiile si exigentele proprii unui serviciu particular limitand amploarea cercetarilor si aportul de rezultate. Raportandu-se la o noua grila de rezolvare e problemelor echipele se forteaza sa puna in participare angajatii cu toate avantajele pe care le ofera. la servicii de un evantai de preocupari si re probleme avand un raport cu randamentul.

Este vorba de o echipa de lucratori in care se remodeleaza functiile vizate sa creasca interdependenta sarcinilor: lucratorii au puterea de a lua numeroase decizii insemnand metode de lucru.exemplu. mai mult decat prin intalnirea persoanelor. Grupele de munca autonome fac apel la luarea de decizii in participare. certifcatul HACCP (Hazard Analiza Crtitica Control Punct) reprezinta o norma americana de salubritate de nivel foarte inalt pentru intreprinderile de productie alimentara. Grupele de munca autonome Intr-un numar crescator de organizatii . Grupele de lucru autonome (numite deasemeni echipe de lucru auto-gestionate) sunt pe cale de a le inlocui. Printre avantaje se gaseste ameliorarea randamentului. Responsabilitatile autogestiunii cuprind: . Echipele virtuale Utilizarea retelelor si logicii special proiectate pentru reuniunile informatizate hotaraste asupra creatiei echipelor virtuale. la impartirea sarcinilor si la luarea in sarcina a responsabilitatilor constituite de numeroase sarcini de gestiune efectuate de supervizori in contexte prea traditionale. micsorarea costurilor si dinamizarea moralului trupelor. Totodata acest tip de reuniuni virtuale pot in mod egal sa aiba incoveniente daca rapoartele profesionale intre membrii devin prea impersonale si se pierde avantajul intalnirilor intre persoane. Avantajele pe care le pot oferi echipele virtuale le dovedesc a fi foarte interesant la ora actuala. echipa ce functioneaza clasic. fara a avea de infruntat dificultati interpersonale mereu posibile cand e vorba de evantaie de controverse. este pe cale de disparitie. A trebuit mai intai formarea angajatilor. a-i sensibiliza la noile norme si a-i pune sa contribuie la ameliorarea constanta a calitatii productiei. compusa dintr-un superior de prim esalon si subordonatii sai imediati. In efect membrii acestor echipe pot locui in localitati indepartate si cu toate acestea sa poata munci toti impreuna in scopul de a regla problemele rapid si eficient.Este vorba de echipe in care membrii lucreaza in colaborare si regleaza problemele mai ales prin intermediul informaticii.

respectarea normelor de calitate superioare. participarea la prioritatile de zi cu zi. Printre caracteristicile cheie. rezolvarea prolbemelor de exploatare cotidiene. Membrii grupelor de lucru autonome fac raport la inalta directie prin intermediul unui sef de echipa decat prin intermediul unui supervizor de prim esalon care este necesar in modelul ierarhic clasic. se gasesc principiul afectarilor multiple: toti membrii echipei au competente variante. Sunt liberi sa determine calendarul de sarini ale echipei. formarea membrilor pentru executarea de diverse sarcini. Este o evolutie importanta in structura organizationala fiind dat ca fiecare din echipele autonome asigura ele insele propria supervizare. produse finite sau servicii. atingerea obiectivelor de randament. Sunt in masura sa execute mai mult de o sarcina a echipei. Grupele de lucru autonome trebuie sa respecte principiile urmatoare: • • • • • • • Se tin coechipierii colectiv responsabili de rezultatele privind randamentul. resursele umane si ideile) in iesiri de produse (de exemplu. Functiile echipelor Functiile echipelor sunt sisteme deschise. Sunt liberi sa determine repartitia sarcinilor echipei. repartizarea sarcinilor. Tin colectiv responsabilitatea calitatii generale a ceea ce produce echipa. un raport special sau recomandarilor . care transforma intrarile de resurse (de exemplu. Evalueaza aportul fiecaruia la randamentul general.Planificarea muncii si stabilirea calendarului. daca este necesar. seful de echipa si membrii trebuie sa colaboreze nu numai la executia sarcinilor dar deasemeni si in luarea de decizii constituind metodele de lucru. In anumite cazuri echipa are chiar dreptul de a angaja si de a concedia coechipieri. Se ocupa de formatiunea lor mutuala prin a acoperi competente profesionale multiple gratie schimbarilor. In echipele auto-gestionate.

Calitatea proceselor de grup este esentiala pentru ca echipa sa fie eficienta. Este mult mai usor a concentra eforturile cand sarcinile sunt bine definite: sarcinile complexe cer inainte schimburi de informatii si interactiuni mai intense. care se preocupa de informatie. atat in ceea ce priveste executia sarcinilor cat si satisfactia membrilor. Cuprinde notabil comunicarea intre membrii echipei. Echipa trebuie in efect sa dispuna de intrarile necesare pentru a executa mai bine sarcinile care i-au fost date. Sustinerea materiala conteaza pentru multi. Cand procesul grupului se prabuseste si dinamica interna esueaza care sa fie cauza.privind masurile de luat). Natura sarcinii conteaza deasemeni: ea influenteaza asupra eficientei concentrarii eforturilor si asupra intensitatii procesului de grup. contextul organizational are repercursiuni asupra rapoartelor care se stabilesc intre coechipieri si pe punerea in opera a actiunilor lor “a sti-a face”. de meniera constanta. Printre factorii de intrare. Membrii echipei trebuie sa fie satisfacturi de realizatilr lor si de experienta lor in colaborare pentru care echipa poate obtine rezultate bune pe termen lung. O echipa repune esentialul pe rapoarte care se stabilesc intre membrii sai. Eficacitatea echipei Echipele eficace obtin rezultate excelente. ale tehnologiei. executia sarcinilor constituie un rezultat concret care trebuie sa adauge valoare organizatiei. eficacitatea echipei in general risca sa sufere din cauza aceasta. a reactiilor lor in caz de dezacord si a concluziei restrictive. dar succesul nu este asigurat pentru asta. Procesul de grup descrie metoda pe care o urmeaza membrii unei echipe pentru a transforma intrarile in iesiri. coliziunea. Eficacitatea echipei depinde de calitatea intrarilor si dinamismului care caracterizeaza activitatile sale interne. deasemeni. resurse materiale. normele. Din partea iesirilor. a amenajarilor in spatiu. luarea de decizii si maniera in care tratam conflictele. Echipele care contin mai mult de 6 sau 7 membri pot fi dificil de gestionat din motivul . Marima echipei influenteaza asupra colaborarii intre membri. satisfactia membrilor este primordiala. va sa zica dinamica grupului. ale structurilor organizationale si ale graficalor.

numarului si complexitatii interactiunilor. membrii incep sa se identifice cu alti coechipieri si cu insasi echipa. In caz de vot este adesea de preferat sa avem o echipa care contine un numar impar de membri pentru a evita sa fie egalitate. în alte contexte şi impresii privind valorile. Deci dupa anumite studii echipele de lucru puternic diversificate cultural au mai multa dificultate in a colabora eficient decat echipele cultural omogene. in mod particular in ceea ce priveste mariajul competentelor. se întâmplă ca în această etapă unii membri să se bazeze pe un alt membru care se impune sau pare a fi bine informat: un raport de dependenţă se poate stabili pentru o vreme. diverşi factori pot influenţa relaţiile care au loc între membrii echipelor noi: o experienţă în prealabil din partea colegilor. Initial membrii grupului isi pun un anumit numar de intrebari: Ce-mi poate oferi aceasta echipa? Ce contributie trebuie sa aduc? Va putea aceasta echipa sa corespunda nevoilor mele si cum vor contribui eforturile mele la executarea sarcinilor? Instadiul de formare. sa descopere un comportament considerat acceptabil si de a invata despre modul in care altii percep misiunea revenita echipei. Caracteristicile membrilor cantaresc deasemeni in balanta. agitatir. coechipierii se alatura unii altora pentru prima oara. . Este vorba despre a invata sa se cunoasca. randament si dizolvare. valorilor si caracterelor urmareste largirea bazinului de resurse ale echipei. Diversitatea competentelor. De asemenea. se poate considera ca exista 5 etape distincte in ciclul de viata a echilor: formare. Trebuie mai intai orientata munca si stabilite primele contacte interpesonale. stabilire.a face” si personalitatile. dar conduce deasemeni la complexitatea relatiilor interpersonale intre membri. Pentru revansa echipele caracterizate de diversitate sunt adesea mai creative. Etapele desfasurarii echipei Dupa o sinteza a cercetarii asupra micilor grupuri. sa construiasca legaturi interpersonale. actiunilr “a sti. Etapa de formare In etapa de formare.

Ei vor da de acum înainte o mai mare atenţie la obstacolele care pot afecta luând în considerare nevoile fiecaruia.obiectivele şi principiile organizaţiei. Membrii echipei incep sa colaboreze si stabilesc reguli de conduită care se aplică tuturor. interacţiunile dintre echipe trebuie să fie cu privire la modul de colaborare. În acest stadiu.Dificultăţile sunt în general mai complexe în cadrul echipelor marcate cu diversităţii culturale sau demografice. Se favoarizeaza armonia. . un eşec poate avea consecinţe nefaste pentru echipa.se declară deschisa ostilitatea şi se transforma in lupta. Importante schimbări care au loc la etapa de agitatie. Diverse tensiuni apar între membrii. uneori destul de delicat. deoarece acestea sunt masurate sub formă de sarcini şi precizează că membrii încep să înţeleagă stiluri relaţionale şi interpersonale ale colegilor lor. Etapa de agitatie În faza de agitaţie. În unele cazuri. sub egida unui şef. in timp ce un succes va garanta eficacitatea viitoare. sau faza de conflict. ostilitatea interpersonala cedeaza locul unui echilibru de putere. în general. Conflictele pot aparea atunci când unii membri se luptă să impună preferinţele lor sau să ocupe un loc dominant în structura ierarhică a grupului. Coaliţiile sau clicurile poate forma în jurul unei personalitate dominantă sau intereselor speciale. Cea mai mare parte a timpului. opiniile minoritare ne avand intotdeauna dreptul de citat. Subgrupuri au fost create în funcţie de colegii de echipă sau nu cu privire la sarcini şi metode de operare. Echipa se regrupeaza. Etapa de stabilizare În faza de stabilizare. astfel încât o anumita integrare începe să fie stabilita. in ceea ce priveşte sarcinile şi preocupările interpersonale. şi fiecare membru începe să joace un rol util. iar acest lucru pe termen lung. emoţiile domina. etc.

Etapa de dizolvare trezeste cateodata emotii. Marele dezavantaj ale echipelor care au ajuns la etapa de randament este in generale acela de a ameliora demersurile si modurile de ralationare esentiale la colaborarea sub forma de unitate integrata. Se devine. si membrii sunt doritori sa atinga obiectivele echipei. Ideal. care au luat forma ca grupe de lucru. Se subliniaza deci aportul fiecarui membru la reusita intregului grup. echipa va fi dizolvata dupa ce s-au atins obiectivele importante. unde membrii trebuie sa se pregateasca sa se separe.sa-si repartizeze sarinile si sa imparta aceleasi asteptari.În acest stadiu. mai organizate deasemeni. Organizarea unei sedinte . Este un stadium de integrare totala: membrii sunt in masura sa aplice metode creative pentru a realize sarcinile complexe care le-au fost propuse si pentru a rezolva conflicte interpersonale care se prezinta. coechipierii mai dgraba sa se apropie. Echipele trebuie sa-si mentina coordonarea cu organizatia: trebuie sa reuseasca sa se adapteze la circumstante. si rotile lor sunt unse. Etapa de dizolvare Ciclul de viata al echipei ia sfarsit cu etapa de dizolvare. Ideal este ca membrii sa fie pregatiti sa colaboreze din nou in viitor daca se iveste ocazia. echipepe sunt mai mature. Icest pas protejează împotriva echipei de degradare. Etapa de randament Cand au atins etapa randamentului. Dizolvarea este frecventa in cazul grupurilor temporare. comitete sau echipe de proiect. Echipa fonctioneaza comfortabil la o structura clar stabilita si stabila. în unele cazuri mai important să se protejeze de coliziune echipa decat realizarea cu succes a sarcinilor. Poate fi dificil de rupt legaturile stranse care s-au stabilit intre coechipieri lucrand impreuna si cu intensitate in timpul unui bun moment.

durata sa precum si data si locul unde se va tine.si de a se asigura ca vor fi distribuite participantilor cu cateva zile inaintea sedintei • A intocmi lista de participanti:a convoca numai oameni care pot aduce o contributie pozitiva in rezolvarea uneia sau a mai multor probleme puse in discutie.a organiza .O sedinta eficace este conform unui model general de procese de management.Ideal ar fi de al expedia cu mai multe zile .a dirija intalnirea si a controla.susceptibile de a accelera procesul de luare a deciziilor . Intr-adevar pentru a mentine o sedinta productiva si satisfacatoare .adica a asigura o monitorizare corespunzatoare.managerul trebuie a planifica.obiectivul intalnirii. Planificarea • A determina obiectivele sedintei:a preciza scopul sedintei si a indica rezultatele dorite • A se organiza in prealabil: a prevedea datele sedintei si de a se asigura de disponibilitatea participantilor • A preciza ordinea zilei:a fixa lista subiectelor de discutat ce permite membrilor de a se pregati mai bine pentru sedinta • A pregati documentatia care v-a fi utilizata:a aduna documentele pertinenete. material audiovisual) Organizarea • A trimite avizul de convocare si ordinea zilei:acest aviz trebuie sa contina lista participantilor . • A rezerva localul si materialul necesar:a prevedea o sala destul de mare pentru a incapea toti participantii precum si materialul solicitat( masa.

Managementul • A incepe si a termina sedinta la ora anuntata • A prezenta participantii: a preciza numele si rolul fiecaruia • A face aprobarea ordinii zilei si a functionalitatii:a obtine acordul tuturor in ceea ce priveste continutul si ordinea prezentarii precum si regulile de functionare • A ramane in cadrul prevazut: a pune in ordine partile interesate care ies din subiect sau care prelungesc in mod abuziv interventia lor • A avea ochiul pe ceas:a respecta perioadele alocate fiecareia dintre subiectele de discutie • A favoriza comunicarea: a acorda fiecarui membru posibilitatea de as exprima opiniile sale si a se stradui de a se implica toata echipa • A recapitula. • A pregati sala de sedinta si materialul solicitat:a verifica materialul si a aranja mobilierul in asa fel incat sa faciliteze comunicarea. • A scrie un raport:a expedia fiecarui membru al echipei .monitorizarea constituie un factor important al eficacitatii sedintelor. .informatiile sau rapoartele cu privire la deciziile luate in timpul sedintei • • Controlul A asigura monitorizarea: odata sedinta terminata.La fel ca planificarea .sau cu mai multe saptamani inainte astfel incat participantii sa poata sa se pregateasca sau sa se inlocuiasca in cazul existent.a asigura monitorizarea deciziilor adoptate pentru a ajunge la obiectivele stabilite atunci când planifică.in conditiile stabilite.a reformula si a rezuma opiniile in interval regulate:a face bilantul dupa fiecare punct al ordinii zilei A programa pauzele: a stabili pauzele pentru ca participantii sa se simpta reincarcati si de a se relaxa in vederea unei mai bune să concentreze mai bine ulterior.

Echipele de lucru sunt asemenatoare cu echipele sportive.chiar si echipele campioane ale lumii intampina cateodata esecuri:jucatorilor cei mai inzestrati le lipseste ocazional.Si chiar si echipele cele mai bine pregatite traverseaza dificultati din cand in cand. Consolidarea unei echipe de lucru Consolidarea unei echipe de lucru include o serie de activitati ce au ca scop de a reuni date legate de functionalitatea grupului si de a le analiza in vederea instaurarii schimbarilor constructive si de a ameliora eficacitatea sa operational.Cea mai mare parte a aproprierilor sistematice de consolidare cuprind operatiile enumerate in figura 11.sedintele vor fi mai productive si echipa v-a iesi castigata.daca managerul urmeaza aceste principii.Apoi ei trec la elaborarea planurilor de interventie care vor fi imediat implantate in mod colectiv.organizarea.directorii.se cearta cu partenerii lor si nu sunt la inaltime.antrenorii si jucatorii trebuie sa ia niste masuri pentru a reconstrui echipa si pentru a restabili performanta sa.Atunci poate fi util a consolida echipa. Conducerea si echipele de randament ridicat Cuvantul echipa evoca bineinteles echipele sportive care au cu siguranta multimea lor de probleme!Unii dintre membrii sai cedeaza lenii sau nemultumirii.Membri se reunesc pentru a colecta sau analiza informatiile pentru de a intelege problema.Cum se poate constata .:anumite dificultati exista in interiorul echipei (in sanul) . motivarea .coechipierii vor evalua .sau ele pot aparea.In final.organizarea unei sedinte eficace bazata esential pe principiile de management.fiind planificarea.6 • 1: gradul de constientizare al problemei • 2:colectarea de date • 3:analiza datelor si diagnosticul • 4:planificarea de interventii • 5: implantarea de masuri • 6:evaluarea Ciclul incepe printrun grad de constientizare.In acest caz proprietarii.conducerea si controlul.

procesele de consolidare a echipei se vor repune in miscare.evolutiile si realizarile echipei apoi sa se decida impreuna a lua masuri in vederea disparitiei obstacolelor in productie sau de a preveni aparitia.Cei mai buni sefi de echipa ajuta la crearea schimbarii.care inspira mari eforturi.trebuie oricum a infrunta dificultati particulare de conducere.eforturile .Aceasta armonizare se indeplineste atunci cand membrii lucreaza in mod colectiv a evalua cu atentie factorii de productie . Pentru a utiliza in totalitate toate utilitatile echipei.sustinere externa si marci de recunoastere(apreciere). structura axata pe sarcini si pe rezultate.Ei se asigura in mod egal ca toti responsabilii sunt mai motivati a utiliza bine donatiile lor si a ajunge la obiectivele de randament propuse grupului. Cei mai mari sefi de echipa stiu deasemenea de a da frau liber talentului.’’Conducatorul competent poate adauga o mare valoare eforturilor colective si a galvaniza coechipierii in asa fel incat rezultatele progreseaza intr-un mod aproape miraculos’’. Obiectivul final al consolidarii unei echipe de lucru este de a favoriza dinamica grupului si sinergia generala.Noi stim . Provocarile conducerii in echipa Printre numeroasele idei care fac astazi a evolua mass-media de lucru. .membrii competenti si devotati .Cand noi problem sau dificultati se prezinta .ca echipele cu o productie ridicata au in general in comun anumite caracterisitici:obiectiv clar si motivant.Echipele performante se construiesc multumita unei conduceri ferme si axata pe principii.Ei asigura a alege niste coechipieri care au aceleasi competente si priceperile necesare.care lucreaza cu energie.rezultatele mereu de comun accord.Lucratorii se pun in cautarea excelentei si impart aceleasi obiective.Ei nu sunt multumiti de statutul quo-ului si pun coechipierii a avea aceiasi atitudine:el invita echipa intreaga sa gaseasca motivatia necesara a schimba si a se ameliora. Cei mai buni conducatori stabiliesc o viziune precisa a viitorului . repetarile pentru a aplica niste initiative inovative in materie de lucru in echipa se gasesc in avangarda masurilor progresiste.de exemplu.norme de excelenta stricte . Urmatorul element al acestei enumeratii-recurgerea la o conducere ferma in ceea ce priveste principiile-constituite poate fi cheia celorlalte componente.conducere ferma axate pe principii.climat de colaborare .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->