P. 1
PENGACARAAN MAJLIS

PENGACARAAN MAJLIS

|Views: 1,192|Likes:
Published by nuurtsj

More info:

Published by: nuurtsj on Sep 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2012

pdf

text

original

PENGACARAAN MAJLIS

Disediakan oleh Nor Afifah bt Esham Chang Li Shan Siti Norshahirah bt Saway Remala a/p Moorthy

persembahahan atau pertunjukan.DEFINISI PENGACARA MAJLIS Individu yang mengendalikan perjalanan acara-acara dalam sesuatu majlis. .

JENIS MAJLIS Secara umum terdapat tiga jenis majlis iaitu: i) Majlis rasmi ii) Majlis separuh rasmi iii) Majlis tidak rasmi .

sistem panggilan.peraturan pakaian dan sebagainya. .Majlis rasmi dan separuh rasmi atau disebut majlis formal atau separuh formal ialah majlis yang mempunyai peraturan-peraturan tertentu yang perlu dipatuhi seperti prosedur undangan. tempat majlis yang ditentukan.

Peringkat pertama ialah Raja-raja yang memerintah dan Raja Muda atau Tengku Mahkota . ketua-ketua jabatan dan sebagainya. .Peringkat kedua ialah pemimpinpemimpin peringkat menteri. orang-orang kenamaan.Majlis rasmi DAN formal Majlis rasmi dan formal mempunyai dua taraf hadirin .

Majlis pertabalan .Contoh majlis ialah .Majlis penganugerahan pingat .Majlis sambutan kemerdekaan .Majlis pertunangan atau perkahwinan kerabat diraja .

. pegawai-pegawai tinggi kerajaan atau swasta dan lain-lain. orang-orang kenamaan.Majlis separuh formal ATAU majlis rasmi Majlis yang tidak melibatkan barisan orang kenamaan yang ramai dan hanya mempunyai satu taraf hadirin sahaja iaitu tetamu yang terdiri daripada pemimpinpemimpin yang berpangkat menteri.

Majlis perkahwinan .Contoh majlis ialah .Majlis penyampaian sijil atau diploma .Majlis penyampaian anugerah perkhidmatan.Majlis perasmian .Majlis persaraan . .

iaitu majlis yang agak longgar dari segi peraturan berpakaian.Majlis tidak rasmi -Majlis yang berlangsung dalam suasana tidak formal. majlis hari keluarga. . tempat duduk tetamu dan sebagainya. majlis sukan. ucapan. majlis penyampaian hadiah. sistem panggilan. dan majlis jamuan akhir tahun. -Majlis ini berlangsung dalam suasana santai seperti majlis perhimpunan.

universiti. warga atau penduduk setempat sahaja. sekolah dan kampung. institut.-Tidak melibatkan menteri-menteri. iaitu dilaksanakan pada peringkat jabatan. kolej. . -Melibatkan kakitangan. orang kenamaan atau pegawai berpangkat tinggi. -Lebih bersifat dalaman.

skrip tidak semestinya digunakan sebaliknya pengacara majlis boleh bercakap secara spontan dan dibenarkan menggunakan ayat-ayat yang biasa.Bagi pengacara majlis tidak rasmi. .PERANAN PENGACARA .Menyelitkan unsur-unsur kecindan bagi menghidupkan suasana majlis. .Mempunyai skrip pengacara majlis yang telah disediakan terlebih dahulu .Memerlukan individu yang berpengalaman .

Majlis Penuh Istiadat .Majlis tidak rasmi dan tidak formal .Majlis rasmi dan formal .Majlis tidak rasmi tetapi formal .MAJLIS-MAJLIS DI MALAYSIA .Majlis rasmi tetapi tidak formal .

Peka dengan situasi majlis .CIRI-CIRI PENGACARA MAJLIS .Sentiasa bersedia untuk mengumumkan sebarang perubahan kepada hadirin .Tidak kekok tampil ke hadapan dan mampu berkomunikasi dengan yakin .Mempunyai suara yang jelas dan ceria supaya dapat menghidupkan suasana majlis .

separuh rasmi atau tidak rasmi .Tidak kaku dan tidak menggunakan aksi-aksi yang keterlaluan . ..Tahu menyusun pengucapan bertatasusila mengikut prosedur dan etika sosial.Dapat membezakan kelainan dalam sesuatu majlis seperti majlis rasmi.Seorang yang kreatif dan mampu melahirkan ujaran spontan sekiranya terdesak .

Skrip pengacara hendaklah disediakan sebelum majlis bermula . .Teks disediakan dalam kertas bersaiz A4 yang dilipat dua.FORMAT BAGI TEKS PENGACARA MAJLIS . .Satu muka surat hanya untuk pengumuman sahaja dan jumlah muka surat bergantung kepada jumlah pengumuman yang perlu disampaikan oleh pengacara sepanjang majlis berlangsung.

Pengacara harus peka terhadap sebarang maklumat baharu supaya keadaan majlis tidak kelam kabut .Pengacara memulakan majlis dengan menyebut barisan tetamu yang hadir mengikut gelaran. diikuti dengan mengalu-alukan hadirin dan memperkenalkan majlis. kedudukan dan pangkat masing-masing menggunakan panggilan hormat yang bersesuaian.. .Pengacara memulakan majlis dengan mengumumkan ketibaan tetamu kehormat dan meminta izin untuk memulakan majlis .

Terbang hinggap di dahan kayu. Patah galah di haluan perahu. Contoh pantun adalah seperti berikut: PERPISAHAN Asap api embun berderai.-Pengacara juga boleh menyelitkan pantun dalam teks yang disediakan. Di antara sirih dengan pinang. Kuasa Allah siapa yang tahu. . PENUTUP Putih cahaya si kunang-kunang. Niat di hati tidak bercerai. Di jari sepuluh sembah berlalu.

Siri Pendidikan Guru Bahasa Melayu 1 (m/s 243-249) Teks 14164065-ContohTeksJuruAcaraMajlis Dimuat turun pada 140809 (www.matrik.my/dinamika .com) www.gov.edu.kmpp.scribd.RUJUKAN Siti Hajar Abdul Aziz.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->