KEPELBAGAIAN SOALAN PERBANDINGAN NOVEL -TERMINAL TIGA -SETEGUH KARANG

Rimpa pula sanggup meninggalkan kampung halaman untuk meneruskan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan. Rimpa pula sangat menyayangi ibunya yang tinggal di pedalaman Sabah. Watak utama dalam novel Seteguh Karang ialah Awanis. . Buktinya. Antara persamaan perwatakan Awanis dengan Rimpa ialah mereka bersifat penyayang. Watak utama dalam novel Terminal Tiga pula ialah Rimpa. persamaan yang lain ialah Awanis dan Rimpa gigih menuntut ilmu. Awanis mengasihi Anita walaupun Anita hanyalah adik angkatnya. [8 markah] Novel yang saya kaji ialah Seteguh Karang dan Terminal Tiga. Buktinya.Jelaskan dua persamaan perwatakan watak utama dalam dua buah novel yang anda pelajari. Awanis sanggup menduduki peperiksaan SPM semula demi mencapai cita-citanya untuk ke menara gading. Selain itu.

Rimpa sangat mengasihi ibunya yang tinggal di Sabah. Buktinya. dalam novel Terminal Tiga. Dalam novel Seteguh Karang pula. Awanis yang gagal dalam peperiksaan SPM sanggup mendudukinya buat kali kedua. Buktinya. Rimpa berusaha mencari wang untuk membiayai perbelanjaannya untuk meneruskan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan. Persoalan lain yang mempunyai persamaan ialah tolong menolong sesama insan. Antara persoalan yang sama berdasarkan kedua-dua buah novel tersebut ialah ketabahan menghadapi dugaan. dalam Terminal Tiga. Kak Nor menawarkan tempat tinggal kepada Awanis semasa Awanis menjalani latihan praktikal di Terengganu. Awanis sangat mengasihi Anita walaupun Anita hanyalah adik angkatnya. Bang Maily membantu Rimpa meneruskan pengajian dengan berusaha mendapatkan biasiswa untuknya. dalam novel Terminal Tiga. Novel yang saya pelajari ialah Seteguh Karang dan Terminal Tiga. Dalam novel Seteguh Karang.Jelaskan dua persoalan yang mempunyai persamaan berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari. Kasih sayang dalam keluarga juga merupakan persoalan yang ada dalam kedua-dua buah novel tersebut. Kemukakan contoh yang sesuai. Dalam novel Seteguh Karang pula. Buktinya. .

Jelaskan satu peranan watak sampingan dalam membantu watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari. Terminal Tiga: -Bang Maily membantu Rimpa mendapatkan bantuan kewangan /biasiswa untuk untuk membolehkannya meneruskan pengajian di Akademi Seni Kebangsaan Seteguh Karang: -Kak Nor membenarkan Awanis tinggal di rumahnya semasa Awanis menjalani latihan praktikal di Terengganu .

Terangkan cara watak utama menanganinya. Terminal Tiga: (konflik) -Rimpa cemas kerana sukar mendapatkan sumber kewangan untuk melanjutkan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan (cara menangani) -Rimpa mendapatkan pertolongan Bang Maily untuk memperoleh bantuan kewangan Seteguh Karang: (konflik) -Anita kecewa setelah mengetahui bahawa dia hanyalah anak angkat dalam keluarga Awanis (cara menangani) -Awanis membantu Anita mencari ibu dan bapa kandungnya .Jelaskan satu konflik yang berlaku dalam setiap novel yang anda pelajari.

Terminal Tiga: -masyarakat Kadazan Dusun -masyarakat petani -masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan Seteguh Karang: -masyarakat Melayu -masyarakat buruh ladang -masyarakat yang suka menjaga tepi kain orang .Jelaskan tiga perbezaan latar masyarakat dalam dua buah novel yang anda pelajari.

Terminal Tiga: -pembaca tertanya-tanya sama ada Rimpa akan dapat berjumpa dengan ayahnya di Nabawan Seteguh Karang: -pembaca tertanya-tanya sama ada ayah kandung Anita / Encik Lee mahu menerima kehadirannya sebagai anak atau tidak .Berikan contoh unsur suspen berdasarkan dua buah novel yang anda kaji.

.Jelaskan peristiwa yang menggambarkan klimaks cerita dalam dua buah novel yang anda kaji. Terminal Tiga: -Rimpa menerima panggilan telefon daripada Ruzaini memberitahu bahawa ayahnya sudah pulang ke rumah Seteguh Karang: -Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita bahawa dia sudah tahu akan kedudukannya sebagai anak angkat. Dia lari dari rumah setelah bertengkar dengan Maysarah.

Jelaskan persamaan nilai murni berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari kasih sayang Terminal Tiga Rimpa amat kasih akan ibunya Seteguh Karang Awanis kasih akan adik angkatnya iaitu Anita kegigihan Rimpa gigih mencari ayahnya yang sudah 10 tahun menghilangkan diri Rimpa ke Kuala Lumpur seorang diri untuk mendaftar di Akademi Seni Kebangsaan Ruzaini bersimpati terhadap keluarga Rimpa yang sudah 10 tahun ditinggalkan oleh ayahnya Awanis gigih berusaha menjatuhkan buah kelapa sawit berdikari Awanis mendaftar seorang diri di Institut Teknologi Mara cawangan Arau bersimpati Awanis sanggup membiayai kos penghantaran pulang jenazah Budi ke Indonesia .

Jelaskan dua persamaan latar masyarakat berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari masyarakat yang tabah menghadapi dugaan hidup Terminal Tiga Ibu Rimpa menguruskan keluarga seorang diri selepas ditinggalkan suami Seteguh Karang Awanis reda menerima hakikat bahawa ibu bapanya maut dalam kemalangan jalan raya masyarakat yang prihatin akan masalah orang lain Bang Maily membantu meringankan beban kewangan Rimpa untuk meneruskan pengajian di ASK Awanis membantu Anita mencari keluarga kandungnya .

Selepas itu dia balik semula ke Kuala Lumpur bagi meneruskan pengajiannya. .Jelaskan bahagian peleraian dalam dua buah novel yang anda pelajari. Seteguh Karang: -Awanis pergi ke Hospital Ipoh untuk menziarahi Maysarah. Maysarah insaf dan mengakui kesilapannya selama ini. Keluarga Awanis bersatu semula. Terminal Tiga: -Rimpa pulang ke kampung untuk berjumpa dengan ayahnya.

Jelaskan perbezaan latar tempat berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari. Terminal Tiga: -Sabah -Kuala Lumpur -Akademi Seni Kebangsaan -Nabawan Seteguh Karang: -Terengganu -Ipoh -Pejabat Pertubuhan Peladang -Kuantan .

Kuala Lumpur Rimpa gigih mencari ayahnya yang sudah 10 tahun menghilangkan diri Rimpa ke Kuala Lumpur seorang diri untuk mendaftar di Akademi Seni Kebangsaan Rimpa tetap mahu meneruskan hasrat belajar di Kuala Lumpur walaupun dibantah oleh ibu Seteguh Karang Awanis belajar di Institut Teknologi Mara di Arau. Perlis gigih Awanis gigih belajar walaupun pernah gagal dalam peperiksaan SPM berdikari Awanis mendaftar seorang diri di Institut Teknologi Mara cawangan Arau degil Awanis tetap mahu menjatuhkan buah kelapa sawit walaupun dilarang oleh Encik Johari .Jelaskan persamaan watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari pelajar Terminal Tiga Rimpa belajar di Akademi Seni Kebangsaan.

Awanis: -perempuan -anak kedua -ibu bapa sudah meninggal dunia -anak orang berada . Terminal Tiga .Rimpa: -lelaki -anak sulung -ibu bapa masih hidup -anak orang miskin Seteguh Karang .Jelaskan perbezaan antara watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda kaji.

Jelaskan persamaan teknik penceritaan berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari dialog Terminal Tiga Rimpa berbual-bual dengan Bang Maily tentang masalah pengajiannya Seteguh Karang Awanis berbual-bual dengan Budi tentang pekerjaannya kejutan Pembaca tidak menduga bahawa Pembaca tidak menduga bahawa Ruzaini akan mengikut kumpulan Maysarah berani menelan pil tidur pendakwah berlebihan untuk lari daripada masalah .

TERIMA KASIH.SEKIAN. Budi Bahasa Budaya Kita .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful