P. 1
NOVEL Steguh Karang & Terminal Tiga

NOVEL Steguh Karang & Terminal Tiga

|Views: 26|Likes:
Published by jualmee

More info:

Published by: jualmee on Sep 30, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2010

pdf

text

original

KEPELBAGAIAN SOALAN PERBANDINGAN NOVEL -TERMINAL TIGA -SETEGUH KARANG

Watak utama dalam novel Terminal Tiga pula ialah Rimpa. Rimpa pula sangat menyayangi ibunya yang tinggal di pedalaman Sabah. Buktinya. Selain itu. Rimpa pula sanggup meninggalkan kampung halaman untuk meneruskan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan. Awanis sanggup menduduki peperiksaan SPM semula demi mencapai cita-citanya untuk ke menara gading. Buktinya. [8 markah] Novel yang saya kaji ialah Seteguh Karang dan Terminal Tiga. Watak utama dalam novel Seteguh Karang ialah Awanis. Antara persamaan perwatakan Awanis dengan Rimpa ialah mereka bersifat penyayang.Jelaskan dua persamaan perwatakan watak utama dalam dua buah novel yang anda pelajari. . persamaan yang lain ialah Awanis dan Rimpa gigih menuntut ilmu. Awanis mengasihi Anita walaupun Anita hanyalah adik angkatnya.

. Dalam novel Seteguh Karang pula. Kemukakan contoh yang sesuai. Dalam novel Seteguh Karang. Persoalan lain yang mempunyai persamaan ialah tolong menolong sesama insan. Kak Nor menawarkan tempat tinggal kepada Awanis semasa Awanis menjalani latihan praktikal di Terengganu. Rimpa berusaha mencari wang untuk membiayai perbelanjaannya untuk meneruskan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan. Buktinya. Kasih sayang dalam keluarga juga merupakan persoalan yang ada dalam kedua-dua buah novel tersebut. dalam novel Terminal Tiga. Buktinya. Bang Maily membantu Rimpa meneruskan pengajian dengan berusaha mendapatkan biasiswa untuknya. Awanis yang gagal dalam peperiksaan SPM sanggup mendudukinya buat kali kedua. Rimpa sangat mengasihi ibunya yang tinggal di Sabah.Jelaskan dua persoalan yang mempunyai persamaan berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari. Novel yang saya pelajari ialah Seteguh Karang dan Terminal Tiga. Awanis sangat mengasihi Anita walaupun Anita hanyalah adik angkatnya. dalam Terminal Tiga. dalam novel Terminal Tiga. Buktinya. Dalam novel Seteguh Karang pula. Antara persoalan yang sama berdasarkan kedua-dua buah novel tersebut ialah ketabahan menghadapi dugaan.

Terminal Tiga: -Bang Maily membantu Rimpa mendapatkan bantuan kewangan /biasiswa untuk untuk membolehkannya meneruskan pengajian di Akademi Seni Kebangsaan Seteguh Karang: -Kak Nor membenarkan Awanis tinggal di rumahnya semasa Awanis menjalani latihan praktikal di Terengganu .Jelaskan satu peranan watak sampingan dalam membantu watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari.

Terangkan cara watak utama menanganinya. Terminal Tiga: (konflik) -Rimpa cemas kerana sukar mendapatkan sumber kewangan untuk melanjutkan pelajaran di Akademi Seni Kebangsaan (cara menangani) -Rimpa mendapatkan pertolongan Bang Maily untuk memperoleh bantuan kewangan Seteguh Karang: (konflik) -Anita kecewa setelah mengetahui bahawa dia hanyalah anak angkat dalam keluarga Awanis (cara menangani) -Awanis membantu Anita mencari ibu dan bapa kandungnya .Jelaskan satu konflik yang berlaku dalam setiap novel yang anda pelajari.

Terminal Tiga: -masyarakat Kadazan Dusun -masyarakat petani -masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan Seteguh Karang: -masyarakat Melayu -masyarakat buruh ladang -masyarakat yang suka menjaga tepi kain orang .Jelaskan tiga perbezaan latar masyarakat dalam dua buah novel yang anda pelajari.

Berikan contoh unsur suspen berdasarkan dua buah novel yang anda kaji. Terminal Tiga: -pembaca tertanya-tanya sama ada Rimpa akan dapat berjumpa dengan ayahnya di Nabawan Seteguh Karang: -pembaca tertanya-tanya sama ada ayah kandung Anita / Encik Lee mahu menerima kehadirannya sebagai anak atau tidak .

Terminal Tiga: -Rimpa menerima panggilan telefon daripada Ruzaini memberitahu bahawa ayahnya sudah pulang ke rumah Seteguh Karang: -Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita bahawa dia sudah tahu akan kedudukannya sebagai anak angkat.Jelaskan peristiwa yang menggambarkan klimaks cerita dalam dua buah novel yang anda kaji. . Dia lari dari rumah setelah bertengkar dengan Maysarah.

Jelaskan persamaan nilai murni berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari kasih sayang Terminal Tiga Rimpa amat kasih akan ibunya Seteguh Karang Awanis kasih akan adik angkatnya iaitu Anita kegigihan Rimpa gigih mencari ayahnya yang sudah 10 tahun menghilangkan diri Rimpa ke Kuala Lumpur seorang diri untuk mendaftar di Akademi Seni Kebangsaan Ruzaini bersimpati terhadap keluarga Rimpa yang sudah 10 tahun ditinggalkan oleh ayahnya Awanis gigih berusaha menjatuhkan buah kelapa sawit berdikari Awanis mendaftar seorang diri di Institut Teknologi Mara cawangan Arau bersimpati Awanis sanggup membiayai kos penghantaran pulang jenazah Budi ke Indonesia .

Jelaskan dua persamaan latar masyarakat berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari masyarakat yang tabah menghadapi dugaan hidup Terminal Tiga Ibu Rimpa menguruskan keluarga seorang diri selepas ditinggalkan suami Seteguh Karang Awanis reda menerima hakikat bahawa ibu bapanya maut dalam kemalangan jalan raya masyarakat yang prihatin akan masalah orang lain Bang Maily membantu meringankan beban kewangan Rimpa untuk meneruskan pengajian di ASK Awanis membantu Anita mencari keluarga kandungnya .

Terminal Tiga: -Rimpa pulang ke kampung untuk berjumpa dengan ayahnya.Jelaskan bahagian peleraian dalam dua buah novel yang anda pelajari. Maysarah insaf dan mengakui kesilapannya selama ini. . Keluarga Awanis bersatu semula. Selepas itu dia balik semula ke Kuala Lumpur bagi meneruskan pengajiannya. Seteguh Karang: -Awanis pergi ke Hospital Ipoh untuk menziarahi Maysarah.

Jelaskan perbezaan latar tempat berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari. Terminal Tiga: -Sabah -Kuala Lumpur -Akademi Seni Kebangsaan -Nabawan Seteguh Karang: -Terengganu -Ipoh -Pejabat Pertubuhan Peladang -Kuantan .

Jelaskan persamaan watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari pelajar Terminal Tiga Rimpa belajar di Akademi Seni Kebangsaan. Kuala Lumpur Rimpa gigih mencari ayahnya yang sudah 10 tahun menghilangkan diri Rimpa ke Kuala Lumpur seorang diri untuk mendaftar di Akademi Seni Kebangsaan Rimpa tetap mahu meneruskan hasrat belajar di Kuala Lumpur walaupun dibantah oleh ibu Seteguh Karang Awanis belajar di Institut Teknologi Mara di Arau. Perlis gigih Awanis gigih belajar walaupun pernah gagal dalam peperiksaan SPM berdikari Awanis mendaftar seorang diri di Institut Teknologi Mara cawangan Arau degil Awanis tetap mahu menjatuhkan buah kelapa sawit walaupun dilarang oleh Encik Johari .

Awanis: -perempuan -anak kedua -ibu bapa sudah meninggal dunia -anak orang berada .Jelaskan perbezaan antara watak utama berdasarkan dua buah novel yang anda kaji. Terminal Tiga .Rimpa: -lelaki -anak sulung -ibu bapa masih hidup -anak orang miskin Seteguh Karang .

Jelaskan persamaan teknik penceritaan berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari dialog Terminal Tiga Rimpa berbual-bual dengan Bang Maily tentang masalah pengajiannya Seteguh Karang Awanis berbual-bual dengan Budi tentang pekerjaannya kejutan Pembaca tidak menduga bahawa Pembaca tidak menduga bahawa Ruzaini akan mengikut kumpulan Maysarah berani menelan pil tidur pendakwah berlebihan untuk lari daripada masalah .

Budi Bahasa Budaya Kita .SEKIAN. TERIMA KASIH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->