Com arribar-hi?

La Palma de Cervelló, 23 i 24 d’octubre de 2010

Mitjans de transport
Autocorb: Tel. 93 650 07 35 FFCC fins a Quatre Camins i Autocorb Renfe fins a Molins de Rei i Autocorb

Horaris
Inauguració: Dissabte a les 12 h Horari de la Fira Dissabte de les 10 h a les 21 h Diumenge de les 10 h a les 20 h

Primers artesans al Baix Llobregat
Neolític

Telèfon Ajuntament: 93 672 02 02 ext. 8 www.lapalma.diba.es
Única fira FICA MONOGRÀ pedra de la

Organitza:

Col·labora:

Fira catalogada per Artesania de Catalunya com a fira artesana

Activitats:

Primers artesans al Baix Llobregat (neolític)
Fa 6.000 anys, els primers artesants de la pedra del Baix Llobregat, elaboraren joies de varsicita, un mineral extret de les mines prehistòriques de Gavà, utilitzant eines de pedra. Durant el neolític, l’elaboració d’extraordinàries eines de pedra, com pics i masses de corniana, puntes de fletxa i ganivets de sílex, molins per moldre cereals, afilades destrals, etc., facilitaren la pràctica de la caça i la ramaderia, de la recol·lecció i l’agricultura, i d’altres activitats domèstiques. Però també feren possible l’explotació de les mines en galeria més antigues d’Europa i la posterior elaboració de joies de varsicita, que finalment podien ser intercanviades per d’altres béns preuats.

Demostracions artesanals de la manipulació de la pedra. Escultures fetes a mà. Tallers infantils per aprendre a manipular la pedra. Exhibicions de ferrers, cistellers, fusters i terrissaires. Esculpir un bloc de pedra del municipi (activtat per a joves).

Participants a la Fira
Artesans de la pedra. Carpa dels col·leccionistes del mineral. Comerç i industrials de la pedra. Comerç local i de la vall.

Espai lúdic
Teatre infantil (contes de fira). Concerts. Exhibicions de country, batuka, dansa del ventre i altres balls. Cercaviles. Ensinistrament de gossos. Conferències. Atraccions (camp de futbol).

Exposicions:
Orígens de la Pedra (Museu de Gavà). Els primers pobladors a la Vall de Rafamans (Agrupació Pronatura). Minerals del Baix Llobregat. Els vins de minerals (vins de terres). Grup Minerològic Català (projecció). Concurs-exposició de dibuixos amb temàtica d’artesans. Concurs de fotografia jove: Capta la fira (14 a 35 anys). Consum “Com som?” (Diputació de Barcelona).

Tallers:
Microscopi binocular. Com identificar i com descobrir un mineral fals. Lapidaris. Taller Gemmologia. Iniciació al mineral.