P. 1
Programa d'activitats (Ateneu Barcelonès, Octubre 2010)

Programa d'activitats (Ateneu Barcelonès, Octubre 2010)

|Views: 120|Likes:
Published by Sergi Montes
Programa d'activitats (Ateneu Barcelonès, Octubre 2010)
Programa d'activitats (Ateneu Barcelonès, Octubre 2010)

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Sergi Montes on Oct 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2010

pdf

text

original

2

OCTUBRE 2010
Y Z

ATENEU BARCELONÈS

Eleccions al Parlament de Catalunya
El passat 8 de setembre, el President de la Generalitat anunciava les eleccions al Parlament per al 28 de novembre. Des de l’Ateneu Barcelonès, hem convidat els candidats a president dels partits representats actualment al Parlament, per ordre de menys a més escons en la present legislatura, a presentar la seva proposta de govern en unes eleccions que estaran marcades per la crisi econòmica i la sentència de l’Estatut.

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Divendres 22, 19.30 h, sala Verdaguer

Divendres 29, 19.30 h, sala Verdaguer

N

O

CiutadansPartit de la Ciutadania
Dilluns 25, 19.30 h, sala Verdaguer

Esquerra Republicana de Catalunya
Dimarts 2 de novembre, 19.30 h, sala Verdaguer

J

K

L

M

G

H

Iniciativa per Catalunya Verds
Dimarts 26, 19.30 h, sala Verdaguer

Partit dels Socialistes de Catalunya
Dimecres 3 de novembre, 19.30 h, sala Verdaguer

F E

I

Partit Popular de Catalunya

Convergència i Unió

C A B

D

En el moment de tancar el programa d’activitats no disposàvem de la confirmació oficial de l’assistència d’alguns dels candidats. Si us plau, consulteu el web per verificar qui finalment intervindrà.

TRIBUNA ATENEU

3
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dimecres 20, 13.30 h*, hotel Rívoli Ramblas (LA RAMBLA, 128)

“Arts Santa Mònica = Arts + Ciència + Comunicació”
Vicenç Altaió, director d’Arts Santa Mònica
Què és la cultura? L’art és necessari? La cultura és crítica social? La cultura és necessària? L’art és política? La cultura és universal? Ens hem oblidat de la cultura? La cultura de l’emergència... Quines responsabilitats té la cultura? A la recerca de la cultura a Barcelona... A la recerca de John Berger a Barcelona... A la recerca de Joan Brossa a Barcelona... La política necessita la cultura? L’intel·lectual és inútil? Existeix una cultura catalana? Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dilluns 18, al migdia. Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21. info@ateneubcn.org · www.ateneubcn.org Capacitat limitada. Reserva per rigorós ordre d’inscripció.
*us demanem la màxima puntualitat.

VICENÇ ALTAIÓ

AMB EL PATROCINI DE:

4
OCTUBRE 2010
Y Z

ANY JOAN MARAGALL 2010-2011 Amb motiu dels 150 anys del naixement de Joan Maragall, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació Família de Joan Maragall i Clara Noble, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès, han organitzat un cicle de conferències sobre la vida i l’obra de Joan Maragall. Aquest cicle s’estrena el 21 d’octubre i s’allargarà fins al 17 de novembre de 2011.

W

Dijous 21, 19.30 h, sala Verdaguer

X

Joan Maragall i la ciutat,
a càrrec de Jordi Llovet. L’acte comptarà amb la presència d’Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes i Oriol Bohigas, president de l’Ateneu Barcelonès.

O

P

Q

R

S

T

U

V

JOAN MARAGALL

N

Avançament de les properes conferències: Ignasi Moreta: La inquietud religiosa de Joan Maragall. ˇ Simona Skrabec: El Comte Arnau i Faust. Lluís Solà: Joan Maragall i la paraula viva. Jaume Radigales: Música, gest i paraula: l’estètica musical de Joan Maragall. Miquel Pairolí: La Catalunya del canvi de segle en el periodisme de Maragall. Josep M. Jaumà: Vida, visions i versos. Una semblança de Joan Maragall a través dels escrits. Tònia Passola: “Una veu encara viva”, Joan Maragall i la poesia popular. Josep M. Casasús: “La ciutat del perdó”. El periodisme de Joan Maragall i la Setmana Tràgica. Víctor Obiols: Lectura d’una traducció de Joan Maragall: Les “Vidas de santos” d’Ernest Hello. Adolfo Sotelo Vázquez: Joan Maragall: Catalunya i Espanya. Per a més informació sobre el calendari del cicle: www.ateneubcn.org

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

5
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cicle: Els Dijous Europeus
Dijous 28, 19.30 h, sala Verdaguer

La insostenible lleugeresa de les polítiques de sostenibilitat mediambiental?
Hi intervindran: Anna Bolaños, responsable de Responsabilitat Social Corporativa d’Agbar, i Joana Díaz Pont, periodista, consultora i docent ambiental. Doctora en sociologia.

ESCACS

Torneig social de tardor
A partir del 7 d’octubre comença el torneig social de tardor, obert a socis i simpatitzants dels escacs. Les inscripcions s’hauran de fer al full informatiu de la primera planta, on es detallaran les bases i el calendari del torneig.

6
OCTUBRE 2010
S Q O P T R U V W X Y Z

CIÈNCIES I TECNOLOGIA

Cicle: Adéu als gens omnipotents De com la ciència va descobrir que el genoma és complicat i que l’ambient és important
Durant els darrers anys, les ciències de la vida han anat recuperant la importància de l’ambient com a factor que influeix en els caràcters dels éssers vius (entre ells, els humans). El cicle “Adéu als gens omnipotents” passa del micro al macro: s’engega parlant de com el panorama del genoma s’ha complicat, i ha deixat espai a una acció de l’ambient directament sobre els gens (epigenètica), i s’arriba als determinants socials de la salut, és a dir, com l’entorn social en el seu conjunt intervé en les condicions de salut dels humans.

Dimecres 6, 19.30 h, sala Verdaguer

M

Joan Benach, professor de la UPF i codirector de la Xarxa de Condicions d’Ocupació de la Comissió de Determinants Socials de la Salut de la OMS. Contràriament al que sosté un pensament avui hegemònic, la causa fonamental de la salut de les poblacions no es troba en la genètica, els “estils de vida” o els serveis d’atenció sanitària, sinó en els determinants ecosocials

L

i polítics de cada societat. Aquesta conferència revisa els principals conceptes i evidències que relacionen l’impacte d’aquests factors sobre la salut i les desigualtats, així com les intervencions socials i sanitàries més adients per a la millora de la salut pública i la reducció de les desigualtats.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

© SESÉ

Societats patògenes: com els determinants socials danyen la nostra salut i creen desigualtat

N

FILOSOFIA

7
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cicle: Llibres per pensar (més)
Divendres 1, 19.30, sala Sagarra

Presentació del llibre Assaig sobre la vida humana, de Monique Canto-Sperber
Monique Canto-Sperber és actualment una de les filòsofes franceses més significatives. Directora de recerca del CNRS i oficial de la Legió d’Honor. Ha traduït Plató i ha publicat un monumental Diccionari d’Ètica. També ha estat membre i vicepresident del Comitè consultiu d’ètica a França. Presentem avui el seu darrer treball com a especialista en bioètica, un camp en què ha realitzat nombroses aportacions. La presentació anirà a càrrec, a més de l’autora, de Miquel Osset, director d’Editorial Proteus i de Ramon Alcoberro, ponent de la Secció de Filosofia.

Dimecres 13, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Manifest al servei del Personalisme, d’Emmanuel Mounier
Un llibre bàsic en la crítica a la civilització moderna, ara en català. Hi intervindran: Josep Lluís Váz-

quez Borau, president de l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya; Joan Paredes Hernández, president del grup “Persona i Comunitat” i promotor de la traducció; i Albert Llorca Arimany, vicepresident del Liceu Maragall de Filosofia i membre de la Junta de l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya.

8
OCTUBRE 2010

FILOSOFIA

Liceu Maragall Cicle: La filosofia com a forma de vida
La filosofia no és tan sols una activitat reflexiva teòrica i abstracta, sinó també pràctica i amb profundes vinculacions vitals, íntimes i socials. El Liceu Maragall vol dedicar atenció a aquest aspecte de la filosofia, potser més necessari que mai abans. Recordarem també la figura del filòsof francès Pierre Hadot (mort el 24 d’abril de 2010), que va obrir una reflexió innovadora sobre filosofia com a forma de vida.

Z

Dimarts 5, 19.30 h, sala Verdaguer

Y V I J K L M N O P Q R S T U W X

La Ilíada i l’Odissea, els poemes fundacionals d’Europa
Arran de la publicació, a la Fundació Bernat Metge, del tercer volum de la Ilíada, en traducció de Montserrat Ros, i del primer volum de la reedició bilingüe de l’Odissea de Carles Riba, l’hel·lenista Francesc J. Cuartero, que ha col·laborat en totes dues edicions; el lingüista Joan Solà; el president del CoNCA Francesc Guardans, i el ponent de la Secció de Filosofia Ramon Alcoberro, dialogaran sobre la significació literària i històrica d’aquests poemes, i la rellevància de les traduccions catalanes acabades de publicar. Organitza: Institut Cambó, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

PIERRE HADOT

G

H

Dissabte 23, 11 h, sala Verdaguer

F

Qu’est-ce que philosopher?. Pierre Hadot i la manera de viure filosòfica,
a càrrec d’Antoni BoschVeciana, Universitat Ramon Llull.

A

B

C

D

E

FILOSOFIA

9
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cicle: Present i passat de Schopenhauer
En el 150 aniversari de la mort d’Arthur Schopenhauer. A diferència d’altres importants filòsofs i literats de la primera meitat del XIX, l’impacte de Schopenhauer es nota cada vegada més avui dia. En destaquem alguns dels ítems des dels quals Schopenhauer esdevé clau: el tipus d’intel·lectual avui vigent; la deriva vers un esteticisme que amaga i enriqueix una antropologia de tipus tràgic; la solitud i tortura psicològica i vital del personatge, molt exemplar dels actuals temps “postmoderns”; el gust i la brillantor per l’aforisme, l’agut assaig curt, les brillants digressions i les temàtiques socials àmplies; l’elaboració d’un sistema ja posthegelià que, usant Kant, crea un nou discurs i pensament sistemàtic ja “postmodern” i més enllà d’aquests cims de la modernitat... Aquestes i altres qüestions fan que la figura de Schopenhauer sigui cada vegada més valorada.

Dimecres 27, 19.30 h, sala Verdaguer

Avançament de les properes conferències: Dimecres 3 de novembre

Schopenhauer: final de trajecte o un nou camí?,
a càrrec de Gonçal Mayos, president Liceu Maragall.

L’estètica a partir de Schopenhauer,
Mateu Cabot.

Dimecres 10 de novembre

Teoria dels colors de Schopenhauer,
Miguel Morey.

Dissabte 13 de novembre

Taula rodona ¿Què és viu i què mort del pensament de Schopenhauer?
Amb Salvi Turró, Pere Saborit,
ARTHUR SCHOPENHAUER

Lluís Roca i Octavi Piulats.

10
OCTUBRE 2010

HISTÒRIA

ARTS PLÀSTIQUES

Dimarts 19, 19.30 h, sala Sagarra

Aula oberta d’història oral Vicenç Palomares, una lluita a favor de les llibertats
Amb Vicenç Palomares, mestre i periodista; Bernat Castany, ponent de la secció d’història; Enric Crusat, llicenciat en història de l’art i Francesc Fontboté, professor d’història.

Dimarts 19, 19.30 h, sala Verdaguer

Cicle: L’art a l’edat del silici El públic 2.0: de l’espectador contemplatiu al participatiu actiu
A càrrec de Roberta Bosco, periodista. Els internautes han substituït els viatgers del Gran Tour i la Síndrome de Stendhal ha deixat pas a l’addicció per l’ordinador. Per què el públic del segle XXI ja no es conforma amb la tradicional actitud contemplativa? Per què els artistes creen obres de col·laboració i interactives, eternament en procés, que no tenen sentit sense la presència activa del públic? L’espectador convertit en usuari ja no es conforma a mirar, vol participarhi, col·laborar-hi i interactuar, i l’art li ofereix la possibilitat de fer-ho.

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

K

L

Dijous 28, 19.30 h, sala Verdaguer

J

Vivències d’un immigrant extremeny a Catalunya
Hi intervindran: Antonio Martín Martín, advocat; Antonio Mayo; Carlos Vallejo, president de la Memorial SEAT, i Bernat Castany, ponent de la secció d’Història.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

© SESÉ

M

ARTS PLÀSTIQUES

11
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dijous 21, 16 h, Hotel Porta Fira (Plaça Europa, 45-57, l’Hospitalet de Llobregat)

Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu de l’Hotel Torres Porta Fira. Barcelona
Visita comentada a càrrec de l’arquitecta Cristina Algás de l’estudi d’arquitectura, b720 Arquitectos. El projecte de les Torres Porta Fira és obra dels arquitectes Toyo Ito i Fermín Vázquez. Aquest projecte planteja una arquitectura dinàmica i àgil que té en compte els massius desplaçaments que es produeixen a les fires i les necessitats del públic. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h). 25 places limitades als socis de l’Ateneu. Reserva per estricte ordre d’inscripció.

12
OCTUBRE 2010
W X Y Z

MÚSICA

30 minuts de música a l’Ateneu
La Fundació Mas i Mas i l’Ateneu Barcelonès presenten, a partir del 18 de setembre, la nova temporada del cicle de concerts 30 minuts de música a l’Ateneu. Cada divendres, dissabte i diumenge (a les 18 h, 19 h i 20 h), la sala Pompeu Fabra s’omplirà amb la millor música clàssica, interpretada per alguns dels músics més interessants del nostre país. Preu per a cada sessió: 8 € (4 € socis de l’Ateneu Barcelonès)

U

V

MAURICI VILLAVECCHIA

S

Divendres 1, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

T

Presentació del disc Perpetuum Mobile Maurici Villavecchia, piano
Obres de M. Villavecchia.

M

N

O

P

Q

R

Dissabte 2, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

L

Xavier Canela, tenor Josep Buforn, piano
Obres de: Bellini, F. Cilea, F. V. Flotow, G. Verdi, A. Thomas, E. Lalo...

E

F

G

H

I

J

K

Diumenge 3, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

D

Cecilio Tieles, piano
Obres de: F. Chopin, L. V. Beethoven.

A

B

C

MÚSICA

13
OCTUBRE 2010

Divendres 8, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

“ALADA” Trío Ala Voronkova, violí David Salleras, saxo Guerassim Voronkov, piano
Obres de: Miguel Moreda, Jordi Cervelló, David Salleras, Marc Eychenne.

Obres de: J. S. Bach, F. Chopin, F. Liszt, Sriabin, S. Rachmaninoff, G. Gershwin, C. Marigó...

A

CARLES MARIGÓ

B

C

D

E

Obres de: J. S. Bach, B. Britten.

F

G

Laia Puig, violoncel

H

Divendres 15, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

I

J

K

Obres de: M. Trejo, A. Piazzolla, H. Ferrer, M. LeForestier, M. E. Walsh, A. Tarenzi...

L

M

N

TANGO Mayte Caparrós, veu Gustavo Llull, piano

O

P

Q

R

Carles Marigó, piano

Diumenge 10, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

S

Dissabte 9, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

MAYTE CAPARRÓS

T

U

V

W

X

Y

Z

14
OCTUBRE 2010

MÚSICA

Dissabte 16, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Divendres 22, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Blanca Santigosa, soprano Carlos Puig, piano
Obres de: M. García Morante, G. Donizetti, V. Bellini, G. Puccini, P Sorozábal... .

Laia Bobi, flauta Cosmin Boeru, piano
Obres de: M. Blavet, G. Fauré, A. Désenclos, H. Dutilleux, J. Ibert, P Taffanel. .

X

Y

Z

U

Diumenge 17, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

V

Dissabte 23, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

W

Q

Duo Vela: Eulàlia i Ester Vela López, piano a quatre mans
Obres de: J. Brahms, S. Rachmaninoff.

P

Presentació del disc Gaspar Cassadó. Integral per violoncel i piano Iñaki Etxepare, violoncel Ludovica Mosca, piano
Obres de: G. Cassadó.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

R

S

T

ECONOMIA

15
OCTUBRE 2010

Diumenge 24, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Aída Vera, soprano Mariano Torcal, tenor Akiko Nomoto, piano
Obres de: W. A. Mozart, G. F. Händel, F. A. Barbieri, R. Soutullo, J. Vert, P Luna, . R. Chapí, U. Giordano...

Obres de: G. Pierné, C. Saint-Saëns, H. Busser, H. Dutilleux, A. Tansman, A. Previn.

Tertúlia d’Economia
Dilluns 4, 14 h, sala Pompeu Fabra

Dissabte 30, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Frédéric Couraillon, piano
Obres de: L. V. Beethoven.

Canvi de rumb. De l’eradicació de la pobresa a la reforma del sistema financer internacional
Toni Comín, diputat del Parlament de Catalunya. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Diumenge 31, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Granada duo: Oksana Solovieva, violí Josep Buforn, piano
Obres de: E. Granados, I. Albéniz.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

TONI COMIN

R

Bernardo Verde, fagot A confirmar, piano

S

T

Divendres 29, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

U

V

W

X

Y

Z

16
OCTUBRE 2010
Q O P R S T U V W X Y Z

CINEMA

Mostra de cinema occità
La mostra de cinema occità “Llanterna Digital” neix dels premis de curtmetratges del mateix nom, i vol contribuir a difondre la llengua occitana a Catalunya, a través de creacions cinematogràfiques. Per assolir aquest objectiu, la 3a Mostra presenta una programació diversa, tant per la procedència de les obres que s’hi projectaran, com pel que fa a la varietat de gèneres, d’estils i de tècniques expressives, o de durada de les obres. Organitza: Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Divendres 1, 19.30 h, sala Verdaguer
Adiu lo bonet Realització: Freddy Peyresaubes. Petita reflexió, en clau d’humor, sobre l’abandonament o la vigència, encara, de la boina. Uei a noste Realització: Cati Soubles Benavente. Les imatges d’una exposició instal·lada en un petit poble del Bearn profund serveix com a element d’interrogació sobre la realitat. Amor de luènh, amor de... Realització: Mancino Marie Jaufre. Des de feia un temps, buscava la seva ànima bessona, però la buscava per Internet, per la qual cosa... Lo pònt Mancant Realització: Paolo Ansaldi i Elisa Nicoli. Dues persones intenten comunicar-se des de dues ribes oposades. Les paraules perden sentit i prenen característiques surreals.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

CINEMA L’espectador se sent desplaçat davant la força violenta del riu. Un final sorprenent ens aportarà la solució. Vòutz en viatge Realització: Elisa Nicoli. Una caminada d’un mes per les valls occitanes d’Itàlia, d’Auribeta a Ensilha, per descobrir un territori singular, caracteritzat per una llengua i una cultura. Una nova iniciativa de l’associació Chambra d’Òc, per demanar el reconeixement de la llengua occitana com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. Camina en Armanhac Realització: Amic Bedel. Quart lliurament de la sèrie “Camina” que, a través del contacte directe amb personatges anònims, en diferents indrets, arriba a les expressions culturals que ja pràcticament només es transmeten a través de l’oralitat. En aquesta ocasió, el territori que es visita és Armanyac, on ens trobarem amb persones que ens descobriran un món de “posoèrs” i de “hadetas”.

17
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dissabte 2, 12 h, sala Verdaguer

AMIC BEDEL

18
OCTUBRE 2010
R S N O P Q T U V W X Y Z

CINEMA POP in NY Realització: Stephane Valentin. 2010. Davant una societat cada cop més incontrolable i embrutida, el Comtat de Tolosa envia la seva unitat especial, la brigada Gesirenca, també coneguda com a POP , Policia Occitana de Proximitat, en missió a Nova York La missió de la POP: tornar vius i amb l’equipament de darrera generació. Anem Òc Breu recull d’imatges i sensacions recollides durant la multitudinària concentració que es va fer el 24 d’octubre de 2009, a Carcassona, a favor de la llengua occitana.

Han organitzat aquests actes:
Clara Alcobé: Música. Ramon Alcoberro: Filosofia. Josep Maria Carreras: Economia. Bernat Castany: Història. Elisabet Ferran: Estudis Polítics, Jurídics i Socials. Michele Catanzaro: Ciències i Tecnologia. Sergi Jover: Llengua i Literatura. Jaume Radigales: Escacs. Toni Rodríguez Yuste: Arts Plàstiques. Francesc Solà: Cinema.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

ESCOLA D’ESCRIPTURA

19
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dijous 7, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Halcón de los Andes, d’Ana Basanta
La presentació anirà a càrrec, a més de l’autora, de Patricia Capdevila, professora de l’Escola d’Escriptura, i de Silvia Torralba, periodista i presidenta de l’Associació Tungurahua. Organitza: Escola d’Escriptura, amb la col·laboració Ediciones Libertarias.

Dimarts 5, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Baracoa, de Muriel Villanueva
La presentació anirà a càrrec, a més de l’autora, de Laura Garcia, periodista literària, i de Josep M. Riera, editor de l’editorial Montflorit. Organitza: Escola d’Escriptura amb la col·laboració de l’editorial Montflorit.

20
OCTUBRE 2010
U V W X Y Z

ESCOLA D’ESCRIPTURA

Dimecres 20, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Grans èxits, Sebastià Alzamora, Pere Joan Martorell, Josep Lluís Aguiló
Més que una antologia, aquests Grans Èxits són un mostrari de l’obra de quatre poetes que, tot i que ja no es troben a l’inici de la seva trajectòria, són encara lluny –o això hem d’esperar– d’enfilarne la recta final. La presentació anirà a càrrec dels autors. Organitza: Escola d’Escriptura, amb la col·laboració de l’Editorial Moll.

L

M

LLIBRES

K

Dijous 21, 19.30 h, sala Sagarra

J

Presentació del llibre La Empresa y los 5 elementos. Medicina China y Management Holístico, de Jesús Gabriel Gutiérrez
La presentació anirà a càrrec, a més de l’autor, de Blanca Muñoz Ortillés, pintora i restauradora d’art i de Cesc Salamé, director de programes de desenvolupament del lideratge.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

© PILAR PELLICER - DIARI DE BALEARS

N

O

P

Q

R

S

T

ALTRES ACTIVITATS

21
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dimecres 13, 19.30 h, sala Sagarra

Cicle: Aula SOS Monuments Els mercats municipals a debat
Hi intervindran: Josep Lluís Oyon Bañales, historiador i arquitecte; Carmen Nolla, parada Mercat Municipal de Tortosa; Àngel Soto, director del Mercat de Santa Caterina de Barcelona; Àngels Fisas, parada del Mercat de la Concepció de Barcelona; i Salvador Tarragó, vicepresident SOS Monuments. Organitza: SOS Monuments, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

22
OCTUBRE 2010

TERTÚLIES

Seminari de lectura d’assaig contemporani
Dimecres 6, 10.30 h, aula 304

Democracia S.A., de Sheldon S. Wolin
J.M. DE SAGARRA

W

Prosa catalana contemporània
Dissabte 2, 18 h, aula 503

Coordinador: Bernat Castany, ponent de la Secció d’Història. Participació oberta, prèvia inscripció a: castany@yahoo.es

V

X

Y

Z

T

Memòries (1954), de Josep M. de Sagarra
Segons destacats crítics i escriptors: la millor prosa catalana del segle XX, amb permís de Josep Pla. Coordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)
Cada dimecres, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra
Coordinador: Enric Cirici (cirici@ono.com). Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.

M L

N

O

P

Q

R

S

U

Tertúlia d’Economia
Dilluns 4, 14 h, s. Pompeu Fabra

Tertúlia Borralleras
Cada dijous, 16 h, s. Pompeu Fabra
Dijous 7: Tema lliure Dijous 14: L’actual situació crítica de la justícia, a càrrec de José María Mena Álvarez, fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Dijous 21: Tema lliure Dijous 28: Ramon Llull, a càrrec de Pere Villalba, catedràtic de la UAB.

K F A B C D E G H I J

Canvi de rumb. De l’eradicació de la pobresa a la reforma del sistema financer internacional
Toni Comín, diputat del Parlament de Catalunya. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

TERTÚLIES Coordinada per Eduard Moreno, advocat i per Bernat Castany, ponent de la secció d’història.

23
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Seminari de lectura amb l’autor
Dimecres 27, 10.30 h, aula 304

AB Llibre Fòrum
Diumenge 17, 18 h, aula 402

Conflictivitat en narrativa
Vladimir Nabokov, Lolita (1958). Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

Barcelona y la modernidad. La ciudad como proyecto de cultura, de Ferran Mascarell
Coordinador: Bernat Castany, ponent de la Secció d’Història. Participació oberta, prèvia inscripció a: castany@yahoo.es

Tertúlia TR3SC
Dimecres 20, 19 h, s. Pompeu Fabra

Trobada amb Isidre Grau
Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Recordatori:
El cicle Utopies quotidianes, iniciat el passat 20 de gener, tindrà continuïtat a: Seu de Ciutadans pel Canvi, Òmnium Cultural, etc. Més informació i inscripcions: www.utopiesquotidianes.cat

Espai Ateneu (dinar-col·loqui)
Dimarts 26, 14 h, s. Pompeu Fabra

Catalunya, un camí que s’obre, Josep-Lluís Carod-Rovira
Coordinadora: Mina Pedrós. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).
JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA

Tertúlies: Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

24
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

VIATGES

Espai Ateneu Excursió per als socis de l’Ateneu a Vic
Dissabte 16, sortida en autocar a les 9 h a la plaça Catalunya (davant del Banc d’Espanya)
Us proposem una visita a la capital de la comarca d’Osona, Vic. Un recorregut pel centre històric de la ciutat on visitarem el Museu Episcopal, la Catedral i la capella Fonda de la Pietat on es poden contemplar els murals de Josep Maria Sert. Després del dinar al Casino de Vic, realitzarem un passeig per la plaça Major, el call i el temple romà de la ciutat. Preu: 50 € (inclòs viatge, dinar i visites) Coordinadora: Mina Pedrós. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès fins l’11 d’octubre (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h) o a través d’un missatge electrònic a espaiateneu@dialogar.eu

CICLE CONÈIXER

25
OCTUBRE 2010
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Cicle: Conèixer Història de l’art i les cultures Les arrels de la Mediterrània
• Creta i Micenes: les llavors del món clàssic. • La Grècia arcaica, clàssica i l’imperi hel·lenístic. • Els Etruscs: el classicisme preindoeuropeu. • Roma: Orígens, República i Imperi. Aquest curs tractarem de fer un recorregut sobre les arrels clàssiques de la nostra cultura. Començarem per esbrinar els mites i la realitat de la primera cultura mediterrània: Micenes i la seva relació amb el naixement de Grècia com a concepte cultural. Passarem a la península hel·lènica, bressol de la democràcia i els cànons estètics d’Occident, fent una mirada crítica a un món prou conegut, però de vegades poc

qüestionat. Arribarem a Alexandre el Gran i la trobada d’Occident amb Orient, el primer gran espai multicultural del nostre passat i per últim, farem una passejada crítica sobre Roma, el primer gran Imperi polític, estètic i cultural d’una Mediterrània unida per primera vegada. Professora: Ana Luz Carpallo. Durada del curs: del dijous 11 de novembre 2010 al 16 de juny 2011 Horari: cada dijous de les 18 a les 19.30 h Grup de: Mínim: 10 persones Màxim: 15 persones Preu: 135 € (socis) 235 € (no socis) Inscripcions i pagament fins al divendres 29 d’octubre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, divendres de 10 a 14 h) Per a més informació: info@ateneubcn.org

26

CALENDARI D’ACTIVITATS DIVENDRES 1 30 minuts de música a l’Ateneu Presentació del disc Perpetuum Mobile Maurici Villavecchia, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...12 Cicle: Llibres per pensar (més) Presentació del llibre Assaig sobre la vida humana, de Monique Canto-Sperber Monique Canto-Sperber, Miquel Osset i Ramon Alcoberro Sala Sagarra 19.30 h ......................7 Mostra de cinema occità Sala Verdaguer 19,30 h .................16 DISSABTE 2 Mostra de cinema occità Sala Verdaguer 12 h ......................17 30 minuts de música a l’Ateneu Xavier Canela, tenor Josep Buforn, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...12 Prosa catalana contemporània Memòries (1954), de Josep M. de Sagarra Aula 503 18 h ...............................22 DIUMENGE 3 30 minuts de música a l’Ateneu Cecilio Tieles, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...12

OCTUBRE 2010
DILLUNS 4 Tertúlia d’Economia Canvi de rumb. De l’eradicació de la pobresa a la reforma del sistema financer internacional Toni Comín Sala Pompeu Fabra 14 h........15 i 22 DIMARTS 5 La Ilíada i l’Odissea, els poemes fundacionals d’Europa Joan Solà, Francesc J. Cuartero, Francesc Guardans i Ramon Alcoberro Sala Verdaguer 19.30 h ...................8 Presentació del llibre Baracoa, de Muriel Villanueva Muriel Villanueva, Laura Garcia i Josep M. Riera Sala Sagarra 19.30 h ....................19 DIMECRES 6 Seminari de lectura d’assaig contemporani Democracia S.A., de Sheldon S. Wolin Aula 304 10.30 h..........................22 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............22

OCTUBRE 2010
>>DIMECRES 6

CALENDARI D’ACTIVITATS 27 DIUMENGE 10 30 minuts de música a l’Ateneu TANGO Mayte Caparrós, veu Gustavo Llull, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...13 DIMECRES 13 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............22 Cicle: Llibres per pensar (més) Presentació del llibre Manifest al servei del Personalisme, d’Emmanuel Mounier Josep Lluís Vázquez Borau, Joan Paredes Hernández i Albert Llorca Arimany Sala Verdaguer 19.30 h ...................7 Cicle: Aula SOS Monuments Els mercats municipals a debat Josep Lluís Oyon Bañales, Carmen Nolla, Àngel Soto, Àngels Fisas i Salvador Tarragó Sala Sagarra 19.30 h ....................21 DIJOUS 14 Tertúlia Borralleras L’actual situació crítica de la justícia José María Mena Álvarez Sala Pompeu Fabra 16 h ...............22 DIVENDRES 15 30 minuts de música a l’Ateneu Laia Puig, violoncel S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...13

Cicle: Adéu als gens omnipotents Societats patògenes: com els determinants socials danyen la nostra salut i creen desigualtat Joan Benach Sala Verdaguer 19.30 h ...................6 DIJOUS 7 Tertúlia Borralleras Tema lliure Sala Pompeu Fabra, 16 h ..............22 Presentació del llibre Halcón de los Andes, d’Ana Basanta Ana Basanta, Patricia Capdevila i Silvia Torralba Sala Sagarra 19.30 h ....................19 DIVENDRES 8 30 minuts de música a l’Ateneu “ALADA” Trío Ala Voronkova, violí David Salleras, saxo Guerassim Voronkov, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...13 DISSABTE 9 30 minuts de música a l’Ateneu Carles Marigó, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...13

28

CALENDARI D’ACTIVITATS DISSABTE 16 Espai Ateneu Excursió per als socis de l’Ateneu a Vic Plaça Catalunya 9 h .......................24 30 minuts de música a l’Ateneu Blanca Santigosa, soprano Carlos Puig, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...14 DIUMENGE 17 30 minuts de música a l’Ateneu Duo Vela: Eulàlia i Ester Vela López, piano a quatre mans S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...14 AB Llibre Fòrum Conflictivitat en narrativa Vladimir Nabokov, Lolita (1958) Aula 402 18 h ...............................23 DIMARTS 19 Cicle: L’art a l’edat del silici El públic 2.0: de l’espectador contemplatiu al participatiu actiu Roberta Bosco Sala Verdaguer 19.30 h .................10 Aula oberta d’història oral Vicenç Palomares, una lluita a favor de les llibertats Vicenç Palomares, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Sagarra 19.30 h ....................10

OCTUBRE 2010
DIMECRES 20 Tribuna Ateneu “Arts Santa Mònica = Arts + Ciència + Comunicació” Vicenç Altaió Hotel Rívoli Ramblas 13.30 h ..........3 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............22 Tertúlia TR3SC Trobada amb Isidre Grau Sala Pompeu Fabra 19 h ...............23 Presentació del llibre Grans èxits Manel Marí, Sebastià Alzamora, Pere Joan Martorell, Josep Lluís Aguiló Manel Marí, Sebastià Alzamora, Pere Joan Martorell i Josep Lluís Aguiló Sala Verdaguer 19.30 h .................20 DIJOUS 21 Tertúlia Borralleras Tema lliure Sala Pompeu Fabra 16 h ...............22 Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu de l’Hotel Torres Porta Fira. Barcelona Hotel Porta Fira 16 h .....................11 Any Joan Maragall 2010-2011 Joan Maragall i la ciutat Jordi Llovet, Oriol Izquierdo i Oriol Bohigas Sala Verdaguer 19.30 h ...................4

OCTUBRE 2010
>>DIJOUS 21

CALENDARI D’ACTIVITATS 29 DIUMENGE 24 30 minuts de música a l’Ateneu Aída Vera, soprano Mariano Torcal, tenor Akiko Nomoto, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...15 DILLUNS 25 Eleccions al Parlament de Catalunya Iniciativa per Catalunya Verds Sala Verdaguer 19.30 h ...................2 DIMARTS 26 Espai Ateneu (dinar-col·loqui) Catalunya, un camí que s’obre Josep-Lluís Carod-Rovira Sala Pompeu Fabra 14 h ...............23 Eleccions al Parlament de Catalunya Partit Popular de Catalunya Sala Verdaguer 19.30 h ...................2 DIMECRES 27 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............22 Cicle: Present i passat de Schopenhauer Schopenhauer: final de trajecte o un nou camí? Gonçal Mayos Sala Verdaguer 19.30 h ...................9

Presentació del llibre La Empresa y los 5 elementos. Medicina China y Management Holístico, de Jesús Gabriel Gutiérrez Jesús Gabriel Ortillés, Blanca Muñoz Ortillés i Cesc Salamé Sala Sagarra 19.30 h ....................20 DIVENDRES 22 Eleccions al Parlament de Catalunya Ciutadans-Partit de la Ciutadania Sala Verdaguer 19.30 h ...................2 30 minuts de música a l’Ateneu Laia Bobi, flauta Cosmin Boeru, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...14 DISSABTE 23 Liceu Maragall Cicle: La filosofia com a forma de vida Qu’est-ce que philosopher?. Pierre Hadot i la manera de viure filosòfica Antoni Bosch-Veciana Sala Verdaguer 11 h.........................8 30 minuts de música a l’Ateneu Presentació del disc Gaspar Cassadó. Integral per violoncel i piano Iñaki Etxepare, violoncel Ludovica Mosca, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...14

30

CALENDARI D’ACTIVITATS
>>DIMECRES 27

OCTUBRE 2010
DIVENDRES 29 Eleccions al Parlament de Catalunya Esquerra Republicana de Catalunya Sala Verdaguer 19.30 h ...................2 30 minuts de música a l’Ateneu Bernardo Verde, fagot A confirmar, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...15 DISSABTE 30 30 minuts de música a l’Ateneu Frédéric Couraillon, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...15 DIUMENGE 31 30 minuts de música a l’Ateneu Granado duo: Oksana Solovieva, violí Josep Buforn, piano S. Pompeu Fabra 18 h, 19 h i 20 h ...15

Seminari de lectura amb l’autor Barcelona y la modernidad. La ciudad como proyecto de cultura, de Ferran Mascarell Aula 304 10.30 h..........................23 DIJOUS 28 Tertúlia Borralleras Ramon Llull Pere Villalba Sala Pompeu Fabra 16 h ...............22 Cicle: Els Dijous Europeus La insostenible lleugeresa de les polítiques de sostenibilitat mediambiental? Anna Bolaños i Joana Díaz Pont Sala Verdaguer 19.30 h ...................5 Vivències d’un immigrant extremeny a Catalunya Antonio Martín Martín, Antonio Mayo, Carlos Vallejo i Bernat Castany Sala Verdaguer 19.30 h .................10

Les sales de l’Ateneu tenen un aforament limitat. Les sales s’obren 15 minuts abans de l’inici dels actes.

Programa imprès amb el patrocini de:

Dipòsit Legal: B-8753-2010 Disseny: Sesé+Terès&Antolín [www.teresantolin.com/sta]. Producció: Altés

BIBLIOTECA AL DIA Biblioteques Patrimonials: Conservant el futur, construint el passat
L’Ateneu Barcelonès, en el marc del seu 150è aniversari, organitza la Jornada “Biblioteques Patrimonials: Conservant el futur, construint el passat”. L’objectiu és crear un espai de trobada i debat entre professionals per tal de poder compartir experiències, problemes i solucions dins dels reptes actuals d’aquest tipus de biblioteca. Dins de la jornada participaran experts de diferents àmbits de Catalunya, Regne Unit i Holanda. Els principals eixos temàtics que es tractaran a la Jornada es resumeixen de la següent manera: • Digitalització i eternitat: reptes i conservació de fons digitals. • Didàctica del patrimoni: com posar en valor els tresors i difondre’ls. • De l’analògic al digital: tot allò que s’ha de saber i mai no s’ha preguntat. La jornada tindrà lloc el 24 de novembre de 2010, de les 9 h a les 14.30 h, a la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès. Inscripcions: del 15 de setembre al 20 de novembre. Preu: 15 € socis de l’Ateneu i 25 € per no socis. Més informació i consultes: jornades@ateneubcn.org

© SESÉ

Carrer Canuda, 6. 08002 Barcelona. Centraleta: 93 343 61 21. Fax: 93 317 15 25. Biblioteca: 93 343 61 20. Escola d’Escriptura: 93 317 49 08. info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->