Cum navighezi prin viaţă: busolă sau GPS?

În condiţiile în care statisticile arată că mai puţin de 1% din oameni ştiu ce vor, ar trebui ca acest articol să fie interesant pentru cel puţin 99% din populaţie. Tu cum navighezi prin viaţă? Te iei după ce îţi spun alţii, acţionezi sub impulsul unei stări de moment, îţi asculţi ‘intuiţia’ sau pur şi simplu faci ceea ce îţi place? Pare banal, însă răspunzând la această întrebare poţi afla noutăţi despre cum îţi iei deciziile în viaţă. Şi nu ne vom opri doar la teorie, ci vei putea testa informaţia cu un exerciţiu practic. Iar dacă eşti adeptul principiului ‘cu o floare nu se face primăvară’ şi îţi doreşti mai mult, fă click pe link-ul de mai jos pentru a afla mai multe detalii despre cum poţi să dezvolţi acest subiect şi exemple despre ce au obţinut alţii. http://www.mms-experience.ro/events/main_event_FRL.html Există mai multe modalităţi de a naviga pe drumul vieţii. De dragul acestui articol, nu voi face referire la ‘sistemele de ghidare externă’ (a cere sfaturi, a face ce ţi se spune, sau chiar a citi articole :-) ci mă voi focaliza pe 4 dintre cele mai folosite sisteme de ghidare interioară la care avem cu toţii acces în viaţă. O să le trecem în revistă începând cu varianta întâlnită cel mai des (care din păcate este şi cea mai puţin eficientă şi ar trebui evitată pe cât posibil) şi încheind cu varianta pe care te poţi baza cel mai mult şi care te conduce către o maximă bucurie, prosperitate şi armonie. 1. Unii îşi urmează emoţiile ‘Să nu uităm că micile emoţii sunt marii căpitani ai vieţii noastre pe care îi ascultăm fără să ne dăm seama.’ – Vincent Van Gogh

Şi tot învăţate prin repetiţie sunt obiceiurile noastre pe care ni le creăm prin ceea ce facem zi de zi. iar altele sunt incoerente. este întrun fel liniştitor să ştii că există o bază fiziologică pentru acest lucru. ‘Ştiu că nu ar trebui să…’ sau chiar ‘Păi. inteligenţei şi armoniei (starea de bine. atunci managementul stărilor este un pas foarte important pe care îl poţi face.’ – adică atunci când îţi este Foame. Dacă vrei ca emoţiile tale să fie într-adevăr pentru tine ghidul care te conduce spre succes şi fericire. atunci când permitem emoţiilor să preia controlul.mms-experience. de a ne focaliza. triste şi ‘trase de păr’. pe parcursul perioadelor de stres emoţional. Citeşte aici mai multe detalii despre cum poţi să obţii un excelent management al stărilor.ro/events/main_event_FRL. Dacă te auzi spunând lucruri ca ‘Ştiu că ar trebui să…’. dacă filmul vieţii tale nu are o poveste fericită. Supărat sau te simţi Singur. eşti Obosit. unde să mergi. ‘inima transmite un semnal confuz către creier… iar funcţiile cognitive importante sunt inhibate – limitând abilitatea noastră de a gândi clar. apropiaţi.În cercetările lor asupra emoţiilor. asta chiar nu e bine…’. poţi să stai ‘liniştit’ – fii sigur că de fapt vorbeşte scenariul tău şi că ţi-ai învăţat perfect replicile. vei dori probabil să schimbi scenariul. la ce se referă de fapt scenariul nostru? Instrucţiunile şi ‘replicile’ învăţate sunt de fapt crezurile şi valorile pe care le-am preluat din mediu. Însă în acelaşi fel în care unele poveşti conţin personaje extraordinare şi dialoguri spumoase. Oricum. Aceasta nu scade valoarea emoţiilor în crearea unei vieţi interioare mai bogate şi nici nu este un argument pentru a trăi pur raţional. http://www. sau la direcţia ta în viaţă. Mai exact.S.’ Pe scurt. Vestea bună este că există modalităţi foarte eficiente prin care îţi poţi ‘educa’ şi ‘disciplina’ emoţiile.html 2. cei de la Institutul Heartmath au descoperit dovezi conform cărora. până când nu eşti conştient de influenţa stărilor tale emoţionale asupra ghidării interioare. a învăţa şi a judeca. Devenim ceea ce facem în mod repetat. mass media. este cel mai bine sa nu iei nici o decizie importantă referitoare la ce să faci. pace interioară). :-) Aceasta scoate de asemenea în evidenţă adevărata valoare a acronimului ‘F. a memora. Chiar dacă această informaţie nu produce un şoc pentru majoritatea dintre noi. etc. .O. să te bazezi cu adevărat pe ele este dificil în cel mai bun caz şi de-a dreptul periculos în cazul cel mai rău.S. devenim ‘momentan proşti’. Desigur că nu toate scenariile sunt rele. Unii îşi urmăresc scenariul Scenariul nostru interior este rezultatul repetării instrucţiunilor învăţate din diverse surse – din scenariul primit în mod direct sau indirect de la părinţi.

Pentru a te putea baza pe ‘sfaturile’ subconştientului. spaţiu şi disponibilitate pentru a o urma. Urmează-ţi bucuria Singura întrebare pe care ai nevoie să ţi-o pui pentru a începe să navighezi urmându-ţi bucuria este următoarea: . scrisă în inima ta şi din momentul în care te conectezi pentru prima oară la ea. blândă din mine.mms-experience. http://www. asigură-te mai întâi că ai un subconştient pe care te poţi baza. ci mai degrabă să trăiesc foarte viu ‘ÎN EA’ – a face ceea ce sunt ghidat să fac. chiar şi propriei persoane.ro/events/main_event_FRL. să ştii că lucrul de care ai ascultat poate să fie orice altceva. iar apoi chiar şi mai mult timp. Cum îţi ‘rescrii scenariul’? Fă mai întâi cunoştinţă cu propriul tău sistem de crezuri şi valori şi învaţă apoi să îţi alegi în mod deliberat comportamentele. spaţiu şi disponibilitate – a face loc pentru ca ghidarea să poată pătrunde. Pentru mine.html 4.’ – Mahatma Gandhi Există o cunoaştere în interiorul tău.html 3.ro/events/main_event_FRL. :-) Click pe link-ul de mai jos pentru a afla cum să îţi dezvolţi acea atitudine care atrage succesul şi bucuria şi cum să-ţi faci un obicei din a vedea partea pozitivă a lucrurilor şi a te focaliza pe rezultat. Dacă îţi vine vreodată să faci rău cuiva. a asculta de vocea interioară nu înseamnă a asculta precum un ‘servitor’ al minţii conştiente şi al voinţei. Aceasta necesită de obicei timp. numai intuiţie nu!) A trăi o viaţă inspirată este foarte diferit de felul în care majoritatea dintre noi percep lumea. Află mai multe aici: http://www. Ascultă-ţi vocea interioară ‘Singurul tiran pe care îl voi urma este vocea calmă.mms-experience.Atunci când vrei să te ghidezi după scenariul interior. asigură-te că ţi-ai ‘scris’ înainte un scenariu bun – scenariul unei vieţi fericite şi împlinite. Uneori. pur şi simplu ştii când ceva este bun sau rău pentru tine şi chiar dacă nu acţionezi întotdeauna conform cu acea cunoaştere interioară. (Permite-mi să introduc un avertisment important aici – nu am auzit nici măcar un singur caz în care vocea calmă şi blândă din interior să sugereze cuiva să facă vreun rău. autoritatea sa este incontestabilă. chiar dacă are sau nu sens imediat pentru mintea mea conştientă sau pentru oricine altcineva. a învăţa să o asculţi este întotdeauna un lucru valoros.

făcând ceea ce credem că ar trebui să facem în loc să facem ceea ce ar fi cel mai potrivit pentru noi.mms-experience. Cele ‘6 Nevoi Umane’ reprezintă una din cele mai eficiente modalităţi de evaluare şi de înţelegere atât a propriilor comportamente şi decizii cât şi ale celorlalţi. ne re-orientăm viaţa către experienţa bucuriei şi armoniei. nu despre buric sau despre alte părţi anatomice) :-) Daca aceasta pare o întrebare surprinzătoare. Iată câteva exemple: Fă-ţi o regulă de a nu lua niciodată decizia de a cumpăra ceva atâta timp cât vânzătorul este în aceeaşi încăpere cu tine. . De fapt. recompensele acestei întrebări simple şi ale răspunsurilor sale zilnice sunt fenomenale.Ce îşi doreşte sufletul meu să fac acum? (Atenţie: vorbim despre Suflet. Acesta este unul dintre subiectele seminarului ‘De la Robot la VIAŢĂ’ despre care poţi afla mai multe aici: http://www. Pe de altă parte. putem să fim siguri că suntem desincronizaţi faţă de preocupările noastre. Ghidarea emoţională (şi luarea deciziilor pe baza emoţională) este de obicei destul de uşor de recunoscut datorită insistenţei sale incredibile – ai nevoie să faci ceva sau să iei o decizie CHIAR ACUM. Imaginează-ţi pentru un moment că ai avea voie să faci tot ceea ce îşi doreşte sufletul tău şi să iubeşti tot ceea ce faci. se datorează faptului că ea este mai puţin obişnuită. absolut de fiecare dată când ne facem timp pentru a verifica ‘busola’ propriei noastre fericiri.html Exerciţiul săptămânii: 1. apare foarte rar în scenariul vieţii noastre. O modalitate simplă de a separa ghidarea emoţională de ghidarea intuitivă este să îţi acorzi o ‘perioadă de calmare’ non-negociabilă înainte de a lua orice decizie importantă.ro/events/main_event_FRL. altfel se va întâmpla ceva îngrozitor. Totuşi. Cu ce ar fi viaţa ta diferită? Există aspecte în viaţa ta care ar rămâne la fel? Răspunde la următoarele întrebări fiind atent la mesajele ce vin din Suflet: Cum îşi doreşte sufletul meu să fiu acum? Sau: Despre ce şi-ar dori sufletul meu să fie viaţa mea astăzi? Ori de cate ori ne surprindem captivi în suferinţă sau disperare.

întreabă-te dacă impulsul vine din emoţie. b. Completează spaţiile de cât mai multe ori: Ştiu că ar trebui să __________ Ştiu că nu ar trebui să __________ Toată lumea îmi spune întotdeauna _________ Aşa cum am spus întotdeauna. Dacă îţi aminteşti subit un lucru urgent. va fi bună şi în dimineaţa următoare. probabil că este doar emoţia care încercă să îşi redobândească autoritatea. Iată cum funcţionează: a. Închide-ţi telefonul şi aşează-te in fotoliul comod. Ţine-le mai bine pe toate la îndemână şi foloseşte-le pe fiecare la nevoie.html Regula de aur a atingerii scopurilor ‘Vrei ceea ce vrei. apoi întoarce-te în fotoliu şi aşteaptă următorul impuls. fie că tu crezi că poţi avea acel lucru sau nu. Treci de la teorie la acţiune şi aplică informaţiile pe care le-ai aflat începând chiar de acum.’ – Robert Fritz . scenariu sau intuiţie (ghidarea interioară). Iată câteva formule de început pentru a te ajuta să-ţi depistezi scenariul interior. aminteşte-ţi să te întrebi cât mai des ‘Ce îşi doreşte sufletul meu să fac acum?’ şi. le solicit clienţilor mei să facă un exerciţiu pe care îl numesc ‘fotoliul comod’.Întotdeauna dormi înaintea unei decizii de viaţă majore – dacă decizia e bună pentru tine. Dacă este intuiţie. 2. Odată ce ai testat fiecare gen de ‘busolă’.mms-experience. c. http://www. Când simţi impulsul de a te ridica pentru a face ceva. ridică-te şi fă acel lucru.ro/events/main_event_FRL. Alege-ţi un fotoliu comod şi o zi sau o perioadă de câteva ore în care nu ai nici o întâlnire. nu te grăbi să decizi care dintre ele este ‘busola minune’. ___________ 3. fă acel lucru. (Este important să te întorci de fiecare dată în fotoliu între doua sarcini. Din când în când. Pune-o la punct rămânând aşezat încă puţin… :-) d. ori de cate ori se potriveşte. Pentru tot restul zilei.

Acum imaginează-ţi că ai trăit astfel timp de 5 ani şi eşti plictisit din cale-afară. aceasta este regula de aur a atingerii scopurilor: Este mai uşor să obţii ceea ce vrei cu adevărat decât ceea ce crezi că poţi obţine.Imaginează-ţi că te-ai pensionat pe o insulă exotică. Ce vrei să faci acum? . ne spunem noi. decid ceea ce este în cel mai bun caz improbabil şi îşi scot aceste lucruri din minte cum pot mai bine. ‘nu pot să am ceea ce vreau cu adevărat. Şi sigur că este în regulă. De fapt.Când vine vorba de a urmări ceea ce ne dorim în viaţă. întregul Univers conspiră la realizarea dorinţei tale!”. În ‘Alchimistul’. Calculează probabilităţile. trăind în abundenţă alături de iubita ta ideală. *********************************************** Exerciţiul de azi: 1. să facă sau să aibă în viaţă. ‘Până la urmă’. Care este cel mai mare ‘WOW’ pe care ţi-l poţi imagina? Nu următorul pas logic pe calea pe care mergi în acest moment. ci lucrul care ţi-ar face cu adevărat inima să cânte. astăzi te invit să-ţi laşi sufletul să ‘strige’ tare ceea ce-şi doreşte cu adevărat. În timp ce o parte dintre noi sunt încântaţi de ideea focalizării pe ceea ce îşi doresc cu adevărat să fie. Iată câteva ‘aperitive’ ca exemplu pentru a te ajuta să visezi: . Fericirea ta nu depinde de a obţine ceea ce vrei. Aşa că în loc să discutăm despre setarea scopurilor. mulţi dintre noi suferă de ceea ce s-ar putea numi ‘pragmatism prematur’. Dar asta nu înseamnă că nu vrei acel lucru şi cu siguranţă nu înseamnă că nu îl poţi avea. Dar este în regulă’. restul sunt ocupaţi să-şi dea seama cum anume vor obţine acele lucruri. Paulo Coelho scrie foarte frumos: “Atunci când îţi doreşti ceva din adâncul sufletului.

Ce îţi doreai să faci înainte de a ‘te maturiza’ şi a ‘fi realist’? .. decât dacă eşti cu adevărat inspirat să faci ceva. învaţă şi scrie-ne despre miracolele. Cum ar arăta un ‘WOW’ în diferite domenii ale vieţii tale? Job/Carieră Familie Contribuţie Finanţe Prieteni Spiritualitate 3.Ce ar fi chiar mai bine decât aceasta? 2.Ce ai face dacă nu s-ar supăra nimeni? .Ce ai face dacă nu ar afla nimeni altcineva niciodată? . Acum urmează cel mai greu pas – nu face nimic în legătură cu acest ‘WOW’. coincidenţele şi ‘accidentele fericite’ (sincronicităţile) care apar în viaţa ta! . Bucură-te.Ce ai face dacă ar depinde numai de tine? .

mulţumindui pe ceilalţi fără să ne satisfacem în nici un fel pe noi înşine? . Conştiincios. Din nou. raportul i-a fost returnat cu aceeaşi notiţă alăturată: ‘Poţi să o faci mai bine’. alături de o notiţă: ‘Poţi să o faci mai bine’. raportul i-a fost returnat împreună cu aceeaşi notiţă: ‘Poţi să o faci mai bine’. a prezentat cu mândrie un raport de 20 de pagini în biroul lui Kissinger.Poţi să o faci mai bine!? Există o poveste a unui tânăr consilier care tocmai începuse să lucreze pentru fostul secretar de stat al Statelor Unite Henry Kissinger. tânărul consilier a verificat şi răsverificat faptele. după aproximativ 36 de ore de nesomn şi de colectare conştiincioasă a tuturor informaţiilor disponibile. a adunat şi mai multe surse de informare şi. ‘Bine’ – a spus Kissinger. ‘Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă’. După ce a pregătit un raport de 10 pagini pentru Kissinger. consilierul a fost surprins să găsească raportul înapoi pe biroul său în dimineaţa următoare. Deznădăjduit. Din nou consilierul a verificat faptele. ‘Acum o să îl citesc’. ********************************************** Cât de des în viaţă facem doar minimul necesar pentru a merge mai departe. Într-o oră. de data aceasta găsind câteva surse de informare în plus şi a readus raportul ajuns la 15 pagini în biroul lui Kissinger. tânărul consilier s-a prezentat în faţa lui Kissinger împreuna cu demisia scrisă. de chestionări şi verificări. ‘Asta este tot ce pot să fac’ – a spus consilierul.

nu face ‘figuraţie’. Exemplu: ceva de la birou. ce ai putea face pentru a-l îmbunătăţi? Exemplu: să îi acord mai mult timp. Alege un proiect la care lucrezi în prezent. să mă gândesc mai mult. să învăţ mai mult despre acest lucru. Dacă îmi dau seama că o problemă este prea dificilă. relaţia cu soţul/soţia sau copiii. un proiect de renovare a casei. etc. să cer ajutorul cuiva.Săptămâna aceasta. nu de dragul clientului sau al şefului. Fii conştient că POŢI să o faci mai bine şi fă tot ce îţi stă în putinţă ca să te simţi cu ‘conştiinţa împăcată’. Abraham Maslow Există o poveste frumoasă a unui depanator foarte priceput care. fă-ţi un cadou – nu te preface. etc. Acordă timp şi investeşte efort. fiind întrebat cum reuşeşte să repare o defecţiune foarte gravă. o să tratezi totul ca pe un cui’. Exerciţiul de azi: 1. Reţine că tu eşti singurul care poate decide când ai ajuns la capăt. La mintea cocoşului ‘Dacă singura unealtă pe care o ai la dispoziţie este un ciocan. fă-o pentru tine. mai mult efort. munceşte ca şi când ai avea cu adevărat nevoie de bani şi culege recompensele succesului şi ale împlinirii. Nu face lucrurile ca să scapi de ele. a răspuns într-un mod surprinzător: ‘Eu nu repar niciodată defecţiuni foarte grave. 2. atunci ştiu că am definit-o într-un mod greşit. Doar săptămâna aceasta. Dacă proiectul ţi-ar fi returnat împreună cu notiţa ‘Poţi să o faci mai bine’. 3.’ .

De ce oare să întrebi ‘De ce’? ‘Socrate a spus că o viaţă necercetată nu merită trăită. care are dreptate? Cea care funcţionează! Atunci când laşi în urmă încercarea de a descoperi ‘adevăratul’ motiv pentru care viaţa ta este aşa cum este. răspunsul va rezolva problema. de la a face comparaţii cu persoane ‘inferioare’ care sunt într-o situaţie mai rea decât mine. până la a repeta afirmaţii precum ‘mă iubesc’ în faţa oglinzii. atunci soluţia aflată ‘la mintea cocoşului’ este să citesc cărţi despre limbajul trupului sau probabil să merg la un curs despre ‘cum să flirtezi’. sau faţa (în lumea în care trăim. Dar o viaţă super-analizată te face să îţi doreşti mai degrabă moartea. Dacă eu cred că motivul pentru care nu mă aflu încă într-o relaţie de cuplu este faptul că nu ştiu să îmi dau seama dacă o persoană este sau nu interesată de mine. Saul Bellow Mult prea mulţi dintre noi au realizat deja că a descoperi de ce facem sau de ce nu facem ceva este rareori suficient pentru a schimba acel lucru.A defini problemele în termenii unei soluţii uşor de aplicat funcţionează deoarece modul în care ne explicăm cauza problemelor noastre pre-defineşte soluţiile pe care vom urmări să le aplicăm. definiţie sau explicaţie. Iată răspunsul la aproape orice întrebare despre psihologia umană care începe cu ‘de ce’: De-aia! Alege o grămadă de cărţi de psihologie sau de dezvoltare personală şi vei găsi o mulţime de explicaţii la de ce eşti aşa cum eşti. Date fiind opţiunile. Să presupunem că am probleme cu a-mi găsi o iubită. garderoba. Prin urmare. soluţia evidentă poate fi să îmi schimb tunsoarea. . iar atunci când adopţi în viaţa ta o orientare către soluţii. Şi totuşi perseverăm în a ne întreba de ce viaţa noastră este aşa cum este (sau de ce ceilalţi se poartă aşa cum se poartă) ca şi când. posibilitate şi armonie. dacă suntem blocaţi sau incapabili să rezolvăm o problemă. oamenii au început să apeleze adeseori la astfel de schimbări :-). definim sau explicăm problema (sau cauza ei) determină unde vom căuta soluţia. poţi să te ridici deasupra scuzelor pentru a găsi soluţii. începi să creezi mai puţine probleme. Şi atunci. avem nevoie să venim cu un nou ‘diagnostic’. Pe scurt. prefer să trăiesc’. Dacă decid că nu sunt suficient de atrăgător pentru a-mi găsi o potenţială iubită. mai multe rezultate şi o creştere a sentimentului de speranţă. care este soluţia cea mai evidentă? Tot ceea ce cred că îmi va creşte încrederea în mine. Dacă îmi definesc problema ca o lipsă de încredere în mine. felul în care ‘diagnosticăm’. în mod miraculos de data aceasta.

c. Care este problema pe care vrei să o rezolvi? Exemplu: Vreau să mă simt mai puţin obosit şi să am mai multă energie.Exerciţiul săptămânii: Iată un proces simplu pe care îl poţi folosi de câte ori pare că te-ai blocat în faţa unei probleme fără soluţie: 1. folosim întrebarea ‘de ce’ cu un scop aici). Care sunt câteva soluţii ‘la mintea cocoşului’ pentru această problemă? Exemplu: Să-mi găsesc un nou job. Aş putea fi obosit pentru că nu am mâncat bine – soluţia evidentă ar fi să citesc ceva despre nutriţie şi să adopt o dietă mai sănătoasă. să găsesc aspecte ale job-ului actual care să mă inspire. să caut inspiraţia în viaţa mea în afara job-ului. Dacă funcţionează. 4. De ce cred că am această problemă? (Aveţi răbdare. 2. Care sunt cel puţin încă 3 noi posibile explicaţii ale acestei probleme şi soluţiile lor ‘la mintea cocoşului’? Exemplu: a. găsind o saltea mai confortabilă sau creându-mi un ‘ritual’ de a merge la culcare care să îmi placă. b. Aş putea fi obosit pentru că nu dorm suficient – soluţia evidentă ar fi să dorm mai mult şi mai bine mergând la culcare cu o oră mai devreme în fiecare seară. Oboseala mea poate fi rezultatul unei probleme fiziologice – soluţia evidentă ar fi să merg la doctor să aflu dacă este ceva în neregulă şi posibil să încep un program de exerciţii. 5. 3. Exemplu: Sunt tot timpul obosit pentru că nu mă simt inspirat de job-ul meu şi mi-e groază să merg la job dimineaţa. Decide să aplici cel puţin una din noile soluţii. treci la următoarea variantă! . este excelent! Dacă nu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful