INDICI utilizati in parodontologie

A. Indicii de placa: 1. Indice de placa Silness si Loe – PI 2. Indice de igiena interdentara – HYG 3. Indice de igiena O’Leary si Lindhe – HI B. Indici gingivali 1. Gingival index Loe si Silness – GI 2. Indice de sangerare papilara Saxer si Muhlemann – PBI 3. Indice gingival simplificat – GI-S (corespunde indicelui de sangerare gingivala –GBI) C. Indici parodontali 1. Indice de screening parontal - PSR 2. Indice de afectare parodontala – PDI 3. Indice al necesarului de tratament – CPITN

Indicele de placa Silness & Loe – PI Masoara grosimea placii bacteriene de-a lungul marginii gingivale. Pt vizualizarea placii dintii sunt uscati cu aer, iar placa nu se coloreaza. Consuma timp. Indicat in studii epidemiologice impreuna cu GI.

Este similar API. = HYG + sau - HI - + sau . Dupa revelarea placii aprecierea se face cu DA / NU cu privire la prezenta (+) sau absenta (-) de placa colorata pe suprafetele proximale. Nr. vestibular. Inregistreaza sub forma de procent. cadran 2 si 4 vestibular). De utilizat doar per individ. Inregistrarea se face pe aceeasi fata intr-un cadran (cadran 1 si 3 fete orale. Se inregistreaza prezenta placii cu DA sau NU pe toate fetele dintelui (mesial. Indice de igiena HI inregistreaza acumularea de placa pe toate suprafetele dentare – indice extrem de precis. Se consemneaza intr-o harta si valoarea ca procent de suprafete curate. oral). Revelarea placii bacteriene cu revelatori. de suprafete fara placa HYG ------------------------------------------Nr. de suprafete examinate HYG e un indice sensibil deoarece ia in considerare cele mai mici cantitati de placa interdentar. distal.Indice de igiena interdentara HYG. suprafetele plaque-free.

. Sondajul se face in toate 4 cadranele. Incidenta gingivitei se calculeaza ca procent de unitati afectate (sangerande). meziala si linguala a tutror dintilor. 1 si 3 oral iar 2 si 4 vestibular. Utilizare epidemiologica. Simptomul de sangerare reprezinta scorul 2. Recomandat pt utilizare individuala. In practica se pot utilliza mai multe formulare care sa evidentieze evolutia in timp a sangerarii.Indice gingival GI – Loe si Silness GI inregistreaza inflamatia gingivala de la 0-3pe fetele vestibulara. Indicele de sangerare simplificat GI-S Indice de sangerare gingival GBI Similar HI se inregistreaza pe toate cele 4 suprafete ale fiecarui dinte cu + sau – prezenta sau absenta sangerarii la sondare. Indice de sangerare papilara PBI PBI diferentiaza patru grade diferite de sangerare consecutiv sondajului minutios al sulcusului gingival in regiunea papilei. Indicele de sangerare se inregistreaza pe aceleasi fete ca si indicele de igiena HYG.

picatura = sangerare difuza.linie/punct = o linie fina de sange sau mai ulte puncte de sangerare devin vizibile la marginea gingivala. se observa un singur punct de sangerare. Totalul scorurilor inregistrate da “numarul de sangerare'” numarul de sangerare PBI = ----------------------------------numar total de papile examinate . Dupa 20-30 secunde dupa ce a fost sondat complet un intreg cadran.triunghi = triununghiul interdentar se umple mai mult sau mai putin cu sange. Gradul 4. se inregistreaza intesitatea sangerarii dupa cele 4 grade si valorile sunt trecute pe fisa. Inregistrarea PBI Sangerarea e provocata prin trecerea (stergerea) sulcus-ului cu sonda parodontala cu presiune usoara pornind de la baza papilei spre varf de-a lungul aspectului mezzial si distal al dintelui. Gradul 3. Gradul 2. Imediat dupa sondare sangele curge in zona interdentara acoperind portiuni de dinte si de gingie.Indice de sangerare papilara (PBI) Gradul 1.punct = 20-30 secunde dupa sondarea sucus-urilor mezial si distal cu o sonda parodontala.

Indicele de screening parodontal .5 mm) Cod 0 . − probleme muco-gingivale sau − recesiune extinsa pana in zona colorata a sondei parodontale (egal sau mai mare de 3.Absenta tartru sau margini defectuose de restaurari . − mobilitate dentara.Semnul de referinta (codul de culoare) e complet vizibil in cel mai profund sulcus sau punga a sextantului . Fiecare cod poate primi si un asterisc in functie de anomaliile ce includ dar nu se limiteaza doar la: − invazia furcatiilor.Absenta sangerarii la sondare blanda si tesuturi gingivale cu aspect sanatos.pacienti cu parodontita.Sangerare la sondare Cod 2 .Semnul de referinta (codul de culoare) e complet vizibil in cel mai profund sulcus sau punga a sextantului . Cod 1 .cei cu sanatate parodontala sau gingivita 2. Pentru fiecare sextant se inregistreaza doar un singur cod – valoarea cea mai mare.Absenta tartru sau margini defectuose de restaurari .Semnul de referinta (codul de culoare) e partial vizibil in cel mai profund sulcus sau punga a sextantului .PSR Rezultatele screeningului sunt utilizate la incadrarea pacientilor in una din urmatoarele 2 categorii: 1.Prezenta tartru supra sau subgingival sau margini defectuose de restaurari Cod 3 . Codurile PSR sunt consemnate intr-un tabel special Sextant 1 Sextant 6 Sextant 2 Sextant 5 Sextant 3 Sextant 4 Sextantii cu mai putin de 2 dinti sunt notati cu X si nu sunt luati inconsiderare in evaluarea totala.Semnul de referinta (codul de culoare) e complet vizibil in cel mai profund sulcus sau punga a sextantului .

hemoragii si ulceratii severe.Acest cod indica profunzimi de sondare de 3. cu scorurile 4.mobilitate dentara . Dintii colorati in rosu sunt dinti ramfjord iar cei necolorati sunt substituientii lor cand acestia lipsesc. pt studii Gingivita usoara-moderata a intregii gingii marginale ce Molarii de minte se exclud. Scor PDI contine un indice de gingivita cu scorurile 1.5 – 5. 2 si 3 si o masuratoare a Gingia pierderii de atasament independenta de gingivita. inconjoara dintii.5 mm Cod 4 Semnul de referinta (codul de culoare) e total invizibil in cel mai profund sulcus sau punga a sextantului Acest cod indica profunzimi de sondare mai mari de 5.8 nu inseamna ca exista numai gingivita).probleme muco-gingivale . 24. 41. 36. 21. 5 si 6 1 (masoara piarderea de atasament si nu Gingivita usoara-moderata in cateva localizari ale gingiei profunzimea pungii) Absenta inflamatiei si a alterarilor gingiei 0 marginale 2 PDI se recomanda epidemiologice.recesiuni ce se extind in zona colorata a sondei Indice de afectare parodontala – PDI Dintii Ramfjord sunt reprezentativi pt intreaga dentitie in studiile epidemiologic (16. 3 Gingivita avansata cu eritem. (ex: scor de 2. .. Parodontiu Gradele 1-3 si 4-6 se evaluaza separat. 44).5 mm Cod * Acest simbol se atribuie sextantului ce prezinta unul din urmatoarele: .afectarea furcatiilor .

-determina severitatea gingivitei -determina severitatea parodontitei ofera date cu privire la necesarul de teratament.4 Pierdere de atasamant pina la 3 mm. Se consemneaza cel mai amre scor al sextantului. . Se evalueaza pe sextanti. La copii pina la 19 ani si in studii epidemiologie se examineaza un dinte anterior la maxilar si unul la mandibula si molarii primi permanenti. Examinarea se face cu sonda speciala (OMS) ce diferentiaza normalul de afectat si nu ofera masuratori de precizie. masurata de la jonctiunea amelo-cementara. Dezavantaj: nu depisteaza pierderea de atasament prin recesiune. 5 Pierdere de atasament 3-6 mm 6 Pierdere de atasamant peste 6mm INDICELE CPITN Pentru studii epidemiologice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful