P. 1
Psk an Tahun T1

Psk an Tahun T1

|Views: 46|Likes:
Published by Rokiah Jusoh

More info:

Published by: Rokiah Jusoh on Oct 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2011

pdf

text

original

SMK.

TUANKU MUHAMMAD 72000 KUALA PILAH NEGERI SEMBILAN

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2010

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

TINGKATAN SATU

1. Maksud identiti diri ialah A Rupa paras seseorang yang mempunyai cita-cita yang tinggi B Gambaran keseluruhan tentang seseorang yang mempunyai cita-cita dalam hidupnya C Ciri-ciri fizikal seseorang yang mempunyai potensi diri yang positif D Gambaran tentang masa depan yang akan dicapai oleh seseorang 2. Potensi diri perlu dikembangkan untuk A Kecemerlangan akademik B Keseimbangan dalam hidup C Menonjolkan bakat individu D Tingkahlaku terkawal Jasmani, emosi, rohani dan intelek yang seimbang

3. Apakah perkara yang perlu dilakukan oleh murid untuk mencapai perkara tersebut? A Murid perlu rajin belajar B Murid perlu menghormati antara satu sama lain C Murid perlu mahir berkomunikasi dengan rakan sebaya

A kelebihan. Amin sangat berminat dengan mata pelajaran matematik.jasmani . Yang manakah tidak berkaitan dengan cara mengembangkan potensi diri individu? A Menyedari bakat dan kebolehan diri B Membuat latihan yang berterusan C Yakin akan kebolehan sendiri D Sentiasa berdoa kepada tuhan 5. cita-cita Amin mungkin A Dktor B Arkitek C Akauntan D Peguam 6.D Murid perlu mengembangkan potensi dalam semua aspek 4. Potensi diri seseorang individu perlu dsedarii dan dikembangkan pada usia muda lagi kerana A Potensi diri berkaitan dengan keupayaan intelek B Potensi diri boleh menentukan kebolehan dan kemahiran seseorang C Potensi diri akan membantu seseorang berfikir dengan baik D Potensi diri akan menentukan keupayapayaan fizikal seseorang 7. Pada pendapat anda.kelemahan B keistimewaan. Kita mestilah bersyukur dengan diri kita. Mengapakah kita perlu mengenali dan menghargai kejayaan tokoh-tokoh di Negara kita? A Kerana mereka dikenali ramai B Kerana kita dapat mencontohi mereka C kerana kita boleh menjadikan mereka sebagai perangsang D Kerana mereka banyak menyumbang jasa kepada Negara 8.yang ada pada diri kita dan cuba untuk memperbaiki .

potensi D potensi. Proses yang manakah sesuai untuk menai cita-cita? A Potensi----> usaha--> refleksi ---> cita-cita B Usaha ----->potensi---->cabaran------>cita-cita C Cita-cita------>usaha------>potensi------>refleksi D Cabaran ---->potensi----->refleksi----->cita-cita 10.cita-cita 9. Untuk mencapai cita-cita. II dan III C II. III dan IV D Semua 11. Rakan yang baik akan A Mempengaruhi kita melakukan sesuatu B Mencabar kita melakukan perkara negative C Mendorong kita melakukan sesuatu yang positif .C kebaikan. seseorang perlu bersedia untuk A mengeluarkan kos B Dimarahi keluarga C Menempuh cabaran D Dicemuh masyarakat 12. Antara berikut yang manakah benar tentang cita-cita? I Cita-cita boleh dikaitkan dengan kebolehan kita II Cita-cita perlu dikaitkan dengan minat kita III Cita-cita akan tercapai jika kita tidak berputus asa IV Cita-cita hanya akan tercapai jika kita mempunyai bakat A I dean Ii B I.

II dan III D Semua 16. I Menolak ajakannya dan menyuruhnya melakukan perbuatan itu sendirian II Menegaskan bahawa anda tdak mahu menuruti ajakannya III Menegahnya dengan menyatakan bahawa tinndkan itu tidak baik dan salah IV Menyatakan bahawa anda akan melaporkan hal tersebut kepada pihak polis A I dan IV B II dan III C I. Asri mengajak rakannya memecahkan pintu tandas sekolah kerana tidak berpuashati dengan tindakan disiplin yang dikenakan kepadanya. Kita perlu bijak memilih rakan kerana A Kita akan disisihkan sekiranya tiada kawan B Kita akan kesepian sekiranya tiada kawan C Rakanlah satu-satunya pendorong dalam hidup kita D Rakan sebaya boleh mempengaruhi emosi an nilai hidup kita 14. Antara berkut. tindakan manakah yang menunjukkan cirri-ciri asertif? A Krisnan sentiasa tegas dalam membuat keputusan dan tindakan B Seong baik hati dan mudah dipengaruhi rakan . Pilih jawapan yang sesuai bagi rakannya menolak ajakan negative tersebut. bagaimanakah anda dapat memastikan bahawa anda tidak terpengaruh oleh ajakan rakan yang ingin melakukan kegiatan negative? A Mengelakkan diri daripada berjumpa dengannya lagi B yakin akan diri sendiri bahawa anda tidak akan terpengaruh C Memberi pelbagai alas an agar anda dapat mengelakkan diri D Mencari rakan lain yang dapat memberikan perlindungan 15.D Menjauhkan diri apabila kita dilanda masalah 13.

konflik C adil. Dilema akan berlaku apabila seseorang itu A Mempunyai kekurangan diri B Kurang pasti tentang seuatu jawapan C mempunyai pilihan untuk melakukan sesuatu dalam masa yang sama D Mempunyai kekuatan untuk membuat sesuatu tindakan yang baik 18. Tindakan manakah yang tidak sesuai dilakukan ketika anda mahu menyelesaikan dilemma? A Yakin akan tindakan yang diambil B Bertenang ketika ingin membuat keputusan C berfikir tentang kesan dan akibat tindakan yang diambil D Mengutamakan kepentingan diri sendiri agar tidak kerugian 19. pergaduhan D benar. Teknik awan sesuai digunakan untuk menyelesaikan ___________ diri atau antara dua pihak A konflik B pilihan C perundingan D pertengkaran 20. Apakah tindakan yang bijak yang akan anda ambil? A Anda akan membelikan sesuatu untuknya B Anda akan menjauhkan diri daripadanya . keadaan B rasional. Rakan anda mengajak anda berbelanja di pusat beli-belah kerana saudara mara anda memberi duit raya yang banyak kepada anda. Pertimbangan yang ______________ dan pilihan yang bijak akan dapat menyelesaikan ___________ A baik. masalah 21.C Munirah sukar menolak ajakan rakanya yang ingin berbual-bual ketika guru sedang mengajar D Kiran berani mempertahankan dirinya apabila dia melakukan kesalahan 17.

D Anda akan menyimpan wang tersebut di dalam bank. ayahnya bercadang untuk membawa mereka sekeluarga melawat seorang sepupu yang baru mendapat cahaya mata. 22.C Anda akan memberitahu rakan-rakan yang lain.III dan IV D semua . II dan I 24. Pada hari yang sama. Susun langkahlangkah yang berikut dalam usaha untuk membantu rakan anda itu I Mengenalpasti punca masalah II Memastikan diri sendiri bersikap terbuka III Memberi cadangan untuk menyelesaikan masalah A I. I dan III D III. III dan I C II. Manakah kegiatan negative yang tidak patut kita lakukan? I melepak II merokok III vandalism IV peras ugut A I dan II B I. II dan III C II. Rakan anda yang menetap di luar Negara mahu berkongsi masalahnya dengan anda. II dan III B II. Salmi diundang ke majlis hari jadi rakannya pada minggu hadapan. Apakah yang patut Salmi lakukan? A Tetap hadir ke majlis hari jadi rakannya B Melawat sepupu bersama keluarganya C Tinggal di rumah sahaja kerana tidak dapat membuat keputusan D Mengikut keluarganya selepas majlis hari jadi rakannya 23.

kecuali A Maruah diri tercemar B Masa depan terjejas C Disegani oleh masyarakat D Disisih oleh rakan sebaya 26. bapa dan anak-anak __________ akan membentuk keluarga bahagia. Berikut adlah kesan kegiatan negative . Sikap manakah yang berkaitan dengan tindakan yang rasional? A Terburu-buru membuat keputusan B membuat pertimbangan dan analisis C Menyangkal pendapat orang lain D Mengenepikan ajaran agama 27. A bersaing B bertanggungjawab C berkelahi D berehat 29. Sikap manakah yang harus diamalkan oleh seorang anak? I biadap II rajin III peka IV beradab . Keluarga yang bahagia terdiri daripada anggota keluarga yang bersikap A positif B negative C normal D shat 28.25 . Ibu.

Apakah tujuan Hari Ibu dan Hari Bapa disambut? A Untuk menunjukkan kekayaan sesebuah keluarga B Untuk menunjukkan penghargaan kepada ibu bapa C Untuk meluahkan perasaan yang terpendam D Untuk mengisi masa yang terluang 31. kecuali A Memenuhi keperluan mereka apabila mereka sudah tua B Sentiasa peka terhadap perasaan mereka C Membayar sejumlah wang kepada mereka D Selalu bertanya khabar sekiranya berada berjauhan dengan mereka 32 . Pengorbanan ibu bapa boleh dihargai dan dibalas dengan cara berikut. Ucapan terima kasih kepada anggota keluarga menunjukkan sikap yang A baik hati B manja C berbudi bahasa D lemah-lembut 34. Cara manakah yang paling berkesan untuk berbincang tentang sesuatu masalah dengan anggota keluarga? A Menelefon anggota keluarga B Menulis surat C Menggunakan teknologi sidang video D Bersemuka dan berbincang dengan berkhemah 33. III dan IV D semua 30. Pilih pernyataan yang benar.A I dan II B II dan III C II. .

Situasi manakah dapat menunjukkan hubungan yang erat dalam keluarga A azim dihantar oleh bapanya ke kelas tambahan setiap petang B Encik Wong makan malam bersama-sama keluarga pada setiap malam C Puan Susi dihantar ke pusat jagaan orang-orang tua oleh anaknya D Kumar bermain di dalam bilik sewaktu ibu bapanya menonton televisyen 36. buah-buahan dan air D Makanan yang memberikan tenaga dan mengenyangkan 37. air sejuk dan pisang D Sup. susu dan jagung 38. Susun maklumat di bawah mengikut urutan yang betul untuk menunjukkan kesan pemakanan seimbang? I Anggota keluarga yang sihat boleh melakukan aktiviti harian dengan baik II Ibu bapa perlu menyediakan makanan seimbang kepada keluarga III Negara mempunyai warganegara yang ceria dan sihat dengan wujudnya keluarga yang mengamalkan pemakanan yang seimbang IV Setiap keluarga mesti mempunyai pengetahuan tentang pemakanan seimbang . mineral dan air yang cukup C Makanan yang terdiri daripada nasi. vitamin dean lemak yang cukup B Makanan yang mengandungi karbohidrat. Hidangan sarapan pagi manakah yang paling sesuai untuk remaja/ A kek. protein. kopi dan oren B Roti. lemak. susu dan epal C Roti.A Sokongan moral ibu bapa akan memalukan anak B Sokongan moral ibu bapa akan menjadikan anak lemah C Sokongan moral ibu bapa akan mengubah perangai anak D Sokongan moral ibu bapa akan mendorong kejayaan anak 35. vitamin. Makanan yang seimbang bermaksud A Makanan yang mengandungi air.

III dan IV D semua y Murid berdisiplin y Murid aktif kokurikulum 41. Murid seperti di atas dapat _________ imej sekolah A mempromosi B meningkatkan C merugikan D memalukan 42. II dan III 39. Sekolah yang baik mempunyai A Murid yang ramai B Taman bacaan yang cantik C Misi dan visi yang jelas D Bilik darjah yang banyak 40. II dan IV C IV. Siapakah yang bertanggungjawab dalam meningkatkan imej sekolah? . I. II. IV.A I. visi dam misi sekolah III mematuhi peraturan sekolah IV Menjaga imej sekolah A I dan II B II dan III C II. III dan II B III. I. I dan III D IV. Apakah yang perlu dilakukan untuk menunjukkan bahawa murid berasa bangga terhadap sekolahnya? I Hadir ke sekolah setiap hari II mengetahui sejarah.

Pernyataan yang manakah benar tentang Daniel? A Dia mematuhi peraturan sekolah B Dia takut akan guru disiplin C Dia suka menunjuk-nunjuk D Dia pelajar bermasalah 44. II dan III D semua Daniel ke sekolah awal pada setiap hari. Mengapakah peraturan sekolah diwujudkan? A Untuk mendapatkan nama baik B Untuk menyusahkan murid C Untuk mendisiplinkan murid D Untuk menarik perhatian masyarakat 45. 43. Kebaikan mematuhi peraturan sekolah termasuklah A Suasana pembelajaran terkawal B Murid akan cepat bosan C Guru akan selalu tertekan D Ibu bapa akan menghormati guru y y Lebih 10 orang murid ponteng sekolah pada setiap hari. Dia tidak lupa memakai tali leher dan sentiasa menjaga penampilan dirinya.I murid II guru III pentadbir sekolah IV masyarakat A I dan II B II dan III C I. Kes murid merokok dalam tandas berlaku pada setiap minggu .

Pasukan bola jarring sekolah anda tewas dalam pertandingan akhir peringkat negeri. Sebagai penyokong rakan-rakan. anda sepatutnya mengambil tindakan seperti yang berikut. Sewaktu rakan-rakan anda mewakili sekolah dalam sesuatu pertandingan. A Pertandingan catur B pertandingan bola sepak C Mendeklamasikan sajak D Menulis esei 48. Pilih aktiviti yang memerlukan semangat berpasukan yang padu untuk Berjaya. anda akan A Menyatakan kekelahan itu memang ditakdirkan B Mencari kesalahan pengadil perlawanan tersebut C memberitahu guru bahawa latihan tidak mencukupi D memberi semangat kepada rakan-rakan untuk mencuba sekali lagi Saya bangga menjadi pelajar sekolah ini 50. kecuali A Memberi kata-kata semangat kepada mereka B Hadir di pertandingan tersebut untuk memberi pertolongan C Memberitahu mereka akan rugi kerana meninggalkan kelas D Menyarankan agar mereka berusaha bersungguh-sunggu 49. Apakah yang anda lakukan apabila anda . Pada pendapat anda.46. apakah tindakan yang patut diambil oleh pihak sekolah A Membuat laporan polis B Meningkatkan tahap disiplin murid C Menambahkan bilangan pengawas sekolah D Mengadakan ceramah motivasi kepada murid pada setiap minggu 47.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->