COACHING ADALAH MERUNGKAI PERMASALAHAN COACHING ADALAH CERITA TENTANG KEHEBATAN Apa yang dunia maklum tentang Malaysia

? APA YANG HEBAT DI MALAYSIA?

Bangunan pencakar langit?

JESI HARIMAU!

Jesi HARIMAU adalah lambangkan Malaysia mempunyai identiti yang boleh dilihat untuk menghasilkan semangat pasukan yang kompetetif. Dalam kebanyakan pertandingan sukan, Malaysia selalu tewas kerana saiz badan orang Malaysia tidak cukup besar untuk berjuang di gelanggang. Orang akan kata, ini adalah HARIMAU Malaysia orang yang idak jemu-jemu untuk berjuang. Walaupun tewas, namun kita tetap dihormati dan dikagumi.

Malaysia
Pengeluar Getah, Bijih Timah dan Kelapa

sawit? Tidak lagi«« Bijih timah telah habis« Indonesia telah menjadi pengelur minyak kelapa sawit dan getah melebihi daripada pengeluaran Malaysia.

Adakah Malaysia menjadi tempat tarikan utama para pelabur luar (FDI- foreign direct investments))? Kini«. Singapura, Thailand, Indonesia dan Vietnam kini dirujuk sebagai tumpuan para pelabur FDI berbanding Malaysia

Pelancongan?
Kata United Nation World Tourism 2009, Malaysia dikata menduduki 10 tangga teratas sebagai negara tarikan pelancong. Seramai 23.6 Juta pelancong datang pada 2009. Pelancong yang datang dikatakan tersalah pilih kerana Malaysia tiada tempat tarikan pelancong.

China Malaysia dan India Malaysia telah melabur di China dan India China Malaysia adalah rakan pedagang ke dua terbesar selepas Singapura dan pelabur dunia ke 19 dan ke 2 ASEAN selepas Singapura. Syarikat Malaysia di India banyak terlibat dalam industri pembinaan. ICT di MSC Malaysia pula, banyak menggunakan µhuman capital¶ dari India dan India adalah merupakan pelabur ke 7 terbesar.

Kini China, Jepun, Korea dan India Menjadi negara megaekonomi di Asia yang menjadi saingan Amerika dan Eropah. Kini« Pedagang akan merujuk China, Jepun, Singapura, India dan Korea jika mereka berfikir tentang Asia, bukan Malaysia

Untuk maju berjaya kehadapan, kita hanya perlu ORANG MUDA / PELAJAR dengan melihat ke atas cerita-cerita kejayaan di sekeliling kita. 1. Google dan Yahoo ± piawaian kurun ke 21 ke atas pengiktirafan inovasi dan kreativiti. Google mempunyai 1,000,000,000,000 laman web, yang dihasilkan oleh dua orang pelajar berumur 25 tahun yang bertujuan untuk µorganise¶ maklumat di seluruh dunia dan membuatkan ia mudah di akses oleh setiap individu..

Revolusi µFacebook¶
Setiap bulan facebook menerima 4,000,000,000 µhit¶ dan µupload¶ lebih daripada 700,000,000 foto pada Disember, 2009. Facebook dicipta oleh pelajar berumur 24 tahun pada 2004.

Yahoo ± Telah mengubah kehidupan manusia ± carian dan capaian maklumat, penghubung, hiburan dll. Ia menerima 1,000,000,000,000 µhit¶ setiap bulan untuk mencari maklumat di laman web.

Kreativiti dan penciptaan di hasilkan oleh orang muda / pelajar:
‡ Orang muda selalu berfikiran kreatif dan selalu mencipta di luar kotak. ‡ Orang muda yang tidak tamat persekolahan, ada kebebasan dan tidak dikongkong. ‡ Orang muda yang sebahagiannya tidak mengaji di universiti. ‡ orang muda yang tidak mempunyai rasa takut ‡ orang muda yang tidak berfikiran konvensional.

Masa depan selalu di takrifkan sebagai kreativiti dan inovasi ± lim kok wing
Kreativiti dan inovasi hanya dapat diterjemahkan melalui pendidikan ± dengan membimbing pelajar Tetapi sistem pelajaran KPM dikatakan tidak membantu orang muda berfikir secara kritikal.

Kreativiti dan inovasi kini menjadi dorongan kepada ekonomi / kekayaan: Kerana ekonomi tidak dapat bertahan lagi - sumber asli yang makin pupus - bahan mentah yang semakin habis - saingan perindustrian gergasi - perdagangan barangan - perkhidmatan Siapa yang tidak ada inovasi dan kreativiti tidak akan dapat bersaing dan akan mundur dan miskin.
Lim Kok Wing

Otak / pemikiran yang baik datangnya dari bangsa yang maju dan banyak kemudahan dan pendapatan yang tinggi. Banyak bakat yang dilahirkan di negara miskin akan berhijrah ke negara maju, yang belajar di negara maju tidak mahu kembali ke negara asal untuk menyumbang kemahiran atas faktor ekonomi.

Inovasi hanya berlaku di tempat di mana tempat itu menggalakkan berlakunya percambahan idea-idea yang baru. Jika tempat tidak membenarkan inovasi berlaku, maka segala bakat dan otak yang kreatif akan migrasi ke tempat di mana mereka boleh melakukan kerja yang terbaik untuk mereka.

Kini hampir 300,000 orang Malaysia bekerja di Eropah (2008). 1/10 orang Malaysia yang lain memberi kemahiran mereka di USA, Canada dan Australia. Di antara 2000-2007, tarikan pekerja mahir ke Malaysia telah jatuh daripada 85,000 to 35,000. Sementara pekerja tidak mahir luar meningkat 300% daripada 800,000 kepada 2.1 juta orang.

Ericsson, pembekal alatan telekomunikasi dunia mempunyai 25,000 orang yang bekerja di seluruh dunia siang dan malam dalam R&D.

Banyak pendidikan di negara barat melaksanakan pendidikan berasaskan kepada asas teori-teori perniagaan, inovasi dan kreativiti dan bukan lagi teori kemanusiaan, atau tingkahlaku.

Kebanyakan syarikat utama yang telah mempunyai sejarah kejayaan yang unggul sangat berhati-hati kini kerana syarikat berkenaan boleh ditumbangkan dengan mudah/ diganti dengan mudah oleh pesaingnya jika syarikat itu tidak berubah mengikut cita raya dan masa.

Perlukan inovasi dan kreativiti

Organisasi yang ingin maju ke hadapan: harus berevolusi, tidak berhenti menghasilkan inovasi yang berkualiti, menggalakan mereka bentuk/cipta dan memberi penghargaan untuk maju terus ke hadapan.

Half-measures only can take us half-way
Kita harus bijak mengukur baju di badan sendiri dan kita sedar dan ¶berpijak dibumi nyata·

Malaysia Sejati: Malaysia tidak digambarkan sebagai ¶Malaysian· kerana Malaysia masih mempunyai bayangan sekunder (secondary image) China, Jepun dan Korea Selatan dikenali sebagai negara mono ethnik ² wajah dan warna kulit seiras. USA, UK dan Austalia walau mempunyai pelbagai bangsa, ia tetap dikenali sebagai negara ´orang putih· Malaysia dikenali sebagai ¶negara pelangi· (Rainbow nations) kerana setiap wajah melaksanakan aktiviti sosial, ekonomi, dan politik yang mengekalkan amalan budaya dan tradisi individu. Tiada kesepaduan atau ¶Malaysian·

Malaysia hanya membariskan perbicaraan berprofil tinggi dan sodomi, saban hari sering dihindangkan dengan kes rasuah di dada akhbar dan media, buang bayi, perompak dibunuh / ditembak, rompakan dan samun, serbuan waktu malam dipremis hiburan di TV dan media masa.

Adakah ini mesej yang ingin disampaikan kepada dunia luar yang mahukan mereka memandang kita sebagai negara modern, masyarakat yang liberal, bersatu padu dan sebagainya kepada dunia.

Vision is a destination in the future. Mission is the roadmap

Where there is a will, there is a way

Where there is a will, there is a way

WILL (keinginan) ² dirujuk sebagai pencapaian, kejayaan, kemenangan. Kemenangan itu bermula daripada dalam diri manusia. Keinginan yang kuat (STRONG WILL) seseorang yang inginkan kejayaan akan beroleh kejayaan jika dilakukan dalam

apa jua keadaan dan rintangan.

Oleh itu, WILL boleh diganti dengan µVISION¶ , sebab visi boleh menjelaskan mengenai µkeinginan¶.

Tanpa visi, kita akan menjadi ¶buta·.
Buta kepada segala peluang yang ada dihadapan kita. Buta kepada mara bahaya yang hadir di sekeliling kita.

Dengan visi kita boleh

¶merancang·
¶melaksanakan·

Dengan misi kita boleh

Kita perlukan misi yang tertentu untuk menterjemahkan apakah bentuk setiap langkah yang diperlukan dalam mencapai visi.

Individu yang berjaya adalah orang yang berada dalam rangkaian organisasi yang amat berjaya. Visi selalunya dihayati oleh seluruh tenaga kerja dalam organisasi ² tidak hanya semata ditampalan dinding, papan kenyataan, atau di belakang bilik pengetua.

Remaja Malaysia kini hilang pedoman

Masyarakat bercelaru KELUARGA BERMASALAH KECICIRAN DIRUMAH

KECICIRAN DISEKOLAH

PUNCA KERUNTUHAN REMAJA MALAYSIA
KECENDERUNGAN JAUH DARI IBU BAPA GELAGAT PEMIKIRAN

ANAK TERBIAR ANAK TIDAK MENERIMA OLAHAN DAN PEDOMAN KEKOSONGAN HIDUP NALURI YANG BERKECELARU LANGKAH KAKINYA KE JALAN YANG SALAH

PEMBENTUKAN REMAJA MENJADI BAIK

IBU BAPA MALU

BAPA MENJADI SUAMI PENGASIH

IBU BAPA TAAT

TIADA KONSEP KERJA, PADA GURU

Tiada Pembaikan Hanya Rutin Kurang Refleksi

Kurang interkasi

GURU

Kurang bincang Tidak merenung

GURU MENJADI TERASING, TIDAK DIHORMATI, KECEWA PENTINGKAN DIRI SENDIRI, DLL