You are on page 1of 5

SEKOLAH KEBANGSAAN LA SALLE 1 SENTUL PKSR 1

PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 3 ( 1 Jam )

Nama :_________________________________ _________

Kelas

:

Arahan : Kertas soalan ini mengandungi 2 bahagian iaitu A dan B. Jawab semua soalan yang disediakan.

BAHAGIAN A
1 .

4 Markah

Namakan aktiviti pergerakan di bawah ini.

2 .

Gariskan jawapan yang betul bagi bagi melengkapkan aktiviti di bawah.
5.

6 Markah

Sebagai ketua dalam pasukan, sikap ( bekerjasama , pilih kasih, sombong ) haruslah dielakkan.
6.

Semasa melakukan sukan air, kita haruslah memakai ( jaket keselamatan , baju hujan, baju tidur). Aktiviti seperti ( lompat jauh , senamrobik, lontar peluru ) boleh dilakukan di dalam rumah. Aktiviti melambung bola dan menggelecek bola adalah pergerakan ( manipulasi alatan , bukan lokomotor, kesedaran ruang ).

7.

8.

berekreasi Pad lutut 15. membasuh pinggan ) sekurang-kurangnya dua kali sehari. perubahan ) di tempat kerja. Kita haruslah ( mencuci lantai . . Kevin memakai ___________________ dan _____________________ sebagai langkah keselamatan ketika berbasikal. menggosok gigi. persekitaran. 16.10 Markah 9. 5 Markah pakaian sukan merehatkan Topi keselamatan Kita harus memakai ___________________ yang selesa semasa melakukan kegiatan sukan. Kita harus memakai __________________ apabila melakukan aktiviti rekreasi air. 10. 17. 11 12 13 14 4 Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul bawah dengan penyataan yang betul. 3 Padankan pernyataan di bawah dengan penyataan yang 4 Markah betul. Semua pekerja mesti mematuhi ( peraturan .

5 .10 Markah 18. 23 12 . Gariskan jawapan yang betul bagi bagi melengkapkan aktiviti di bawah. 4 Markah 19 20 21 22 6 . Tuliskan nombor pada pergerakan di bawah ini mengikut Markah urutan. ____________________ bersama keluarga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan.

24 BAHAGIAN B 5 Markah .

di atas meja B. untuk mengisi masa lapang B. Menonton televisyen Disediakan oleh Disemak oleh Disahkan oleh Mohd Rizal Maslah Nor Rizan Abd Jalil KP PJK GPK Kurikulum Norihan Adam GB SKLSS1 .Pilih jawapan yang betul dan bulatkan jawapan tersebut. minum malam 30. Kita perlu menjaga kebersihan tubuh badan supaya…. Bersenam C. sentiasa cantik C. Tidur B. di merata tempat 29. di ruang tamu D. Mengapakah kita harus bersenam dan ? kari ikan. di dalam laci C. Bermain D. __________ adalah cara yang betul untuk merehatkan badan. sawi goreng 27. untuk menambahkan berat D. supaya mendapat kenalan baru hidangan…… A. A. untuk menyihatkan badan C. Sajian nasi putih. 26. A. sesuai untuk A. makan tengah hari D. tidak dijangkiti penyakit B. Kita harus menyimpan barang tajam……… A. disukai oleh semua orang D. minum petang B. sarapan C. muka berseri-seri 28.