P. 1
Seminar

Seminar

|Views: 207|Likes:
Published by DarijaSimunov

More info:

Published by: DarijaSimunov on Oct 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2013

pdf

text

original

SHAKESPEARE I FILMSKA UMJETNOST Neskrivena opčinjenost glumaca i redatelja ovim engleskim dramatičarem rezultirala je brojim holivudskim adaptacijama.

Sam početak adaptacija datira još u davnu 1899. kad je pionir fotografije William Kennedy Laurie Dickson snimio 4 scene kazališne predstave „Kralj John“ koje je složio u 4 minutni film označavajući tako početak inspiracije koje će filmski umjetnici u sljedećem stoljeću razviti ekranizirajući više od 30 drama i snimivši više od 300 filmova. Tako se primjerice kanaliziraju vrhovi književnosti u ženskog Hamleta (Sarah Bernhardt, francuski nijemi film, 1900.), cijelu navalu talijanskih, njemačkih, brazilskih, švedskih, ruskih i inih Hamleta, a jednog je igrao i glumac John Byron.

Sarah Bernhardt kao Hamlet

Na temu „Hamleta“ potrebno je spomenuti dva odlična uratka: : 'Hamlet' Sir Lawrence Oliviera (1948) i recentni Kennetha Branagha (1996) u trajanju četiri sata koji nije skratio nijednu origialnu repliku te je filmsku fabulu izradio na tradiciji šeksirovskog teatra. Olivierova interpretacija Hamleta bila pod utjecajem razmišljanja profesora Ernesta Jonesa, koji je Hamleta interpretirao psihoanalitički, odnosno, frojdovski, u okviru sindroma Edipova kompleksa. Nadalje, tu je i film Henrik V. Olivierova prilagodba slavne kraljevske drame Williama Shakespearea, nastao potkraj Drugoga svjetskoga rata, kao plod, razdoblju neprimjereno, niza povoljnih okolnosti. 2000. godine izašla je nova verzija Hamleta u režiji Michaela Almereyda. Riječ je o još jednoj prilagodbi suvremenom kontekstu a radnja je smještena u New York 2000. godine. Taj film pripada grupaciji njujorške škole nezavisnog filma te je prilično spretan spoj tradicije i moderne.
1

kako ga glumiti i kako ga govoriti. ali pravi doživljaj stečen je tek pojavom zvučnog filma. Uspješno je ovaj problem razrješio Orson Welles u noirovskom 'Othellu' (1952) koji mu je donio nagradu Zlatnu palmu u Cannesu dok se 'Macbeth' Romana Polanskog (1971) svakako izdvaja kao najhrabriji i najzanimljiviji filmski Shakespeare s originalnim stihovima. prevesti ga u suvremenim adaptacijama ili ne. Polanski. Radnja je smještena u feudalni Japan i jedna je od najboljih ekranizacija ikada.Macbeth 2 . No problemi koji se javljaju u zvučnim adapacija jesu dvojbe oko toga zadržati elizabetinski idiom ili ne.Novija metoda aktualizacije likova jest njihovo premješanje u suvremeni kontekst te opće redefiniranje i podilaženje komercijalizaciji kinematografije koja ističe svoju didaktičku karakteristiku te smatra da time obrazuje mladež nezainteresiranu za kulturnu ostavštinu. godine i „10 stvari koje mrzim na tebi“ koji je svojevrsna obrada Ukroćene goropadnice. Scene iz 'Krvavog prijestolja' Ključni kamen spoticanja i publici i redateljima bio je šekspirijanski jezik. U nijemom se filmu u tom slučaju obilno služilo titlovima. R. Kao primjer navest ćemo film Baza Luhrmanna iz 1995. Umjetnik svoje vrste zasigurno je bio i Kurosawa koji je Macbetha koristio isključivo kao predložak i skup motiva za svoj stilizirani film 'Krvavo prijestolje' (1957) u kojem će idejnu liniju djela kanalizirati kroz tradicionalni japanski oblik No teatra.

a za oblikovanje lika Lady Macbeth dodatno su služili profili Klitemnestre i Medeje koje su bile izuzetno popularne u elizabetansko doba. Naslovom je Macbeth određen kao tragedija. škotskom kralju iz 11. a problematizacija koja se otvara ostaje površna. Kontekst u kojem nastaje Macbeth jest vrijeme političkih. Shakespeare ju je našao u Chronicles of England. a prema tipologiji Northropa Fryea spada u podžanr tragedije reda koja se zasniva na tri skupine likova: figuri 3 . Opće je prihvaćeno kao najmračnije od svih djela koje je objavio i često se veže uz neobjašnjive nezgode koje su se događale pri mnogim kazališnim izvedbama. pojednostavljuje se na račun tematskih cjelina ali time se gubi velik dio pri posredovanju početne ideje djela. a navodno je prvi tumač uloge Lady Macbeth . gotovo da se sama nameće.st.umro na sceni pod tajanstvenim okolnostima.st. činu preuzet je iz mirakula iz 14.Nažalost u novijim se adaptacijama sve više teži jednostavnosti i usmjerenosti filma na šire mase pa scene postaju simplificirane.Hall Berridge . Većina predstave odigravala se u mraku pa je na sceni često dolazilo do mnogih povreda. one kompliciranije se izbacuju. MACBETH I ODJECI DJELA Djelo bi se moglo odrediti naizgled jednostavnim opisom da je riječ o tragediji u stihovima što ju je oko 1606. Scotland and Ireland (1577) autora Raphaela Holinsheda. Lik Vratara u 2. Dinastija Stuarta koja počinje vladati Ujedinjenim Kraljevstvom svoje mitsko podrijetlo vuče od Banquoa. napisao engleski dramatik William Shakespeare. filozofskih i teoloških neizvjesnosti. pripovijest o Macbethu.

plesom i pjevanjem. Prema njemačkim su preradama nastai i prvi prijevodi. Vratar i Liječnik nestaju. 4 . onog što počinje riječima: Tomorrow. po većini mišljenja. naravno. priča što ne znači ništa (It is a tale/ Told by an idiot. Jezik je prilagođen jednostavnijoj dikciji gospodskog izgovora. uspješne su tek neke postave. usredotočene su na ličnost likova. i 19. zapravo jednog od najčuvenijih monologa cjelokupnog Shakespeareovog djela. Inscenacije postaju povijesno autentične tj./ Signifying nothing. godina. Njezino manipuliranje mužem. uglavnom u manjim prostorima. Za kritiku 18. no iako su se u naslovnoj ulozi okušali svi šekspirijanski glumci 20. a Macduff postaje protuteža Macbethu. a Josip Torbarina 1969. Verdijeva opera iz 1847. ukazao William Frye) da je čitav ovaj Faulknerov roman premrežen aluzijama na Macbetha možda i jednako dosljedno kao Joyceov Uliks na Odiseju. Manje je. Vladimir Nazor preveo je Macbetha 1917. godine na njemačkom. poznato (na što je prvi. replike u kojima se ubojstvo traži kao potvrda muškosti. po svoj prilici. jednim od onih rijetkih koji su postali pojam što živi i van konteksta konkretnog djela.st. and tomorrow. Već je u 17. Najpoznatiji je dakako William Faulkner i njegov. započela prilagodba Macbetha kazališnim potrebama. i Augusta Harambašića iz 1891. Nakon Prvog svjetskog rata. godine zasniva se na uprizorenjima na londonskim pozornicama. and tomorrow.st.sve je to čini jednim od najprepoznatljivijih likova svjetske književnosti. a Lady Macbeth je opet jedan od najpamtljivijih Shakespeareovih likova.reda (Duncan) koju ubija uzurpator (Macbeth) kojeg pak ubija osvetnička skupina (Malcom i Macduff). a takve su i glumačke kreacije. vizualnu raskoš zamijenjuju reduciranost i sažetost. nadahnjivao mnoge pisce. zlo koje zrači iz nje . U Hrvatskoj je Macbeth prvi put izveden 1804. stoljeća naglasak je na psiholgiji. Vještice itekako pridonose atmosferi misterije i natprirodnog. međutim.Prvi prijevod s izvornika je onaj Miletića i Andrića iz 1895. ključni roman Buka i bijes. Naslov je preuzet iz najglasovitijeg Macbethovog monologa. pseudogotičke s brojnim statistima i izmjenama lokacija. Zaštitni znak ovog komada zasigurno su Lady Macbeth i Sestre Suđenice koje se samo u didaskalijama nazivaju vješticama.). puna buke i bijesa. Macbeth je.. Sir William Devenant preradio ga je u neku vrstu opere. raskošno kostimiranu i scenski spektakularnu dramu u stihovima s opsežnim glazbenim interludijima. onaj Dimitrija Demetra iz 1871. (po uzoru na Schillerov njemački prijevod). full of sound and fury. i što veli kako je život priča koju idiot priča.

ali i preciznoj deskriptivnosti. često gorkom). rođen u Parisu isprva je režirao zapažene kratke filmove poput Dva čovjeka i ormar (1958). Općenito spada u umjetnički najuspješnije prebjege iz bivšeg komunističkog bloka. Ostali važniji filmovi su mu Debeli i 5 . Szpilmana koji mu donosi Zlatnu palmu te mu donosi također i Oscara za režija 2003. asistira A.francuski redatelj židovskog podrijetla . Kozmopolitski usmjeren te sklon propitivanju temeljnih problema egzistencije. Između 1955. Sjajan je u ekranizacijama nekih romana kao na primjer Tess Thomasa Hardya. Nakon toga ponovo režira u Europi.američke horor. Gorki P. Nakon komercijalnog uspjeha britansko. ali zbog negativnih političkih reakcija odlazi na Zapad. u SAD-u režira utjecajni film strave Rosemaryna beba. Munku te se usavršava u Parisu. baštinik je postupaka A.ROMAN POLANSKI I NJEGOVA VIZIJA MACBETHA Poljsko. i 1961.komedije Bal vampira (1967). krajnjoj grotesci. godine. Zlatni medvjed u Berlinu). Hitchcocka ali i tzv.u francuskom filmu kafkijanskog ozračj snima Stanara. U Velikoj Britaniji režira Odvratnost i Slijepu ulicu (1966. Po povratku u Poljsku režira prvi dugometražni film Nož u vodi. te snima ekranizaciju Macbetha. visokog modernizma te se prilagođava normama raznih sredinama. Brucknera te Pijanist prema knjizi W. često glumi u fimovima A. Redovito je (ko)scenarist svojih pretežito tjeskobnih filmova (uspoređivani s teatrom apsurda ali i s teatrom okrutnosti) u kojima likovi nemaju mogućnosti iskupljenja u emocijama (često prigušenim ili neuobičajenim) ili humoru (uglavnom ciničnom. Wajde.

Jedna od prednosti pisanog teksta koja je filmom izgubljena jest. Polanski se uvelike potrudio dočarati životni stil onog vremena iako oklopi nisu u potpunosti autentični ali su 6 . Polanski. uzurpator koji postaje i ubojica na zahtjev velike i moćne žene koja svojom zloćom besramno stoji iza njega. dok na nekim mjestima gdje je to smatrao potrebnim.). On što vidimo jest velik čovjek.) Što (1972. za razliku od Shakespearea koji likove bračnog para ubojica pokušava humanizirati ponekim replikama.mršavi (1961. on ga prikazuje kao tragičnog junaka čije je najveće prokletstvo njegova ambicija.) Sisavci (1962. Ono što posebice impresionira su kostimi. kompletan portret lika samog Macbetha i Lady Macbeth iako verzija R. Shakespeare naprotiv uspijeva stvoriti od Macbetha mnogo više od grmzivog podanika. Film je za razliku od samog djela. njegova adaptacija Macbetha sadrži originalne replike teksta a originalan naslov filma glasi The tragedy of Macbeth.) te Smrt i djevojka (1994. žednog krvi i moći. Polanski bez suzdržavanja povećavanja broj stihova. Međutim postoje prizori u kojima Polanski krati originalan tekst. Kao što je već spomenuto. te dijelovi u kojima kolokvijalizira izvorne replike. mogućnost iščitavanja dramskog podteksta Većina autora koji preuzimaju na sebe filmsku adaptaciju jednog ovako klasičnog djela. Polanskog ne dočarava u potpunosti spisateljsku veličinu samog Shakespeara niti stavlja naglasak na raznolikost dramskih dijaloga. u potpunosti naglašava njihovu brutalnost i morbidnost do krajnjih granica.) Pirati (1986. najčešće posežu za prilagodbama kako bi djelo učinili prihvatljivijim i razumljivijim.

Lik Lady Macbeth izuzetnom snagom i ženstvenošću ponijela je Francesca Annis. Jedina zamjerka jest nedostatak fatalnosti kod lika Lady Macbet. Preostao je on sam da brani napuštenu tvđavu. Ovo je preludij u film za koji se unaprijed zna da će biti nasilan i mučan. Graciozna malicioznost i neprikoslovena zavodljivost njeni su glavni atributi kojima upijeva sprovesti svoju manipulaciju. Macbeth je napušten od svih i njegova oskrvnuta ljudskost konačno nakon leševa koje je pogazio mora isplivati na površinu. naglasak na izolaciji u koju se sam smjestio provodeći tiraniju i krvave zločine. Elementi nasilja uvijek su predznak svemu i nit vodilja svakog prizora a film svakom scenom postaje sve brutalniji. Granica preko koje je Macbeth gurnut toliko je neprimjetna i pretopljena kauzalnošću da je doživljena kao sasvim prirodan tok radnje. a svi ostali su nestali. Annis jest plavokosa i još k tome vrlo vrlo mlada. te gubi na autoritetu heroine manipulacije te ju je vrlo tešk zamisliti kao lik koji nosi svo podmuklo još ne proključalo zlo ove priče. a većim se dijelom oslanja na scenske elemente i gestikulaciju i nastup glumaca. ako ne putem savjesti onda putem otuđenosti i napuštenosti jer u svojoj prošlosti on nema zasluga koje bi nagnale ikoga da ostane uz njega. Polanski je uklonio početne replike vještica zamijenjujući tekst vizualnim elementima. Realizam dakako nije važan. Izuzetno je impresivna posljednja scena filma u kojoj je napadnut Macbethov dvorac. Nekoliko je scena u kojima Polanski Lady Macbeth mijenja replike. Film se uvelike distancira od radnje i teksta kao glavnog polazišta i pokretača akcije. To je postupak kojim se često služi kroz cijeli film. Macbeth sanja o isprobavanju krune što budi reminicsenciju na proročanstvo o njegovoj budućnosti. zatječemo ljude u njihovom poslu čišćenja i kupanja. Interijeri imaju dodir svakodnevnog života.na nekim mjestima sažima njene monologe a na nekima produžuje. F. Kruna kao ikografski laitmotiv upotrijebljena je kao simbol najdubljih Macbethovih težnji i ambicija. Gotovo horrorski eksplicitno i naturalististički ogoljelo prikazuje beskrupuloznost ljudske podsvijesti i mračnu stranu spremnu na zločin. Scenografija i lokacija u koju Polanski smješta svog Macbetha jest sredjovjekovna Škotska mračnog neba. Ozračje zla postignuto je već sljedećom scenom u kojoj vještice posežu za užetom te u iskopanoj rupi pokapaju ruku s bodežom. Film nosi izuzetne ekspresionističke konotacije od same uvodne scene u kojoj se susrećemo sa suncem koje se uzdiže na crvenom nebu a u bezglasnoj pustinji tri prilike. Ovo je konačan pad. ali je Macbeth podiže.vrlo bliski istima. Kruna se pojavljuje i na podu za vrijeme borbe s Macdurffom. ali uistinu pruža specifičnu notu uvjerljivosti. prijetećih oblaka i vrlo sumornih tjeskobnih pejsaža. tri vještice. koračaju kroz bespuće. Ovo je jedan od najsnažnijih kontrasta u cijelom filmu a spuprotstavljen je izuzetno nasilnim scenama koje Polanski 7 .

počevši od pejsaža u koji se smještaju mizanscene do same kostimografije. Međutim usprkos svoj grandioznosti ovog filmskog djela. Dakako da je i u samom tekstu sugerirana brutalnost. Ali ovakvih sitnica je dakako mnogo manje i neznatnije su jer specifičan doživljaj djela koji pruža film izuzetno doprinosi boljem razumijevanju samog teksta. Ova je scena vjerojatna bila najbliža samom Polanskom budući da je izvedena s dozom morbidne virtuoznosti. realno prosuđujući. Krajolik nalikuje vizijama mjesečara ili pshički oboljenog čovjeka. Mnoge scene u filmu zbog još nedovoljno uznapredovale tehnologije zadržavaju pomalo humorističnu konotaciju i nije ih moguće u potpunosti doživjeti kao užasne. Usprkos godinama. Međutim. Solilokviji su u filmu predstavljeni kao misli likova i to je ostvareno preklapanjem glasova. koju su ritualno ubili Charles Manson i njegovi sljedbenici. Potom ugleda silovanje jedne od svojih sluškinja i ulazi u sobu prepunu krvavih trupala. Naglašeno nasilje i okrutnost pomalo graniče s melodramatičnošću. Suočeni smo sa spoznajom da sile pravde i sloge ne mogu dugo vladati kad se u slučaj ponovo umiješa ljudska pohlepa i ambicija popraćena bezrezervnom okrutnošću. njene djece i slugu od strane Macbethovih lakeja. Pristup tekstu koji je zauzeo Polanski mnogo je prljaviji od visoko stiliziranog pristupa Orsona Wellesa na primjer. Efekt je doista zastrašujuć i pomalo pretjeran. ova mračna inkarnacija dramskog teksta nije nimalo pretjerana u odnosu na originalno djelo iako se mnogima na prvi pogled čini da je riječ o izuzetno nihilistički orijentiranom uratku. 8 . Krv teče u litrama i ne blijedi nego ostavlja tragove bojeći grimiznom nijansom što je više scena moguće.nimalo ne ublažuje niti cenzurira. Lady Macdurff u očaju bježi prema dvorcu želeći se spasiti. otkrivajući ljudsku zatajenu prirodu. baš kao i scene svakodnevnog života na selu. vještice. Polanski donosi i sekvencu u kojoj Donalbain. te nezaobilaznu glazbenu podlogu u izvedbi Jona Fincha koja pruža hipnotizirajuć učinak. Međutim. glumice Sharon Tate. ali kadrovi filma prečesto podsjećaju na horror scene masakra. vještice su također prljave. tj. Kao katalizator dramskog teksta Polanski je upotrijebio snagu scenskog pokreta i laitmotive. učinjeni su i neki naravno neizbježni propusti i nespretnosti. Polanski zaokružuje film mračnim epilogom koji je pesimistična kruna spektakla. Macbeth je konačno pobjeđen silama dobra i Malcom zasjeda na prijestolje koje mu pravom pripada kao legalnom kralju Škotske. Ali kao jednu od najužasnijih i najbrutalnijih scena potrebno je apostrofirat prizor ubijanja Lady Macdurff. Malcomov brat posjećuje tri Sestre Suđenice. Očituje se to u brojnim elementima i simbolizmima. Vidjevši ubojstvo vlastitog sina. Uvriježeno je mišljenje da u ovom filmu Polanski projicira vlastitu tragediju gubitka žene. Macbeth se uz sve ove popratne efekte doima razapetim i prije i nakon stjecanja krune.

TOMISLAV. 2000. Polanski.  Divx film Macbeth.IZVORI:  BRLEK. Sysprint. 1971. R. Predgovor djelu Macbeth.  FILMSKI LEKSIKON  Transkript filma 9 . Zagreb.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->