BIDANG PEMBELAJARAN 1 : NILAI BERKAITAN DENGAN PERKEMBANGAN DIRI BIDANG PEMBELAJARAN 2 : NILAI BERKAITAN DENGAN DIRI DAN KELUARGA

BIDANG PEMBELAJARAN 3 : NILAI BERKAITAN DENGAN DIRI DAN MASYARAKAT BIDANG PEMBELAJARAN 4 : NILAI BERKAITAN DENGAN DIRI DAN ALAM SEKITAR BIDANG PEMBELAJARAN 5 : NILAI BERKAITAN DENGAN DIRI DAN NEGARA

PENGGAL PERTAMA
Minggu Perta ma Nilai 1.1 Kepercayaa n kepada Tuhan Kandungan Akademik Agama pennyuluh kehidupan Masyarakat di Malaysia menganut pelbagai agama Ketahui dan kenali anutan agama orang lain Agama pennyuluh kehidupan Masyarakat di Malaysia menganut pelbagai agama Ketahui dan kenali anutan agama orang lain Hasil Pembelajaran Menghormati anutan agama orang lain Cadangan Aktiviti Pembelajaran i. Bercerita tentang agama yang dianuti ii Menerangkan identity agama yang dianuti i. Bercerita tentang agama yang dianuti ii Menerangkan identity agama yang dianuti

kedua

1.1 Kepercayaa n kepada Tuhan

Menghormati anutan agama orang lain

Menyanyikan lagu bertemakan Keluarga Tersayang i. Menghasilkan album gambar keluarga ii.Ketiga 1. Menyanikan lagu bertemakan ‘ Kebersihan Diri’ ii. Keem pat 2. Tunjuk cara menjaga kebersihan diri i. • Usaha meningkatkan hubungan baik Menjalin hubungan baik dengan rakan Kelima keena m 3.2 Kebersian Fizikal dan Mental Kebersihan diri asas kesihatan Kepentingan kesihatan diri dalam kehidupan Kebersihan anggota badan Menjaga kebersihan anggota badan i.1 Kasih Sayang terhadap keluarga Keluarga kebanggaanku Menerima dan Kenali anggota keluarga mengukuh berbangga dengan kasih saying anggota keluarga • Kenali ibu dan bapa Keluarga kebanggaanku Menerima dan Kenali anggota keluarga mengukuh berbangga dengan kasih saying anggota keluarga • Kenali anggota keluarga yang lain Hormat menghormati years persahabatan Sikap tanggungjawab terhadap rakan mengerat persahabatan. Menyanyikan lagu bertemakan Keluarga Tersayang Bercerita tentang sifatsifat baik rakan.1 Kasih Sayang terhadap keluarga 2. Menghasilkan album gambar keluarga i.1 Tanggungja wab terhadap Masyarakat .

• Amalan menjaga maruah rakan .1 Kebersihan dan Keindahan Persekitaran Mengurus dan menjaga kebersihan tempat tinggal .1 Tanggungja wab terhadap Masyarakat Ke lapan Ke sembil an 4. Menonton klip video tentang aktiviti membersihkan dan menceriakan pesekitaran rumah ii Menyanyikan lagu Ke sepulu h 4.1 Kebersihan dan Keindahan Persekitaran Hormat menghormati years persahabatan Sikap tanggungjawab terhadap rakan mengerat persahabatan.Elak sikap mengumpat / mencaci Kebersihan tempat tinggal menjamin keselesaan hidup Kebersihan dan keceriaan tempat tinggal tanggungjawab bersama • Usaha meningkatkan kebersihan persekitaran tempat tinggal Kebersihan tempat tinggal menjamin keselesaan hidup Kebersihan dan keceriaan tempat tinggal tanggungjawab bersama • Susunan peralatan rumah Menjalin hubungan baik dengan rakan Bercerita tentang sifatsifat baik rakan. Menjalin hubungan baik dengan rakan Bercerita tentang sifatsifat baik rakan. Mengurus dan menjaga kebersihan tempat tinggal i.1 Tanggungja wab terhadap Masyarakat 3.Ketuju h 3.Elak sikap mengumpat / mencaci Hormat menghormati years persahabatan Sikap tanggungjawab terhadap rakan mengerat persahabatan. • Amalan menjaga maruah rakan . Menonton klip video tentang aktiviti membersihkan dan menceriakan pesekitaran rumah ii Menyanyikan lagu bertemakan Kebersihan i.

Menanam pokok Mengurus dan menjaga kebersihan tempat tinggal Mengumpul gambargambar bertemakan Kebersihan di Persekitaran Tempat tinggal Ke dua belas 5.Pemimpin - Berbangga dengan identity sekolah i. Mewarna dan mengenalpasti gambar bendera dan lencana sekolah ii.Lagu .Lencana . Menyanyikan lagu sekolah iii Membincangkan carta organisasi bilik darjah dan sekolah i.Bendera .1 Kebersihan dan Keindahan Persekitaran Kebersihan tempat tinggal menjamin keselesaan hidup Kebersihan dan keceriaan tempat tinggal tanggungjawab bersama • Keceriaan persekitaran .bertemakan Kebersihan Ke sebela s 4.1 Hormat dan setia kepada Pemimpin. • Kenali dan hargai identity sekolah . Menerima hakikat . Raja dan Negara Sekolah Kebanggaanku Identiti sekolah lambing kemegahan warganya.

Membincang dan menghayati maksud seni kata lagu i.3 Harga Diri Hargai anggota badan kirniaan Tuhan Kenali keistimewaan anggota badan Fungsi setiap anggota badan bahawa setiap anggota badan mempunyai fungsi tersendiri.Ke tiga belas 1. Menggunakan fungsi anggota badan ke arah kebaikan dan kesejahteraan Melakukan kerja dengan bersungguhsungguh Bercerita tentang kepentingan anggota badan Ke empat belas 1.4 Kerajinan Bersikap rajin amalan murni Amalan kerajinan dalam kehidupan harian • Usaha berterusan i.4 Kerajinan Bersikap rajin amalan murni Amalan kerajinan dalam kehidupan harian • Kesungguhan Saling berkongsi memupuk sikap toleransi Amalan berkongsi barangan demi kebaikan bersama • Saling berkongsi dalam Melakukan kerja dengan bersungguhsungguh Ke enam 3. Bercerita kisah bertemakan ‘Kerajinan’ Ke lima belas 1.Menyanyi lagu bertemakan’Kerajin an .Beberapa kumpulan berkongsi mewarna menggunakan bahan . ii.2 Toleransi dalam Sanggup dan sudi berkongsi barang Kerja Kumpulan . Nyanyian .

Udara .Air .Haiwan .Tanah Alam Sekitar Khazanah berharga Kenali alam sekitar kurniaan Tuhan • Ciri-ciri alam sekitar yang Mengenali dan menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab i. Sanggup dan sudi berkongsi barang milik peribadi dengan orang lain Ke lapan belas 4.Tumbuh-tumbuhan .Alat tulis .Alat mainan .belas masyarakat Ke tujuh belas 3.Bahan bacaan Saling berkongsi memupuk sikap toleransi Amalan berkongsi barangan demi kebaikan bersama • Saling berkongsi dalam menggunakan barang milik peribadi.2 Menyayangi Alam Sekitar Alam Sekitar Khazanah berharga Kenali alam sekitar kurniaan Tuhan • Keunikan alam sekitar .2 Toleransi dalam masyarakat menggunakan barang milik peribadi.Beberapa kumpulan berkongsi mewarna menggunakan bahan warna yang terhad dan membincangkan faedah berkongsi bahan warna dengan kawan.2 an Menyayangi belas Alam Sekitar Mengenali dan menjaga alam sekitar dengan bertanggungjawab Perbincangan tentang menjaga alam sekitar . .Alat mainan . . Lawatan ke persekitaran kawasaaan sekolah Ke sembil 4.Alat tulis . Kerja Kumpulan .Bahan bacaan milik peribadi dengan orang lain warna yang terhad dan membincangkan faedah berkongsi bahan warna dengan kawan.

Menghasilkan kad ucapan yang menggunakan kata-kata Ke dua puluh dua 1. Melakonkan situasi mematuhi pereturan i.bersih Ke dua puluh 5. Memadankan gambar dengan pernyataan peraturan yang diber.Adab dalam tutur kata dan tingkah laku Pergaulan berhemah mengerat persahabatan Amalan berhemah dalam pergaulan dengan rakan memupuk kemesraan Bersopan dalam tingkah laku dan tutur kata ii.5 Hemah Tinggi Pergaulan berhemah mengerat persahabatan Amalan berhemah dalam pergaulan dengan rakan memupuk kemesraan Cara-cara pergaulan yang baik .2 Patuh kepada peraturan dan undangundaang Peraturan di bilik darjah memupuk disiplin diri Pearaturan untuk kebaikan bersama • Amaalan mematuhi peraturan di bilik darjah Mematuhi peraturan di bilik daarjah i. Menghasilkan kad ucapan yang menggunakan kata-kata bersopan untuk rakan i. Permainan suai kenal Bersopan dalam tingkah laku dan tutur kata ii. Permainan suai kenal Ke dua puluh satu 1.5 Hemah Tinggi . ii.

Berusaha Sayang akan diri sendiri penting meningkatkan dalam hidup.Makanan tengah hari . Menonton klip video tentang akibat bercakap Ke dua 1.Sarapan pagi . yang seimbang • Amalan pemakanan berkhasiat Kesederhanaan amalan mulia Bercerita tentang menu makanan . Mempratikkan Sayang akan diri sendiri penting amalan pemakanan dalam hidup.6 Kasih Sayang .Adab dalam tutur kata dan tingkah laku bersopan untuk rakan PENGGAL KEDUA Mingg u Perta ma Nilai Kandungan Akademik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran 1. keselamatn diri • Usaha meningkatkan keselamatan diri Sayang akan diri hidup bahagia i.Cara-cara pergaulan yang baik .6 Kasih Sayang Sayang akan diri hidup bahagia i.Makan malan i.

Bercerita tentang cara menghormati ibu bapa Ke empat 2.Aktiviti Akademik . Melakonkan adab bertutur yang bersesuaian.3 Peka Melibatkan diri dalam sebarang usaha Mengumpul dan menjual surat khabar lama dan .2 Hormat dan taat kepada anggota keluarga Hormat dan taat pada ibu bapa Layanan bersopan tanda hormat pada ibu bapa • Cara menghormati ibu bapa Menghormati ibu bapa Ke lima 3.7 Kesederhan aan Amalan kesederhanaan dalam kehidupan Sikap tidak keterlaluan dalam pertuturan dan tingkah laku Bersikap sederhana dalam pertuturan dan tingkah laku keterlaluan ii.Aktiviti keceriaan Alam sekitar bersih dikongsi bersama Melibatkan diri dalam aktiviti di bilik darjah Projek mencantikkan bilik darjah. Ke enam 4.Ke tiga 1.3 Semangat Bermasyara kat Semangat kekitaan teras kecemerlangan Aktiviti di bilik darjah dijayakan bersama • Kewajipan dan peranan murid dalam menjayakan aktiviti di bilik darjah .

3 Peka terhadap isu aalam sekitar Bergotong royong membersihkan bilik darjah dan padang sekolah Ke lapan 4. Menonton klip video sambutan Hari . Ke tujuh 4.terhadap isu aalam sekitar Kebersihan persekitaran tanggungjawab bersama • Kebersihan di rumah Alam sekitar bersih dikongsi bersama Kebersihan persekitaran tanggungjawab bersama • Kebersihan di sekolah Alam sekitar bersih dikongsi bersama Kebersihan persekitaran tanggungjawab bersama • Kebersihan di tempat awam untuk meningkatkan mutu kebersihan persekitaran Melibatkan diri dalam sebarang usaha untuk meningkatkan mutu kebersihan persekitaran Melibatkan diri dalam sebarang usaha untuk meningkatkan mutu kebersihan persekitaran membincangkan faedah aktiviti tersebut. Menyanyikan lagu patriotik ii.3 Peka terhadap isu aalam sekitar Bergotong royong membersihkan tempat awam Ke sembil an Malaysia Negaraku yang 5.3 Cinta dicintai akan Negara Malaysia kemegahan kita • Kenali negara Melibatkan diri dalam aktiviiti untuk meningkatkan imej negara i.

Kebangsaan iii Melukis dan mewarna bendera Malaysia i.3 Cinta Malaysia Negaraku yang akan Negara dicintai Malaysia kemegahan kita • Sayang akan megara Melibatkan diri dalam aktiviiti untuk meningkatkan imej negara Ke sebela s 1. Ke dua belas Saling membantu sebagai tanda baik hati Pertolongan diberi demi 1.Pergaulan Bersikap jujur dalam kehidupan Main peranan situasi Bercakap Benar. guru dan .8 Kejujuran Berkata benar. janji ditepati Amalan berkata benar mengukuh hubungan Kepentingan bercakap benar dalam pelbagai situasi .9 Baik Hati kebaikan bersama. Menonton klip video sambutan Hari Kebangsaan iii Melukis dan mewarna bendera Malaysia Ke sepulu h 5. anggota keluarga. Kesediaan menghulurkan pertolongan Bersedia memberi bantuan kepada yang memerlukan pada bila-bila masa Bercerita tentang bantuan-bantuan yang pernah diberikan kepada ibu bapa.Perbualan . Menyanyikan lagu patriotik ii.

Mewarnakan gambar yang berkaitan dengan . Mengumpul gambar yang menunjukkan aktiviti membantu keluarga di rumah. Menolong melakukan kerja-kerja di rumah i. ii. Ke tiga belas 1.Amalan menjaga dan menggunakan kemudahan yang disediakan dengan baik Mengamalkan sikap berterima kasih dalam kehidupan seharian i.10 Berterima Kasih Berterima kasih amalan berhemah Pengiktirafan dan penghargaan atas bantuan dan kemudahan yang diterima Cara Berterima Kasih . Melakonkan cara mengucapkan terima kasih Ke empat belas 2.- Ibu bapa dan anggota keluarga Guru Rakan rakan. Menghasilkan kad ucapan terima kasih ii.Lisan .3 Tanggungja wab terhadap keluarga Saling membantu memupuk keluarga bahagia Saling membantu sesama anggota keluarga • Usaha membantu melakukan kerja – kerja di rumah.Bertulis . iii. Melakonkan cara membantu keluarga di rumah.

1 .Diri . Bercerita tentang kawan baik ( dari kaum lain) ii.Keluarga .4 Keamanan dan keharminian Menghormati dan bekerjasama dengan rakan pelbagai kaum Menyanyikan kagu bertemakan Perpaduan ii. Ke lima belas 3.Saling memahami perasaan .Bertolak ansur 1 Bertanggungjawab menghadirkan diri ke sekolah setiap hari persekolahan Menandakan jadual kedatangan diri ke sekolah untuk seminggu dalam borang yang disediakan dan membincangkan faedah ke sekolah Ke enam belas 5.4 Peka Kehadiran ke sekolah terhadap pemangkin kejayaan isu-isu social Kehadiran ke sekolah satu kewajipan • Kepentingan kehadiran ke sekolah .Bekerjasama .aktiviti menolong keluarga.Sekolah Perpaduan teras kehaarmonian Semangat perpaduan dengan rakan pelbagai kaum • Usaha belajar bersama rakan pelbagai kaum .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful