ASAS FOTOGRAFI

PENGENALAN
‡ DEFINISI FOTOGRAFI:
² Kamus Dewan Edisi Ketiga
² Seni proses atau pekerjaan mengambil atau menghasilkan fotograf.

² Perkataan photography berasal dari Perancis yang bermaksud ¶light + stylus· atau melukis dengan cahaya. ² Photography berasal daripada perkataan ¶photo· + ¶ graph·. Photo ialah cahaya dan graph adalah tulisan atau lukisan.

² Alat paling popular untuk menangkap cahaya ialah kamera. .‡ ISTILAH UMUM: ² Fotografi bererti proses atau kaedah untk menghasilkan gambar atau foto dari suatu objek dengan merakam pantulan cahaya yang mengenai objek tersebut pada media yang peka cahaya.

² Penerangan dan penyampaian sesuatu subjek boleh disampaikan dengan pelbagai sudut pandangan yang menarik.‡ Langford (1973) ² Fotografi mengandungi bahasanya tersendiri dan dapat menyelami perasaan seseorang. . ² Dalam pendidikan. fotografi didapati berguna bagi menegaskan sesuatu konsep isi pelajaran yang mengandungi ciri2 penglihatan atau visual.

SEJARAH ‡ Fotografi yang dikenali kini adalah hasil penemuan: ‡ Bidang ilmu alam yang menghasilkan kamera ‡ Bidang ilmu kimia yang menghasilkan filem. kedua-dua penemuan ini tidak mempunyai hubungan satu sama lain. ‡ Pada awalnya. .

Haitham (Arab) juga menemukan gejala yang sama. ‡ Pada abad kelima sblm masihi. ‡ Apabila sebuah ruangan gelap ada lubang yang memancarkan sinar. ‡ Ibn Al. maka di tembok suatu ruangan tersebut akan terlihat gambar sumber cahaya tadi secara terbalik. ‡ Mereka mencipta kamera Obscura. ‡ Kamera mula diperkenalkan ketika para pelukis menghadapi masalah untuk merakamkan imej potret. ‡ seorang yang bernama MoTi menciptakan gejala fotografi.KRONOLOGI« ‡ Bermula pada abad 17 dan 18. .

begitu juga dengan buku-buku beliau yang berkaitan dengan cahaya dan warna pada waktu matahari terbit. ‡ Beliau merupakan orang pertama yang dapat menjelaskan tentang bahagian-bahagian mata dan proses penglihatan.ABU ALI HASSAN AL-HAITHAM (965-1040 M) ‡ Beliau dikenali di Barat sebagai Alhazen dan digelar sebagai Bapa Optik Moden. ‡ Tokoh-tokoh sains Barat seperti Roger Bacon. Pole Witelo (Vitellio) dan yang lain-lainnya banyak merujuk kepada tulisan Al-Haitham ini. gerhana dan pelangi. ‡ Beliau membuat kajian tentang cahaya termasuk cahaya pada waktu matahari terbit. . ‡ Bukunya Kitab Al-Manadhir diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Di samping itu beliau juga mengkaji fenomena bayang-bayang.

‡ Tahun 1888 ‡ Kamera Obscura merupakan kamera yang pertama kali dipakai untuk menggambar potret. .‡ Tahun 1826 ‡ Gambar foto pertama dibuat iaitu selama 8 jam. ‡ Obscura diubahsuai sehingga tercipta kamera kodak oleh George Eastman.

KAMERA OBSCURA .

‡ Tahun 1900 ‡ Seorang jurugambar telah mencipta kamera Mammoth. ‡ Kamera ini menggunakan filem sebesar 4½ x 8 kaki. ‡ Kamera ini amat besar ukurannya dan beratnya ialah 1400 pound. Lensa kamera ini seberat 500 pound. ‡ Sewaktu mengubah atau memindahkannya. . tenaga manusia yang diperlukan adalah seramai 15 orang. ‡ Bahan kimia sebanyak 10 gallons digunakan semasa memprosesnya.

KAMERA MAMMOTH .

ringan dan kemampuan imejnya tidak memenuhi kehendak profesional. ‡ Kamera digital waktu itu kecil.‡ Tahun 1980an ‡ Di awal kewujudan kamera digital. tidak ramai yang menggemarinya terutama dalam kalangan profesional. Hal ini kerana kamera tersebut masih menggunakan ciri-ciri kompak. ‡ Tahun 2000 ‡ Kewujudan kamera digital format SLR (Single Lens Reflex) .

KAMERA SLR .

‡ Mesti bersih dari debu dan kesan calar. ‡ Elakkan dari terkena fungus dan wap air. ‡ Jenis2 lensa: ± ± ± ± Wide Angle Lens ( Lensa Jarak Fokus Lebar) Standard Lens ( LEnsa Jarak Fokus Lebar) Telephoto Lens ( Lensa Telefoto) Zoom Lens ( Lensa Zoom) .BAHAGIAN2 ASAS KAMERA ‡ LENSA (Kanta) ‡ Berperanan untuk menentukan kualiti dan sifat imej yang terdapat di dalam penilik pandangan.

‡ Hanya berfokus kpd satu bahagian sahaja. ‡ Berfokus terhadap semua bahagian. . ‡ APERTURE KECIL ‡ Diwakili dgn nombor f/4.APERTURE ( Alat bukaan lensa) ‡ APERTURE BESAR ‡ Diwakili dgn nombor f/16.

1 saat dibahagi 4000. ‡ Shutter speed laju 1/1 bermaksud bukaan selama sesaat. 1/4000 merupakan shutter speed paling laju. ‡ Shutter speed ditanda dgn angka.SHUTTER ‡ Tingkap khas untuk mendedahkan filem kepada cahaya mengikut jangka masa tertentu. ‡ Shutter speed(kelajuan pengatup) adalah berapa lama kamera terbuka dan terdedah kepada cahaya untuk merakam sesuatu imej. .

‡ ISO yang perlahan ialah ISO 100. ‡ Digunakan untuk mendapatkan gambar yang menarik.200. ‡ ISO yang laju ialah ISO 800. ‡ Sebab utama untuk menggunakan ISO yang perlahan ialah mengurangkan noise atau ¶grain· (bintik-bintik pada gambar).ISO ‡ ISO adalah berapa sensitif filem atau digital kamera pada cahaya. .1600. ‡ ISO dahulu juga dikenali sebagai ASA.

‡ Filter ultra voilet membantu mencegah lens agar tidak tercalar. ‡ Berfungsi: ‡ menyelamatkan lens dari terkena debu. . terguris yang mungkin menyebabkan lens rosak.FILTER ‡ Diperbuat daripada plastik tahan lasak yang berkualiti tinggi atau kaca yang bermutu. ‡ Memberi kesan sampingan pada gambar warna dan memberi kesan high contras dan low contras pada filem hitam putih.

EXPOSE METER ‡ Merupakan alat tambahan yang membantu mendapatkan gambar yang baik. . ‡ Boleh mengukur cahaya dengan tepat dan pantas. ‡ Terdapat dua jenis: ± Expose Meter Binaan Dalam ± Expose Meter Bebas Guna.

JENIS-JENIS FILEM ‡ Filem hitam putih ‡ Filem warna ‡ Filem slaid ‡ Filem daylight ‡ Filem tungsten .

KOMPOSISI .

Sehingga gambar boleh dibawa atau dikirim ke mana sahaja dalam jumlah yang besar dan dapat dimodifikasi. . ‡ Output fotografi digital berupa data biner.FOTOGRAFI DIGITAL ‡ Seni melukis dengan cahaya ‡ Perbezaan terbesar terletak pada peringkat yang digunakan dan teknik pengambilan gambarnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful