P. 1
1 Konsep Kenegaraan Umum Nota

1 Konsep Kenegaraan Umum Nota

|Views: 850|Likes:
Published by RossaAnnuar

More info:

Published by: RossaAnnuar on Oct 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2012

pdf

text

original

ROSSARAZAK 17 JUN 2008 Pengajian Am Modul Kenegaraan Malaysia KONSEP KENEGARAAN UMUM

Konsep Negara : Ciri-ciri sebuah negara : 1. sempadan atau wilayah yang jelas, tetap dan diiktiraf. 2. penduduk yang tetap 3. kerajaan yang sah dan teratur 4. kedaulatan, mempunyai keupayaan untuk mengawal hal ehwal dalam negara. Bebas mengadakan hubungan dengan negara lain. Fahaman Utama di Dunia a) Demokrasi √ Berasal dari perkataan Yunani demokratia; demo (rakyat), kratia ( perintah) √ Kuasa pemerintahan di tangan rakyat √ Persepsi tentang demokrasi : kerajaan rakyat, oleh rakyat, untuk rakyat. b) Fasisme √ Diperkenal oleh Mussolini di Itali pada 1929 √ Kuasa mutlak terletak pada tangan pemimpin negara. √ Rakyat dipaksa berkorban untuk pemimpin yang memimpin secara kuku besi. c) Nazisme √ Diperkenal oleh Adolf hitler di Jerman pada 1930-an √ Menghalalkan kekejaman dan pembunuhan d) Komunisme √ Diperkenal oleh Karl Marx (Rusia) √ Menjadikan faktor pengeluaran dan barang pengguna sebagai milik negara. √ Melaungkan slogan sama rata, sama rasa. √ Menolak kewujudan tuhan. e) Sosialisme √ Bermatlamatkan untuk memindahkan hak milik seseorang menjadi hak milik negara √ Biasanya mengamalkan polisi pintu tertutup. Sistem kerajaan a) Kerajaan kesatuan √ Gabungan beberapa buah negeri dengan pemusatan kuasa oleh kerajaan pusat. √ Kerajaan pusat mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang diluluskan oleh Kerajaan negeri. Kerajaan negeri atau pentadbiran tempatan mendapat arahan daripada Kerajaan Pusat.

ROSSARAZAK 25 Mei 2009
1

Kerajaan pusat Kerajaan negeri Bentuk Negara a) Monarki √ Raja/sultan/ratu menjadi pemerintah dan berkuasa sepenuhnya √ Jawatan dipegang seumur hidup dan warisan takhta berdasarkan keturunan ROSSARAZAK 25 Mei 2009 2 . √ Kerajaan negeri pula bertanggungjawab sepenuhnya terhadap hal dalam negeri seperti agama.ROSSARAZAK 25 Mei 2009 Kerajaan Pusat Kerajaan Negeri b) Kerajaan konfederasi √ Kuasa kerajaan terletak dalam tangan kerajaan-kerajaan negeri √ Kerajaan pusat mempunyai kuasa yang terhad untuk megawal pentadbiran √ Kerajaan konfederasi tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk dianggap sebagai sebuah kerajaan yang stabil kerana kerajaan ini diwujudkan melalui perjanjian yang longgar. √ Kerajaan pusat lazimnya bertanggungjawab terhadap perkara umum seperti pertahanan. √ Setiap peringkat kerajaan mempunyai autonomi perundangannya sendiri dalam perkara tertentu. pendidikan. perhutanan dan sebaginya. kesihatan dan sebagainya. tanah. Kerajaan negeri Kerajaan pusat c) Kerajaan Persekutuan √ Gabungan Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri atau kerajaan tempatan.

presiden menjadi ketua eksekutif c) Autokrasi √ Diterajui oleh golongan tertentu yang mempunyai kuasa mutlak √ Kebebasan awam terhad. Parti yang menang majoriti akan menjalankan pemerintahan.ROSSARAZAK 25 Mei 2009 √ √ √ Pentadbiran dijalankan sendiri oelh raja/ ratu/ sultan. pembahagian kuasa dibahagikan kepada tiga bahagian iaiatu. √ Mengelakkan tumpuan kuas √ Mengelakkan penyalahgunaan kuasa √ Menjamin pentadbiran cekap √ Menjamin rakyat mendapat keadilan undang-undang. Jepun0 √ Demokrasi berpresiden . √ badan perundangan √ badan pentadbiran / eksekutif √ badan kehakiman 4. √ Demokrasi berparlimen . d) Demokrasi √ Mengamalkan dktrin pengasingan kuasa √ Terdiri daripada demokrasi berparlimen dan demokrasi berpresiden. ROSSARAZAK 25 Mei 2009 3 . Rakyat dipaksa mematuhi kerajaan. 2. diperkenal oleh Montesquieu 3. (Malaysia. singapura. Kaum kerabat memonopoli kuasa eksekutif Pada hari ini kebanyakan kuasa raja dihadkan oleh parlimen dan perlembagaan. Sebaliknya menekankan kuasa relatif antara ketiga-tiga badan tersebut. Tujuan . merupakan ciri utama negara demokrasi. raja/ presiden sebagai ketua negara dan mempunyai kuasa simbolik. Pengasingan kuasa 1. √ Proses pengundian dijalankan secara sulit. Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia 1. √ Tiada raja. presiden menjadi ketua eksekutif negara. ( Amerika Syarikat dan Filipina) √ Mengadakan pilihanraya untuk memilih pemimpin. b) Republik √ Diketuai oleh presiden yang dipilih oleh rakyat. Malaysia tidak mengamalkan sepenuhnya seperti yang diperkenalkan oleh Montesquieu.

2. Tempoh perkhidmatan tetap dan berpencen. Perdana menteri dan jemaah kabinet mentadbir dan menjadi ahli parlimen yang terlibat dalam penggubalan dasar dan undang-undang. Konsep organisasi dan struktur Pentadbiran 1. √ Mencapai objektif yang ditetapkan √ Membahagi tugas untuk mengelakkan pertindihan kerja √ Menetukan bidang kuasa unit-unit pentadbiran agar mudah dikawal selia. √ pembahagian dan pengkhususan kerja √ ada hierarki atau susunan kuasa yang bertingkat √ mempunyai prosedur dan peraturan √ mempunyai kakitangan yang berkhidmat secara lantikan sepenuh masa. ciri-ciri lain Kerajaan Malaysia : √ mengamalkan demokrasi berparlimen dengan Parlimen dwidewan √ mempunyai raja berperlembagaan. YDPA mempunyai kuasa tertinggi dalam ketigatiga badan tersebut. √ Penyelenggaraan fail dan rekod. YDPA bertindak sebagai ketua negara √ mengamalkan konsep ketertinggian perlembagaan √ mengamalkan konsep kerajaan persekutuan. Ciri-ciri Birokrasi . Tujuan organisasi pentadbiran . kebanyakan organisasi bersifat birokrasi. 4. Rossarazak 270502 17 Jun 2008 ROSSARAZAK 25 Mei 2009 4 . pada peringkat persekutuan. 3.ROSSARAZAK 25 Mei 2009 eksekutif perundanga n kehakima n 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->