CURS 1

LOCUL SI ROLUL EX.FIZIC IN VIATA PERSOANELOR CCU DIZABILITATI - exercitiul fizic - necesar omului pentru intreaga durata a vietii sale - exista programe de miscare pentru orice afectiune , varsta , sex , tulburare , boala sau sindrom , pentru pregatirea fizica sau sportive - programele de influentare neuro-mio-kinetica au devenit azi un bun al tuturor reprezentand cel mai simplu, cel mai ieftin si mai eficace mijloc de stimulare a finite umane - este necesara asigurarea bazei stiintifico-metodologice si implementarea ex. Fizic in imbunatatirea calitatii vietii persoanelor dizabilitate

INFIRMITATEA - reprezinta pierderea sau anormalitatea unei structuri anatomice , fiziologice sau psihologice – toate acestea reprezinta devierea de la standardele generale normale - infirmitatea poate fi :- temporara ( de ordin fiziologic , psihologic ) - permanenta Tipuri de infirmitate intelectuala ( amnesia , gandirea ilogica ) psihologice ( euphoria , negativismul , tulburari emotionale ) de vorbire ( autismul , mutii , infirmitatea vorbirii ) aurale ( de auz ) ocurale viscerale ( organelle interne ) scheletate – sistemul osos desfigurate ( chelia , cicatricile , varicozitatile , pigmentarea pielii ) sensitive ( inconstienta urinara , fragilitate osoasa , tulburari de crestere )

nu poate lega relatii ) . in raport cu varsta .poate fi : .incapacitatea de pozitionare a corpului ( nu poate sa stea pe vine . . sexul . manipularea obiectelor mici ) .DIZABILITATEA .incapacitate comportamentala ( lipsa de gust in alegerea tinutei .incapacitate de locomotive ( deficit de mers . de urcat si coborat scari) .temporara . gandire abstracta ) .reprezinta orice restrictie sau pierdere a capacitatii de a performa o activitate in maniera normala printr-o functie normala de catre o fiinta normala.permanenta Tipuri de dizabilitate . abilitati de invatatura . are tulburari de echilibru ) HANDICAPUL . alimentarea . transferal in orice situatii ) .incapacitate de abilitate ( numaratul banilor .incapacitate pentru abilitati particulare ( motivatie pentru munca .factorii sociali pot agrava handicapul . dializa .nu exista dizabilitate fara infirmitate .incapacitate de comunicare ( dificultatea de receptie sau transmitere a informatiei ) .incapacitatea situationala ( purtator de prosteze . transplant de organe . dificultati la aparitia in lume . factorii culturari si sociali.reprezinta o incapacitate datorata unei disfunctii .se defineste ca un dezavantaj social al unui individ determinat de o infirmitate sau dizabilitate care il limiteaza sau opreste in indeplinirea unui rol normal in societate . . alergii ) .incapacitate de ingrijire personala ( toaleta zilnica . nu poate sa traga obiecte .

1 – exista dificultati in performarea unor activitati . categorie omisa .6 – incapacitate total incapabil sa faca vreo activitate . poate performa fara ajutor dar ceva mai dificil si nu se incadreaza in 2-9 .M. nu intra in 4-9 .4 – performarea unor activitati total dependent de alta persoana .3 – performeaza o activitate dar ajutat si are nevoie de o persoana fizica .0 – poate performa orice activitate . instalatii sin u intra la 69 . ii trebuie amenajari de mediu .S . excluzandu-se 5-9 .2 – performeaza o activitate ajutat de instrumente si nu intra in 3-9 .8 – nu se aplica .SCALA DE GRAVITATE A HANDICAPULUI CONFORM O.9 .7 – necodificat .5 – incapacitate crescuta .necodificat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful