P. 1
Infobrief 2 oktober 2010

Infobrief 2 oktober 2010

|Views: 15|Likes:
Published by Vincent de Leur

More info:

Published by: Vincent de Leur on Oct 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2010

pdf

text

original

oktober 2010

infobrief
op

2

Geachte relatie, Dit is de tweede Infobrief van de YAMAHA Blazersklas. Wij willen u door middel van deze infobrief graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen op het gebied van de Blazersklassen in Nederland en de andere landen van Europa! Vincent de Leur

Blazersklassen gestart nieuwe scholen!

Blazersklas: vast onderdeel van de basisschool.
Er zijn intussen enkele basisscholen waar de Blazersklas is ingebed in het lesprogramma. Alle leerlingen van groep 7 hebben Blazersklas. Als „verplicht‟ vak leren de kinderen samen spelen op een blaasinstrument. De ouders hoeven daar niets voor te betalen – dat is niet toegestaan als de Blazersklas een verplichte les is. De betrokken muziekverenigingen hebben uit eigen middelen en/of sponsorgelden de instrumenten gekocht en verzorgen de lessen. Er zijn soms vakdocenten van de plaatselijke muziekschool bij betrokken die de groepslessen geven. De reacties van de leerlingen: “het is de leukste les van de week!”. De docenten en directie van de betrokken scholen zijn enthousiast.

Op diverse scholen (zowel basis als middelbaar) zijn weer nieuwe Blazersklassen gestart. De leerlingen hebben allemaal een instrument gekregen en de eerste tonen zullen snel klinken. De eerste optredens zullen binnen enkele maanden weer plaatsvinden. De interesse voor de Blazersklas is onverminderd groot. Steeds meer ziet men de mogelijkheden die de Blazersklas biedt voor zowel de basisschool, de muziekschool en de muziekvereniging. Een samenwerking tussen deze partijen is dan ook ideaal.
Gevraagd: vakdocenten die de Blazersklas willen begeleiden!

In de toekomst zullen steeds meer muzieklessen op de basisschool gaan plaatsvinden.

Artikel in Music & Show: Blazersklas verovert Nederland!
Een artikel zoals dit is natuurlijk ideaal! De journalist heeft de blazersklas lessen in Gemert op het Commanderij College bijgewoond en daar in het artikel uitvoerig verslag van gedaan. Het artikel heeft veel reacties opgeleverd uit de wereld van de muziekverenigingen. Voor iedereen die het artikel wil lezen: mail naar Blazersklas@yamaha.nl met de vraag „verzoek toezending artikel‟.

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

1

oktober 2010

infobrief

2

Seminar Blazersklas in Leusden op 25 en 26 september succesvol verlopen.

De nieuwe seminarleider Karel van Haren en Vincent de Leur hebben een Blazersklas seminar gegeven zodat er weer nieuwe docenten aan het werk kunnen met de Blazersklas. Wederom in Leusden waar men in een prettige omgeving en centraal in het land kon werken aan alle aspecten van de Blazersklas. Iedere deelnemer heeft geleerd op een voor hem vreemd instrument te spelen. Zondagmiddag kon men 5 tonen spelen en werden lessituaties nagebootst. Elke deelnemer kon zo ervaring op doen in o.a. dirigeren en repertoire.

Workshop tijdens Gehrels Muziekmanifestatie ‘Muziekeducatie in de 21 ste eeuw’. Yamaha heeft een workshop gegeven aan geïnteresseerden. We proberen zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met de Blazersklas. Door middel van voorlichting en korte workshops kunnen mensen merken hoe de Blazersklas in zijn werk gaat: hoe leer je een hele groep kinderen tegelijkertijd spelen op verschillende instrumenten?

Het is altijd weer interessant om te ervaren hoe het is om een instrument in handen te hebben waar je nog nooit op hebt gespeeld. Het eerste begin, de eerste toon, de eerste grepen. Zo ervaart een leerling dat – probeer dat maar weer eens voor te stellen! Het maakt duidelijk dat een docent altijd een bepaalde ervaring met zich meebrengt. Om dit los te laten en te doen alsof je echt een beginneling bent is moeilijk maar wel leerzaam. Zo is het mogelijk om je in te leven in de situatie van de leerling. En merken dat het dus niet „moeilijk‟ is om een instrument te leren bespelen! Samen leren – Samen spelen!
YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010 2

oktober 2010

infobrief

2

Muziek maakt slim! Waarom? Muziek beoefenen is een activiteit welke de twee hersenhelften doet samenwerken. Dat komt omdat in de linkerhersenhelft het rekenen, de logica en ritme zit en in de rechterhersenhelft gevoel, emotie, creativiteit en harmonie en melodie. Aangezien muziek bestaat uit ritme, harmonie en melodie moeten de hersenhelften dus samenwerken. Daardoor worden er meer neurologische v erbindingen gemaakt. Dat alles resulteert in een beter functioneren van de hersenen. Daarom maakt muziek slim.

ritme

Melodie en harmonie

Het valt docenten op scholen duidelijk op: kinderen die in de Blazersklas spelen zijn „anders‟. Ze hebben letterlijk leren luisteren naar elkaar. Ze hebben meer geduld met elkaar. Alle dingen die belangrijk zijn bij het spelen in een orkest of ensemble zoals naar elkaar luisteren, op elkaar wachten, stil zijn als iemand een solo heeft, tegelijk beginnen en tegelijk ophouden vertaalt zich ook naar de „gewone‟ wereld van het kind. Dat gaat spelenderwijs – letterlijk. De Blazersklas is daarmee niet alleen leuk maar ook goed voor de sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind. Overigens: een mens is nooit te oud om te leren. Ook voor volwassenen is de Blazersklas goed. Ouderen zullen zelfs baat hebben bij de optimalisering van de samenwerking van de hersenhelften.

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

3

oktober 2010

infobrief

2

Nieuwe Lay-Out voor de folders en posters – één Europa!
Alle vestigingen van Yamaha binnen Europa behoren nu tot Yamaha Music Europe. Van daar uit worden nu ook alle activiteiten op het gebied van de Blazersklas gecoördineerd. Daarbij hoort ook één lay out welke op de nieuwe brochures en banners komt te staan. Nieuwe kleuren, nieuwe teksten – klaar voor de toekomst!

De nieuwe flyer is binnenkort beschikbaar. Deze folder is geschikt als eerste informatie voor school, docenten, ouders en andere geïnteresseerden. Daarnaast is er de uitgebreidere folder „wij doen mee‟ en de brochure „… vragen over de Blazersklas‟. Er is voor de docenten die de Blazersklas geven nu ook een uitgebreid handboek in het Nederlands. Deze is alleen verkrijgbaar voor de docenten die daadwerkelijk met de Blazersklas werken.

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

4

oktober 2010

infobrief

2

Nieuwe uitgaven van de Haske voor de Blazersklas

Deze uitgaven zijn verkrijgbaar bij de Haske in Heerenveen en kunnen online besteld worden. Kijk op www.dehaske.com Componist / arrangeur is Jan de Haan. In elk boek staat duidelijk wanneer de leerlingen welk stuk kunnen spelen. Bijvoorbeeld stuk 1 als ze in het lesboek op blz. 20, oefening…. zijn. Dat werkt gemakkelijk en overzichtelijk. Er zijn natuurlijk nog meer boeken verkrijgbaar welke interessant zijn.

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

5

oktober 2010

infobrief

2

Blazersklassen ook op Facebook: Moderne tijden – moderne communicatiemiddelen: de Yamaha Blazersklas heeft ook een groep op Facebook, een van de grootste sites voor social networking.
De Facebookgroep Blazersklas wordt onder andere gebruikt voor discussies, nieuws en uitwisselingen van ervaringen. op deze manier kan informatie snel worden verdeeld en is men direct op de hoogte van interessant nieuws met betrekking tot bijvoorbeeld data van seminars en nieuw repertoire.

Handboek voor docenten Blazersklas.

Er is enkele maanden gewerkt aan een nieuw handboek voor docenten. De oorspronkelijke Duitse uitgave is daarbij als voorbeeld genomen. Maar het betreft geen vertaling, eerder een hertaling met veel nieuwe onderwerpen erbij. Dit handboek is alleen beschikbaar voor docenten die met de Yamaha Blazersklas gaan w erken. Het bevat heel erg veel informatie en nuttige tips. Bovendien is dit handboek „nooit af‟. Er komen telkens weer ideeën en uitwerkingen bij. Docenten kunnen hun input geven en deze zal indien nuttig in het handboek verwerkt worden.

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

6

oktober 2010

infobrief

2

Software voor muzikanten

Er is veel software op de markt waarmee men muziek kan maken, kan studeren, muziek kan uitprinten als notenbeeld en kan componeren. Speciaal voor de Blazersklas leerlingen is er ook „smart music‟. Dit programma is te downloaden via http://www.smartmusic.com/Support/Updates.aspx. alle muziek van de blazersklas zit al in het programma. De leerlingen kunnen via een microfoon spelen wat er op de computer staat en deze zal dan aangeven of het goed is. Er zijn begeleidingen bij en man kan tempo en toonhoogte aanpassen.

Begeleiding van de Blazersklas. Het is altijd mogelijk om advies te vragen of eens iemand naar de Blazersklas te laten kijken en luisteren. Samen leren geldt ook voor de docenten! Nieuws in het kort:
Momenteel 127 Blazersklassen in Nederland Eerste Blazersklas binnenkort in België Begin van Blazersklassen in Scandinavië: eerst Denemarken Nieuw kabinet wil 220 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur Veel muziekscholen in de problemen door bezuinigingen in de gemeentes. Blazersklas is ideaal voor de werving van nieuwe leden voor de muziekvereniging

Yamaha software Digital Music Notebook
Nog meer interessante software om actief met muziek en de PC bezig te zijn. Deze software is gratis. Men betaalt alleen voor de muziek die men kan downloaden. Meespelen, oefenen, printen, verschillende begeleidingen; alles is mogelijk met deze geavanceerde software.

http://www.digitalmusicnotebook.com/

Blazersklas: mogelijkheid om een tegoedbon van de Haske te krijgen voor aanschaf van de Essential Elements boeken voor slechts € 99,Informeer naar de mogelijkheden: Blazersklas@yamaha.nl

Uitgave: YAM AHA Music Europe, branch Benelux Verantwoordelijk voor de inhoud:

Impressum

Vincent de Leur, YAM AHA Blazersklas Samenstelling en teksten: Vincent de Leur Verspreiding via Email en Internet / Blazersklas Facebookgroep

YAMAHA Music Europe, branch Benelux Clarissenhof 5b 4133 AB Vianen www.yamaha.nl

Voor meer informatie : blazersklas@yamaha.nl

YAMAH A Music Europe, branche Benelux Blazersklas © Vincent de Leur 2010

7

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->