Vitamine 

Vitaminele sunt considerate substante cu actiune specifica,sintetizate in plante.Ele au rolul de a regla si stimula procesele metabolice.Lipsa totala a vitaminelor din organism,sau insuficienta lor provoaca tulburari grave,putand duce la boli denumite avitaminoze(scorbut,pelagra,xeroftalmie etc.)

Clasificarea vitaminelor  Vitaminele se clasifica in 2 grupa mari: Vitamine liposolubile Vitamine hidrosolubile Solubile in apa .

Vitaminele liposolubile Din aceasta grupa fac parte vitaminele:  A D E K F .

in untul de vaca.in galbenusul de ou si in icrele de peste.din acest motiv numindu-se provitamina A.In corpul animal. .vitamina A se formeaza din B-carontina (izolata din pigmentii galbeni caretenoizi ai morcovului).in spanac.i.Necesarul zilnic in vitamina A este de 3 000-5 000u.Se mai gaseste in morcov.in lapte.Vitamina A s-a izolat din uleiul de ficat de peste.

de la 1-6.Rolul vitaminei D consta in aceea ca intervine in metabolismul calciuluisi fosforului.cu structura chimica si actiune fiziologica asemanatoare. .Vitaminele din grupul D se gasesc numai in organismul animal.Cea mai importanta dintre sterine este ergosterolul.notate.In plante se gasesc provitaminele corespunzatoare.care se gaseste in cantitate mare in drojdia de bere si in mucegaiul Claviceps purpureea.favorizand absorbtia intestinala a acestora si depunerea lor la nivelul oaselor.sterinele.din care sub influenta radiatiilor ultraviolete se formeaza vitamina D.Exista mai multe vitamine D.

ovaz).mazare verde) in galbenusul de ou si in lapte.exista in natura sub trei forme .glandele seminale degenereaza.Este solubila in metanol.in legume proaspete(salata verde.Vitamina E (tocoferolul) sau vitamina fertilitatii .Vitamine E se gaseste in semintele cerealelor(grau. .iar la femele produce sterilitatea.alcool etilic si acetona. si -tocoferol.Insuficienta acesteia duce la tulburarea functiei sexuale.porumb.

varza) si animala(ficat.Vitaminele din grupa K(k1-K7)sunt foarte raspandite in produsele de origine vegetala(foile verzi de lucerna.).ca urmare a scaderii importante a concentratiei de ptrotombina.este alcatuita din mai multe substante cu caracter fiziologic analog.din punct de vedere chimic.Lipsa de vitamina K din organism determina un sindrom hemoragic grav.prin defect de coagulare. .Vitamina K(antihemoragica).spanac.muschi etc.

c are nu sunt sintetizati de organism.Este intrebuintata in tratamentul eczemelor precum si al unor forme de acnee. .oprirea cresterii .arahidonic.migrene etc.Lipsa acestei vitamine provoaca afectiuni ale pielii.tulburari digestive.linolenic.Vitamina F este un amestec de trei acizi grasinesaturati:linoleic.

Lipsa ei determina boala numita scorbut.Vitaminele hidrosolubile   In categoria vitaminelor solubile in apa intra: Are un rol esential in Vitamina B procesele de oxidari celulare Vitamina C Sau acidul ascorbic.coacaze alune si varza .Se gaseste in lamai.portocala.

.

determinarea cantitativa si conservarea.metoda de identificare si conditiile de puritate.proprietati(aspect.formula.aparuta in Editura Medicala in anul 1976. .cu proprietati medicamentoase.Produsele obtinute in industria chimica sau in farmacii poarta diferite denumiri:medicament.Denumirea medicamentelor(formelor gelenice).de uz intern sau extern.si substante ajutatoare(adjuvanti sau excipienti).destinate vindecarii.de regula fara actiune toxica asupra organismului in cantitatile prescrise.preparat sau forma gelenica.precum si ale unor produse cosmetice sunt mentionate in publicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.produs farmaceutic.editia a IX-a.gust.in care sunt IXmentionate in limba latina si limba romana denumirile substantelor chimice.de uz uman sau veterinar.masa moleculara .cu terapeutice.ameliorarii sau recunoasterii unor boli.Medicamente  Medicamentele sunt substante chimice(preparate naturale sau sintetice).Medicamentul este constituit din una sau mai multe substante medicamentoase.miros).structura bruta.In tara noastra se aplica in prezent elementele din Farmacopeea Romana.

Clasificarea medicamentelor Medicamentele se pot clasifica dupa diferite criterii: 1)Dupa modul de formare si obtinere a)Medicamente oficinale(prevazute in farmacopee) c)Medicamente fabricate de industrie dupa procedee tehnologice de sinteza.extractie.biosinteza su conditionare b)Mdicamente magistrale(prepat e in farmacii dupa retete stabilite de medic) .

acid boric Parti de plante uscate Sucuri si extracte animale produse Substante medicamentoas .Clasificare Dupa provenienta (origine) naturale sintetice minerale vegetable Sulf.

insa unele dintre ele.splina)La anumite persoane.Majoritatea medicamentelor patrunse in organism sunt transformate (metabolizate).administrate incorect.rinichi.prin mucoase.subcutanat(cele de uz intern) si cutanat(cele de uz extern).unele medicamente au efecte secundare sau toxice.fixandu-se de proteinele serice sau ramand ca atare.Medicamentele ajunse in organism se raspandesc prin sange in tesuturi.rectal sau uretral.parental(injectie).unele cu repercusiuni grave asupra organismului .respiratorie.pot afecta anumite organe sau glande (ficat.Administrarea si toxicitatea medicamentelor Administrarea medicamentelor se face pe cale orala(gura).

reactii alergice etc.Primul secreta o substanta care impiedica in diferite moduri dezvolatarea celui de-al doilea.neurologice.Denumirea de antibiotic vine de la notiunea ³antibioza´care reprezinta procesul prin care un mocroorganism se apara de un alt tip de microorganism.hepatice.unele mai usoare.printre care:tulburari digestive.antibioticile au actiune bacteriostatica(impiedica inmultirea microbilor)sau actiune bactericida(ucid microbii).Indiferent de natura lor.Folosirea lor trebuie sa se faca numai la recomandarea si sub supravegherea medicului.Antibioticele Sunt substante antimicrobiene izolate din culturi de mucegaiuri sau obtinute pe cale chimica.intrinfectiei microbiene.altele mai grave.renale.intr-un anumit stadiu al .Autotratarea cu antibiotice este riscanta. avand in vedere faptul ca fiecarui bolnav .Pe langa efectele Pe benefice. .Din culturi de diferite mucegaiuri se izoleaza substantele cu ajutorul carora mucegaiurile ditrug coloniile de microbi.ai este eficient un anumit antibiotic.antibioticele au si multe reactii adverse.

.

cernerea.macinarea. Fabricarea aspirinei la noi in tara(la Intreprinderea chimica ³Sinteza´-Oradea)cuprinde urmatoarele faze tehnologice:acetilarea.recupararea aspirinei si a acidului acetic din apele mame .Mediul acid din stomac scoate acidiul acetilsalicilic din sarea sa .cristalizarea.Pentru a preveni aceste neplaceri.In felul acesta se asigura o buna dispersie a medicamentului in stomac si scade riscul efectelor nedorite.reumatism.filtrarea si centrifugarea.uscarea.Aspirina(acidul acetilsalicilic) Aspirina are actiune analgezica(calmeaza durerile).cefalee.nevralgii.Aglomerarea sa produce iritatii ale mucoasei stomacale sau chiar ulceratii.Se administreaza in gripa.sciatica.unele preparate contin o sare solubila in apa a acidului acetilsalicilic.stari febrile.antiinflamatoare si antipiretica(scade temperatura).ambalarea.Acidul acetilsalicilic este o subtanta insolubila in apa si de aceea este greu de dispersat in stomac.

.

Molecula acidului acetilsalicilic .

Un ultim sfat: mai bine apelati la consumul zilnic de fructe si de legume proaspete decat la medicamentele care pot avea efecte secundare nedorite. Si tineti minte : <Un fruct pe zi alunga doctorul---nu bananele ca ingrasa> .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful