P. 1
soalan sosioliguistik

soalan sosioliguistik

|Views: 8|Likes:
Published by chuck64

More info:

Published by: chuck64 on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2010

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

HBML 3403: LINGUISTIK DAN SOSIOLINGUISTIK SEMESTER SEPTEMBER 2010

1.

Tugasan ini mengandungi SATU (1) soalan Melayu.

sahaja. Sila jawab dalam Bahasa

2. Tugasan anda perlu ditaip atas kertas A4 dengan menggunakan saiz font 12 “Times New Roman” dan langkau baris 1.5.
3. Tugasan ini menyumbang sebanyak 30% kepada gred akhir kursus.

4. Tugasan ini perlu disiapkan secara individu. 5. Anda perlu menghantar tugasan kepada tutor bersemuka.
6. Tugasan anda hendaklah diserahkan sebelum atau pada Tutorial ke 4. Serahan selepas

tarikh tidak akan diterima.
7. Tugasan ini terhad kepada 10-12 muka surat sahaja.

8. Tugasan anda akan dinilai berdasarkan kepada keupayaan anda menghuraikan persoalan yang diberikan dengan disokong oleh hujah-hujah dan bahan-bahan bukti yang tepat dan relevan. 9. Plagiarisma dalam apa jua bentuk adalah dilarang sama sekali. Bahan tugasan yang diplagiat tidak akan diterima dan markah sifar (0) akan diberikan.

1

hasilkan kertas kerja ilmiah berdasarkan tajuk “Kepentingan ilmu linguistik dalam kehidupan masyarakat”. (15 markah) SOALAN 2 : (SOSIOLINGUISTIK) … Hubungan bahasa dan masyarakat sangat erat. Bahasa bukan sekadar media komunikatif semata-mata tetapi bahasa adalah lambang jati diri bangsa (Arba’ie Sujud :2009). manusia menggunakan bahasa untuk tujuan tertentu. Dalam konteks kehidupan umum.SOALAN TUGASAN SOALAN 1 : (LINGUISTIK) …tanggapan umum mengatakan bahasa ilmu linguistik hanya perlu bagi mereka yang terlibat dalam bidang bahasa sahaja. Berasaskan pernyataan tersebut. Hal ini bermakna keperluan bahasa dalam kehidupan manusia sangat besar (Arbak Othman: 2009). Berdasarkan kenyataan tersebut. hasilkan satu kajian ilmiah berhubung tentang keprihatinan rakyat Malaysia terhadap penggunaan bahasa Malaysia. Bahasa adalah cerminan budaya dan akal budi manusia dan penuturnya. Laporan kajian perlu mengambil kira beberapa perkara antaranya: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Pengenalan dan latar belakang kajian Objektif Kajian Sampel/ responden kajian Hasil/ dapatan kajian Cadangan dan rumusan (15 markah) [Jumlah: 30 Markah] 2 .

3 . Kedua-dua soalan memerlukan pelajar memberikan contoh berdasarkan aplikasi pengajaran di dalam kelas atau kerangka disiplin linguistik iaitu dalam bidang psikolinguistik dan semantik. Merujuk kepada modul dan sumber-sumber bercetak lain atau sumber dalam Internet yang boleh dipercayai untuk memahami konsep sebelum pelajar dapat memberi contoh yang tepat dan sesuai. 2.PANDUAN PELAJAR Anda dinasihatkan: 1. 4. Pemarkahan juga dinilai berdasarkan kreativiti dan “keupayaan berfikir di luar kotak” dalam menterjemah pengajaran dan pembelajaran yang dapat memenuhi keperluan pembelajaran bahasa dan pemahaman terhadap disiplin linguistik. Setiap huraian perlu disertakan contoh-contoh yang berkaitan dan relevan. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->