BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

Oleh sebab itu. peraturan dan kuasa. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile. viii) Ibarat perahu.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. vi) Bak mentimun bengkok . seolab-olah.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. iii) Umpama membungkus api . Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. dijual tak laku . Pada umumnya. vii) Macam ikan kena tuba . Penilaian itu ialah emosi yang kuat. ii) Bagai burung dalam sangkar . Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. memuji atau menasihatinya.tidak dianggap penting dan diketepikan orang.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit.mata terlepas badan terkurung . macam. pepatah.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. perumpamaan. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. sedap didengar dan indah perkataannya.ulang tahun tarikh lahir. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. bak. v) Laksana perempuan mandul baru beranak . peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. .menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. Menurut Za’ba. mengandungi kebenaran. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. iv) Ibarat mencangkul angin.ditetak tak makan. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. hampir-hampir mati. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . ibarat. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. 2) Langkah kanan .angan-angan yang tidak disertai usaha. seperti dan umpama.nasib baik. tidak akan karam sebelah .

lepas kaki leher terjerat . Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. . 9) Meriam buluh .mengambil kira semua perkara. patah keris alamat mati .kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. 7) Zaman beralih. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang. 3) Patah lidah alamat kalah. baik perasaan. 2) Pada sangka pohon beringin.bercakap. lepas satu tapi tertangkap pada yang lain.segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . bersikap tolak-ansur. musim bertukar . maka kerja-kerja akan tergendala. 2) Jangan bijak terpijak. tak lapuk dek hujan . nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. murah hati ialah tangga tuah. 3) Kalau kail panjang sejengkal.memerlukan banyak waktu.menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. pasti akan berjaya. akibatnya buruk.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan.izin untuk melakukan sesuatu. 10) Makan gaji . peringatan dan sebagainya kepada masyarakat.warganegara negara lain. 8) Tutup lutut terbuka pusat. baik senang mahupun susah. rupa-rupanya miskin.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. tidak menyebelahi mana-mana pihak. 8) Lampu hijau . 6) Isteri muda . Bidalan mempunyai nilai. kiranya tersandar dipunggur lapuk . 5) Tak lekang dek panas. 7) Jalan tengah . Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . peraturan. Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu.3) Makan masa . lautan dalam jangan diduga .jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. 6) Tembak beralamat. biar bodoh bersuluh . Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. ke bukit sama didaki. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa.segala sesuatu.isteri kedua. ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. berat sama dipikul. 4) Orang asing . 5) Buka mulut . biar bodoh asal suka bertanya. 4) Ringan sama dijinjing. tujuan yang bermaksud .

Dalam ayat . seolah-olah. 5) Masa memadam ingatanku padanya. “belayar”. “merenung”. 4) Matahari membakar dunia. aku tetap tidak setuju. biar sejuta kali kaumerayu. ibarat. 9) Air laut menyentuh pantai. “muram” dan macam-macam lagi. Oleh yang demikian . Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. Demi cintaku padamu. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . Budak itu bodoh seperti lembu. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. ‘lembu’ ialah metafora. bulan boleh “tersenyum”. seakan-akan. menurut emosi kita. 3) Pak Ali harimau jantan. Biar seribu kali kaumengaku. Mereka kutu jalan. 5. 4) Kamu hantu. 1) Kereta itu kuat minum minyak. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. macam. Mereka memohon jutaan maaf. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. 7) Aku didakap rindu. .Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . seolah-olah bulan ialah manusia. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. seperti dan umpama. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. lautan api pun sanggupku renang. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. 2) Maimunah bunga jelita. 6) Usia semakin memanjat diriku. bak. Dalam ayat Budak itu lembu. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful