P. 1
Evaluarea Nivelului de Dezvoltare

Evaluarea Nivelului de Dezvoltare

|Views: 32|Likes:
Published by mitza1990

More info:

Published by: mitza1990 on Oct 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2012

pdf

text

original

1

AUTOSERVIREA Nivel de vârstă 0 - 1 an Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. Comportamentul Suge şi înghite lichide. Bea alimente, lichide. Întinde mâna după biberon. Mănâncă alimente pasate. Ţine biberonul fără ajutor în timp ce bea. Controlează mişcarea biberonului, îndreptându-l spre gură sau împingându-l la o parte. Mănâncă alimente făcute piure, date de părinte. Bea din ceaşca ţinută de părinte. Mănâncă alimente semi-lichide date de părinte. Se hrăneşte singur cu degetele. Ţine cana cu amândouă mâinile şi bea din ea. Duce ajutat lingura umplută cu hrană la gură. Întinde mâinile şi picioarele atunci când este îmbrăcat de adult. Mănâncă independent cu lingura la masă. Ţine ceaşca cu o mână şi bea din ea. Introduce mâinile în apă şi le pune pe faţă imitând adultul. Stă pe oliţă sau pe scaunul de toaletă pentru copii, timp de 5 minute. Pune pălăriuţa sau căciuliţa pe cap şi o scoate. Îşi scoate şosete. Introduce mâinile în mâneci şi picioarele în pantaloni. Îşi scoate pantofii atunci când şireturile sunt dezlegate şi lărgite. Îşi scoate haina atunci când este descheiată. Îşi scoate pantalonii când sunt descheiaţi. Închide şi deschide fermoare mari, fără să potrivească capetele fermoarului. Foloseşte cuvinte şi gesturi pentru a indica nevoia de a merge la baie. Se hrăneşte singur folosind lingura şi cana (vărsând puţin conţinutul). Ia prosopul de la părinte şi îşi şterge mâinile şi faţa. Suge lichide din pahar sau ceaşcă folosind paiul. Ia alimentele pe furculiţă. Mestecă şi înghite numai substanţe comestibile. Îşi şterge mâinile fără ajutor, atunci când i se dă prosopul. Cere să meargă la baie, chiar dacă este prea târziu pentru a evita accidentele. Îşi controlează scurgerea salivei din gură. Urinează sau are scaun la oliţă de trei ori pe săptămână atunci când este aşezat pe ea. Îşi pune pantofii. Se spală pe dinţi imitând adultul. Îşi scoate haine simple care au fost descheiate. Foloseşte toaleta pentru scaun, are un singur accident pe săptămână în timpul zilei. Ia apă de la robinet fără ajutor, atunci când îi este pus la dispoziţie un scaun sau o treaptă. Se spală pe faţă şi mâini cu săpun, când adultul reglează temperatura. Cere să meargă la baie la vreme, pentru a evita accidentele în timpul zilei. Îşi agaţă haina într-un cuier aşezat la înălţimea lui. Rămâne uscat în timpul somnului de după-masa. Evită pericole cum ar fi: colţuri ascuţite de mobilier sau scări deschise. Foloseşte şerveţele atunci când i se aminteşte.
1

1 - 2 ani

2 - 3 ani

2

3 - 4 ani

47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91.

4 - 5 ani

5 - 6 ani

Înfinge furculiţa în alimente şi le duce la gură. Toarnă dintr-un ibric mic într-un pahar fără ajutor. Desface capse de la îmbrăcăminte. Îşi spală singur mâinile şi picioarele atunci când este îmbăiat. Îşi pune şosetele. Îmbracă haina, jacheta, cămaşa. Distinge partea din faţă a îmbrăcămintei. Mănâncă singur întreaga masă. Se îmbracă singur, mai primeşte ajutor pentru bluzele peste cap şi pentru încheiat. Îşi şterge nasul când i se aminteşte acest lucru. Se trezeşte uscat în două dimineţi din şapte. Băieţii urinează la toaletă stând în picioare. Începe şi termină îmbrăcatul şi dezbrăcatul cu excepţia închizătorilor în 75% din cazuri. Închide hainele cu capse sau copci. Îşi suflă nasul când i se aminteşte. Evită pericole comune (de ex. sticla spartă). Îşi pune haina pe umeraş şi pune la loc umeraşul pe o bară joasă, când i se dau instrucţiuni. Se spală pe dinţi când i se dau indicaţii verbale. Îşi pune mănuşi cu un deget. Deschide nasturi mari pe o placă de învăţare sau la o jachetă aşezată pe masă. Închide nasturi mari pe o placă de învăţare sau la o jachetă aşezată pe masă. Îşi încalţă şoşonii. Curăţă locul unde a vărsat ceva, luând singur cârpa de şters. Evită otrăvurile şi substanţele periculoase. Îşi deschide singur hainele. Îşi curăţă locul la masă. Îşi încheie singur hainele. Închide fermoare. Se spală pe mâini şi pe faţă. Foloseşte tacâmurile adecvate. Se trezeşte din somn în timpul nopţii pentru a merge la toaletă sau rămâne uscat toată noaptea. Îşi şterge şi suflă nasul în 75% din cazuri când este necesar, fără să i se reamintească. Se spală singur când face baie, cu excepţia gâtului, urechilor şi spatelui. Foloseşte cuţitul pentru a întinde unt sau gem pe pâinea prăjită. Încheie şi descheie catarama la cureaua de la rochie sau pantalon şi de la încălţăminte. Se îmbracă singur complet, inclusiv toate încheietorile din faţă, exceptând legături-le (noduri, funde). Se serveşte singur la masă, atunci când părinţii îi ţin platoul (castronul) din care să se servească. Ajută la pusul mesei, aşezând corect farfuriile, şerveţele şi tacâmurile, dacă i se dau indicaţii verbale. Se spală pe dinţi. Merge la toaletă la timp, se dezbracă, se şterge, trage apa şi se îmbracă fără ajutor. Se piaptănă sau se perie dacă are părul lung. Îşi agaţă hainele pe umeraş. Merge în vecinătatea casei fără supraveghere permanentă. Înşiră şireturile la pantofi.
2

3

92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104.

Înnoadă şireturile la pantofi. Este responsabil pentru o sarcină gospodărească săptămânală. Îşi alege îmbrăcămintea potrivită în funcţie de temperatură şi de ocazie. Se opreşte la bordură, priveşte în ambele părţi şi traversează strada fără să i se dea intrucţiuni. Se serveşte singur la masă şi dă mai departe platoul de servit. Îşi prepară singur o mâncare simplă din fulgi de cereale. Este responsabil pentru o sarcină gospodărească zilnică (aşezarea mesei, aruncarea gunoiului). Îşi potriveşte temperatura apei pentru duş sau baie. Îşi prepară singur sandvişul. Merge singur la şcoală, la un teren de joacă, sau la un magazin, la diferenţă de până la două străzi de casă. Taie alimente moi cu cuţitul (banane, cartofi fierţi). Găseşte W.C.-ul potrivit cu sexul, într-un loc public. Ridică, duce, aşează tava de servit (în autoservire sau cantină). Leagă şnurul la glugă. Îşi încheie singur centura de siguranţă în maşină.

AUTOSERVIREA 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: SUGE ŞI ÎNGHITE LICHIDE. Sugestii: 1. Stimulaţi suptul masând obrajii cu degetele atunci când are tetina în gură, printr-o mişcare dinspre înainte spre înapoi. 2. Puneţi o cantitate mică de miere pe vârful suzetei pe care i-o introduceţi în gură. Dacă copilul tot nu suge suzeta, mişcaţi-o introducându-i-o şi scoţându-i-o alternativ din gură. Pe măsură ce copi-lul îşi amplifică răspunsul prin supt, puneţi puţină miere pe tetina biberonului. 3. Pentru a încuraja înghiţitul, bateţi uşor gâtul copilului cu degetele pornind de sub bărbie şi mer-gând în josul gâtului. AUTOSERVIREA 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: BEA ALIMENTE, LICHIDE. Sugestii: 1. Ţineţi copilul în poziţie semi-ridicată. Folosiţi linguriţa. Introduceţi o mică cantitate de hrană în gura copilului. Aşteptaţi până când copilul înghite înainte de a introduce o nouă cantitate de hrană. 2. Plasaţi hrana spre mijlocul limbii. 3. Puneţi bucăţi mici de gheaţă pisată în hrană. Când gheaţa atinge limba, copilul va înghiţi automat (în mod reflex). 4. Atunci când puneţi hrana în gura copilului, atingeţi limba în 3 - 4 locuri înainte de a goli linguri-ţa de mâncare. Aceasta va stimula copilul să-şi retragă limba pentru a înghiţi. AUTOSERVIREA 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ BIBERON. Sugestii: 1. Ţineţi biberonul aşa încât copilul să îl vadă. Mişcaţi-l încet spre gură în timp ce vorbiţi copilului.
3

4

2. Dacă copilul nu întinde mâinile după biberon, plasaţi-i-le pe el înainte de a-i introduce tetina în gură. 3. Efectuaţi aceste operaţiuni de fiecare dată când daţi copilului biberonul. 4. Daţi copilului biberonul şi lăsaţi-l să sugă pentru scurt timp. Luaţi apoi biberonul şi ţineţi-l la mică distanţă de gura lui observând dacă întinde mâinile să-l apuce. Dacă nu, ghidaţi-i mâinile spre biberon făcându-l să îl atingă. AUTOSERVIREA 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE PASATE. Sugestii: 1. Folosiţi cantităţi mici de alimente pasate atunci când copilului îi este foame. 2. Hrănirea trebuie să fie un moment plăcut atât pentru părinte cât şi pentru copil. Vorbiţi copilului atunci când îl hrăniţi. 3. Aveţi grijă ca mâncarea, bărbiţa, şervetul cu care-l stergeţi să fie la îndemână încât hrănirea să poată continua neîntreruptă. 4. Ţineţi copilul în poziţia şezând pe genunchii dv. Puneţi cu o linguriţă cantităţi mici de hrană, la cel puţin două treimi de baza limbii. 5. Puneţi bucăţele de gheaţă pisată în alimente pasate. Puneţi amestecul gheaţă şi alimente mult în partea dinapoi a limbii. Aceasta va încuraja copilul să-şi retragă limba. 6. Folosiţi un apărător pentru limbă în loc de linguriţă. Atingeţi cu el în 3-4 locuri situate în faţa locului unde puneţi hrana. AUTOSERVIREA 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE BIBERONUL FĂRĂ AJUTOR ÎN TIMP CE BEA. Sugestii: 1. Puneţi mâinile copilului în jurul biberonului în timp ce îl ţineţi şi dv. 2. Puneţi mâinile copilului în jurul biberonului din ce în ce mai puţin dv. până ce copilul ţine singur biberonul. 3. Ţineţi biberonul o parte din timpul alimentaţiei şi lăsaţi copilul să îl ţină în continuare. 4. Umpleţi sticla parţial şi reumpleţi-o apoi, aşa încât să nu fie prea grea pentru ca el să o ţină. 5. Când copilului îi este foame, lăsaţi-l pe el să ţină biberonul în prima parte a hrănirii. Când se satură şi îi scade motivaţia ţineţi-i biberonul dv. Treptat, cereţi copilului să ţină biberonul perioade mai mari de timp. 6. Dacă copilului îi alunecă biberonul din mâini, acoperiţi o parte din el cu un material mai aspru, cum ar fi sfoară groasă, aşa încât copilul să aibă o priză mai bună. Atunci când copilul a devenit mai îndemânatic, îndepărtaţi materialul ajutător. 7. Rulaţi sau împăturiţi un prosop şi puneţi-l pe pieptul copilului ca suport suplimentar pentru bibe-ron. Încurajaţi copilul să ţină biberonul, dar mai întâi lăsaţi-l să se folosească de prosop ca susţină-tor parţial. AUTOSERVIREA 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: CONTROLEAZĂ MIŞCAREA BIBERONULUI, ÎNDREPTÂNDU-L SPRE GURĂ SAU ÎMPINGÂNDU-L LA O PARTE. Sugestii: 1. Puneţi mâinile copilului pe biberon, mişcaţi uşor biberonul spre gura copilului, lăsaţi copilul să ţi-nă biberonul în timpul hrănirii. Dirijaţi îndepărtarea biberonului de la gură, atunci când hrănirea s-a terminat, copilul având ambele mâini pe biberon. Reduceţi treptat ajutorul, pe măsură ce copilului îi creşte abilitatea de a direcţiona singur biberonul.

4

zeamă de fructe sau zeamă de carne. pâine prăjită. plasându-vă degetele pe buza superioară şi pe cea inferioară. Lăsaţi copilul să vadă conţinutul ceştii înainte de a-l hrăni. cartofi. Puneţi-i mâinile în jurul lui. Sugestii: 1. 4. banane. Pentru a creşte dorinţa copilului de a bea. Lăudaţi copilul pentru că a mestecat şi a înghiţit mâncarea pusă în gură. 3. Încurajaţi copilul să ţină cana punându-i mâinile pe ea şi dirijândui-le cu ceaşca spre gură. AUTOSERVIREA 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE SEMI-LICHIDE DATE DE PĂRINTE. 3. Lăsaţi-l pe el să îl îndepărteze. Folosiţi o linguriţă de masă plastică sau teflon. Sugestii: 1. 2. DATE DE PĂRINTE. atunci când el s-a să-turat. în faţa copilului. Daţi copilului cantităţi mici de lichid între două linguriţe de alimente făcute piure pentru a uşura înghiţitul şi a-i potoli setea. Aşteptaţi ca el să îndrepte spre gură. Sugestii: 1. brânză. Acestea nu sunt atât de dure şi de reci ca metalul. Treptat. Aşteptaţi-vă să-i placă alimentul nou. 4. Faceţi hrana cât mai apetisantă şi mai atrăgătoare posibil. includeţi aceste alimente semi-solide în mese. AUTOSERVIREA 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: BEA DIN CEAŞCA ŢINUTĂ DE PĂRINTE. Folosiţi o ceaşcă cilindrică cu două toarte. pâine. Puneţi câteva bucăţi dintr-un aliment favorit de mărimea unei înghiţituri. Înclinaţi ceaşca spre gură dându-i copilului o cantitate mică de lapte. biscuiţi. 5. mazăre. Introduceţi alimentele la începutul mesei atunci când copilului îi este foame. 6.5 2. mişcându-vă degetele de pe buza de jos în sus şi în jos şi păstrând degetele de pe buza superioară într-o poziţie fixă. Faceţi piure din alimente ca: macaroane. Sugestii: 1. 2. 3. Plasaţi hrana în partea din spate şi în cele laterale ale gurii copilului. AUTOSERVIREA 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE FĂCUTE PIURE. daţi-i biscuiţi săraţi înainte de a-i da lichidul din ceaş-că şi alternaţi sorbiturile cu hrana solidă sărată. deoarece deseori acesta îl determină să mestece. Dacă alimentul este prea tare. AUTOSERVIREA 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE HRĂNEŞTE SINGUR CU DEGETELE. Folosiţi băutura preferată pentru a creşte dorinţa copilului de a bea din ceaşcă şi dacă este posi-bil daţi-i această băutură numai cu cana. 5. Folosiţi alimente ca banane. Nu luaţi biberonul de la gura copilului. Mişcaţi-i uşor fălcile în sus şi în jos după ce i-aţi pus hrana în gură. adăugaţi o cantitate mică de lapte. Folosiţi alimente care-i plac copilului şi nu introduceţi noi alimente până nu mănâncă cu uşurinţă aceste produse semi-solide. Dacă alimentul are miros caracteristic ţineţi-l în dreptul nasului copilului înainte 5 . Folosiţi o bărbiţă mare deoarece la început se murdăreşte mult. Ţineţi biberonul aşa încât copilul să îl poată vedea şi apuca. 4. Daţi-i-l cu voioşie ca şi cum v-aţi aştepta ca să-l găsească gustos. 2.

6. când copilului îi este foame. 3. 3. 8. Staţi în spatele copilului şi ajutaţi-l să ducă cana la gură. apă sau băutură răcoritoare. Foloseşte un cuvânt cu sens ca să denumească o persoană sau un obiect. 9. Sugestii: 1. 12. Folosiţi alimente ca pâine prăjită. folosiţi o ceaşcă obişnuită din plastic. Spune cinci cuvinte diferite (poate folosi acelaşi cuvânt pentru obiecte diferite). 13. 15. pentru a-i stârni interesul. Răspunde prin gesturi la întrebări simple. Comportamentul Repetă sunetele făcute de alte persoane. Spune “Gata.6 de a-l pune în faţă. Puneţi o cantitate mică de lichid în cană (lapte. Folosiţi două ceşti. Dintr-una beţi dv. 3. 16. Repetă aceeaşi silabă de două. 2. 4. chifteluţe. când i se spune “nu”. fără a i se dea indicaţii prin gesturi. AUTOSERVIREA 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE CANA CU AMÂNDOUĂ MÂINILE ŞI BEA DIN EA. nu e”. Dacă copilul nu ia alimentele singur. 2. trei ori (ma. 2. 10. Combină două silabe diferite în jocul vocal. puneţi-i o bucată mică de pâine prăjită în mână şi ajutaţi-l dirijându-i mâna spre gură. 4. de plastic cu capac perforat sau o ceaşcă cu greutate mărită pentru stabilitate. Poate cere “mai (mult)”. LIMBAJ Nivel de vârstă 0 .2 ani . 6 1 . Răspunde la gesturi cu gesturi. 5. cremvuşti. ma. Dirijaţi-i mâinile pentru a-l ajuta să o pună la loc pe masă. Oferiţi alimentele la începutul mesei. Lăudaţi-l pentru progresele realizate. 11. ma). Începeţi să lăsaţi copilul să facă din ce în ce mai mult pe măsură ce îşi dezvoltă îndemânarea. legume. 5. Îndeplineşte comenzi simple. Poate da sau arăta la cerere (când i se spune: “dă-mi” şi “arată-mi”). în 75% din cazuri. Reduceţi ajutorul dat pe măsură ce copilul învaţă să îndeplinească operaţiunea singur. Vocalizează ca răspuns la vorbirea altei persoane. şi puneţi copilul să vă imite. Încetează activitatea cel puţin momentan. 14. prăjituri şi biscuiţi. Când copilul îşi dezvoltă abilitatea. Folosiţi o ceaşcă de învăţare. 7. sau un lichid gros cum ar fi supa sau cremă de zarzavat).1 an Item 1. Imită intonaţia vocii altora. însoţite de gesturi. Execută trei comenzi simple.

Foloseşte “este sau e” în afirmaţii (“asta este minge”). Pune întrebări “ce e asta / aia”. inclusiv animalele preferate. 36. 61. 53. biscuit. 52. 25. 32. 48. 30. 41. 59. 58.”a fost. Numeşte 5 alţi membrii ai familiei. 55. Alătură un substantiv şi un verb în propoziţii de două cuvinte “tata pleacă”. 27. Indică un obiect care “nu este” (“nu este o minge”). folosind pluralul (exemplu: “cuburi”). În vorbire se referă la sine cu nume propriu. Foloseşte forma continuă (pentru limba engleză). 34. 46. Răspunde la întrebări simple. Combină cuvinte şi gesturi pentru a-şi face cunoscute dorinţele. 42. mâncare. 60. Produce onomatopee pentru a imita glasul animalelor sau foloseşte aceste sunete pentru a denumi animalele (vaca este “mu-mu”). 35. 62. Răspunde la întrebarea “Ce face?” pentru activităţi simple. 24. Construieşte propoziţii interogative cu “este” la început (când este necesar). Foloseşte câteva substantive care desemnează categorii (animal. 22.7 17. 45. mingea masa”. Îşi spune numele întreg când i se cere. Arată 3 părţi ale propriului corp.în mod consecvent (ex. 57. Alătură 2 substantive ca să exprime posesia (“maşina tata”). 19. 54. Foloseşte articolul hotărât şi nehotărât în vorbire (pentru masculin şi feminin). când acestea sunt denumite. Răspunde afirmativ sau negativ la întrebări care cer răspuns de tip “da/nu”. 40. dneumind obiectul. indicând numele. 43. când i se cere. 50. 65. 20. de tip “cum este”. Răspunde la întrebarea “Unde este?” Numeşte sursa unor sunete familiare din mediu. 44. Foloseşte uneori “pot” şi formele verbale de viitor. Dă mai mult de un obiect. Indică 3-5 imagini dintr-o carte. 63. Foloseşte un cuvânt anumit pentru a-şi exprima nevoia de a merge la toaletă. Îşi spune la cerere numele sau porecla (diminutivul). jucărie). 56. 21. 7 . 39. 29. Este atent 5 minute în timp ce i se citeşte o poveste. 2 . 64. Răspunde la întrebarea “Ce-i asta?”.3 ani 3 . a făcut”). 26. Numeşte 4 jucării. al meu” decât numele propriu. Poate descrie lucrurile ca fiind “închise” sau “deschise”. Îndeplineşte 2 comenzi legate între ele. Îşi controlează volumul vocii 90% din timp. 37. Foloseşte mai mult “eu. 18. Numeşte 3 părţi ale corpului la o păpuşă sau altă persoană. Răspunde la întrebările cu “cine?”. 47. prăjitură). mie. Indică imaginea unui obiect uzual descris prin întrebuinţarea lui. când sunt numite. Foloseşte forma obişnuită a pluralului (cub-cuburi). Pune întrebări folosind o intonaţie urcătoare la sfârşitul cuvântului sau al propoziţiei. Foloseşte “nu” în vorbirea spontană. 23. Îşi spune sexul când este întrebat. 31.4 ani Arată 12 obiecte familiare. Alătură un verb sau un substantiv cu “acolo” şi “aici” în propoziţii de două cuvinte (“scaun aici”). 28. 33. (10) Arată pe degete câţi ani are. 49. Alătură un substantiv şi un adjectiv sau 2 substantive în propoziţii de 2 cuvinte “mingea mea. Foloseşte “asta” şi “aia” în vorbire. 38. folosind numele acestuia când îl vede (lap-te. Cere un aliment care îi este cunoscut. 51. Foloseşte câteva verbe neregulate la trecut . Foloseşte forme de posesiv “a lui tata”. a plecat. Îndeplineşte o serie de 2 comenzi care nu sunt corelate.

Plescăiţi din limbă. Spuneţi-i mai multe vocale copilului. 73. 75. Faceţi sunete care pot acompania jocul sau activitatea fizică (bile care se ciocnesc “poc. Povesteşte despre lucruri care s-au întâmplat în trecut. repetând sunetul. o să . Întreabă ce înseamnă cuvintele noi sau nefamiliare lui. Relatează întâmplări din experienţa sa zilnică. poc”). Poate răspunde la întrebări de genul:“Ce se întâmplă dacă. Spune glume simple.. Repetaţi odată cu el şi recompensaţi-l cu o bomboană sau o laudă “ai spus bine ah”. 83. pentru a pune întrebări “pot să merg la ?” Foloseşte câteva plurale neregulate (din limba engleză). aş vrea”). 71.. 69. către. 82. Exprimă acţiuni viitoare prin formulele “trebuie să.5 ani 66. suflaţi puternic aerul. Pronunţaţi “ah” şi cereţi copilului să spună “ah”. Poate să dea opusul (antonimul) unui cuvânt. departe de. Poate indica: câteva. la cerere. 5 . partea de sus şi de jos a diferitelor obiecte. 72. Foloseşte cuvinte ca: sora. în mod adecvat. Demonstrează înţelegerea propoziţiilor pasive:“băiatul a lovit fata”. Poate spune dacă un sunet e tare sau încet. Repetaţi fiecare sunet de câteva ori şi lăsaţi copilului răgazul să vă imite. 89. 67. frate. Îndeplineşte o serie de 3 comenzi. Îşi spune numărul de telefon. 79. 70. Foloseşte trecutul verbelor regulate (“sărit. 74. Aşează 3-5 imagini în ordinea corectă.. Răspunde cu o explicaţie la întrebarea “de ce?”. 2. 84. 8 . 86.. 96. 68. Îşi spune adresa. Indică: “cel mai mult..8 4 . Sugestii: 1. Numeşte imaginea care nu se încadrează într-o anumită categorie (cea care nu este animal). Descrie locaţia sau mişcarea folosind prepoziţiile . 78. fără ajutorul imaginilor. 92. 77. Relatează 2 evenimente în ordinea apariţiei lor. Foloseşte fraze ca: “Am lovit mingea şi ea a ieşit în stradă”. 94. 80. bateţi din palme. 97. lovit”).. Poate indica.”..scapi un ou din mână?” Foloseşte corect noţiunile de “ieri” şi “mâine”. Foloseşte propoziţii complexe (“Ea vrea ca eu să intru pentru că .”). Spune cuvintele corespunzătoare care lipsesc în construcţii se tip “analogii opuse” (ex. cel mai puţin. Poate spune o poveste cunoscută. reprezentând o poveste şi spune povestea. peste..de la. 93.6 ani Spune dacă 2 cuvinte rimează sau nu.”).. 91. Recompensaţi la început orice încercare de scoatere a unui sunet din partea copilului. sora e . Spune la ce folosesc obiectele uzuale. bunică. 76.. Poate să indice absurdităţile dintr-o imagine. 95. 90. “Fratele e băiat. bunici. Defineşte cuvinte. câteva (puţine)” obiecte. 88. Foloseşte verbele la optativ (“aş putea. 99.”. Foloseşte forme contrare ale negativului (specifice limbii engleze). Schimbă ordinea cuvintelor. LIMBAJ 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: REPETĂ SUNETELE FĂCUTE DE ALTE PERSOANE. multe sau mai multe obiecte. umflaţi-vă obrajii. 3. 98. 81. 85. 87.“fata a fost lovită de băiat” Poate alege o pereche de obiecte / magini. la cerere.

ÎNSOŢITE DE GESTURI. dar spuneţi-i ce să facă. încurajaţi-l să le folosească. LIMBAJ 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNDEPLINEŞTE COMENZI SIMPLE. Spuneţi-i-le şi puneţi-l să le repete. După ce copilul a spus un sunet de exemplu “ma” imitaţi-l. “aruncă mingea” . Sugestii: 1. Sugestii: 1. 2. Alte activităţi pot fi: a). LIMBAJ 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: REPETĂ ACEEAŞI SILABĂ DE DOUĂ. După ce a executat comanda dată spune-ţi-i: “foarte bine. Începeţi cu sunetele pe care copilul le produce spontan în jocul său vocal. 4. 5. corect ce a spus. TREI ORI (MA. Arătaţi-i copilului cum să execute o comandă şi apoi ajutaţi-l fizic dv. Zâmbiţi şi faceţi activitatea plăcută pentru copil. “ti-ti”). Odată ce a învăţat să imite gesturi. Luând mâinile copilului. 2. m) care sunt mai uşor de pronunţat şi sunt vizibile. 6. “închide uşa” şi arătaţi spre uşă d).). 9 . Arătaţi copilului cum să execute o activitate. LIMBAJ 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE LA GESTURI CU GESTURI. Pentru ca să vă imite gesturile. LIMBAJ 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNCETEAZĂ ACTIVITATEA CEL PUŢIN MOMENTAN. b). Începeţi cu vocale sau consoane labiale (p. Când spuneţi “nu. MA. tare şi apoi încet în urechea copilului.. 3. 4. arătaţi-i ce să facă. 2. mişcaţi-vă capul în acelaşi timp. lăudaţi-l şi repetaţi la rândul dv. repetând sunetul de două ori şi încurajaţi-l să pronunţe sunetele odată cu dv. ÎN 75% DIN CAZURI. Când copilul poate face acest lucru puneţi-l să imite sunete pe care nu le emite spontan.. Înainte de a-i da comanda faceţi-l atent: “fii atent”. Arătaţi-i ce să facă şi spuneţi-i “Tu faci” (fără să-i spuneţi ce să facă şi fără ajutor fizic). Repetaţi o silabă asociată cu o activitate de joc sau o jucărie (“cu-cu bau”. Arătaţi-i copilului din nou ce are de făcut şi încurajaţi-l să o facă fără ajutor fizic. “adu-mi . Sugestii: 1. Când întindeţi braţele către el ca să-l luaţi în braţe. Ridicaţi-l.arătaţi-i şi întindeţi apoi mâinile să o prindeţi c). După ce copilul a repetat sunetul. îmbrăţişaţi-l sau rostogoliţi-l în acest timp. MA). CÂND I SE SPUNE “NU”.” şi arătaţi obiectul respectiv. cu sau fără ajutor. “stai jos” şi arătaţi-i scaunul e). b. ai venit aici”. să o îndeplinească (duceţi-l dv. “dă-mi mie mâinile tale” şi întindeţi mâinile dv. 5. ţineţi-l în faţă ca să poată să răspundă prin prinderea obiectului sau prin datul din cap.9 4. “tu-tuu”. Când îi oferiţi un obiect. nu”. Reduceţi ajutorul pe măsură ce copilul îşi măreşte abilitatea şi lăudaţi-l de fiecare dată când vă imită. ajutaţi-l mişcându-i mâinile sau corpul şi spunându-i ce să facă. mişcaţi-le ca pentru “pa-pa” sau bateţi din palme. Repetaţi sunetele în continuu. aşteptaţi mai întâi să imite şi el gestul şi apoi ridicaţi-l. 3.

Sugestii: 1. Acest fapt îi oferă copilului un comportament pe care săl poată imita şi-i permite să prevadă consecinţele. Îndepărtaţi-i mâinile sau chiar pe el de obiect în timp ce-i spuneţi “nu”. Lăudaţi-l. ca). Dan!” 4. Când îi oferiţi mâncare sau o jucărie întrebaţi-l: “Vrei?”. 4. 2. Spuneţi “oh. Părintele va ţipa. 3. Reduceţi din ajutor pe măsură ce copilul câştigă abilitate. Când membru familiei a ascultat de “nu” atunci lău-daţi-l. va murmura părţi din cântece de leagăn şi-l va încuraja pe copil să imite aceleaşi variaţii ale vocii. sau să arate cu degetul. ţarc sau scaunul lui. Spuneţi o poveste scurtă cu modificări de inflexiune ale vocii (câinele a spus “ hau hau”). întăriţi orice aproximare a sunetelor şi gradat cereţi o redare cât mai fidelă din partea copilului. Spuneţi: “Nu” hotărât şi cu convingere. Făceţi-l să-şi dea seama că sunteţi mulţumită că v-a urmat interdicţia. 4. Lăudaţi copilul dacă ascultă de interdicţie. Faceţi-l pe copil să vă imite: să atingă. aici este nasul”. mângâiere şi repetarea silabelor imediat ce sunt spuse. Când copilul combină două silabe diferite întăriţi-i comportamentul prin laude. LIMBAJ 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: IMITĂ INTONAŢIA VOCII ALTORA. diferite inflexiuni ale vocii când cutia se deschide. Spuneţi copilului serii de două silabe diferite să le repete (ba. 5. 3. Combinaţi această activitate cu activităţi de joc cum ar fi jucării care scot sunete sau activităţi fizice. 6. Jucaţi “Imitaţi-l pe conducător”. atunci când copilul excută bine. Aşteptaţi ca el să vă arate că vrea obiectul întinzând mâna după el. 2. să se uite. LIMBAJ 9 10 . va şopti. Dacă îi cereţi să vă arate nasul. Folosiţi cutii din care ies diferite păpuşi sau jucării piuitoare şi produceţi la rândul dv. spunându-i: “Foarte bine. laude. Când întrebaţi: “unde îţi este mingea?” mergeţi cu copilul şi i-o arătaţi: “aici este mingea ta”. LIMBAJ 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: COMBINĂ DOUĂ SILABE DIFERITE ÎN JOCUL VOCAL. 5. bomboane. Sugestii: 1. etc. 3. 2. Jucaţi jocuri cum ar fi cucu-bau şi exageraţi intonaţia vocii în timpul jocului. Sugestii: 1.10 Sugestii: 1. LIMBAJ 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE PRIN GESTURI LA ÎNTREBĂRI SIMPLE. 2. 5. luaţi mâna sau degetul copilului şi i-o duceţi la nas. Fiţi atenţi la vocalizările copilului în timp ce-i schimbaţi scutecele sau în timp cât este în pat. Întăriţi prin îmbrăţişări. După ce s-a obişnuit cu o pereche de silabe introduceţi-i p altă pereche de silabe la fiecare încercare. întrebaţi-l: “vrei sus?” şi aşteptaţi ca el să vă întindă braţele înainte de a-l ridica. Iniţial. Lăudaţi-l pe copil când îşi modifică tonul şi intonaţia “Ai spus aşa de bine asta. Loviţi-i uşor mâna în timp ce-i spuneţi “nu”. oh” cu vocea mai ridicată la cea de-a doua silabă şi făceţi-l să repete. Înainte de a-l lua în braţe. 3. Puneţi un alt membru al familiei să modeleze pentru copil atingerea unui obiect sau executarea a ceva ce necesită un “nu” din partea părintelui.

numiţi obiecte. 2. el poate astfel denumi orice obiect sau toate ani-malele. Repetaţi jocul lăsând timp copilului să denumească el obiectul. cămaşa. etc. Puneţi-l pe copil să le arate şi cereţi-i să le numească. recompensân-du-l atunci când le foloseşte.laptele. Uitaţi-vă la obiecte şi cărţi cu poze. faceţi-l pe copil să-l spună nu numai la cerere. Sugestii: 1. Încurajaţi copilul să folosească cuvintele pe care le ştie. prăjitura. Când vă jucaţi cu copilul recompensaţi suntele pe care le scoate scoţând dv. “Cine este aici?”. LIMBAJ 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ CA RĂSPUNS LA VORBIREA ALTEI PERSOANE. a). sau ceva similar. Citiţi-i copi-lului. arată ca o minge dar este un măr”. puneţi-l pe copil să le caute şi să numească obiectul găsit. Spuneţi-i “bună” şi “pa” ori de câte ori intraţi sau ieşiţi din raza lui vizuală. Sugestii: 1. Continuaţi acest procedeu schimbând des jucăriile pentru a vedea dacă copilul le denumeşte când îi sunt prezentate din nou. când părintele intră în cameră. pantoful.. dinţii. care pot fi uşor manipulate. Folosiţi 3-4 obiecte familiare (lapte.”. copilul poate spune “tata” arătând obiectul.. Spuneţi: “Da. 2. joacă mingea”. După ce denumeşte obiectul în situaţii structurate. 6. b). este al mamei”. nasul. îmbrăcămin-te. Scoateţi-le din câmpul vizual. Vorbiţi copilului în timp ce vă desfăşuraţi activităţile zilnice. Apoi scoateţi un alt obiect şi spuneţi-i: “Uite un . Ascundeţi obiectele prin cameră. spuneţi: “da. Folosiţi cuvântul “mama” sau “tata” pentru a exprima diferite înţelesuri pentru copil. Spune “măr” şi lăudaţi-l dacă reuşeşte. mâncare. 5. denumiţi obiectul şi cereţi-i copilului să repete după dv. spuneţi-i atunci: “da. Cereţi-i copilului să vă arate obiecte şi poze. Folosiţi numai câteva cuvinte ca să ilustraţi aceste situaţii. Cereţi-i copilului să numească în timp ce i le arătaţi. pentru el de mai multe ori.Posesia: Dacă găseşte un lucru al părintelui.Localizare: Dacă părintele este deja în cameră când copilul arată şi spune “tata”. după ce le-aţi denumit dv. Lăsaţi-l pe copil să se joace cu fiecare câte puţin. Folosiţi jucării mici.ochii. în funcţie de situaţie. Numiţi-le. 4. ci să-l denumească atunci când el doreşte. Sugestii: 1. este tata”. 3.Denumire: copilul spune: “tati”. Cereţi-i copilului să vă spună ce s-a întâmplat: “Plecat pa. jucărie). 3. c). Denumiţi obiectul. Când vocabularul unui copil este redus. Întăriţi-i limbajul spunându-i: “Da.11 Vârsta: 0-1 an TITLU: FOLOSEŞTE UN CUVÂNT CU SENS CA SĂ DENUMEASCĂ O PERSOANĂ SAU UN OBIECT. tata este aici”. el adesea foloseşte acelaşi cuvânt pentru mai multe obiecte. îmbrăcăminte. 3. este pantoful lui tata”. Alegeţi 3-4 obiecte care-i plac copilului. 2. Când întinde mâna după el. 4. 5. LIMBAJ 11 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SPUNE CINCI CUVINTE DIFERITE (POATE FOLOSI ACELAŞI CUVÂNT PEN-TRU OBIECTE DIFERITE). lăudaţi-l şi întăriţi-i răspunsul “Da. Când răspunde la întrebarea “A cui este?”. Ascundeţi-le şi scoateţi-le din nou denumindu-le. Denumiţi activităţile dv. apă. 11 . şi cele ale copilului. Denumiţi clar obiectele din preajmă . Dacă copilul poate spune “minge” sau “cuţu”. mai multe sunete şi vocalizând ca răspuns. Scoateţi-le pe rând şi de-numiţi-le. Numiţi părţile corpului . Acceptaţi aproximarea mai mult sau mai puţin corectă a denumirii.

(numele)”. De exemplu: “mai mult lapte”. Opriţi jocul şi nu-l continuaţi decât după ce copilul cere “mai (mult)”. baloane de săpun. încurajaţi-l să asocieze cu alt cuvânt. Folosiţi activităţi fizice. dă-mi”. Când copilul poate spune uşor cuvântul şi tatăl sau altă persoană a ieşit din cameră. Arătaţi-i cum trebuie executată activitatea. 2. Când copilul foloseşte cuvântul în mod spontan. Acoperiţivă. Renunţaţi la acest procedeu când copilul începe singur să folosească cuvântul. 4. ridică-te. Lăudaţi-l când o face spunându-i “da. laptele e gata”. LIMBAJ 14 Vârsta: 1-2 ani TITLU: EXECUTĂ TREI COMENZI SIMPLE. Sugestii: 1. 5. spuneţi-i copilului că a plecat şi “nu e”. După ce copilul foloseşte “mai (mult)” în mod spontan. Jucaţi un joc utilizând comenzi: să arunce mingea. etc. tata. etc. Sandu spune: “stai jos. Folosiţi jucării care-i plac copilului.. Ascundeţi un obiect şi puneţi-l pe copil să vă spună “nu e” şi apoi readuceţi obiectul când vă spune “mai (mult)”.(nume)”. până când va asocia spontan “mai (mult) cu alte cuvinte. încurajaţi-l să-l combine cu alte cuvinte. ca: datul în leagăn de-a calul. dă-mi”. Daţi-i numai câteva şi puneţi-l să vă ceară “mai (mult)” înainte de a i le da pentru activităţi cum ar fi: construcţii din cuburi. Combinaţi jocul cu gestul de a-i arăta mâinile goale şi încurajaţi-l să repete “nu e”. Iniţiaţi în acest fel un joc până când copilul va spune singur. “mai (multe) cuburi”. Când copilul arată că vrea mai mult din ceva. spuneţi-i “gata”. vino. 3. spuneţi-i cuvântul “mai (mult)” şi nu-i daţi până nu repetă şi el. “mai (mult) lapte” şi făceţi-l să repete. NU E”.. Arătaţi-i cum trebuie exe-cutată activitatea. Sugestii: 1. Iniţiaţi un joc cu diferite jucării folosind atât “nu e” cât şi “mai (mult)”.. apoi ascundeţi şi spuneţi “nu e”. suflatul baloanelor. înainte de a vă descoperi faţa. La masă. 2. Cereţi-i copilului să repete. Jucaţi “Sandu spune”. etc. fără stimularea părintelui. 2. specificaţi dv. 3. Lăudaţi-l dacă o face. “vino. Folosiţi jucării care-i plac: cuburi. întrebaţi-l: “unde e tata?” şi ajutaţi-l să vă răspundă: “nu e”. Dacă se limitează la a spune doar “mai (mult)”. Gradat reduceţi ajutorul şi întrebaţi-l “mai (mult) ce?”. 6. Jucaţi-vă cu ele. mingea) şi apoi întrebaţi-l “ce nu e?”.. Sugestii: 1. LIMBAJ 13 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SPUNE “GATA. Încurajaţi-l să repe-te. Oferiţi-i modelul “nu e” (lapte. Puneţi-l pe copil să spună “mai . să ridice braţele. când copilul termină de mâncat diferite mâncăruri.faţa cu mâinile şi spuneţi “nu mai e . Puneţi-l şi pe copil să facă la fel.12 LIMBAJ 12 Vârsta: 1-2 ani TITLU: POATE CERE “MAI (MULT)”. să indice cu degetul sau să mărşăluiască. 4. 12 . Folosind expresiile amintite într-un joc (“cucu-bau”) sau “de-a v-aţi ascunselea”. FĂRĂ A I SE DEA INDICAŢII PRIN GESTURI. Când o persoană iese din cameră sau din casă. animale mici. dându-i ajutor dacă este necesar (ajutor fizic).

Întinde mâna după un obiect preferat. Reţine într-o mână 2 cuburi mici (cu latura 2. 31. 5 cm). în timp ce stă culcat pe abdomen. 38. Dă jos din mână un obiect pentru a se întinde după altul. 7. Se rostogoleşte de pe spate pe o parte. Apucă cu o mână din poziţia târâre. Ridică şi lasă să cadă un obiect. Explorează obiectele cu gura. Merge de-a buşilea pentru a lua un obiect de la o distanţă egală cu lungimea corpului lui. 14. Se ridică în picioare sprijinindu-se. 6.13 MOTOR Nivel de vârstă 0 . 21. 18. Stă sprijinit în poziţia şezând. Întoarce capul nestingherit când corpul este sprijinit. 37. Duce obiectele la gură. 22. Saltă în sus şi în jos fiind sprijinit să stea în picioare. Comportamentul Întinde mâna după un obiect aflat în faţa lui la 15 . 10. Aruncă obiecte la întâmplare. 20. Îşi menţine pentru 2 minute poziţia şezând. 35. Se rostogoleşte de pe burtă pe spate. intenţionat. 13. 13 . 29. trece un obiect dintr-o mână într-alta. Se întinde după obiectele plasate în faţa lui şi le apucă. Se ridică singur în poziţia “în genunchi”. Înaintează pe burtă (distanţă egală cu lungimea corpului). Se ridică de pe burtă în poziţia şezând. 19. Se întoarce de pe abdomen pe o parte şi-şi menţine această poziţie 50% din timp. Se întoarce de pe spate pe burtă. 27.1 an Item 1. 26. 11. Şade fără să se sprijine cu mâinile. 12. În poziţia şezând. Stă în picioare cu sprijin minim. 32. 36. 4. 8. Stă în picioare cu sprijin maxim. 2.22 cm. 25. 24. 3. Din poziţia şezând se întoarce în poziţia de mers “de-a buşilea”. Susţine capul şi pieptul sus cu sprijin pe un braţ. Apucă un obiect ţinut la 7 . 30. Ţine capul şi pieptul ridicate cu sprijin pe braţe. 34. Se ridică în poziţie şezând când apucă degetele adultului. Stând sprijinit pe genunchi şi mâini. Linge mâncarea din jurul gurii (când se murdăreşte). 33.8 cm în faţa sa. Foloseşte pensa digitală pentru a ridica un obiect. 16. Se târăşte (merge de-a buşilea). 23. 17. 28. 5. 15. se leagănă înainte şi înapoi. 9.

5 m fără ca adultul să se mişte din loc. 43. 42. Merge cu sprijin minim. împinge sau trage o jucărie după el. Se aşază pe vine şi se ridică din această poziţie în picioare. Face câţiva paşi fără ajutor. 69. Sare de la înălţimea de aproximativ 20 cm. Apucă creionul între degetul mare şi arătător. Aşază 4 inele pe un suport vertical. 75. 80. 51. Deşurubează jucării cu filet. Face o tumbă înainte. 58.5 m. Răsuceşte butoane şi mânere. Aleargă 10 paşi cu mişcări coordonate alternative ale braţelor. 67. 70. 53. Construieşte un turn din 5 . 49. Trasează linii. prin răsturnare. 84. 82. Ia mâncarea cu linguriţa. Merge pe vârfuri. Imită mişcarea circulară cu creionul. Împătureşte o hârtie în două. 61. Se ridică în picioare din poziţia şezând. Loveşte mingea cu piciorul când aceasta se rostogoleşte spre el. 64. Pedalează pe tricicletă pe o distanţă de 1.14 1 . 91. Se urcă pe un scaun pentru adulţi. Bate cu ciocanul 5 piese cilindrice. Stă singur în picioare un minut. 62. 89. fără să cadă. 59. Se dă în leagăn dacă leagănul este pus în mişcare de adult. Pune piese cilindrice în planşeta cu orificii cu diametru de 2. 72. 50. se întoarce şi se aşază pe el. una câte una. 46. Înşiră 4 mărgele mari pe un şiret în 2 minute. 88. Urcă pe scări de-a buşilea. Merge independent. Dă cu piciorul într-o minge care stă pe loc. 60. 71. Coboară scările de-a buşilea. Coboară treptele cu ajutor. 85. Despachetează un obiect mic. 52. Sare pe loc cu ambele picioare deodată. În timp ce merge.4 ani 39. 57. 56. 66. Se urcă şi îşi dă drumul pe topogan. Întoarce paginile unei cărţi. Se aşază singur în poziţia şezând din poziţia în picioare. Desface şi îmbină jucării de asamblat. 74. 14 . cu ajutor. 92. Întoarce pagini.5 cm diametru. 78. Merge cu spatele.6 cuburi. 76.5 cm. 55. 79. Se aşază singur într-un scaun pentru copil. 77. la început. mai multe odată. Scoate din planşeta cu orificii piese cilindrice cu 2. 65. Scoate obiecte dintr-un recipient. 54. 87. Face un turn din 3 cuburi. Bate din palme. Rostogoleşte mingea imitând adultul. Taie cu foarfeca. Se apleacă din talie pentru a ridica obiecte. 44. punând mai întâi picioarele. Aruncă adultului mingea la distanţă de 1. Urcă scările cu ajutor. sprijinindu-l pe mijlociu. Completează un incastru cu 3 forme. 86. 47. 83. Face biluţe din plastelină. imitativ. 68. 48. Pune obiecte mici într-un recipient. Se dă în balansoar. 81. 73. 45. 41. 40. 90.2 ani 3 . 63.

Modelează forme de plastelină şi le asamblează (din 2-3 părţi). 105. 99. 131. 138. fără a depăşi mai mult de 0. Stă atârnat de o bară orizontală 10 secunde susţinându-şi propria greutate în braţe. 132. 97. lateral. 106. 125. Poate decupa poze din reviste. lungă de 20cm. la întâmplare pe hârtie. Desface degetele şi cu cel mare le atinge pe celelalte pe fiecare în parte. 98. Stă într-un picior fără sprijin 4-8 secunde. Decupează un cerc cu diametru 5 cm. 102.15 4 . Loveşte (face să sară) o minge şi o prinde. Sare într-un picior de 5 ori succesiv. înapoi. Taie de-a lungul unei linii drepte. Aleargă. Se dă în leagăn. 135. Sare înainte de 10 ori fără să cadă. 117. Se dă cu sania. alternând picioarele. 109. întoarce la colţ. 15 . 10 secunde. Loveşte mingea cu paleta sau cu băţul. Urcă scările de lemn sau treptele unui tobogan înalt de 3 m. 107.5cm. Sare înapoi de 6 ori. Poate sări singur coarda. Merge pe bicicleta. Se dă tumba înainte. 121. Scrie litere de tipar mari. Îndoaie un pătrat de hârtie de 2 ori pe diagonală. Merge sau se joacă într-un bazin cu apă până la nivelul taliei. depărtându-se numai cu 0. Ridică de jos un obiect în timp ce aleargă. Sare de la înălţimea de 30 cm şi aterizează pe tălpi. Înşurubează un obiect fixat pe filet. înălţată la 5 cm. Sare peste o sfoară întinsă. Prinde mingea cu amândouă mâinile. Rupe forme simple din hârtie. 94. 126. om. Pedalează pe tricicletă. 134. 137. Prinde o minge moale sau un săculeţ cu nisip cu o mână. 110. 127. Îşi scrie numele cu litere de tipar pe o foaie liniată. 95. 115. 100. 101. Merge pe bârnă în echilibru. Stă într-un picior fără sprijin. Urcă scările. Merge în pas de marş. 103. 124. Merge în echilibru pe o bârnă: înainte. Topăie. 122. 140. Decupează de-a lungul unei linii curbe. 108. Desenează imagini simple (casă. disparate. 111. 123. Patinează înainte aproximativ 3 m. Colorează în interiorul conturului 95%. 139. 96. 113. copac). 116. 128. iniţiind şi menţinând mişcarea. 136. Conduce un vehicol de jucărie (camion) împingându-se cu un picior. Bate cu ciocanul un cui. Driblează mingea cu direcţie. 130. Foloseşte ascuţitoarea de creioane. Foloseşte şabloane. 114.5 cm de la contur. Poate copia litere mici. 119. Sare şi se învârteşte într-un picior. Copiază desene complicate. 120. 104.5 ani 93. 129. cu ochii închişi. Decupează şi lipeşte forme simple. în imitaţie. Coboară scara alternând picioarele. 112. 133. 118. schimbă direcţia.

Lăsaţi copilul să întindă mâna şi să lovească cu palma de masă. Mai întâi aju-taţi copilul să întindă mâna şi să prindă obiectele. 2.8 CM ÎN FAŢA SA.16 MOTOR 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ UN OBIECT AFLAT ÎN FAŢA LUI LA 15 . Dacă el n-o apucă deschideţi-i palma şi puneţi-i obiectul în ea. Demonstraţi aceste activităţi pentru ca el să capete ideea întinderii mâinilor după un obiect. MOTOR 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: APUCĂ UN OBIECT ŢINUT LA 7 . Folosiţi o jucărie preferată sau un aliment preferat. Treptat deplasaţi jucăria până se află la o distanţă de 7-8 cm în faţa sa. Îm-pingeţi-i mâna să atingă obiectul. Suspendaţi o jucărie de tavan pe o sfoară lungă şi aşezaţi copilul în aşa fel încât să poată urmă-ri mişcările jucăriei şi legănarea el şi să poată întinde mâna după ea. Provocaţi-i interesul pentru a puca obiectele. geam). 4. mică. Sugestii: 1. şi aşezaţi-l astfel ca el să închidă pumnul în jurul lui. Folosiţi o jucărie sunătoare preferată. Pentru câteva secunde aşezaţi-vă mâna peste palma lui şi treptat slăbiţi apăsarea mâinii dv.22 CM. 3. Desfaceţi pumnul închis al copilului cu arătătorul dv. Acordaţi-i orice ajutor este necesar pentru ca să apuce jucăria şi răsplătiţii cu laude. 3. care este uşor de apucat şi aşezaţi-o pentru început la înde-mâna sa. MOTOR 3 Vârsta: 0-1 an 16 . Întrebuinţaţi o coardă elastică pe care să legaţi obiectele. aşezaţi-le în câmpul său vizual. Suspendaţi o jucărie uşor de apucat. Sugestii: 1. 2. ca s-o lovească. Apăsaţi jucăria pentru ca şi sunetul să îl recompenseze. să plesnească (eventual pe cris-tal. Mişcaţi-vă în joacă degetul ridicând astfel mâna şi braţul copilului. zâm-bete. Folosiţi o jucărie aşezată pe o suprafaţă plană la o distanţă de 15-22 cm în faţa copilului şi aju-taţi copilul s-o atingă şi s-o apuce. în faţa copilului.

Sugestii: 1. Sugestii: 1. 5. Dacă copilul nu vă imită aşezaţi-i hrana în mâna sa. Încurajaţi-l să întindă mâna după ea. Încurajaţi-l să le atingă şi să le spargă vorbindu-i sau zâm-bindu-i. Balansaţi mingea foarte încet în faţa copilului sau deasupra feţei sale. Sugestii: 1.vă o eşarfă sau o cravată sau puneţi-vă un şirag de mărgele de lemn în jurul gâtului. Scuturaţi eşarfa astfel ca el să o poată privi şi să o atingă. 3. 2. 4. Daţi-i copilului o bucată dintr-un aliment şi dirijaţi-i mâna spre gură. Întrebuinţaţi o minge suspendată de o sfoară legată în jurul ei. Folosiţi o bomboană pe băţ. Aşezaţi hrana în mâna copilului şi în-demnaţi-l să vă imite. strângându-le la piept. 2. 3. Suspendaţi un obiect ademenitor în faţa sa destul de departe de el pentru ca să trebuiască să se întindă ca să-l ajungă. 2. Asiguraţi-vă că le vede şi le poate atinge uşor pe toate. după obiect. ÎN TIMP CE STĂ CULCAT PE ABDOMEN. apoi duceţi-i mâna la gură. Strângeţi mâna copilului în jurul beţişorului. După 1-2 zile mutaţi obiectele de la stân-ga la dreapta. Aşezaţi un obiect în palma copilului şi ajutaţi-l să-l ducă la gură. Stabiliţi o selecţie de câteva jucării astfel ca el să înveţe să accepte una ca preferată. Dacă copilul nu se întinde apropiaţi obiectul de el şi treptat îndepărtaţi-l pe măsură ce el învaţă să se întindă. Apoi încercaţi cu 3 obiecte. Pentru început mişcaţi eşarfa spre mâinile copilului. 17 . ghidaţi-l spre gură ca să simtă gustul. Aşezaţi hrana tăiată în bu-căţi pe o tavă. Întrebuinţaţi obiecte colorate. Micşoraţi ajutorul dat reducând presiunea dv. Ţineţi jucă-ria în faţa sa şi nu i-o daţi imediat. Când copilul întinde mâna după eşarfă sau chiar o atinge. astfel ca el să nu se întindă prea mult după ea. MOTOR 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI ŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL RIDICATE CU SPRIJIN PE BRAŢE. 3. Sugestii: 1. răsplătiţi-l. Fixaţi pe el 2 obiecte de consistenţă (textură) diferită (mătăsos. MOTOR 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: DUCE OBIECTELE LA GURĂ. aplaudându-l. 4. Suflaţi baloane de săpun în faţa sa. ridicaţi o bucată şi introduceţi-o în gura dv.17 TITLU: SE ÎNTINDE DUPĂ OBIECTELE PLASATE ÎN FAŢA LUI ŞI LE APUCĂ. Zâmbiţi-i şi arătaţi-i că sunteţi mulţumită. Mai târziu înlocuiţi unul din obiecte. Legaţi un prosop de-a curmezişul de barele patului aşa încât copilul să ajungă la el. Aşezaţi pe podea copilul să stea pe burtă şi vorbiţi-i ca să-i captaţi atenţia. pocniţi-le ca pentru aplauze şi ghidaţi-le spre faţă. Puneţi copilul pe genunchii dv. pe mâna lui. Aplecaţi-vă peste copil astfel ca el să vă poată vedea faţa şi să atingă eşarfa. Mişcaţi mâinile copilului încoace şi încolo. aspru). Dacă este necesar legaţi obiec-tul de mâna sa cu un şnur. strălucitoare sau jucării cu proprietăţi deosebite care să-o atragă atenţia copilului (care să reprezinte o faţă umană). MOTOR 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ UN OBIECT PREFERAT. Ajutaţi-l să o lovească mişcându-i mâna. Legaţi.

biscuiţi tari (uscaţi). mâinile întinse pe podea şi încurajaţi-l să vă privească. Ţineţi în mână un obiect viu colorat.ghidaţi-i mâma. Sugestii: 18 . aşa încât el să întindă braţul pentru a obţine obiectul. Puneţi o bucată de pânză pe capul său ca să-i acopere ochii. Băgaţi-i braţul sub el. jeleu să le bage în gură. Folosiţi o jucărie de tras. Aşezaţi copilul pe podea. 2. MOTOR 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE ABDOMEN PE O PARTE ŞI-ŞI MENŢINE ACEASTĂ POZIŢIE 50% DIN TIMP. la îndemână. Acordaţi-i ajutor fizic dacă este necesar. Daţi-i o jucărie preferată sau un obiect preferat pentru a se întinde după el în aşa fel încât va trebui să se rostogolească pe o parte pentru a-l lua. 2. Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i îndemnându-l să se rostogo-lească. Aşezaţi copilul pe o pernă. În timp ce copilul stă pe abdomen aşezaţi-i o oglindă în faţă. stiksuri. o jucărie preferată sau un aliment. jucării din cauciuc moi şi rezistente . MOTOR 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE BURTĂ PE SPATE. Îngenunchiaţi sau staţi într-o parte a copilului. Supravegheaţi-l ca să nu muşte sau să rupă o bucată mare din alimentul respectiv. puneţi-i un şnur cu o mărgea sau un inel uşor de prins.18 2. Ţineţi un obiect în mână ca să-l vadă copilul. Faceţi zgomot sau vorbiţi-i pentru a-l încuraja să ridice capul. Treptat reduceţi ajutorul. Îndemnaţi copilul să tragă spre el jucăria aşa încât aceasta să scoa-tă sunet sau să se mişte. Puneţi pe obiecte miere. Sugestii: 1. Sugestii: 1. MOTOR 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: EXPLOREAZĂ OBIECTELE CU GURA. 3. Încercaţi să-l lăsaţi pe el să ţină în gură covrigei uscaţi. Folosiţi rondele (inele de cauciuc). Dacă este necesar acordaţi-i ajutor fizic . 4. într-o parte a copilului.pe care copilul să le poată roade. Sprijiniţi-l în această poziţie şi distraţi-l cu o jucărie sau vorbiţi cu el. Înlocuiţi perna cu alta mai mică astfel că copilul va trebui să facă un efort mai mare (petru a privi). Ridicaţi în sus jucăria ca el să ridice capul. Sugestii: 1. Acordaţi-i ajutor fizic în rostogolirea de pe burtă pe o parte. 4. Îndemna-ţi-l să întindă mâna şi să o înlăture. Aşezaţi copilul pe burtă sprijinit pe antebraţe şi suspendaţi o jucărie deasupra capului său încât el va trebui să se ridice pentru a o privi. care face zgomot sau se mişcă. Aşezaţi copilul pe burtă. 2. Dirijaţi-l spre gura sa. MOTOR 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: SUSŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL SUS CU SPRIJIN PE UN BRAŢ. Aşezaţi-l în mâna sa dacă nu se întinde după el. 3. 3. Aşezaţi copilul pe abdomen. grisine. atrageţi-i aten-ţia producând zgomote. 3. Aşezaţi copilul pe abdomen şi antebraţe.

4. Aşezaţi copilul pe o parte în pătuţul său. Puneţi copilul pe spate în pătuţul său. Aşezaţi-i în faţă o jucărie sau un obiect preferat pentru a se întinde du-pă el. Este posibil ca înainte de a se deplasa înainte. 2. 3. într-o parte. 3. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe podea cu braţele desfăcute. Aşezaţi-i o jucărie sau un aliment la câţiva centri-metri mai departe decât ajunge el. 3. Sugestii: 1. Ajutaţi-l să se legene înainte şi înapoi pentru a începe deplasarea. Continuaţi să-i miş-caţi jucăria pentru ca el să se răstoarne. 4. vorbiţi-i sau sunaţi un clopoţel pentru a-i atrage aten-ţia. Aşezaţi o pernă în spatele copilului pentru ca să nu se rostogolească pe spate. trageţi-l de cămaşă şi vorbiţi-i îndemnându-l să se întoarcă pen-tru a vă vedea. Îndemnaţi-l să se întindă după el şi să-l apuce. dreptul la stânga). el să se deplaseze înapoi. Aşezaţi o pătură făcută sul în spatele lui pentru a-l ajuta să-şi menţină poziţia iniţial. vorbiţi-i afectuos şi îndemnaţi-l să se rostogolească spre dv. 3. Aşezaţi copilul pe burtă. pentru a se întoarce ca să o poată vedea. Învârtiţi i jucărie muzicală cu cheie şi puneţi-o foarte aproape de capul copilului. făcând jucăria să zornăie. Staţi de partea cealaltă a pătuţului astfel ca el să trebuiască să se întoarcă pentru a vă vedea. Aşezaţi copilul pe spate. 5. 4. Împingeţi-l uşor cu perna pentru a se rostogoli complet. Îndemnaţi-l să se întoarcă pe burtă. Treceţi un obiect încet peste capul său pentru a-l determina să se rostogolească după jucărie. Ajutaţi-l dacă este necesar şi treptat reduceţi ajutorul pe măsură ce este capabil să facă mai mult el însuşi. Întindeţi-vă apoi alături de copil. Aşezaţi copilul pe o parte. MOTOR 13 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE SPATE PE BURTĂ. Treptat mutaţi jucăria mai departe de el. Apucaţi-i un braţ şi un picior şi rostogoliţi-l uşor spre dv. Lăsaţi-l să vă urmărească cum agăţaţi o jucărie de pătuţ. 2. 19 . Treceţi obiectul încet peste capul lui îndemnându-l să se întoarcă după jucărie. 2. Deplasaţi-l încet înainte trăgându-l uşor de sub braţe. 2. Sugestii: 1. Treptat re-duceţi ajutorul. Ghidaţi-l fizic în rostogolirea de pe spate pe o parte luându-i braţul şi întorcând copilul (trageţi braţul stâng la dreapta. Zâmbiţi-i şi vorbiţi-i pentru a-l îndemna să se deplaseze înainte. MOTOR 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE SPATE PE O PARTE. Aşezaţi copilul într-o cameră cu ceilalţi membri ai familiei pentru a-l stimula să se întoarcă pe o parte pentru a vedea pe toată lumea. Aşezaţi-vă în faţa copilului cu capul în acelaşi nivel cu al său. Apoi aşezaţi-l pe burtă şi îndemnaţi-l să se rostogolească pe spate pentru a putea vedea jucăria miş-cându-se.19 1. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi mâinile spre el. MOTOR 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNAINTEAZĂ PE BURTĂ (DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI). Daţi-i jucăria dacă reuşeşte. Răsplătiţi-l cu jucăria respectivă dacă este în stare să ajungă la ea.

5. Sprijiniţi-l de umeri sau de cap dacă este necesar.vă braţele spre el. Aşezaţi într-un colţ pe o canapea sau pe un scaun sprijinit cu perne. MOTOR 17 Vârsta: 0-1 an TITLU: DĂ JOS DIN MÂNĂ UN OBIECT PENTRU A SE ÎNTINDE DUPĂ ALTUL. pot să lucreze două persoane.un scaun special pentru copii mici sau într-un scaun înalt sau pe o canapea într-un colţ. mângâiaţi-l pentru a se rostogoli spre dv. camera de zi). Mergeţi încoace şi încolo în faţa lui în timp ce-i vorbiţi sau folosiţi un clopoţel pentru a-l face atent. care-i sprijină capul şi cealaltă care-i apucă mâinile şi îl trage în poziţia şezând. Puneţi copilul să stea într-un scaun special de copii mici şi trageţi-l spre dv. Puneţi-l să vă prindă de degetele mari. 2. Aşezaţi perne în jurul copilului. Aşezaţi copilul într-un scaun înalt legat cu un ham nu prea strâns. Sugestii: 20 . pe părţi puneţi-le mai sus. Aşezaţi copilul în camera în care dv.20 4. 2. lucraţi (bucătărie. cu capul pe genunchii dv. Treptat reduceţi sprijinul (perna). Sugestii: 1. 4. Răsplătiţi-l cu zâmbete şi vorbiţi pentru ca copilul să-şi întoarcă capul ca răspuns la diferiţi membrii ai familiei. Rezemaţi copilul într-o poziţie aproape şezând. 3. faceţi mişcări care-l determină să întoarcă capul spre dv. 4.. Aranjaţi un unghi drept din placaj sau dintr-o cutie de carton. Aşezaţi copilul pe podea culcat pe spate. încrucişaţi-i mâinile peste piept. MOTOR 14 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ ÎN POZIŢIE ŞEZÂND CÂND APUCĂ DEGETELE ADULTULUI. Rezemaţi copilul în siguranţă într. prinzândui mâinile. faceţi zgomot cu farfuriile. Sugestii: 1. balansaţi-l încet . Aşezaţi copilul împreună cu familia la masă. şi aşezaţi-i mâinile să se sprijine pe picioarele dv. şi ridicaţi-l în poziţia şezând. MOTOR 15 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTOARCE CAPUL NESTINGHERIT CÂND CORPUL ESTE SPRIJINIT. pentru sprijin. Rotunjiţi marginile. Treptat înde-părtaţi-vă de copil astfel ca el să-şi menţină singur echilibrul cu mâinile şi dv. Apucaţi-i mâinile în mâinile dv. Fixaţi copilul în cutie. MOTOR 16 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI MENŢINE PENTRU 2 MINUTE POZIŢIA ŞEZÂND. Puneţi copilul între picioarele dv. Culcaţi copilul în poala dv. aşezându-i un braţ peste marginea cutiei pentru a-şi menţine echili-brul. una îngenunchind în spatele copilului. într-un scaun înalt sau de copil mic. 3. Ajutaţi-l să se ridice trăgându-l de mâini şi ridicaţi-vă încet genunchii spre piept. 6. Vorbiţi-i. Reduceţi treptat sprijinul capului copilului. Sugestii: 1. 2. 4.. utilizând numai un colţ. Dacă este necesar. aplicaţi numai o pre-siune uşoară pe spatele său. 3. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi. Aşezaţi copilul într-un scaun de sugar sau rezemat într-un scaun înalt. Apucaţi mâinile copilului şi ajutaţi-l să se ridice în şezut. Îndemnaţi-l prin cuvinte afectuoa-se. .

dacă el nu o face singur. Ajutaţi-l să stea în picioare. ţinându-se de marginea pătuţului şi stimulaţi-l să sară sau să salte. Aşezaţi copilul în poala dv. Ori de câte ori vedeţi copilul că dă drumul la un obiect pentru a ridica un altul. Demonstraţi-i acţiunea. Mai întâi ajutaţi-l să pornească astfel ca el să prindă ritmul. 3. 4. Aşezaţi copilul într-un scaun înalt sau orice scaun la care se poate ataşa o masă. etc. apoi ajutaţi-l să o ia din apă. Sugestii: 1. Ajutaţi-l pentru mişcarea de sărit ridicându-l şi lăsându-l în jos. Daţi-i copilului câte o jucărie în fiecare mână. Ţineţi un cub deasupra cutiei şi lăsaţi-l să cadă înăuntru. Folosiţi un scrânciob. Folosiţi o cutie şi câteva cuburi. Spuneţi-i: “Dă-mi-l. MOTOR 19 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MAXIM. 2. Îndemnaţi-l să se joace în timp ce dv. Ţineţi copilul în faţa unei mese joase cu jucării pe ea. lăsaţi obiectul să cadă. Apoi oferiţi-i altă jucărie preferată sau un aliment favorit. răsplătiţi-l cu zâmbete şi cu laude. Luaţi obiectul de jos şi puneţi-l pe masă. şi săltaţi-l în sus şi în jos. pe-rioade scurte de timp. Sugestii: 1.21 1. Îndemnaţi-l prin vorbe. dă-i drumul. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. 3. Sugestii: 1. În timp ce faceţi baie copilului lăsaţi-l să scape în apă o jucărie ca să stropească. 5. Ajutaţi-l să apuce un obiect într-o mână. Spuneţi: “pune jos întâi cubul ca să poţi avea biscuitul”. 3. spuneţi-i că el stă singur în pici-oare. Folosiţi pantalonul de pânză de la un ţarc cu rotile pentru învăţarea mersului. cu faţa spre dv. MOTOR 20 Vârsta: 0-1 an TITLU: SALTĂ ÎN SUS ŞI ÎN JOS FIIND SPRIJINIT SĂ STEA ÎN PICIOARE. MOTOR 18 Vârsta: 0-1 an TITLU: RIDICĂ ŞI LASĂ SĂ CADĂ UN OBIECT. 3. ghidaţi-i mâna peste marginea mesei. Ajutaţi-l să dea drumul obiectului dintr-o mână şi să apuce obiectul cel nou. Daţi-i un obiect în mâna liberă. astfel ca picioarele copilului să atingă podeaua. Arătaţi-i că vi se pare distractiv. lăudaţi-l. MOTOR 21 21 . Suspendaţi-l ca pe un leagăn în cadru uşii cu corzi elastice rezistente. INTENŢIONAT. Faceţi din nou acelaşi lucru. reduceţi ajutorul pe care i-l daţi. 2. 2. făcând zgomot la lovirea de podea. Trageţi-l de mâini în sus pentru se se ridica în pi-cioare. ridică-l. îl sprijiniţi să stea în picioare.” 4. Ţineţi copilul bine de talie şi săltaţi-l astfel ca să-şi sprijine greutatea corpului pe picioare. Ţineţi-l de subţiori. Obiecte şi cutii care fac zgomot pot fi mai interesante. 2. 4. Apoi oferiţi-i o jucărie preferată astfel ca el să trebuiască să dea drumul din mână primului obiect. Imobilizaţi-i un braţ punându-i-l fie sub bluză sau sub tava la scaunul său înalt. Folosiţi sugestii verbale. Aşezaţi cubul lângă mâna copilului şi îndemnaţi-l să vă imite. Flectaţi-i genunchii şi îndemnaţi-l să salte în sus şi în jos. Ţineţi copilul în picioare în faţa oglinzii sau ferestrei.

Lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi. spre el. 22 . Aşezaţi o jucărie la câţiva centrimetri de raza lui de acţiune. înclinaţi-l uşor. 4. Staţi în faţa copilului. Şezând pe podea. Aşezaţi-vă în faţa lui cu picioarele întinse. Aşezaţi copilul pe o bancă lungă şi joasă. MOTOR 23 Vârsta: 0-1 an TITLU: DIN POZIŢIA ŞEZÂND SE ÎNTOARCE ÎN POZIŢIA DE MERS “DE-A BUŞILEA”. Aşezaţi palmele copilului pe podea cu faţa în jos. Atenţionaţi-l lovind uşor jucăria de podea şi vorbiţi-i. apoi repetaţi această mişcare alternând braţele. Aşezaţi copilul pe podea. 3. Când începe să se sprijine independent. încet. Aşezaţi sub copil un prosop. 2. care ar putea fi legată de trecerea la poziţia de târâre.22 Vârsta: 0-1 an TITLU: MERGE DE-A BUŞILEA PENTRU A LUA UN OBIECT DE LA O DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI LUI. Sugestii: 1. Aşezaţi-vă pe podea cu copilul şezând între picioarele dv.platformă cu rotile . Sugestii: 1. împingându-l ca să ajungă în poziţia de mers de-a buşilea. astfel ca el să se poată sprijini prin aşezarea mâinilor lui pe picioarele dv. bateţi cu palmele de podea. 3. 5. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe jos. mişcaţi-i înainte un braţ. Folosiţi perne în jurul lui pentru a amortiza căderea. ridicaţi-i genunchii la piept. aşa încât dorinţa de a şade să fie menţinută. MOTOR 24 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ DE PE BURTĂ ÎN POZIŢIA ŞEZÂND. 4. folosind jucării sau dulciuri care să-l tenteze. Când copilul stă întins pe burtă. Ajutaţi copilul dându-i sprijin şi recompensaţi ce mai neînsemnată întoarcere (mişcare) a mâinilor sau corpului. puneţi-l să împingă cu mâinile ca să se ridice în poziţia şezând. Aşezaţi copilul în poziţie şezândă şi îndemnaţi-l să vină la dv. Ajutaţi-l să se deplaseze mişcându-i braţele ca pentru înot şi să proptească cu ele în podea. prindeţi-i ambele capete ale prosopului aşa încât să-l ajutaţi să-şi ridice abdomenul de pe podea. reduceţi ajutorul. Aşezaţi copilul pe pat. (Folosiţi un cărucior . MOTOR 22 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ SPRIJINIT ÎN POZIŢIA ŞEZÂND. pe burtă. rostogoliţi o minge sau împingeţi o maşinuţă.pe care copilul să se deplaseze în acelaşi mod).. 2. 4. Îndemnaţi-l să se aplece înainte. în faţa copilului. În vreme ce el şade împingeţi-l în jos de ume-ri uşor. 2. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie. Recompensaţi copilul cu obiectul dacă este în stare să ajun-gă la el. dacă se răstoarnă. Aşezaţi în faţa copilului un obiect tractiv. Treptat reduceţi ajutorul. 3. prindeţi-i braţele de la umeri şi trăgeţi-l spre dv. Stimulaţi-l cu bomboane ca să se întindă. continuaţi să loviţi podeaua cu palmele pentru a-l determina şi pe el să pună palmele jos şi să se încline înainte. rostogoliţi-l pe o parte. Sugestii: 1.

Sugestii: 1. Sugestii: 1. MOTOR 27 Vârsta: 0-1 an TITLU: STÂND SPRIJINIT PE GENUNCHI ŞI MÂINI. şi să-şi sprijine mâinile pe picioarele dv. Spuneţi-i să vă arunce mingea. 3. Sugestii: 1. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l verbal: “leagănă-te. Luaţi obiecte viu colorate şi puneţi câteva dintre acestea în apropierea copilului. Puneţi copilul să stea pe podea cu picioarele bine întinse şi depărtate. 2. Mişcaţi prosopul înainte şi înapoi să legănaţi copilul. în timp ce-l îndemnaţi să se joace cu o jucărie. Demonstraţi practic mişcarea de legănare înainte şi înapoi. Puneţi copilul să şadă. Sprijiniţi spatele copilului cu braţul dv. Puneţi copilul pe podea. Pentru început îndrumaţi-l în legănarea înainte şi înapoi. SE LEAGĂNĂ ÎNAINTE ŞI ÎNA-POI. Sprijiniţi copilul de şolduri şi mişcaţi-l înainte şi înapoi. Arătaţi copilului cum să se sprijine de scaun sau de perete şi să se împingă în sus cu mâinile pentru a se ridica în şezut. Apoi ghidaţi-l fizic să execute mişcarea. 3. 4. Folosiţi jucării care fac zgomot când cad (clopoţei) pe care copilul să le arunce sau să arunce obiecte în apă ca să stropească. 3. În timp ce devine mai sigur daţi-i o jucărie să se joace cu ea pentru a nu-şi folosi mâinile pentru sprijinit. 4. Aşezaţi-vă braţele în jurul braţelor lui şi ajutaţi-l să arunce mingea sau orice jucărie şi lăudaţi-l. TRECE UN OBIECT DINTR-O MÂNĂ ÎNTRALTA. MOTOR 25 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŞADE FĂRĂ SĂ SE SPRIJINE CU MÂINILE. hai leagănă-te” sau: “hai înainte şi înapoi”. pe burtă. îndemnaţi-l să le ridice. MOTOR 28 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎN POZIŢIA ŞEZÂND. ţinându-l de margini şi ridicaţi-l astfel ca numai mâinile şi genunchii să atingă podeaua. 4. Aşezaţi-vă pe covor în faţa copilului. îndemnaţi-l să se întindă şi să-şi schimbe poziţia pentru a apuca obiectul. Recom-pensaţi-l pentru reuşită cu jucăria pe care i-aţi oferit-o. Încurajaţi-l vorbindu-i şi jucându-vă cu el. Lăudaţi-i reuşita. Aşezaţi-vă lângă copil şi daţi-i o minge. 2. aşezaţi perne în jurul său pentru a sta în siguranţă. Oferiţi-i o jucărie sau un biscuit şi apoi treptat mişcaţi-o într-o parte şi ridicaţi-o. 3.23 2. MOTOR 26 Vârsta: 0-1 an TITLU: ARUNCĂ OBIECTE LA ÎNTÂMPLARE. Sugestii: 1. Apoi mutaţi-vă la câţiva paşi de el. 23 . Treptat reduceţi sprijinul. Lăudaţi-l indiferent de direcţia în care a aruncat mingea. între picioarele dv. Aşezaţi o pernă mare sub pieptul copilului. întindeţi mâinile şi spuneţi-i “aruncă mingea”. Aşezaţi un prosop de plajă sub pieptul copilului. Folosiţi un obiect de care se poate agăţa pentru a se ridica în poziţia şezând. 2.

MOTOR 32 Vârsta: 0-1 an TITLU: FOLOSEŞTE PENSA DIGITALĂ PENTRU A RIDICA UN OBIECT. Stimula-ţi-l cu laude şi cuvinte: “ia un alt cub. Aşezaţi copilul într-un loc de unde să nu poată lăsa uşor jos un obiect. 2. Sugestii: 1. Sugestii: 1. Aşezaţi 2 cuburi într-o mână. Ţineţi o jucărie suspendată. Îndrumaţi-l fizic să execute dacă e necesar. Îndemnaţi-l să le ţină. Puneţi copilul întru-un ţarc de joacă să stea aproape de gratii.24 2. acum ai 2 cuburi”. Ajutaţi-l împingându-l de şezut. Arătaţi-i cum să mute primul obiect în cealaltă mână pentru a putea apuca cel de-al 2-lea obiect. 3. dacă copilul stă în genunchi. MOTOR 29 Vârsta: 0-1 an TITLU: REŢINE ÎNTR-O MÂNĂ 2 CUBURI MICI (CU LATURA 2. Oferiţi-i-le spunându-i “ţine cubul”. 24 . Asiguraţi-vă că vă urmăreşte în timp ce faceţi aceasta. destul de sus pentru ca el să trebuiască să se prindă cu mâinile de gratii. Aşezaţi jucării sau o bucăţică dintr-un aliment preferat pe un scaun sau o masă joasă. şi făcându-l să se amuze cu o jucărie sau de o acţiune veselă. Folosiţi cuburi mici de 2. 2. Dacă este necesar daţi-i ajutor fizic. 2. să le poată atinge cu uşurinţă. Aşezaţi copilul în aşa fel încât să se sprijine pe un genunchi şi cu talpa celuilalt pe podea. Oferiţi-i obiecte mici până când ia în fiecare mână câte unul. Puneţi copilul într-un ţarc de joacă. MOTOR 31 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE SPRIJININDU-SE. Când copilul se ridică singur să şi le ia. în genunchi şi puneţi-l să se prindă cu mâinile de gratii. Apoi oferiţi-i un obiect preferat astfel încât trebuie să mute obiectul luat iniţial într-una din mâini în cealaltă. MOTOR 30 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ SINGUR ÎN POZIŢIA “ÎN GENUNCHI”. în aşa fel încât el să o poată atinge dacă se ridică în picioare ţinându-se de marginea ţarcului. Dacă copilul tinde să folosească mai mult o mână decât pe cealaltă atunci în mâna pe care o foloseşte mai puţin puneţi-i o prăjitură. Puneţi jucării pe o măsuţă joasă astfel ca. Încurajaţi-l pentru a muta prăjitura în mâna cealaltă (care este cel mai des folosită). Daţi copilului un obiect şi îndemnaţi-l să ia cu aceeaşi mână altul. spu-neţi-i să se ridice ţinându-se cu mâinile de marginea ţarcului sau scaunului şi să împingă cu piciorul aşezat pe podea. jucaţi-vă cu jucării pe masă pentru a-l încuraja să vină şi el şi să facă acelaşi lucru. Lă-saţi-l aşa până când se obişnuieşte cu această poziţie. Puneţi nişte perne mari sau asi-guraţi-i un sprijin pentru mâini în timp ce se ridică în picioare. în poziţie şezândă. Sugestii: 1. 3. Dacă ţine ambele obiecte într-o mână sau le ţine la piept cu o mână. 3. 4. sprijinindu-l fizic. lăudaţi-l şi lăsaţi-l să-şi ia jucăria sau mâncarea. Faceţi zgomot cu o jucărie balansând-o deasupra copilului când acesta stă în ţarcul său. 3. Dacă este necesar ajutaţi-l să facă aceasta. 5 CM). atunci daţi-i şi un al 3-lea. Ajutaţi copilul fizic trăgându-l în sus să se ridice şi puneţi-i mâinile pe balustrada ţarcului sau pe marginea patului: daţi-i apoi o bucăţică dintr-un aliment preferat.5 cm. să se ridice în genunchi ca să se întindă după jucărie.

în faţa copilului. aşezându-i degetul mare şi arătătorul şi dirijaţi-l dv. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie. 3. Când este în poziţie de târâre.25 Sugestii: 1. ţinând marginile prosopului. 2. trageţi-l înapoi de un picior. Dacă copilul continuă să apuce cu toată mâna. Dacă este în stare să ajungă la ea. imobilizaţi. Faceţi-l atent lovind jucăria de podea şi vorbiţi-i. MOTOR 35 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MINIM. O persoană îi mişcă braţele şi cealaltă îi mişcă picioarele. Folosiţi stafide. Împingeţi-l încet înainte (târâţi-l) de-a lungul podelei şi lăudaţi-l că merge. Arătaţi-i cum să apuce cu degetul mare şi arătătorul. 2. 25 . dacă este necesar. Aşezaţi copilul pe un prosop de plajă. (Folosiţi un cărucior . de el pentru a se întinde după ea. Recompensaţi-l când întinde mâna după ea. 4. În timp ce copilul stă în poziţie de târâre îndemnaţi-l să întindă mâna după o jucărie. Sugestii: 1. bucăţi de rahat şi lăsaţi-l să le mănânce după ce le adună. drept recompensă. Copilul să fie pus să se târască spre ceva anume ca această activitate să aibă un scop pentru el. s-o poată prinde. pentru orice încercare de a se întinde. Treptat trageţi-l pe picior mai uşor şi reduceţi ajutorul pe care i-l daţi la simpla apucare a piciorului. El va face o mişcare automată de a împinge înainte piciorul pe care dv. oferiţi-i bucăţele mici de mâncare pe care să le poată mânca sin-gur cu mâna. Aşezaţi bucăţile mici de mâncare (de exemplu biscuit) pe o tavă. una câte una. alternativ. 4. de exemplu: spuneţi-i: “hai să-l găsim pe tata”.planşetă cu rotile pe care copilul să se depla-seze prin împingere în mâini). Indicaţi-i întotdeauna “ridică” şi recompensaţi-l pentru îndeplinire. apoi daţi-i drumul. oferiţi-i-o drept răsplată. 3. Sugestii: 1. etc. Aşezaţi copilul pe o bancă joasă şi îngustă cu abdomenul lipit de ea. 5. Când copilul se târăşte. Spuneţi-i : “Ia maşinuţa”. Agăţaţi o jucărie de o baghetă sau un beţişor şi mişcaţi-o în faţa copilului. Aşezaţi o jucărie în faţa lui ca să meargă spre ea. i l-aţi tras înapoi. Ajutaţi-vă de două persoane ca să realizaţi mişcarea de târâre. MOTOR 34 Vârsta: 0-1 an TITLU: APUCĂ CU O MÂNĂ DIN POZIŢIA TÂRÂRE. Treptat mutaţi jucăria ceva mai departe de el pentru a se întinde mai mult. Aşezaţi copilul pe podea. 2. Ridicaţi-l cu prosopul. Faceţi acelaşi lucru cu fiecare picior. Aşezaţi-i o jucărie aproape de mâna sa. 3. astfel ca mâinile şi genunchii să atingă podeaua. Puneţi o jucărie sau o bucăţică de mâncare la câţiva cm. astfel ca el să o poată apuca din poziţia de târâre. mişcându-i braţele ca pentru înot şi împingând cu mâinile în podea. Folosiţi mărgelele mici şi puneţi-l să le ridice de pe masă şi apoi să vi le dea. trageţi o jucărie legată de o sfoară în faţa lui la o distanţă acceptabilă. sau cu o jucărie sau dulciuri. Ajutaţi-l să se deplaseze pe bancă. Răsplătiţi-l verbal. astfel încât el va trebui să facă numai o mişcare uşoară a mâinii. În timp ce el stă în poziţie de târâre. Demonstraţi-i dv. 5. MOTOR 33 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE TÂRĂŞTE (MERGE DE-A BUŞILEA). legându-i celelalte 3 degete..

peste ale lui. Treptat reduceţi ajutorul. Puneţi o mică fărâmitură dintr-un aliment plăcut la gust. Murdăriţi-l cu mâncare în jurul gurii (gem. pe buza de sus a copilului. 5. Sprijiniţi-l să stea ţinând capetele prosopului în spatele lui. 3. Îndemnaţi-l s-o lingă cu vârful limbii. 4. Ridicaţi copilul în picioare şi puneţi-l cu spatele la perete pentru a se sprijini. 6. MOTOR 37 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ SINGUR ÎN PICIOARE UN MINUT. se poate aşeza fără să cadă. şi după ce-l puneţi pe vârful limbii. 3. Ridicaţi copilul să stea în picioare şi puneţi-i mâinile să se sprijine de o mobilă stabilă (fixă). Treceţi un prosop sau o coardă sub braţele copilului. Sugestii: 1. lăsaţi o urmă şi în jurul gurii şi spuneţi-i: “este bună. În timp ce stă sprijinit daţi-i o jucărie. Lăudaţi-l pentru succese şi daţi-i o mică prăjitură pentru creşterea duratei de timp în care stă în picioare. Agăţaţi pantalonul de pânză de la ţarcul cu roţi pentru învăţarea mersului. Aşezaţi-vă mâinile dv. Încurajaţi-l cu laude şi zâmbete. ca să trebuiască să-şi ia mâna de pe scaun ca s-o în-tindă după jucărie. Sugestii: 1. punându-vă mâinile dv. Aşezaţi o bară transversală la uşa de la intrare pentru a se putea sprijini să stea în picioare şi să privească afară. Treptat retrageţi-vă mâinile pentru a se sprijini singur. Lăsaţi-l să se uite în oglindă şi să lingă resturile de aliment. 2. MOTOR 36 Vârsta: 0-1 an TITLU: LINGE MÂNCAREA DIN JURUL GURII (CÂND SE MURDĂREŞTE). 7. papă”. MOTOR 38 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCOATE OBIECTE DINTR-UN RECIPIENT. Aşezaţi un aliment dulce pe vârful degetului dv. unt. 5. Daţi-i în fiecare mână să ţină ceva (ex. lăudându-l şi vorbindu-i în acest timp. Sugestii: 26 . aşezaţi-vă pe podea lângă el şi ţineţi o jucărie destul de aproape de el. Repetaţi aşezând hrana la colţul gurii. Folosiţi o bomboană pe băţ şi după ce copilul o gustă plimbaţi-o în jurul gurii pentru ca copilul s-o urmărească cu limba. la o înălţime potrivită ca picioarele copilului să se sprijine ferm pe podea. Îndemnaţi-l să-şi ia hrana de pe buze. îndemnaţi-l să stea în picioare şi să se joace cu ele sprijinindu-se de divan.26 Sugestii: 1. După ce copilul se ridică singur în picioare lângă un scaun sau pat. oferiţi-i jucării pentru a le lua şi pentru a da drumul obiectului de care se sprijină. o oglindă mică în care să se privească pentru a-i capta atenţia în timp ce stă în picioare. Puneţi copilul în picioare într-o parte a pătuţului sau ţarcului şi aşezaţi-i mâinile pe bară. Daţi-i degetele dv. 2. în cadrul uşii. Ajutaţi-l să-şi ţină mâinile acolo. Treptat retrageţi sprijinul. PRIN RĂSTURNARE. 4. 8. 4. 3. sub braţele lui în timp ce el se ţine de gratiile patului. Demonstraţi-i mişcarea pe care trebuie s-o facă cu limba. să vă apuce şi apoi ridicaţi-l în picioare. 2. Puneţi jucării preferate de copil pe divan.cuburi mici) pentru a-şi menţine echilibru. Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i în timp ce faceţi asta. miere). când oboseşte.

Lăudaţi-l pentru întoarcerea paginilor. Puneţi copilul să le ia cu lingura şi să le pună într-un vas mai mic. Lipiţi pe paginile unei cărţi bomboane sau pufuleţi şi arătaţi-i când faceţi acest lucru. b). repetând de câteva ori. Citiţi-i poveşti simple şi arătaţi-i cum se întorc paginile în timp ce citiţi povestea. Folosiţi o cană de plastic şi cuburi mici (2.) în cană şi apoi dacă este necesar le mănânce (sau să le scoată prin sau tavă. 4. Sugestii: 1. etc.Daţi copilului un cub. sau cărţi confecţionate din plastic. pe care o poate recunoaşte. Apoi daţi-i cartea şi lăsaţi-l să descopere dulciurile. un cub şi băgaţi-l în cană apoi daţi copilului un alt cub şi spuneţi-i: “pune-l şi tu în cană”. a). Cereţi-i copilului să vă imite. Puneţi într-un recipient fasole sau paste făinoase nefierte. Puneţi stafide într-un recipient cu orificiul strâmt şi arătaţi-i cum răsturnare. Folosiţi o lingură care este uşor de apucat. etc. Puneţi dv. 2.) 3. înclinaţi cana spre el. Îndemnaţi-l să le ia cu o lingură mare sau cu o cană grdată. 5. Sugestii: 1. demonstraţi luatul cu lingura sau lopăţica. ghinde. Pentru a păstra interesul copilului schimbaţi obiectele şi recipientul folosind diferite obiecte (nas-turi. Ajutaţi-l ghidându-i lingura în farfuria cu mâncare (piure de cartofi. 3. Îndemnaţi copilul să o ia cu lingura şi s-o pună într-un camion de jucărie. laude (“ce bine ai făcut”. 2. conducându-i mâna. Ajutaţi-l să întoarcă paginile. 2. Daţi-i reviste sau cărţi vechi să se joace cu ele. 4. Dirijaţi-i mâna şi lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi să îndeplinească sarcina. 4. Lăudaţi MOTOR 39 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTOARCE PAGINILE UNEI CĂRŢI. pietricele. arătând în cană “scoate afară” arătând la masă succesul prin îmbrăţilări. Luaţi dv. MOTOR 41 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE OBIECTE MICI ÎNTR-UN RECIPIENT.27 1. MAI MULTE ODATĂ. Lăudaţi-l. MOTOR 40 Vârsta: 0-1 an TITLU: IA MÂNCAREA CU LINGURIŢA. Puneţi fasolea nepregătită într-un recipient. Puneţi drajeuri mici într-o cană pentru ca el să le scoată şi să pufuleţi). Treptat. 2. Întrebuinţaţi o carte preferată de copil şi rugaţi-l să caute o imagine anumită. 3. 27 . Aşezaţi cana şi cuburile în faţa copilului. Spuneţi-i: “în cană”. Folosiţi orez sau alte cereale (boabe) şi puneţi-le într-un castron. arătaţi spre cană şi spuneţi-i: “pune-l înăuntru”. Sugestii: 1.Luaţi mâna copilului şi ajutaţi-l să apuce un cub. cuburile răsturnaţi-le încet pe tavă.5cm). puneţi-l pe el să vă ajute să întoarceţi paginile. Ajutaţi-l să apuce lopăţica şi ghi-daţi-l pentru mişcarea de încărcare cu nisip. Într-o cutie cu nisip. stafide). apoi ajutaţi-l să-l bage în cană. Aşezaţi o cană şi câteva cuburi pe o tavă.

28 3. MOTOR 42 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE AŞAZĂ SINGUR ÎN POZIŢIA ŞEZÂND DIN POZIŢIA ÎN PICIOARE. Puneţi copilul să stea în picioare în ţarc ţinându-se cu mâinile de gratii. Sugestii: 1. 4. Treptat redu-ceţi ajutorul. Persoana care stă în spatele copilului îi poate atinge genunchii pe la spate pentru a-l ajuta la începutul mişcării. Jucaţi un joc de mers. Dirijaţi copilul pentru îndoirea genunchilor ca să stea pe vine. Asiguraţi-vă că el vede jucăria. puneţi o jucărie sau un aliment preferat în pătuţ. Puneţi un alt membru al familiei să stea în spatele co-pilului. cuburi. apoi repetaţi. pentru a-i sprijini genunchii. MOTOR 43 Vârsta: 0-1 an TITLU: BATE DIN PALME. Sugestii: 1. Îndemnaţi-l să bată şi el din palme. Îndemnaţi copilul să împingă un cărucior de păpuşă pentru a exersa mersul cu sprijin. Îndemnaţi-l să facă şi el la fel. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi obiect. Împreună ajutaţi-l să se aşeze din poziţia în picioare. 3. Reduceţi presiunea de pe mâinile copilului când îl simţiţi că execută mai mult singur. pe podea sau în ţarcul de joacă. îmbrăţişaţi-l. 3. Înainte de a-l ajuta să se aşeze. Folosiţi obiecte care fac zgomot când cad în recipient. MOTOR 44 Vârsta: 0-1 an TITLU: MERGE CU SPRIJIN MINIM. şi bateţi din palme împreună în timp ce-i spuneţi: “facem turtiţe” sau “bravo-bravo”. Oferiţi-i un obiect. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-l prin zâmbete. Lăudaţi-l în timp ce faceţi asta. O uşoară presiune pe umeri îl va ajuta să-şi mişte picioare-le. alternându-le. Reduceţi la apucarea unui singur deget. 6. După ce copilul a băgat obiectul în recipient. 5. îmbrăţişaţi-l şi foarte uşor prindeţi-i încheieturile mâinilor şi bateţi împreună din palme. Aşezaţi-i mâinile între ale dv. Opriţi. Lăudaţi-l şi recompen-saţi-l. Micşoraţi treptat presiunea pe sfoară. Sugestii: 1. Copilul merge apucând mâna persoanei care-l ajută. 4. astfel încât să trebuiască să facă câţiva paşi pentru a-l lua. apoi ajutaţi-l fizic să se aşeze şi lăudaţi-l în timp ce faceţi aceste mişcări. 3. Dacă este necesar pentru a-i sprijini şoldurile şi umerii ajutaţi-vă unui singur deget. ţinându-se de gratii. 4. 2. Sprijiniţi copilul de umeri din spate. 28 . etc. Spuneţi-i: “facem turtiţe” în timp ce bateţi din palme. Staţi în faţa copilului şi ţineţi-i mâinile. Copilul merge ţinându-se de o sfoară sau de un prosop. ajutaţi-l să agite vasul pentru a auzi cum sună. Ajutaţi-l să-şi îndoaie genunchii pentru a se aşeza pe vine şi mutaţi-i mâinile mai jos pe gratiile pătuţului. 2. folosind 2 persoane.) Sprijiniţi-l de sub braţe. ducând obiecte la alte persoane din casă. bucuraţi-vă. Sunetul obiectului la cădere va fi o întări-re pentru copil. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. Bateţi din palme când copilul face ceva care vă mulţumeşte. 2. 5. cealaltă aşezată în faţa lui. una aşezată în spatele lui ţinându-i şoldurile. Puneţi copilul să ducă diferitel obiecte (jucării. 7.

jos. sau balustradă. Folosiţi un scaun. Puneţi o altă persoană care să stea în spatele copilului. Puneţi copilul să stea pe un scăunel mic sau o cutie şi aşezaţi-i în faţă un scaun rezistent de care să se poată sprijini pentru a se ridica în picioare. 6. sprijinindu-se de scaun. Puneţi câteva perne mari pe podea şi îndemnaţi copilul să urce pe ele. Staţi în picioare în faţa copilului prinzându-i mâinile în ale dv. Daţi-i copilului să ţină ceva în mână sau puneţi-l să se ţină de propria lui îmbrăcăminte. 3. Începeţi cu 2 trepte pentru ca copilul să se târască. treptat reduceţi sprijinul pe măsură ce el se deplasează spre obiect. Îndemnaţi-l să ia obiectul. Puneţi ceva care i-ar plăcea pe treapta următoa-re. 4. Staţi pe ultima treaptă a scărilor şi chemaţi copilul îndemnându-l să vină la dv. Sugestii: 1. 4. 2. Depărtaţi picioarele copilului. 2. Treptat lă-saţi-l să meargă singur. MOTOR 48 Vârsta: 1-2 ani TITLU: ROSTOGOLEŞTE MINGEA IMITÂND ADULTUL. Reduceţi ajutorul şi treptat creşteţi numărul de trepte pe care să se târască ca să-şi ia jucăria plasată pe una din trepte. MOTOR 47 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE DIN POZIŢIA ŞEZÂND. 3. 2. Puneţi copilul să se ridice în picioare. Folosiţi un scăunel sau o cutie şi sprijiniţi-l de perete.29 MOTOR 45 Vârsta: 0-1 an TITLU: FACE CÂŢIVA PAŞI FĂRĂ AJUTOR. Treptat măriţi distanţa în-tre scaune. Trageţi-l uşor înainte. Sugestii: 1. 6. daţi-i-o. 5. Lăudaţi cel mai mic efort făcut de copil. Puneţi copilul în picioare la câţiva paşi de un obiect dorit. De asemenea depărtaţi şi pi-cioarele dv. Când copilul stă pe podea atârnaţi o jucărie deasupra capului său pentru a-l încuraja să se ridice în picioare şi să se întindă după jucărie. MOTOR 46 Vârsta: 1-2 ani TITLU: URCĂ PE SCĂRI DE-A BUŞILEA. Puneţi copilul să stea pe prima treaptă a scării şi îndemnaţi-l să se ridice în picioare sprijinindu-se de mâna dv. Puneţi copilul să stea între scaune şi să se sprijine de unul. Aşezaţi copilul în aceeaşi poziţie şi ajutaţi-l fizic să urce treptele. Sugestii: 1. Când se ridică după jucărie. Două persoane să stea pe scăunele mici. Reduceţi din ajutor şi lăsaţi-l pe el să facă mai mult din mişcarea necesară pentru a se ridica în picioare. Aceasta poate să-l ajute să-şi menţină echilibrul. Aşezaţi o jucărie pe treapta a II-a şi dacă este necesar ajutaţi-l să o ia. Sugestii: 1. Folosiţi treptat scaune mai joase. 5. Aşezaţi copilul cu mâinile şi genunchii pe scară. orientate cu spatele unul la celălalt la aproximativ 65 cm. să întindă mâna şi dacă el vine să-i dea o jucărie sau ceva dulce. în caz că alunecă sau cade. 4. Una dintre persoane să-l strige pe nume. 3. Aşezaţi-vă faţă în faţă cu copilul. de copil şi 29 . Susţineţi-i şi mişcaţi-i mâinile şi genunchii. Îndemnaţi copilul să urce pe el şi apoi încercaţi să-l puneţi să urce pe scară. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l. Staţi la o distanţă aproximativ de 60-70 cm. Întindeţi o mână spre el şi ajutaţi-l să se ridice apoi lăudaţi-l şi daţi-i o bomboană.

3. Folosiţi inele colorate de lemn sau plastic şi un suport vertical (tijă groasă). Lăsaţi copilul să exploreze inelele şi tija. dacă este necesar 5. pentru a-i menţine interesul. Daţi-i şi copilului un inel şi ghidaţi-i mâna spre suport. Ajutaţi-l s-o rostogolească pe podea spre altă persoană. Lăudaţi copilul indiferent de cât ajutor i-aţi dat. Rostogoliţi mingea spre ele. Folosiţi ca ţinte de popice cutii goale (spray). etc. Folosiţi scaune ceva mai joase la început. sau care produc sunete. Luaţi-i mâinile şi ajutaţi-l să ţină mingea. Treptat reduceţi ajutorul fizic. Reduceţi ajutorul pe care i-l daţi pe măsură ce dobândeşte îndemânare. 2. Pe măsură ce copilul devine mai îndemânatic. MOTOR 50 Vârsta: 1-2 ani TITLU: AŞAZĂ 4 INELE PE UN SUPORT VERTICAL.30 rostogoliţi mingea spre el. MOTOR 49 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SE URCĂ PE UN SCAUN PENTRU ADULŢI. 2. Staţi în spatele copilului. Răsplătiţi-i prin laude toate progresele.50 m. cu mâinile pe scaun. Sugestii: 1. lovindu-le ca să cadă.1. Folosiţi un scaun de bucătărie care are bare transversale la spetează. Ajutaţi-l să-l pună pe el dacă este necesar. Îndemnaţi-l să se aplece peste scaun (să se întindă) pentru a se prinde de o bară ca să se ţină când se urcă. Ajutaţi-l să se apuce de un braţ al fotoliului pentru a se sprijini când se ridică. Întoarceţi-l dacă este necesar. 4. Poate să încerce să rostogolească mingea spre imaginea sa. apoi luaţi un inel şi puneţi-l pe suport. Aşezaţi-i mâinile pe minge şi ajutaţi-l s-o rostogolească înapoi spre dv.00 . Folosiţi mingi de diferite mărimi şi texturi. reduceţi ajutorul dat. Îndemnaţi-l să se urce şi să stea cu dv. sticle de plastic de sucuri de fructe. COGNITIV 30 . Sugestii: 1.. daţi-i ajutor fizic dacă este necesar. Rostogoliţi mingea spre o ţintă fixată la o distanţă de 1. 6. Aşezaţi-vă pe un scaun. Aşezaţi copilul în faţa unui scaun tapiţat. 5. Ajutaţi-l să-şi ridice un genunchi pe scaun şi împingeţi-l ca să se ridice. 4. 2. Aşezaţi copilul în faţa oglinzii. SE ÎNTOARCE ŞI SE AŞAZĂ PE EL. 3.

Pune 4 cuburi unele în altele. 44. 7. Indică o parte a corpului. 26. 16. 37.). Arată obiecte lungi sau scurte. Găseşte o anumită carte la cerere. imitativ (+). 27. Împinge un tren din trei cuburi. 40. 31 1 .4 ani . Numeşte imagini ale unor obiecte cunoscute (patru). Asociază câte 1 la 1 (trei sau mai multe obiecte). goleşte cutia. Copiază un cerc. 46. Asociază obiecte asemănătoare. 10. Plasează obiecte ÎN. Lasă să cadă o jucărie şi o ridică. 18. Alătură două părţi ale unei forme pentru a reface un întreg. 13. Desenează o cruce. 39. Scoate unu câte unu 6 obiecte din cutie. Desenează o linie orizontală. după mărime (piramida). 50. 29. Desenează o linie verticală. 31. 28. Indică la cerere obiecte mari şi mici. în ordinea mărimii. 48. 33.1 an Item 1. 2. 42. pe un baston.2 ani 2 . Indică un băiat şi o fată la comandă verbală. 11. 14. Asociază obiecte cu imaginile lor. 3. Descrie 2 evenimente sau persoane familiare din poveşti sau programe TV. Scoate cercul din incastru. la comandă verbală. 8. Suprapune 3 cuburi la cerere. 45. 17. 43. Asociază materiale după textură. Întoarce 2 . Numeşte obiectul după sunetul produs (sonerie. PE. Pune 3 obiecte într-o cutie. Spune dacă un obiect este greu sau uşor. Mâzgăleşte. Arată spre sine când e întrebat “Unde e (numele)?” Pune 5 piese cilindrice în planşeta cu orificii. Execută gesturi simple la cerere (bate din palme). 4. 35. Scutură o jucărie sunătoare agăţată pe o sfoară. 36. etc. Repetă jocuri cu degetele însoţite de cuvinte. 21. 38. Indică o imagine numită.3 pagini la rând ca să găsească imaginea cerută. 6. Pune o piesă cilindrică în planşeta cu orificii. Ia un obiect dintr-o cutie deschisă. imitativ. 47. Pune un obiect în cutie. 12. 49. Spune dacă un obiect este mare sau mic. Comportamentul Îndepărtează de pe faţă scutecul care îi împiedică vederea. 15. Pune un obiect într-o cutie deschisă. 34. telefon. Găseşte un obiect ascuns sub o cutie. imitativ. Indică 10 părţi ale corpului la comandă verbală. 22. SUB. 20. Spune ce obiecte se potrivesc.3 ani 3 . la cerere. 24. 9. Numeşte acţiunea din imagini. 30. Sortează (asociază) trei culori. Asociază forme geometrice cu imaginile lor Aşează inele. Caută un obiect care a fost îndepărtat din linia directă a privirii. Transferă un obiect dintr-o mână într-alta pentru a lua un alt obiect. 23. 5. 19. 32.31 Nivel de vârstă 0 . Completează un incastru cu trei figuri. 25. 41.

Numeşte 3 monede diferite (1 leu. Asociază literele mari cu cele mici ale alfabetului. Numeşte poziţiile obiectelor: primul. 72. Copiază un triunghi la cerere. 54. Numeşte poziţiile: prima. 58. 98. 71. 82. Aranjează obiecte în categorii. 99. triunghi. 4 . Aşează cifrele de la 1 . formă sau mărime). Spune dacă un obiect este lung sau scurt. Desenează un om (cap. 56.32 51. 84. 79. 57. 74. 86. Desenează un “V” imitativ. 32 . 87. Realizează un şir de cuburi sau mărgele. Îşi aminteşte 4 obiecte văzute într-o imagine. Numeşte trei forme: pătrat. 89. Citeşte literele mici ale alfabetului. 53. specificat. Numeşte în ordine zilele săptămânii. Copiază un romb. Construieşte imitativ o piramidă (scară) din 10 cuburi. Face adunări şi scăderi cu numere până la 3. 102. 94. DUPĂ. 63.6 ani Numără până la 3 imitativ. Redă 5 fapte importante dintr-o poveste auzită de 3 ori. 95. 77.10 în ordine adecvată. 96. 85. 69. 67. 91. Numeşte 3 culori la cerere. Completează imaginea “omuleţului” cu mâna sau piciorul care-i lipseşte. 70. 92. ultima. Copiază o serie de linii în “V” unite (VVV). 64. Spune ce lipseşte când se îndepărtează un obiect dintr-un grup de 3 obiecte. Realizează seturi egale d e un eşantion de 1 până la 10 obiecte. Ia un număr de obiecte. 4 membre). 97. Numără 10 obiecte imitativ. Numeşte 8 culori. 88. 78. Arată (indică) numerele numite de la 1 . Cântă 5 versuri dintr-un câtec. Desenează un pătrat imitativ. 62. Îşi scrie numele cu litere de tipar. 3 lei. Desenează o diagonală într-un pătrat cu latura de 10 cm. ÎN SPATE. al treilea. 52. al doilea. Numeşte obiecte ca fiind “la fel” şi “diferite”. Spune dacă un obiect este greu sau uşor (diferenţa sub 500 g). 25 bani). raportat la propriul corp. 55. 75. 90. Completează un joc “puzzle” (format din 6 piese) fără încercări şi erori. Construieşte un pod din 3 cuburi (imitativ). 100. repetând o secvenţă (model de culoare. Citeşte 5 litere ale alfabetului. Completează un labirint simplu. Numeşte stânga şi dreapta. Numără până la 20 obiecte şi spune câte sunt.5 ani 5 . trunchi. cerc. 66. Citeşte literele mari ale alfabetului. Numeşte timpul de zi asociat cu anumite activităţi. Numeşte 5 texturi. 76. după lungime şi lăţime. la cerere (1-5). 83. Numeşte 10 numerale scrise. 101.25. 80. Aranjează obiecte în ordine. Plasează obiecte: LÂNGĂ. 60. 81. cea de mijloc. Spune culoarea unor obiecte numite. 93. 103. 73. 65. Numeşte sau arată partea lipsă a unui obiect dintr-o imagine. Sortează simboluri (litere şi numere). Spune în ordine literele alfabetului. 59. 68. 61. Numără de la 1 la 20. Repetă versuri familiare.

Sugestii: 1. 107. făcând dv. aşa încât copilul să urmărească obiectul. Acoperiţi-i numai un ochi cu pânza şi mişcaţi-vă treptat ieşind din câmpul lui vizual. spunând “scoate”. 3. Numără de la 1 la 100. Conduceţi (îndrumaţi) fizic copilul. Sugestii: 1. Recunoaşte 10 cuvinte scrise. începeţi prin a ţine obiectul aproape în faţa dv. Folosiţi o sunătoare. Puneţi-i un scutec pe faţă. 108. Arată obiecte întregi şi jumătăţi. Puneţi obiectul în cutie şi scuturaţi-o pentru a produce zgomot. ţinându-l de mână şi ajutându-l să tragă scutecul. zâmbet. 2. Recompensaţi-l cu îmbrăţişare. arătând spre obiect şi cutie. Îndepărtaţi-vă încet din direcţia privirii lui. 3. dar nu şi după un obiect. Arătaţi copilului cum să scoată obiectul din cutie. expresie facială veselă. 106. sărut. COGNITIV 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNDEPĂRTEAZĂ DE PE FAŢĂ SCUTECUL CARE ÎI ÎMPIEDICĂ VEDEREA. Recompensaţi-l cu zâmbet. 3. Spuneţi: “scot jucăria” sau “afară” în timp ce scoateţi obiectul şi repetaţi de mai multe ori. Îndepărtaţi-o încet din direcţia privirii. Verbalizaţi în timp ce vă mişcaţi. Apoi puneţi la loc obiectul. Puneţi copilul pe spate pe pat. Îndrumaţi fizic mâna copilului ca să-l ajutaţi să scoată obiectul. Poate prevedea ce va urma (după situaţie). Sugestii: 1. Aplecaţi-vă deasupra copilului astfel încât să vadă colierul. Îndepărtaţi-o din direcţia privirii şi scuturaţi-o pentru a atrage atenţia copilului. l-ai scos afară”. Ajutaţi-l să tragă scutecul să-şi descopere amândoi ochi. 4. nu pe dv. 2. îmbrăţişare sau sărut. când îndepărtează scutecul. Recompensaţi-l cu laudă. COGNITIV 4 33 . Îşi spune data naşterii (ziua şi luna). COGNITIV 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: IA UN OBIECT DINTR-O CUTIE DESCHISĂ. 105. acest lucru. atât timp cât copilul vă urmăreşte. Puneţi-vă un colier viu colorat la gât. Dacă copilul se uită după o persoană care se îndepărtează din direcţia privirii. dar nu aşa de aproape să-l poată tragă. Îmbrăţişaţi copilul şi zâmbiţi-i când îşi trage scutecul de pe faţă. spuneţi “scoate şi tu”. Vorbiţi-i aşa încât să ştie că mai sun-teţi lângă el. COGNITIV 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: CAUTĂ UN OBIECT CARE A FOST ÎNDEPĂRTAT DIN LINIA DIRECTĂ A PRIVIRII. Ţineţi o jucărie viu colorată în faţa copilului. retrageţi trep-tat ajutorul. Îndepărtaţi treptat obiectul din faţa dv.33 104. Puneţi la dispoziţia copilului mai multe jucării mici pentru a vedea cu care începe să se joace. Apoi folosiţi jucăria aleasă de el pentru a-l învăţa abilitatea în modurile suferate mai sus. 4. Spuneţi-o “bine. 2. Indicaţi obiectul din cutie şi scu-turaţi-o din nou. Reduceţi treptat ajutorul la indicarea obiectului şi a cutiei. Îndepărtaţi-vă încet de copil în timp ce priveşte mărgelele. Lăudaţi copilul pentru îndepărtarea obiectului din cutie.

3. COGNITIV 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCUTURĂ O JUCĂRIE SUNĂTOARE AGĂŢATĂ PE O SFOARĂ. Asiguraţi cutia cu un dispozitiv-ventuză sau ţineţi-o ca să nu se răstoarne. Arătaţi copilului cum să pună obiectele în cutie şi apoi ajutaţi-l conducându-i mâinile şi spunând: “în cutie”. 2. Legaţi sfoara de scaunul sau patul copilului. aşa încât să-şi poată lua singur jucăria înapoi şi să se joace cu ea. Îmbrăţişaţi şi lăudaţi copilul pentru fiecare obiect plasat în cutie. viu colorate. Îndrumaţi-i mâna dacă este necesar şi lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi să îndeplinească sarcina. sărutări şi “bravo”. COGNITIV 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE UN OBIECT ÎN CUTIE. una şi încurajaţi copilul să vă imite cu cealaltă. copilului. LA COMANDĂ VERBALĂ. într-o cutie transparentă. “în cutie”. loveşte jucăria”. 4. COGNITIV 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE 3 OBIECTE ÎNTR-O CUTIE. Sugestii: 1. Sugestii: 1. Luaţi două jucării la fel. aşa încât copilul să poată vedea obiectul când îl pune înăuntru. 2. 3. 4. COGNITIV 8 Vârsta: 0-1 an 34 . Folosiţi dv. când aţi spus: “în” în timp ce-i indicaţi cutia. Lăudaţi-l: “bine. 2. Reduceţi treptat ajutorul. 3. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l. Spuneţi “în” indicând cutia şi “afară” indicând tava sau masa. Folosiţi o cutie transparentă. înclinaţi cutia spre el şi îndrumaţi-i mâinile spre cutie. Sugestii: 1. Îndruma-ţi fizic mâinile copilului dacă este nevoie.“pune în cutie”. 3. Cereţi copilului să vă imite. Lăudaţi copilul pentru că a pus cubul în cutie. Recompensaţi-l şi lăudaţi-l: “bine”. Spuneţi-i: “în”. Puneţi obiectele şi cutia pe o tavă. Lăudaţi succesul prin îmbrăţişări. aşa încât copilul să le poată vedea. Arătaţi-i cum să legene sfoara şi să o mişte în sus şi jos pentru a produce un sunet. Plasaţi obiectele în cutie apoi goliţi cutia. Folosiţi obiecte care produc sunet când cad sau sunt plasate în cutie (clopoţei. îndrumaţi fizic copilul dacă este necesar. Lăsaţi-l să dea drumul obiectului înăuntru. Demonstraţi golirea cutiei. Sugestii: 1. Lăsaţi copilul să se joace cu obiectele după ce la scoate afară. Puneţi obiecte mici. 2. Ajutaţi fizic copilul să plaseze obiectul în cutie. scurt timp. 5. Daţi copilului un obiect. zâmbiţi-i şi îmbrăţişaţi copilul când pune obiectul în cutie. pietricele) sau umpleţi o găletuşă cu apă.34 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE UN OBIECT ÎNTR-O CUTIE IMITATIV. aşa încât obiectul să facă zgomot când cade în apă. La sfârşit retrageţi orice ajutor. GOLEŞTE CUTIA. Daţi copilului un clopoţel sau un inel legat de o sfoară. Încurajaţi copilul să legene şi chiar să lovească jucăria.

hârtie sau material transparent. Reduceţi ajutorul pe măsură ce copilul câştigă mai multă îndemânare. Mâncarea. Împingeţi încet jucăria peste marginea mesei. Recompensaţi copilul lăudându-l. Puneţi din nou cutia jos şi încurajaţi copilul să o ridice şi să găsească jucăria. îmbrăţişându-l. şi ajutaţi-l să o găsea-scă. 5. ridicând cutia împreună cu el. 5. Lăsaţi copilul să vă urmărească în timp ce plasaţi un obiect atrăgător (bomboană. zâmbindu-i sau îmbrăţişându-l. 35 . Sugestii: 1. Când copilul lasă să cadă un obiect. 3. Sugestii: 1. aşa încât copilul să realizeze că obiectul nu a dispărut. Determinaţi copilul să transfere un obiect dintr-o mână în alta. Sugestii: 1. spunându-i “bravo” când ridică ceaşca ca să găsească cubul. Dacă copilul pare să folosească mai mult o mână decât cealaltă. 4. folosiţi procedeele indicate mai sus pentru a-l învăţa să transfere obiectul şi să apuce un altul. Legaţi o jucărie de capătul unei sfori. Folosiţi o cutie sau jucărie muzicală şi ascundeţi-o sub un container. Plasaţi una sub o cutie. sau la început plasaţi numai parţial obiectul sub ceaşcă sau pânză. Încurajaţi-l să-l găsească sau să-l ia. 2. Îndrumaţi mâinile copilului spunând: “pune-o în mâna asta”. Daţi copilului să ţină un obiect. Puneţi un obiect mic pe o măsuţă joasă. 2. Apoi ridicaţi cutia şi-i arătaţi unde este. Ajutaţi copilul să ridice jucăria conducându-i mâna. plasaţi obiectul în mâna pe care o foloseşte mai puţin. aceasta. Arătaţi-i cum să transfere jucăria. astfel încât copilul să aibă posibilitatea să exerseze noua abilitate când adultul nu se ocupă de el în mod activ. “unde e”. Spuneţi: “unde a plecat?”. Arătaţi copilului jucăria pe jos şi spuneţi: “ia mingea”. 2. Cereţi-i să găsească obiectul. 6. ajutaţi-l să-l ridice. Folosiţi cuburi plasate sub o ceaşcă şi recompensaţi-l: zâm-bindu-i. cereţi copilului să o găsească. Lăudaţi-l când o face. de exemplu o bucăţică mică de prăjitură pusă pe jos poate provoca copilului dorinţa de a o ridica. 5. îndrumaţi-l verbal ca să-şi ridice jucăria. 3. Oferiţi-i altă jucărie atrăgătoare apropiind-o de mâna cu care ţine primul obiect şi încurajaţi-l să transfere primul obiect în cealaltă mână. 4. COGNITIV 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: LASĂ SĂ CADĂ O JUCĂRIE ŞI O RIDICĂ. Îndemnaţi-l pe copil să-l privească. Vedeţi dacă o transferă.35 TITLU: TRANSFERĂ UN OBIECT DINTR-O MÂNĂ ÎNTR-ALTA PENTRU A LUA UN ALT OBIECT. iar capătul celălalt al sforii legaţi-l de măsuţa scaunului înalt sau de bata patului. cerându-i copilului să o ridice. pe care copilul poate să-o ridice uşor. Pe măsură ce copilul câştigă îndemânare. Puneţi mâna stângă a copilului pe jucăria pe care el o ţine în mâna dreaptă. Când face acest lucru cu îndemâ-nare. Puneţi o bomboană sub o cutie în timp ce copilul urmăreşte mişcarea dv. 4. 3. biscuit) sub o mică bucată de pânză. făcând dv. Folosiţi jucăriile preferate de copil aşa încât să fie motivat să le găsească. COGNITIV 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: GĂSEŞTE UN OBIECT ASCUNS SUB O CUTIE.

COGNITIV 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎMPINGE UN TREN DIN TREI CUBURI. Se joacă singur cu plăcere. SOCIALIZARE Nivel de vârstă . nas. Spuneţi “afară” şi lău-daţi-l dacă execută bine comanda. 8. Arătaţi copilului o jucărie mică şi daţi-i drumul prin deschidere. 3. 6. ochelari. Treptat reduceţi ajutorul. 3. Zâmbeşte ca răspuns la expresia facială a celor din jur. 16. Se întinde spre persoane familiare. Înlăturaţi celelalte forme din incastru sau lipiţi-le la locul lor. Arătaţi-i cum se scoate cercul din incastru. Sugestii: 1. COGNITIV 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCOATE CERCUL DIN INCASTRU. 3. 13. Lipiţi o poză amuzantă sub forma rotundă. Ridicaţi-le şi daţi-le copilului spunându-i să vă imite. sau un alt copil. 2. spunând: “unde este?”. Zâmbeşte ca răspuns la atenţia acordată de adult. Se întinde spre oglindă. Atinge şi-l trage pe adult de păr. Împingeţi trenul pe masă până când cuburile vor cădea (de pe masă) unul câte unul. astfel încât copilul să aibă o singu-ră piesă la îndemână corespunzătoare spaţiului liber rămas. Caută adesea contactul vizual atunci când vă ocupaţi de el 2-3 minute. 2. vocalizând sau încetând să mai plângă. Sugestii: 1. Indicaţi sau loviţi uşor locul unde trebuie pus cercul. 4. pe care copilul să o vadă când scoate piesa din incastru. 4. 2. Lăudaţi-l în timp ce îl ajutaţi să împingă. 5. loveşte uşor cu mâna imaginea din oglindă. Stimulaţi copilul să imite în timp ce îl împingeţi. Îşi priveşte mâinile. Comportamentul Urmăreşte cu privirea persoana care se mişcă în câmpul său vizual. Luaţi apoi mâna copilului şi împingeţi cu ea trenul. Improvizaţi o cursă până la un alt obiect. Faceţi un tren din trei cuburi. 7. Vocalizează ca răspuns la atenţia ce i se acordă. producând sunete neintenţionat. puneţi cutia cu fundul în sus. Ţine şi examinează obiectul oferit timp de cel puţin un minut. 9. Se joacă singur timp de 10 minute. Ajutaţi copilul să găsească jucăria. Tăiaţi o gaură în fundul unei cutii de pantofi. Zâmbeşte şi vocalizează la vederea imaginii în oglindă. în preajma adultului care se 36 . 12. zâmbeşte adeseori sau vocalizează. 15.1 an Item 1. Ajutaţi-l fizic să scoată cercul. Lăudaţi copilul pentru reuşită. 14. Se întinde spre obiectul oferit. Aşezaţi la rând trei cuburi şi împingeţi-le spunând: “uuu-ciu-ciu”. Lipiţi un mosorel de aţă sau un mic buton pe forma din incastru. timp de 15-20 minute.36 6. Răspunde la faptul că se află printre membrii familiei zâmbind. 11. pentru ca să-i fie copilului mai uşor să o apuce şi să o ridice. Scutură sau strânge obiectele care îi sunt puse în mână. 10.

30. Cântă şi dansează după muzică. 44.2 ani 17. 54. 34. prin imitaţie. Salută pe copiii de vârsta sa şi persoanele familiare când i se aduce aminte. Aduce cărţi adultului pentru a-i “citi” sau să le “citească” împreună. ţine făraşul). 48. supărarea. 49. 57. Răspunde la propriul nume cu privirea sau întinzându-se să fie luat în braţe. Explorează activ mediul înconjurător.. 25.4 ani 52. 38. tristeţea. 32. 47. Salută adulţii familiari fără să i se aducă aminte. veselia. puţină mâncare dar nu i-o şi lasă întotdeauna. Imită jocul “Cucu-bau”. 18. Îndeplineşte ceea ce îi cer părinţii 50% din timp. Se joacă cu alţi 2-3 copii. 41. 31.. Cere voie să se joace cu jucăria cu care se joacă alt copil. Încearcă să ajute părinţii în diverse activităţi casnice îndeplinind o parte din acţiune (de ex. Îşi retrage mâinile şi spune “nu-nu” când se află în apropiere de obiecte care-i amintesc interdicţia. Participă la jocuri. 56. Imită mişcările altui copil când se joacă. 23. Respectă reguli de joc imitând acţiunile altor copii. Apasă sau scutură o jucărie ca să producă un sunet. Poate să aducă sau să ia un obiect. Se joacă cu alt copil. 37. 58. Bate din palme (ca la Ala-Bala). exprimându-şi eventual supă-rarea pentru moment. manevrează vesela). 53. 51. 46. Îşi împarte jucăriile sau mâncarea cu alt copil când i se cere. Face semn de “Pa-Pa”. Manipulează o jucărie sau un obiect. Imită adultul în diverse activităţi (aranjează îmbrăcămintea. Spune “Te rog” şi “Mulţumesc” jumătate din timp fără ca cineva să-i aducă aminte. Îmbrăţişează. 55.”). 27. 35. Oferă adultului o jucărie. 45.3 ani 3 . un obiect. Participă la jocuri de manipulare (trage sfoara. 22. Aşteaptă să i se satisfacă necesităţile (schimbat. 19. verbalizând dragostea.37 1 . Repetă acţiuni care produc zâmbete şi atrag atenţia. Vocalizează pentru a atrage atenţia. 33. Face o alegere când i se cere. etc. Ridică braţele . întinde aşternutul. Acceptă absenţa părinţilor prin continuarea activităţii. când este plasat în scaunul înalt sau pe masa de schimbat. 37 . 21. Îmbrăţişează şi duce în braţe păpuşa. împinge maşinuţa sau se joacă cu mingea cu un alt copil timp de 2-5 minute. fiecare făcând activităţi diferite. Joacă roluri costumându-se în haine de adult (“De-a . sau o jucărie de pluş. Spune “Te rog” şi “Mulţumesc” când i se aduce aminte. 26. 24. Respectă reguli în jocuri de grup conduse de adult. Ascultă muzică sau poveşti timp de 5-10 minute. 2 . imitând adultul. sărută persoane familiare. 42. sau să cheme o persoană din altă cameră dacă i se dau indicaţii. Arată înţelegerea sentimentelor. imitând adultul. 39. Trage o altă persoană pentru a-i arăta o serie de acţiuni sau obiecte. întoarce manivela) împreună cu alte persoane. mângâie. Răspunde la telefon. imitându-l pe adult. cheamă pe cei mari sau vorbeşte cu o persoană familiară. 20. ocupă de treburile lui.“aşa de mare”. 29. 28. 36. 50. alimentat). Oferă jucăria sau obiectul adultului şi o lasă acestuia. 43. 40.

Îşi stabileşte singur obiective de îndeplinit şi duce la bun sfârşit activitatea. Se joacă alături de alţi copii şi vorbeşte cu ei în timp ce lucrează la o activitate proprie (30 minute). 80. Participă la conversaţiile adulţilor. Planifică şi construieşte folosind unelte simple (planuri înclinate. Explică altora regulile unui joc sale ale unei activităţi. 79. 70. 72. Îşi cere iertare fără să i se amintească 75% din cazuri. 78. roluri din poveşti. Îşi aşteaptă rândul într-o activitate de grup cu 8-9 copii. 74. 77. Îndeplineşte cerinţele formulate de adulţi 75% din timp. Imită roluri de adulţi. Respectă regulile unui joc de grup condus de un copil mai mare. 65. Se angajează în comportamente social-acceptabile când este în public.38 4 . 82. 63. iubire. sau pentru a-şi lua ceva de băut). 38 . 76. Spune versuri. bucurie.5 ani 59. Îşi consolează prietenii de joacă când aceştia sunt necăjiţi.6 ani Aşteaptă să-i vină rândul. 67. 73. fără a fi supravegheat permanent. 66. cântă sau dansează pentru alţii. Cere ajutor şi asistenţă când întâmpină greutăţi (la baie. pârghie. suport de sprijin). 69. scripete. 62. Îşi alege singur prietenii. 81. 75. Respectă regulile unui joc de raţionament verbal. 83. 60. Lucrează singur la o sarcină casnică timp de 20-30 minute. Se joacă cu 4-5 copii cooperând într-o activitate. 64. Se joacă cooperând în activitatea cu 2-3 copii. Joacă el însuşi sau folosind marionete. 61. 5 . 71. Stă în zona delimitată de curtea casei. Numeşte sentimentele pe care le încearcă: furie. Cere permisiunea de a folosi obiectele care aparţin altor persoane 75% din cazuri. Participă la conversaţie în timpul mesei. 68. timp de 20 minute.

înfăşat. după ce s-a sculat. Când treceţi pe lângă copilul în pozişie şezând sau culcat. aceasta îl va determina să zâmbească. Vorbiţi copilului şi zâmbiţi-i. răspundeţi-i zâmbindu-i şi râzând la el. ori de câte ori îl ridicaţi. sunt sigur că poţi să zâmbeşti”. mişcaţivă în câm pul lui vizual. sau folosiţi o sunătoare în timpul activităţii. 2. opriţi-vă. 2. 5. vorbiţi-i cald şi zâmbiţi-i des. Salutaţi copilul cu un zâmbet. 3. pentru a-i stimula obiceiul de a privi. Treptat. Atrageţi atenţia copilului vorbindu-i şi zâmbindu-i foarte aproape de el.39 SOCIALIZARE 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: URMĂREŞTE CU PRIVIREA PERSOANA CARE SE MIŞCĂ ÎN CÂMPUL LUI VIZUAL Sugestii: 1. Lăudaţi-l. 39 . vorbiţi-i. Aşezaţi copilul pe scaunul lui special. 4. Îndepărtaţivă de copil pe măsură ce îşi dezvoltă abilitatea de a urmări mişcarea. SOCIALIZARE 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE CA RĂSPUNS LA ATENŢIA ACORDATĂ DE ADULT Sugestii: 1. încercând să menţineţi contactul vizual. Atunci când copilul zâmbeşte. pentru a-l duce undeva. sau ţinut în braţe. Atunci când copilul este hrănit. Gâdilaţi-l uşor pe burtică. 3. astfel încât să poată privi împrejur. atingeţi-i uşor nasul zâmbiţi-i spunându-i: “nu vrei să zâmbeşti” sau “hai. Mişcaţivă în câmpul lui vizual şi observaţi dacă copilul vă urmăreşte mişcarea.

40 . Scuturaţi-i şi fluturaţi-i mâna astfel încât să şi-o observe. pentru a-i întări comportamentul. etc. Puneţi-i o brăţară care face zgomot atunci când îşi mişcă mâna. îl ţineţi în braţe. 3. Loviţi uşor mânuţele copilului una de cealaltă spunând “Bravo”. ZÂMBEŞTE ADESEORI SAU VOCALIZEAZĂ Sugestii: 1. 3. Ţineţi mâna copilului în câmpul său vizual. 4. Mişcaţi-i degetele pentru a observa că acestea pot fi mişcate. 2. Atingeţi-i părţile feţei cu propriile lui mâini.40 SOCIALIZARE 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ CA RĂSPUNS LA ATENŢIA CE I SE ACORDĂ Sugestii: 1. Mişcările se fac în cîmpul vizual al copilului. Emiteţi onomatopee care să reproducă gânguritul copilului atunci când vă ocupaţi de el. Atunci când copilul vocalizează gângurind sau emiţând orice sunet. îi hrăniţi. 2. Atunci când emite sunete zâmbiţi. gâdilaţi-l. va trebui să-i răspundeţi. _______________________________________________________________________________________ ________ SOCIALIZARE 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI PRIVEŞTE MÂINILE. vorbindu-i şi emiţând aceleaşi sunete pe care le emite el. Vorbiţi copilului atunci când îl înfăşaţi. strângeţi-l în braţe.

Lăsaţi copilul să stea în scaunul său la masă împreună cu membrii familiei. Mişcaţi-vă capul de la stânga la dreapta şi vocalizaţi în faţa copilului. zâmbindu-i şi gândurindu-i. 2. 3. Atunci când familia este adunată şi discută. .41 SOCIALIZARE 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE LA FAPTUL CĂ SE AFLĂ PRINTRE MEMBRII FAMILIEI ZÂMBIND. 6. Gâdilaţi-l uşor pe burtică în timp ce el vă priveşte. Daţi posibilitatea copilului să audă sunete şi să vadă oameni.. Ţineţi copilul astfel încât să se poată vedea în oglindă. Daţi-i o oglindă incasabilă. aşezaţi copilul în braţele unui membru al familiei şi din când în când mângâiaţi-l. 2. ( “cucu-bau”) cu copilul... Zâmbiţi copilului în timp ce-i acordaţi îngrjirile zilnice. Puneţi pick-up să cânte sau folosiţi aspiratorul în prezenţa lui. SOCIALIZARE 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE ŞI VOCALIZEAZĂ LA VEDEREA IMAGINII ÎN OGLINDĂ Sugestii: 1. etc. strângeţi-l uşor în braţe şi adresaţi-i câteva cuvinte. faciale. 41 . Opriţi-vă când zâmbeşte numai la vederea mişcărilor dv. . folosind expresii faciale exagerate. 2. VOCALIZÂND SAU ÎNCETÂND SĂ MAI PLÂNGĂ Sugestii: 1. SOCIALIZARE 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE CA RĂSPUNS LA EXPRESIA FACIALĂ A CELOR DIN JUR Sugestii: 1. 3. menţineţi copilul în scaun în timp ce mama găteşte la bucătărie şi când alţi copii se joacă.. pentru a-i da posibilitatea să o mânuiască singur. Atunci când vă ocupaţi de copil. 4. emiteţi sunete ca plescăitul din buze şi limbă şi imitaţi gânguritul.. Spuneţi-i “uite bebe”. 5. nu e” . Jucaţi-vă de-a “uite-l. Zâmbiţi exagerat când vă jucaţi cu copilul. pentru copii. Încurajaţi-i pe fraţii şi surorile sale să ia parte la îngrijirea zilnică. 4. arătând surpriza şi plăcerea.

Arătaţi atât spre dv. OCHELARI Sugestii: 1. Părintele trebuie să laude copilul atunci când acesta întinde mâinile (chiar şi cu acest ajutor). Dirijaţi-l fizic să vă tragă de nas şi emiteţi sunete caraghioase. în timp ce vorbiţi cu el şi le denumiţi (de ex. LOVEŞTE UŞOR CU MÂNA IMAGINEA DIN OGLINDĂ.42 3. au!” pentru a-l face să râdă. de la spate. urechi. staţi în faţa lui cu braţele întinse şi rugaţi o altă persoană să-i întindă şi lui mâinile. 2. Continuaţi să-i faceţi semn. 4. le întindeţi pe ale dv. 2. şi încurajaţi-l să apuce. spre el şi întrebaţi dacă vrea să vină la dv. Dacă copilul nu zâmbeşte la vederea propriei imaginim ţineţi-l în aşa fel încât să-şi vadă în oglindă părintele sau pe un frate. Luaţi mâna copilului şi puneţi-o pe nasul dv. Semnalizaţi cu o lanternă în faţa oglinzii atunci când copilul priveşte. Luaţi-i mâna cu palma deschisă şi loviţi-vă uşor obrazul cu ea. 3. dacă nu întinde mâna. În timp ce i-l oferitţi. nas. 3. SOCIALIZARE 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE OBIECTUL OFERIT Sugestii: 1. Dacă începe să se întindă. verbalizând). Zâmbiţi-i în oglindă şi spu-ne-ţi-i “iată lumina”. 5. 4. atingându-i mâna dacă este necesar. SOCIALIZARE 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE PERSOANE FAMILIARE Sugestii: 1. daţi-i obiectul. Aplecaţi-vă asupra copilului. zâmbiţi-i. Dacă nu-l apucă. Folosiţi obiecte strălucitoare. 3. 4.). Puneţi biberonul în faţa copilului. Puneţi-i mâna pe părţi ale feţei dv. mişcaţi obiectul pentru a-i atrage atenţia. orientaţi mâna copilului spre obiect. SAU UN ALT COPIL Sugestii: 42 . bătând cu degetul în suprafaţa de sticlă. Încurajaţi-l să-l apuce. SOCIALIZARE 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE OGLINDĂ. Dacă se întinde spre el. etc. Întindeţi spre copil degetul sau mâna dv. SOCIALIZARE 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: ATINGE ŞI-L TRAGE PE ADULT DE PĂR. Dacă copilul caută să atragă atenţia adultului. cât şi spre copil. Ţineţi copilul în faţa ferestrei seara sau în faţa ecranului televizorului atunci când acesta nu func-ţionează. Oferiţi obiectul şi ţineţi-l aproape de mâna lui. obiecte de podoabă sau o jucărie. lăsând părul să atârne deasupra lui. Încurajaţi copilul să-şi întindă braţele atunci când dv. Strigaţi “au. 5. Spuneţi “uite bebe”. gură. 2. Aşteptaţi să se întindă el înainte de a i-l da. Puneţi-i copilului o pălă-riuţă viu colorată pe cap sau faceţi ceva pentru a-i atrage atenţia (bateţi uşor cu degetul în oglindă. Dacă este necesar dirijaţi-l fizic. ochi. Oferiţi un obiect copilului. Îndemnaţi toate persoanele cunoscute copilului să-şi întindă mâinile şi să încuajeze copilul să facă la fel. Vorbiţi copilului în timp ce-i oferiţi obiectul. arătaţi-i imaginea lui reflectată. loviţi uşor palma copilului de obiectul respectiv şi lăsaţi-l să prindă obiectul strângând palma. NAS.

Folosind două suluri din prosoape rulate. sau o pătură. Aşezaţi un alt copil lângă el. PRO-DUCÂND SUNETE NEINTENŢIONAT Sugestii: 1. Ajutaţi-l să o scuture sau să o strângă în mână. reduceţi ajutorul. De îndată ce ţine obiectul. Folosiţi o folie de aluminiu lucioasă dacă nu aveţi la îndemână o oglindă. Săuneţi “Atinge-l pe bebe” şi exemplificaţi gestul. punând mâna dv. Ţineţi o oglindă în faţa copilului. Dacă dă drumul obiectului faceţi în aşa fel să-l poată recupera cu uşurinţă. Treptat. Daţi copilului jucării şi aşezaţi-l în câmpul vizual al mamei. sunători. Aşezaţi-l lângă o fereastră sau lângă uşă. SOCIALIZARE 13 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCUTURĂ SAU STRÂNGE OBIECTELE CARE ÎI SUNT PUSE ÎN MÂNĂ. Retrageţi treptat mâna dv. ajutaţi-l să-l scuture sau să-l lovească. astfel încât obiectul să producă zgomot atunci când îşi mişcă mâinile. 4. Multe obiecte cum ar fi lunguri. Legaţi sau prindeţi cu bandă adezivă clopoţei sau sunători de mâna copilului. Agăţaţi inele sau jucării de strâns în mână deasupra pătuţului copilului sau al ţarcului de joacă. peste mâna copilului. Îndreptaţi-i atenţia spre celălalt copil cu indicaţii verbale. peste a lui. SOCIALIZARE 14 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE JOACĂ SINGUR TIMP DE 10 MINUTE Sugestii: 1. 2. puneţi doi copii sprijiniţi pe coate unul în faţa celuilalt la o distanţă care să le permită să se atingă cu mâinile reciproc. sunt la fel de interesante şi adecvate ca şi judăriile din comerţ. 2. 2. reducând apăsarea asupra mâinii lui. moi. Legaţi sau lipiţi forme geometrice mari şi imagini ale unor figuri vesele cu diametrul de circa 20 cm pe peretele de lângă pătuţ sau de lângă ţarcul de joacă. ca sprijin. 3. Recompensaţi-l bătând din palme şi lăudându-l atunci când face zgomot. bateţi din palme. 4. astfel încât copilul să le poată apuca pentru a exersa mişcarea. Răsplătiţi-i succesul lăudându-l şi zâmbindu-i. Ajutaţi-l să ţină jucăria sunătoare aşezând mâna dv. Ajutaţi-l să ţină obiectul. Scuturaţi o sunătoare în faţa copilului sau oferiţi-i o jucărie de strâns în mână sau un obiect care este vizual atrăgător prin culoare sau mişcare. În timp ce mişcările lui dezordonate produc zgomot. SOCIALIZARE 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE ŞI EXAMINEAZĂ OBIECTUL OFERIT TIMP DE CEL PUŢIN UN MINUT Sugestii: 1. Dirijaţi-l fizic dacă nu urmează indicaţiile. ceşti din plastic. 2. astfel încât să poată privi afară. Dacă nu întinde mâna spre imaginea din oglindă dirijaţi-i-o dv. Spuneţi “Unde e bebe?” Dacă se întinde spre oglindă. Schimbaţi-i des atât poziţia cât şi jucăriile.43 1. luaţi-i degetul şi puneţi-i-l pe imaginea din oglindă spunând “Uite-l”. 3. 5. Legaţi clopoţei mici de un inel sau de o brăţară din plastic care poate fi uşor ţinută în mână. Încurajaţi-i să interacţioneze folosind indicaţii verbale şi fizice. Din când în când 43 . Aşezaţi-vă în spatele copilului astfel încât să se vadă în oglindă imaginea dv. Întrebaţi “unde e mama”. Folosiţi radioul sau magnetofonul ca sursă de sunete care să-i ţină companie. “bravo”. zâmbiţi şi spuneţi-i copilului “bine”. Folosiţi jucării mobile. etc. Aşezaţi în mâna copilului un obiect sunător care poate fi uşor de apucat. 3. 3.

Nu anticipaţi fiecare nevoie a copilului. Dacă copilul trece de la plâns la vocalizare. Recompensaţi-l când se joacă. 4. vorbindu-i. Ascundeţi-vă după scaun. 2. în apropierea copilului.44 schimbaţi locul desenelor. Repetaţi de câteva ori. dar cea mai mare parte a timpului trebuie să vă privească pe dv. Plasaţi câteva jucării moi. SOCIALIZARE 17 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ PENTRU A ATRAGE ATENŢIA Sugestii: 1. ÎN PREAJMA ADULTULUI CARE SE OCUPĂ DE TREBURILE LUI Sugestii: 1. receptaţi-i atenţia fluturând un obiect prin faţa lui. 2. Răspundeţi la jocul verbal al copilului prin zâmbet şi repetând sunetele pe care el le produce. cum ar fi foamea sau îmbrăcămintea udă. Lăsaţi copilul să se joace cu o varietate de obiecte. SOCIALIZARE 16 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE JOACĂ SINGUR CU PLĂCERE. TIMP DE 15-20 MINUTE. ca: ustensile de bucătărie. Folosiţi înregistrări. SOCIALIZARE 18 Vârsta: 0-1 an TITLU: IMITĂ JOCUL “CUCU-BAU” Sugestii: 1. Îndemnaţi-l să vocalizeze pentru a obţine obiectul dorit. alintaţi-l şi schiţaţi expresii faciale exagerate pentru a-l încuraja să se uite la dv. Copilul poate privi în altă parte. schimbaţi jucăriile. Ţineţi în faţa ochilor copilului jucăria preferată sau un aliment (bomboană. Ocupaţi-vă de copil de îndată ce plânge sau îşi manifestă nemulţumirea dintr-un motiv întemeiat. SOCIALIZARE 15 Vârsta: 0-1 an TITLU: CAUTĂ ADESEA CONTACTUL VIZUAL ATUNCI CÂND VĂ OCUPAŢI DE EL 2-3 MINUTE Sugestii: 1. Încercaţi să îndepărtaţi din jurul copilului obiectele care ar putea să-i distragă atenţia. 44 . Zâmbiţi când vă priveşte. zâbind şi bucurându-vă de descoperire. Recompensaţi copilul pentru că se joacă adecvat perioade din ce în ce mai lungi de timp. Atunci când îl schimbaţi. îl hrăniţi sau îl înfăşaţi. vase incasabile. până când copilul ajunge să vă caute cu pri-virea. Copilul trebuie controlat din când în când. Dacă copilul nu se uită întoarceţi-i uşor capul spre dv. biscuite) care-i place. Apăreţi în faţa copilului spunând “bau”. sau strigându-i numele. 2. Susţineţi-l cu laude verbale atunci când se distrează singur. acordaţi-i imediat atenţia cu zâmbetul pe buze. Zâmbiţi-i şi alintaţi-l atunci când o face. Aşezaţi mâinile copilului în faţa ochilor spunând “cucu” şi continuaţi spunând “bau” în timp ce retrageţi mâinile din faţa ochilor. Dacă copilul îşi pierde interesul. 3. jucării cântătoare sau radioul pentru a-l distra. Dacă copilul pierde contactul vizual pentru un timp. 3. 3. masă şi strigaţi “cucu”. 2. sunători sau obiecte de prin casă. 4.

cu un ziar. În timpul aceasta zâmbiţi şi lăudaţi copilul. Oferiţi-i copilului obiectul în spatele căruia să se ascundă şi încurajaţi-l apoi să se descopere spunând “bau”. Părinţii pot modela. slăbind presiunea asu-pra mâinilor lui. Reduceţi treptat ajutorul. Spuneţi “Ala . SOCIALIZARE 20 Vârsta: 0-1 an TITLU: FACE SEMN DE “PA-PA”. spunând “bau”. 2.bala . în timp ce le loviţi uşor una de cealaltă. Dacă este nevoie ajutaţi-l să-şi împreuneze mâinile. Încurajaţi-l să imite şi ajutaţi-l dacă este necesar. 4. IMITÂND ADULTUL Sugestii: 1. dar lăsaţi-l să facă singur mişcarea de “pa-pa”. ajutaţi-l să-şi ridice mâna. 3. Începeţi prin a-i lua mâinile spunând: “Ala .bala . Încurajaţi copilul să facă la fel 45 .45 3. Atunci când i se spune “pa-pa”. bătând uşor din palme şi încurajaţi copilul să vă imite. Recompensaţi-l prin laudă şi aplaudat. pentru a-şi vedea propria imagine în oglindă.portocala”.portocala”. Ghidaţi-l fizic reducând treptat ajutorul pe măsură ce achizi-ţionează deprinderea de a imita. Luaţi mâna copilului în mâna dv. o jucărie sau o păturică spunând “cucu”. Răsplătiţi succesul strângându-l în braţe şi lăudându-l. IMITÂNDU-l PE ADULT Sugestii: 1. exemplificând aplaudatul atunci când copilul face ceva bine (terminarea mesei). SOCIALIZARE 19 Vârsta: 0-1 an TITLU: BATE DIN PALME (CA LA ALA-BALA).portocala”. şi faceţi mişcarea de “pa-pa” atunci când cineva spune “pa-pa”. Treptat reduceţi ajutorul. Exemplificaţi mişcările şi încurajaţi copilul să imite independent bătutul din palme. În timp ce vă descoperiţi zâmbiţi. 2. Jucaţi-vă cu copilul “cucu-bau”. Acoperiţi-vă faţa cu mâinile. 4. folosind semnul “pa-pa” (prin mişcarea mâinii) atunci când vă îndreptaţi spre locul în care vă veţi ascunde. 4. Îndemnaţi-i pe membrii familie să facă semn cu mâna şi să spună “pa-pa”. atunci când părăsesc casa.bala . Spuneţi o poezie de tipul “Ala . Acoperiţi oglinda cu un scutec sau un pled şi lăsaţi copilul să-l dea de o parte. 3. Oferiţi-i ajutor fizic pentru a înlătura paravanul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->