TRllsa De CIII-_Ri

2'1-2'.09.2010 pilaTiniS, 'UDeTUIa SiaiU

, ,

Metode

1. Desene

2. Cuvinte 3. Teatru 4. Fotografii 5. Online 6. Quilling

7. Concursuri 8. Sport

9. Ateliere de lucru manual 10. Puzzle

Activititi 11. Balci

12. Vanatoare de comori prin oras

13. Competitia culorilor sportive 14. Campionat intre c1ase

15. Culorile intra in Cartea Recordurilor

Despre trusa

Trusa de culori este un ghid de instrumente ~i activitati nonformale destinate tinerilor, care are ca scop promovarea culorilor ~i a lucrurilor pozitive din comunitate. Activitatile propuse pot fi implementate fie offiine, fie online, cu grupe diferite de varsta. Realizatorii acestui ghid au preferat activitatile realizate individual sau in grup, in aer liber, considerand ca tinerii stau suficient de mult in fata calculatorului, astfel ca timpullor liber poate fi directionat catre socializarea reala, fata in fata. Ghidul a fost realizat in cadrul proiectului cu acelasi nume desfasurat in parteneriat cu Asociatia Dramcenter 07, intre 23-26 septembrie 2010 in Paltinis, judetul Sibiu, de catre tineri voluntaril lucratori din ONG-uri si bloggeri din Sibiu ~i Brasov, pentru a diversifica oferta de activitati educationale nonformale si de timp liber. Activitatile nu sunt localizate, tocmai pentru a putea fi adaptate si multiplicate cu usurinta si in alte comunitati. De asemenea, pentru metodele identificate, sunt propuse mai multe variante de folosit.

Despre Colors

Asociatia Colors, infiintata in 2008, activeaza in judetele Brasov ~i Sibiu, in domeniile dezvoltarii personale ~i comunitare. Misi~ea no astra este de a dezvolta indivizii ~i comunitatile pentru a face fata provocarilor vietii de zi cu zi. In prezent Asociatia lucreaza cu copii, tineri si varstnici si are in derulare mai multe proiecte:

- Gala pentru Supervoluntari, unicul eveniment de premiere a voluntarilor din judetele Sibiu ~i Brasov, care are loc anual, la inceputul Iunii decembrie

- Zona de miscare, program de activitati de miscare si gimnastica pentru varstnici, in Sibiu

- Jocurile lui Hippo, program de jocuri in aer liber si activitati creative destinate copiilor din Brasov

- Coloreaza-ti comunitatea, proiect de promovare a culorilor ~i lucrurilorpozitive din Brasov si Sibiu

- Vacanta la bunicii de la tara, tabara de vara destinata copiilor din familii cu rise social

Gasesti mai multe despre Asociatia Colors pe plinideidei. wordpress.com.

1. Desene

Metoda: tuturor ne place sa desenam, coloram, pictam sau sa mazgalim, astfel ca desenul este 0 metoda care poate fi aplicata cu succes pe orice grupa de varsta, individual sau in grup, intr-un spatiu inchis sau in aer liber.

Ustensile: hartie de dimensiuni ~i grosimi diferite (in functie de scopul urmarit), creioane colorate, creioane, carioci, pensule, vopsele, lipici, lipici cu sclipici, resturi de materiale, creta colorata,

Idee: Sa coloram orasul!

,

Pregatim sabloane A4 sau A3 cu imagini din oras: cladiri celebre, locatii celebre, persoane faimoase. Pregatim creioane colorate, carioci sau pensule si vopsele si cerem participantilor sa coloreze sabloanele, dupa dorinta fiecaruia. La final putem premia eel mai colorat desen.

Idee: Concurs de desene pe tema "Cum a~ vrea sa arate ... "

Pregatim materialele (hartie, acuarele, pensule, creioane) si cerem participantilor sa realizeze un desen pe tema "Cum as vrea sa arate ... ", indicandu-le 0 locatie din oras (ex. un pare sau un loc de joaca pentru copii). La final premiem eel mai creativ desen.

Idee: Concurs de desene pe asfalt

locatie publica (ex. pare), fiecare participant va primi 0 zona delimitata pe asfalt, in care va desena cu creta colorata conform temei primite. Teme posibile pot fi: anotimpuri in oras, legenda orasului, personaje celebre din oras, prietenii mei din oras etc.

Idee: Vederi din oras

Fiecare participant primeste un carton, lipici cu sclipici, acuarele, pensule, . de materiale si va realiza 0 vedere cu orasul sau,

, ,

2. Cuvinte

Metoda: folosind cuvinte date, participantii vor lucra in echipa sau individual, intr-un spatiu inchis sau in aer liber.

Ustensile: hartie, pixuri

Idee: Daca as fi.,

Fiecare participant, pe rand, va cornpleta fraza: Daca as fi culoarea ... (numeste culoarea), a~ fi ... (numeste 0 cladire, locatie)

Idee: Mirna

Pregatim din tirnp biletele cu cuvinte reprezentand elernente din oras. Impartim participantii in doua echipe. Fiecare echipa i~i va delega pe rand cate un reprezentant, care va rnirna cuvantul/ cuvintele de pe biletel, Ca~tiga echipa care a aflat cele rnai rnulte cuvinte.

Idee: Catrene

Impartim participantii in echipe, fiecare echipa prirnind cate un biletel cu cuvinte date, reprezentand culori si elernente reprezentative pentru oras. Echipele vor avea ca sarcina ca in tirnpul dat sa realizeze catrene cu cuvintele de pe biletele,

Gaseste cuvintele

egatir .1..1. un rebus, cu definitii care sa contina cuvinte reprezentative pentru oras si culori.

, ,

Idee: Spanzuratoarea

Pregatim cuvinte reprezentive pentru oras. Impartim participantii in echipe, si, pe rand, fiecare va trebui sa gaseasca cuvintele date, in caz contrar construirn spanzuratoarea,

3. Teatru

Metoda: 0 metoda artistic a, de complexitate diferita, in functie de grupul cu care lucram. Se foloseste in activitati de grup, aplicate in spatiu inchis sau in aer liber.

Ustensile: decoruri, machiaj, costume, logistica de spectacol.

Idee: Scenete folosind cuvinte date

Participantii, impartiti pe echipe, primesc un set de cuvinte pe care vor trebui sa le foloseasca intr-o sceneta scurta, pe tema data. Cuvintele pot include culori, personaje din oras, cladiri celebre etc.

Idee: Personaje colorate la mall

Participantii identifica personaje colorate celebre din desene animate, carti de povesti si legende locale. Cu ajutorul acestora alcatuiesc 0 piesa de teatru, plecand de la ideea ca aceste personaje s-au intalnit in vremurile noastre la mall-ul din oras, cu dorinta de a-~i schimba culoarea, care le-a fost eticheta de sute de ani (ex. Alba ca Zap ada vrea sa fie Rosie ca strugurii).

Idee: Masinute si papusi

Fiecare participant vine de acasa cu masinuta sau papusa sa colorata, cu ajutorul carora vor crea impreuna 0 piesa de teatru ad-hoc.

Statui umane colorate

Fiecare participant, imbracat si machiat intr-o singura culoare va juca rolul unei statui umane intr-un pare sau intr-o piata din oras.

4. Fotografii

Metoda: aceasta metoda presupune in cele mai multe cazuri folosirea unei camere foto digitale si cunostinte minime de specialitate. Poate fi folosita individual sau in grup, in spatiu inchis sau in aer liber.

Ustensile: aparate foto, fotografii

Idee: Expozitie foto cu tema "Culorile orasului meu"

Pregatim impreuna cu participantii un set de fotografii reprezentand culori ale orasului, pe care le vom folosi in a realiza 0 expozitie foto.

Idee: Poze cu maimuta

,

Pregatim sabloane in format mare, reprezentand personaje, cladiri sau locatii din oras, pe care le vom amplasa in aer liber, intr-o zona circulata, trecatorii avand ocazia sa se fotografieze langa sabloanele respective.

Idee: Gaseste culoarea

Pregatim biletele cu imagini ale unor cladiri colorate sau detalii colorate din cartier sau din oras. Participantii vor trage la sorti biletelele si individual sau in echipa vor trebui ca intr-o perioada de timp data sa gaseasca cladirile respective. Ca~tiga cei ce au gasit cele mai multe cladiri, in timpul eel mai scurt.

Photo walk prin oras

Participantii se vor plimba prin oras sau intr-o zona data si vor fotografia tot ce li se pare colorat si/sau reprezentativ pentru lucrurile pozitive din oras. Pozele respective pot face obiectul unei expozitii sau al unui blog online.

5. Online

Metoda: folosind retele sociale, bloguri sau chatul, este 0 metoda folosita de cele mai multe ori individual, fiind dependenta de existenta computerului ~i a conexiunii la internet.

Ustensile: computer, conexiune internet

Idee: Blog foto

Participantii sunt invitati sa trimita poze reprezentand culori sau lucruri reprezentative pentru oras, in format digital, poze care sunt postate pe un blog foto. Pozele pot fi votate de vizitatori, sharuite ~i comentate.

Idee: Cea mai colorata poza de pe facebook

Participantii sunt invitati sa trimita poze colorate pe un cont de facebook, castigand poza care este cea mai comentata,

Idee: Ghiceste!

,

Pe blog sau pe retele sociale sunt postate cu 0 anumita regularitate poze care reprezinta anumite locatii sau cladiri din oras. Participantii sunt invitati sa ghiceasca ce reprezinta poza sau unde a fost facuta, Cei care raspund eel mai repede primesc premii.

Mobilizeaza si dezbate!

. .. sunt invitati sa i~i mobilizeze prietenii din retea pentru a

dezbate pentru 0 anumita tema legata de lucrurile pozitive din oras. Va castiga eel care a mobilizat eel mai mare numar de persoane, dovedit cu link.

Idee: leri, azi, maine

Participantii sunt invitati sa trimita poze de ieri ~i azi sau poze de azi ~i schite de maine legate de 0 locatie din oras. Pe margine a acestor poze, IJv ... " ... , ..... pe un blog sau retea sociala se initiaza 0 dezbatere in comunitate.

6. Quilling

Metoda: tehnica spiralarii presupune spiralarea unor Ia~ii de hartie colorata pe un bat, presarea acestora ~i lipirea lor sub forme diferite. Poate fi 0 activitate individuala sau de grup, de regula intr-un spatiu inchis.

Ustensile: Ia~ii de hartie colorata, bete de frigarui, lipici, foarfeca, hartie de marimi si grosimi diferite, hartie creponata, lipici cu sc1ipici, acuarele.

Idee: Felicitari spiralate

Fiecare participant va realiza cate 0 felicitare, folosind carton colorat si decoratii spiralate.

Idee: Decoratii pentru ghiveci

F olosind tehnica spiralarii, participantii vor realiza flori colorate, pe care Ie vor lipi pe un bat de frigaruie,

Idee: Tablouri spiral ate

Pe bucati de carton, taiate de marimi diferite ca spate al tabloului ~i rama, participantii vor realiza tablouri cu imagini preferate din oras, folosind detalii realizate din hartie spiralata si desene. Ramele vor fi lipite cu atentie peste spatele tabloului.

Targ cu obiecte realizate prin tehnica spiralarii

locatie data, participantii lsi vor aduce obiectele realizate prin tehnica spiralarii ~i Ie vor vinde vizit~torilor targului. In cadrul targului pot fi realizate si demonstratii.

7. Concursuri

Metoda: competitiile sunt haioase, activeaza participantii, individual sau in grup ~i pot fi realizate cu orice grupa de varsta, in locatii diverse, inclusiv online.

Ustensile: -

Idee: Cel mai frumos bloc

Participantii sunt invitati sa trimita online aplicatii cu blocullor, incluzand ~i poze reprezentative. Pentru a fi un concurs obiectiv, este de preferat sa se stabileasca impreuna si cu un arhitect cateva criterii de jurizare, precum: culori folosite, armonie arhitecturala etc.

Idee: Cea mai colorata casa

Participantii sunt invitati sa trimita online aplicatii cu casa lor, incluzand si poze reprezentative.

Idee: Cel mai lung lant de hartie colorata

Participantii sunt invitati sa se adune in locatia stabilita, aducand cu ei fii~ii de hartie colorata, care vor fi combinate pentru eel mai lung lant.

Idee: Cei mai multi oameni colorati

, ,

.. ..., ... J ... u· .. • sunt invitati sa se adune in locatia stabilita, purtand haine cat colorate. 0 alta variants ar fi ca in data propusa se se adune oameni irnbracati intr-o singura culoare.

Idee: Nu te supara frate

Participantii, in 4 echipe de 5 persoane si imbracati in 4 culori diferite, dau cu zarul si se muta pe 0 tabla de joe, reprodusa intr-un pare, pe asfalt.

8. Sport

Metoda: activitatile sportive sunt cu ritm activ, potrivite pentru aer liber, individual sau in grup.

Ustensile: minge, baloane, pietre colorate

Idee: Fotbal

Participantii sunt impaqiti pe echipe, fiecare echipa reprezentand 0 culoare.

Idee: Aduna cele mai multe pietre colorate

Participantii trebuie sa adune cele mai multe pietre colorate dintr-o zona data, intr-un interval de timp dat. Varianta: Participantii pot fi Impartiti pe echipe si pot trece prin zone diferite, pietrele lor reprezentand diferite culori avand punctaj diferit. Ca~tiga echipa cu punctajul eel mai mare.

Idee: Aduna cele mai multe baloane de culoarea data

Participantii trebuie sa adune cele mai multe baloane de 0 culoare data, intrun interval de timp dat.

Idee: Stafeta

,

Participantii, in echipe colorate, alearga individual, pe 0 distanta de 50 metri, schimband partenerii, la punctul stabilit.

concurs cu masinute colorate

, ,

Fiecare participant i~i va ghida masinuta pe un traseu dat. Ca~tiga eel mai rapid participant.

9. Ateliere de lucru manual

Metoda: presupune dexteritate si imaginatie. De regula se foloseste individual, intr-un spatiu adecvat folosirii multitudinii de materiale impuse.

Ustensile: hartie de dimensiuni si grosimi diferite (in functie de scopul urmarit), creioane colorate, creioane, pensule, vopsele, lipici, lipici cu sc1ipici, resturi de materiale, fimo, plastelina, pasta de modelat, ata, andrele, ace de siguranta etc.

Idee: Machete cu elemente din oras

,

Din plastelina fiecare participant realizeaza un element reprezentativ din oras (ex. 0 cladire preferata). Cu acestea, la final, se poate realiza 0 expozitie.

Idee: Fulare cu emblema orasului

,

Fiecare participant i~i va tricota cu andrelele cate un fular colorat, care va contine si emblema stilizata a orasului, Fularele pot fi si vandute in cadrul unui targ handmade.

Idee: Bijuterii colorate

Din fimo sau din pasta de modelat (care trebuie vopsita dupa ce se intareste) participant i~i va realiza bijuterii colorate - brose, cercei, etc.

Idee: Insigne cu orasul

Pe 0 bucata rotunda de carton, de marirea unei insigne, fiecare participant i~i va desena si colora imagine a preferata din oras. Pe spatele cartonului se va lipi cate un ac de siguranta,

10. Puzzle

Metoda: necesita realizarea pieselor de puzzle din timp. Se poate folosi individual sau in grup, in spatiu inchis sau in aer liber.

Ustensile: piese de puzzle

Idee: Harta orasului

,

Pregatim harta orasului, stilizata, colorata ~i avand pe ea reprezentate cladirile prineipale din oras. Aplicam sablonul de puzzle si taiem piesele. Participantii vor fi instruiti sa refaca puzzle-ul eu harta orasului.

Idee: Cine termina eele mai multe puzzle-uri

Pregatim mai multe puzzle-uri, eu piese de dimensiuni diferite, avand ea imagine fotografii colorate din oras. Participantii concureaza individual sau in eehipe si sunt instruiti sa treaca pe la fieeare punet si sa rezolve puzzleurile. Ca~tiga eel care termina to ate puzzle-urile sau cat mai multe in timpul dat.

Idee: Concurs de puzzle-uri

Participantii sunt invitati sa i~i ereeze propriile puzzle-uri eu imagini din oras si sa le prezinte in eadrul unei competitii. Ca~tiga eel care este eonsiderat eel mai reusit puzzle.

Vanatoare de puzzle

Participantii impaqiti pe eehipe pomese dintr-un punet dat, pe un traseu, prin oras. Destinatia lor, respeetiv punetul urmator este reprezentat de imaginea unui puzzle pe care trebuie sa 11 rezolve.

11. Balci

Balciul este destinat copiilor cu varsta intre 7-14 ani, locatia propusa fiind parcarea unui hipennarket. Durata: 3 ore. Fiecare persoana trece pe la fiecare stand, cu scopul de a realiza un punctaj cat mai mare, care se valorifica in buline colorate, trecute pe un cartonas, Punctajele cele mai mari primesc premn.

Darts: Fiecare persoana are trei incercari pentru a tinti la tabla de darts si a acumula puncte. Pe tabla vor fi desenate obiective din oras, fiecare avand un punctaj diferit.

Popice: Cele 10 popice colorate vor fi daramate de 3 ori, in cazul in care to ate sunt puse la pamant din prima lovitura, punctajul se dubleaza,

Titireze colorate: Ca~tiga persoana a carui titirez se invarte eel mai mult timp. Numarul de secunde se transforma in puncte.

Piramida de conserve: Fiecare arunca pe rand cu 0 minge mica intr-o piramida de conserve goale colorate, cu scopul de a darama cat mai multe.

Stafeta: echipele formate din 5 persoane, tree pe rand la roaba, alergarea cu sacul pe distanta de 10 metri, alergarea prin cauciucuri colorate, oul in

. si mumia de hartie igienica colorata. Se concureaza individual,

fiecare predand stafeta urmatoarei persoane, pentru urmatoarea proba,

In cadrul balciului vor mai exista cateva ateliere de lucru manual (papusi de ata colorata, pictarea unor figurine, etc.) pentru cei care nu doresc sa concureze la celelalte standuri sau vor 0 activitate cu ritm lent, pentru 0 perioada.

12. Competi~ia culorilor sportive

Competitia va avea loc intr-un pare si pe terenurile amenajate. Durata: 0 zi. Participantii pot concura la una sau la mai multe probe, la fiecare decernandu-se castigittorilor diplome ~i premii. Participantii vor purta banderole cu una din eel 6 culori desemnate de organizatori, la final realizandu-se un clasament al punctajelor culorilor.

Cros: alergare de rezistenta pe 1000 si 1500 de metri.

A1ergare viteza: concurs de viteza pe 600 si 800 de metri.

Ciclism: un traseu prestabilit prin oras, de minim 30 de minute.

Badminton: concurs individual si concurs pe echipe

F otbal: echipe de 5 persoane

Baschet: echipe de 5 persoane

Spre diferenta de alte activitati, competitia sportiva necesita 0 logistica adecvata, voluntari ~i personal medical care sa supravegheze participantii, un punct de informare, punct de hidratare/alimentare si autorizatii. De asemenea

. destinat pregatirii unei astfel de competitii este mult mai mare, iar

activitatile trebuie realizate pe grupe de varsta,

13. Cilutare de comori prin ora,

Cautarea de comori este destinata adolescentilor cu varsta intre 14-18 ani, interesati de 0 activitate interactiva desfasurata in oras. Durata: 3 ore. Participantii se inscriu in echipe de minim 2 - maxim 5 persoane, in baza unui form~lar trimis online. In data desfasurarii vanatorii de comori, organizatorul trebuie sa fie pregatit cu toata logistica adecvata, conform numarului de persoane inscrise.

Echipele iau startul de la 0 locatie indicata, unde vor primi 0 harta a zonei, povestea cautarii de comori, un carton ~i coordonatelor punctelor prin care este obligatoriu sa treaca, indiferent daca au gasit comorile sau nu. Pe carton vor fi trecute ora de plecare, ora de sosire si comentarii ale organizatorilor, daca exista, Pe traseu, echipele vor gasi indicii unde se afla comorile, pe care vor trebui sa le gaseasca (ele fiind banuti colorati, care reprezinta diferite valori). La punctele de control, vor putea da banuti la schimb pentru informatii suplimentare.

Comorile pot fi ascunse langa cladiri publice, in diferite locatii (ex. baruri), dar trebuie sa va asigurati ca pot fi gasite ~i ca nu vor disparea de acolo, in timpul jocului. Pe~tru a stabili traseul sunt necesare cateva vizite pe teren si multa creativitate. In functie de vreme, asigurati-va ca participantii au echipament adecvat si pot face fata jocului.

14. Campionat intre clase

Campionatul este destinat elevilor cic1ului secundar sau liceal, activitatea desfasurandu-se intr-o sala de sport sau in curtea scolii. Durata: 2 ore. Din 6 c1ase sunt alese echipe de cate 5 persoane, care concureaza pentru eel mai bun echipaj al scolii. La randul lor, scolile pot concura intre ele, intr-un campionat al orasului. Fiecare echipa primeste la final 0 diploma ~i premii simbolice.

Daca a~ fi ... cu mingea: moderatorul paseaza mingea unei persoane, spune 0 culoare, iar aceasta asociaza culoarea cu un loc sau 0 cladire din oras, apoi paseaza mingea mai departe, spunand 0 alta culoare.

Puzzle: fiecare echipa are ca sarcina sa faca eel mai repede un puzzle urban tridimensional. In functie de timp, se primesc puncte.

Cuvintele de patrat: echipele trebuie sa gaseasca cuvintele ascunse printre literele care formeaza patratul. Se primesc puncte pentru cuvinte.

Conquiztador: fiecare echipa primeste pe rand intrebari despre oras, primind puncte pentru raspunsurile corecte. Se pun 10-15 intrebari de echipa,

Rola cu mesaje colorate: Echipele primesc 0 parte dintr-o rola gigant de

. e, pe care trebuie sa scrie/ deseneze un mesaj despre culorile orasului. va fi la final expusa pe scoala sau in centrul orasului.

Mirna pe culori: Fiecare persoana desemnata primeste cate 0 culoare pe care trebuie sa 0 mimeze. Se primesc puncte pentru ghicirea corecta ~i timpul dat.

15. Culorile intra in Cartea Recordurilor

Activitatea este destinata copiilor si adolescentilor si poate dura de la cateva ore la cateva zile. Organizatorii ~i participantii i~i propun sa intre in cartea recordurilor cu diferite actiuni (pentru validare, nu uitati sa luati legatura cu reprezentantii acestora inainte de organizarea activitatilor),

Cel mai mare origami colorat: participantii construiesc un origami colorat

Cele mai multe barcute colorate: participantii lanseaza barcute colorate pe un lac din! de langa oras, barcute care trebuie sa pluteasca 0 anumita perioada de timp.

Cele mai multe papusi colorate: participanti aduc cu ei papusi colorate

Cele mai mari figurine din baloane colorate: participantii construiesc figurine din baloane colorate

colors

••••••

Asociatia COLORS Brasov I Sibiu

as _ colors@yahoo.com, asociatiacolors@gmaiLcom + 40-745-052151, + 40-771-516564 www.plinideidei.wordpress.com

Proiect finantat de catre Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret prin Directia Judeteana pentru Sport ~i Tineret Sibiu

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful