P. 1
Istorie

Istorie

Ratings:
(0)
|Views: 339|Likes:
Published by Chriss

More info:

Published by: Chriss on Oct 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/22/2014

pdf

text

original

I. I.

DE LA GENEZA ETNICA LA GENEZA STATALA 1. Civilizatia si istoria daco-getilor

Procesul de indo-europenizare; etnogeneza tracilor In perioada de trecere spre epoca bronzului (2700/2500 – 2000/1900 i. Hr. ) a avut loc procesul de indo-europenizare a spatiului carpato-danubiano-pontic prin patrunderea, din steeple nord-pontice, a unor valuri successive de comunitati de pastori indo-europeni, purtatori ai ‘civilizatiei kurganelor ’. Patrunderea acestor triburi de pastori a determinat multiple transformari de ordin cultural, social, etnic. Indo-europenii si-au impus cultura materiala si spirituala si i-au asimilat pe autohtoni. Infloritoarele culturi ale autohtonilor au fost distruse. Vechile culturi eneolitice (Petresti, Gumelnita, Cucuteni, Vadastra) cu ceramica pictata au disparut. In locul lor au aparut culturi noi (Foltesti, Cernavoda III, Cotofeni) cu: - ceramica grosolana, decorata cu motive incizate; - morminte tumulare, de inhumatie cu schelete presarate cu ocru Locul gintilor matrilineare a fost luat de o organizare patriarhala, ierarhica a societatii. Locuitorii au inceput sa vorbeasca o limba indo-europeana. In epoca bronzului (2000/1900 – 1200/1950 i. Hr.) din populatia indo-europeana raspandita in S-E Europei, dupa un indelungat proces de diferentiere, au luat nastere popoarele atestate de izoarele scrise antice: grecii, ilirii, tracii. Tracii au creat la noi civilizatia bronzului, ei sunt cei mai indepartati stramosi directi ai poporului nostru, raspanditi in Peninsula Balcanica si la nord de Dunare. Geneza civilizatiei geto-dace In timpul primei varste a fierului (1200/1150 – 450/400 i. Hr.) a avut loc diviziunea tracilor in doua ramuri: - tracii propriu-zisi (ramura sudica) si, - daco-getii (ramura nordica) Din marele neam tracic s-au diferentiat daco-getii, ca ramura nordica a tracilor, in spatiul carpato-danubiano-pontic, deci ei sunt autohtoni in acest spatiu. Daco-getii au fost creatorii si purtatorii culturii hallstattiene in spatiul carpatodanubiano-pontic dupa cum dovedesc vestigiile ansamblului cultural Basarabi descoperite pe intreg teritoriu carpato-dunarean. Aparitia proprietatii private a determinat diferentierea sociala dupa avere care a condos la stratificarea societatii si aparitia claselor sociale: - tarabostes (pileati) – aristrocratia militara si sacerdotala; - comati – producatorii liberi, marea masa a populatiei (agricultori, mestesugari)

1

Daco-getii traiau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de sefi militari (regi). Triburi daco-getice: - apulli – zona Alba Iulia - burii – malul Oltului - carpii – Moldova Centrala - costobocii – nordul Moldovdei si Maramures - crobyzii si tryzii – Dobrogea Triburile stapaneau un teritoriu cu o asezare mare, fortificata (dava), adevarat centru administrativ: - Argedava (Dobrogea) - Buridava (jud. Valcea) - Piroboridava (jud. Galati) - Tamasidava (jud. Bacau) - Sucidava (jud. Olt) - Cotnari - Stancesti (jud. Botosani) - Batca Doamnei (jud. Neamt) - Cetateni (jud. Arges) - Sarmisegetusa (Muntii Orastiei) – centru politic inconjurat de un system de fortificatii alcatuit din cetatile: - Costesti - Blidaru - Piatra Rosie - Banita - Capalna - Tilisca Cetatile intarite si mormintele priciare descoperite atesta existenta, in sec. al IVlea i. Hr., a unor formatiuni politice in sudul Olteniei, nordul Dobrogei, nordul Moldovei. Dovezile arheologice, la care se adauga maruriile izvoarelor narrative, atesta existenta unor puternice uniuni de triburi conduse de ‘basilei’ (regi) si in secolele urmatoare: - sec. al IV-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de ‘rex Histrianorum’ din Dobrogea care se opunea scitilor; - 335 i. Hr. – uniunea de triburi din nordul Dunarii infranta de Alexandru Macedon; - 300 i. Hr. Si 292 i. Hr. – confruntarile dintre uniunea de triburi din centrul Munteniei conduda de Dromichaites, cu resedinta la Helis si Lisimah, care este luat prizonier; - sec. al III-lea i. Hr. – mentionarea intr-o inscriptie de la Histria a uniunii de triburi din sudul Moldovei condusa de Zalmogedikos;

2

-

sec. II-III i. Hr. – uniunea de triburi condusa de regale Rhemaxos, apoi de fiul acestuia, din Dobrogea, care salveaza Histria atacata de tracii sudici ai lui Zoltes; inceputul sec. al II-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de Oroles, in estul Transilvaniei, care se lupta cu bastarnii; inceputul sec. al II-lea i. Hr. – uniunea de triburi condusa de Rubobostes, in Transilvania.

Limba daco-getilor Dacii si getii vorbeau aceeasi limba, afirma geograful antic Strabo. Ei au fost numiti geti in izvoarele grecesti si daci in izvoarele latine, dar ei erau unul si acelasi popor. Limba daco-getilor este un dialect al limbii traco-dace care face parte din familia limbilor indo-europene, dintr-un grup care mai cuprinde: sanscrita, persana, sciatica, limbile popoarelor baltice, limbile slave (grupul satem). Celalalt grup cuprinde greaca, latina, celtica, germana (grupul kentum). Limba traco-daca a disparut, s-au pastrat putine urme: nume de plante medicinale, nume proprii de personae, locuri, rauri (cca. 160 de cuvinte). Religia daco-getilor o daco-getii credeau in zei: - zeul suprem al cerului si al pamantului a fost Zalmoxis (sau Gebeleizis) - un zeu al razboiului, Derzelas sau Derzid, - o zeitate feminina pe nume Bendis, ce corespunde zeitelor Artemis sau Diana din mitologia greaca, respectiv romana. o Daco-getii credeau in nemurire, in viata de dincolo de moarte alaturi de Zalmoxis, zeul suprem. De aceea ei primeau moartea cu seninatate. o Mortii erau incinerati iar cenusa era depusa in urne ce se ingropau in pamant. o Cultul consta in slujbe, ceremonii si incantatii facute de preoti, de obicei pe munte. o Slujbele religioase aveau loc in sanctuare cum sunt cele descoperite la Costsesti, Blidaru, Piatra Rosie, etc. o La fiecare 4 ani ei comunicau cu Zalmoxis prin intermediul unui razboinic dac sacrificat, ce urma sa-I vorbeasca zeului supreme despre nevoile lor. Contacte cu alte popoare Alaturi de daco-geti, in unele regiuni au patruns, in diferite perioade: - ilirii (Oltenia, sec. al VIII-lea i. Hr.) - scitii (Transilvania, 600 i. Hr.) - tracii sudici (Dobrogea, sec al IV-lea i. Hr.) - bastarnii (Moldova mijl. sec. Al III-lea i. Hr.)

3

astazi lacul Sinoe. al III-lea i.) – informatii despre getii din Dobrogea din sec.. IV-lea i. VI-V i.folosirea monedei. I i. Hr. II-lea i. ) Sec. al VII-lea i. coloniile. Trogus Pompeius (sec I i. Tucidide. Strabon.  Histria. .. Hr. I d. istoric si geograf grec (sec. . Hr. Hr. Hr. Burebista (82-44 i. Hr. care era o monarhie militara.) vorbeste despre rezistenta dacilor impotriva lui Darius la trecerea lui prin Dobrogea pentru a-i infrange pe sciti. pe malul golfului. Hr. A construit o armata puternica cu care a cucerit teritorii intinse: 4 . ... au patruns in Dacia (in Transilvania. Hr. . al VI-lea i.modele de organizare politica.) – primul rege dac A unit triburile geto-dace si a creat un stat puternic cu centrul la Sarmizegetusa Regia in zona Muntilor Orastie. Herodot. Hr. I i.tehnici noi de metalurgie. al II-lea i. Inscriptiile de la Histria din sec. I i. in sec.). geograf grec. al. Hr. al V-lea i.) impotriva dacilor de la nordul Dunarii. in ‘Anabasis’ relateaza expeditia lui Alexandru Macedon (335 i. Flavius Arianus. Maramures. Hr.) mentioneaza pe geti ca fiind aliati ai Atenei. pe tarmul dobrogean an Pontului Euxin unde au intemeiat. Hr. Hr. al.  Tomis (Constanta).roata olarului. . Oltenia) contribuind la dezvoltarea metalurgiei fierului. incepand cu a doua jumatate a sec.. Acestia au preluat de la greci: . olaritului (roata olarului) si emiterea monedelor. Au avut loc schimburi culturale care au determinat progresul dacilor.) aminteste de getii de la sud de Dunare. al. ‘Istorii’ (sec. Izvoarele scrise despre daco-geti: Hecataios din Milet (sec. istoric roman din sec. Hr. Hr. Acestia au fost asimilati de daci.) aminteste despre existenta dacilor in Campia Dunarii in sec IV-III i.grecii.sec.- celtii. Hr. Hr.  Callatis (Mangalia). Ivlea i. si din Transilvania si Moldova din sec. Hr. Iustinus. ‘Razboiul Peloponesiac’ (sec. III-II i. ofera informatii despre getii din sec. Diodor din Sicilla (sec. Statul dac (sec. al II-lea i. –societatea geto-daca a cunoscut un accentuat proces de structurare care a condos la aparitia statului dac. Hr. creatorii culturii La Tene.

S-au format patru.) – a condus statul dac cu centrul in Muntii Orastiei. I d. Hr.incepand cu anul 60 i. Hr. sec. Dicomes – rege al unui stat din centrul si sudul Moldovei. I i. de partea celui din urma.in jurul anului 50 i. dacii au facut o incursiune in provincial Moesia impotriva romanilor pe care ii infrang. in Moldova. Hr..).) – a fost rege timp de 40 de ani in statul dac cu centrul in Muntii Orastie. in regiunea subcarpatica a Munteniei. Limitele statului dac in timpul lui Burebista. Coryllos-Scorilo (? . s-a amestecat in razboaiele civile de la Roma in timpul lui Octavian Augustus. dar statul condos de acesta se limita in zona Muntilor Orastie. Roles (sf.) dintre Octavianus si Marc Antonius. in Maramures. Hr. Hr. statul dac s-a destramat. sec. Hr. – inc. a participat la lupta de la Actium (31 d. In iarna 85/86 d. Hr..) – rege al unui stat dac din Dobrogea. a preluat conducerea statului lui Burebista. in vest – Dunarea mijlocie si Slovacia. II d. Hr. Coson – rege al statului dac in nordul Munteniei. Domitian a impartit Moesia in Moesia Superior si Moesia Inferior si a pregatit o campanie in Dacia. Victoria lui Caesar a fost urmata de organizarea unei expeditii de pedepsire a lui Burebista intrerupta de moartea conducatorului roman(44 i. – supune cetatile grecesti pontice. La moartea lui Burebista. Hr. Hr. in est – gurile Bugului si Marea Neagra. – campanile la sud de Dunare. apoi cinci unitati statale: in Transilvania. Hr.in anul 48 i. ajutandu-l pe Pompei. Cotiso (sf.) – rege si mare poet (concentra in mainile sale puterea laica si religioasa). . Urmasii lui Burebista Deceneu (44 i. s-a aliat cu romanii in iarna 29/28 i. a facut incursiuni la sud de Dunare. conform geografului antic Strabo erau: in nord – Carpatii Padurosi. motiv pentru care Burebista s-a amestecat in razboiul civil de la Roma dintre Caesar si Pompei. .68/69 i. in sud-vestul si nord-vestul Daciei. sec. Hr. – cucereste teritoriile ocupate de celti. de la gurile Bugului pana la Dionysopolis.) – rege al statului dac din Banat. Dapix si Zyraxes care se impotriveau romanilor. Comosicus – a fost rege si mare poet al statului dac din Transilvania. in Peninsula Balcanica. Imperiul roman constituia un pericol pentru statul dac. Diurpaneus-Duras (68/69 – 87 d. Hr. 5 . si a luptat impotriva celorlalti regi daci din Dobrogea. in sud – Muntii Haemus (Balcani).

cuprindea Transilvania. era administrata de un ‘Legatus Augusti pro Praetore’. Hr. o armata romana condusa de gen. si partea de rasarit a Olteniei) a fost anexat provinciei Moesia inca din anul 46. dacii mari): Maramures. . Cornelius Fuscus a atacat Dacia si a fost infranta la Turnu Rosu. in urma victoriei obtinute de armata romana asupra dacilor teritoriul locuit de daci a fost divizat astfel: provincia Dacia. ataca din nou Dacia pe care o cucereste in intregime sip e care o transforma in provincie romana. centrul si sudul Moldovei. a fost organizata ca o provincie de rang imperial.) . dar mai puternic. Oltenia. dupa construirea podului peste Dunare de la Drobeta. armata romana condusa de imparatul Traian (98 – 117) a atacat Dacia si a provocat grele infrangeri dacilor. Decebal a incheiat pace cu Domitian si a devenit client al Romei (89 d. Hr. care cuprindea Transilvania. administrate de un guvernator numit ‘Legatus Augusti pro Praetore’.a fost reorganizata administrativ in 117-118 de imparatul Hadrian care a impartit Dacia in : • Dacia Superioara: cuprindea Transilvania si Banatul.  Dacia Inferior.. Hr. Banat. Prezenta dacilor liberi la granitele provinciei a impus aducerea unui numar mare de legiuni si construirea de fortificatii (castre). Decebal a cedat si incheiat pacea cu romanii in conditii foarte grele pentru Dacia. cu capitala la Sarmizegetusa Regia. Hr. Trasaturile civilizatiei in Dacia In anul 106.O reorganizare administrative a Daciei a fost realizata tot de imparatul Hadrian. .88 d. A avut mai multe confruntari cu romanii: . Crisana. care in 121-122 a impartit provincial Dacia in:  Dacia Superior. 6 . Muntenia. nordul Moldovei. cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.) A refacut unitatea statului dac care era mai putin intins decat statul lui Burebista.in anul 106.101 – 102. armata romana condusa de gen. a carei populatie autohtona a fost supusa unui intens proces de romanizare. .105 – 106.87 d. subordonata direct imparatului.. Oltenia. Banat. era administrata de un ‘procurator Augusti’ . Provincia Dacia .DECEBAL (87-106 d. Statul dac condus de Decebal. teritoriul locuit de dacii liberi (costobocii. carpii. • Dacia Inferioara: cuprindea Oltenia. Traian. Tettius Iulianus a atacat Dacia prin Banat. cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. o parte a teritoriului (sudul Moldovei. I. 2.

. limba latina) patrund in toate compartimentele vietii unei provincii astfel incat duce la inlocuirea limbii vorbite cu limba latina si la insusirea unui nou mod de viata de catre autohtoni. Daciei Superioare. in 168. edilitara. de calitate superioara. . Locul: la nord si sud de Dunare. O data cu poporul roman s-a format si limba romana. ultima organizare administrativa a fost realizata de imparatul Marcus Aurelius. obiectele de podoaba). edificii. Elemente ale civilizatiei romane in Dacia .  Dacia Apulensis. in Oltenia si Banat. pastrandu-se insa unitatea provinciei:  Dacia Porolissensis. armata.cultura matetriala – (ceramica. in trei unitati administrative.cultura spirituala – credintele si obiceiurile romane au fost adoptate de daco-geti sau autohtonii au practicat in continuare cultul divinitatilor proprii. Orasele s-au dezvoltat prin constructii de strazi. stabilind granite Imperiului Roman pe linia Dunarii. cu capitala la Napoca. cu capitala la Malva. I. pe Olt. a dat nastere poporului roman si limbii romane. Limba Latina folosita in administratie. Dacia Porolissensis. VIII d. in nordul provinciei Dacia cu capitala la Napoca. administrativa s-a intensificat.271 – a avut loc retragerea aureliana. s-a raspandit in Dacia. in justitie a fost preluata de autohtoni. I i. Procesul de 7 . terme. Etnogeneza romaneasca s-a realizat prin simbioza a doua elemente: . in Transilvania. in urma procesului de etnogeneza. situate in N. in relatiile de schimb. Aceste unitati administrative au fost puse sub conducerea unui guvernator (Legatus Augustus pro Praetoretrium Daciarum).  Dacia Malvensis. . apeducte. dar sub nume romane. administrata de un ‘procurator Augusti’. Hr. Etnogeneza romaneasca: semnificatia sintezei - Etnogeneza romaneasca – procesul de formare a poporului roman. cu capitala Apulum. . monumente. cand imparatul Aurelian a retras armata si administratia romana din Dacia. spatiul carpato-danubiano-pontic Durata: sec. a fost construita o retea de drumuri.componenta dacica.limba Latina – a fost introdusa in Dacia prin intermediul soldatilor romani si colonistilor adusi din peninsula Balcanica.componenta romana Romanizarea: este un proces complex specific lumii romane in cadrul careia elementele civilizatiei romane (cultura materiala si spirituala. Hr. Activitatea economica. 3. uneltele. Pe teritoriul Daciei a ramas o populatie dacoromana care in conditiile marilor migratii. – sec.

romanizarea a capatar un caracter organizat. Ei au ocupat functii administrative. cuprinzand si teritoriile locuite de dacii liberi. constituindu-se intr-un factor activ al romanizarii. Micia. ceea ce a contribuit la intensificarea romanizarii provinciei Dacia. Porolissum. o mare parte a veteranilor au parasit armata dar s-au stabilit in provincia Dacia. 3. sociala. si-au intemeiat familii pe teritoriul provinciei. uneori pe locul vechilor asezari. I i. prin scimburile culturale ale geto-dacilor cu populatia romanizata din peninsula Balcanica care au influentat arhitectura. Prin intermediul administratiei romane. Colonistii. Dupa satisfacerea stagiului militar. • Factorii romanizarii: Administratia. mestesuguri). Legiunea a V-a Macedonica la Potaissa) sau trupe auxiliare (Micia). expusa atacurilor barbarilor de la hotare. Urbanizarea. au populat vechile asezari si au intemeiat altele noi. Romula.romanizare s-a desfasurat in intreg spatiul locuit de daco-geti. Etapa romanizarii propriu-zise (106-275) – romanizarea a capatat un caracter organizat prin interventia statului roman pentru organizarea provinciei Dacia si a cuprins toate sferele societatii (economica. Fiind o provincie de granita. politica. colonistii au imprumutat daco-getilor elemente de civilizatie romana. formata din functionari provinciali (procuratori) si functionari locali (magistri sau prefecti) din orase sau comunitati rurale. vorbitori ai limbii latine populare. S-a realizat prin factorii romanizarii. Dierna. Etapa romanizarii dupa parasirea Daciei de catre romani (275-sec. soldati cu nume dace au intrat in armata romana. ceramica geto-daca. provincia Dacia avea nevoie de un sistem de aparare bine organizat. Etapa preliminara (sec.) – romanizarea a avut o intensitate redusa. ce foloseau ca limba oficiala limba latina. etc. pamant. Romanizarea si etapele romanizarii: 1. Troemsis) sau cu statut de • • • • 8 . cum erau cele de la: Apulum. Din simbioza dacilor cu romanii au rezultat daco-romanii. – sec. Acestia au patruns in toate domeniile economiei (agricultura. ‘pagus’ si ‘villa rustica’. Armata. Hr. au primit compensatii banesti. de tip roman: ‘canabae’ (asezari rurale situate in jurul castrelor) si mai tarziu. Dupa cucerire. culturala). in mod organizat. a unui numar mare de orase cu statut de ‘municipia’ (Dierna. Porolissum. un numar mare de locuitori din celelalte provincii ale imperiului. Convietuind cu autohtonii. 2. Intre acesti soldati si populatia autohtona au avut loc schimburi culturale. minerit. purtatori ai culturii romane. Dacia a fost supusa unui intens proces de urbanizare prin construirea dupa model roman. VIII) (armata si administratia romana) in contextul marilor migratii – romanizarea a continuat si dupa parasirea Daciei de catre romani prin intermediul romanilor ramasi in Dacia dar si datorita legaturilor cu lumea romana de la sud de Dunare care au favorizat si raspandirea crestinismului. imparatii romani au dispus construirea unui numar mare de castre. contribuind astfel la procesul de romanizare. ‘vicus’. in care stationau in numar mare legionari (Legiunea a XIII-a Gemina la Apulum. II d. In provincia Dacia au fost colonizati. Tibiscum. aflati intr-un contact nemijlocit cu acestia. De aceea. Veteranii. s-a realizat fara interventia statului roman. Hr.

Normele juridice romane au fost introduse si aplicate pe teritoriul provinciei. Dovezi epigrafice: • Inscriptia de pe inelul de la Micia. ceea ce demonstreaza legaturile spirituale daco-romane. contribuind astfel la desfasurarea procesului de romanizare. practicarea cultelor in limba latina au dat nastere elementelor de sincretism religios (contopirea unor divinitati asemanatoare. • Ziduri ridicate in sec. • Inscriptie descoperita pe o caramida la Gornea. Drobeta. constructii. Maris (Mures). Biertan. etc. Viata religioasa. Jupiter. Soporu de Campie. ceea ce a impus autohtonilor cunoasterea acestor norme si exercitatea drepturilor lor in limba latina. economice. • Toponime (nume de locuri): Napoca. Dej. Samus (Somes). Viata economica. Fenomenul ‘interpretatio romana’ (preluarea unor divinitati dace sub nume romane: Zalmoxis.• • • • ‘coloniae’ (Ulpia Traiana Sarmizegetusa. influentele reciproce care au aujutat la romanizarea autohtonilor din Dacia. Bendis). Activitatea economica din toate domeniile(agricultura. Dovezi lingvistice: • Hidronime (nume de rauri) ce deriva din cele folosite in epoca romana: Alutus (Olt). Apulum. Crestinismul – factor al romanizarii 9 . • Inscriptii pe ceramica descoperita la Porolissum si Romula. contribuind astfel la romanizarea provinciei Dacia. Mineva. Norme ale dreptului roman se vor regasi in dreptul romanesc cutumiar de mai tarziu. Sarata Monteoru. • Morminte si obiecte crestine: Napoca. Venus). Justitia. Centre administrative. orasele au constituit puncte de schimb cultural intre autohtoni si noii veniti. Potaissa. Apulum. Napoca. etc. Viata culturala. Dovezi arheologice: • Ceramica de factura daco-romana din sec V-VI descoperita in asezarile de la Bratei. Continuitatea daco-romana dupa retragerea aureliana Dupa retragerea aureliana (275) teritoriul Daciei a continuat sa fie locuit de o populatie romanizata (daco-romanii). In acest sens stau marturie numeroase dovezi descoperite in spatiul carpato-dunarean. intruna singura). • Inscriptia de pe donariul de bronz de la Biertan. culturale. Dierna. mestesuguri. Drobeta. A fost atestata existenta de scoli in cadrul carora se invata scrisul si cititul in limba latina pe intreg teritoriul stapanit de romani. minerit. dar de origini diferite. Potaissa). Crisius (Cris). Verbita. Napoca. schimb de marfuri) a constituit un alt factor al romanizarii datorita legaturilor ce s-au stabilit intre autohtoni si colonisti in cadrul activitatilor desfasurate pe teritoriul Daciei romane si datorita participarii lor la viata economica a Imperiului. adorarea unor divinitati romane (Inunona. in Dacia si Moesia Inferior. al IV-lea la Sarmizegetusa Dovezi numismatice: • Tezaurele descoperite la Sarmizegetusa. Apulum.

Drobeta. inger. erau impartiti in doua ramuri: ostrogotii si vizigotii. Prezenta lor este atestata de descoperiri arheologice precum: tezaurul de la Pietroasa. in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337) si in timpul imparatului Justinian (527-565) stapanirea imperiului extinzandu-se la nord de Dunare. populatia daco-romana ramasa in Dacia a cunoscut valuri succesive de populatii migratoare. vestul sau sudul Europei trecand si peste teritoriul locuit de daco-romani. mormintele princiare de la Apahida. 10 . gota). etc. Callatis. pe teritoriul fostei provincii romane s-au asezat dacii liberi. Dupa moartea lui Attila (453) stapanirea hunilor s-a destramat. prin care Constantin cel Mare acorda libertate religioasa crestinilor din Imperiu. Tomis (opait). Apulum. Intreg spatiul locuit de populatia daco-romana cunoaste o intensificare a raspandirii crestinismului mai ales dupa Edictul de la Milan (313). Dupa aceasta data are loc organizarea crestinilor din regiunea Dunarii in episcopii (Tomis. si dupa interzicerea cultelor pagane de catre imparatul bizantin Teodosius I (379-395). Acest lucru dovedeste vechimea dar si caracterul latin. In anul 376 ei au fost infranti de huni si alungati peste Dunare. ridicarea de basilici paleocrestine la Tomis. Tibiscum. Porolissum. • Hunii: popor asiatic. Mai intai. Au fost primii migratori care s-au asezat in Dacia. occidental al crestinismului romanesc. Au fost descoperite numeroase obiecte crestine la Biertan (donariul de bronz). Sucidava. Sava Gotul. Dej (opait crestin de bronz). Pe teritoriul Daciei a ramas un numar mic de migratori care au fost asimilati de populatia romanizata. Principalele cuvinte crestine din limba romana sunt de origine latina: ‘biserica’ vine de la latinescul ‘basilica’ in timp ce crestinii occidentali folosesc pentru biserica termenul ‘ecclesia’. Intreg spatiul carpato-dunarean a nentinut contactele cu Imperiul Roman si dupa retragerea aureliana. Durostorum). Autohtoni si migratori Dupa retragerea romana. Primele migratii au avut loc in sec. Un rol importan in raspnadirea crestinismului in spatiul carpato-danubiano-pontic l-au avut misionarii crestini Ulfilas (care a predicat in limbile greaca. Tot din limba latina au fost preluate si cuvintele: cruce. in grupuri. crestin. iar populatia daco-romana s-a extins dincolo de granitele provinciei ceea ce a condus la uniformizarea culturii romanice in intreg spatiul carpato-danubiano-pontic. s-au stabilit in Campia Panonica. Dionisie cel Mic (in Dobrogea). Tropaeum Traiani.Crestinismul a patruns in Dacia inca din timpul stapanirii romane. persecutiile imparatilor romani impotriva crestinilor fiind consemnate in incriptii descoperite in mai multe asezari din Dobrogea. Principalele populatii migratoare • Gotii: popor germanic. Influenta migratorilor a fost redusa. IV. latina. migratorii in drumul lor spre centrul. Histria. contactele cu autohtonii rezumandu-se la plata unui tribut din partea autohtonilor. botez etc. Dumnezeu vine de la latinescul ‘Domine Deus’. necropolele de la Targsor. nomad. In timpul lui Attila au ajuns o mare putere si au facut incursiuni in toata Europa. preot.

al VII-lea s-au asezat in Pannonia. Marea Neagra si Balcani. VII la sud de Dunare unde au intemeiat un stat puternic. vulgara (vorbita). etc. ci a dus la imbogatirea vocabularului Migrarea masiva a slavilor la sudul Dunarii (602) a divizat romanitatea norddunareana de cea sud-dunareana. portugheza. italiana. cu care au intrat in conflict. al VIII-lea cand au fost invinsi de Carol cel Mare. Limba romana s-a format in doua etape: 1. Prezenta lor este atestata de descoperirile de la Moresti si Apahida. in spatiul carpato-dunarean. cum sunt si limbile franceza. s-au asezat in Pannonia. al VI-lea li s-a alaturat un alt neam germanic. • dialectul istroroman. In sec. pe parcursul a catorva secole. Au dominat Europa Centrala pana in sec. Infranti de longobarzi au trecut in Transilvania unde au fost asimilati. al limbii. limba latina si cultura.• • • • Gepizii: popor germanic. Au fost prezenti in Dacia in sec. Influenta slavilor asupra acestei populatii s-a manifestat in domeniul culturii materiale. La inceputul sec. Bulgarii: au migrat la sf. separand astfel romanitatea orientala din nordul Dunarii de cea din sudul Dunarii care a fost asimilata de slavi. Formarea poporului roman si a limbii romane. In timpul migratiei daco-romanii au rezistat invaziilor pastrandu-si fiinta etnica. Au constribuit la separarea tot mai profunda a romanitatii orientale. Avarii: originari din Mongolia. ultimile trei la sud de Dunare. la nordul Dunarii. Aceasta migratie a facut sa creasca ponderea elementului romanic la nord de Dunare. spaniola. 2. al VII-lea au trecut in numar mare in Peninsula Balcanica. • dialectul meglenoroman. de unde tineau sub stapanire Dacia. din limba romana formandu-se patru dialecte: • dialectul daco-roman. slavii ramasi aici fiind asimilati de 11 . numita romana comuna (straromana sau protoromana). este o limba neolatina. Au facut incursiuni in Peninsula Balcanica. Limba romana s-a format paralel cu poporul roman. preluarea limbii latine de catre daco-geti. VII-VIII dupa cum dovedesc vestigiile de la Felnac si Teius. nu a schimbat caracterul latin al limbii romane. transformarea treptata a limbii latine vorbite intr-o limba romanica de factura orientala. in sec. Dunare. de unde au organizat expeditii impotriva Imperiului Bizantin. Acestia au folosit latina populara. componentele limbii romane Dupa anul 275. unde limba romana a avut o evolutie diferita. Influenta elementelor slave a fost nesemnificativa. Slavii ramasi in Dacia au fost asimilati de populatia autohtona romanizata. a avut loc desavarsirea etnogenezei romanesti. • dialectul aroman. Slavii: au aparut in sec VI in Muntenia si Moldova. longobarzii. sec. Poporul roman a locuit permanent teritoriul de la nord de Dunare. Poporul roman s-a format din simbioza a doua componente etnice: dacii si romanii in teritoriul delimitat de Carpati.

Cronica turca ‘Oguzname’. 20% din vocabular. Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia). din sec.‘Despre administrarea imperiului’ scrisa de imparatul bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenetul. al IX-lea. Dobrogea Societatea romaneasca in sec. IX-XIII vorbesc o serie de izvoare scrise ale caror informatii sunt completate de descoperirile arheologice. in sec. La acestea s-au adaugat imprumuturile din alte limbi.Istoricul bizantin Georgios Kedrenos ii numeste pe romani ‘blachi’. . ii aminteste pe romani cu termenul de ‘vlahi’. ele limitandu-se doar la imbogatirea vocabularului. Izvoare scrise ce contin informatii despre romani: . VII-VIII. vorbeste despre populatia romanica de la gurile Dunarii si despre originea ei latina. scrie despre ‘multime de blachi’ din Dobrogea. . turca). ofera informatii despre structuri politice din Dobrogea conduse de Tatos. din sec. . al XI-lea. imparat bizantin.Vasile al II-lea Macedoneanul. ii mentioneaza pe vlahi. • stratul lingvistic latin: 60% din vocabularul limbii romane. I. . din sec.‘Alexiada’ Anei Comnena. 160 de cuvinte cu derivatele lor (10% din lexicul romanesc). ii localizeaza pe romani intre Dunare si un munte mare. al X-lea.Cronicarul bizantin Ioan Kynnamos. in sec.Tratatul militar bizantin ‘Strategikon’.Cronicarul bizantin Kekaumenos. al XI-lea precizeaza ca romanii se trag din daci. mentioneaza ‘tara…careia ii zic Balak’ (Valahia). . Influentele lingvistice slave nu au putut schimba caracterul latin al limbii romane.Inscriptia de la Mircea Voda. Procesul de formare a poporului roman si a limbii romane s-a incheiat in sec. .‘Podoaba Istoriilor’ a geografului armean Gardizi. . din sec. al IX-lea vorbeste despre ‘tara vlahilor’. in sec. altele din epoca moderna (franceza. in sec. vorbeste despre un jupan Dimitrie. . Componentele limbii romane: • substratul lingvistic traco-dacic: cca. al XII-lea. denumita cu termenul de ‘romani’. este prima atestare documentara a populatiei de la nordul Dunarii.Geografia armeana a lui Moise Chorenati. italiana. • adstratul lingvistic slav: cca. . din sec. al X-lea.Cronica ruseasca ‘Povestea anilor care au trecut’. din sec.autohtoni. al VIII-lea. Constituirea statelor medievale Transilvania. . al VII-lea. 4. germana). Satza si Sestlav. 12 . al XI-lea. Primele mentiuni despre romani au aparut in izvoare medievale din sec. IX-XIII Despre societatea romaneasca in sec. al X-lea. . unele din epoca medievala (maghiara. Moldova.

Acestea au stat la baza formarii cnezatelor si voievodatelor ca structuri politice prestatale Structuri politice romanesti din sec. a trei formatiuni politice romanesti: . Obstile satesti teritoriale erau comunitati umane ce-si desfasurau activitatea pe un anumit teritoriu (hotarul obstii) pe care il aveau in stapanire. daco-romanilor. mai tarziu. cu centrul la Balgrad (Alba Iulia). a doua voievodate romanesti. organizarea lor. prin caracteristicile ei. al IX-lea – sec. legaturile de rudenie pierzandu-si importanta. de catre istoricul Nicolae Iorga. al IX-lea. al XIII-lea vorbeste despre originea latina a romanilor. pe care arheologii le-au incadrat in complexul cultural Dridu. din sec. sec. in Podisul Transilvaniei. ‘Gesta Hungarorum’ (‘Faptele ungurilor’). si inventarul acestora atesta stratificarea societatii si existenta unui conducator cu functii politico-administrative. Obstile satesti au capatat. Dabaca. ce au opus rezistenta expansiunii maghiarilor spre rasarit: . Obstile satesti au evoluat din obstile gentilice (ce aveau la baza legaturile de rudenie dintre membrii obstii) specifice dacilor si. Conform acestor descoperiri. cu timpul. despre tara ‘romanilor’. al IX-lea. sec. al X-lea. in centrul Transilvaniei. ii aminteste pe ‘vlahi’ si pe ‘tara vlahilor’. al XI-lea. Slon (Prahova). campuri.. Moresti. tari.Voievodatul lui Glad.Voievodatul lui Gyla. prima cultura romaneasca. ocoale.Voievodatul lui Gelu. cu centrul la Cuvin. la jum.- - Poemul german ‘Cantecul Nibelungilor’.Voievodatul lui Ahtum. din sec. despre primele formatiuni politice prestatale din Transilvania.redactata in sec.Voievodatul lui Menumorut. cu centrul la Morisena. Vladimirescu (Arad) etc. dovedeste incheierea procesului de etnogeneza a poporului roman. cu centrul la Biharea. . Corespondenta dintre Ionita cel Frumos si Papa. 13 . ce purtau diferite denumiri: codri. Cronica notarului anonim al regelui Bela al IV-lea. situat in Crisana. ‘romanii populare’. al XII-lea dar care prezinta evenimente din sec. in Banat (intre Mures si Cris). Asezarile fortificate. Obstile satesti s-au grupat in uniuni de obsti (‘autonomii populare’). conduse de cnezi sau juzi. care. Epopeea franceza ‘Cantecul lui Roland’ ofera stiri despre romani. ‘Legenda Sfantului Gerard’ mentioneaza existenta. cu centrul la Dabaca.etc. Cercetarile arheologice au scos la suprafata un numar foarte mare de asezari din sec. romanii erau organizati in obsti satesti teritoriale numite. ‘Legenda sfantului Gerard’ aminteste despre existenta unor formatiuni politice romanesti in Transilvania. specifice culturii Dridu. . . al XIII-lea: TRANSILVANIA ‘Cronica lui Anonimus’ vorbeste despre existenta la jum. un caracter teritorial. descoperite la Fundu Hertii. in Banat. IX-XIII (peste 1500).

Pocreaca – Satu-Nou. ‘ocoale’. presupun existenta. in Oguzname. etc.Cnezatul lui Farcas. . . . Marturiile izvoarelor scrise sunt completate de descoperirile arheologice care constau in grupari de asezari ce au in centru o fortificatie.Codrii Lapusnei. din 1247. in centrul Moldovei. in stanga Oltului. Informatiile izvoarelor scrise au fost completate cu informatiile oferite de sapaturile arheologice care au scos la suprafata cetati din acea vreme: Moigrad.Horodistea. . intre Olt si Jiu.Ibanesti.Ulakili (tara Vlahilor). .Tara Brodnicilor. . Moresti. etc. in aceste locuri. cronici rusesti.Voievodatul lui Litovoi.Codrii Cosminului. Aceste izvoare vorbesc despre locuitorii spatiului dintre Carpati si Nistru: . TARA ROMANEASCA ‘Diploma cavalerilor ioaniti’. in sudul Moldovei.Tudora. . intr-o diploma papala din sec. in estul Banatului si vestul Olteniei. .Fundu Hertii. Denumirile stravechi de ‘tari’.Tara Severinului.walati (valahi). religioase cu Bizantul. al XIII-lea.Tara Sipenitului.Tara Berladnicilor. . . in sudul Olteniei. MOLDOVA Existenta unor stucturi politice romanesti la rasarit de Carpati este confirmata de izvoarele narative ale vremii (‘Oguzname’. in nordul Olteniei. economice. .Voievodatul lui Seneslau.Tara Volohilor. ‘campuri’. ‘codri’. documente din cancelaria germana si papala). a unor formatiuni politice prestatale (autonomii romanesti) din perioada de inceput a Evului Mediu. . . . in care rezida un conducator. . cum sunt cele de la: .Tara Bolohovenilor.Cnezatul lui Ioan.volohi. care s-au pastrat pana azi in Moldova.Din aceste izvoare aflam despre organizarea interna si legaturile politice. in Oguzname. . dar si despre tarile acestora: . literatura bizantina.Codrii Orheiului.Dersca. 14 . in sudul Moldovei. .ulakes. . in Cronica lui Nestor. . in nordul Moldovei. mentioneaza existenta a cinci formatiuni politice prestatale romanesti la sud de Carpati: .

Campul lui Dragos. a sec.1197 – Petru a fost asasinat si el de catre boieri iar conducerea a fost preluata de Ionita. condusi de fratii Petru si Asan. Ionita a cucerit cetatile Constanta (in Muntii Rodopi) si Varna. apoi a incheiat pace cu Bizantul care a cunoscut independenta statului Asanestilor. descoperita la Mircea Voda.Sestlav. Statul Asanestilor . conducatorul unei formatiuni politice formate in jurul fortificatiei de la Mircea Voda. conducator a devenit fratele acestuia.- Codrii Hertei. 15 .1201 – au inceput ostilitatile cu Imperiul Bizantin. in a doua jum. a trei conducatori locali: . cu capitala la Tarnovo.1204. al X-lea. stapnea nord-vestul Dobrogei si avea resedinta la Vicina.Satza. Intre 971-1204. vlahii din peninsula Balcanica.1197-1207 – a domnit Ionita cel Frumos (sau Ionita Caloian cum a fost numit de greci) care a obtinut titlul de rege si recunoasterea oficiala a statului sau. al XI-lea. .1196 – Asan a fost ucis de catre boieri. aminteste de un jupan Dimitrie. . . Petru. stapanea sudul Dobrogei si avea resedinta la Dristor.1187 – rascoala s-a incheiat cu victoria vlahilor. stapanea nord-estul Dobrogei si avea resedinta la Preslav. papa Inocentiu al III-lea a fost de acord. O alta marturie. Intr-o diploma din anul 1230 a tarului bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) este mentionata Tara Cavarnei situata intre Mangalia si Varna. cu conditia convertirii la catolicism. al X-lea a fost descoperita pe peretii complexului monastic de la Murfatlar care mentioneaza pe jupan Gheorghe. a sec. stat numit Statul Asanestilor sau Imeriul Vlaho-Bulgar. Primul conducator al acestui stat a fost Asan. au declansat o puternica rascoala. . cat si din partea papei. condusa de un strateg. . In opera sa. numita ‘thema Paristrion’ (Paradunavon).Tatos. – Ionita a cerut papei coroana de tar si sceptrul.1185. toamna – datorita fiscalitatii excesive impuse de Imperiul Bizantin ce se afla intr-o profunda criza. din a doua jum. cumanii si bulgarii. un alt fruntas al vlahilor. ‘Alexiada’. . care s-au constituit intr-un puternic stat in nordul Peninsule Balcanice. Ana Comnena vorbeste despre existenta. DOBROGEA Existenta unor structuri politice romanesti intre Dunara si Marea Neagra este atestata inca din sec. etc. la 1094. Dobrogea a fost organizata de Imperiul Bizantin ca o unitate militar-administrativa. O inscriptie din 943. . . 7 noiembrie – trimisul papei l-a uns pe arhiepiscopul Vasile ca patriarh al bisericii vlahe si bulgare. atat din partea Bizantului. impreuna cu romanii nord-dunareni. Tot Ana Comnena mentioneaza. Pudila. fratele lui Asan si Petru.

a fost mentionat in documente din anul 1111). Arad. dinastia vlaha a asanestilor se stinge. a avut loc organizarea politica a Transilvaniei ca voievodat (institutie specific romaneasca) cu o larga autonomie in cardul regatului maghiar. – dupa incercarea esuata a regalitatii maghiare de a impune propriul model de organizare politica – pricipatul (primul pricipe al Transilvaniei. bula. Balduin de Flandra. din partea papei. 1258 . – pentru intarirea stapanirii maghiare in Transilvania. au participat la actiunile militare ale maghiarilor impotriva romanilor. XI-XII: – organizarea treptata a teritoriului cucerit prin crearea comitatelor. – organizarea politica a Transilvaniei a fost insotita si de organizarea religioasa prin infiintarea episcopatelor catolice. voievod al Transilvaniei era Leustachius. Mai intai s-au asezat 16 . in timpul caruia statul atinge culmea puterii si intinderii sale: de la Dunare la Adrianopol si de la Marea Neagra la Marea Adriatica. Caras (1200) si la inceputul sec.la moartea lui Caliman al II-lea. diadema. Satu Mare (1187). Astfel. secuii: de origine turca. Locul sau a fost luat de Asan Burul (1207-1218). 1207 – Ionita cel Frumos a fost ucis. 8 noiembrie – la Tarnovo. Cluj. apoi au fost create Crasna si Dabaca (1164). al XII-lea. a doua jum. au fost colonizati secui. Formarea voievodatului Transilvaniei A avut loc in doua etape: 1. a sec. primul comitat creat a fost Bihor (1111). Ionita a fost incoronat ca ‘rege al vlahilor si bulgarilor’ si a primit sceptrul. 1218 – tronul a fost ocupat de nepotul lui Ionita. sec. unitati administrativ-teritoriale aflate sub autoritatea regelui Ungariei. – sec. Noul imparat. nu a recunoscut statul lui Ionita. sasi. statul a devenit bulgar. Ioan Asan al II-lea. In tompul sau. Alba. 1204 – cruciada a patra a cucerit Constantinopolul si a creat Imperiul Latin de Rasarit. hrisovul de recunoastere si dreptul de a bate moneda. condusa de un voievod numit de rege. Tarnava. A izbucnit un conflict care s-a terminat tragic pentru Balduin de Flandra care a fost prins si inchis la Tarnovo.- - - 1204. XI: dupa crearea regatului Ungariei prin incoronarea lui Stefan I ca ‘rege apostolic’ si crestinarea ungurilor in rit catolic a inceput cucerirea organizata a Transilvaniei. prin infrangerea voievozilor formatiunilor politice romanesti din centrul Transilvaniei si Banat. cavaleri ai ordinelor cavaleresti (teutoni si ioaniti): a. IX-XI: aparitia formatiunilor politice prestatale romanesti mentionate de sursele maghiare si atestate si de descoperirile arheologice: – sec. 2. X: inaintarea ungurilor asezati in Campia Panonica in Transilvania s-a lovit de rezistenta romanilor de aici organizati in voievodate (mentionate in Gesta Hungarorum). Mercurius. Zarand. in anul 1176. Timis (1117).

Sasii: au fost colonizati in scopuri de aparare. Ca raspuns.Incercarea unui urmas al lui Litovoi. Oltenia. pe fondul crizei politice a regatului maghiar si slabirii dominatiei tatare asupra teritoriilor romanesti la inceputul sec. in Tara Barsei de regele Andri al II-lea cu scopul de a opri incursiunile cumanilor aflati in Muntenia. al XIII-lea s-au asezat in estul Transilvaniei. in 1272-1275. voievod din dreapta Oltului.Invazia mongola din 1241 a oprit expansiunea maghiara la sud de Carpati si a permis afirmarea cnezatelor si voievodatelor romanesti amintite in ‘Diploma Cavalerilor Ioaniti’. de catre Carol Robert de Anjou. d. In aceasta diploma sunt mentionate formatiunile politice romanesti de la sud de Carpati. de la voievodatul lui Seneslau. a fost luat prizonier. Un alt grup s-a stabilit in zona Sibiului. 17 . in 1225 ei au fost alungati din Tara Barsei. teutonii au incercat sa-si extinda stapanirea la sud de Carpati si sa iasa de sub autoritatea regelui Ungariei. de unigicare a acestor formatiuni prestatale si de iesire de sub suzeranitate maghiara. in anul 1211. Barbat. Ei au fost adusi din zona Rhinului si Flandra dar. . b. in sec. al XII-lea in judetele Alba si Hunedoara. Conform intelegerii pe care o aveau cu maghiarii. Tarnave. cel mai numeros grup a fost adus din Saxonia. o expeditie militara in urma careia voievodul roman a fost ucis. Cavalerii ioaniti (ospitalieri): au fost colonizati in Banat. . In schimb isi pastrau forma proprie de organizare si conducere. 2. De aceea. al XIII-lea in zona Brasovului. Ultimul grup a fost colonizat la inceputul sec. . sec. Orastie. Formarea statului medieval Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia) A cunoscut trei etape: 1. in sec. Privilegiile acestora au fost consemnate in ‘Bula de aur a sasilor’ (1224) acordata acestora de regele Andrei al II-lea. al XIV-lea. Bistrita. secuii aveau rolul de a apara trecatorile Carpatilor impotriva invaziilor din rasarit. Primul grup a fost colonizat la jum. c. de catre regele maghia Bela al IV-lea care a consemnat privilegiile acestora intr-o diploma din anul 1247. iar fratele lui.incercarea de unificare a formatiunilor politice prestatale romanesti dintre Carpati si Dunare a pornit din stanga Oltului. apoi. Sasii au contribuit la dezvoltarea oraselor medievale Sibiu.1324 – recunoasterea stapanirii lui Basarab asupra teritoriului ce cuprindea Banatul Severinului. la limita Carpatilor Orientali. Cavalerii teutoni: au fost adusi. Cu toate ca se bucurau de numeroase privilegii. regele maghiar Ladislau IV a organizat. Brasov.unificarea politica a cnezatelor si voievodatelor romanesti de catre Basarab I Intemeietorul (1310-1352) . in 1277. se gaseau pe Tarnave si Mures. Muntenia si teritorii de la nordul gurilor Dunarii (Basarabia) . al XII-lea.in Bihor. dar si economice. .

1347 – Dobrotici. Roman I (1391-1394). a fost ucis. fapt consemnat de cronicile din sec. . Stefan I (1394-1399). si consolidarea instutionala a statului medieval Moldova care s-au realizat sub urmasii lui Bogdan: Latcu (1365-1374). nemultumiti de politica maghiarilor in Transilvania. 1353 – crearea de catre regalitatea maghiara. . Rascoala a fost urmata de ‘descalecatul’ acestuia in Moldova. aflat pe valea Izei. 2. cu resedinta la Cuhea. Dan I (1384-1386). – consolidarea statului prin cearea institutiilor interne si afirmarea ca stat medieval de sine statator in timpul urmasilor lui Basarab I: Nicolae Alexandru (1352-1364). . pusa sub conducerea voievodului maramuresean Dragos. fiul lui Dobrotici. probabil. Radu I (13771384). Aceasta marca este considerata Moldova Mica si era vasala regelui Ungariei. 1388 – Ivanco. Desavarsirea teritoriala prin incorporarea Tarii de Jos (sudul Moldovei).Ludovic de Anjou a castigat independenta Moldovei. a participat alaturi de Mircea cel Batran la luptele cu turcii si. Petru Musat (1347-1391). Treptat a devenit autonom fata de imperiu si a unificat ‘tarile’ dintre Dunare si mare intemeind Dobrogea. pana la sfarsitul sec. 18 .contributia adusa la intemeierea Tarii Romanesti de catre voievozii romani din Transilvania care. unde i-a alungat pe urmasii lui Dragos. a urmat la conducerea statului in Dobrogea. Vladislav Vlaicu (1364-1377). fiind numit ‘despot’. 3. La inceput acesta era vasal Bizantului. structura ce s-a suprapus peste structurile romanesti din zona. a unei marci de aparare in nord-vestul Moldovei cu centrul la Baia. Intemeierea statului medieval Moldova A cunoscut trei etape: 1. urmatorul conducator al Dobrogei. XVIIXVIII si cunoscut ca ‘descalecatul lui Negru Voda din Fagaras’. fratele lui Balica. in contextul luptelor cu tatarii. al XVI-lea. au trecut la sud de Carpati. –rascoala romanilor din Maramures sub conducerea voievodului Bogdan ce stapanea un cnezat format din 22 de sate. cucerirea independentei noului stat fata de regalitatea maghiara.1359 – a avut loc ‘descalecatul’ lui Bogdan in Moldova. Mircea cel Batran a anexat Dobrogea la Tara Romaneasca. 1346 – in fruntea statului se afla Balica care s-a amestecat in razboiul civil de la Constantinopol. Formarea Dobrogei Nucleul statului a fost ‘Tara Cavarnei’ mentionata intr-o diploma a lui Ioan Asan al II-lea la 1230.- 9-12 noiembrie 1330 – batalia de la Posada si infrangerea lui Carol Robert de Anjou. 3.

. stabilirea impozitelor.Vistierul: se ocupa cu evidenta veniturilor si cheltuielilor domniei. i-a sprijinit pe domnitorii romani. . Organizarea institutionala: o Domnia: institutia centrala reprezentata de domnul tarii care avea urmatoarele atributii:  Administrative: numea dregatorii.Clucerul: se ocupa de camarile domnului. 19 . CIVILIZATIA ROMANEASCA IN CONTEXT EUROPEAN 1.Postelnicul: supraveghea camera de culcare a domnului.Comisul: se ingrijea de grajdurile domnesti. o Adunarea tarii – se intrunea periodic.Vornicul: conducatorul curtii domnesti. intaiul sfetnic al domnului. reunea reprezentanti ai starilor privilegiate (uneori participau si tarani liberi) si hotara in chestiuni legate de alegerea domnului.  Judecatoresti: scaunul domnesc era cea mai inalta instanta de judecata. o Mitropolitul – al doilea demnitar in stat era cea mai importanta figura a Sfatului Domnesc.Slugerul: avea rolul aprovizionarii curtii domnesti cu carne. o Biserica – institutie importanta a statelor medievale romanest. redacta hotararile domnului. era seful cavaleriei.participa la scaunul de judecata al domnului. loctiitor al domnului in caz de vacanta a tronului. o Sfatul Domnesc alcatuit din dregatori. acorda privilegiile boieresti. administrative si judecatoresti.Stolnicul: avea grija meselor si ospetelor de la curte. . aveau atributii politice. II.Banul Olteniei in Tara Romaneasca si Portarul Sucevei in Moldova eu cele mai importante dregatorii.Paharnicul: se ocupa cu aprovizionarea pivnitei domnesti.Spatarul: purta spada domnului la ceremonii. Tara Romaneasca si Moldova – biserica si domnia au fost principalele institutii ale statelor medievale romanesti. . . Biserica si domnia A. redacta hotararile domnului. . . semnarea tratatelor si declansarea razboaielor. el il incorona pe seful statului. . .Logofatul: seful cancelariei domnesti. Mitropolitii si episcopii erau numiti de catre domn. .  Militare: comandantul armatei (mare voievod).  Legislative: adopta acte legislative. stabilea impozitele.II. .

Organizarea bisericeasca Tara Romaneasca:  1359 – infiintarea mitropoliei Tarii Romanesti la Curtea de Arges. Era convocata de rege sau de voievod. Atributiile vicevoievodului: .  1404 – a fost infiintata Episcopia Romanului.  1597 – a fost infiintata Episcopia de Husi. capitala tarii.  1471 – a fost infiintata Episcopia de Radauti. legislative. clerului catolic. Dealu. Organizarea administrativ-teritoriala Tara Romaneasca: ‘judete’. ‘judeti’ cu functii administrative. Atributii: . Moldovita.  1503 – au fost infiintate Episcopia Ramnicului si Episcopia Buzaului. Transilvania – Principat autonom sub suzeranitatea Imperiului Otoman (1541-1688) 20 . conduse de reprezentanti ai domnului. Odata cu organizarea bisericii au fost ctitorite o serie de biserici si manastiri: Neamt.administrative (guvernator) • Sfatul voievodului: Vicevoievodul.rol consultativ . conduse de un ‘staroste’ sau ‘parcalab’(in cazul tinuturilor ce aveau in cadrul lor si cetati). Au fost ridicate manastiri precum: Vodita. Era dependenta de Patriarhia din Constantinopol. Moldova: ‘tinuturi’. Transilvania Transilvania. judecatoresti. in general oamenilor liberi. etc. Putna.militare (comandant militar) .conducea Transilvania in lipsa voievodului . etc. Tismana. cu o larga autonomie in cadrul regatului maghiar. Cozia. B.atributii uneori administrative. notari.indeplinea functii publice sau la curtea suveranului . Moldova:  1401 – a fost infiintata Mitropolia Moldovei la Suceava.judecatoresti . Organizare institutionala: • Voievodul: prerogative limitate (nu era singurul stapanitor) Era numit si revocat de rege. Romanii erau in majoritate aserviti si nu aveau dreptul de a participa la aceste adunari. Voronet. pana la 1541 – Voievodatul vasal regelui Ungariei. fruntasilor secuilor. patriarhii urmau sa fie numiti de catre patriarhul ortodox din Constantinopol. • Congregatia generala: adunari reprezentative compuse din reprezentantii nobilimii maghiare. judecatoresti.  1370 – a fost infiintata Mitropolia Severinului. patriciatului sasesc. comiti.

• Districtele romanesti: numite initial tari (terra). luterana. unitariana). • Districte sasesti: doua (Brasov si Bistrita). XV intr-o organizatie teritoriala si politica autonoma (scoasa de sub jurisdictia voievodului) numita Universitatea Sasilor. • Sfatul Principelui: format din 12 membri alesi din randul natiunilor privilegiate (cate 4 din fiecare): nobilii maghiari. in Banat. 21 . erau situate in regiunile de granita. • Biserica ortodoxa era reprezentata de o serie de biserici si manastiri romanesti din Maramures (Cuhea). sasi. cuprindea trei episcopii: o Episcopia Transilvaniei. se intrunea de doua ori pe an. o Episcopia Cenadului. • Scaune sasesti: sapte la numar. Scaunele sasesti si cele doua districte s-au organizat in sec. conditionat de apartenenta la una dintre religiile recepte (catolica. in Fagaras. isi aveau originea in fostele organizatii autohtone ale romanilor.Organizare institutionala: • Principele: era denumit de Dieta si confirmat de Sultan. o Episcopia Oradiei. cel mai important fiind scaunul Sibiului. Densus) etc. secui). sau Hunedoara. cu resedinta la Alba-Iulia. calvina. Hunedoara (Strei. Formata din reprezentantii natiunilor privilegiate (maghiari. Tara Fagarasului (Scorei). Un district romanesc cuprindea un numar de cnezate si voievodate locale. Tara Barsei (Scheii Brasovului). Organizarea bisericeasca: • Biserica catolica subordonata arhiepiscopiei de Calocea. hotara in chestiunile de interes general. • Dieta: compusa din 150 de membri. in numar de sapte. fruntasii secuilor. patriciatul sasesc. ce se conduceau dupa dreptul lor stravechi. Asezamintele religioase romanesti din Transilvania se aflau sub jurisdictia episcopilor ortodocsi de la sud si rasarit de Carpati. Organizarea administrativ-teritoriala a Transilvaniei: • Comitate maghiare conduse de comiti. iar dupa organizarea mitropoliilor din Tara Romaneasca si Moldova au intrat sub jurisdictia acestor mitropolii. • Scaune secuiesti organizate cu scopuri militare in partea rasariteana a Transilvaniei.

Rahova. iarna – Mircea cel Batran a participat cu un corp de oaste la batalia de la Kossovopolje (Campia Mierlei) impotriva turcilor si a anexat Dobrogea la Tara Romaneasca. Alexandru cel Bun (1400-1432) – Moldova 1402. 1411. organizata de Sigismund de Luxemburg cu participarea lui Mircea cel Batran si a cavalerilor occidentali (in special a celor burgunzi): . o noua cruciada antiotomana. Alexandru a reinnoit tratatul cu regele Poloniei. pentru a contracara pretentiile Ungariei de a-si extinde stapanirea asupra tarilor romane. indreptat impotriva Ungariei. 12 martie – Alexandru cel Bun a incheiat o intelegere cu regele Poloniei. noiembrie – initiativa lui Sigismund de Luxemburg de a organiza.1396. 1389 – a incheiat alianta cu domnul Moldovei. impotriva cavalerilor teutoni. 1389. 1403. 1410 – domnul Moldovei a trimis la Grünwald trupe in sprijinul regelui Poloniei. 1396 – cruciada antiotomana de la Nicopole.1396. impotriva turcilor.II. 10 decembrie – la Radom s-a incheiat. 1395. 25 septembrie – a avut loc lupta de la Nicopole incheiata cu un dezastru pentru cruciati care s-au retras in dezordine. 25 mai – la Roman. dar amandoi au pierdut in fata lui Mahomed. in sudul Muntilor Balcani. 7 martie – Brasov. Nicopole. Politica externa a voievozilor romani 1. 2. recunoscand suzeranitatea acestuia. Mircea cel Batran (1368-1418) – Tara Romaneasca 1388 – 1389. 1394. Petru I (1374-1391). . sustinandu-l mai intai pe Musa. 23 septembrie – a reinnoit prin intermediul lui Alexandru cel Bun. alianta cu Wladislav Jagello. apoi pe Mustafa. mai ales ca regele Ungariei Sigismund de Luxemburg (1387-1437) era nemultumit de preluarea Banatului Severinului. Mircea a pierdut cetatea Turnu. Wladislav Jagello. vara – cruciatii au cucerit Vidin. 1393 – a intreprins o expeditie la Karinovasi. 1402-1413 – s-a amestecat in luptele pentru tron in Imperiul Otoman. 22 . 2. impreuna cu Mircea cel Batran. tratatul de alianta cu regele Poloniei. 1406. pentru a opri ofensiva Ungariei in Moldova. 1397. tratat de alianta cu regele Ungariei Sigismund de Luxemburg. 10 octombrie – batalia de la Rovine incheiata cu infrangerea armatei otomane condusa de Baiazid Ilderim (Fulgerul). prin mijlocirea domnului Moldovei. incheiata cu succes. impotriva Ungariei. Amlasului si Fagarasului de catre Mircea. septembrie-octombrie – a avut loc infruntarea cu turcii in Campia munteana incheiata cu izgonirea turcilor si recuperarea cetatii Turnu. 1417 – a platit tribut Portii in schimbul protectiei acordate de sultan si recunoasterii de catre acesta a independentei Tarii Romanesti.

in conditiile iernii.1412. Venetia si oastea Tarii Romanesti condusa de Vlad al II-lea. ocupand orasele Niş si Sofia. • 1444. la insistentele Papei. septembrie – crestinii au trecut Dunarea in Peninsula Balcanica provocand infrangeri turcilor. 1456. august – Campania de la Dunare: a provocat infrangeri grave turcilor. Iancu de Hunedoara – Transilvania 1441-1456 – Voievod al Transilvaniei. 1420 – Alexandru cel Bun a respins primul atac turcesc asupra Moldovei. incheiata de sultanul Murad al II-lea cu regele Ungariei. conducatorul albanezilor. pentru a sprijini Polonia impotriva cavalerilor teutoni care au fost invinsi. Nicopole. a renuntat la pacea cu turcii. Trupele lui Iancu au fost oprite la trecatorile Balcanilor. Vladislav I. iulie – Pacea de la Seghedin pe 10 ani. 1422 – domnitorul moldovean a trimis un corp de oaste la Marienburg. Tarile Romane si Gheorghe Kastriotul. 1446-1453 – guvernator al Ungariei. 1441. Au cucerit Vidin. a fost cucerit Giurgiul. Vladislav I. 1442. 1442. victoria lui Iancu de Hunedoara. 1448 – alianta cu Vlad Tepes si Bogdan II pe care i-a ajutat sa ocupe tronul Tarii Romanesti. • 1443. 1444 – alianta antiotomana la care au participat Ungaria. 21-22 iulie – la Belgrad. 1442. 1453-1456 – capitan general al Ungariei. urmariti de Iancu de Hunedoara au fost infranti langa Sibiu. pentru 75 de ani. 1445. oastea crestina s-a retras. 1448. indreptandu-se spre Nicopole si Varna. respectiv al Moldovei. 22 martie – turcii in retragere. 1442. expansiunea Imperiului Otoman spre Centrul Europei. despotul sarb Brancovici si oastea Tarii Romanesti: • 1443. 3. 1445 – o noua alianta la care au participat Ungaria. Ungaria si Polonia au semnat un tratat care punea in pericol existenta Moldovei. 18-20 octombrie – lupta de la Kossovopolje s-a incheiat cu victoria turcilor. primavara – dupa alungarea trupelor turcesti din Tara Romaneasca a adus pe tronul tarii pe Basarab II si a creat astfel un front antiotoman. 1444 – ‘Cruciada de la Varna’: • 1444. A fost oprita. 1444. 23 . 2 septembrie – victoria impotriva turcilor pe raul Ialomita. 12 decembrie – dupa lupta de la Zlatiţa. 20 septembrie – cruciatii au trecut Dunarea. campania s-a incheiat cu infrangerea cruciatilor si moartea regelui Ungariei. 18 martie – incursiune turceasca in Transilvania. 15 martie – la Lublau. 10 noiembrie – in batalia de la Varna. la Chilia si Cetatea Alba. Iancu a fost infrant la Santimbru. octombrie – incursiune a lui Iancu de Hunedoara in Serbia unde a provocat o grava infrangere turcilor. 1443 – ‘Campania cea lunga’ la care au participat Ungaria.

5. intre Rahova si Chilia. Stefan cel Mare a fost recunoscut domn de catre regele Poloniei. dar au reusit sa-I alunge pe turci din Moldova si infrangerea s-a transformat in victorie. iar sultanul a recunoscut independenta Moldovei. in schimbul juramantului de vasalitate si cedari Hotinului. 9 august 1484 – turcii au cucerit si Cetatea Alba. 16 noiembrie 1485 – i-a infrant pe turci la Catlabuga. 14 decembrie 1467 – la Baia. Vlad Tepes (1456-1462. trupele maghiare au suferit o infrangere zdrobitoare din partea ostilor moldovene. 1462. Poarta respecta suveranitatea statului roman. Stefan a zdrobit hoardele tatarilor ce au invedat Moldova. ocupata de unguri. Radu cel Frumos. 1469. toamna – campania lui Matei Corvin. 1462 – incheierea unei reglementari (capitulatie) intre sultan si Radu cel Frumos (noul domn) care consemna cresterea tributului de catre Poarta dar si pastrarea independentei Tarii Romanesti. 26 ianuarie 1465 – a atacat si cucerit cetatea Chilia. 26 iulie 1476 – Valea Alba (Razboieni). Stefan cel Mare (1457-1504) – Moldova 4 aprilie 1459 v. 21 noiembrie 1473 – pe raul Vodna. Targu Neamt. 1462 – un nou acord cu Polonia prin care a recuperat Hotinul. 1461-1462. 1473 – a refuzat plata tributului. a reluat plata tributului. 1487 – tratat cu turcii. aceasta actiune a condus la deteriorarea relatiilor cu Ungaria. acesta a cucerit Roman. 24 . 12 iulie 1475 – alianta antiotomana cu Matei Corvin. iarna – a atacat punctele fortificate turcesti de la sudul Dunarii. 10 ianuarie 1475 – batalia de la Vaslui (Podu Inalt) incheiata cu victoria moldovenilor. 1461 – alianta cu regele Ungariei. Cazimir al IV-lea. moldovenii au fost infranti. domnul Moldovei l-a infrant pe domnul Tarii Romanesti. Stefan cel Mare l-a infrant pe Radu cel Frumos si l-a indepartat de la putere. care a promis sprijin impotriva turcilor. si s-a indreptat spre Baia. 7 martie 1471 – la Soci. 1465. 15 septembrie 1485 – la Colomeea. 16 iunie – ‘Atacul de noapte’ de langa Targoviste asupra taberei turcesti incheiat cu retragerea armatei turcesti condusa de Mahomed al II-lea. Primavara 1486 – victorie impotriva turcilor la Scheia. 1467) – Tara Romaneasca Confruntarile cu Imperiul Otoman: 1459 – a refuzat plata tributului. regele Ungariei.la Overchelauti. in Moldova. Matei Corvin. vara – la Lipnic. protejarea acesteia de catre sultan. tratat de vasalitate cu regele Poloniei Cazimir IV. 14 iulie 1484 – turcii au cucerit Chilia.4.

dar si in plan economic) asupra Tarilor Romane. principele Transilvaniei. Un tratat asemanator a incheiat si cu principele Transilvaniei si Stefan Razvan (Moldova). armata poloneza a fost infranta de cea moldoveana. 20 octombrie 1595 – turcii au fost infranti definitiv la Giurgiu. Sec. Silistra.Mihai a incercat refacerea frontului ontiotoman prin cucerirea Transilvaniei si Moldovei (conduse de principi ce ii erau rivali). Ianuarie 1597 – a reluat plata trbutului catre turci in schimbul pacii si a recunoasterii sale de catre sultan ca domn al Tarii Romanesti. XVI – s-a instaurat treptat regimul dominatiei otomane (dominatie care s-a manifestat in plan politic. tratat de alianta cu Rudolf al II-lea care i-a promis lui Mihai sprijin financiar in schimbul recunoasterii suzeranitatii imparatului asupra Tarii Romanesti. Unirea Principatelor 1 mai 1599 – Andrei Bathory. A fost parasit de aliatii sai din celelalte principate romane. Mihai Viteazul (1593-1601) – Tara Romaneasca 1593 – a aderat la Liga Crestina creata de imparatul Rudolf al II-lea din care faceau parte Spania. . Principatul Transilvaniei si Moldova. Ferrara si Toscana). 20 mai 1595 – tratat de alianta cu Sigismund Bathory pe care l-a recunoscut ca suzeran in schimbul sprijinului impotriva turcilor. turcii au fost infranti dar Mihai a fost obligat sa se retraga si sa astepte sprijinul aliatilor. Martie 1598 – pace cu turcii care au recunoscut independenta Tarii Romanesti. rupand astfel relatiile cu Polonia. 18/28 octombrie 1599 – batalia de la Selimbar incheiata cu infrangerea lui Andrei Bathory. 13/23 august 1595 – lupta de la Calugareni. etc. 12 iulie 1499 – tratatul Moldovei cu Polonia prin care inceta vasalitatea Moldovei fata de regele polon. Venetia. 26 octombrie 1497 – la Codrii Cosminului. 13 noiembrie 1594 – a ucis pe creditorii levantini si unitatea turceasca din Bucuresti si i-a izgonit pe turci de pe teritoriul tarii.1489 – tratat de alianta cu Matei Corvin si a primit de la regele Ungariei Ciceul si Cetatea de Balta drept posesiuni. Statul Papal. 1595 – campania turceasca impotriva Tarii Romanesti. tratat semnat de boieri. 25 . datorita instabilitatii politice in interior (a crescut influenta boierilor in alegerea domnilor) si expansiunii turcilor care au transformat centrul ungariei in Pasalâcul de la Buda si Transilvania in Principat autonom supus Portii Otomane (1541). 6. 6-8 octombrie – cu sprijinul aliatilor a fost eliberat Targoviste. Decembrie 1594-Ianuarie 1595 – campanie impotriva Imperiului Otoman: ostile reunite ale celor trei Tari Romanesti i-au infrant pe turci la Giurgiu. ducatele italiene (Mantua. Rusciuc. a incheiat pace cu Imperiul Otoman. cucerirea oraselor Bucuresti si Targoviste de catre turci. Serpatesti. 30 mai/9 iunie 1598 – Targoviste.

1 noiembrie 1599 – intrarea lui Mihai in Alba Iulia si recunoasterea sa ca principe al Transilvaniei de catre Dieta. Primavara 1600 – campania impotriva lui Ieremia Movila si ocuparea Moldovei. - s-a realizat unirea politica a celor trei tari romanesti care aveau acum un singur domn: Mihai Viteazul. 18 septembrie 1600 – la Miraslau, Mihai a fost infrant de nobilii maghiari ajutati de generalul Basta. - interventia Poloniei si preluarea tronului Moldovei de catre Ieremia Movila. - Targoviste, Mihai a fost infrant de polonezi si a devenit domn in Tara Romaneasca, Simion Movila. Martie 1601 – la Praga, Mihai a primit sprijin de la imparat pentru reluarea luptelor in Transilvania si ocuparea Tarii Romanesti. 3/13 august 1601 – la Guraslau, cu ajutorul lui Basta, Mihai l-a invins pe Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. 9/19 august 1601 – Mihai Viteazul a fost asasinat de imperiali pe Campia Turzii. II. 3. Politica si diplomatie in sec XVII

Secolul al XVII-lea este caracterizat printr-o mai mare stabilitate politica. Domnitorii romani au renuntat la conflictul deschis cu Imperiul Otoman, inlocuindu-l cu actiuni diplomatice menite sa stranga legaturile dintre cele trei Tari Romanesti si sa le apropie de puterile europene ostile turcilor (Imperiul Habsburgic, Polonia si Rusia). Daca in prima jumatate a sec. al XVII-lea, regimul dominatiei otomane (instituit inca din 1538) a fost mai usor, in a doua jumatate a secolului, acest regim a devenit tot mai apasator culminand, la inceputul sec. XVIII-lea cu instaurarea, in Tara Romaneasca si in Moldova, a regimului fanariot. Regimul politic al dominatiei otomane asupra Tarilor Romane s-a manifestat sub doua forme: dominatia economica si dominatia politica. • Dominatia economica a constat in: a) obligatiile banesti ce trebuiau platite Portii: - haraciul sau tributul – reprezenta sumele de bani ce trebuiau platite de domnitorii romani in schimbul mentinerii pacii si pastrarii autonomiei interne a Tarilor Romane; - peşcheşurile – darurile in bani sau natura (blanuri, cai, etc.) pe care domnitorii romani erau obligati sa le plateasca cu ocazia diferitelor evenimente ce aveau loc la curtea sultanului (casatorii, urcarea pe tron a sultanilor, etc.); - cumpararea domniei – sume de bani ce erau platite sultanilor sau dregatorilor acestuia de catre pretendentii la tronul Tarilor Romane, pentru a li se acorda domnia; - confirmarea domniei (din a doua jumatate a sec. al XVII-lea) sau mucarerul – obligatie in bani, anuala sau trienala, ce era platita de domnitori sultanului pentru mentinerea lor pe tron.

26

b) obligatiile in natura (cereale, vite, cai, etc.) si obligatiile in munca (transport, constructii, etc.) c) monopolul comercial: dreptul turcilor de a cumpara produse agricole la preturi foarte mici. Dominatia politica s-a exercitat prin: - amestecul sultanilor in numirea domnitorilor a fost cauza duratei mici a domniilor, pe tronul Tarilor Romane perindandu-se, in aceasta perioada, un numar foarte mare de domnitori; - controlul asupra politicii duse de domnitor prin intermediul boierilor romani de la curtea domneasca cat si prin trimisii Portii (in special greci). Acest lucru a permis instaurarea unui climat de insecuritate politica, domnii si principii din cele trei Tari Romane fiind expusi intrigilor de la curte si subordonati intereselor boierilor, respectiv nobililor. S-a instituit, astfel, regimul boieresc in Tara Romaneasca si Moldova si regimul nobiliar in Transilvania. Chiar si in conditiile crizei de autoritate cu care s-a confruntat domnia in Tarile Romanesti, pe parcursul sec. al XVII-lea, au existat domnitori si principi (in Transilvania) care s-au distins prin politica abila dusa cu scopul iesirii din sfera de influenta a Imperiului Otoman. Cele mai importante domnii: 1. Matei Basarab (1632-1654), in Tara Romaneasca: • Politica interna: - cu sprijinul boierilor romani a incercat inlaturarea boierilor greci din sfatul domnesc; - a urmarit dezvoltarea economica a tarii; - a sprijinit construirea de lacasuri de cult. o Politica externa: - a initiat legaturi cu habsburgii si cu regele Poloniei in scopul realizarii unei aliante antiotomane; - a intretinut relatii cu principele Transilvaniei, Gheorghe Rackoczi I, cu care a incheiat, in 1633, un tratat de alianta prin care cei doi isi promiteau sprijin reciproc. Acest tratat a fost reinnoit in 1635, 1636, 1638, 1640, 1647 si cu fiul acestuia Gheorghe Rackoczi II, in 1650 si 1651; - 1650 – a incheiat o intelegere de ajutor reciproc cu hatmanul cazacilor, Bogdan Hmelnitki; - s-a aflat in conflict cu domnul Moldovei, Vasile Lupu, Care urmarea sa-i ocupe tronul. 2. Vasile Lupu (1634-1653), in Moldova • Politica interna: - s-a sprijinit pe boierii greci in conducerea tarii ceea ce i-a nemultumit pe boierii pamanteni; •

27

-

om de cultura, a ridicat numeroase biserici si manastiri (Biserica Trei Ierarhi din Iasi).

Politica externa: - 1639, a incercat sa-l indeparteze de la tron pe Matei Basarab, dar a fost infrant in luptele de la Ojogeni si Nenisori (Ialomita); - 1638, tratat de alianta cu principele Transilvaniei, Gheorghe Rackoczi I; - 1644-1648, perioada de imbunatatire a relatiilor cu Matei Basarab; - 1646, a incheiat o conventie de buna vecinatate si de extradare cu Transilvania; - 1653, ultima incercare a lui Vasile Lupu de a ocupa tronul Tarii Romanesti s-a incheiat cu infrangerea suferita la Finta si indepartarea sa de pe tron.

3. Serban Cantacuzino (1678-1688) in Tara Romaneasca • Politica interna: - intarirea autoritatii domnesti pentru a pune capat anarhiei provocate de grupurile boieresti. • Politica externa: - a urmarit incheierea unei aliante antiotomane cu Imperiul Habsburgic; - 1683, cand a avut loc asediul esuat al turcilor asupra Vienei, chiar daca a participat cu trupe alaturi de Imperiul Otoman la acest asediu, a ajutat trupele imperiale oferindu-le informatii despre actiunile turcesti; - dupa infrangerea armatelor turcesti la Viena, Serban Cantacuzino a intrat in tratative cu imparatul german in vederea incheierii unei aliante antiotomane; - 1684-1688, contacte diplomatice cu Imperiul Habsburgic, habsburgii promitandu-I domnia ereditara si titlul de baron in cadrul imperiului. Tratativele nu au fost finalizate datorita mortii domnitorului. 4. Constantin Brancoveanu (1688-1714) in Tara Romaneasca • Politica interna: - s-a preocupat de intarirea autoritatii domnesti in raport cu boierii; - a reorganizat sistemul fiscal; - a sprijinit Biserica prin construirea de lacasuri de cult si prin danii acordate acesteia; - a contribuit la inflorirea culturii prin sprijinul acordat tiparirii de carti in tipografiile din Targoviste si Ramnic; - 1714, datorota intrigilor boierilor pe langa sultan, a fost mazilit, apoi executat impreuna cu cei patru fii ai sai, la Istanbul. • Politica externa: - a urmarit permanent mentinerea unor relatii bune cu Imperiul Otoman pentru a nu trezi suspiciuni cu privire la politica sa externa antiotomana; - la inceput relatiile cu imparatul german au fost incordate, domnitorul roman fiind nevoit sa respinga doua atacuri ale habsburgilor asupra Tarii

28

a incercat incheierea unei aliante cu Polonia indreptate impotriva turcilor. la Luţk. la Stanilesti. cand domnitorul i-a alungat pe habsburgi din Transilvania. ostile rusesti si moldovene au fost infrante de turci. . dar a renuntat la acest proiect datorita incapacitatii de lupta a Poloniei. a incheiat un tratat de alianta cu tarul Rusiei. • Politica externa: . . 5.- Romanesti: in 1689 si in anul 1690.iulie 1711. Petru cel Mare. iar Dimitrie Cantemir s-a refugiat la curtea tarului Rusiei.s-a sprijinit pe mica boierime si pe oraseni impotriva marilor boieri. 29 .13 aprilie 1711. . in Tara Romaneasca. in Moldova si 1716. 1709. Imperiul Otoman a inlocuit domniile pamantene cu domniile fanariote (fanariotii erau greci din cartierul Fanar al Constantinopolului.s-a orientat spre o alianta antiotomana cu Rusia care se afla in plina ascensiune. motiv pentru care erau folositi de sultani in chestiuni de politica externa).a luat masuri pentru intarirea puterii centrale. considerati diplomati foarte abili. cu Moldova relatiile au fost incordate.a realizat o reforma fiscala. domn al Moldovei • Politica interna: . Incepand cu anul 1711. Dimitrie Cantemir (1710-1711). . tratat care prevedea ajutor militar reciproc impotriva turcilor. intre Tara Romaneasca si Rusia lui Petru cel Mare s-a incheiat o conventie secreta indreptata impotriva turcilor.

pe langa Marile Puteri. la care se adauga lupta pentru eliberare de sub dominatia otomana dusa de popoarele balcanice. mai intai in Moldova.domnitorii erau numiti de sultan dintre grecii din carteirul Fanar al Constantinopolului. au crescut obligatiile catre turci si s-a mentinut monopolul acestora asupra economiei. cu mari pierderi umane. Primul domnitor fanariot a fost Nicolae Mavrocordat. Pe de alta parte. .teritoriul principatelor romane era considerat parte integranta a Imperiului Otoman. Tendinta domnitorilor romani de a se alia cu puterile vecine pentru a iesi de sub suzeranitate otomana a determinat Imperiul Otoman sa Restranga autonomia Principatelor si sa inlocuiasca domniile pamantene cu cele fanariote. Rivalitatea dintre Marile Puteri.III. Regimul fanariot in Tara Romaneasca si Moldova: 1711 – inceputul regimului fanariot in Moldova. In acelasi timp. Cu toate acestea Tarile Romane aveau un statut aparte in cadrul Imperiului Otoman. al XVIII-lea – apare ‘Problema Orientala’ sau ‘Criza Orientala’ determinata de tendinta Austriei. in relatiile cu alte tari interesele acestora fiind reprezentate de sultan. prin actiunile lor reformatoare in plan economic. ce detinusera functii importante in ierarhia Imperiului. a determinat izbucnirea a sase razboaie ruso-austro-turce care se vor desfasura pe teritoriul Tarilor Romane.Economia fiind subordonata Portii otomane. . menite sa la elibereze de sub aceasta dominatie. domnii fanarioti au contribuit la modernizarea societatii romanesti in spiritul ideilor iluministe. Tarile Romane ocupau un loc important in cadrul ‘Crizei Orientale’. 1716 – inceputul regimului fanariot in Tara Romaneasca. Opera reformatoare a domnilor fanarioti: 30 . Trasaturile regimului fanariot: . PREMISELE CONSTITUIRII ROMANIEI MODERNE III.Tarile Romane nu aveau dreptul la o politica externa proprie. Sec. Regimul fanariot. in Transilvania s-a instituit regimul dominatiei habsburgice. . 1. acestea mentinandu-si autonomia interna.Relatiile statelor romanesti cu Marile Puteri. prin dominatia exercitata de Poarta. teritoriale. prin urmare parti din teritoriu puteau fi instrainate in functie de interesele Portii. . fiscalitatea excesiva si coruptia administratiei din Tara Romaneasca si Moldova a avut ca efect accentuarea saraciei ce a devenit tot mai apasatoare pentru romani care au initiat o serie de demersuri. apoi si in Tara Romaneasca. materiale. Criza orientala. social si politic.Tarile Romane nu aveau dreptul sa intretina o armata proprie. Rusiei si Prusiei de a anexa teritorii ale Imperiului Otoman aflat in criza.

Alexandru Ipsilanti. astfel: . 1812-1819 – a tiparit la Iasi. romanii erau considerati tolerati in Transilvania si nu aveau dreptul sa participe la viata politica a tarii. Imperiul Habsburgic a obtinut o noua victorie asupra turcilor si a anexat Ungaria.Constantin Mavrocordat. fiind obligati sa presteze zile de claca pe pamantul boierului (12 zile pe an in Tara Romaneasca si 24 in Moldova). sasi). o culegere de legi inspirata din Codul austriac si Codul lui Napoleon. guvernata in numele imparatului de un guvernator ajutat de un guberniu cu atributii politice. moment care marcheaza intrarea in defensiva a Portii Otomane si expansiunea Imperiului Habsburgic in Ungaria si Transilvania. luterana si unitariana). in 18 puncte erau stabilite organizarea Transilvaniei si statutul sau in cadrul Imperiului Habsburgic. 1687. calvina. domn in Tara Romaneasca (1774-1782. a hotarat acceptarea protectiei imperiale austriece impotriva turcilor si renuntarea la suzeranitatea otomana. ce putea fi platit in 4 rate. a avut mai multe domnii in Tara Romaneasca si Moldova intre 1730-1769. infaptuita in 1746 in Tara Romaneasca si in 1749 in Moldova. act ce a jucat rol de constitutie. in 1818. oficiale: catolica. sub presiunea austriecilor.erau mentinute vechile privilegii ale sasilor si secuilor. a promulgat. El a marit obligatiile taranilor clacasi fata de boieri. ‘Compilatae Constituones’ si ‘Aprobatae Constituones’. domn al Tarii Romanesti (1812-1818).nu existau decat 4 religii recepte (recunoscute. 1807-1810. . 1691. Regimul habsburgic in Transilvania 1683 – asediul esuat al Imperiului Otoman asupra Vienei. in 1816-1817. 1686 – victoria austriecilor impotriva turcilor la Buda. Ei au devenit clacasi.Transilvania devenea provincie a Imperiului Habsburgic.reforma sociala. 1688 – Dieta de la Sibiu. Mihail Apafi si imparatul Leopold I prin care Imperiul Habsburgic acorda protectie militara Transilvaniei impotriva turcilor si a fost acceptata instalarea armatei austriece in 12 orase din Transilvania. religia ortodoxa nu era acceptata. .se mentinea sistemul ‘celor trei natiuni privilegiate’ (unguri. 1687 – la Mohacs. justitie si finante. 4 decembrie – a fost emisa Diploma Leopoldina. Ioan Gheorge Caragea. . 31 . a constat in desfiintarea serbiei si a legaturii de pamant a taranilor care se putea rascumpara. . A luat masuri pentru reformarea administratiei. secui. .erau mentinute vechile legi feudale reglementate prin ‘Tripartitul lui Werboczi’. . 1796-1797) si in Moldova (1786-1788) a infaptuit reforme in invatamant. finantelor. domn al Moldovei in 1806. ‘Codul lui Calimachi’. administrative si judiciare. Scarlat Calimachi. octombrie – s-a semnat tratatul de la Blaj intre principele Transilvaniei.refoma fiscala: desfiintarea darilor si inlocuirea lor cu un impozit anual fix. justitiei. un cod de legi (Legiunea lui Caragea) inspirat din Codurile occidentale.

Acesta patenta a fost anulata la insistentele nobililor. 1765 – Transilvania a devenit Mare Principat. in cursul caruia Rusia a ocupat Tarile Romane. la emanciparea romanilor din Transilvania. 1694 – s-a infiintat. s-a incheiat cu victoria Austriei. a cuprins o mare parte a Transilvaniei. prin care Oltenia a fost retrocedata Tarii Romanesti. La Congresul de pace de la Focsani (24 iulie 32 . Razboiul ruso-turc din 1710-1711. s-a incheiat pacea de la Vadul Husilor prin care rusii au cedat turcilor cetatea Azov. 1777 – a fost emis actul ‘Ratio Educationis’ prin care a fost reorganizat invatamantul. 1781 – edictul de toleranta religioasa prin care religia ortodoxa era considerata legala. rasculatii au obtinut cateva victorii ce au culminat cu proclamarea lui Rackoczi ca principe al Transilvaniei. Razboiul ruso-turc din 1768-1774.se mentinea Dieta Transilvaniei. la care a participat si Dimitrie Cantemir. In 22 iulie 1711. neintelegerile dintre rasculati au dus la infrangerea rascoalei incheiata cu Pacea de la Satu Mare. Cancelaria Aulica a transilvaniei cu scopul integrarii provinciei in Imperiul Habsburgic si consolidarii stapanirii habsburgice in Transilvania. 1703-1711 – rascoala condusa de Francisc Rackoczi al II-lea. Razboaiele ruso-austro-turce. . in cursul caruia Rusia a reusit sa ocupe Moldova. 1785 – patenta imperiala care desfiinta iobagia si legarea de glie a iobagilor. acest lucru contribuind la dezvoltarea culturii si a limbii romane. Initial. s-a incheiat cu victoria turcilor in batalia de la Stanilesti (18-22 iulie 1711). inlaturandu-i pe domnitorii fanarioti.. s-a incheiat cu infrangerea Austriei si semnarea pacii de la Belgrad. pastrandu-si autonomia in cadrul Imperiului Habsburgic. Razboiul ruso-austro-turc din 1736-1739.comandantul armatei era austriac. Razboiul austro-turc din 1716-1718. Reformele monarhilor luminati Maria Tereza (1740-1780) si Iosif al II-lea (17801790): 1759 – a fost infiintata Mitropolia Ortodoxa Romana. dar aceasta avea atributii limitate (nu mai avea dreptul de a alege guvernatorul. Turcia ceda Austriei si teritoriile romanesti Banat si Oltenia. Prin semnarea pacii de la Passarovitz (1718). Banatul ramanea in continuare in posesia habsburgilor. 1692-1701 – a fost organizata Biserica Greco-Catolica prin unirea unei parti a romanilor ortodocsi cu Biserica Catolica. Austria. Apoi. Turcia) desfasurate pe teritoriul Tarilor Romane. 26 ianuarie – Pacea de la Karlowitz – Imperiul Otoman a renuntat la pretentiile de suzeranitate asupra Transilvaniei. care era numit de imparat). la Viena. 1699. Se urmarea inlaturarea stapanirii habsburgice in Transilvania. domnul Moldovei. ceea ce a permis multor romani accesul la educatie. Conflictele dintre Marile Puteri (Rusia.

sa revina la domniile pamantene. cu intentia clara de a anexa Principatele Romane. Imperiul Otoman a fost obligat. habsburgii s-au grabit sa semneze pacea de la Şiştov (24 iulie 1791). Turcia a fost infranta dar. Prusia). Armata rusa a ocupat Tarile Romane. Au fost introduse in Tara Romaneasca si Moldova. . Acest teritoriu va primi numele de Basarabia. in virtutea vechilor ‘capitulati’. Rusia a devenit. initia si sanctiona legi. Austria. prin presiuni asupra turcilor. Domnul numea si revoca ministri. vecina Tarilor Romane. el era ajutat de un Sfat format din 6 ministri. Razboiul s-a incheiat anul urmator. presati de evenimentele din Franta. era formata din boieri si avea rolul de a adopta legi. Razboiul ruso-turc din 1806-1812. declansat de incercarea de punere in practica a ‘proiectului grecesc’. modern al separarii puterilor in stat. Aceste proiecte au fost: . prezidata de mitropolit. ales pe viata de o Adunare Obsteasca Extraordinara. Dupa revolutia de la 1821. • prevederi: o puterea executiva era exercitata de domn. Rusia a elaborat o serie de proiecte pentru organizarea sud-estului Europei. a fost declansat de Rusia sub pretextul comiterii de abuzuri asupra Tarilor Romane de catre turci. incheiat cu semnarea tratatului de pace de la Adrianopol care a limitat foarte mult dominatia Imperiului Otoman asupra Principatelor. cu numele Dacia. Austria. 33 . independenta Tarilor Romane si punerea lor sub granita colectiva a Marilor Puteri (Rusia. astfel. a reusit sa anexeze partea de nord a Moldovei. constituit din Tara Romaneasca si Moldova. In urma pacii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774). S-a instituit protectoratul rusesc asupra Tarilor Romane.‘proiectul grecesc’ care viza impartirea teritoriilor europene din Peninsula Balcanica intre Rusia si Austria si refacerea Imperiului Bizantin. • au fost introduse la 1 iulie 1831 in Tara Romaneasca si la 1 ianuarie 1832 in Moldova. Bucovina (1775). • se bazau pe principiul democratic. Regulamentele Organice. cu pacea de la Iasi (1792) cand Rusia a obtinut de la turci teritoriul dinte Bug si Nistru si recunoasterea stapanirii sale asupra Crimeei. o puterea legislativa era detinuta de Adunarea Obsteasca. prin conventia rusoturca de la Akkerman (25 septembrie-7 octombrie 1826). delegatii ale boierilor romani au inmanat Congresului memorii prin carfe cereau. Regulamentele Organice • primele Constitutii romanesti care au jucat rol de legi fundamentale pana la 1858. Tarile Romane au intrat sub ocupatie ruseasca (1828-1834). Rusia a castigat dreptul de a interveni pentru protejarea Tarilor Romane.‘proiectul dacic’ care viza formarea unui stat tampon. Razboiul ruso-austro-turc din 1787-1791/1792. Razboiul ruso-turc din 1828-1829.1772-22 martie 1773). Putea sa dizolve Adunarea Obsteasca cu acordul puterilor suzerana si protectoare. Razboiul s-a incheiat cu pacea de la Bucuresti (16/28 mai 1812) care prevedea anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru de catre Rusia. Turcia infranta a cerut pacea.

Rascoala condusa de Horea. . Samuil Micu. El a redactat mai multe memorii pe care le-a inaintat Curtii de la Viena. Samuil Micu. prin care iobagia era desfiintata. care erau mentinuti la statutul de natiune tolerata cu toate ca reprezentau populatia majoritara. Constiinta nationala si emancipare politica Miscarea de emancipare nationala a romanilor din: A. Transilvania . pe langa caracterul social (cereau desfiintarea servitutilor feudale). etc. romanii urmarind recunoasterea natiunii romane alaturi de celelalte natiuni din Transilvania. o a fost instituit bugetul tarii. A fost chemat la Viena si exilat la Roma unde a si murit. si un caracter national. .o puterea judecatoreasca era detinuta de tribunale si de Inaltul Divan Domnesc. pentru negustori si meseriasi. au promovat ideea originii latine a poporului roman. . pentru tarani si patenta.participarea romanilor la Dieta proportional cu numarul lor.egalitate in drepturi cu celelalte natiuni.Ioan Inochentie Micu Klein (1692-1768). a vechimii ai a continuitatii acestui popor in spatiul carpato-danubiano-pontic. Gheorghe Sincai. o dezvoltarea invatamantului.Supplex Libellus Valachorum. B. . Gheorghe Sincai. infiintarea de scoli. document elaborat in 1791 de catre reprezentantii Scolii Ardelene: Petru Maior. Ion Budai Deleanu.Scoala Ardeleana. Petru Maior. o a fost stabilit un impozit unic: capitatia. 34 . Rascoala a avut un impact puternic care a determinat emiterea unei patente imperiale de catre imparatul Iosif al II-lea. a luptat pentru drepturile romanilor din Transilvania. Ioan Budai-Deleanu. desfiintarea iobagiei. participarea acestora la viata politica a tarii. este primul program politic modern al romanilor din Transilvania care revendica: . pentru a demonstra legitimitatea romanilor din Transilvania de a cere drepturi politice. etc. III. curent cultural reprezentat de un grup de intelectuali romani din Transilvania care au considerat ca lupta pentru emanciparea romanilor poate fi dusa cu mai mult succes pe taramul culturii. fundamentata pe dovezi istorice incontestabile. prin opera lor literara si istorica. care era instanta suprema. Closca si Crisan (1784) a avut. In 1774. o infiintarea militiei pamantene. Iosif Mehesi.. etc.folosirea toponimiei romanesti. prin afirmarea vechimii si originii latine a romanilor. Reprezentantii Scolii Ardelene. Ca membru al Dietei Transilvaniei a propus acordarea de drepturi romanilor. episcop unit. . Tara Romaneasca si Moldova Boierii pamanteni din Tara Romaneasca si Moldova si-au manifestat opozitia fata de regimul fanariot prin actiuni care urmareau atragerea atentiei Marilor Puteri asupra problemelor din Tarile Romane. 2. a intocmit Supplex Libellus pe care l-a trimis imparatesei Maria Tereza.

Membrii ‘partidei nationale’ s-au opus limitarii autonomiei Tarii Romanesti de catre Rusia. . . reprezentant al micii boierimi din Moldova care prevedea introducerea in Moldova a unui regim constitutional. in virtutea vechilor ‘capitulatii’.In 1791. cautand sprijinul acestora. a redactat. delegatii ale boierilor romani au inmanat Congresului memorii prin care cereau. Austria.respectarea prevederilor ‘Capitulatiilor’. Aceste revendicari erau: . • pandurii. protestul domnitorului Grigore Ghica al III-lea impreuna cu boierii moldoveni impotriva rapirii Bucovinei.inlocuirea suzeranitatii Imperiului Otoman cu protectoratul colectiv al Marilor Puteri.‘Partida Nationala’. Miscarea a atras personalitati ale vremii ca: Ienachita Vacarescu. un proiect de constitutie democratica. . • boerii pamanteni. etc. la Şiştov. unde se discutau conditiile pacii turcilor cu Rusia si Austria. . de eliberare sociala si nationala. Cu prilejul razboaielor ruso-austro-turce boierii romani au inaintat Marilor Puteri aceste memorii.In 1774. Cauze: • dominatia straina si regimul fanariot. Eufrosin Poteca. • coruptia si fiscalitatea excesiva. • situatia grea a taranilor. Revolutia romaneasca s-a desfasurat in stransa legatura cu miscarea de eliberare a Greciei de sub stapanirea otomana. a fost conceputa ‘Constitutia Carvunarilor’ de catre comisul Ioan Tăutu. etc. condusa de Alexandru Ipsilanti. Revolutia de la 1821 Revolutia din Tara Romaneasca se inscrie intr-o miscare mai ampla. autonomia principatelor si intrarea lor sub protectia Rusiei si Austriei. independenta Tarilor Romane si punerea lor sub granita colectiva a Marilor Puteri (Rusia. • razboaiele ruso-austro-turce care s-au desfasurat in Tarile Romane si care au provocat numeroase pierderi. condusa de colonelul Ion Campineanu. desfasurata pe plan european. ale caror obligatii au crescut. Dimitrie Sturdza.In 1822. organizata de societatea secreta Eteria.respectarea drepturilor politice ale romanilor. autonomia fata de Poarta Otomana. in 1837-1838.independenta sau autonomia Tarilor Romane. Forte participante: • taranii liberi si dependenti. Mihai Cantacuzino. . . domn pamantean.In acest scop ei au redactat o serie de memorii care contineau revendicarile romanilor din Principate. . Documente programatice: 35 . boierii munteni au inaintat un alt memoriu Austriei si Rusiei prin care cereau: anularea obligatiilor fata de Poarta. Prusia). .la congresul de pace de la Focsani (24 iulie 1772-22 martie 1773). • orasenii.

neacordarea sprijinului promis de catre tarul Alexandru I. eteristii. • ‘Cererile norodului romanesc’. • 22 februarie 1821. incercarea eteristilor de a-si impune autoritatea asupra revolutionarilor romani. 20 martie 1821. etc. • ‘Proclamatia de la Cotroceni’. condusi de Alexandru Ipsilanti au intrat in Iasi. • numirea in functii dupa merit. • desfiintarea dregatoriilor inutile. Cu acest prilej s-a format la Bucuresti Comitetul de Obladuire pentru a prelua conducerea tarii. • revenirea la impozitul fix ce putea fi platit in 4 rate. fara a se ajunge la o intelegere. • ‘Proclamatia din Bolintin’. • 23 martie 1821 – Tudor Vladimirescu a fost primit de Comitetul de Obladuire si a preluat conducerea ca reprezentant al Adunarii Norodului. 36 . trupele turcesti. Revendicari: • desfiintarea privilegiilor boieresti. 3 martie 1821. • 23 ianuarie 1821 – Tudor Vladimirescu. adunata la Pades. ‘Proclamatia catre tara’. • inceputul lunii mai 1821 – au patrund in Tara Romaneasca. Aici a purtat discutii cu reprezentantii Eteriei. • reformarea justitiei. • invatamant obligatoriu. februarie 1821. • armata nationala. A facut doua popasuri la manastirile Strehaia si Gura Humorului. • 16 martie 1821 – Tudor a ajuns la Bolintin si a adresat o proclamatie bucurestenilor adunati aici. Tudor a hotarat retragerea spre Oltenia pe ruta Bucuresti-PitestiRamnicu Valcea. Tudor a fost atras intr-o cursa si ucis de eteristi.000 de oameni).. cu acordul Comitetului de Obladuire. 16 martie 1821. • 18 mai 1821 – oastea revolutionarilor se afla la Golesti. • 26/27 mai 1821 – la Golesti. • ‘Proclamatia catre munteni’. • sfarsitul lunii martie – o noaua intelnire a lui Tudor cu Ipsilanti. • 18 martie 1821 – revolutionarii au ajuns la Cotroceni unde tudor a citit o noua proclamatie. • februarie-inceputul lui martie 1821 – Tudor si-a fixat tabara la Ţânţăreni. pe cinci coloane.• ‘Proclamatia catre tara’ citita la Pades. a expus multimii. • libertarea comertului. La Iasi si la Galati eteristii i-au masacrat pe turci. la 23 ianuarie 1821. • februarie 1821 – Tudor. Au aparut neintelegeri intre Alexandru Ipsilanti si Tudor Vladimirescu. Alexandru Şuţu. Desfasurare: • ianuarie 1821 – a murit ultimul domn fanariot. • desfiintarea vamilor interne. • 21 martie 1821 – Tudor Vladimirescu a intrat in Bucuresti. impreuna cu armata sa (10. generate de comportamentul trupelor eteriste. apoi a constituit ‘Adunarea Norodului’. a pornit spre Bucuresti.

Moldova Revolutionari: Vasile Alecsandri. regimul politic autoritar al domnilor regulamentari. • revigorarea demersurilor boierilor pamanteni. 37 • . • reorganizarea invatamantului. trupele rusesti au intrat in Moldova. dupa inaintarea petitiei domnitorului Mihail Sturdza. Adunari populare: Adunarea de la Iasi. armata eterista a fost zdrobita de turci. Grigore Cuza. Ipsilanti a fost prins. Unii revolutionari au reusit sa fuga peste granita in Transilvania. pentru a obtine independenta Tarilor Romane. • desfiintarea cenzurii. acesta a trecut la represalii inabusind miscarea de la Iasi si arestand un numar de 13 revolutionari. • 29 mai 1821 – la Dragasani a avut loc o noua infruntare intre panduri si turci in urma careia pandurii au fost infranti definitiv. Consecinte: • inlaturarea regimului fanariot. dominatie exercitata de Imperiul Habsburgic in Transilvania. • lipsa de drepturi politice si nationale pentru romanii din Imperiul Habsburgic. • 25 septembrie/7 octombrie 1826 – Rusia si Turcia au semnat Conventia de la Akkerman prin care Imperiul Otoman a fost obligat sa revina la domniile pamantene.26 mai – la Zavideni. • dizolvarea Adunarii Obstesti. Mihail Kogalniceanu. Desfasurare: • 29 martie. Banat si Bucovina si de Rusia si de Imperiul Otoman in Tara Romaneasca si Moldova. • libertatea personala. • Iunie 1848. • eliberarea detinutilor politici. • 7 iunie 1821 – langa Dragasani. pe raul Olt pandurii ramasi fara conducatori au fost infranti de turci. revenirea la domniile pamantene. Hotel Petersburg pe data de 27 martie 1848. Revendicari: • imbunatatirea situatiei taranilor. • octombrie 1821 – la Manastirea Secu si Sculeni au fost infrante ultimele ramasite eteriste. • infiintarea unei garzi nationale. Document programatic: ‘Petitia Proclamatiune’. pe langa Marile Puteri. • starea de inapoiere economica in care se aflau Principatele Romane. Revolutia din 1848-1849 Cauze: • dominatia straina asupra Principatelor Romane. • mentinerea vechilor relatii de tip feudal. • ocupatia trupelor otomane timp de doi ani.

Radulescu. • Dezrobirea tiganilor. Bratianu. Revendicari: • Inlaturarea protectoratului strain. trupele turcesti au intrat in Bucuresti. • Libertatea tiparului. H. Transilvania Revolutionari: Simion Barnutiu. • armata rusa a trecut prin Moldova in Tara Romaneasca. dupa care a abdicat si s-a refugiat in Transilvania. • 13 septembrie. A. • 14 iunie. I. Rosetti. • libertatea cuvantului si a presei. Ion C. • Schimbarea institutiilor statului. Revendicari: • folosirea limbii romane in administratie. s-a alcatuit Guvernul Provizoriu format din revolutionari care au incercat infaptuirea unor reforme: desfiintarea privilegiilor boieresti. cand a fost adoptata ‘Petitia Nationala’. • Secularizarea averilor manastiresti. justitie. Timotei Cipariu. Desfasurare: 38 . • Eliberarea clacasilor si impropietarirea lor cu pamant. • infiintarea garzii nationale romanesti. fratii Golescu. Andrei Saguna. • desfiintarea iobagiei si a dijmelor. • participarea romanilor la Dieta. George Baritiu. adoptarea unui drapel national.Tara Romaneasca Revolutionari: Comitetul revolutionar compus din: Nicolae Balcescu. C. Document programatic: ‘Petitiunea Nationala’. organizarea de garzi civice. • Egalitatea in fata legilor. • independenta Bisericii Romane Ortodoxe. Adunari populare: 3/15 mai 1848 – Marea Adunare Nationala de la Blaj. a avut loc confruntarea din Dealul Spirii cu trupele de pompieri care au fost infrante. • 28 iulie. • Garda nationala. Ion Ghica. Desfasurare: • La 11 iunie a inceput revolutia la Bucuresti unde domnitorul Gheorghe Bibescu a aprobat Constitutia (Proclamatia de la Islaz). Avram Iancu. Document programatic: ‘Proclamatia de la Islaz’. • Desfiintarea privilegiilor feudale. • Domn ales pe 5 ani. scoala. Adunari populare: Adunarea de la Islaz – 9 iunie 1848. • respingeau unirea Transilvaniei cu Ungaria. Ion Campineanu. Guvernul Provizoriu a fost inlocuit cu o locotenenta domneasca.

Document programatic: ‘Petitia Neamului Romanesc din Ungaria’. Dorinta Ungariei de a anexa Transilvania s-a lovit de opozitia revolutionarilor romani. Consecinte: • chiar daca a fost infranta. 17 mai 1848 – Dieta de la Sibiu a votat unirea Transilvaniei cu Ungaria. Document programatic: ‘Petitia tarii’. la Cernauti. 4 martie 1848 – Imparatul Franz Iosef a adoptat o Constitutie prin care recunostea autonomia Transilvaniei. Revolutionarii romani au organizat un centru de rezistenta in Muntii Apuseni sub conducerea lui Avram Iancu. prezidata de Eudoxiu Hurmuzaki. trupele maghiare capituland la Siria. • strangerea legaturilor dintre romanii din cele trei parti romanesti in vederea intensificarii luptei pentru independenta si unitate nationala. • autonomia provinciei.• • • • • • obiectivele revolutiei maghiare au intrat in conflict cu obiectivele revolutionarilor romani din Transilvania. la Lugoj. Maghiarii au trecut la represalii impotriva taranilor. Revendicari: • autonomia Bucovinei. 3-16 septembrie 1848 – la Blaj a avut loc o noua Adunare Nationala pentru a protesta impotriva anexarii Transilvaniei la Ungaria. 39 . Revendicari: • recunoasterea natiunii romane. 2/14 iulie 1849 – interventia armatelor tariste si austriece a inabusit revolutia. revolutia de la 1848 a constituit un pas inainte pe drumul fauririi natiunii romane moderne. Bucovina Adunare populara: 8 mai 1848. au invadat Transilvania. prezidata de Eftimie Murgu. • drepturi politice. S-a hotarat organizarea unei armate a romanilor. Banat Adunare populara: 15 iunie 1848. decembrie 1848 – trupele maghiare conduse de generalul Iosif Bem.

IV. Regatul Sardiniei. a fost adoptata Conventia de la Paris ce stabilea statutul international al Principatelor si organizarea interna a acestora: o unirea formala a celor doua Principate sub numele ‘Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei’. o guvern care sa reprezinte interesele tarii. CREAREA INSTITUTIILOR MODERNE IV. Razboiul Crimeei care s-a incheiat cu infrangerea Rusiei. Constituirea si consolidarea statului roman modern (1859-1881) Unirea Principatelor Romane • 1853-1856. Conferinta de la Paris – desfasurata cu participarea celor sapte puteri garante. • adunarile ad-hoc formate in reprezentanti ai tuturor categoriilor sociale au adoptat rezolutii asemanatoare in ambele tari care cuprindeau: o unirea Principatelor intr-un stat numit Romania. a fost convocata adunarea ad-hoc in Moldova. Anglia. 40 . Rusia si Turcia) prin care se hotara: o Principatele Romane erau scoase de sub protectoratul Rusiei si puse sub garantia colectiva a Marilor Puteri. o Sudul Basarabiei revenea Moldovei. • 10/22 mai-7/19 august 1858. doua adunari legiuitoare. • 22 septembrie/4 octombrie 1857. • 7/19 august 1858. o erau infiintate la Focsani o Comisie Centrala pentru elaborarea legilor comune celor doua tari si o Inalta Curte de Casatie. • 30 septembrie/12 octombrie 1857. a fost convocata adunarea ad-hoc in Tara Romaneasca. doua guverne. la Congresul de la Paris s-a semnat Tratatul de Pace de catre Marile Puteri europene (Franta. o Convocarea in Tarile Romane a unor Adunari ad-hoc reprezentative care sa-si exprime pozitia cu privire la unire si la revizuirea Regulamentelor Organice. Prusia.1. Austria. o cele doua state urmau sa fie conduse separat de doi domni. o print strain dintr-o familie domnitoare a Europei. • 13/25 februarie-18/30 martie 1856. o autonomia statului roman.

Comisia Centrala de la Focsani elaborand aceleasi legi pentru ambele tari. • a fost adoptata stema unita care infatisa acvila si capul de bour. Pe plan intern: • au fost unificate serviciile vamale. pentru a discuta despre dubla alegere a lui Cuza. • 13 aprilie 1859 – Franta. Alegerea ca domnitor. numirea unui singur ministru de razboi. Rusia. o desfiintarea rangurilor boieresti. Comisia Centrala de la Focsani si-a incetat activitatea. a insemnat unirea Tarilor Romane. • a fost unificata legislatia. • a fost unificata armata prin crearea unui stat major unic. condus de Barbu Catargiu. a fost adoptata aceeasi uniforma. in Moldova si Tara Romaneasca. Anglia. Domnia si reformel lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a) 1859-1862: in prima parte a domniei. • 22 ianuari 1862 – s-a format un guvern unic al Principatelor Unite. • 24 ianuarie 1862 – Bucuresti a devenit capitala iar Adunarea Legislativa (Parlament Unic) isi deschidea lucrarile la Bucuresti. pe langa guvernele Puterilor Garante. cu exceptia Austriei si Imperiului Otoman. Dubla alegere a lui Cuza: • 5 ianuarie 1859 Adunarea Electiva a Moldovei a ales ca Domn al acesteia pe Alexandru Ioan Cuza. Marile Puteri fiind astfel puse in fata faptului implinit si constranse sa recunoasca Unirea Principatelor Romane intr-un singur stat. Ziua de 24 ianuarie a devenit zi nationala. Cuza a proclamat ‘Unirea definitiva a Principatelor’ si tara si-a luat oficial numele de Romania. comanda suprema revenind lui Cuza. o alcatuirea de adunari elective pe baza votului cenzitar care sa aleaga domnii principatelor. Sardinia au recunoscut Unirea Principatelor pe timpul vietii lui Cuza. a lui Alexandru Ioan Cuza.o desfiintarea Regulamentelor Organice. • a fost unificat cursul monetar. agenti diplomatici cu scopul de a interveni pentru recunoasterea Unirii Principatelor. Prusia. • 24 ianuarie 1859 Adunarea Electiva de la Bucuresti a ales pe domn al Tarii Romanesti tot pe Alexandru Ioan Cuza. Cuza a luat masuri pentru desavarsirea unirii in plan administrativ si legislativ si a intreprins o serie de demersuri pentru recunoasterea unirii de catre Marile Puteri. postale si de telegraf. dubla alegere insemnand incalcarea Conventiei de la Paris. • 7 aprilie-17 septembrie 1859 – a avut loc Conferinta de la Paris la care au participat Marile Puteri. Pe plan extern: • Cuza a numit. 41 .

Barbu Catargiu. septembrie 1861 – a avut loc Conferinta de la Constantinopol. vara 1860 – Cuza a trimis Marilor Puteri un memoriu prin care aducea la cunostinta acestora problemele intampinate in guvernarea Principatelor.• • • • • • august 1859 – Imperiul Otoman si Austria au recunoscut. S-a format un nou guvern. Galati. • puterea executiva apartinea domnului. si guvern care dorea adoptarea legii rurale. plateau un impozit de 4 lei pe an) si primari (cei care votau prin delegati si cei care plateau 42 . Proiectul de lege rurala propus de acesta nu imbunatatea situatia taranilor. care avea initiativa legilor. prin care un sfert din suprafata agricola a tarii a trecut in propietatea statului. liberal. aveau peste 25 de ani. • 2 ma 1864 – printr-o lovitura de stat. • puterea legislativa apartinea unei Adunari bicamerale. • 13 martie 1864 – dezbaterea proiectului de lege rurala a dus la izbucnirea unui conflict intre Adunarea Legislativa. pensionarii si intelectualii. 22 noiembrie/4 decembrie 1861 – Sultanul a emis un firman prin care aproba unificarea legislativa si administrativa a Tarii Romanesti si Moldovei pe timpul domniei lui Cuza. a fost asasinat in imprejurari ramase neelucidate. b) 1862-1866: este perioada marilor reforme. Craiova. dubla alegere a lui Cuza. Guvernul conservator condus de Barbu Catargiu era ostil infaptuirii unor reforme care ar fi subminat baza materiala si puterea marilor propietari de pamant. formata din Adunarea Electiva. • 7 februarie 1864 – Legea pentru organizarea puterii armate. dominata de conservatori care se opuneau proiectului. Alegatorii erau impartiti in doua categorii: directi (cei care stiau carte. cu membri numiti de domnitor. 21 si 26 septembrie 1859 – sultanul a emis un firman prin care il recunostea pe Cuza ca domnitor al ambelor Principate. si Corpul Ponderator (Senatul). Iasi. • 13/25 decembrie 1863 – a fost adoptata Legea pentru secularizarea averilor manastiresti. Cuza a dizolvat Adunarea Legislativa si a instaurat regimul domniei autoritare. unde a fost primit cu onoruri de catre sultan. primul ministru. elaborate de Consiliul de Stat. si ele. Domnul avea drept de veto. • adoptarea Statutului Dezvoltator al Conventiei de la Paris. potrivit careia toti barbatii intre 20 si 50 de ani puteau fi chemati la arme in caz de razboi. o noua Constitutie care sporea prerogativele domnului. condus de Mihail Kogalniceanu (11 octombrie1863-26 ianuarie 1865). La 8 iunie 1862. format din specialisti. septembrie 1860 – Vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. cu membri alesi. s-au format 4 divizii la Bucuresti. domnul era Comandantul suprem al armatei. • Adoptarea Legii Electorale care largea participarea la vot prin micsorarea censului.

Patriarhul era ales de un sinod format din trei ierarhi romani. • 1 mai 1865 – Codul de Procedura Penala care excludea pedeapsa cu moartea. cu scopul inlaturarii domnitorului. sub numele de Carol I. si un guvern condus de Ion Ghica. 30 martie/11 aprilie 1866 – Locotenenta Domneasca a citit o proclamatie catre popor prin care recomanda alegerea prin plebicist a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca domnitor al Romaniei. 2/14 aprilie 1866 – a avut loc plebicistul prin care majoritatea romanilor sa pronuntat in favoarea lui Carol I. Politica autoritara a lui Cuza a determinat formarea ‘monstruasei coalitii’ care grupa pe liberali si conservatori. Au fost infiintate gimnazii in orasele mari ale tarii. • 1865 – a fost reorganizata justitia prin infiintarea unor noi instante judecatoresti: Judecatoriile de Plasa. 11/23 februarie 1866 – a fost organizata o lovitura de stat. • 1/13 decembrie 1864 – Legea privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane prevedea independenta Bisericii romanesti fata de Patriarhia din Constantinopol. Nicolae Golescu. devenea obligatoriu si gratuit. • 1 dembrie 1865 – Codul Civil prevedea obligatia casatoriei si a divortului civil. Curtile de Jurati. • 1864 – au fost adoptate legile de organizare administrativa ce prevedeau organizarea teritoriului in comune rurale (conduse de un primar). 30 martie 1866 – dizolvarea Parlamentului. in urma careia Cuza a fost silit sa abdice si sa urmeze calea exilului. Curtea de Casatie. cu care mentinea legatura doar in probleme dogmatice. Curtile de Apel. de patru clase. plaşi (subprefect) si judete (prefect). Rascumpararea era esalonata in 15 ani. care prevedea impropietarirea taranilor prin exproprierea a 2/3 din pamanturile mosierilor. Constitutia din 1866 11/23 februarie – sedinta extraordinara a Parlamentului pentru alegerea unui principe strain. Se desfiintau claca si dijma. • 25 noiembrie/7 decembrie 1864 – Legea instructiunii publice prin care invatamantul elementar. Tribunalele Judetene. • 14/26 august 1864 – a fost adoptata Legea Rurala. Conducerea a fost preluata de o locotenenta domneasca. Cei care nu plateau impozite nu aveau drept de vot.impozite de 48 de lei la sate si intre 80-180 de lei la orase). formata din Lascar Catargiu. Nicolae Haralambie. col. Printul strain. 43 . • Iunie 1864 – Marile Puteri au recunoscut modificarea Conventiei si dreptul principatelor de a-si modifica legile interne. Pamanturile nu puteau fi instrainate timp de 30 de ani.

impreuna cu guvernul. b) Parlamentul: Domnul: puterea legislativa era reprezentata de Domn si de Parlament.29 aprilie/10 mai 1866 – Adunarea Constituanta a votat o proclamatie care exprima vointa romanilor de a fi condusi de principele Carol I din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen. Guvernul. 29 iunie/11 iulie 1866 – adoptarea Constitutiei prin care Romania devenea monarhie contitutionala. care era acceptat de Parlament. format din doua camere (Adunarea Deputatilor si Senatul). .de a acorda amnistii si gratieri. 30 iunie/12 iulie 1866 – juramantul lui Carol I pe Constitutie. era ales prin vot cenzitar. 11/23 octombrie 1866 – Poarta a emis firmanul de investitura a lui Carol I. Romania devenea o monarhie constitutionala ereditara.era seful armatei.numea si revoca ministri. . discuta si aproba bugetul.avea dreptul de a bate moneda. a fost conceputa dupa modelul constitutiei belgiene din 1831. 44 .avea drept de veto. .putea dizolva Adunarea Deputatilor si Senatul. 10/22 mai 1866 – Carol I a depus juramantul de credinta. numele oficial al tarii era Romania. sanctionarea si promulgarea legilor. avea rol de a initia si sanctiona legile. condus de un prim-ministru. . 30 iulie/11 august 1866 – a fost adoptata Legea electorala. Constitutia consfintea drepturile si libertatile cetatenesti si avea la baza principiul separarii puterilor in stat: a) puterea executiva era reprezentata de domn. Constitutia din 1866 a fost prima constitutie romaneasca. .putea declara razboi si incheia tratate. potrivit acestei constitutii. . Domnul avea prerogative largi: . d) puterea judecatoreasca era reprezentata de Tribunale si Curti de Justitie. drept de veto.

. . .Partidul Conservator constituit oficial in 1880 si Partidul National Liberal in 1875. aintrunirilor.a incurajat lupta romanilor din teritoriile aflate sub dominatie straina.monarhul s-a constituit ca un factor de echilibru. prim-ministru I. Principalele institutii ale statului modern roman A. Guvernul reprezenta puterea executiva. prim-ministru Lascar Catargiu.institutie centrala. dupa avere. Pe plan intern: . alteta regala intre 18781881 si. Bratianu. Romania s-a afirmat ca un factor de echilibru in Balcani. .a contribuit la modernizarea structurilor economice.Carol I a fost domn al tarii in perioada 1866-1878.prin participarea la razboaiele balcanice din 1912. in 1883 un tratat secret de alianta. .pentru a inlatura disensiunile dintre liberali si conservatori a introdus sistemult ‘rotativei guvernamentale’. cu caracter defensiv. egalitatea in fata legilor). . . libertatea cuvantului. dupa 1871 s-a instaurat ordinea. Pe plan extern: . A fost adoptata o noua lege electorala care mentinea sistemul de vot censitar. a constiintei. Monarhia .a sustinut cucerirea independentei de stat. cand a murit (in 1881 Romania a devenit regat). martie 1888-octombrie 1895. 45 . guvernare conservatoare.- Constitutie consacra drepturile si libertatile cetatenesti (dreptul la propietate. guvernare conservatoare. 1913. in persoana lui Carol I. C. a presei. rege intre 1881-1914. .deteriorarea relatiilor cu Rusia l-au determinat sa se orienteze spre Puterile Centrale cu care a semnat. jucand rol de arbitru pe scena politica romaneasca. alegatorii fiind impartiti in patru colegii. reprezentata de domn.a incurajat formarea partidelor politice. perioada 1866-1871. martie 1871-martie 1876. aprilie 1876-martie 1888. B. si in urma pacii de la Bucuresti a reusit sa obtina Cadrilaterul de la Bulgaria. care s-au succedat la guvernare. guvernare liberala. perioada de instabilitate politica caracterizata prin schimbarea frecventa a guvernelor: s-au schimbat 10 guverne si au avut loc 20 de remanieri guvernamentale.

interpelari. au avut loc rascoale antiotomane in Bosnia-Hertegovina. Decembrie 1876 – Marile Puteri au organizat o Conferinta la Constantinopol pentru a ajunge la o intelegere in conflictul din Balcani. Septembrie 1876 – intalnirea de la Livadia intre o delegatie romana condusa de I. C. Giurgiu. 19 iulie 1877 – o prima telegrama a Marelui Duce Nicolae cerea regelui Carol I interventia armatei romane la sud de Dunare in sprijinul armatei rusesti. Bechet. Cucerirea independentei de stat a Romaniei 1875-1876 – redeschiderea Chestiunii Orientale. a institutiilor acestuia. iulie 1877 – esecul trupelor rusesti la Plevna. Senatul: senatorii se alegeau dintre persoanele ce aveau cel putin 40 de ani impliniti. 46 . pe o perioada de 8 ani.- In anul 1895 s-a introdus sistemul ‘rotativei guvernamentale’ care prevedea alternarea la guvernare a celor doua partide politice: Partidul National Liberal si Partidul Conservator. intrebari. Parlamentul reprezenta puterea legislativa. Turcia a adoptat o noua constitutie prin care acorda Romaniei statutul de provincie privilegiata a Imperiului Otoman. pe cheltuiala proprie. Rusia ii promitea acesteia anexarea Bosniei si Hertegovinei. ceea ce a determinat Romania sa se apropie de Rusia. Puteau controla activitatea guvernamentala prin anchete. 4 aprilie 1877 – la Bucuresti s-a incheiat Conventia Romano-Rusa care reglementa trecerea armatelor rusesti pe teritoriul Romaniei cu respectarea integritatii teritoriale a statului roman. s-a discutat despre necesitatea unei intelegeri privind trecerea armatei ruse pe teritoriul Romaniei spre Balcani. 9 mai 1877 – proclamarea independentei de stat a Romaniei. era format din doua camere: Adunarea Deputatilor si Senatul. Calarasi. 12 aprilie 1877 – Rusia a declarat razboi Turciei. Bratianu si Tarul Alexandru al II-lea. Adunarea Deputatilor: deputatii erau alesi dintre catatenii care aveau cel putin 25 de ani impliniti. Oltenita. s-a instituit starea de razboi cu Imperiul Otoman. 1876 – Serbia si Muntenegru au declarat razboi Portii Otomane. armata rusa a suferit pierderi foarte mari. C. Rusia dorea sa intervina de partea rasculatilor cu scopul ascuns de a obtine iesirea la Mediterana prin ocuparea stramtorilor Bosfor si Dardanele in urma infrangerii Turciei. Datorita sistemului de vot censitar. 1877 – Conventia de la Budapesta intre Rusia si Austro-Ungaria: in schimbul neutralitatii Austriei. Corabia. au urmat alte doua telegrame (9 august si 19 august 1877). 12-20 august 1877 – trupele romane au trecut Dunarea. motiuni de cenzura. 21 aprilie 1877 – Turcia a atacat orasele romanesti de la Dunare: Calafat. Rusia respingea cooperarea militara a Romaniei la acest razboi. majoritatea parlamentarilor proveneau dintre marii propietari de pamant si burgezie. Bulgaria.

47 . a votat legi favorabile romanilor: . in absenta Romaniei. 1853 – Episcopia Unita de la Blaj a fost ridicata la rang de Mitropolie.limba romana devenea limba oficiala. 9 noiembrie 1877 – trupele romane si ruse au cucerit Rahova. stabilea: . 28 noiembrie 1877 – capitularea turcilor la Opanez. Transilvania a fost anexata la Ungaria. 28 noiembrie 1877 – capitularea Plevnei. Cahul. 1867 – s-a format imperiul dualist Austro-Ungar. Angliei. . 1862 – limba maghiara a devenit limba oficiala in Transilvania printr-o lege a invatamantului.autonomia Bosniei si Hertegovinei. Serbiei si Muntenegrului. Bolgrad). 4 martie 1849 – adoptarea unei Constitutii Imperiale prin care Transilvania depindea direct de Viena. Delta Dunarii si Insula Serpilor. Rusiei. .drepturi politice pentru romani. . . 1 iunie 1878-1 iulie 1878 – a avut loc Congresul de la Berlin cu participarea Germaniei. pentru prima data intrau si romani. Turciei care stabileau: .independenta Romaniei in schimbul acordarii cetateniei romane tuturor supusilor fara deosebire de religie. trupele romane au reusit sa cucereasca reduta Grivita.tratatul era dezavantajos pentru Romania. nemultumea Anglia (care nu isi dorea cresterea puterii Rusiei) si Austro-Ungaria care nu a primit Bosnia si Hertegovina in virtutea acordului semnat cu Rusia la Budapesta.Turcia ceda Dobrogea si Delta Dunarii Rusiei care isi rezerva dreptul de a le schimba pe cele trei judete din sudul Basarabiei (Ismail. . prin care romanii protestau impotriva restrictiilor impuse.egalitatea natiunii romane cu celelalte natiuni din Transilvania. Romanii din afara granitilor Transilvania 1847 – limba germana a devenit limba oficiala. . Frantei. 1863-1864 – Dieta de la Sibiu. Austro-Ungariei. mai 1868 – Pronunciamentul de la Blaj redactat de George Baritiu. 19 ianuarie 1878 – semnarea armistitiului intre Rusia si Turcia la Kazanlâk.independenta de stat a Romaniei. 19 ianuarie – Vidin si Belogradcik s-au predat armatelor romane. Italiei.30 august 1877 – atacul esuat asupra Plevnei. s-a reinstaurat regimul habsburgic. 19 februarie 1878 – Tratatul de la San Stefano semnat intre Rusia si Turcia. 12 ianuarie 1878 – Smardan. . in care.cedarea judetelor din sudul Basarabiei de catre Romania care primea in schimb Dobrogea. romanii si-au pierdut aproape toate drepturile castigate in ceea ce priveste folosirea limbii nationale si a religiei ortodoxe.autonomia Bulgariei care devenea Mare Principat. 1849 – dupa infrangerea revolutiei.

R. Ducatul era condus de un guvernator. cu sediul la Lwow. . . Multe scoli romanesti au fost desfiintate. Provincia era condusa de un guvernator. din Transilvania a parasit pasivismul in favoarea activismului politic deschizand astfel lupta pentru drepturile romanilor si emanciparea lor de sub dominatie straina. 1905 – P. Bucovina 1775 – Anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic cu acordul Portii Otomane. 1867 – o noua Constitutie mentinea autonomia Bucovinei si separa puterea judecatoreasca de cea administrativa. Bucovina s-a desprins de Galitia si a devenit Ducat Autonom. depinzand direct de Viena.Bucovina si-a pastrat autonomia. 1892 – Memorandumul. 48 . 4 martie 1849 – prin Constitutia Imperiala. 1861 – a fost adoptata o noua Constitutie care acorda o serie de drepturi romanilor: .N.a fost interzisa folosirea limbii romane in scoli. . in defavoarea romanilor. careia ii era subordonata Galitia. 1894 – semnatarii Memorandumului din 1892 au fost judecati si condamnati. trecand la Mitropolia din Karlowitz. a fost respins de catre imparatul Franz Iosef I si inaintat Guvernului de la Budapesta. prin intermediul unui capitan cu resedinta la Cernauti. 1896 – au fost adoptate doua legi care prevedeau maghiarizarea localitatilor si introducerea limbii maghiare in scoli ceea ce a dus la inchiderea a foarte multe scoli romanesti. . biserica. dar la insistentele regelui Romaniei Carol I au fost gratiati de imparat. semnat de membrii Partidului National Roman din Transilvania si alte personalitati romanesti.Comitetul Tarii in frunte cu capitanul aveau atributii administrative.puterea executiva apartinea unui guvernator. numit de Viena. cu resedinta la Radauti. limba germana devenind limba oficiala a provinciei. 1881-1895 – s-a desfasurat ‘miscarea memorandista’ ce avea ca scop obtinearea de drepturi pentru romani prin redactarea de memorii adresate Curtii de la Viena. provincia a fost pusa sub o administratie militara.a continuat politica de deznationalizare a romanilor prin actiuni ce vizau invatamantul. a fost dusa o politica de slavizare a provinciei prin sprijinirea aspiratiilor nationale ale ucrainienilor. Limba germana era limba oficiala.12-14 mai 1881 – Conferinta de la Sibiu in cadrul careia partidele politice ale romanilor s-au unit si au format Partidul National Roman din Transilvania adoptand pasivismul ca tactica de lupta impotriva anexarii Transilvaniei la Ungaria.puterea legislativa a fost incredintata Dietei Tarii ai carei mambri alegeau un Comitet al Tarii condus de un Capitan al Tarii. care era reprezentantul guvernului central de la Viena.a fost incurajata stabilirea germanilor si ucrainienilor in provincie. . Atributiile administratiei militarea au trecut asupra Cancelariei Aulice de la Viena. 1876 – Bucovina a fost incorporata Galitiei. . folosita in admninistratie. Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost scoasa de sub jurisdictia Mitropoliei din Iasi.

In restul Basarabiei. 1907 – s-a introdus votul universal ceea ce le-a permis romanilor sa se afirme in Parlamentul de la Viena. printr-o intensa activitate culturala au incercat sa anihileze politica dusa de Viena. 1856 – Tratatul de Pace de la Paris: Moldova a recapatat trei judete din sudul Basarabiei (Cahul. Octavian Goga) doreau implicarea romaniei in razboi alaturi de Antanta pentru eliberarea Transilvaniei. . 1915-1916 – tratative ale Romaniei cu Antanta privind intrarea Romaniei in razboi. s-au format mai multe tabere: • Antantofilii (Nicolae Iorga. Bratianu considera ca Romania trebuia sa intre in razboi intr-un moment care sa permita realizarea unitatii nationale. 49 . provincia era condusa de un guvernator general rus. Carp. limba romana a continuat sa fie folosita in administratie. romanii si-au pastrat limba si obiceiurile. In ajunul primului razboi mondial.romanii bucovineni. 1871 – Basarabia a devenit gubernie a Imperiului Rus. Totusi. a fost pastrata administratia romaneasca. 1878 – Congresul de la Berlin: Rusia a recapatat sudul Basarabiei. rege al romaniei a devenit Ferdinand. societatea politica ‘Concordia’ (1885). UNITATE SI DIVERSITATE IN ROMANIA MARE V. in virtutea tratatului din 1883. C. care a ramas sub stapanirea Rusiei. 1905 – s-a constituit Partidul National Roman. Ismail. Initial. biserica si scoli.1869 – a fost adoptata o lege a invatamantului ce a contribuit la germanizarea fortata a populatiei. Titu Maiorescu) erau pentru intrarea Romaniei in razboi de partea Puterilor Centrale. limba rusa a fost introdusa in administratie. 27 septembrie 194 – moartea regelui Carol I. Basarabia 1812 – prin Tratatul de Pace de la Bucuresti. cu o catedra de limba romana. • Guvernul liberal condus de Ion I. a fost intensificata politica de deznationalizare a romanilor. au fost introduse legile rusesti. V. • Germanofilii (P. Procesul de deznationalizare a romanilor s-a amplificat. Au avut loc dezbateri privind participarea Romaniei la razboi. 1875 – a fost infiintata Universitatea din Cernauti. 1. de deznationalizare a romanilor din Bucovina. A fost infiintata ‘Societatea Arboroasa’. biserica si scoala. P. in Basarabia s-a dezvoltat un curent de renastere nationala. 1828 – a fost emis un act care anula privilegiile initiale ale Basarabiei. Basarabia a fost anexata de Imperiul Rus. Bolgrad). Primul razboi mondial (1914-1918) 1914-1916 – perioada neutralitatii Romaniei 21 iulie 1914 – Consiliul de Coroana din Sinaia a hotarat neutralitatea tarii cu toate ca avea un tratat de alianta incheiat cu Tripla Alianta.

11/24 iulie-19 iulie/1 august – la Marasti. sprijiniti de rusi.4 august 1916 – Trata de alianta incheiat intre Romania. 24 august 1916 – la Turtcaia a avut loc infrangerea armatei romane de catre germani si bulgari.24 iulie/6 august-6/19august – la Marasesti Armata I-a. Iulie-august 1917 – romanii. iar a patra armata a fost mobilizata pentru a apara granita de sud a tarii. in Moldova. Sighisoara.au fost mobilizate pe front 4 armate romane: trei armate romane au trecut la ofensiva in Transilvania. . Rusia. 23 noiembrie-6 decembrie 1916 – armatele Puterilor Centrale au ocupat Bucurestiul si doua treimi din teritoriul Romaniei a intrat sub ocupatie militara. armata romana s-a retras. Franta. septembrie-octombrie 1916 – ofensiva germano-austro-ungara pe frontul Carpatilor – a avut loc retragerea armatei romane pe linia trecatorilor. Gheorghe). 18 februarie/3 martie 1918 – S-a incheiat Pacea de la Brest-Litovsk intre Rusia Sovietica si Puterile Centrale. 50 . cu Puterile Centrale. octombrie 1917 – victoria revolutiei bolsevice a determinat iesirea Rusiei din razboi. Campania din 1917: Iarna 1917 – armata romana s-a refacut cu sprijinul Antantei. frontul armatei romane a cedat. . Armata a II-a a oprit o noua ofensiva germano-austro-ungara.26 iulie/8 august-9/22 august – la Oituz. ajungand pana in apropiere de Sibiu.Dobrogea a fost anexata Bulgariei. 24 aprilie/7 mai 1918 – Tratatul de Pace de la Buftea-Bucuresti. condusa de generalul Eremia Grigorescu si generalul Constantin Cristescu. au respins atacurile germane: . Tezaurul Romaniei a fost depus la Moscova.angajamentul aliatilor nu a fost respectat conform Conventiei Militare (nu au trimis trupe rusesti sa lupte alaturi de romani si nu au efectuat debarcarea de la Salonic). Hunedoara. succes al Armatei a II-a a generalului Alexandru Averescu. . condusi de feldmaresalul von Mackensen. a oprit ofensiva germano-austro-ungara condusa de feldmaresalul Mackensen. Campania din 1916: 14 august 1916 – Romania a declarat razboi Austro-Ungariei. armata romana a ramas pentru a organiza apararea Bucurestiului. Italia (Antanta). care a impus conditii grele Romaniei: . sfarsitul lunii noiembrie 1916 – autoritatile romane s-au retras la Iasi. unde au eliberat mai multe localitati. octombrie-noiembrie 1916 – au avut loc luptele de la Valea Jiului si Valea Oltului. . noiembrie 1916 – batalia de la Neajlov-Arges. Romania a ramas izolata pe frontul de est. Anglia. Frontul s-a stabilizat pe linia Oituz-Siret-Dunare (Bratul Sf.

V. s-a restabilit ordinea. 20 octombrie 1917 – Congresul ostasilor moldoveni din Chisinau a declarat autonomia Basarabiei – s-a constituit Sfatul Tarii ca organ reprezentativ. D. al carui lider era Vasile Goldis. 3/16 octombrie 1918 – imparatul Carol I de Habsburg a lansat apelul ‘Catre popoarele mele credincioase’ pentru federalizarea imperiului – fara sanse. Transilvania 29 septembrie/12 octombrie 1918 – a fost elaborata Declaratia de Independenta elaborata de Oradea. armata romana a fost demobilizata. exploatarii si prelucrarii lemnului. Presedintele Consiliului National Roman si prezident la Congresul General al Bucovinei era omul politic Iancu Flondor. 2 decembrie 1917 – Sfatul Tarii a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca. 29 octombrie/11 noiembrie 1918 – Germania a semnat armistitiu cu Antanta ceea ce a insemnat sfarsitul primului raboi mondial. Constituirea Romaniei Mari Basarabia 1917 – revolutia bolsevica din Rusia – dezmembrarea Imperiului Rus. Germania a instituit monopol asupra titeiului. 9/22 aprilie 1918 – regele Ferdinand I a ratificat unirea Basarabiei cu Romania. Bucovina Octombrie 1918 – infiintarea Consiliului National Roman la Cernauti – organ reprezentativ. Sfarsitul razboiului: Vara 1918 – succese militare ale Antantei. 2. Moldova. presedinte al acestuia a fost ales Ion Inculet.- Austro-Ungaria a preluat o suprafata de 5600 km2 din Muntii Carpati. 21 octombrie/3 noiembrie – capitularea Austro-Ungariei. 24 ianuarie/6 februarie 1918 – Sfatul Tarii a declarat independenta R. 15/28 noiembrie 1918 – Congresul General al Bucovinei a adoptat Declaratia prin care se hotara unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei. 51 . de Partidul National Roman. 28 octombrie/10 noiembrie 1918 – Romania a reintrat in razboi alaturi de Antanta. 1918 – afirmarea principiului autodeterminarii natiunilor – SUA. 21 noiembrie 1917 – Sfatul Tarii si-a deschis lucrarile. 18/31 decembrie 1918 – regele Ferdinand I a ratificat unirea Bucovinei cu Romania. aprilie 1917 – s-a constituit Partidul National Moldovenesc care a coordonat miscarea de eliberare nationala. ianuarie 1918 – interventia trupelor romane in Basarabia impotriva bolsevicilor la cererea Sfatului Tarii. 1918 – dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar. cu varfurile Negoiu. Caraiman. 27 martie/9 aprilie 1917 – Sfatul Tarii a proclamat unirea Basarabiei cu Romania. comertului cu cereale. Ceahlau.

principiile fundamentale ce vor sta la baza organizarii statului. reprezentare politica si administrativa. cu scopul de a elabora tratatele de pace cu statele invinse in primul razboi mondial: .a fost adoptata Rezolutia de Unire (prezentata de Vasile Goldiş) act juridic national ce cosnfintea: unirea Transilvaniei cu Romania. 1/14 decembrie 1918 – inmanarea Actului Unirii regelui Ferdinand I in Sala Tronului. libertate si egalitate confesionala. avand ca presedinte pe Iuliu Maniu. . reforma agrara radicala.Marele Sfat National: organ legislativ avand ca presedinte pe Gh. fara a recunoastea suveranitatea politica. comune) de catre consilii sau garzi nationale romane.a fost prezidata de Gh. .la conferinta au participat reprezentantii a 32 de state. .000 de transilvaneni. 18/31 octombrie 1918 – s-a format Consiliul National Roman Central (CNRC) la Budapesta ca organ politic unic al romanilor din Transilvania. 2/18 noiembrie 1918 – ‘Catre popoarele lumii’ – manifest al CNRC catre opinia publica europeana. in Sala Oglinzilor de la Versailles. orase. libertatea de asociere. libertatea presei. 52 . s-a instituit astfel controlul politic si administrativ romanesc. 11/24 decembrie 1918 – regele Ferdinand I a sanctionat Actul Unirii.18 octombrie 1918 – Declaratia de independenta a fost citita in Parlamentul de la Budapesta de deputatul Alexandru Vaida-Voievod. 19 noiembrie/2 decembrie 1918 – formarea organelor reprezentative provizorii: . Conferinta de Pace de la Paris – Versailles 18 ianuarie 1918 – s-au deschis lucrarile Conferintei de pace de la Paris. libertatea nationala si drepturi egale pentru ‘toate popoarele conlocuitoare’. regim politic si vot universal. Pop de Băseşti (presedinte al Partidului National Roman in perioada 1902-1918). 7/20 noiembrie 1918 – a fost convocata. Pop de Băseşti.Consiliul Dirigent: organ executiv.au participat 1228 deputati alesi si 100. noiembrie 1918 – preluarea puterii locale (judete. 18 noiembrie/1 decembrie 1918 – Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia: . 13/27 noiembrie 1918 – tratative cu reprezentantii guvernului maghiar care au acceptat doar autonomia administrativa. alcatuit din 12 membri (6 din partea Partidului National Roman si 6 din partea Partidului Social Democrat). de intrunire si de opinie. Marea Adunare Nationala la Alba Iulia. pentru data de 1 decembrie.

Guvernul de la Bucuresti se ocupa de problemele de interes general. formarea statului national unitar roman. Dorinta Marilor Puteri de a se amesteca in problemele interne ale statului roman sub pretenta apararii dreptului minoritatilor l-au determinat pe Ion I. 4 iunie 1920 – Romania a semnat Tratatul de la Trianon cu Ungaria prin care Transilvania si Banatul reveneau Romaniei. . Bratianu sa protesteze. cu Austria. Prin tratatele semnate. rasa se bucurau de drepturi si libertati cetatenesti. Tratatele de pace semnate la Paris: 28 iunie 1919 – s-a incheiat Tratatul de la Versailles cu Germania urmat de alte tratate speciale: 10 septembrie 1919 – Tratatul de la Saint-Germain cu Austria. a cerut ca Romania sa fie tratata ca aliata a Antantei in razboi si ca unirea provinciilor istorice cu Romania este rezultatul dorintei populatiei din aceste provincii cerand astfel recunoasterea internationala a unirii. provinciile istorice au avut o administratie proprie. a fost recunoscuta. Transilvania.Bucovina – Secretariatele de Serviciu. indiferent de nationalitate. de catre Marile Puteri. C. George Clemenceau (Franta). pana in 1920: . pentru realizarea unificarii administrative si politice. Bratianu care in sedinta din 1 februarie 1919. . armata. politica externa. El a parasit Parisul si a demisionat din functia de sef al guvernului roman. Bucovina si Basarabia. Wilson (SUA). reprezentanti in guvernul de la Bucuresti. 3. 53 . . 4 iunie 1920 – Tratatul de la Trianon cu Ungaria.Transilvania era condusa de Consiliul Dirigent. prin care era confirmata unirea Bucovinei cu Romania. au fost luate masuri pentru integrarea provinciilor romanesti care s-au unit cu tara.Basarabia – Directoratele.Tratatul de la Saint-Germain. C. Dupa unire. Unificare politica si administrativa Dupa Marea Unire din 1918.Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria. cum erau: finantele. 28 octombrie 1920 – s-a semnat tratatul prin care se recunostea unirea Basarabiei cu Romania.Tratatul minoritatilor: toti locuitorii Romaniei. V. Romania a fost reprezentata la Paris de o delegatie condusa de primul-ministru Ion I. prin care granita statului bulgar ramanea cea fixata in 1913 (Romania recupera Cadrilaterul). 10 decembrie 1919 Romania a semnat: . 27 noiembrie 1919 – Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria. David Lloyd George (Marea Britanie). Vittorio Emmanuele Orlando (Italia). Fiecare provincie avea cate doi. . religie. 10 august 1920 –Tratatul de la Sèvres cu Turcia. si respectiv trei. limba.- conferinta a fost dominata de reprezentantii Marilor Puteri: Thomas W.

30 iulie 1931. alaturi de leul romanesc.separarea puterilor in stat: • puterea executiva – exercitata de rege impreuna cu guvernul: • puterea legislativa – detinuta de Parlamentul bicameral. obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar. a fost adoptata Constitutia care prevedea reorganizarea si consolidarea statului national. ca rege al Romaniei Mari. la Alba Iulia a avut loc incoronarea regelui Ferdinand. Parlamentul a votat legile de ratificare a Unirii. • puterea judecatoreasca – detinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie. 27 martie 1926.caracterul statului national unitar roman. format din Adunarea Deputatilor si Senat. Legea privind organizarea armatei. data de 1 aprilie 1919 (stil vechi) a devenit 14 aprilie (stil nou). a fost adoptata Legea pentru reforma agrara din Provincii. in 1926). Legea unificarii administrativ-teritoriale prevedea organizarea administrativa unitara a teritoriului Romaniei si integrarea teritoriilor unite cu tara. Constitutia din 1923 – prevederi: . 29 decembrie 1919. conduse de prefecti. 1920. au avut loc primele alegeri parlamentare in Romania Mare. 23 iunie 1924. pentru a scoate din circulatie celelalte monede care circulau pe teritoriul tarii. noiembrie 1919. 54 . 17 iulie 1921. avea dreptul de a controla activitatea guvernului. Legea electorala potrivit careia partidul care castiga 40% din totalul voturilor primea 70% din mandate. Legea invatamantului care prevedea organizarea unitara a invatamantului. 14 iunie 1925. realizarea unor reforme democratice precum cea agrara si electorala. a fost adoptat calendarul Gregorian pentru folosirea unui singur calendar pe tot cuprinsul tarii. realizandu-se chiar fuziuni ale acestor partide cu partidele din Provincii (cum a fost fuziunea Partidului Taranesc al lui Ion Mihalache cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu. .In Parlamentul de la Bucuresti au fost alesi si reprezentanti ai romanilor din provincii. Legea pentru definitivarea reformei agrare. 15 octombrie 1922.libertati si drepturi cetatenesti: • libertatea presei. viza redimensionarea loturilor taranesti. Formatiunile politice din Vechiul Regat s-au extins prin crearea de organizatii la nivelul intregii tari. Mandatele ramase erau impartite intre partidele care depaseau pragul electoral de 2%. 26 iulie 1924. s-a realizat unificarea monetara. iar plasa era impartita in comune rurale si urbane conduse de primari alesi. proportional cu voturile castigate. . Teritoiul tarii a fost impartiti in judete. martie 1923. 5/8 martie 1919. Astfel. pentru realizarea acestei reforme si in teritoriile nou integrate Romaniei.

Structuri economice si sociale Teritorial.300 km la 11.• • • • • VI. • Evolutia economica – marcata de urmatoarele etape: 1919-1923 – refacere economica. 55 • . dupa 1933 Germania a devenit principalul partener comercial. o S-au modernizat caile ferate si soselele.000 km2 la 295. o Au aparut noi ramuri industriale. o a avut loc consolidarea propietatilor mici si mijlocii. o Comertul a fost orientat initial spre Franta si Anglia. • Agricultura era ramura de baza a economiei. SOCIETATE. locul al IV-lea in Europa la productia de grau. 1934-1938 – maxima dezvoltare economica. invatamant primar obligatoriu. libertatea intrunirilor. vot universal. o Venitul pe cap de locuitor era 110$ in 1938. Politici economice: o ‘Prin noi insine’ – Partidul National Liberal. o 1933 – Planul de la Geneva a impus control strain asupra finantelor tarii – va fi denuntat in 1934. o Telecomunicatiile au inaugurat telefonia si radiofonia. o s-a realizat reforma agrara.049 km2.4 milioane de tarani cu 6 milioane hectare teren. locul al II-lea in Europa la productia de gaze naturale si aur. o ‘Porti deschise’ – Partidul National Taranesc. Reformele au schimbat vechile structuri sociale: Economia a luat avant in timpul guvernarilor liberale: o 1922-1928: crestere economica. Caile ferate s-au dezvoltat de la 4. o Romania ocupa locul I in Europa la productia de petrol si locul al VI-lea in lume. STAT. CULTURA VI. au fost impropietariti 1. suprafata Romaniei a crescut de la 137.000 km. 1. 1924-1928 – ascensiune economica. 1929-1933 – criza economica. egalitatea in fata legii. garantarea propietatii. o 1934-1937: dezvoltare maxima. o suprafata arabila s-a dublat.

o 15 octombrie 1922 – Regele Ferdinand si Regina Maria au fost incoronati la Alba Iulia.9%. maghiari – 7. In 1925 a ramas cu Elena Lupescu in Anglia. ca suverani ai Romaniei Mari. Regimul politic din Romania intre 1918-1938 Monarhia: 1914-1927 – rege al Romaniei ai fost Ferdinand: o prestigiul monarhiei a crescut datorita prezentei suveranilor pe front in primul razboi mondial. o greva ceferistilor si petrolistilor din februarie 1932. era printul mostenitor al Romaniei. o Muncitorimea – crestere numerica. s-a afirmat pe plan politic. • VI. desavarstirii unirii. fiica regelui Greciei. banci.9% . 2. o greva de la Lupeni din august 1929. infaptuirii reformei agrare. o Burghezia in ascensiune.1% Minoritati nationale: romani – 71. tigani – 1%. o printul Carol al II-lea.9%. o greva generala din octombrie 1920. evrei – 4%. germani – 4. o Intelectualitatea – purtatoare a progresului.Societatea: o 1930 – Populatia rurala 78. casatorit cu Elena. o Taranimea – cea mai numeroasa forta de munca. a dominat viata politica si culturala. • Conflicte sociale: o greva tipografilor din decembrie 1918. comert). 56 . s-a afirmat pe plan economic si politic (industrie. iar in 1926 a renuntat la prerogativele de print mostenitor. angajata in consolidarea Romaniei mari. grupata in marile orase.1%.urbana – 20. o Marii propietari funciari (boierii) au pierdut puterea economica.

Carol al II-lea a devenit rege al Romaniei iar criza dinastica s-a incheiat. 1927-1930 – Rege al Romaniei a devenit Mihai care era minor. Vintila Bratianu (1927-1930).Partidul National Liberal – a fost condus de I.unele partide si-au continuat activitatea (Partidul National Liberal. motiv pentru care prerogativele regale erau exercitate de o regenta formata din Principele Nicolae de Hohenzollern. A scazut prestigiul monarhiei. I. .In perioadele de criza economica partidele s-au scindat. Print mostenitor a devenit Mihai. in perioadele de avant economic s-au regrupat. o in 1927 a murit regele Ferdinand. Partidul German. Bratianu. Ion I. . Duca (1930-1933. Pana in anul 1938 acesta a intreprins actiuni pentru discreditarea partidelor politice si instaurarea unui regim de dictatura personala in anul 1938. Partidul Nationalist Democratic).Unele partide au fuzionat: Partidul Taranesc si Partidul National au format Partidul National Taranesc (1926). . Popularitatea acestui partid a scazut datorita masurilor luate grevelor si manifestatiilor.Partidul Conservator a disparut de pe scena politica. Partidul Poporului). Miron Cristea – Patriarhul Romaniei. . Partide de dreapta: .dupa 1918 au aparut partide noi (Partidul Taranesc.Partidul Social-Democrat din Romania – s-a format la 7 mai 1927 si a avut la lideri pe George Grigorovici si Constantin Titel-Petrescu. fiul lui Carol.In general viata politica a fost dominata de PNL si PNŢ. Liderul partidului.In provinciile istorice unite in 1918 au existat partide politice proprii. Bratianu (1933-1947).Au aparut partide ale minoritatilor: Partidul Maghiar. . revenirea lui Carol in tara. Gheorghe Buzdugan – Presedintele Inaltei Curti de Casatie. 57 .o 1926-1930: criza dinastica determinata de renuntarea la tron a lui Carol. . . G. Iuliu Maniu (1937-1947). . Acest partid a dominat scena politica romaneasca mai ales in perioada 1918-1928 (decada bratienista). s-a bucurat de succes datorita popularitatii conducatorului partidului. C. Ion Mihalache (1933-1937). I.Partidul Poporului (Liga Poporului) – fondat la 1 aprilie 1918 de Alexandru Averescu. Partide de stanga: . Acest partid a fost condus de Iuliu Maniu (1926-1933).Partidul National Taranesc – s-a format la 10 octombrie 1926 prin fuziunea Partidului Taranesc condus de Ion Mihalache condus cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu. asasinat). Dinu I. C. Partidul Evreiesc. a avut o influenta foarte mare asupra regelui Ferdinand. Bratianu (19091927). . 8 iunie 1930 – restauratia carlista. Partidele politice . cand s-a aflat la guvernare. C.

Cuza.guvernarea taranista: 1928-1933. instrument al intereselor Uniunii Sovietice.optiuni democratice: liberalismul. 3. legi pentru conversiunea datoriilor agricole.a compromis partidele politice. Avea ca lideri pe Gheorghe Cristescu. . Sfarsitul regimului parlamentar. C. a avut pe lider Corneliu Zelea Codreanu. A. rolul predominant trebuia sa apartina burgheziei. 58 . imprumuturi de la banci straine. La alegerile parlamentare din 1937. fascismul. taranimea trebuia sa conduca societatea. Stefan Foris. perioade de stabilitate politica alternand cu cele de instabilitate: . In timpul guvernarii liberale au fost adoptate o serie de legi cum au fost: Constitutia. taranismul.s-a inconjurat de o camarila regala. a sustinut politica ‘portilor deschise’ capitalului strain. Intre 1918-1938 s-au succedat 24 de guverne. Legea Invatamantului. Legea Electorala. Pierderile teritoriale din 1940 Carol al II-lea (1930-1940) a incercat sa instaureze un regim de dictatura personala: . Dupa 1930 a avut loc o ascensiune a extremismului de dreapta care a reusit sa castige tot mai multi adepti. Legea pentru unificare administrativa.guvernare liberala: 1922-1928 si 1937-1938. • de stanga: o Partidul Comunist Roman.a incercat sa formeze guverne de uniune nationala (guvernul IorgaArgetoianu 1931-1932). Liberalismul: doctrina PNL a sustnut faurirea unei economii capitaliste prin forte proprii.58% din voturi. PNL a guvernat intre 1922-1928 si 1937-1938. a coincis cu criza economica mondiala. Guvernarile PNŢ din perioada 1929-1933 au coincis cu marea criza economica si au vizat reducerea efectelor crizei economice. In 1930 a fost creata Garda de Fier.optiuni autoritare: comunismul. . In 1924. Taranismul: doctrina PNŢ a sustinut ca baza economica a tarii este propietatea taraneasca. protejarea bogatiilor tarii. Partidul Comunist a fost scos in afara legii. VI. legionarii au ocupat locul al III-lea cu 15. .Partidele extremiste: • de dreapta: o Liga Apararii National Crestine – a fost infiintata la 24 martie 1923 de prof. s-a format la 8 mai 1921. Au luat masuri pentru redresarea economica a tarii: stabilizare monetara. limitarea patrunderii capitalismului strain. Activitatea parlamentara si guvernamentala Politica in perioada interbelica a fost dominata de lupta intre democratie si autoritarism: . politica ‘prin noi insine’ viza protejarea burgheziei romanesti. . o Legiunea Arhanghelului Mihail – infiintata la 24 iunie 1927.

VI. regele l-a insarcinat cu formarea guvernului pe O. a fost creat Frontul Renasterii Nationale. a fost adoptata o noua lege administrativa. ca partid unic. Bucovina si Tinutul Herta.  30 august 1940 – prin Dictatul de la Viena. 28 decembrie 1937. septembrie 1940. Goga. cat si cea legislativa. s-a constituit un nou guvern de ‘uniune nationala’ condus de patriarhul Miron Cristea. noiembrie 1940 – asasinatele politice au adancit conflictul dintre Antonescu si legionari. om politic lipsit de personalitate. 6 septembrie 1940 – Carol al II-lea a abdicat in favoarea fiului sau Mihai I. dictatura lui Carol al II-lea s-a prabusit datorita pierderilor teritoriale suferite de Romania in 1940:  28 iunie 1940 – URSS a rapit Basarabia. Romania era obligata sa cedeze nord-vestul Transilvaniei catre Ungaria. 11 februarie 1938. a fost adoptata o noua Constitutie potrivit careia regelui ii reveneau atat puterea executiva.  7 septembrie 1940 – s-a semnat Tratatul de la Craiova care prevedea cedarea Cadrilaterului in favoarea Bulgariei. 16 decembrie 1938. Parlamentul avand doar un rol decorativ. au fost introduse cenzura si starea de asediu. Parlamentul a fost dizolvat. 59 . Romania in al II-lea razboi mondial I. ianuarie 1938. Perioada 6 septembrie 1940-23 august 1944 Ion Antonescu – seful statului 4 septembrie 1940 – Ion Antonescu a fost numit sef de guvern.- guvernul Tatarascu a fost un instrument al regelui. guvernul Goga a fost inlaturat si a fost instaurat regimul de autoritate monarhica a lui Carol al II-lea. au fost dizolvate partidele politice. 24 ianuarie 1941 – Ion Antonescu a instaurat dictatura militara. 14 septembrie 1940 – Romania s-a proclamat stat national legionar. lovitura de stat. 21-23 ianuarie 1941 – rebeliunea legionara a fost infranta. 30 martie1938. la alegerile parlamentare din 1937 nici unul din partidele politice nu a reusit sa castige peste 40% pentru a putea guverna. 14 august 1938. a guvernat prin decrete-legi. 10 februarie 1938. 4. 27 februarie 1938. Regele avea atributii decorative.

I. Moldovei cu aprobarea lui I. 9 octombrie 1944. 12 septembrie 1944 – delegatia romana la Moscova a semnat Conventia de armistitiu cu Natiunile Unite. II. 60 . Ion Antonescu a ordonat trecerea Nistrului pentru distrugerea totala a bolsevismului: 16 octombrie 1941 – a fost cucerita Odessa. Romania s-a alaturat Germaniei pentru a recupera teritoriile rapite de URSS in 1940. Puterile Aliate (Anglia. 20 august – sovieticii au declansat ofensiva pe frontul IasiChisinau. Comunistii au creat stare de confuzie pentru a ajunge la putere. Conform acestei intelegeri influenta sovietica in Romania era de 90%. URSS) au solicitat capitularea neconditionata a Romaniei. Partidul National Taranesc.venirea lui Ion Antonescu la putere a orientat Romania spre Germania. Partidul Social-Democrat si Partidul Comunist Roman au format Blocul National Democrat care urmarea inlaturarea lui Antonescu si scoaterea Romaniei din razboi. chemat la palat de regele Mihai. 23 noiembrie 1940 – Romania a aderat la Pactul Tripartit. Hitler a facut presiuni asupra lui I. Iuliu Maniu a purtat si el tratative pentru o pace separata. Franta). Antonescu s-au purtat tratative secrete pentru incheierea pacii cu Natiunile Unite. Antonescu pentru continuarea razboiului dincolo de Nistru. Partidul National Liberal.30 decembrie 1947 10 iunie 1944. 23 august 1944 – Ion Antonescu. 23 august 1944. Armata Rosie sovietica a trecut la contraofensiva invadand N. URSS. in aprilie 1944. PCR a actionat pentru crearea unui sistem de aliante a fortelor de stanga. a participat la batalia Stalingradului. 22 august 1941 – Ion Antonescu a devenit maresal. SUA. Anglia. august-decembrie 1944 – guvernul condus de generalul Constantin Sanatescu. armata romana a participat la luptele din Crimeea. Perioada 23 august 1944. a fost arestat impreuna cu membrii guvernului. 22 iunie 1941 – Germania a atacat URSS. pana la 26 iulie 1941 au fost eliberate teritoriile rapite de URSS. Antonescu nu a acceptat conditiile impuse de sovietici. Moscova – Stalin si Churchill au impartit zona Balcanica. Romania a redevenit monarhie constitutionala. ora 22:00 – a fost citita ‘Proclamatia regelui catre tara’ prin care se anunta iesirea Romaniei din alianta cu Germania si alaturarea de Natiunile Unite (SUA.

Contradictiile industrializarii 61 . partidele politice au fost interzise si opozitia lichidata. Tatarescu si gruparea taranista a lui Anton Alexandrescu. epurarea aparatului de stat de opozanti. Comunistii au fost sprijiniti de armata sovietica. 23 martie 1945 – s-a infaptuit reforma agrara pentru atragerea taranilor (din 1949 s-a declansat campania de colectivizare). Obstructionarea campaniei electorale a opozitiei.6 decembrie 1944-28 februarie 1945 – guvernul Nicolae Radescu. au fost suprimate ziarele de opozitie. Arestari in randul opozitiei. ECONOMIA SI SOCIETATEA IN PERIOADA COMUNISTA VII. Reprezentantii occidentali acreditati la Bucuresti n-au sprijinit fortele democrate si pe regele Mihai. ‘greva regala’ declansata de rege ca protest impotriva guvernului Groza. au fost create lagare de detinuti. in guvern a intrat gruparea liberala a lui Gh. VII. Romania a fost proclamata Republica. s-a sfarsit prin introducerea in guvern a doi reprezentanti PNL si PNT. 1. In 10 februarie 1947 la Paris s-a semnat Tratatul de pace cu Natiunile Unite. 30 decembrie 1947 – Abdicarea fortata a regelui Mihai. au fost infiintate tribunalele populare. au fost infiintate sovromurile. Electoratul a votat pentru partidele istorice. PCR a ramas partid politic unic. Groza a anuntat si organizat alegeri libere – alegerile parlamentare din noiembrie 1946. politia si jandarmeria comunista. 6 martie 1945-30 decembrie 1947 – guvernul Petru Groza – inceputurile comunismului. Comunistii au trecut la un nou val de arestari. 20 august 1945-8 ianuarie 1946. Comunistii au obtinut victoria falsificand alegerile parlamentare.

Transfagarasanul.S. In romania au functionat pana in 1956. concepute dupa model sovietic. Acestea functionau in domeniul petrolului. Economia romaneasca a fost orientata spre industrializare.). care urmarea exploatarea economica a tarii). mai intai anuale (1949-1950). a intregului popor.). carbunelui.A. a fost creat Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER). insotita de terorizarea celor ce se impotriveau. de asigurari si de transport care urmarea distrugerea propietatii private si constituirea proprietatii comuniste. 7 oilie 1945 – a fost infiintat primul Sovrom (societate economica mixta romanosovietica. Economia romaneasca a suferit mutatii profunde prin desfiintarea relatiilor capitaliste si subminarea bazei sociale a acesteia. miniere. prin confiscarea averilor si arestari. procesul de colectivizare incheindu-se in 1962. chimica. s-a procedat la centralizarea economica si introducerea planurilor. si agricultura a fost subordonata statului comunist. Politica de industrializare fortata a economiei romaniei s-a dovedit a fi falimentara. etatizarea bancilor. gazelor.-uri. deportari. siderurgica. primul plan aplicat intre anii 1951-1955. 2. devenite in 1966 Cooperative Agricole de Productie (C. pentru controlul economiei. care trebuia desfiintata. transport.11 iunie 1948 – a fost adoptata Legea pentru nationalizarea intreprinderilor industriale. VII. pentru realizarea unor proiecte marete cum ar fi Canalul Dunare-Marea Neagra. dezvoltandu-se in special industria grea: constructoare de masini. Au fost create Gospodarii Agricole Colective (G. au fost infiintate primele G. Industrializarea fortata s-a realizat cu investitii uriase. 62 . cand Romania. care avea ca scop subordonarea si controlarea economiei statelor membre de catre URSS. Industrializarea s-a accentuat dupa anul 1946.). In cadrul procesului de colectivizare. Colectivizarea agriculturii s-a realizat prin deposedarea fortata a taranilor de pamant. purtandu-se o lupta acerba cu chiaburimea (tarani instariti).C. Casa Poporului. Colectivizarea si impactul ei asupra statului romanesc Paralel cu industria. burghezia. Ignorandu-se legea cererii si ofertei.000 de tarani au fost inchisi in inchisorile comuniste. ostila Planului Valev ce prevedea includerea tarii intr-un complex agricol ce cuprindea si teritoriii din Uniunea Sovietica si Bulgaria. 20 decembrie 1956 – etatizarea Bancii Nationale. Peste 80. etc.P.).S. devenite mai tarziu Intreprinderi Agricole de Stat (I. s-a detasat de Moscova. si Gospodarii Agricole de Stat (G. Nationalizarea intreprinderilor.C. etc. Iulie 1953. apoi cincinale.A.A.A. 96% din suprafata arabila a tarii a fost inclusa in gospodariile agricole. pentru construirea si sustinerea de colosi industriali (Combinatul Siderurgic de la Galati). organism economic constituit din toate statele din blocul comunist. etc. etc. sovietizarea economiei romanesti..A. bancare. 16 sovromuri. Ianuarie 1949. cooperativizarea agriculturii au fost actiuni menite sa subordoneze intreaga economie nationala statului comunist.

Ramnicu Sarat. Partidele politice au fost desfiintate: • la 30 iulie 1947 a fost dizolvat Partidul National Taranesc. ai carei membri erau desemnati de catre membrii partidului unic. Aiud.I. Lucretiu Patrascanu fiind lichidat in 1954. intreaga putere apartinand PMR. multi murind din cauza conditiilor inumane. Gheorghiu Dej. Gh.Prin subordonarea agriculturii statul putea sa impuna tipurile de culturi ce urmau a fi cultivate si preturile produselor agricole. • Partidul National Liberal a fost desfiintat in acelasi an. VII. DOMINATIA IDEOLOGICA SI REPRESIUNEA POLITICA VIII. in frunte cu Gh. 63 . 1. monopolul ideologic si ‘productia culturala’ 1.000 de oameni. judecati ca ‘dusmani ai poporului’ si exterminati in lagare de munca si inchisori. La Canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchisi 80. • Consfintea regimul monopartidic. februarie 1948 – s-a infiintat Partidul Muncitoresc Roman prin unificarea PCR si PSD. Gheorghiu Dej si-a inlaturat toti rivalii. • 22 ianuarie 1949 – a luat nastere Militia ‘populara’. In armata romana au intrat ofiteri sovietici ce supravegheau activitatea militarilor romani de cariera. • Prin desfiintarea parlamentului. dupa modelul celei sovietice din 1936: • A fost instituit regimul democratiei populare. organul suprem legislativ devenea Marea Adunare Nationala. inventarul agricol folosit. Gh. La Pitesti au fost ‘reeducati’ elevii si studentii. • A fost desfiintat principiul separarii puterilor in stat. Lucian Blaga. prin desfiintarea Politiei si Jandarmeriei. Radu Rosetii. munca ineficienta. Productivitatea agricola scazuta. la Sighet. dezinteresul taranilor si migrarea acestora la oras au avut ca efect agravarea problemelor economiei romanesti. Parhon). • Organele de conducere a statului erau: Prezidiul Marii Adunari Nationale (presedinte al prezidiului a fost numit C. Fostii demnitari au fost inchisi. Gheorghiu Dej indeplinind functia de vicepresedinte al Consiliului. Ion Mihalache. In numele luptei de clasa impotriva burgheziei au murit Iuliu Maniu. Pitesti. 13 aprilie 1948 – a fost adoptata Constitutia Republicii Populare Romane. Pentru impunerea noului regim politic. Ana Pauker si Vasil Luca. condus de Petru Groza. Regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1948-1965) 30 decembrie 1947 – Proclamarea Republicii Populare Romane (stat totalitar). Gherla. comunista. comunistii s-au sprijinit pe politia politica (securitatea): • 30 august 1948 – a fost infiintata Securitatea. au fost torturati sau trimisi spre exterminare la Canalul Dunare-Marea Neagra. Regimul politic. si Consiliul de Ministri.

• 1948 – a fost adoptata ‘legea invatamantului’. Regimul national comunist (Nicolae Ceausescu. Biserica a fost subordonata autoritatilor statului totalitar. • religia ca obiect de studiu a fost inlocuita cu istoria Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. • a fost introdusa cenzura si au fost interzise publicatiile necomuniste. 2. Gheorghiu Dej. Prezidiul Marii Adunari Nationale a fost desfiintat.In cultura s-a incercat modificarea culturii nationale si a fost adoptat modelul sovietic ‘proletcultist’: • Istoria nationala a fost rescrisa conform conceptiei marxist-leniniste.A. . unde s-a hotarat: . Politica externa: • 25 ianuarie 1949 – Romania a intrat in CAER.Transformarea functiei de prim-secretar in cea de secretar general al partidului.schimbarea denumirii partidului. consfintea rolul conducator al partidului comunist. Biserica Greco-Catolica a fost silita sa se uneasca cu cea Ortodoxa. • 27 iulie 1956 – tara noastra devine membra UNESCO. alaturi de celelalte state comuniste. • 14 decembrie 1955 – Romania a fost primita in ONU.. • iunie 1958 – trupele sovietice s-au retras din Romania. 21 august 1965 – a treia Constitutie comunista: a fost proclamata Republica Socialista Romania. liberalizare: 22 martie 1965. Presedinte a Consiliului a devenit Gh. . aflat sub controlul M.Congresul al IV-lea al PMR sa devina Congresul al IX-lea al PCR.N. 64 . 19-24 iulie 1965 – Congresul al IV-lea al PMR. • Romania a respins ‘Planul Valev’ care urmarea sa faca din Romania si Bulgaria o zona agricola in interiorul URSS. 1965-1989) Regimul politic in evolutie cunoaste patru perioade: a) Perioada 1965-1974. • 14 mai 1955 – Romania a semnat ‘Tratatul de prietenie. fiind adoptata denumirea de Partidul Comunist Roman. • Romania a inceput sa se detaseze de URSS. cu prilejul Conferintei tarilor comuniste de la Varsovia. S-a creat astfel. modificata dupa modelul celei sovietice. instrument de mentinere a acestor state in sfera de influenta sovietica. 24 septembrie 1952 – a fost adoptata a doua constitutie comunista. cooperare si asistenta mutuala’. relativa destindere. un bloc politicomilitar al statelor comuniste. cu geografia URSS. • a fost promovat ateismul stiintific si a inceput prigoana impotriva Bisericii. Ceausescu a fost ales prim-secretar al CC al PCR. A fost creat Consiliul de Stat ca organ suprem. sub tutela URSS.

• a fost permisa circulatia peste granita. fiind adeptul ‘socialismului dinastic’. Germania. • a fost vizitat de lideri occidentali: Charles de Gaulle (1968). asimilarea functiei administrative cu cea din partid. S-a incercat a anumita destindere: Pe plan intern: • a fost incurajata propietatea particulara. Richard Nixon (1969). Pe plan extern: • 21 august 1968 – intr-un miting. b) Perioada 1974-1980 • 1974 – Nicolae Ceausescu a devenit Presedinte al Republicii Socialiste Romania. la Bucuresti. Casa Poporului). • invatamantul a fost pus pe baze nationale. martie 1974 – MAN l-a ales pe Nicolae Ceausescu presedintele Republicii Socialiste Romania. • sistemul ‘rotirii cadrelor’. Au fost luate masuri care au accentuat starea de nemultumire: 65 . • Criza alimentara determinata de plata datoriilor in alimente si infometarea populatiei. • si-a consolidat pozitia politica. Gheorghiu Dej. Gerald Ford (1975). au fost eliminati unii lideri comunisti. a criticat abuzurile lui Gh. • 1967. • Seceta de 1983. • cultul personalitatii a fost sprijinit cu ajutorul unei vaste ofensive ideologice si propagandiste. • au fost construite locuinte in propietate personala. combinate siderurgice. Gheorghiu Dej.9 decembrie 1967 – Ceausescu a devenit Presedinte al Consiliului de Stat. i-a permis sa creeze un grup de sustinatori si sa controleze absolut orice manifestare rivala. • Lipsa de valuta. • au fost reabilitate unele victime din perioada lui Gh. a lansat ‘tezele din iulie’ in care se pronunta pentru orientarea nationalista. • literatura a fost mai putin cenzurata. a plasat in posturi cheie rudele si membrii familiei. a vizitat China si Coreea de Nord. au fost reluate relatiile cu R. • aprilie 1968. Romania a refuzat interventia militara si a castigat simpatia occidentului. • Construirea de complexe industriale ce consumau multa energie. • 6 iulie 1971. • Criza petrolului. • 1-9 iunie 1971. a condamnat interventia militara in Cehoslovacia a statelor semnatare ale Pactului de la Varsovia. • a inceput constructia unor obiective industriale grandioase (Canalul DunareMarea Neagra.F. c) Perioada 1980-1987 Au aparut semnele crizei economice determinata de: • Dezvoltarea fortata a industriei.

• Nivelul de trai a scazut. etatizarea bancilor si colectivizarea agriculturii. d) Perioada 1987-1989 • Criza regimului s-a adancit. Pentru a inabusi orice manifestare ostila. bancherilor. intelectualilor. Dinu C. • Decizia de a achita datoria externa de 11 miliarde de dolari. In numele luptei de clasa impotriva dusmanilor poporului (burghezia. miscarea de la Brasov. • 1989 – in Europa au cazut regimurile comuniste. • Propunerile lui Gorbaciov de democratizare si restructurare (Perestroika) au fost respinse de Ceausescu. Ana Blandiana. aceste doua instrumente ale regimului comunist au arestat. • Greve si demonstratii: august 1977. au criticat cultul personalitatii si politica lui Ceausescu. etc. etc. lagare de munca.). Desfiintarea regimului politic democratic cu institutiile sale. au fost create instrumentelor represiunii: • Directia Generala a Securitatii Poporului (Securitatea).• Demolarea unor biserici. • Ministerul Afacerilor Interne. decembrie 1948. Dupa moartea lui Stalin. Au avut loc manifestari de protest: • Fenomenul disidentei – intelectuali precum Doina Cornea. Desfiintarea propietatii private pentru constituirea propietatii statului comunist. menite sa-i dicrediteze si sa-i extermine in inchisori. 2. Giurgescu. • Introducerea cartelelor si ratiilor alimentare. in 1953. Securitatea si presiunea politica Impunerea regimului politic comunist a determinat reactii puternice din partea romanilor din toate categoriile sociale. iar in 1962 inchisorile politice au fost deschise fiind eliberati un numar de 4. Au fost prinsi si arestati la Targoviste. Mircea Dinescu. • s-a format Frontul Salvarii Nationale. dizolvarea partidelor politice au fost insotite de actiuni indreptate impotriva liderilor politici ai vremii. iar la 15 noiembrie 1987. • Ceausescu nu a renuntat la putere – Congresul al XIV-lea al PCR l-a reales in functia de Secretar General. VIII. nationalizarea intreprinderilor. au determinat reactii in randul taranilor. consilieri sovietici au fost trimisi in Romania cu scopul supravegherii si coordonarii activitatii acestora. chiaburimea. la 30 august 1948. greva minerilor din Valea Jiului. deportat si 66 . burgheziei mari si mici.660 detinuti politici. • Sistematizarea satelor. • 22 decembrie 1989 – cuplul dictatorial Ceausescu a fugit din Bucuresti. represiunea a scazut in intensitate. Intre 198-1958. Au fost redactate scrisori de protesc citite la postul de radio ‘Europa Libera’. la 30 august 1948. Paul Goma. • Militia Populara. In aceasta perioada represiunea a luat forme din cele mai violente. Vlad Georgescu.

Suceava. legionari. criza regimului comunist de mai tarziu. Arad..000. apoi. in Dobrogea. Gheorghe Bratianu. in Muntii Apuseni. fascisti. tarani. Printre conducatorii acestor grupari se numarau: colonelul Gh. Vrancea. etc. in Gorj. Mihail Manolescu. executat in 1945. memorii. Mircea Vulcanescu. sau supusi exterminarii la Canalul Dunare-Marea Neagra.000 au primit domiciliu obligatoriu. etc. Printre victime se numara si tinerii cu origine nesanatoasa din detasamentele de munca. Ion Diaconescu. Constantin Bratianu. conform statisticilor.000 de oameni calificati ca tradatori. in Vrancea. 3. la care au participat peste 20. Teleorman. au fost arestati 60. • Rezidenta pasiva – mascata prin calitatea de membru de partid. si-au manifestat opozitia fata de politica comunista. tarani. preoti. • Peste 100.000 de muncitori. STATUL SI SOCIETATEA CIVILA DUPA 1989 67 . legionari. fosti ofiteri de armata. Ion Gavrila. IX.condamnat la moarte un numar foarte mare de intelectuali. generalul Aurel Aldea. Gherla. Ion Mihalache. • Greve si demonstratii – greva minerilor din Valea Jiului. Arsenescu.. Ei au fost anchetati. au fost in numar de 80.000 fiind inchisi. Mosoiu. Gruparile erau sprijinite de locuitorii din aceste regiuni.000 de familii au fost deportate in Baragan. Au existat victime ale represiunii si in randul comunistilor. ocupatia sovietica. Acestia au redactat scrisori. desfiintarea propietatii private. Aceste grupari au activat in Maramures. victime ale colectivizarii. Forme de rezistenta anticomunista Impunerea regimului politic comunist.. VIII. Rezistenta anticomunista a imbracat diferite forme: • Rezistenta armata – organizata intre 1949-1956 in Muntii Carpati prin constituirea unei grupari (10-40 de persoane). din 15 noiembrie 1987. in Oltenia. in Muntii Fagaras. cum a fost Lucretiu Patrascanu. fratii Arnautoiu. • Disidenta – prin care un numar mare de intelectuali precum Paul Goma. In perioada 1948-1964. Giurescu. Corneliu Coposu. • Rascoale declansate – in perioada colectivizarii: in iarna 1949-1950. Constantin C. formate din fosti membri taranisti si liberali. generalul Gh. Intre 1948-1953. Vlad Georgescu. din august 1977 si miscarea de la Brasov. in Neamt. in Muntii Banatului (condusa de generalul Uta). au cazut victime regimului de represiune aproximativ jumatate de milion de oameni: • Peste 400. Titel Petrescu. fratii Tubulea. etc. unele dintre ele fiind citite la posturile de radio ‘Vocea Americii’ si ‘Europa Libera’. Taranii chiaburi arestati. Bihor si in 1958-1959 in Olt. intelectuali. Ana Blandiana. etc. Fostii lideri politici si oameni de cultura au fost inchisi la Sighet. Ramnicu Sarat. inarmate. sovietizarea tarii. fratii Croitoru. Ialomita. au determinat aparitia miscarii de rezistenta anticomunista. arestati. studenti. • Peste 50. Mihai Botez. Arad. oameni politici. Mircea Dinescu. expulzati peste granita. Constantin Argetioanu. Victime ale fortelor de represiune au fost: Iuliu Maniu.

• 17 decembrie 1989 – Ceausescu a cerut interventia in forta. castigate de FSN. • Mai 1990 – alegeri parlamentare. • s-au produs confruntari intre demonstranti si autoritati in orasele Brasov. Intr-un discurs televizat a catalogat demonstrantii de la Timisoara drept huligani si fascisti. avand ca pretext evacuarea pastorului Lazlo Tokes. Sibiu. • 22 decembrie 1989 – Ceausescu a organizat un nou miting – la ora 12:00 a fost nevoit sa fuga. • 21/22 decembrie 1989 – noaptea s-a tras in multime. • A doua mineriada a inlaturat guvernul Petre Roman. contra demonstritiilor din Timisoara. Context si consecinte • Cauza principala a caderii lui Ceausescu a fost esecul economic al regimului politic totalitar. • 22 decembrie 1989 – conducerea a fost preluata de Frontul Salvarii Nationale (FSN). • 20 decembrie 1989 – Ceausescu s-a intors din Iran. • Iunie 1990 – prima mineriada a pus capat fenomenului ‘Piata Universitatii’. • revolutia anticomunista a fost violenta: au murit 1104 oameni. direct. egal. Revenirea la democratie • 1990 – cadrul geopolitic s-a schimbat. o supusa referendumului national (8 decembrie 1991). • 16 decembrie 1989 – la Timisoara – revolta. • in Europa comunismul s-a prabusit. R. soldat cu 122 de morti. Blgaria si Cehoslovacia. Institutiile statului de drept Decembrie 1989. Ungaria. vot universal. liber exprimat. • 25 decembrie 1989 – cuplul Ceausescu a fost executat. Arad.D. Cluj. 68 . 1.IX. • 9 februarie 1990 – conducerea a fost preluata de Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN). • in Timisoara fortele de ordine au provocat un masacru. • 13 decembrie 1991 – a fost adoptata Constitutia: o a intrat in vigoare abrogand Constitutia din 1965. • In Romania s-a trecut la pluralism politic si economia de piata. au fost operate arestari. • In plan extern s-a incercat integrarea in NATO si UE. • 1989 – in Europa au cazut guvernele comuniste din Polonia. • URSS s-a dezmembrat. Germana. • Manifestatii anticomuniste in Piata Universitatii – Bucuresti. secret. o elaborata de o putere constitutionala aleasa prin alegeri generale. dupa care a plecat in Iran. • 21 decembrie 1989 – mitingul din fata CC al PCR s-a intors impotriva s-a.

organizarea armatei. libertatea individuala. Institutiile statului de drept: 1. Presedintele Ales prin vot universal. • Functia suprema in stat este detinuta de presedintele Romaniei. • divergente in coalitie privind retrocedarea propietatilor si modalitatile de privatizare. • nivelul de trai a scazut. • Puterea legislativa este detinuta de un Parlament bicameral: Senatul si Camera Deputatilor. • Forma de guvernamant este Republica. pe o perioada de 4 ani. • s-a incheiat cu un acord de guvernare intre CDR. • noiembrie 2000 – alegeri parlamentare – presedinte: Ion Iliescu. etc. unitar. • Puterea executiva apartine unui guvern condus de un prim-ministru propus de presedinte si aprobat de Parlament. direct. secret. ales prin vot universal. • au aparut multimiliardari imbogatiti prin coruptie. Parlamentul • Format din Camera Deputatilor si Senat alese prin vot universal. • Constitutia garanteaza libertatea constiintei. independent. pe o perioada de 4 ani. • privatizarea obiectivelor economice a fost lenta. • 1992 – alegeri – castigate de Ion Iliescu (PDSR). • in plan extern Romania a semnat acordul de aderare la Uniunea Europeana. dupa caderea totalitarismului. direct si secret pe o perioada de 4 ani. • s-au relansat relatiile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. • Principala atributie este aceea de a adopta legi. a aderat la parteneriatul pentru pace. organizarea administrativ teritoriala. prim-ministru: Adrian Nastase. direct. suveran. etc. egal. a semnat tratatele cu Ungaria si Ucraina. Partidul Democrat. indivizibil. • 2. si Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania (UDMR). 69 . invatamant de stat gratuit. • Parlamentarii trebuie sa apere interesele cetatenilor. • problema coruptiei nu a fost rezolvata de guvernarile Victor Ciorbea si Radu Vasile. dreptul de propietate. presedinte fiind ales Emil Constantinescu. stabilirea sistemului taxelor si impozitelor..Caracteristicile statului: • Romania este stat national. • Alte atributii: adoptarea bugetului. • 3 noimebrie 1996 – alegeri castigate de Conventia Democratica. dreptul la asociere. prim-ministru Nicolae Vacaroiu. ca organ reprezentativ al acestora. aprobarea programului guvernului. • s-a realizat astfel prima alternanta la guvernare. secret.

Este alcatuit din primul-ministru. guvernul desemneaza cate un prefect pentru conducerea serviciilor publice. ministri. 4. a armatei. maresal. 5. Guvernul Se ocupa de punerea in aplicare a legilor. In fiecare judet si in municipiul Bucuresti. Numeste primul-mnistru si Guvernul. a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este mediator intre puterile statului. Reprezentata prin tribunale si prin Curtea Suprema de Justitie. Are sarcina de a conduce administratia publica. 3. Poate emite hotarari de guvern si ordonante. Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. administratia publica are urmatoarele atributii: organizarea ministerelor. • • • Bibliografie 70 . La nivel central. ministri secretari de stat. etc. Acorda gradele de general. Autoritatea judecatoreasca Vegheaza la respectarea legilor. amiral. Conduce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. al unitatii si integritatii teritoriale. acorda amnistitii si gratieri. Primul-ministru este propus de presedinte si are sarcina de a cere Parlamentului votul de incredere dupa prezentarea componentei guvernului si a programului de guvernare. Incheierea de tratate internationale si supunerea acestora spre ratificarea Parlamentului. Confera decoratii. Acrediteaza reprezentantii diplomatici ai tarii la propunerea guvernului. Administratia publica Este structurata la nivel central si local. administratia publica este realizata de primarii si consilii locale. Vegheaza la respectarea constitutiei. avand libertatea sa foloseasca si mijloace coercitive. La nivel local.• • • • • • • • • • • • • • • • • • Reprezinta statul si este garantul independentei nationale.

Vulpe. P. 1998. Bucuresti. Bucuresti 1997. Editura Nemira. Bucuresti 2001. 3. Barbulescu. Stefanescu. 6. partea I. Ş. Istoria moderna a romanilor (177401878). Istoria Romaniei. Stefanescu. Bucuresti 2000. 9. Bucuresti 2000. C. N. S. A. Hitchins. M. Manual pentru clasa a XII-a. Universitatea Bucuresti 1992. V. 7. Dacia inainte de Dromichete. 8. Papacostea. Istoria medie a romaniei. Istoria romanilor. intre traditie si modernitate. Enciclopedie. Editura Fundatiei ‘Romania de maine’. Manual pentru clasa a XII-a. Editura Petrion.1. Isar. 5. D. de la Mihai Viteazul la Constantin Brancoveanu. Scorpan. S. 2. S. Editura Humanitas Educational. 1998. Istoria Romanilor. 4. Istoria Romanilor. Editura Universitatii din Bucuresti 1999. Editura Universitatii din Bucuresti 1999. Editura Stiintifica si Enciclopedica. Dumitrescu. Istoria Romaniei. Stefanescu. Istoria romanilor in secolul al XVII-lea. Editura Enciclopedica. Deletant. 71 . K. Teodor.

Dobrogea_____________________________________________12 Societatea romaneasca in sec IX-XIII________________________________________12 Structuri politice romanesti din sec IX-XIII___________________________________13 Formarea Voievodatului Transilvaniei_______________________________________16 Formarea Statului medieval Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia)____________________17 Intemeierea Statului medieval Moldova______________________________________18 Formarea Dobrogei______________________________________________________18 II.-sec I d. 2. 1. 1. Stefan cel Mare (1457-1504) – Moldova___________________________________24 6. Hr.Cuprins I. 3. Vlad Tepes (1456-1462. Moldova. Relatiile statelor romanesti cu Marile Puteri. 2. Iancu de Hunedoara – Transilvania _______________________________________23 4. Civilizatia si istoria daco-getilor _______________________________________1 Procesul de indo-europenizare. 3. Premisele constituirii Romaniei moderne_______________________________30 III. Mihai Viteazul (1593-1601) – Tara Romaneasca_____________________________25 Unirea Principatelor_____________________________________________________25 II. Politica externa a voievozilor romani__________________________________22 1.Politica si diplomatie in sec XVII_____________________________________26 Regimul fanariot in Tara Romaneasca si Moldova___________________________30 III. Hr. Mircea cel Batran (1386-1418) – Tara Romaneasca__________________________22 2. 1. Trasaturile civilizatiei in Dacia________________________________________6 Provincia Dacia__________________________________________________________6 Elemente ale civilizatiei romane in Dacia_____________________________________7 I. Constituirea statelor medievale Transilvania. Alexandru cel Bun (1400-1432) – Moldova_________________________________22 3. Tara Romaneasca (Ungro-Vlahia). Civilizatia romaneasca in context european______________________________19 II. componenetele limbii romane________11 I. Biserica si Domnia_________________________________________________19 II.)___________________________________________4 I. etnogeneza tracilor______________________________1 Geneza civilizatiei geto-dace_______________________________________________1 Limba daco-getilor_______________________________________________________3 Religia daco-getilor_______________________________________________________3 Contacte cu alte popoare___________________________________________________3 Izvoarele scrise despre daco-geti____________________________________________4 Statul dac (sec I i. 4. Criza orientala_____________30 72 .1476) – Tara Romaneasca___________________________24 5. Etnogeneza romaneasca: semnificatia sintezei____________________________7 Etnogeneza romaneasca – procesul de formare a poporului roman__________________7 Romanizarea si etapele romanizarii__________________________________________8 Factorii romanizarii ______________________________________________________8 Continuitatea daco-romana dupa retragerea aureliana____________________________9 Autohtoni si migratori____________________________________________________10 Formarea poporului roman si a limbii romane. De la geneza etnica la geneza statala _____________________________________ 1 I.

Regimul politic. 3. Contradictiile industrializarii______________________________________61 VII. Sfarsitul regimului parlamentar. Unificarea politica si administrativa__________________________________53 Constitutia din 1932 – prevederi____________________________________________54 VI. Perioada 6 septembrie 1940 – 23 august 1944_______________________________59 II. Constituirea si consolidarea statului roman modern (1859-1881)__________40 Unirea Principatelor Romane______________________________________________40 Dubla alegere a lui Cuza__________________________________________________40 Domnia si reformele lui Cuza (1859-1866)___________________________________41 Printul strain. Constitutia din 1866__________________________________________43 Principalele institutii ale statului modern roman_______________________________44 Cucerirea independentei de stat a Romaniei___________________________________45 Romanii din afara granitelor_______________________________________________47 V. Pierderile teritoriale din 1940___________58 VI. 1. Regimul politic in Romania intre 1918-1938___________________________56 Partidele politice________________________________________________________56 Activitatea parlamentara si guvernamentala___________________________________57 VI. Gheorghiu Dej (1948-1965)_____________________________62 2. 3. Stat. societate si cultura______________________________________________54 VI. 1. Statul si societatea civila dupa 1989____________________________________67 IX. Institutiile statului de drept_________________________________________67 Decembrie 1989. 1. Romania in al II-lea Razboi mondial_________________________________58 I. Forme de rezistenta anticomunista_________________________________66 IX.Constiinta nationala si emanciparea politica___________________________34 Revolutia de la 1821_____________________________________________________35 Revolutia din 1848-1849__________________________________________________37 IV. 4.Regulamentele organice __________________________________________________33 III. Perioada 23 august 1944 – 30 decembrie 1947______________________________59 VII. Colectivizarea si impactul ei asupra statului romanesc_________________61 VIII. 1. 1. 2. Constituirea Romaniei Mari_________________________________________50 Conferinta de pace de la Paris – Versailles____________________________________52 V. 3. Context si consecinte______________________________________67 Revenirea la democratie__________________________________________________67 73 . Structuri economice si sociale_______________________________________54 VI. 2. monopolul ideologic si ‘productia culturala’___________62 1. Crearea institutiilor moderne_________________________________________40 IV. Securitatea si presiunea politica____________________________________65 VIII. Unitate si diversitate in Romania Mare__________________________________49 V. Primul Razboi Mondial (1914-1918)__________________________________49 Campania din 1916______________________________________________________49 Campania din 1917______________________________________________________50 V. 1. 2. Regimul National Comunist (Nicolae Ceausescu 1965-1989)________________63 VIII. Economia si societatea in perioada comunista___________________________61 VII. Regimul lui Gh. Dominatia ideologica si represiunea politica___________________________62 VIII. 2. 2.

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
mery.com liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
malinova liked this
malinova liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->