P. 1
TP - RPH

TP - RPH

|Views: 381|Likes:
Published by Nor Faralia

More info:

Published by: Nor Faralia on Oct 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2013

pdf

text

original

1. (a) Rancangan Pengajaran Harian Tarikh Masa Tahun Mata Pelajaran : 21 Julai 2008 : 8.45 pagi – 9.

45 pagi ( 60 minit ) : 4 Arif : Kajian Tempatan Tema Topik : Perihal Kawasan Setempat : Cuaca harian. 1.1 Keadaan cuaca < hujan < panas < mendung < berangin < rebut petir 1.2 Pengaruh cuaca terhadap kegiatan harian. Pengetahuan Sedia Ada : 1. Murid pernah melihat keadaan cuaca seperti hujan, mendung, hari panas, rebut petir dan hari berangin. 2. Murid-murid pernah diajar menggunakan perisian MS Word dan melayari internet. Objektif Pengajaran : Pada akhir pengajaran murid dapat menguasai : 1. Menyatakan maksud simbol-simbol cuaca. 2. Menyatakan pengaruh cuaca ke atas kegiatan harian penduduk setempat. Isi Pelajaran : Guru akan menguji kesediaan murid dalam kelasnya, dari aspek pengetahuan memahami keadaan cuaca pada hari pengajaran diadakan .

Bilangan Pelajar : 27 orang Tajuk Pengajaran :

Sub topik : Keadaan cuaca dan pengaruh cuaca terhadap kegiatan

Nilai-nilai murni : 1. 2. Baju hujan Bahan Rujukan : 1. Murid melakonkan aksi ketika hari hujan. 2. memastikan keselamatan murid semasa sesi perbincangan dijalankan di dalam dan di luar kelas. Modul HBEF3103 ( Prinsip Teknologi Pengajaran ) Langkah Keselamatan : Guru perlu: 1. Meredhai apa jua keadaan cuaca kerana ia memberi manfaat kepada hidupan. 4. Slaid berkenaan cuaca. Menyediakan soalan latihan dan MS PowerPoint. Bersyukur dengan keadaan cuaca di tempat tinggal sendiri. Alat Bantu Mengajar : 1. 5. Projektor LCD 3. Huraian Sukatan Pelajaran Kajian Tempatan Tahun 4. Induksi Set. . memastikan keselamatan di dalam makmal komputer terkawal dan suiz elektrik dimatikan selepaskan digunakan. 4. Payung. Buku Panduan Guru ( Kajian Tempatan Tahun 4 ) 2. Lakonan ringkas. 3. 2. Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4.

mengapa? 3. Media Perisian slaid MS Powerpoint. Media Kaedah. Bersoal jawab secara lisan akan penggunaannya – i. . Guru mempersembahkan slaid MS PowerPoint berkenaan cuaca. Media Baju hujan dan payung Kaedah Sumbangsaran dan pemerhatian Langkah 1 ( 10 minit ) 1. bila ianya diperlukan? ii. Kaedah Penerangan. perbincangan dan sumbangsaran. 4. 2. Murid menonton persembahan slaid MS Powerpoint berkenaan cuaca yang telah disediakan oleh guru. Guru meminta dua orang murid bagi melakonan aksi ketika hujan turun. Guru menunjukkan payung dan baju hujan yang dibawa ke kelas.Langkah Penyampaian: Langkah Induksi set ( 5 minit ) Isi Pelajaran 1. 2. Dua orang murid tampil ke hadapan dan melakonkan aksi yang dikehendaki.

pemulihan dan pengayaan yang disediakan oleh guru.html Kaedah Perbincangan Sumbangsaran Mengikut arahan Mengumpul maklumat . Guru membahagikan muridmurid dalam beberapa kumpulan dan mengarahkan mereka membuat perbincangan dalam kumpulan untuk mengakses internet dan membuat peta minda. Media Internet www. Perisisan slaid MS Powerpoint Kaedah Lembaran kerja Penilaian semula. 2. Guru mengarahkan murid-murid Media menyelesaikan tugasan dalam bentuk lembaran kerja mengikut kumpulan. 4.kjc. Perbincangan Langkah 3 ( 20 minit ) 1. Murid membuat perbincangan dalam kumpulan untuk mengakses internet dan membuat peta minda.Langkah 2 ( 10 minit ) 1.gov. Murid menyelesaikan tugasan yang diberi mengikut tahap kecerdasan mereka.kjc/malay/pendidikan/iklim/ iklim01. Murid dikehendaki mencatat maklumat ringkas untuk pembentangan di hadapan kelas. Guru menyediakan perisian MS Word dan laluan untuk digunakan oleh murid-murid bagi memuat turun data-data dari internet. 2. 3.html www.my/malay/cuaca/ cuaca.

Murid-murid bersaing mengemukakan pendapat dan mencari maklumat melalui laluan internet. 3. Penyediaan bahan bantuan mengajar / bahan media yang menarik dan bersesuaian dengan tajuk dan pengetahuan sedia ada murid. . semua murid di dalam kelas memberikan tindakbalas yang aktif. Murid-murid juga berjaya menjawab beberapa soalan yang dikemukan dalam lembaran dan membina peta minda dengan bantuan laman web. Objektif pengajaran dan pembelajaran tercapai di akhir pengajaran.Penilaian formatif dapat dilakukan berdasarkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dilaksanakan:menjawab soalan guru menyelesaikan tugas yang diberi oleh guru penilaian rakan sebaya 2. Guru mempamerkan peta minda yang murid hasilkan dengan mengakses internet. Berkomunikasi Bimbingan Kesimpulan: 1. Kaedah Penilaian dan pengukuhan. 2. Guru meminta murid menerangkan apa yang dipelajari pada hari ini. Proses pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar dengan bahan bantuan media. 2. 4. Objektif pengajaran pada hari tercapai.Penutup ( 5 minit ) 1. Sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran berlaku. Penilaian: 1.

Murid-murid dapat mengabungjalinkan pembelajaran yang dipelajari hari ini dengan cuaca yang sering mereka hadapi setiap hari. Murid melayari internet bagi mendapatkan maklumat dan membina peta minda. Ulasan Penyelia : _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ . Ulasan Diri : 1. Semasa aktiviti kumpulan. Murid menjawab soalan-soalan dalam lembaran kerja. Selepas pengajaran dan pembelajaran.Tugasan : 1. Mereka juga mengaplikasikan penggunaan media ( internet ) dalam meneroka maklumat. 2. murid dapat mengaplikasikan kerja berkumpulan dan bekerjasama dalam melaksanakan tugas. Sebelum pengajaran dan pembelajaran. 2. Murid meneroka semasa menonton slaid. Semasa pengajaran dan pembelajaran keseronokan dirasai ketika melakonkan aksi ketika hari hujan. Pelajaran ini amat menarik kerana berkaitan dengan apa yang dilalui setiap hari oleh murid dalam menghadapi keadaan cuaca yang tidak menentu. 3. 3.

Pengetahuan sedia ada berdasarkan tajuk ialah berkaitan dengan keadaan cuaca yang dihadapi ketika datang dan balik dari sekolah. media dan bahan bantu mengajar yang digunakan. Penggunaan perisian . Murid-murid ini juga telah didedahkan dengan penggunaan komputer di makmal sekolah sewaktu kelas S– nyatakan objektif pembelajaran komputer. Dalam set induksi. Murid-murid ini tinggal di kawasan felda dan jauh daripada kesibukan lalulintas. ( b ) Langkah-langkah ASSURE A – analisis pelajar Elemen-elemen Langkah-langkah pengajaran ini ditulis berdasarkan pengetahuan sedia ada dan latar belakang murid serta taraf ekonomi keluarga murid. Ianya dipilih mengikut pengalaman dan S – pilih kaedah. objektif pengajaran meminta murid menyatakan keadaan cuaca yang sering berlaku di tempat tinggal mereka dan simbol-simbol cuaca yang dipelajari serta pengaruh cuaca terhadap orang ramai. Berdasarkan rancangan pengajaran dan pengetahuan sedia ada murid._______________________________________________________________________ ____________ 1. pelbagai kaedah. media dan bahan pemerhatian murid terhadap persekitaran mereka. Untuk menarik minat dan kesungguhan murid untuk mempelajari topik ini. guru menggunakan bahan-bahan maujud iaitu payung dan baju hujan menggunakan kaedah simulasi ( lakonan ringkas ). Prestasi pelajaran dan kemahiran yang dimiliki murid-murid ini sederhana tetapi mempunyai sikap ingin maju dalam pelajaran. Kebanyakkan daripada mereka datang ke sekolah dengan berbasikal atau dihantar oleh keluarga dengan motosikal.

Media dan bahan yang teratur dan tidak terlalu banyak memperlihatkan R – dorong penglibatan pelajar susunan pengajaran yang tersusun. Cetusan idea dalam persembahan slaid MS Powerpoint membantu murid memahami isi pengajaran. Hasil pengajaran dan pembelajaran pada hari ini baik dapat dicapai. . Ini dapat dilihat apabila murid boleh menyiapkan dan melengkapi lembaran kerja yang diberi dan membina peta minda. Penggunaan media dan bahan menyeluruh dan menarik.slaid MS Powerpoint dan mengakses internet bagi mendapatkan maklumat ternyata dapat menarik minat murid meneruskan pembelajaran hingga ke akhir waktu. Murid-murid secara berkumpulan berbincang dan bekerjasama bagi menghasilkan dan menyiapkan tugasan yang diberi oleh guru. Guru melibatkan murid secara aktif dari awal hingga akhir pengajaran dan pembelajaran. Aplikasi gerakerja kumpulan mendorong murid menerapkan nilai murni iaitu saling bantu E – nilai dan semak membantu. Penyampaian isi pengajaran dan pembelajaran menarik minat murid. Aksi lakonan ringkas dalam set induksi bagi memperkenalkan topik pengajaran. Penggunaan media dan bahan di tahap sederhana dapat membantu murid belajar dan memudahkan guru mengendalikannya. Perbincang dan sesi soal jawab turut memainkan U – gunakan media dan bahan peranan untuk pemahaman murid. Kemahiran menggunakan komputer dan mengakses internet dengan bantuan guru meningkatkan pengetahuan murid terhadap media yang digunakan pada hari ini.

2. Aktiviti ini dilakukan oleh murid bersamasama rakan. . murid-murid dibahagi mengikut kumpulan-kumpulan kecil. sederhana dan lemah. Ini bertujuan untuk kefahaman dan menambah pengetahuan murid terhadap cuaca selain daripada yang tercatat di dalam buku teks dan apa yang dialami oleh mereka pada setiap hari. main peranan. Dalam aktiviti berkumpulan ini. Di sini. Kaedah perbincangan berlaku. Dalam aktiviti penutup. Guru dan murid membincangkan pengetahuan yang diperolehi murid terhadap pengajaran dan pembelajaran yang diajar pada hari ini. murid berbincang untuk melaksanakan tugasan dengan bantuan guru sebagai pembimbing. Melalui aktiviti pengayaan pula. Guru dan murid-murid berkongsi maklumat bersama-sama daripada persembahan slaid MS Powerpoint sebagai pencetus idea. contohnya kuliah. Guru menghasilkan tugasan dalam bentuk lembaran kerja sebagai latihan. guru menggunakan strategi perbincangan. Murid-murid mendapatkan maklumat dan membentangkan hasil dapatan untuk dikongsi bersama kumpulan yang lain. Kumpulan-kumpulan ini mengabungkan tahap kognitif murid iaitu pelajar cemerlang. Seterusnya. Dalam pengajaran yang dilaksanakan . Guru dan murid berbincang bersama-sama. Dalam kaedah ini. murid dapat mengaplikasikan cara belajar menggunakan komputer dan internet yang telah mereka pelajari. simulasi dan lain-lain. soal jawab dan pembentang dilakukan. 0 Kaedah Perbincangan Strategi pengajaran merangkumi beberapa aspek urutan dan susunan maklumat dan membuat keputusan bagaimana menyampaikannya ( Dick & Carey. Kaedah perbincangan turut dilaksanakan di sini. guru memberikan latihan pengukuhan bagi mengukur tahap kefahaman murid terhadap isi pelajaran setelah selesai sesi perbincang. pengkongsian maklumat dapat dilakukan. Pembentukan kaedah perbincang memerlukan masa. 1996 ). perbincangan. Kaedah pengajaran pula adalah cara menyampaikan maklumat atau menjalan aktiviti pengajaran. praktis dan maklum balas. Soalan-soalan yang dikemukakan oleh guru dan pertanyaan daripada murid menyatakan maklumbalas terhadap pelajaran.

and materials ( Pilih kaedah.Ulitise media and materials ( Guna media dan bahan ) R . Dalam situasi ini. media.Pengenalan Model ASSURE digubal oleh Heinich dan rakan-rakannya (1982). Objektif pengajaran ini pula dapat dicapai melalui pemilihan kaedah pengajaran . Malah penggunaan media dan bahan.Select method.State objective ( Nyatakan objektif ) S . Ia bertujuan untuk menyediakan panduan rancangan mengajar yang memerlukan penggunaan media.Evaluate and revise ( Nilai dan semak ) Sebelum rangcangan pengajaran ditulis dan pengajaran dilaksanakan.Require learner participation ( Dorong penglibatan pelajar ) E . guru sebagai fasilitator dan pembimbing manakala murid dilibatkan sepenuhnya dalam segala aktiviti pengajaran dan pembelajaran. guru perlu memahami akan diri pelajarnya. media. dan bahan ) U . Ini bertujuan untuk guru membuat objektif pengajaran dan pembelajaran. media dan bahan yang digunakan semasa proses pengajaran guru. Perancangan pengajaran dalam situasi bilik darjah ini lebih berfokus kepada muridmurid. aktiviti pengajaran dan pembelajarn berlangsung dalam suasana yang menarik dan dapat meningkatkan keyakinan diri murid serta sentiasa berusaha untuk mendapatkan maklumat. boleh dijadikan sebagai daya menarik perhatian murid untuk mengikut pembelajaran hingga ke akhir waktu. Sekiranya ini dapat diaplikasikan. tahap kesediaan pelajar dan pengetahuan sedia ada pelajar terhadap tajuk pelajaran yang akan diajar. Penglibatan pelajar harus diberi perhatian khusus ketika proses pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung.Model ASSURE ini mengandungi enam langkah iaitu: A – Analyse learner ( Analisis pelajar ) S . .

Modul OUM HBEF 3103 Prinsip Teknologi Pengajaran 2. Buku teks Kajian Tempatan Tahun 4 .Rujukan 1. Sukatan pelajaran Kajian Tempatan Tahun 4 3. Buku panduan guru ( Kajian Tempatan Tahun 4 ) 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->