Compusii hidroxilici

Bordei Cosmina Elena Secuiu Raluca Nicoleta Clasa a XI-a B Profesor indrumator: Lidia Minza COLEGIUL NATIONAL VASILE ALECSANDRI GALATI

3. b)Etimologia cuvantului . c)Utilizari. Glicerina 6. Fenolii a)Prezentare generala. 2. f)Toxicitate. Efectele alcoolului asupra organismului 7. c)Proprietatile alcoolilor. 4. Definitie. Etanolul 5.Compusii hidroxilici 1. Fenolul . d)Raspandire. 8. b)Proprietatile fenolilor. e)Prepararea. Clasificare. d)Toxicitate. Alcoolii a)Prezentare generala.

Definitie Compusii hidroxilici sunt compusi organici care au drept grupa functionala grupa hidroxil (-OH). se disting trei categorii de compusi hidroxilici: a)Alcooli : gruparea (-OH) este legata de un atom de carbon tetragonal(hibridizat sp3 ) b)Enoli : gruparea (-OH) este legata de carbon trigonal din catena aciclica ( de carbon implicat in legatura dubla) Enolii sunt compusi instabili care formeaza prin tautomerizare compusi carbonilici c)Fenoli : gruparea (-OH) este legata de nucleul aromatic .1. Clasificare : In functie de natura radicalului organic de care este legata gruparea hidroxil. 2.

gasita in multe dictionare. in aproximativ secolul XII de catre diferiti autori europeni care traduceau si popularizau descoperirile alchimistilor islamici. impreuna cu arta distilarii si cu substanta insasi. intr-un vas inchis. O teorie populara. in orice caz. deoarece cuvantul arabic curent pentru alcool. ca fenolii sau enolii. Alcoolul benzilic este considerat un alcool deoarece. dar din cauza ca sunt atasate direct carbonilor nesaturati se pot comporta diferit. ‫= الكحححول‬Alkhwl. Alti compusi. chiar daca are structura un inel aromatic. pot contine grupe de hidroxil. intelesul cuvantului Alkuhul ar fi fost extins mai intai pentru substantele distilate in general. etanolul. b)Etimologia cuvantului: Cuvantul “alcool” provine aproape sigur din limba araba (prefixul “al-” fiind articolul hotarat arabic). Din acest motiv etanolul amestecat cu apa produce un amestec care are volumul mai mic decat suma celor doua lichide luate separat. Coranul. Pudra este preparata prin sublimarea unui mineral natural. ca si din atomii de hidrogen din gruparile hidroxil. originea precisa este nesigura.Alcoolii a)Prezentare generala De obicei cand rostim cuvantul “alcool” ne gandim la spirtul medicinal sau la bauturile spirtoase. Dintre acestia fac parte metanolul. In fenoli si enoli electronegativitatea puternica a atomilor de oxigen face ca acesta sa atraga electroni din inelul aromatic sau din legaturile duble. A fost introdus in Europa. butanolul şi propanolul. stibnit. aceştia formand serii omoloage. c)Proprietatile alcoolilor Alcoolii alifatici pot exista în forme izomerice incepand de la propanol in sus. Alcoolii sunt unii dintre cei mai utilizati si cunoscuti compusi chimici. Puterea acestei atractii dintre moleculele de . Moleculele de apa sunt atrase mai tare de moleculele de etanol decat intre ele. nu deriva din al-kuhul. Aceasta derivare nu este intru totul acceptata. dar aceste tipuri de alcooli contin o anumita substanta organica numita etanol. Conform acestei teorii. Acest lucru se datoreaza puternicii Punti de hidrogen care se stabileste intre oxigenul puternic electronegativ (din hidroxil) si hidrogenul ionic din apa. De fapt un alcool este un compus organic care are cel putin o grupare hidroxil legata de un atom de carbon saturat. Acest lucru face ca legatura carbon-oxigen sa fie mai puternica si astfel sa reactioneze mai greu cu alti compusi. Anumiti alcooli sunt complet miscibili in apa in orice proportii. este ca provine din ‫= لكحل‬Alkhl=alkuhul.3. gruparea hidroxil nu este legata direct de acest inel. la inceput acesta fiind numele unei pudre foarte fine de sulfura de stibiu Sb2S3 folosita ca antiseptic si machiaj pentru ochi. foloseste cuvantul ‫=الغححول‬Alghwl=al-ghawl insemnand “spirit” sau “demon” cu sensul de “lucru care da vinului taria”. iar apoi restrans doar pentru etanol.

. alcoolii au tendinta de a forma lichide mai vascoase. Etanolul se poate produce natural. (Halogenii alchili secundari si in special tertiari vor produce alchene. cu un catalizator de acid fosforic. punctele de fierbere si topire cresc odata cu cresterea numarului de atomi de carbon. d) Raspandire Alcoolii se gasesc intr-o varietate de situatii. chiar solide moi. cu cat numarul atomilor de carbon creste. folosind drept catalizatori cupru. folosind drept catalizator acid sulfuric concentrate. ceea ce produce alcooli secundari sau tertiari. e) Prepararea Exista mai multe metode pentru prepararea alcoolilor in laborator: -halogenii alchili primari reactioneaza cu hidroxidul de sodiu si de hidroxidul de potasiu lichizi. In intestinul uman grasimile se transforma in glicerol si acizi grasi. f) Toxicitate .etanol si apa le impinge mai aproape scazand astfel volumul amestecului si crescand densitatea acestuia. etanol) sunt lichide mobile la temperatura camerei. in ciuda faptului ca etanolul are densitatea mai mica decat cea a apei. care da gumii de mestecat si altor produse aroma si gustul specific si glicerolul (trihidroxipropanul). Chiar daca cele doua substante au puncte de fierbere diferite (78 respectiv 100 grade Celsius) puterea atractiei intre ele le face ca la temperatura de 78. ca zaharuri din fructele rascoapte cu ajutorul enzimelor in procesul de fermentatie.Prin hidratare directa folosind etaena sau alte alchene. De asemenea. in prezenta drojdiei si a unei temperatri de sub 37˚C pentru producerea etanolului. Etanolul (si alti compusi) formeaza astfel ceea ce se numeste un amestec azeotropic cu apa.1 grade Celsius ele sa se distileze impreuna ca un amestec compact. dupa care se refac in grasimi. oxid de zinc si oxid de aluminiu la 250˚C si o presiune de 50-100 atm. chiar daca aici se folosesc mult mai multe ingrediente si procesul este realizat cu grija.prin fermentatie folosind glucoza produsa de zahar. unde monoxidul de carbon si doi echivalenti ai hidrogenului sunt combinati pentru producerea metanolului. . Alcoolii mai usori (metanol. -Metanolul este produs din vapori de apa: este creat din caz sintetizat. Aceasta este baza industrei bauturilor alcoolice. obtinandu-se astfel alcooli primari. Inaintand in seria omoloaga. obtinut si in hidroliza amidonului. -alchenele sunt hidratate. dar este si un produs secundar al industriei sapunului. Glicerolul se gaseste in stare naturala in grasimi vegetale sau animale. la temperatura si prsiuni mari. -reactantul Grignard reactioneaza cu grupele carbonil in alcooli secundari si tertiari. Industrial alcoolii se obtin in mai multe feluri. Alti alcooli naturali sunt mentolul. intr-un mediu acid.) -aldehidele sau cetonele sunt reduse cu borhidrura de sodium sau hidrura de aluminiu litiu.

07 u. poate cauza probleme respiratorii acute sau decesul. se poate utiliza ca anticongelant. care impiedica folosirea ca aliment. iar nu de putine ori metabolismul lor duce la aparitia unor substante mai toxice. pentru o varietate de motive:igienice. Desi consumul rar de etanol de etanolin catitati mici nu are efecte negative. iar ingestia cronica are repercursiuni medicale grave. de exemplu. alimentare. alcooli. Studii ale Departamentului de Energie SUA spun ca folosirea etanolului la automobile reduce producerea gazelor de sera cu 85%. In uzul domestic se foloseste ca alcool de ardere. dar nu in acizi. . Este un bun dizolvant. 5) Glicerina Glicerina este un lichid dens. religioase. In Brazilia se adauga in benzina pentru a scadea importul de petrol.m. Industria chimica il foloseste ca intermediar in sinteza diferitilor produsi ca acetatulde etil (dizolvant pentru vopsele) si dietil eterul. in mare parte pentru ca dureaza mai mult pana sa fie metabolizati. Uneori contine compusi precum piridina sau etanorul. In unele tari in loc de etanol se foloseste etanolul ca alcool de ardere .4˚C Utilizari: Se foloseste in bucatarie in scopuri culinare si in multe sectoare industriale. medicinale. depinzand de doza si de regulariatea consumului. Aceasta tendinta se extinde din ce in ce mai mult si in celelalte tari paentru a indeplini Protocolul de la Kyoto.a. dozele mai mari duc la starea ”ebrietate” sau intoxicare si. este oxidat de enzime in ficat si duce la crearea formaldehidei. Aceasta va preveni transformarea metanolului in formaldehida exisatenta va fi convertita in acid formic si eliminata prin excretie inainte de a provoca vreun rau. Punct de solidificare: -114. Alti alcooli sunt mai otravitori decat etanolul. Pe de alta parte multe substante se dizolva in glicerina mai usor decat in apa sau alcool de aceea este si un bun dizolvant. care poate cauza orbirea sau moartea .Etanolul a fost consumat de oameni inca din preistorie sub forma bauturilor alcoolice. Un tratament eficient pentru prevenirea toxicitatii cu formaldehida dupa ingestia de metanol este adimnistrarea de etanol. ci dimpotriva. Metanolul sau alcoolul de lemn. neutru. De asemenea se folosesc si proprietatile sale dezinfectante. 4) Etanolul Formula moleculara: C2H6O Formula structurala: Stare de agregare: lichid Aspect: incolor Masa moleculara:46.3˚ C Punct de fierbere: 78. cu gust dulce care atunci cand ingheata devine gelatinos la atingere si care are un punct de fierbere inalt. Glicerina se poate dizolva in apa. Se foloseste drept combustibil industrial si domestic.

.) In timp ce alte substante actioneaza pe receptorii specifici ai unor nurotransmitatori la nivelul sinapselor. Glicerina are multe alte utilizari decat fabricarea nitroglicerinei(glicerina nu este o substanta exploziva). Alte utilizari sunt: conservarea fructelor. Amigdala joaca u rol important in anxietate(frica) si se presupune ca aceasta interactiune are rol in efectul anxiolitic al alcoolului de reducere a fricii. ori trebuie descoperiti). studiile releva tot mai mult importanta mare a factorilor genetici. In complexul amigdalian. ca baza de lotiuni . prezenta etanolului determina o amplificare a potentialelor postsinaptice inhibitorii. etc. O sticla de glicerina pura expusa la umiditatea atmosferei se transforma in timp intr-un amestec de 80% glicerina si 20% apa. absoarbe apa din aer. efectele sale nu se cunosc la fel de bine ca si cele ale altor substante psihocative (morfina. Thc.Glicerina are de asemena caracter higroscopic. in fabricarea prajiturilor 6)Efectele alcoolului asupra organismului Unul din locurile principale in care actioneaza etanolul (substanta activa din alcool) este sistemul nervos central. Studiile genetice au demonstrat ca se mosteneste o sensibilitate la alcoolism. nu s-au indentificat receptori pentru etanol (adica ori nu exista. Chiar daca alcoolul este o substanta care se gaseste peste tot. Desi factorii de mediu sunt importanti in formarea dependentelor. in nucleul central amigdalian.

cd-uri. industria explozivilor Naftolii industria colorantilor Hidrochinona tehnica fotografica. in general. rezultand derivatii fenolici. Crezolii . actionand asupra sistemului nervos central. datorita toxicitatii. Fenolii sunt putin solubili in apa. aer). Fenolii si metil . Efectele toxice ale derivatilor fenolici sunt similare cu ale fenolului.materiale plastice de tipul bachelitelor. dar solubili in dizolvati organici. produse pentru igiena personala si a casei si a cosmeticilor. pentru dezinfectia instrumentarului utilizat in anatomia patologica si a echipamentelor contaminate cu bacilul tuberculozei. antidaunatori. Fenolii se pot asemana in oarecare privinta cu alcoolii tertiari. Au proprietati antibacteriene si in comparatie cu alte substante dezinfectante. datorita corozivitatii si nici utilizarea ca antiseptice. cu miros patrunzator si neplacut. iar solutiile diluate provoaca roseata si ulceratii ale pielii. uneori.dozarea oxigenului din amestecuri de gaze. Pentru a le creste solubilitatea in apa se aditiveaza cu un detergent sau un sapun compatibil. c)Utilizari Fenolii sunt utilizati pentru producerea substantelor plastice policarbonate( sticle.materiale plastice (relon.Nu este recomandata utilizarea lor pentru dezinfectia instrumentarului. prin faptul ca si ei contin grupa hidroxil legata de un atom de carbon de care nu mai este legat un atom de hidrogen. Sunt utilizati pentru fabricarea hartiei. cupru. industria colorantilor si a parfumurilor . sau se pot obtine prin sinteza. industria medicamentelor. Naftolii nu au miros. Pot fi absorbiti de piele. bachelita).fenolii se gasesc in cantitate mare in gudroanele carbunilor de pamant. cand nu se poate folosi decontaminarea prin caldura. revelator fotografic d) Toxicitate Folosirea fenolilor este limitata doar pentru dezinfectia mediului (suprafete. industria colorantilor Pirogarol . . dar rata de penetrare este in functie de suprafata expusa si de concentratie. din care se separa prin distilare. Solutiile concentrate sunt local corozive pentru piele si mucoase. substante solide la temperatura obisnuita. Sunt corozivi pentru materialele din aluminiu. Fenolul . b)Proprietatile fenolilor Fenolii sunt.7) Fenoli a)Prezentare generala Prin fenoli se inteleg combinatiile care contin una sau mai multe grupari hidroxil legate direct de nucleul benzenic. fenolii sunt mai ieftini si stabili in solutie. zinc. casti). mucoasele cailor respiratorii si tubului digestiv. Se folosesc. lichidele antigel si lacurilor. Fenolilor li se pot adauga fractiuni clorinate si reziduuri de petrol.

Actioneaza asupra sistemului nervos central producand hipotermie si paralizia centrului vasomotor. fenolii nu se comporta ca alcoolii. timpul de contact si dimensiunea zonei de expunere. Fenolul a fost prima substanta intrebuintata in dezinfectie. Gravitatea leziunilor este in functie de concentratia solutiei. Contactul cu ochii: Este un iritant puternic pentru ochi. Local.8) Fenolul Fenolul este cel mai simplu compus din clasa sa. Ingestia: In caz de ingestie. Contactul cu pielea: Este un iritant puternic pentru piele. Patrunderea accidentala in ochi a fenolului. duce la iritarea cailor respiratorii si determina scleroza vaselor sanguine. deoarece incarcatura negativa a anionului ce se formeaza prin disocierea hidrogenului de grupul oxidril este stabilizata prin ezonanta. mai ales la contact repetat. care disperseaza incarcatura electrica pe intreg nucleul aromatic. mai intinsa. Toxicitatea fenolului Fenolul este un toxic protoplasmatic.8 ˚C Temperatura de fierbere: 181. care poate duce la distrugerea corneei. tulburari neurologice. hepatice.m. Inhalare: Inhalarea sub forma de vapori. Utilizarea in tratamente de reintinerire a pielii. Solutiile diluate provoaca dermatite severe. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda. care patrunde in interiorul celulei. produselor farmaceutice( aspirina) si a polimerilor.06 g/cm3 Solubilitatea in apa: 84g/l la 0˚C Temperatura de topire: 40. . dureroase.11 u. Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva ( nechirurgical) pentru a restaura o fata ridata . in doze cronice. patata sau distrusa de soare. provoaca o iritatie severa. fenolul exercita o actiune caustica asupra pielii provocand leziuni grave. produce efecte caustice asupra tubului digestiv. Peelingul . si cu aspect mai tanar. Este o materie comuna in fabricarea colorantilor. sau a solutiilor concentrate. Aspect: solid cristalin incolor Densitate :1. utilizand o solutie chimica care va indeparta straturile superficiale ale pielii. renale.a. Doza letala pentru om este de 10 g fenol.8˚C Temperatura de autoaprindere: 595˚C Chiar daca au o grupare hidroxil(-OH). cardiovasculare. Diferenta e ca acestia din urma sunt acizi. prin solubilizarea lipidelor. adica cea a compusilor derivati ai benzenului care au o grupare oxidril direct legata de nucleul aromatic. albicioase. Formula moleculara : C6H6O Formula structurala: Masa moleculara: 94.

org/wiki/Glicerina .ro/~cosminc/chimie/fenoli.html http://it. Bibliografie : http://www.soapyworld.php?id_referat=203 http://ovid.htm http://dspjbv.ro/referate/referat.wikipedia.wikipedia.wikipedia.chimic poate fi utilizat pe toata fata sau in regiuni specifice.htm http://www.htm http://es.ro/sectii/legislatie/n1-ord185-2003.rdsct.chirurgie-estetica. alte forme de distructii cronice ale pielii cauzate de soare incluzand si afectiuni precanceroase ale pielii.org/wiki/Fenolo http://it.org/wiki/Fenoli http://www.rdsbv. Peeling-ul cu fenol se utilizeaza pentru a trata riduri fine faciale. Nu trebuie considerat un substitut pentru un lifting facial – nu elimina pielea lasata si in exces – dar multi oameni pot beneficia de ambele proceduri. boli virale. cum ar fi fruntea sau aria dinjurul gurii. Daca se utilizeaza la gat sau in alta parte a corpului pate cauza cicatrici. Exista doua tipuri de solutii chimice utilizate in peeling: fenol si acid tricloracetic .informare. expunerea la soare. Pentru ca pateaza ariile tratate ale pielii fenolul este utilizat pentru peeling-ul intregii fete sau poate fi folosit pe arii limitate ale fetei pe o piele unde contrastul cu ariile netratate sa nu fie atat de evident. anticonceptionale.com/glicerina.ro/articole/art_10_peelingchimic. Fenolul este utilizat exclusiv la fata. pete ale pielii cauzate de sarcina.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful