KEMAHIRAN PETA MINDA OLEH:PESERTA KURSUS KEPIMPINAN BERKALIBER PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT

MENDENGAR.KEMAHIRAN MENCATAT NOTA MEMERLUKAN MURID MENGUASAI KEMAHIRAN MEMBACA.MEMAHAMI DAN MEMILIH KATA KUNCI ( INTIPATI PERKATAAN DALAM SESUATU FAKTA) .

MURID PERLU MENULIS SEMULA KATA KUNCI DENGAN AYAT YANG RINGKAS 2. GUNA SEMULA UNTUK ULANGKAJI ATAU MENJAWAB SOALAN .1. GABUNGKAN KESELURUHAN IDEA 3.

MEMERLUKAN KEMAHIRAN ASAS MENCATAT NOTA UNTUK DILUAHKAN KETIKA MENJAWAB SOALAN LATIHAN .

ISI-ISI PENTING-MUDAH DAN CEPAT DI BACA CARTA ALIRANBENTUK ALIRAN MAKLUMAT GAMBARARAH ATAU LUKISAN PETA MINDA-NOTA BERBENTUK GAMBARAN IMAGINASI DENGAN PECAHAN FAKTA BENTUK-BENTUK NOTA MNEUMONIKNOTA BENTUK AKRONIM .SUBTAJUK. HURAIAN DAN CONTOH . CERITA DLL JADUAL ±MAKLUMAT DALAM BENTUK PERBANDINGAN PETA KONSEP-NOTA YANG GAMBARKAN PERTALIAN TAJUK.

CARTA ALIRAN . PERSAMAAN 6. JADUAL 7. RANTING DAN DAHAN 3.APAKAH TUJUANNYA ? APAKAH WARNANYA ?BAGAIMANA KEADAANNYA?. ALIRAN 5.KATA KUNCI BIASANYA DALAM BENTUK AYAT PERTANYAAN ( ? ) CTH : APAKAH ITU?APAKAH YANG BERLAKU ?APAKAH JENIS BAHAN ITU ?. SIAPAKAH ? DAN LAIN-LAIN KATA KUNCI DAPAT DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN NOTA RINGKAS SEPERTI : 1. TULANG IKAN ( HESIKAWA ) 2. SINARAN ATAU PANCUTAN AIR 4.

BUAT PERSEDIAAN AWAL TENTANG TAJUK 3. CATAT ISI PENTING DENGAN GUNA AYAT SENDIRI 6. PEMADAM DAN KERTAS KOSONG 2.PROSES MEMBUAT NOTA YANG BAIK 1. PEMBARIS. GUNA TULISAN YANG JELAS DAN BESAR. DUDUK DEKAT DENGAN SUMBER SUARA 4. TUMPUKAN PENDENGARAN DAN PEMERHATIAN 5. SEBAGAI=SBG 9.SEBAIK-BAIK SELANG SEBARIS 8. SEDIAKAN PERALATAN YANG PERLU SEPERTI PENSIL. GUNAKAN SISTEM EJAAN PENDEK SEPERTI YANG=YG. BUAT SEMAKAN NOTA DENGAN KAWANKAWAN . JANGAN GUNA BAHASA BERBUNGA 7. PEN. JIKA ADA ISI YANG TIDAK FAHAM KOSONGKAN RUANG DAN TANDA ? 10.

PERINGKAT PERSEDIAAN 2. KEMUDIAN TAJUK KECIL DAN SOALAN-SOALAN UTAMA 4.PERINGKAT PERINCIKAN BACAAN -KENALPASTI MAKLUMAT PENTING DENGAN BERPANDUKAN SOALAN DAN LATIHAN YANG ADA 5. PENDAHULUAN.PROSES MEMBUAT PETA MINDA 1. PERINGKAT MEMBINA RANGKA PETA MINDA -AMBIL KERTAS NOTA.TULISKAN TAJUK UTAMA. PERINGKAT MEMBACA-GUNAKAN TEKNIK KOMPAS BAGI MEMBACA TAJUK UTAMA .PERINGKAT MENCABANG PETA MINDA . TAJUK KECIL. KESIMPULAN SERTA GAMBARAJAH YANG ADA 3.

HADKAN KEPADA 7 CABANG UTAMA SAHAJA.GUNAKAN PEN BERLAINAN BAGI SETIAP CABANG 4. PILIH KATA KUNCI DAN ISIKAN DALAM CABANG 5. MENAMBAH VISUAL DAN KREATIF MASING MASING. KENALPASTI KONSEP UTAMA-TAJUK KECIL ATAU TAJUK BAB 2. CABANGKAN TAJUK UTAMA.PERINCIAN MEMBUAT PETA MINDA 1. MEMBENTUK RANTING DARI CABANG UTAMA 6.TULISKAN TAJUK UTAMA LEBIH BESAR DARIPADA TAJUK KECIL . TULIS TAJUK UTAMA DI BAHAGIAN TENGAH DAN LUKISKAN BULAT ATAU PETAK ATAU APA JUA BENTUK YANG KAMU SUKAI DI SEKELILING 3.

CONTOH PETA MINDA .

.

NOTA TULANG IKAN TAJUK UTAMA .

NOTA BENTUK SINARAN TAJUK .

NOTA BENTUK PANCUTAN AIR TAJUK .

.

.LATIHAN BENGKEL SOALAN : ANDA SEMUA DIKEHENDAKI MEMBUAT PETA MINDA BERDASARKAN BAHAN BACAAN YANG DIBERI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful