P. 1
Mandria de a Fi Inginer

Mandria de a Fi Inginer

|Views: 92|Likes:
Published by Radu Dinu

More info:

Published by: Radu Dinu on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2012

pdf

text

original

Mândria de a fi inginer A trecut ceva vreme de când un tip care-si extrage inspiratia si verva din plicul cu praf alb

, rãspunzând totodatã la numele de "Gheorghe. Andrei Gheorghe", declara cã inginerii nu pot fi considerati intelectuali. Suficientã vreme pentru a mã calma. Din pãcate, un recent articol de presã (când am sã gãsesc referinta am sã o trec în aceastã parantezã) separã iar intelectualii de ingineri, cu precizia unei lopeti tâind o brazdã într-o groapã de bãlegar. Autorii articolului spun, nici mai mult nici mai putin, cã PSD este un partid al inginerilor, pe când bravele noastre forte de dreapta ar fi predominant umaniste (cât pot fi de umanisti avocatii). Mã rog, afirmatia nu e atât de jignitoare pe cât este de falsã. Ce m-a enervat însã este cã în articol au fost grupate câteva pãreri ale unor persoane suficient de cunoscute, niciunul având legãturã cu profesia de inginer, care încercau sã explice aceastã polarizare. Printre platitudini specific umaniste, s-a ridicat la suprafatã (de fapt s-a ridicat mirosul) o caracterizare emisã de balena societãtii civile românesti, Alina Muget Pipi-Pipi. O definitie concisã, emisã, probabil, între douã cotlete de porc: inginerii sunt tehnicienii lui Ceausescu. Sau cam asa ceva. Deci inginerii nu sunt intelectuali, inginerii sunt PSDisti, pentru cã de fapt ei sunt tehnicienii lui Ceausescu. În mod normal, aici ar trebui sã bag o tiradã asupra utilitãtii inginerului în societate, sã-i sugerez doamnei Pipi-pipi sã renunte la computerul pe care îsi scrie emanatiile (nu sunt sigur cã foloseste asa ceva, totusi), sau sã-i sugerez cã ar fi cu vreo douã sute de kilograme mai slabã dacã ar merge pe jos în loc sã foloseascã masini sau alte mijloace de transport, sau cã în lipsa inginerilor ea ar trebui sã stea afarã în frig, neîncãpând pe gura pesterii... Dar nu vreau sã spun aceste lucruri, pentru cã sunt prea simtit. În schimb, voi încerca sã explic hoardei umaniste ce creaturã este inginerul. Sã începem cu începutul... Scoala generalã si liceul Foarte rar inginerul strãluceste la învãtãturã, nu pentru cã nu ar avea materie cenusie deasupra gâtului, ci pentru cã nu suportã sã învete pe de rost texte si comentarii la limba românã, sau nume si ani la istorie. Asta nu înseamnã cã urãste materiile respective - poate citi cu plãcere o carte, doar cã îl enerveazã notiunea de memorat. Nici

Indiferent cât de stresant este programul si cât de duri sunt profesorii. Totusi. precum fizica (cu circuitele electronice mai ales). cu suficientã cafea sau Coca Cola la dispozitie. 10% efort intens. viitorul inginer este echivalentul studentesc al animalului de pradã: 90% din timp doarme si se joacã.. El va încerca. Cultura Cultura nu este o componentã vitalã a unui inginer. sau informatica (echivalentul modern al magiei medievale) necesitã matematicã. Dupã ce scopul a fost atins. Al dracului patroni nu-l lasã. sau coplesiti de griji ca un animal ierbivor. 90% frecat de mentã. dar va munci bine dacã îi place ceea ce face sau dacã este al dracului de bine plãtit. asa cã nu are de ales si o va învãta. socializare. Nu este neaparat obsedat de bani (dacã era s-ar fi fãcut economist sau avocat). sau pur si simplu pentru stat degeaba. reactorul energetic se stinge cu cantitãti impresionante de etanol si programul lejer este adoptat din nou.. si în acelasi timp poate sã-si spunã linistit cã nu ar fi o mare problemã pentru el sã exceleze la celelalte materii. În general este un tip orientat. sau "gândirea lui de soarece de laborator" nu-l încurcã: el poate deveni oricând un afacerist sau un politician de succes.matematica nu-i place în mod deosebit. dar în restul de 10% reuseste sã mobilizeze o impresionantã energie în scopul finalizãrii unui proiect sau trecerii unui examen. care dacã vede cã meseria lui nu mai aduce suficiente fonduri la bugetul personal nu ezitã sã se reprofileze. dar nu . dar nu va reusi decât rar. "incapacitatea lui de a comunica". pentru cã inginerul nu e tâmpit. desi are de mers la laboratoare si are de fãcut proiecte. "Lipsa lui de culturã". dar nu-i place nici sã facã implozie intestinalã. viitorul inginer va gãsi întotdeauna timp pentru distractie. Desi nu va avea mediile cele mai mari din clasã. viitorul inginer va avea satisfactia cã el este posesorul unor cunostinte si abilitãti pe care colegii lui le vãd inaccesibile. chimia (stiinta chestiilor care fac bum). El e cool. Ziua sau noaptea nu conteazã pentru el. Pe când studentii celorlalte facultãti sunt lipsiti de griji ca pasãrea cerului. doar cã nu vrea. sã mentinã ritmul de viatã din facultate. Locul de muncã Inginerul nu este un "workaholic". Facultatea Inginerul nu se streseazã foarte mult în facultate. materiile interesante.

cu exceptia faptului cã el este în stare sã schimbe un bec ars. de înaltã precizie. si e o plãcere sã arate cã pot face asa ceva. ci pentru cã sunt dispozitive complexe. ceea ce pânã la urmã este un lucru lãudabil si îl iertãm. sã monteze o prizã sau un întrerupãtor. fãrã sã-si facã prea multe griji cine este beneficiarul lor. Etica Adevãratul punct slab al inginerului este etica. perfectionarea . iar motivul nu este întotdeauna de naturã financiarã. Inginerii fac bombe nucleare si rachete ghidate nu neaparat pentru cã sunt plãtiti pentru asta (dar nu stricã) si nici pentru cã le-ar place foarte mult sã ucidã oameni (nu mai mult ca altor bãrbati. Si un inginer nu citeste niciodatã poezie. cel putin). Dacã preferã sã vadã cum Bruce Willis sau Arnold Schwarzenegger lichideazã câte 50 de dobitoci per film în loc sã vadã "capodoperele" lui Mircea Danieliuc sau Cristi Puiu. fãrã sã se gândescã la faptul cã prin asta el îsi face upgrade la nivelul de culturã. Inginerii în general se ocupã sã construiascã dispozitive. va asculta muzicã si va viziona un film atâta timp cât acestea îi vor face plãcere. E cool Acasã Inginerul nu este cu mult diferit de ceilalti oameni în viata de zi cu zi. Rezultate Care este totusi diferenta dintre ingineri si umanisti? Exceptând pregãtirea de specialitate.. si nu trebuie sã ducã calculatorul la reparat dacã are un virus sau dacã vrea sãsi instaleze un modem. în locul unei cãrti care descrie lamentãrile si psihozele unui bosorog sau ale unei femei la menopauzã. Diferenta între ei este de scop: inginerul are ca scop crearea.. asta e pentru simplul motiv cã inginerul nu are chef sã vomite pe timpul lui liber doar pentru a avea privilegiul de a se lãuda altora cu cât de cult este el. Inginerul nu stie ce e aia Tech Support. decât dacã vrea sã impresioneze o femeie. asta este pentru cã filmele pentru el sunt un mijloc de relaxare. Dacã preferã o carte care descrie o metodã ingenioasã de a lichida pe cineva.este obligatoriu sã lipseascã. urmatã de o metodã si mai ingenioasã pentru aflarea vinovatului.. si probabil cã acolo bate si madam Pipi-Pipi când vorbeste de tehnicienii lui Ceausescu.. nu de enervare în plus. Un inginer va citi o carte. sau un cablu TV.

Voi nu... si este clar cã ce se produce în ziua de azi e mai bun ca ceea ce se producea acum 50 de ani (nu neaparat mai frumos. le definesc lor un scop. mai generosi? Sau e chiar invers? Noi ne facem treaba. mai cinstiti. Umanistul are ca scop educarea si perfectionarea oamenilor si a societãtii (asta pentru cã eu. constructii. Deci ciocul mic! . ca inginer. Dar scopul umanistilor? Sunt oamenii de acum mai buni. pentru cã ei singuri probabil cã-si închipuie cã trebuie doar sã existe pentru a lumina lumea cu prezenta lor). dar aici nu e treaba noastrã). circuite. Scopul inginerilor este atins: tehnologia progreseazã de la un an la altul. programe software.si întretinerea unor dispozitive tehnice: mecanisme.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->