P. 1
teknologi angkasa lepas

teknologi angkasa lepas

|Views: 89|Likes:
Published by starfishs

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: starfishs on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/18/2010

pdf

text

original

kesan kemajuan sains Sungguhpun kemajuan sains dan teknologi memberi sumbangan yang besar kepada bidang perubatan

namun wujud beberapa masalah daripada hasil kemajuan tersebut. Bincangkan. Pengenalan: Sains dan teknologi memberi sumbangan besar kepada bidang perubatan. Sumbangan itu dapat dilihat dalam pelbagai aspek seperti kaedah rawatan, ubat-ubatan, peralatan dan aspek-aspek lain. Namun di sebalik semua sumbangan itu terdapat juga beberapa masalah hasil kemajuan tersebut. A. Sumbangan 1. Peralatan Pelbagai peralatan perubatan dicipta. Peralatan ini digunakan untuk merawat dan mengesan penyakit. Alat-alat ini mampu mengesan sesuatu penyakit dengan tepat dan merawat dengan berkesan. Sebagai contoh: x-ray, ultrasound. Pelbagai peralatan dicipta untuk merawat. Sebagai contoh: peralatan pembedahan. 2. Ubat-ubatan Kemajuan sains dalam bidang kimia dan biologi membantu bidang perubatan mencipta pelbagai ubat moden. Penemuan ubat-ubat untuk bius, penahan sakit, antibiotik; pelbagai vaksin untuk membina ketahanan badan; pelbagai vitamin untuk pertumbuhan dan kesihatan manusia.Penemuan-penemuan ini memberi sumbangan besar dalam bidang perubatan. Membantu menyembuhkan penyakit dengan lebih cepat, mengurangkan kesakitan kepada pesakit. 3. Penyelidikan dan Pembangunan Kemajuan sains memberi sumbangan besar kepada bidang perubatan dalam R&D. Pelbagai perlatan sains digunakan secara meluas dalam R&D bidang perubatan. Banyak peralatan ICT digunakan secara meluas dalam R&D. Sebagai contoh penggunaan kamera. Kemajuan sains membolehkan R&D dalam bidang perubatan berkembang pesat. Pelbagai jenis penyakit dapat dikesan. Pelbagai kaedah dan ubat dicipta. 4. Kaedah rawatan Pelbagai prosedur rawatan telah diperkenalkan dengan kemajuan sains dalam bidang perubatan. Pesakit dirawat dengan pelabagai kaedah mengikut kesesuaian. Rawatan dibuat melalui pengambilan ubat, pembedahan, pemindahan organ, penggunaan organ tiruan dll. Kaedah-kaedah ini ternyata kurang risiko, tidak menyakitkan, memeberi keselesaan kepada pesakit. B. Masalah 5. Kesan sampingan Pelbagai bentuk kesan sampingan dialami oleh pesakit. Ubat-ubatan yang berasaskan bahan kimia akan memberi kesan sampingan kepada seseorang jika digunakan dalam jangka masa yang lama. Seseorang akan terdedah kepada kerosakan organ-organ badan lain seperti hati dan buah pinggang. Alat-alat dan prosedur rawatan moden rawatan seperti x-ray dam kimoterapi turut memberi kesan sampingan. 6. Alahan Ramai pesakit mempunyai ketahanan yang yang rendah terhadap tindak balas yang terhasil akibat penggunaan sesuatu ubat. Keadaan ini menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain seperti gatal-gatal. Kesimpulan: Walaupun terdapat pelbagai kesan sampingan terhadap kesihatan, namun itu adalah masalah yang kecil jika dibandingkan dengan sumbangan yang begitu besar kepada dunia perubatan.

Kesan-kesan Perkembangan Teknologi Makanan
Kebaikan 1. Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa kemana-mana. 2. Jisim makanan kurang dan senang dibawa. 3. Kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh 4. Meningkatkan ketersediaan bermusim kebanyakan makanan, membolehkan pengangkutan makanan yang mudah rosak melintasi jarak jauh, dan membuat pelbagai jenis makanan yang selamat untuk dimakan dengan mematikan atau menghapuskan patogen mikro-organisma. 5. Meningkatkan kualiti hidup orang yang mempunyai alergi, diabetes, dan orang lain yang tidak boleh mengambil beberapa unsur makanan umum. Keburukan 1. Pemprosesan makanan dapat menurunkan nilai gizi makanan, dan memperkenalkan kebahayaan yang tidak dijumpai dalam produk yang segar. Contohnya, Vitamin C telah dihapuskan oleh panas dan oleh kerana itu buah-buahan tin memiliki kandungan vitamin C yang lebih rendah dibandingkan dengan buah yang segar. 2. Penggunaan bahan kimia dalam pemprosesan dan teknologi makanan seperti sulfur dioksida, asid benzoik dan asid sorbik boleh menyebabkan penyakit seperti sesak nafas, gatal dan kanser. 3. Penggunaan bahan kos rendah yang meniru sifat dari bahan alami (misalnya minyak sayur murah yang dikeraskan dengan menggunakan kimia untuk menggantikan lemak tepu alam yang lebih mahal) telah terbukti menimbulkan masalah kesihatan yang teruk, tapi ia masih luas digunakan kerana kebimbangan kos dan kurangnya pengetahuan pelanggan tentang kesan bahan pengganti. 4. Makanan yang diproses sering mempunyai ratio yang lebih tinggi untuk kalori kepada nutrisi penting berbanding dengan makanan yang belum diproses, fenomena ini dikenali sebagai "kalori kosong".

Isu masyarakat:

Mugilan bubar GAS selepas Samy Vellu umum letak jawatan Datin Seri Rosmah Mansor hari ini mencadangkan kerajaan untuk menubuhkan pusat bersepadu bagi membantu golongan remaja perempuan yang melahirkan bayi tanpa berkahwin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->