Sterilizarea

Dr Geta Hilma Medic primar laborator Doctor in stiinte medicale

Definitii 
Sterilizarea

este procedeul prin care sint indepartate sau distruse toate microorganismele vii de pe suprafata si din interiorul unor obiecte.

Definitii 
Dezinfectia

= distrugerea unor grupe de microorganisme, mai ales patogene prin metode chimice.

Definitii 
Asepsia

este ansamblul masurilor luate prin care se previne contaminarea unor materiale si organisme, in primul rind omul, cu microorganisme.

Metode de sterilizare sterilizare se folosesc mai ales metode fizice. In alegera metodelor folosite trebuie sa se tina seama de sensibilitatea microorganismelor fata de actiunea unor factori de mediu extern si de calitatile fizice si chimice ale materialului supus sterilizarii. Pentru .

Flambarea c. .Metodele fizice Sterilizarea prin caldura ( uscata sau umeda ) Caldura uscata: a.Incalzirea la incandescenta b.Sterilizarea cu aer supraincalzit ( cuptorul Pasteur = Poupinel) 1.

Metode fizice Caldura umeda: a Fierberea b Pasteurizarea c Tindalizarea d Sterilixarea cu vapori curenti e Sterilizarea prin vapori sub presiune ( autoclavare ) .

uscare. spalare. spalate. . Materialul infectios care a rezultat din activitate va fi neutralizat prin sterilizare. uscate si sterilizate in vederea unei noi utilizari.Pregatirea materialelor in vederea sterilizarii Materialele care vor fi sterilizate necesita o curatire prealabila. indepartat de pe sau din obiectele folosite si apoi acestea vor fi curatate.

 Flambarea Trecerea rapida a obiectelor prin flacara.Metode de sterilizare prin caldura uscata Incalzirea la incandescenta Ex. Ansa bacteriologica se mentine in flacara pana se inroseste. Ex. Eprubetele. baloanele . Se repeta la fiecare utilizare. iar apoi se lasa sa se raceasca.

Sterilizarea cu aer supraincalzit Se face in cuptorul Pasteur (sau Poupinel) Sterilizarea se face la 180°C timp de o 180° ora. Temperatura de 180°C este 180° necesara deoarece caldura uscata are o putere redusa de patrundere. a celor din cauciuc. determinind carbonizarea microorganismelor. Se aplica pt. lichide) . obiecte din sticla si portelan (nu obiectelor cu parti metalice. forme vegetative sau spori.

Cuptorul cu aer cald (Poupinel) .

EtuvaCuptor cu aer cald Este metalic. .Cuptorul Pasteur-Poupinel. are peretii dublii si este prevazut cu rafturi in interior Intre peretii dublii circula aerul cald Incalzirea se face electic Monitorizarea temperaturii se face cu ajutorul termometrelor.EtuvaPasteur-Poupinel.

.Metode de sterilizare prin caldura umeda Fierberea = sterilizare incompleta deoarece nu actioneaza asupra tuturor sporilor. . Timpul de sterilizare este de minimum 30 min. Se foloseste pentru sterilizarea instrumentelor ce se utilizeaza imediat. din momentul inceperii fierberii.

 . sau 85-90°C citeva secunde urmata 85-90° de racirea brusca la 4°C. alcoolice). 4° Metoda reduce nr.. microorganismelor si opreste trecerea sporilor in forme vegetative. Incalzirea se face in baia de apa la 606065° 65°C timp de 30 min.. fiind distruse doar formele vegetative prin coagularea proteinelor la temp. sub 100° 100°C.Pasteurizarea Pasteurizarea = sterilizare partiala. 70-75°C timp de 15 70-75° min. Se utilizeaza in special pt conservarea unor produse alimentare ( produse lactate.

.

Equipment for the high-temperature short-time highshortpasteurization of milk. .

.

Intre incalziri materialul este pastrat la temperatura camerei. Metoda este aplicata in special pt lichidele care peste 100°C se 100° altereaza ( unele medii de cultura). Se incalzesc produsele in baia de apa consecutiv 3-8 zile.Tindalizarea Tindalizarea=sterilizare fractionata sau discontinua. timp de 1-3 ore intre 60160100° 100°C. .

 . este cea mai sigura metoda de sterilizare. corespunde o temp de 134oC. Caldura umeda sub presiune fiind mai penetranta. de 120°C care 120° in 30 min.Autoclavarea Sterilizare prin vapori de apa sub presiune. La ½ atm. iar la 2 atm. se realizeaza o temp.. distruge atit formele vegetative cit si sporii. corespunde o temp. de 115o C. Ridicind presiunea vaporilor de apa la 1 atm.

robinetul de vapori pentru indepartarea aerului si a vaporilor de apa si supapa de siguranta. .Autoclavul Este un recipient metalic cu peretii dublii rezistenti. Lateral exista un robinet de scurgere. Este prevazut cu un capac carecarel inchide ermetic. Pe capac sunt 3 dispozitive: manometru. In interior este un gratar pe care se pune recipientul cu obiectele care urmeaza sa fie sterilizate.

Dupa terminarea autoclavarii nu se deschide capacul pana cand presiunea nu scade la 0. Se introduc materialele care urmeaza a se autoclava.Autoclavarea In autoclav se introduce apa distilata pana sub nivelul gratarului. Se inchide capacul strangand suruburile si se programeaza autoclavarea la parametrii doriti. .

. peste 100oC.Obiecte care se pot autoclava Materialul infectios Obiecte de cauciuc Aparate de filtrat Casoletele cu materilale folosite in chirurgie Nu se autoclaveaza lichidele care isi modifica structura la temp.

Autoclave .

Autoclav Interior .

etc. caserole cu material chirurgical.Autoclavarea In autoclav se sterilizeaza medii de cultura. Nu se sterilizeaza lichide alterabile la peste 100°C. material infectios. aparate de filtrat. obiecte de cauciuc. 100° .

sulf. acid benzoic). de topire a acestor substante. daca in autoclav s-a sajuns la temp. se aseaza in autoclav odata cu obiectele de sterilizat.Controlul sterilizarii in autoclav Teste chimice Se folosesc tuburi din sticla ce contin substante sub forma de pulbere cu punct de topire cunoscut. in jur de 120° 120°C ( parachinona. . dupa deschiderea autoclavului se va observa ca sint solidificate in bloc.

 . Ele se pun dupa terminarea autoclavrii in mediu de cultura lichid si daca nu se dezvolta cultura bacteriana inseamna ca sporii au fost distrusi prin autoclavare si s-a atins temperatura de s120oC .Controlul sterilizarii Teste biologice Se folosesc cuturi sporulate de Bacillus Stearotermophylus cu care se impregneaza niste benzi din material poros. Aceste benzi se introduc in autoclav odata cu materialul care urmeaza sa fie autoclavat.

camerei si se aplica unor lichide biologice sau solutii injectabile. Se realizeaza la temp.Filtrarea Este o sterilizare prin care microorganismele sint retinute de o substanta poroasa. . care se altereaza prin tratare termica.

acetat de celuloza. L2.Filtre Din portelan poros notate dupa dimensiunile porilor L1.G5 Filtre Seitz din azbest si celuloza Membrane filtrante din nitroceluloza... G1. L3 Din sticla notate dupa dimensiunea porilor G0. .

Filtru de apa .

.

Sistem de filtrare .

Lampa de ultraviolete .

instrumentar medical si in general pt. Aceasta metoda se foloseste pt sterilizarea la rece. Razele gama se obtin dintr-o sursa dintrradioactiva de cobalt-60 sau cesiu-137. cobaltcesiudar materialul sterilizat nu devine radioactiv. materiale degradabile la caldura. in ambalaje. pt. .Sterilizarea prin radiatii ionizante Cele mai penetrante si microbicide radiatii ionizante sint razele gama. produse medicamentoase.

Obs. care sa necesite operatii suplimentare (aerare) inainte de punerea pe piata a produsului. Una dintre cele mai severe limitari in cazul sterilizarii cu oxid de etilena este cea data de concentratia maxima de oxid de etilena (EtO) rezidual in materialul obiectului sterilizat. sterilizarea cu radiatii ionizante nu produce radioactivitate in materialul iradiat si nici reziduuri chimice. In antiteza. . stiut fiind ca acesta este un produs cancerigen.

general disinfectant  . kills endospores Tincture of Iodine (2% I2 in 70% alcohol) Chlorine (Cl2) gas Antiseptic used on skin Desinfect drinking water.Substante antiseptice si dezinfectante Ethanol (50-70%) (50Isopropanol (50-70%) (50Formaldehyde (8%) Antiseptic used on skin Antiseptic used on skin   Disinfectant.

although occasionally used as an antiseptic on skin Skin antiseptics and disinfectants Detergents (e. lysol. hexachlorophene) Ethylene oxide gas  Antiseptics at low concentrations. hexylresorcinol. quaternary ammonium compounds) Phenolic compounds (e. disinfectants at high concentrations Disinfectant used to sterilize heatheat-sensitive objects such as rubber and plastics Purification of water Ozone .g.Substante antiseptice Silver nitrate (AgNO3) Mercuric chloride  General antiseptic and used in the eyes of newborns Disinfectant.g. carbolic acid.

Controlul sterilizarii suprafetelor .

.

.

Materiale utilizate la controlul sterilizarii .