P. 1
BAB 1B

BAB 1B

|Views: 15|Likes:
Published by cikguleh

More info:

Published by: cikguleh on Oct 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2011

pdf

text

original

BAB 1-TINGKATAN 1 11.

1 PENGERTIAN SEJARAH

1.6 KEPENTINGAN SEJARAH

1.2 CIRI-CIRI SEJARAH

SEJARAH DAN KITA

1.5 PENTAFSIRAN SEJARAH

1.3 SUMBER-SUMBER SEJARAH

1.4 KAEDAH PENGKAJIAN SEJARAH

1.1 PENGERTIAN SEJARAH

PENDAPAT SEJARAWAN

PENGERTIAN UMUM

Pandangan Sejarawan 

Ibn Khaldun

Tentang masyarakat manusia atau peradaban manusia, perubahan yang berlaku pada sifat-sifat manusia 

Herodotus
Penceritaan tentang tindakan manusia dan sebab-sebab mereka melakukannya 

Muhd Yusuf Ibrahim
Catatan atau rekod mengenai sesuatu peristiwa yang berlaku pada suatu masa yang lalu

riwayat.Pengertian umum  Syajaratun * dari perkataan Arab * bermaksud pokok atau pohon * salasilah. keturunan atau asal-usul * penyelidikan tentang perkara-perkara yang telah berlaku .

1 1. 3. Syajaratun bermaksud ________________________ __________________________________________. __________________________________________. Pada pendapat Muhd Yusof Ibrahim. sejarah ialah __________________________________________ __________________________________________. . 2.Latihan Pengukuhan 1. Berikan satu contoh peristiwa bersejarah di Malaysia.

.Jawapan 1. 2. 3. Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Catatan atau rekod mengenai sesuatu peristiwa yang berlaku pada suatu masa yang lalu. Pohon atau pokok dalam bahasa Arab.

2 CIRI-CIRI SEJARAH CIRIPenting dan bermakna Tepat dan benar Sebab dan akibat .1.

bila. tokoh dan tarikh Sebab dan akibat * apa. mengapa dan bagaimana sesuatu peristiwa berlaku * terbukti kesahihan . siapa. di mana.tempat.Penting dan bermakna * sesuatu meninggalkan kesan * bermakna dan yang penting diingati Tepat dan benar * tidak boleh direka atau ditokok tambah * perlu dipertanggungjawab dari segi sumber dan kesahihannya * contoh: peristiwa.

2 1.Latihan Pengukuhan 1. perkaraa) ______________________________ b) ______________________________ c) ______________________________ d) ______________________________ . ciria)______________________________ b)______________________________ c) ______________________________ 2. Nyatakan 3 ciri-ciri sejarah. Berikan perkara-perkara yang membuktikan kesahihan fakta.

a) Penting dan bermakna b) Fakta yang tepat dan benar c) Sebab dan akibat peristiwa a) b) c) d) Tempat Tokoh Tarikh Peristiwa 2.Jawapan 1.2 1. .

3 SUMBER SEJARAH  Sejarah ditulis berasaskan kajian terhadap sumber sejarah.  Sumber sejarah memberikan maklumat & bukti yang benar tentang sesuatu peristiwa.  Dua sumber sejarah : Sumber pertama Sumber kedua Latihan pengukuhan .1.

artifak & lisan Sumber Pertama/ Sumber Primer Bersifat asli & belum ditafsir Sumber yang belum diolah & dicetak .Contoh : Fail rasmi jabatan. diari. Surat peribadi. Bahan dalam bentuk kertas. fosil. manuskrip yang belum dicetak & batu bersurat.

risalah & laporan tahunan jabatan Bahan yang dikaji melalui pembacaan bahan bertulis Sumber kedua/ Sumber sekunder Bahan yang telah diolah. akhbar. majalah. jurnal.Contoh: buku. ensiklopedia. dicetak & disebarkan kepada umum Ditulis oleh sejarawan atau pengkaji sejarah .

pisau & pinggan mangkuk µKlik disini untuk kembali pada latihan¶ .Fosil : Tinggalan haiwan atau tumbuhan yang wujud pada zaman lampau Artifak : Barang yang dicipta oleh manusia seperti kapak.

Manuskrip : naskhah tulisan tangan atau bahan yang disediakan oleh penulis untuk dicetak & diterbitkan. .

Fosil b. Artifak Jawapan 2.1. Berikan maksud bagi istilah-istilah berikut: a. Lengkapkan jadual di bawah dengan jenis sumber sejarah yang sesuai: Bahan a) Majalah tahunan sekolah b) Batu nisan c) Filem ¶Bukit Kepong· d) Fotografi asal e) Buku teks sejarah Jenis sumber sejarah Sumber kedua Sumber pertama Sumber kedua Sumber pertama Sumber kedua .

1.4 Kaedah Pengkajian Sejarah Kaedah Lisan Kaedah Bertulis Kaedah arkeologi .

pengisahan & perbualan. Kaedah Lisan . dongeng. Sejarawan akan memilih. penceritaan. mentafsir & mendapatkan kebenaran sesuatu maklumat. Dipengaruhi oleh unsur tokok tambah. mitos & lagenda.Maklumat diperoleh terus daripada responden melalui ucapan.

. pita video. radio & pita rakaman mempengaruhi kaedah mendapatkan sumber sejarah. cakera padat.Penggunaan peralatan seperti televisyen. Kaedah ini dikenali sebagai kaedah pandang dengar.

Mendapatkan maklumat daripada sumber yang ditulis. kulit kayu. dinding gua. dilakar. KAEDAH K A E D A H E R T U L I S B BERTULIS Sumber-sumber yang ditulis & dilakar ini membantu sejarawan memperoleh maklumat mengenai sesuatu perkara. kejadian. logam. . gading & kertas. peristiwa. dipahat pada batu. perundangan & adat resam. tokoh.

Kaedah Arkeologi Mendapatkan maklumat berdasarkan kajian saintifik Hasil Kajian Sejarawan dapat membuat tafsiran tentang budaya masyarakat Cabang-cabang Arkeologi Angkasa Lepas Maritim Gali cari Kaedah saintifik mendapatkan ketepatan usia bahan tinggalan sejarah Pentarikhan radio karbon .

LENGKAPKAN RAJAH DENGAN JAWAPAN YANG SESUAI KAEDAH LISAN Contoh: CARA MENDAPAT MAKLUMAT SEJARAH KAEDAH BERTULIS Contoh: KAEDAH ARKEOLOGI Cabang bidang ini: .

pengisahan dan perbualan CARA MENDAPAT MAKLUMAT SEJARAH KAEDAH BERTULIS Contoh: Maklumat yang ditulis. logam gading dan kertas KAEDAH ARKEOLOGI Cabang bidang ini: Angkasa lepas.SKEMA JAWAPAN LENGKAPKAN RAJAH DENGAN JAWAPAN YANG SESUAI KAEDAH LISAN Contoh: Ucapan. kuliit kayu. dilakar atau dipahat dari batu .daun kayu.penceritaan. dinding gua. Maritim dan Cari gali .

‡ Sejarawan perlu jujur dan bertanggungjawab dalam penyelidikan supaya masyarakat menerima maklumat yang benar. berfaedah atau sebaliknya.5 Pentafsiran Sejarah ‡ Menjadikan sesuatu peristiwa bermakna.1. Contoh Perbezaan Tafsiran Campur tangan British di Tanah Melayu Tafsiran Sejarawan Barat Tujuan kemanusiaan Tafsiran Sejarawan Tempatan Tujuan menguasai ekonomi di Tanah Melayu . ‡ Tafsiran sejarah berbeza antara sejarawan.

Setiap orang ada pendapat sendiri.Pilih jawapan yang betul untuk soalan yang berikut: Sejarawan Tempatan Tok Janggut berjuang mempertahankan kedaulatan tanah air Sejarawan Barat Tok Janggut sebagai pemberontak Dialog di atas menunjukkan pandangan sejarawan Tempatan dan sejarawan Barat. . Setiap orang mempunyai kebebasan bersuara. C. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat daripada dialog tersebut? A. Setiap peristiwa boleh diberi tafsiran berbeza. D. Setiap peristiwa mempunyai keistimewaan tersendiri. B.

6 KEPENTINGAN SEJARAH Tujuan mempelajari sejarah Faedah mempelajari sejarah .1.

TUJUAN MEMPELAJARI SEJARAH     Menghargai jasa tokoh dan pemimipin negara Memperoleh banyak pengetahuan Memahami sejarah tamadun awal bangsa Mengajar sikap berhati-hati agar tidak berhatimengulangi kesilapan yang sama .

Sebagai panduan dan iktibar FAEDAH MEMPELAJARI SEJARAH Menjadi perangsang kemajuan negara Memupuk semangat patriotisme .

LATIHAN PENGUKUHAN 1.6 Menghargai jasa tokoh dan pemimpin negara APAKAH TUJUAN MEMPELAJARI SEJARAH? Memahami sejarah tamadun awal bangsa Memperoleh banyak pengetahuan Mengajar sikap berhatihati agar tidak mengulangi kesilapan .

sifatB. Perubahan yang berlaku pada sifat-sifat manusia.Soalan Objektif Bab 1 1. Penyelidikan tentang perkara-perkara yang telah perkaraberlaku. Pernyataan yang manakah menjelaskan pandangan Herodotus tentang pengertian sejarah? A. . Proses merekod atau mencatat sesuatu peristiwa yang berlaku pada suatu masa yang lalu. D. C. Penceritaan tentang tindakan manusia dan sebabsebabsebab mereka melakukannya.

D.2. Ciri-ciri sejarah terdiri daripada I II III IV A. B. C.III dan IV . II dan IV I. II dan III I. fakta yang tepat dan benar sebab dan akibat sesuatu peristiwa peristiwa yang penting dan bermakna boleh direka atau ditokok tambah maklumat I. III dan IV II.

II dan IV I. II dan III I. C.3. D. Antara berikut yang manakah merupakan sumber primer? I II III IV A. III dan IV II. Fosil Artifak Ensiklopedia Keterangan lisan I. III dan IV . B.

Rajah di atas menunjukkan salah satu kaedah pengkajian sejarah. D. C. Kaedah X ialah A. B.KAEDAH X Mendapatkan maklumat daripada sumber yang dipahat pada batu 4. Kaedah lisan Kaedah bertulis Kaedah arkeologi Kaedah pandang dengar .

Pemberontak Pejuang kemerdekaan Pengkhianat Tanah Melayu Pengacau pembangunan tanah air . Apakah tafsiran sejarawan Barat terhadap tokoh-tokoh di atas? A. C. B. D.* Dato Bahaman * Mat Kilau * Dato Maharaja Lela 5.

B.6. III dan IV II. III dan IV . Sejarah penting dipelajari untuk I II III IV A. D. menghargai jasa pemimpin mengagungkan orang asing menjadi iktibar dalam kehidupan kita menanam semangat cinta akan tanah air I. II dan IV I. C. II dan III I.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->