ALFA UNIVERZITET FAKULTET ZA PREDUZETNI MENADŽMENT

SEMINARSKI RAD TEMA: COCA COLA

PROFESOR: Xxx

STUDENTI: Mirjana Vujović Zorica Vasović

SADRŽAJ: .

Ilinoju i Los Anđelesu. Doktor Džon Stit Pemberton. Istorija Coca-Cole Coca-Cola je nastala u Atlanti. Postepeno je prodavao delove svog biznisa različitim partnerima. Ručno naslikani znak na voštanom platnu je osvanuo i na tendama prodavnicama. kalendare. proizveo Coca Cola sirup. godine. Džonom S. Tokom prve godine. Kendler je objavio svojim deoničarima da se Coca-Cola pije u svim državama Amerike. kada je lokalni apotekar. nekadašnjim partnerom dr Pembertona. kako bi prolaznici znali da se radi o novom osvežavajućem gaziranom piću na točenje. partner i računovođa dr Pembertona. koji je kasnije otkupio i sva ostala prava i preuzeo potpunu kontrolu nad Coca-Colom. Zajedno sa bratom. Do 1892. Kendlerom. godine. Slavni zaštitni znak je osmislio i predložio Frenk M. a iste karakteristike ima i dan danas. godine. a 1895. testirao ga i tada je proglašena za izvrsno osvežavajuće piće. Dr Pemberton. Čikagu. Frenkom Robinsonom. Prvi Coca-Cola oglas se pojavio u dnevnom listu “The Atlanta Journal”. a malo pre smrti. on je sa svojim darom za trgovinu. 8. Kendler je oformio korporaciju pod imenom Kompanija CocaCola.1. . uspeo da desetostruko uveća prodaju. Novi sirup se mešao sa gaziranom vodom kako bi se napravio napitak koji je istovremeno i ukusan i osvežavajući. Idejni tvorac Coca-Cole. Neprestano je promovisao proizvod. Kendler je nastavio da razvija marketinške poteze doktora Pembertona i počeo da deli hiljade kupona za besplatnu čašu Coca-Cole. 1888. pozivajući žedne građane da probaju novo i popularno gazirano piće na točenje. uz predlog “Probajte”. a sve sa zaštitnim znakom Coca-Cola. deleći kao suvenir lepeze.000 $. Verujući u moć oglašavanja. nikada nije shvatio stvarni potencijal svog izuma. Kendleru. Robinson. Nastavili su da razvijaju posao i otvarali su nove fabrike za proizvodnju Coca-Cole u Dalasu. satove. čiji je početni kapital iznosio 100. godine. i još dvojicom saradnika. prodao je svoj udeo u Coca-Coli kompaniji Ejzi G. pehare i nebrojene zabavne novotarije. Potražnja za Coca Colom je sve više rasla i kompanija je brzo prerasla svoje postojeće kapacitete. Proizvod je nakon testiranja odmah pišten u prodaju kao gazirano piće na točenje. prodaja je dostigla skroman prosek od devet pića dnevno. maja 1886.

gde su religioznog Svetog Nikolu zamenili sa nazivom i likom Deda Mraza. nazvan Santa Nicolas ili Santa Claus. širio se munjevitom brzinom po celom svetu. Crveni reklamni lik. veka. bio je crven. pop-kulturne ikone 20. započela je i tranzicija od verskog praznika do potrošačke histerije. Deda Mraz i Coca-Cola Priča o tome kako je Deda Mraza izmislila Coca-Cola je postala prava urbana legenda. koga je Coca-Colin illustrator nacrtao iz drugog pokušaja. Legendi i liku Deda Mraza. svet ipak nije odoleo. čak je prihvaćen i u komunistričkom Sovjetskom Savezu. koji je za njih imao veliku prednost. Sa likom Coca-Colinog Deda Mraza. .2. Iako je nastao u Americi. a Santa Nicolas postaje njen najvažniji simbol.

najčešći i naozbiljiji izazov je bio kako zaštiti proizvod od imitacija. Coca Cola dobija novi jedinstveni dizajn. godine. godine i "Coke" koji je registrovan 1945. 1916. . čime je tada bila počastvovana samo šačica proizvodnih pakovanja. koji je izradila kompanija Root Glass iz Terre Haute iz Indijane. Dalji razvoj Coca-Cola brenda 1919. Četiri godine kasnije. godine. godine. bankaru iz Atlante I grupi investitora za 25 miliona dolara. Kendler je prodao kompaniju Ernestu Vudrafu. zajedno sa svojim izvrsno obučenim timom. Vudrafov sin je izabran za predsednika kompanije.3. kreirao je kampanju “kvalitetno piće” . Tako se boca pridružila zaštićenom znaku "Coca-Cola. Nekoliko vrsta boca sa ravnim stranicama je korišćeno do 1915. Kako bi pomogao točionicama u što boljem marketingu. 4. Večita borba protiv surogata bila je najveća pokretačka sila koja je dovela do stvaranja prepoznatljive zvonaste boce. rastao je I broj imitacija.godine. ali kako je konkurencija rasla. Zaštita dragocenog imena Početkom 20. čime je započeo višedecenijsko aktivno voženje biznisa. Reklamna i marketinška podrška su bile veoma pojačane tako da je do kraja 1928. veka. godine. Novi predsednik je stavio snažan akcanat na kvalitet proizvoda. Sada poznati oblik boce registrovan je kao zaštitini znak od strane Kancelarije za patente SAD 1977. godine prodaja Coca-Cola boca prvi put nadmašila prodaju točenog napitka." koji je registrovan 1893.

vidljivi su dokaz večne popularnosti. Do tada. Odeveni u bluze i kape sa znakom brenda. restorani i male prodavnice prodavale Coca-Cola napitak u bocama i točili ga iz automata. koje se još uvek koriste tamo gde se toči gazirano piće. 1926. godine. prihvaćena kao standard 1929. Coca-Cola i Olimpijada započele su saradnju u leto 1928. pomogla je u Coca-Cola oglašavanju. posuda za hlađenje koja je omogućavala da se Coca-Cola služi ledeno hladna na maloprodajnim punktovima. Radeći sa talentovanim saradnicima. opisano kao "porodično pakovanje sa ručkom koje poziva. koje je olakšavalo potrošaču da odnese proizvod do kuće. Četrdeset hiljada posetilaca ispunilo je stadion kako bi posmatralo dva velika događaja: prvo paljenje olimpijske vatre i prvu prodaju Coca-Cola napitka na Olimpijadi. koji se danas smatraju uobičajenim. prodavci su vredno gasili žeđ navijača. kartonskom pakovanju pridružio se još jedan revolucionarni izum." postalo je jedan od najmoćnijih alata marketinga u ovoj industriji. kada je američki teretni brod uplovio u luku Amsterdam sa olimpijskim timom Sjedinjenih Američkih Država i 1000 gajbica Coca-Cola napitka. 1929. kafei. bila pionir po inovativnom pakovanju od šest boca. odveo Coca-Colu u sve krajeve zemljine kugle. kancelarije i druge institucije tako su postale punktovi za instant osveženje. Fabrike. godine. Ove čaše. predstavljali su pravu revoluciju kada ih je Vudraf uveo.Poslovanje Coca-Cole je pod vođstvom Roberta Vudrafa dostiglo izvanredan komercijalni uspeh. Kompanija je početkom dvadesetih godina. Najveći Vudrafov doprinos je bila njegova vizija da je Coca-Cola internacionalni proizvod. godine. Jednostavno kartonsko pakovanje. Principi trgovine. broj zemalja u kojima se piće flaširalo bio je gotovo učetvorostručen i kompanija je stupila u partnerstvo sa Olimpijskim igrama. . Vudraf je usmerio kompaniju na internacionalnu ekspanziju otvaranjem Odeljenja za poslovanje sa inostranstvom koje je 1930. s gornje strane otvoreni metalni frižider. Frižider je kasnije unapređen pomoću mehaničkog hlađenja i kontrole ubacivanjem novčića. postalo zavisno preduzeće pod imenom Coca-Cola Export Corporation. Slično kao i zaštićeni oblik boce. dok su izvan stadiona štandovi za osveženje. prepoznatljiva izdužena zvonasta čaša proširena na vrhu.

" "Osveži se istinski" i "Bolje je kad se osvežiš. Popularni "portreti" Deda Mraza." Usledili su i mnogi drugi nezaboravni slogani." prvi put se pojavio u listu “Saturday Evening Post” 1929. Coca-Cola sistem bio je spreman za svetsko širenje do neslućenih razmera. Jedan od svetski najpoznatijih reklamnih slogana.godine. U mnogim krajevima. godine. Izvrsne ilustracije vrhunskih umetnika. Slogan "To je ono pravo". ukus koji mu je očigledno prijao.Na početku Drugog svetskog rata. A kada je ponovo nastupio mir. . 5. Prisustvo Coca-Cole bilo je više od podizanja morala trupa na ratištu. Reklama Tokom godina. zapravo je bio nova vrsta izazova i mogućnosti za celokupni Coca-Cola sistem. delo zapaženog umetnika Hadona Sandbloma. a ponovo je upotrebljen 1969. Coca-Cola se uzdigla na nivo svetskog simbola prijateljstva i osveženja. Ulaskom Sjedinjenih Država u rat 1941. Pedesete godine obeležili su "Znak dobrog ukusa. broj zemalja koje flaširaju ovo piće gotovo se udvostručio. džinglovi i slogani diktirali su ritam Coca-Cola oglašavanja. Dok se svet uzdizao iz perioda konflikta. godine. godine. prvi put je korišćen 1942. njenih distributera i zavisnih preduzeća. gde god da se nalazi i koliko god to koštalo kompaniju". godine Robert Vudraf je naredio "da svaki vojnik mora dobiti Coca-Cola bocu po ceni od 5 centi. Od sredine četrdesetih do 1960. Ali daleko od toga da je rat imao razoran efekat na poslovanje. "Pauza koja osvežava. Coca-Cola je prodavana u 44 zemlje. koji su se pojavili tridesetih godina prošlog veka. pretvarajući poslovanje kompanije u neprevaziđeni globalni sistem namenjen pružanju jednostavnog trenutka zadovoljstva. i "Znak svetskog dobrog raspoloženja" 1944. Pratili su ga slogani "Uradi nešto što osvežava" 1936. Vudrafova vizija međunarodnog potencijala kompanije Coca-Cola još uvek traje i stalno se unapređuje od strane Kompanije. uključujući i Normana Rokvela. bile su sastavni deo živopisnih oglasa koji su predstavljali imidž proizvoda u vodećim časopisima. lokalno stanovništvo dobilo je šansu da prvi put proba Coca-Colu. kao što je "Sve je bolje sa Coca-Colom" 1963. nastavili su da obeležavaju praznične reklame sve do danas. uključujući države na različitim stranama sukoba. godine i pratila ga je neverovatno uspešna marketinška kampanja tih godina.

Jan and Dean i Moodz Blues.godine. Edgar Bergen i njegov partner sa malog ekrana.od sponzorisanja programa u pravcu reklama koje su emitovane tokom različitih emisija. Oglašavanje kompanije menjalo se zajedno sa ostalim promenama u svetu. pozitivnog duha osamdesetih i ponovna potvrda vodeće pozicije Coca-Cola brenda. Među poznatim zabavljačima koji su se pojavili u Coca-Cola TV i radio reklamama tokom šezdesetih bili su i McGuire Sisters. koji je sponzorisala kompanija Coca-Cola. radio je postao najvažniji komunikacioni medij za kompaniju Coca-Cola. Coca-Cola reklama se menjala na mnogo načina. 1976. Tokom vremena. "Jedinstveni osećaj" zaokružio je osamdesete godine. . Početkom 1982. tema "Coca-Cola je to!" plasirana je po čitavom svetu kao odraz oživljenog. mnoge slavne ličnosti angažovane su da promovišu napitak. Reklama tokom sedamdesetih i osamdesetih godina nastavila je dugu tradiciju predstavljanja Coca-Cole kao jednog od najjednostavnijih životnih zadovoljstava. Usledile su kampanje "Coca-Cola je prava" 2003. godine započeta je kampanja "Coca-Cola daje život". 1950. ali su poruka i zaštitni znak ostali nepromenjeni. najviše putem televizije. Aretha Franklin i Neil Diamond. Šezdesetih. godine na Dan zahvalnosti. koja je izazivala topla osećanja najbolje predstavljena u TV reklami snimljenoj sa američkim ragbi timom Pittsburgh Steelers i Džo Grinom ("Mean" Joe Green). Čarli Mekarti. i "Coca-Cola strana života" 2006.Od sredine dvadesetih godina. Kako je TV medij napredovao. poznati džingl "Things Go Better with Coke" ("Sve je bolje sa Coca-Colom") postao je radijski hit. sa inovativnom kampanjom "Uvek Coca-Cola" započetom 1993. uz angažovanje muzičkih grupa kao Supremes. Four Seasons. obraćajući se novim ciljnim grupama potrošača putem novih kanala. vodili su prvi televizijski šou uživo. dok je "Jedinstvena prava stvar" otvorila put u devedesete. kao osnov za dalju kampanju "Coca-Cola osmeh" nastalu 1979. prepoznatljivog i svuda dostupnog.

godine. što je odmah rezultiralo velikim uspehom. godine. 1955. možda je još indikativnija ocena vernosti potrošača ovom proizvodu koja je zabeležena 1985. Coca-Cola sistem uspešno je primenio jednostavnu formulu u svetskim razmerama: ponuditi trenutak osveženja za malo novca. Zatim je. Coca-Cola donosi užitak žednim potrošačima širom zemaljske kugle. godine. Sada posluje u preko 200 zemalja i proizvodi gotovo 400 brendova. Sjedinjene Američke Države. Sada već više od 115 godina. odnosno boce od 10. našle su se na rafovima prodavnica do 1960. Inovacije u ambalaži Od kasnih četrdesetih pa do 1970. 12. Na nivou običnog čoveka. kada je firma Landor & Associates na svetskom nivou sprovela tri nezavisne ankete. posle višegodišnjih ispitivanja plastične ambalaže za bezalkoholna pića Kompanija 1977. Kompanja je uvela king-sajz i porodično pakovanje. Da je Coca-Cola prestižna dokazano je na primeru 1988. Ali.godine uvela dvolitarsko PET pakovanje. Coca-Cola svet ograničavao se na jedinstvenu zaobljenu bočicu ili visoku zvonastu čašu. . više nego ijedan drugi proizvod. prolazile su kroz nezapamćene i brze promene. koje su prvobitno proizvedene za oružane snage u prekomorskim zemljama. i 26 unci. Od Bostona do Pekinga. godine. Drugi svetski rat stvorio je novu podelu karte sveta. kao i druge zemlje. Coca-Cola svakodnevno stvara taj poseban trenutak zadovoljstva za stotine miliona ljudi. od Montreala do Moskve. novom tehnologijom i novim proizvodima. Kompanija Coca-Cola takođe je doživljavala dramatične promene u oblasti marketinga i trgovine još od vremena početka flaširanja s kraja 19. milijardu puta na dan. potrošači su zahtevali veći izbor i Kompanija je na taj zahtev odgovorila inovativnim vidom pakovanja. Globalni biznis Kompanija Coca-Cola počela je sa izgradnjom globalne mreže dvadesetih godina prošloga veka. Metalne limenke. Do sredine pedesetih godina.6. a Kompanija se suočavala sa novim i složenijim svetskim tržištem. veka. Ovaj jedinstveni globalni sistem učinio je Coca-Cola kompaniju vrhunskom svetskom kompanijom za proizvodnju osvežavajućih pića. godine. 7. čiji su rezultati potvrdili da je Coca-Cola najpoznatiji i najomiljeniji brend na planeti.

Tesna saradnja između dve kompanije ogleda se u poštovanju istih vrednosti. snabdevajući potrošače sa 8 milijardi litara napitaka godišnje.od zapadne Evrope do istoka Rusije. bliskoj saradnji koja se tiče tržišnih investicija. U roku od dve godine. vodu. što je predstavlalo prvu izmenu tajne formule od njenog nastanka 1886. Globalna strategija firme tokom osamdesetih. i ujedno najuspešnijeg novog bezalkoholnog pića još od nastanka originala. Coca-Cola danas Coca-Cola Hellenic je jedan od najvećih svetskih proizvođača bezalkoholnih pića. pod nazivom CocaCola klasik.Kompanija je iznenadila američku javnost najavom novog ukusa CocaCole. odgovornosti prema potrošačima. Coca-Cola Hellenic proizvodi. The Coca-Cola Company i Coca-Cola Hellenic. Svetski lideri na tržištu bezalkoholnih pića. nastavljena je u pravcu kreiranja ponude osvežavajućih proizvoda za svaku priliku i sve stilove života. U širok asortiman Coca-Cola Hellenic napitaka. spada preko 500 različitih proizvoda i pakovanja. uključujući gazirana i negazirana bezalkoholna pića. prodaje i distribuira vodeće svetske robne marke The Coca-Cola Company. Novi ukus odneo je ubedljivu pobedu na svim testovima ukusa. 1982. Dvadeset pet ovih zemalja nalazi se u Evropi. godine. niskokalorične Coca-Cola varijante kao nastavka zaštićenih imena Coca-Cola i Coke. od Estonije do Nigerije. godina značajna je za istoriju osvežavajućih pića po uvođenju diet Coke. pokrivajući tako široko geografsko područje . čajeve i kafu. Sa više od 41. čine jedinstven Coca-Cola sistem. kroz savršeno razvijenu prodajnu mrežu i stvaranje snažnih komunikacijskih poruka koje dopiru do potrošača kroz prepoznatljive marketinške aktivnosti. prezentaciji Coca-Cola proizvoda. . Coca-Cola Hellenic snabdeva bezalkoholnim pićima preko 550 miliona potrošača u 28 zemalja. ali sva brojna testiranja i istraživanja nisu mogla prevagnuti nad emotivnom privrženosti Amerikanaca u odnosu na originalnu formulu. sokove. Kompanija je poslušala želje javnosti i na njih odmah odgovorila vraćanjem originalnog recepta na tržište.000 zaposlenih. 8. sportske i energetske napitke. koji odgovaraju različitim stilovima života. uključujući i 15 članica Evropske unije. dijetalna Coca-Cola postala je vrhunski traženo osvežavajuće piće u svetu. uspomene i naklonost potrošača prema jedinstvenim osobinama ovog pića izbili su u prvi plan. Taj prvi ukus postao je nešto više nego obično piće i osećanja.

Coca-Cola Hellenic Srbija je od 1997. tako i u internoj komunikacijji u cilju održavanja i unapredjivanja kompanijskih vrednosti. Neprekidnim povećanjem kapaciteta postojeći proizvodni objekat će uskoro biti transformisan u "mega" fabriku. šest proizvodnih linija i magacin. neprekidnim ulaganjem u kvalitet. koji su usmereni prema kupcima i potrošačima.000 m2 smešteni poslovni prostor. kao i posvecenost poslovanju. Kako bi zadovoljila sve veće i raznovrsnije potrebe potrošača. Coca-Cola u Srbiji Coca-Cola Hellenic je u 2007. Povećavanjem proizvodnih kapaciteta. godini proslavila 10 godina rada u Srbiji pod sloganom "10 za odličan uspeh". nagradi svoje deoničare. zaštitu životne sredine i svoje zaposlene. brand. godine učetvorostručila svoju proizvodnju i uvela 130 novih proizvoda i pakovanja. već je i uložila mnogo vremena. Misija kompanije je da osveži svoje potrošače.9. Od mega marketa i najvećih prodajnih lanaca u zemlji do samostalnih trgovinskih objekata. do sada je na domaćem tržištu uloženo preko 150 miliona evra. Kompanija direktno snabdeva više od 4. Ne samo što je unapredila svoje proizvodne kapacitete. okruženje. manifestacija. zaposlene i razvoj lokalne zajednice.000 kupaca i sarađuje sa oko 230 distributera koji kroz svoju mrežu partnera i maloprodajnih objekata pokrivaju 95 odsto tržišta. Kompanija zapošljava lokalne kadrove. stalno ulaže u lokalno tržište i podržava lokalnu zajednicu. Vizuelni indentitet kompanija Coca-Cola Hellenic održava sa logom koji komunicira ime kompanije . Coca-Cola Hellenic predstavlja vodećeg proizvođača bezalkoholnih pića u Srbiji i zajedno sa više od 5. godine. kada je kupovina preduzeća IBP Beograd predstavljala najveću inostranu investiciju u tadašnjoj SR Jugoslaviji. brigu o kupcima. da unapredi život lokalne zajednice i svoj rad posveti očuvanju životne okoline. znanja i finansijskih sredstava u visok kvalitet svojih proizvoda. nagradnih igara itd. sponzorisanja. Marketing kao jedan od značajnijih komunikacionih aktivnosti je prisutan kako na tržistu u obliku promocija. brigu o kupcima. Pored marketinških aktivnosti postoje i stalne humanitarne akcije kojima se pomaže lokalna zajednica i pojednici ali bez preterane medijske eksponiranosti same kompanije.000 partnera čini jedan od najuspešnijih poslovnih sistema u zemlji. . Na našim prostorima posluje od 1997. Danas. da bude partner sa svojim kupcima. širenjem poslovanja. Coca-Cola Hellenic proizvodi mogu se nabaviti u skoro svakom maloprodajnom objektu u zemlji. Sedište kompanije nalazi se u Zemunu gde su na oko 110.

ona pokreće snagu optimizma i čini svaki trenutak magičnim. um i duh. ali sa 0 procenata šećera. Poseduje jedinstven ukus. . koji donosi vrhunski užitak.10. Namenjeno je svim ljudima koji žele da uživaju u pravim stvarima i perfektan je izbor za ljude koji uživaju u životu i spremni su da odbace sve kompromise koji stoje na putu njihovog zadovoljstva. jedinstvenim Coca-Cola ukusom. Coca-Cola Zero® je gazirano. bezalkoholno piće sa pravim. inspiraciju i istinsko osveženje za telo. Coca-Cola brend Coca-Cola® je najpoplularniji i najprodavaniji proizvod na svetu u istoriji gaziranih bezalkoholnih pića.

Coca-Cola Light® je izbor svih koji se ne odriču vrhunskog užitka. Međutim. kao što je Pepsi Co. marketing mix. Njeni glavni ciljevi su da zadovolje potrebe potrošača. Coca-Cola marketing Coca-Cola prilikom oglašavanja ima ciljno tržižte. Njen marketing takođe obuhvata i razne analize situacije. da obezbede profit svojim akcionarima i da povećaju tržišno učešće. 11. marketing strategije. koriste ga kao svoj glavni izvor za povećanje svesti potrošača. praćenje i kontroling.5 kcal u čaši od 250ml. Njena prednost je u tome što posluje već više od jednog veka. koja može da razvije marketinške strategije kako da eliminiše Coca-Colu. . da li ima još potencijala za nove inovacije. u više od 200 država širom sveta. koja trenutno beleži pad u poslovanju. Ona se savršeno uklapa u životni stil ljudi koji žive na svoj način i aktivno brinu o svom zdravlju i izgledu. jer trenutno na tržištu postoje i drugi globalni konkurenti. Učešće u Cola segmentu joj je oko 85%.Coca-Cola Light® ima sjajan ukus bez šećera i sadrži samo 0.