ATEA 2319 ASIA TENGGARA DALAM HAL EHWAL DUNIA

SOALAN 8 : TUMPUAN RANTAU ASIA TENGGARA TERHADAP INDIA LEBIH BESAR SEJAK ERA PASCA PERANG DINGIN BINCANGKAN

KENAPA INDIA AKTIF SELEPAS PERANG DINGIN 

Ketidakstabilan dalaman india selepas perang dingin.
Pd awl 1990,satu ygbaru di india apabila telah menandatangani perjanjian dengan AT.india juga telah membuka mata apabila mula menjalinkan hub. Diplomatik dgn negara jiran utk india bangkit semula selepas CW India cuba utk membentuk kombinasi dari segi keselamatan politik dan inisiatif ekonomi untuk negara mereka stabil dan kukuh

i)

ii)

Membentuk satu kerjasama politik,keselamatan dan ekonomi
i) Setelah 30 dekad,india dan AT sekali lagi cuba untuk melihat dr perspektif baru utk memulihkan hub diplomatik Cth: cuba untuk membuat komunikasi tanpa sempadan,membentuk kerjasama dlm keselamatan politik yg baik dlm kalangan mereka meskipun byk ancaman trhadap kestabilan dan keamanan trutama ancaman trhadap globalisasi tlh merebak ke AT. ii) faktor india mahu bekerjasama dgn AT Tindia x mempunyai krisis yg tegang dgn AT (bebas sengketa) Tpersepsi yg cepat berubah di antara kedua belah pihak. AT melihat India sebagai negara yg membangun sbg sebuah ngara demokrasi yg dinamik,menumpukan perhatian kepada pengetahuan dan pembangunan ekonomi berasaskn teknologi.

TBg India, India mengagumi ASEAN sbg sebuah rantau yg kecil yg dpt menangani masalah yg berkaitan dgn konflik ketenteraan, mslah wilayah/ persempadanan,sumber bahan mentah semulajadi,isu migrasi,ideologi dan keagamaan. 

i)

Isu Myanmar (sempadan yang bergolak)
Mslah Myanmar memberikan mslah kpd India dan ASEAN krana myanmar merupakan ahli ASEAN. Contoh: Situasi yg berlaku di Myanmar masih lagi bergolak di antara rejim ketenteraan dan pro demokrasi yg dipimpin oleh Daw Aung San Suu Kyi utk mmbentuk pucuk pimpinan sediri.Penahanan Suu Kyi menarik perhatian dunia. Sekatan ekonomi yg dikenakan oleh barat membantutkan pertumbuhan ekonomi negara tersebut. Isu pucuk pimpinan di Myanmar bertambah rumit. Bg India, Situasi di Myanmar memerlukan rundingan di antara ASEAN dan INDIA,pendekatan strategik perlu diambil olh kedua pihak utk enyelesaikan permasalahan Myanmar.

ii)

iii)

FAKTOR AT MENUMPUKAN PERHATIAN KEPADA INDIA 

1.
-

Politik
ASEAN Regional Forum (ARF)

India mula trlibat dgn ARF apabila PM India, Jaswant Sigh,mula bersetuju dengan ARF dn pd 1995,New Delhi tlh brsetuju dan mnerima struktur ARF. Faedah India dlm ARF i) olh kerana indiaxmmpunyai pengalaman dlm menangani isu keselamatan dan masih ragu2 dlm menangani isu keselamatan,oleh itu,ARF telah mmberikan India kesempatan utk memperjelaskan polisi dan bg menghentikan dasar isolasi iaitu masih bersekutu dgn soviet Union semasa CW. ii) Peranan ARF adalah untuk mengatasi masalah keselamatan dan mewujudkan keseimbangan kuasa yang berlaku di Asia untuk membendung kuasa-kuasa kuasabesar yang lain tidak akan menggangu gugat keamanan dan kestabilan.

2. Isu nuklear India
i)

ii)

Krisis ujian nuklear oleh INDIA pada 11 dan 13 May 1998 dan diikuti oleh pakistan pada pd 28 dan 30 may. Persidangan ARF di Manila yg disertai oleh kuasa2 besar seperti China, US, Russia,Jepun dan Australia. India tlh mengumumkan tentang senjata nuklear dan sebilangan anggota ASEAN tidak setuju dengan India.Antara 2 negara ASEAN yg tidak setuju ialah Filipina Dan Thailand dan merekam enggunakan slogan µ¶visµ¶visà-vis India´ TFilipina : Presiden FilipinaFidel Ramos bimbang jika ujian nuklear yang dijalankan olh india akan merebak an memberi kesan kepada negaranegaranegara lain.

TSementara itu,Menteri luar Thailand,Surin Pitsuwan menginginkan rantau ini bebas daripada ancaman senjata nuklear. iii) Pakistanjuga tlh dipinggirkan olh ARF oleh kerana Pakistan yg ingin menjadi dialog penuh ASEAN.INI disebabkan India telah mula menjalankan daar melobi untuk mengelakkan pakistan utk menyertai ARF kerana India beranggapan pakistan tidak layak utk menjadi ahli ARF kerana kemunduran dr segi ekonomi dan lebih2 lagi pakistan juga menyokong VisVis-a ± Vis. SElain itu, india juga bimbang jika pakistan menyertai pakistan akan diberi hak kesamarataan status dan persamaan nuklear yg akn mewujudkan persaingan. iv) akhirnya,Pakistan telah gagal untuk menyertai dialog penuh ASEAN semasa persidangan di Bangkok pada July 2002.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful