Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009

Modelul GROW
Acesta este, probabil, cel mai utilizat framework in intreaga lume. Sir John Whitmore, sportive, cat si coach, a transpus descoperirile lui Timothy Gallwey in termeni ce pot fi intelesi intr-un context business. Acestia il folosesc, sub forma unei harti, atat pentru un program de coaching cat si pentru sesiuni individuale.

Tabelul 2.3 Modelul GROW

Litera G

Definitie Goal setting/stabilirea scopului pentru sesiune, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung Reality checking/ verificarea realitatii pentru a explora obiectivele situatiei curente Optiuni si strategii alternative

Exemplu – non-business Scaderea in greutate In mod explicit: 70 kg pana la Paste Greutatea curenta Regimul de exercitii curent Regimul alimentar curent Eforturi trecute/vechi Alegerea unui program de slabit Alegerea unui trainer personal Schimbarea obiceiurilor de a manca Impreuna cu un prieten Stabilirea unei recompense Pasii concreti si masura Sprijinul cui este necesar? Analiza castigului secund (de exemplu: schimbarea garderobei)

R

O

W

What is to be done, when, by whom and the will to do it/ Ce e de facut, cand, de catre cine si vointa de a o face

Este esential, in coaching, sa clarificam punctul in care ne aflam, unde vrem sa ajungem si optiunile de a obtine acest lucru. Cu totii beneficiem de timpul petrecut in contemplarea acestui lucru - pentru orice schimbare pe care dorim sa o realizam. Problema in aceasta situatie ar aparea daca folosim aceste metode la un nivel superficial si rigid. Este important-de obicei- sa mergem putin mai departe si sa examinam motivele pentru care nu ne mobilizam in a face ce ne-am propus, in ciuda clarificarii acestora. Cat de importante sunt telurile prezentate? Se potrivesc acestea cu telurile business? Cum ar fi putut acestea sa fie sabotate in trecut?

1

impresia populatiei. de asigurare a unui feedback corect. Psihologia nu a fost intotdeauna buna la impartasirea si promovarea beneficiilor propriilor rezultate. In orice caz. 2 . Abordarile psiho-analitice cunoscute din filmele lui Woody Allen sunt demult depasite. Acest pachet de baza contine colectii de date. realitatea trecuta sau curenta intr-o profesie dinamica. psihologia a reusit sa investigheze o gama larga de boli mintale. Deci ce modele de coaching ne-a oferit psihologia? Anexa 1: pachetul de coaching Un coaching excelent este sprijinit de un standard inalt al pastrarii datelor/inregistrarilor in mod eficient. change-oriented. cu siguranta. multe carti de coaching nu clarifica relevanta researchului in psihologie. etichetat si marketat ariile patrunderii in cadrul relatiilor si a comportamentelor umane. (NLP) care a ‘incapsulat’. de utilizare a timpului de supervizare in mod eficient. insa acestea au putut fi accesibile numai prin eforturile altor discipline precum programarea neuro-lingvistica. in loc sa extinda potentialul uman. care acum pot fi tratate. de calitate a controlului si eficienta a administrarii generale.Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 Mostenirea proceselor psihologice Psihologia se concentreaza asupra imbunatatirii si dezvoltarii indivizilor si asupra rezolvarii problemelor. Unul dintre motivele acestui lucru consta in imaginea populara a psihologilor. Pe parcursul ultimului secol. multor coachi le lipseste un framework pe baza caruia sa se bazeze in abordarea lor si in masurarea rezultatelor. de fapt. reviews ale progresului si o lista cu supervisions. Majoritatea coachilor vor vrea sa suplimenteze acest pachet si sa-si dezvolte propriul sistem pentru a-si mentine standardele profesionale. Momentan. Ca si rezultat. a principiilor si a tehnicilor de practicare a unui coaching in business de succes. Acest succes i-a determinat pe clientii corporatiei sa fie prudenti atunci cand merg la psiholog pentru a nu fi defaimati de ideea ca ar putea fi ceva in neregula cu organizatia. Aceasta definitie ingusta nu reflecta. inregistrari ale sesiunilor de coaching. Exista cei care sunt de parere ca psihologia si-a pierdut orientarea si ca acum se concentreaza asupra problemelor si a esecurilor umanitatii. Aceasta este. este mult mai atractiv pentru o persona sa discute despre ancorarea si rolul sau in advertising decat sa revizuiasca(review) date despre teoria raspunsului la stimuli. De exemplu. psihologii pot fi invinovatiti de esecul lor in accentuarea descoperirilor si a tehnicilor ce pot fi utilizate pentru imbunatatirea conditiei umane. Multe tehnici de succes utilizate in coaching se bazeaza pe researchul psihologic.

sesiunilor stabilite Motivele coachingului Probleme in cadrul organizatiei Scopuri initiale Datele review-urilor 3 Sector Titlul jobului Titlul jobului 4 5 6 Inregistrarea sesiunilor de coaching Coach Client Data inceperii Companie Data si nr. sesiunii de coaching Rezumatul sesiunii Instrumente cheie introduse Taskuri pentru urmatoarea sesiune 3 .Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 Numele companiei Numele sponsorului Numele clientului Datele intalnirilor 1 2 Nr.

de sesiuni Dezvoltarea problemei originale Interventia Ce crede clientul ca a obtinut? Ce crede coachul ca a obtinut? Dezvoltarea viitoare pentru client De urmat/urmarit Referiri? Pregatirea supervision (a privi critic si a indruma) Numele coachului Data supervisionului Numarul sesiunilor de coaching de la ultimul supervision Prezentarea problemei Rezumatul progresului Orice ar putea impiedica progresul Sentimentele/parerea coachului in legatura cu cazul Nevoile coachului pentru supervision Rezultatele supervision ului 1 2 3 4 5 6 Altul… 4 .Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 Progress review Coach Data review-ului Nr.

a clarificat informatiile si tehnicile.Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 Formular de evaluare a coachingului PARTEA INTAI Cum iti evaluezi coachul vis-a-vis de urmatoarele variabile privind aptitudinile. tehnicile si atributiile? A.A urmarit punctele stabilite in timpul sesiunilor si a oferit un feedback pe baza sesiunilor anterioare 12345 4.5=bun) 1. A folosit chestionare sau/si profile self-assesment (in cazul potrivit) pentru a te ajuta sa te intelegi pe tine insuti mai bine 1 2 3 4 5 9. Cat de bun a fost coachul tau la … (1=slab . Ti-a asigurat responsabilitatea de a-ti rezolva problemele si de a-ti schimba comportamentul. a oferit feedback concis si constructiv 1 2 3 4 5 8. A explicat clar orice concept necesar. A aratat ca poate invata si ca este dispus sa colaboreze si cu alti experti 1 2 3 4 5 12. 12345 7. A stabilit legatura dintre tine si el – te-a ascultat in tot ce ai spus si a afisat empatie fata de gandurile si ideile tale. A demonstrat o practicare a managementului timpului buna1 2 3 4 5 5 . Cat de bine coachul tau… (1=slab – 5=bun) 6. Te-a incurajat sa folosesti o baza de reflectie asupra experientei de invatare 1 2 3 4 5 5. S-a manifestat fara a fi agresiv sau pasiv 1 2 3 4 5 11. castigandu-ti angajamentul intr-un plan de actiune personal 1 2 3 4 5 C. cat de bun a fost coachul tau la…(1=slab – 5=bun) 10.Ti-a permis sa-ti stabilesti programul pentru sesiuni 1 2 3 4 5 3. Respectarea intalnirilor stabilite 12345 2. oferind raspunsuri clare si rezumate. Ti-a impartasit experiente si idei ca si optiuni pentru tine de a lua in considerare B. a comunicat deschis cu tine etc.

sa monitorizezi si/sau sa evaluezi ceea ce obtii de pe urma obiectivelor 1 2 3 4 5 23. sa-ti stabilesti teluri/scopuri de dezvoltare 1 2 3 4 5 22. n/a nu se poate aplica) 6 . 3=nici acord nici dezacord. Cat de bine crezi ca a functionat programul de coaching din acest punct de vedere? Raspunde la cat mai multe dintre intrebarile urmatoare. sa fii optimist in legatura cu dezvoltarea ta 1 2 3 4 5 26. sa-ti ridici moralul 1 2 3 4 5 PARTEA A DOUA Toate initiativele de dezvoltare ar trebui sa aduca beneficii in business. 5=total de acord. Iti stabilesti nivelul curent de competenta 1 2 3 4 5 17. sa-ti imbunatatesti competentele 1 2 3 45 18.Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 13. sa-ti prioritizezi nevoile de dezvoltare 1 2 3 4 5 20. Cat de bun a fost programul de coaching in a te ajuta sa… (1=slab-5=bun) 16. sa stabilesti noi teluri 1 2 3 4 5 24. A facut fata emotiilor tale 1 2 3 4 5 15. sa devii mai deschis la invatare 1 2 3 4 5 19. sa-ti creezi un plan personal de dezvoltare 1 2 3 4 5 25. Si-a exprimat credinta sincera in potentialul oamenilor de a-si imbunatati performanta 1 2345 14. sa-ti maximizezi oportunitatile de invatare 1 2 3 4 5 21. Indica nivelul de acord pentru fiecare dintre urmatoarele propozitii (1=total dezacord. S-a comportat ca si un model bun de urmat 1 2 3 4 5 D.

in business 1 2 3 4 5 n/a 9 coachingul mi-a adus rezultate benefice. in business 1 2 3 4 5 n/a PARTEA A TREIA Cat de mult te-a ajutat coachul tau sa-ti atingi telurile stabilite ? Indica mai intai targeturile si apoi nivelul angajamentului (1=scazut-5=ridicat) 1 2 3 12345 12345 12345 Exista si alte beneficii personale sau business care crezi ca deriva din procesul de coaching? Adaugati orice alte comentarii 7 .Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 1 pregatirea prin acest proces de coaching imi demonstreaza ca organizatiei/companiei ii pasa de dezvoltarea mea 1 2 3 4 5 n/a 2 cred ca procesul de coaching a avut un impact direct pozitiv asupra businessului/lucrului din domeniul meu 1 2 3 45 n/a 3 motivarea mea a crescut in urma coachingului 1 2 3 4 5 n/a 4 coachingul m-a ajutat sa-mi rezolv anumite probleme personale care altfel mi-ar fi afectat performanta in munca 1 2 3 4 5 n/a 5 sunt mai hotarat sa raman in cadrul organizatiei/companiei datorita procesului de coaching 1 2 34 5 n/a 6 nu mi-ar fi greu sa arat cum coachingul mi-a imbunatatit performanta personala in munca 1 2 3 4 5 n/a 7 performanta mea in munca a fost cu siguranta imbunatatita – ca si rezultat al procesului de coaching 1 2 3 4 5 n/a 8 coachingul mi-a adus rezultate benefice. indirect. directe.

Αcest material a fost adaptat dupa: Averil Leimon. Essential Business Coaching 8 .Document title: Modelul GROW Document type: Articol Issued by: ELITE TRAINING Issued on: 2009 Adaptati acest formular nevoilor dumneavoastra in cadrul programelor de evaluare a coachingului in organizatia dumneavoastra si in cadrul oferirii feedbackului coachilor. Francois Moscovici si Gladeana McMahon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful