Gambaran Syurga Para ulama bersepakat syurga itu terletak di atas dari langit yang ketujuh.

Dalam surah An-Majm ayat 13-15 Allah berfirman: Sesungguhnya ia (Muhammad) telah melihat Jibril sekali lagi, iaitu di Sidratul Muntaha, dan di dekatnya ada syurga tempat kembali. Ketika Rasulullah dalam perjalanan Mikraj, Baginda telah berhenti di Sidratul Muntaha. Menurut baginda, Sidratul Muntaha itu berada jauh di luar alam langit (di luar ruang angkasa). Di situlah Baginda dapati terletaknya syurga. Kemudian dikatakan syurga itu luasnya seluas langit dan bumi sebagaimana difirmankan Allah dalam surah Ali Imran ayat 133: Kejarlah oleh kamu ampunan Tuhan kamu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi disediakan bagi orang-orang yang bertakwa. Di syurga juga udaranya nyaman tidak panas membakar dan tidak pula sejuk mengigit. Allah berfirman: Mereka berehat didalam syurga dengan berteleku di atas pelamin-pelamin (yang berhias), mereka tidak nampak di situ adanya matahari (usahkan hawa panasnya), dan tidak juga merasai suasana yang bersangatan sejuknya. (Al-Insan: 13) Abu Hurairah berkata bahawa Rasulullah bersabda: "Bahawa dinding-dinding syurga itu batu-bata dari perak dan emas. Tanahnya pohon kimkuma (Za'faran) dan buminya kasturi." (Hadis riwayat Al-Bazzar). Dalam sebuah hadis lain diceritakan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Tanah syurga itu licin putih, kasturi murni." (Hadis riwayat Muslim). Harumnya bau syurga ini dapat dicium dari jarak perjalanan 100 tahun. Sungai-Sungai di Syurga Sungai-sungai syurga pula memancar dari bawah-bawah bukit. Di dalam al-Quran, Allah banyak menyebut tentang macam-macam sungai di syurga ini antara lain firmanNya dalam Surah Muhammad ayat 15 yang bermaksud: Sifat syurga yang telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertakwa (ialah seperti berikut): Ada padanya beberapa sungai dari air yang tidak berubah (rasa dan baunya), dan beberapa sungai dari susu yang tidak berubah rasanya, serta beberapa sungai dari arak yang lazat bagi orang-orang yang meminumnya, dan juga beberapa sungai dari madu yang suci bersih. Dan ada pula untuk mereka di sana segala jenis buah-buahan, serta keredhaan yang tinggal kekal di dalam syurga yang sedemikian itu keadaannya) sama seperti orang-orang yang tinggal kekal di dalam neraka dan diberi minum dan air yang menggeledak sehingga menjadikan isi perut mereka hancur? (sudah tentu tidak sama!).

maka Allah memberikan minuman dari sungai itu. tidak ada disebut dengan jelas di dalam al-Quran. ada bercerita bahawa Rasulullah s. Rasulullah s. Kemudian Baginda bertanya: "Adakah engkau tahu apa itu Al-Kausar?" Anas menjawab: "Allah dan RasulNya yang lebih tahu.w. Tentang nama-nama sungai di syurga. = Madu yang disaring Sewaktu Israk dan Mikraj. Tetapi dalam sebuah hadis riwayat Bukhari dan Muslim." Lalu Rasul menerangkan: . airnya lebih putih daripada air susu dan rasanya lebih manis daripada madu. Sesiapa yang puasa satu hari dari bulan Rajab. = Air susu yang tidak berubah rasa dan warnanya = Air anggur (arak) yang lazat dan tidak memabukkan bagi peminumnya. Sungai ini dilingkari oleh bukit-bukit yang terdiri dari permata-permata dan tanahnya dari wewangian yang paling wangi. Tentang Al-Kausar. Anas bertanya: "Mengapa engkau tertawa ya Rasulullah?" Baginda menjawab: "Ayat yang diturunkan kepadaku tadi (yang bermaksud): Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu nikmat yang banyak (Al-Kausar). Walau bagaimanapun di dalam keterangan-keterangan lain disebutkan bahawa di syurga ada sungai-sungai seperti Al-Kausar dan Al-Firdaus. Nabi bersabda: Bahawasanya di syurga terdapat suatu sungai yang disebut sungai rajab. Bahkan terdapat juga mata-mata air yang mengalir.a. maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu. dia tidak merasa haus untuk selama-lamanya.a. (Al-Kausar: 1-2-3). ada yang dari madu dan sebagainya.Ayat di atas memberi pengertian bahawa sungai-sungai di syurga bukanlah mengandungi air-air biasa seperti di dunia ini. Jadi Allah telah menjanjikan bagi orang yang bertakwa itu sungai yang airnya mempunyai ciri-ciri sebagai berikut: = Airnya tidak berubah rasa dan baunya. Yang jelas sungai yang bersama Rajab dengan sifat-sifatnya yang luar biasa ini belum pernah dilihat dan dirasakan airnya oleh manusia di dunia ini. pernah melihat sungai yang dinamakan Al-Kausar. dan berkorbanlah. tiba-tiba sambil mengangkat kepalanya Baginda tersenyum. Barangsiapa meminum air dari Al-Kausar ini walau hanya satu kali sahaja. di kebun-kebun dan di celah-celah pokok. Anas r.a. tidur di atas tikar jerami. sebaliknya ada sungai yang berair susu. ada yang berair anggur (arak) yang tidak memabukkan. Sungai-sungai ini semuanya mengalir dengan tenang melalui rumah-rumah di syurga.w. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus. Tepian sungai ini terdiri dari emas sedangkan anak-anak batunya dari mutiara.

kalaulah kita diberikan kesempatan bertemu dan berbual-bual dengan salah seorang pemimpin negara. Kepada Tuhannyalah mereka melihat. keistimewaan syurga Al-Firdaus ialah para penghuninya akan dapat melihat wajah Allah dua kali dalam sehari iaitu pada waktu pagi dan petang. Jarak antara satu tingkat dengan tingkat yang lain ialah seperti jarak antara bumi dan langit. Nabi bersabda: "Bahawa masing-masing nabi itu mempunyai kolam. tentu kita akan sangat gembira dan bahagia dengan pengalaman tersebut. Inikan pula akan bertemu dengan Allah yang menciptakan dunia ini. Selain itu. Syurga itu Bertingkat-Tingkat Syurga itu bertingkat-tingkat dan setiap tingkat berbeza-beza pula. pada sungai itu banyak kebajikan. tidak sesuatu kenikmatan lain yang dapat melebihi keistimewaannya. Cuba kita bayangkan di dunia ini sahaja. Segala yang ada di syurga itu indah-indah belaka jauh lebih indah dari apa yang ada di atas muka bumi ini." Mendengar tentang banyaknya kenikmatan yang terdapat pada Al-Kausar ini." (Riwayat Muslim). Adapun tingkatan syurga yang paling tinggi darjatnya dinamakan "Al-Firdaus". Di atas Al-Firdaus inilah terletak "Arsy Rahman (Mahligai Tuhan). hendaklah kita berusaha mencari keredhaan Allah dalam kehidupan ini dari segala segi. Mereka ini bangga membanggakan manakah yang lebih banyak orang datang. Dan aku mengharap. Seterusnya Imam At-Termizi meriwayatkan. Tetapi yang terindah di syurga ialah pandangan terhadap Allah. Firman Allah dalam surah Al-Qiyamah ayat 22-23 yang bermaksud: Wajah-wajah (orang-orang mukmin) pada hari itu berseri-seri. bahawa adalah aku yang terbanyak orang datang. Bejananya banyak sebanyak bintang-bintang di langit."Al-Kausar itu satu sungai yang dijanjikan kepadaku oleh Allah. tentu banyak di antara kita yang berharap untuk dapat menjadi golongan orang-orang yang dapat datang ke tempat tersebut. tetapi caranya ialah dengan penglihatan mata yang telah ditentukan Allah buat para penduduk syurga. Rasulullah pernah bertanya kepada Jibril: "Hai Jibril pernahkah kau melihat . Sedangkan nikmat yang tertinggi di dalam syurga ialah apabila manusia dapat menatap wajah Allah. Agar harapan ini menjadi nyata. Di atasnya sebuah kolam (Al-Haudi) yang akan datang umatku kepadanya. Adapun cara melihat Allah bukanlah seperti halnya kita melihat dengan mata biasa seperti yang lazim berlaku.

air mata air dan sungai yang terus-menerus mengalir airnya dengan tenang.w. (Riwayat Bukhari Muslim). Apabila angin berhembus lalu menyentuh daun dan ranting. engkau akan terbakar pula memandangnya. rumah. daun-daun dan ranting-ranting pohon-pohon itu bergerak-gerak sambil mengeluarkan bunyi-bunyian yang amat merdu pula. pintu dan kuncinya.rumah. tinggi dan luas. pintu dan kuncinya. Pada taman-taman ini terdapat bermacam-macam buah-buahan sama ada kurma ataupun delima. di syurga itu terdapat apa-apa yang belum pernah dilihat oleh mata dan didengar oleh telinga serta tidak pernah pula terlintas di hati manusia. Bila terbuka tutup yang paling luar. At-Tabrani meriwayatkan bahawa di taman-taman tersebut ada pohon-pohon yang rendang. = Tingkatan syurga ketiga yang kampung. Sehingga tidak dapat dibanding manakah yang lebih merdu antara suara bidadari-bidadari atau bunyi desiran pohon-pohon . Bila terbuka tutup yang paling luar. meminta kepada Allah untuk melihatNya. Bila bidadari-bidadari bernyanyi di bawahnya.s. maka akan terdengar desiran yang amat merdu pula. Ada dua bentuk taman di syurga: (1) Dua taman yang dicipta Allah dari perak dengan segala apa yang ada padanya. = Tingkatan syurga kedua yang dibuat dari bahan emas baik kampung.Allah?" jawab Jibril pernahkah kau melihat Allah?" jawab Jibril: "Bahawa di antara saya dan Tuhan ada 79 tutup yang terdiri dari lapisan-lapisan cahaya. (2) Dua taman yang dicipta Allah dari emas dengan segala apa yang ada padanya. inikan pula manusia yang lemah. Tetapi baru sahaja Allah menunjukkan diri kepada gunung. Sedangkan antara engkau dan Tuhan ada 71 lapisan tutup dari cahaya.a.rumah. Maka begitu juga di syurga. besar." Dalam hal ini pernah Nabi Musa a. pintu dan kuncinya dibuat dari bahan yakut dan lukluk (mutiara). maka akan terbakarlah aku memandangNya. Kemudian dalam satu riwayat lain digambarkan syurga itu sebagai berikut : = Tingkatan syurga pertama yang dibuat dari bahan perak baik kampung. Taman-Taman Di Syurga Allah menciptakan perkara-perkara yang luar biasa indah dan nikmatnya kepada orang-orang yang bertakwa sehingga menurut Nabi Muhammad s. Allah menciptakan taman-taman bagi penghuninya. gunung itu bergegar dan hancur sehingga Musa jatuh pengsan. Kalau di dunia ini kita selalu melihat macam-macam taman yang dihiasi indah dengan aneka macam tumbuhan dan bermacam-macam bunga. di situ kita boleh menghabiskan masa berjam-jam sambil menikmati keindahannya juga mencari ketenangan. Ini membuktikan gunung yang bagaimana juga kukuhnya akan hancur bila Tuhan menunjukkan diriNya.

Dalam buku "Ahli Syurga dan kenikmatannya" diterangkan. (Riwayat Bukhari dan Muslim) Oleh kerana itu kalau seorang semasa hidupnya benar-benar melaksanakan segala hal yang disebut tadi. Satu pintu untuk tempat masuknya sendiri. Maka siapa yang termasuk dari orang yang menegakkan ibadah sembahyang. Satu untuk tamu-tamu (malaikat dan kawan-kawannya). Satu menuju ke neraka untuk rasa nikmat Allah atas dirinya. Dan yang berjihad akan dipanggil dari pintu jihad. Sedangkan setiap Muslim yang pernah kematian tiga orang anak-anaknya yang masih kecil diberi kebebasan untuk masuk ke syurga melalui pintu mana sahaja yang disukainya. (iaitu) syurga dan yang pintu-pintunya terbuka bagi mereka. dia akan dipanggil dari pintu sembahyang. bersabda: Dan bagi syurga itu lapan pintu. Kemudian Abu Hurairah ada meriwayatkan sebuah Hadis Rasulullah s. Pintu-pintu ini ada bermacam-macam pula jenisnya. Adapun pintu syurga bagi orang yang melakukan ibadah puasa dinamakan Ar-Rayyan. Penghuni-penghuni syurga setiap orang mempunyai pintu-pintu tersendiri. Pintu-Pintu Syurga Sebelum masuk ke syurga. dan satu pintu ke Arsy (Mahligai Allah untuk melihat wajah Allah). penghuni-penghuninya akan melalui pintu-pintu syurga terlebih dahulu.tersebut. Hal ini disebutkan di dalam al-Quran Surah Shaad ayat 49-50 yang bermaksud: Ini adalah kehormatan bagi mereka dan sesungguhnya bagi orang-orang yang bertakwa benar-benar (disediakan) tempat kembali yang baik. Satu untuk isterinya. Bagi orang berpuasa ia akan dipanggil dari pintu puasa. selain yang tersebut di atas ada lagi pintu-pintu yang diberi nama : = Pintu para rasul dan nabi = Pintu zakat = Pintu haji = Pintu syahadat dan selawat = Pintu syuhada = Pintu salihin = Pintu siddiqin = Pintu ilmu dan iman = Pintu rahmat = Pintu taubat .a. Orang yang brsedekah akan dipanggil dari pintu sedekah. maka ia akan dipanggil untuk masuk melalui ke semua pintu-pintu tersebut.w.

Kemudian di dalam firmanNya Surah Muhammad ayat 6 yang bermaksud: Dan memasukkan mereka ke dalam syurga yang telah diperkenankanNya kepada mereka. Pernah pada suatu hari para sahabat bertanya kepada Rasulullah: "Untuk siapakah Allah menyediakan bilik-bilik seperti itu ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Bagi mereka yang menyebarkan salam. Rumah dan Istana di Syurga Untuk lebih menyeronokkan lagi. rumah dan istana yang dibuat dari permata-permata yang tembus dipandang mata seperti kaca. Dan sesiapa yang menunaikan sembahyang Isyak terakhir dengan berjemaah. Rasulullah bersabda: Demi Allah. Di dalamnya penuh dengan kenikmatan dan kelazatan yang tidak pernah dilihat mata serta didengar telinga. Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dan ditambah dengan tiga hari pada setiap bulan. Jelaskan pada kita betapa luasnya pintu-pintu yang terdapat di dalam syurga. Barang siapa yang memberi makan anak-anak dan isterinya sampai kenyang. terus berpuasa dan berjaga malam mengerjakan sembahyang sedangkan orang lain tidur nyenyak. maka pada penghuni-penghuni syurga diberikan bilik-bilik khas. menyumbangkan makanan. Allah tidak akan memungkiri janjinya. Allah telah berjanji dengan sebenar-benarnya. bererti ia telah menyumbangkan makanan.. Bagi penghuni syurga ini. Bilik-Bilik. itu bererti ia terus menerus berpuasa. .. disediakan bilik-bilik sebagaimana yang dijanjikan Allah dalam Surah Az-Zumar ayat 20: Tetapi orang-orang yang bertakwa kepada Tuhannya mereka mendapat tempat-tempat yang tinggi. demi antara dua ambang pintu syurga itu bagaikan jarak antara Makkah dan Basrah." Lalu sahabat-sahabat bertanya lagi : "Siapakah yang tahan dan sanggup berbuat demikian ya Rasulullah?" Jawab Baginda lagi: "Umatku! Dengarlah .Dalam hadis riwayat Bukhari-Muslim.sesiapa yang bertemu sesama Muslim lalu ia memberi salam. di atasnya dibangun pula tempat-tempat yang tinggi yang di bawahnya mengalir sungai-sungai. itu bererti telah menyebarkan salam. bererti dia telah bersembahyang malam sedang manusia tidur." (Riwayat Abu Naim dari Jabir).

(iaitu) syurga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya. (Riwayat Muslim). .tentu kita akan asyik dan enggan pergi atau meninggalkan tempat tersebut. bersabda: Sesiapa yang membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali. dan buah-buahan yang banyak tidak berhenti (buah-buahan yang banyak tidak berhenti (buahnya) dan tidak terlarang mengambilnya. Kemudian dalam surah Al-Furqan ayat 10. alangkah bahagianya golongan kanan itu.w. sama ada bertingkat-tingkat menjulang tinggi atau sebaliknya. berada di antara pohon bidara yang tidak berduri dan pohon pisang yang bersusun-susun buahnya dan naungan yang terbentang luas. Kedua syurga itu mempunyai pohon-pohonan dan buah-buahan. maka Allah berkenan membangunkan baginya rumah di syurga. (Al-Waqiah: 27-33). Di dalam keduanya ada (macam-macam) buah-buahan dan kurma serta delima. Nabi Muhammad s. dan dijadikanNya (pula) untukmu istana-istana. dan air yang tercurah. Di samping bilik dan istana dan pula rumah-rumah.a. nescaya dijadikanNya bagimu yang lebih baik dari yang demikian. (Al-Insan: 14). Ayat ini mengisyaratkan bahawa di dalam syurga terdapat istana tetapi tidak dijelaskan bagaimana bentuk rupa istana tersebut. Allah memberikan kepada penghuni-penghuninya lebih dari itu sebagaimana firmanNya yang bermaksud: Dan golongan kanan. (Ar-Rahman: 68) Dan naungan (pohon-pohon syurga itu) dekat di atas mereka dan buahnya dimudahkan memetiknya semudah-mudahnya. Pohon-Pohon dan Buah-Buahan di Syurga Keindahan alam dengan pohon-pohon yang rimbun menghijau serta aneka macam jenis bunga-bunga yang menawan dapat memberikan kedamaian jiwa bagi siapa yang memandangnya.Selain menerangkan keadaan bilik-bilik di syurga. Allah berfirman: Maha suci (Allah) yang jika Dia menghendaki. Bayangkanlah kalau kita berada di tengah-tengah kebun bunga yang seperti itu ditambah pula dengan pohon-pohon yang mengeluarkan bermacam-macam jenis buah-buahan. Di syurga. ayat di atas juga menerangkan bahawa setiap orang yang masuk ke syurga itu mengetahui tempat mereka masing-masing tanpa perlu ditunjuk seolah-olah (bilik rumah dan istana-istana itu) sudah lama dikenalinya. (Ar-Rahman: 48).

(Riwayat Ibnu Abid Dunya). daripadanyalah pakaian dan perhiasan-perhiasan mereka dipotong dan dijahit.Di syurga juga ada sejenis pohon yang dinamakan tuba. Manakala buahnya seperti tempayan. dalam bentuk yang sangat luar biasa sebagaimana Abdullah bin Al-Mubarak. Adapun pohon bidara di syurga itu bercabang-cabang. lebih putih daripada susu. (manakala) pakaian-pakaian penghuni syurga adalah daripada kelopak-kelopaknya." Maka keluarlah kuda dengan kekang serta pelana dan apa-apa keperluan yang dikehendaki dan dikeluarkan pula untuknya kenderaan dengan tempat duduk serta pengikatnya. apakah tuba itu?" Baginda menjawab: "Ialah sebatang pohon yang sangat rindang. kemudian dari buah ini keluar pula 72 jenis makanan yang berlainan. bahawasanya Nabi s. Rindangnya sejauh 100 tahun perjalanan." -------------------------------------------Berkata Abu Darda r. Ibnu Hibban meriwayatkan Hadis daripada Abu Said yang menceritakan seorang lelaki datang kepada Rasulullah dan bertanya: "Wahai Rasulullah.a.a. apa-apa keperluan yang dikehendaki dan juga pakaian-pakaian. Sedangkan pohon-pohon kurma pula diciptakan Allah s. Abu Hurairah berkata: Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat sebatang pohon yang dipanggil "tuba" dan Allah berfirman kepadanya: "Keluarkanlah untuk hambaKu apa-apa yang mereka kehendaki. mengapa pula orang lain yang disyukuri. lebih manis daripada madu dan lebih lembut daripada buih dan tiada mempunyai benih.w.t. pangkal-pangkal pelepahnya daripada emas yang merah dan setiap satu pelepahnya menjadi pakaian penghuni syurga. Aku yang mencipta." Keistimewaan pohon-pohon di syurga ini semua umbi-umbinya diciptakan Allah daripada emas.a.: "Pokok kurma syurga itu batangnya daripada permata Zamrud yang hijau. Setiap cabangnya mengeluarkan sebiji buah." (Riwayat Baihaqi) Wallahu 'alam Shamsul Arifin Pulau Pinang . tetapi mengapa orang lain yang disembah? Aku yang memberi rezeki.w. Ibnu Abid Dunya dan Al-Hakaim meriwayatkan perkataan Ibnu Abbas r. telah bersabda: Allah telah berfirman: "Sesungguhnya Aku dengan jin dan manusia dalam suatu berita besar (Hari Kiamat). Ibnu Abi Hatim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful