sfaturi uimitor de simple, pentru un somn bun

Tot ceea ce trebuie sa stii despre un somn linistit, dar esti prea somnoros ca sa intrebi.

101

Somn, fericire, sanatate, viata!
O zi incepe si se termina in pat. Lung sau scurt, muncind sau lenevind, stresat sau calm: este o placere sa te intinzi in fiecare seara in pat pentru a dormi ca sa te trezesti odihnit, relaxat, binedispus in fiecare dimineata. Sau… ? Daca poti citi ce vom scrie in randurile de mai jos, inseamna ca te afli printre fericitii care au un somn odihnitor aproape in fiecare noapte. In cazul in care te simti mereu obosit inseamna ca ai insomnii destul de des, care iti fac viata un calvar sau un cosmar continuu. Daca ai probleme cu somnul, noi avem solutia problemelor tale. Acest e-book special iti ofera numeroase sfaturi utile si eficiente care te vor ajuta sa dormi linistit si sa te trezesti odihnit in fiecare dimineata. Modul perfect de a-ti incepe ziua este acela de a bea o cana de cafea cu un croissant dupa o noapte in care ai dormit precum un bebelus, neintors si te-ai trezit fara cearcane sau fara sa fii morocanos. Este placut sa te trezesti cu un zambet pe buze si o stare foarte buna!

2

• sa te trezesti prea devreme dimineata… … si esti adesea irascibil. u • boala sau durerile • nxietatea cauzată de insomnie. pana cand incep problemele. a • ondiţii nepotrivite de somn c • ulburării externe (zgomot. Te numeri printre acestia? Se intampla: • sa adormi foarte greu seara • sa te trezesti fara motiv noaptea • sa readormi foarte greu odata ce te-ai trezit noaptea. câţi oameni pe pământ. Este foarte greu sa definesti un somn suficient de bun sau insomnia. ai dormit rău. somnul este ultimul lucru la care se gandesc pe lume: nu este nimic mai simplu sa te asezi in pat in fiecare seara. stării generale şi dispoziţiei. Cum ai dormit aseară? Ai dormit bine. sa innoti in imaginatie si apoi sa deschizi ochii dimineata si sa incepi fericit o noua zi. dar toate au ceva în comun: somnul rău are un efect distructiv asupra sănătăţii. lumină)… t Există cel puţin la fel de multe cauze ale insomniei. familie • tensiunile • depresia • timulentele – chiar şi sub forma s medicamentelor prescrise. s sănătate. Probail ca da. din moment ce oamenii au dorinte diferite. concentrare. sa inchizi ochii. somnoros cam intreaga zi? Viata ta sociala este afectata din cauza insomniei? Ai probleme de memorie. ai dormit destul? Când putem spune că am dormit destul? Citeşte mai multe în continuare. 3 Ce anume iti alunga somnul? Numerosi factori pot contribui la alungarea somnului: • tresul provocat de serviciu. • schimbarea mediului • tilizarea îndelungată a somniferelor. . şcoală. mofturos. inamicul numarul 1 al vietii! Ai dormit rau din nou? Majoritatea oamenilor au diverse forme de insomnie pe perioada vietii lor.Insomnia. Pentru unii oameni. te imbolnavesti usor si ti se face rau in mijlocul zilei? Atunci esti pandit constant de inamicul numarul 1 al somnului: insomnia. sa visezi.

fumatul. 3. fiindcă depinde prea mult de nevoile individuale. dar această cifră variază. giena somnului (activităţile zilnice obişnuite pe care le controlezi. Şi la tine s-a acumulat dobânda? Încearcă testul de mai jos. băutura şi exerciţiile fizice au o influenţă puternică asupra somnului. de fapt? Este greu de spus de câte ore de somn are nevoie o persoană. lunea. corpul tău este în echilibru: consumi exact atâta energie câtă acumulezi în timpul somnului. De exemplu. dormi puţin mai mult în week-end şi recuperezi puţin din restanţă. regăseşti acelaşi cerc vicios. Cantitatea somnului personal depinde de: 1. Dacă nu dormim suficient şi nu-i dăm organismului suficient timp să se regenereze. dormi cu 2 ore mai puţin. mai devreme sau mai târziu. Formula cea mai simplă este următoarea: numărul de ore de care ai nevoie pentru somn. putem acumula rapid restanţe la somn. de la băutul cafelei i până la alcool. pentru a te asigura. Toate acestea influenţează numărul de ore necesare pentru un somn suficient. Restanţă şireată cu dobândă mare Organismul trebuie să funcţioneze normal – ca marea majoritatea a formelor de viaţă din natură. la fel ca şi expunerea la lumină înainte de a merge la somn (de pildă faptul de a vă uita într-un monitor luminat. este acela care vă îţi permită să fii alert şi relaxat dimineaţa şi plin de energie tot restul zilei. unele persoane au nevoie de somn puţin şi trăiesc perfect normal cu 5 ore dormite. fumat şi antrenament fizic). neîndemânare p atunci restanţa ta la somn are deja o dobândă periculoasă. pe care trebuie să le recuperezi cu un somn de după-amiază. de pildă.De cât somn ai nevoie. itmul somnului în intervalul de 24 ore R De exemplu. deja îi datorezi corpului peste o noapte de somn! Apoi. Dacă observi următoarele simptome: • robleme de memorie şi concentrare p • căderea productivităţii s • rascibilitate extremă i • tacuri de somnolenţă a • migrene matinale • robleme de dispoziţie p • redispoziţie la accidente. dar când trebuie să te trezeşti. 4 . ai creat 2 ore de restanţă la somn. Dar dacă. Recomandarea medie spune să dormim 8 ore pe noapte. Cum? Dacă dormi destul. calitatea somnului 4. în timp ce altele sunt complet terminate. până târziu în noapte). evoia moştenită n 2. Deşi cantitatea de somn este influenţată de numeroşi factori. Consecinţele restanţei la somn sunt mai grave decât îţi imaginezi. Dacă nu recuperezi această restanţă şi dormi toată săptămâna cu 2 ore mai puţin. care poate avea un efect pe termen lung asupra vieţii tale. dacă nu dorm cel puţin 9 ore. majoritatea oamenilor spun că dorm 7 ore şi jumătate pe zi şi 8 ore şi jumătate în week-end.

la înţelepciunea populară. Începe cu testul de duminica: culcă-te la ora aleasă şi dormi fără tulburări timp de 7-8 ore. Ceasul trebuie să te trezească zilnic la aceeaşi oră. Continuă testul toată săptămâna. în care nu mergi la petreceri sau în călătorii şi nu ai alte sarcini speciale. Culcă-te la aceeaşi oră. enervant şi obosit în timpul zilei. atunci ai obiceiuri de somn sănătoase. în curând! 5 . Şi somn uşor şi dulce. Cu siguranţă. 5. în acea săptămână. la cunoştinţele diverşilor experţi şi la medicina alternativă. te vei trezi dimineaţa proaspăt şi relaxat şi nu vei mai fi adormit. Marchează în calendar o săptămână obişnuită. Eşti curios cât te va lăsa organismul să dormi? Dacă dormi mai mult decât în timpul săptămânii. Odată ce vei recupera datorita la somn. cu siguranţă ai o restanţă la somn şi va trebui să o plăteşti cu mai multe ore de somn. 3.Demaschă-ţi restanţa la somn 1. Am apelat la sfaturile bunicilor. vei spune. Începe prin a citi ce te poate ajuta să îţi îmbunătăţeşti somnul. Vineri seara. iar sâmbătă dimineaţa dormi cât vrei. nu bea alcool sau cofeină şi nu fuma. testul nu este unul uşor. dacă te trezeşti la aceeaşi oră. Renunţă la alcool. cofeină şi ţigări. Dar încearcă. 2. 4. în fiecare noapte. opreşte ceasul. Stabileşte ora la care te vei culca în respectiva săptămână. 6. Dar.

când eşti acasă.. fă cât mai multă lumină 13. Creează-ţi propria oază de somn Dormitorul este locul în care îţi petreci majoritatea timpului. Nu ţine în dormitor decât lucruri asociate cu somnul. De aceea. pentru ca organismul să absoarbă lumină. Dimineaţa. 10. orice sunet te deranjează… Este evident că ai probleme cu somnul. Dacă îţi este frig. Dimineaţa. Asigură-te că dormi pe un pat suficient de mare. întunecat. previne trezitul în toiul nopţii şi îmbunătăţeşte nivelul de satisfacţie din timpul somnului. 2. chiar dacă este rece. nu vei putea adormi mult timp. încât să îţi permită să te trezeşti dimineaţa perfect revitalizat şi reîntinerit 1. Ce poţi face? Îţi oferim 101 trucuri surprinzător de simple pentru a înfrânge singur inamicul numărul 1 al nopţii: insomnia. nu te poţi calma. Schimbă lenjeria de pat. deoarece până şi cel mai bun material îşi pierde proprietăţile după câţiva ani de folosire zilnică. alegeţi cărţi cu conţinut liniştit. Foloseşte patul numai pentru a dormi în el. . un pom de Crăciun în fiecare seară. în care nu poţi să dormi. Singura excepţie o reprezintă sexul. este un 4. Schimbă perna o dată la 3 ani. 6 draperiile la o parte şi deschide larg ferestrele. la fel ca şi lumina. alt remediu pentru insomnie. Dacă ai în cameră un calculator. Schimbă salteaua cu regularitate. 8. nu sta întins şi nu te juca pe calculator. dă 7. Un pat de o persoană trebuie să aibă cel puţin 90 cm. Expunerea la lumină informează organismul când este momentul să doarmă şi când să se trezească. Pentru că aici te odihneşti după o zi obositoare. Foloseşte plăpumi din materiale naturale.101 sfaturi rapide pentru un somn lung Nimic nu te distrage mai tare decât o noapte plină de agitaţie. provocând un somn rău şi dureri de spate dimineaţa. Aeriseşte dormitorul bine înainte de ora de somn. ci atenuează lumina. trebuie ca dormitorul să fie atât de comod. 11. 5. Muzica liniştită. iar unul de două. Dacă îţi este greu să te concentrezi dimineaţa. separă-l de pat cu un paravan. care reflectă personalitatea unui individ. când te trezeşti. Gândurile o iau razna. în surdină. Nu îţi lumina apartamentul ca pe 6. cel puţin o dată la 10 ani. de preferat bumbac şi in. trebuie să alegi un bec de maxim 15 W. nu citi. iar dacă ţi-e cald. Dacă nu poţi renunţa la obiceiul de a citi 3. vei transpira şi te vei trezi mereu. deoarece ea îmbunătăţeşte calitatea somnului. din contră. O carte cu un suspans tensionat te poate ţine treaz. Ai grijă ca dormitorul să fie 9. Este un loc privat şi foarte intim. 12. cel puţin 140 cm. O saltea veche şi folosită forţează corpul să stea într-o poziţie nefirească. în funcţie de anotimp. înainte de a dormi. fă o scurtă plimbare.

Dacă ai dormitorul aproape de o stradă sau de vecini gălăgioşi. 18. fără a putea face nimic. pentru cele mai exigente gusturi. Da. draperii. 24. Ia-le cu tine şi în călătorii. dar care 15. Podelele de lemn din dormitor fac mult zgomot. TV. Dacă ai un partener care preferă un dormitor mai răcoros/mai cald. Chiar dacă lumina este imperceptibilă în timpul zilei. dar încearcă şi întoarce ceasul. iarna). dacă sunt zgomotoase. foloseşte un dezumdificator. a fost înlocuite în multe apartamente moderne cu jaluzelele din aluminiu. în toiul nopţii. să nu emită lumină şi să nu lumineze în întuneric. Auzul este un simţ care nu poate fi dezactivat. Ceasurile digitale care nu luminează în întuneric. izolaţia fonică este o soluţie foarte bună. pentru a întuneca complet camera. care de multe ori nu asigură suficient întuneric. 20. dar sănătoase. Atenţie şi la umiditate. altfel. 7 care te împiedică să dormi. 23. mută-ţi dormitorul într-o parte mai liniştită a apartamentului sau izolează pereţii. Potrivit unora. sunt oarecum neplăcute. Asigură-te că temperatura din dormitor este cea adecvată. poate apărea problema otrăvitorului mucegai. dar vor reduce zgomotul semnificativ. Dacă aerul este prea umed. merită abordată: împiedică pătrunderea zgomotului în dormitor. Este foarte dificil. Găseşte un ceas cu alarmă care să nu facă prea mult zgomot. radio…). tulburânduţi somnul. 19. de aceea este foarte important să controlezi umiditatea cu atenţie şi să o creşti sau să o scazi. ceasurile digitale emit radiaţii puternice şi de aceea este bine să le pui cât mai departe de cap. Evită toate obiectele din cameră care reflectă lumina atunci când sunt aprinse (monitor. iar dacă trebuie să scapi de prea multă umezeală. Dacă dormitorul tău este prea uscat (de obicei. În zilele noastre sunt multe materiale şi modele disponibile. problemă mai persistentă. deoarece acesta are o influenţă dezastruoasă asupra somnului. astfel încât să nu îl vezi. . Chiar dacă nu îţi plac draperiile. Dacă te trezeşti în toiul nopţii. 16. fiindcă nu vei face decât să te agiţi. te vei uita la el ori de câte ori te vei mişca. ci au un buton special pentru a afişa ora sunt foarte bune. 22. nu te uita la ceas. este mai bine să vă acoperiţi cu plăpumi separate. Demodatele jaluzele derulante şi 17. Creşte umiditatea punând un prosop umed pe calorifer sau foloseşte un umidificator. Procedează la fel şi cu scările. ceasurile digitale cu ecrane moderne emit şi ele lumină şi de aceea trebuie înlocuite cu vechile ceasuri cu alarmă demodate. cel puţin pune unele închise la culoare în dormitor. 21. noaptea ea va ilumina întreaga cameră. după nevoie. cu un covor.14. care se poate preveni uşor. Întotdeauna este mai bine să fie răcoare. deci dacă ai posibilitatea. La fel ca aparatele care emit lumina. Dacă locuieşti într-o zonă gălăgioasă. aerul îţi va usca membrana mucoasă şi s-ar putea să te trezeşti de sete. foloseşte dopuri de urechi. decât cald.

medicamente pentru răceală etc. du-te în altă cameră şi fă ceva plictisitor. 32. nu te forţa 28. ţi se va face somn la aceeaşi oră. cel puţin cu 4 ore înainte de ora de somn. deoarece cofeina te face să adormi mai greu şi să te trezeşti noaptea. până te ia somnul. Atenţie şi la stomac 30. 25. Chiar dacă pare dificil. dar ora la care te culci diferă cu câteva ore de la o zi la alta. deoarece privitul tavanului nu va face decât să îţi îndepărteze şi mai mult somnul. Chiar dacă dormi 8 ore pe zi. Evită preparatele grele şi grase. 34. alimente care te fac să adormi uşor. în curând. 33. Nu bea prea mult înainte de a te pune în pat. În afară de cafea. organismul nu îl va uita. Dacă te întinzi în pat şi nu adormi în jumătate de oră. după numai 4 ore. în fiecare zi. Dacă te trezeşti adormit şi îşi vine să te întorci în pat. rezistă şi trezeşte-te de tot. precum şi. mai ales în week-end-uri. Ideal este să bei o cană de lapte cald şi să mănânci o felie de pâine prăjită cu unt de arahide. Nu te expune luminii. Ştiţi cu toţii că orice cafea alungă somnul. Atenţie la sursele ascunse de cofeină: ciocolată.Culcă-te devreme… sau cel puţin la aceeaşi oră Ora la care te culci şi te trezeşti este importantă. să mergi în pat. 31. dacă nu te poţi odihni înainte de a te pune în pat. din contră. Nu este bine să te culci flămând. 35. o substanţă care te face să dormi. Evită băuturile şi gustările stimulente cum sunt cafeaua. că organismul îşi creează propriul ritm şi te vei trezi plin de viaţă în fiecare dimineaţă. Este esenţial să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi. creierul a beneficiat de numeroase efecte ale somnului. Mănâncă ceva uşor înainte de culcare. 27. Când îţi vei crea propriul ritm de somn. Citeşte instrucţiunile de la maşina de spălat sau stai aşezat în întuneric. mai bine citeşte o carte bună. Încearcă să mănânci înainte de culcare alimente care conţin triptofan. deoarece transmiţi creierul semnalul că este timpul să se trezească. Nu uita. Dacă tot nu ţi-e somn seara. 26. dar cu cel puţin 2 ore înainte de a te pune în pat. trebuie să îţi creezi un ritm de dormit. curcan şi unt de arahide. sunt multe alimente stimulente. Se găseşte în lapte. 29. 8 . deoarece pentru un somn bun. înainte de culcare. Dacă îţi respecţi programul de somn. nu vei avea niciodată un somn de calitate. deoarece o vezică plină te va trezi în toiul nopţii. Culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră. Nu lucra chiar înainte să te pui în pat. Du-te în pat când îţi este somn. Vei descoperi. încearcă. Citeşte ce alungă somnul şi ce îl atrage. ceaiul negru şi coca cola.

36. dar el provoacă tulburări de somn. prea grase şi prea condimentate consumate înainte de culcare nu sunt cea mai bună idee. Nicotina are un efect stimulator asupra organismului. fumatul fiind deosebit de dăunător înainte de culcare. pentru că tiramina stimulează eliberarea unei substanţe care stimulează creierul. cu două-trei ore înainte de ora de culcare îţi calmează sistemul digestiv şi tensiunile musculare. avocado. Mănâncă alimente bogate în magneziu. (slănină. ceea ce le provoacă tulburări ale somnului: dificultăţi în a adormi. brânză. prin urmare. încearcă să vei o cană cu ceai de plate în fiecare seară. 43. ardei. La câteva ore după ce ai consumat dulciuri. melasă şi produse din grâu integral. chiar dacă la prima vedere ai senzaţia că te adoarme. treziri obositoare… Problemele cu somnul sunt unul dintre numeroasele motive pentru a te lăsa de fumat. 42. Cană cu ceai de muşeţel. dureri de gât. Magneziul se găseşte în legumele 37. migdale. Alimentele care conţin tiramină 39. Evită dulciurile înainte de culcare. Dacă îţi este greu să adormi. iritabilitate şi sindromul picioarelor neliniştite. 41. tărâţe. care este un sedativ natural. şuncă. sos de soia. înainte să te pui în pat. Lipsa acestui element important provoacă probleme de somn. seminţe. alune. 44. Sforăitul şi efectul diuretic (mersul la toaletă în toiul nopţiii) sunt efecte secundare foarte cunoscute ale alcoolului băut seara înainte de culcare. drojdie de bere. Înainte de a se pune în pat. Consumul de alcool înainte de culcare nu este o idee bună. 9 . vin roşu) te pot ţine treaz. constipare. întoarcerea acizilor din stomac şi. cu frunze verde închis. Alimentele 38. fumătorii încep să simtă lipsa de nicotină. ajutându-te să adormi mai uşor. corpul va învăţa că după ceaiul vine somnul şi ţi se va face somn. deoarece provoacă fluctuaţii ale nivelului glicemiei. glicemia scade drastic. 40. crampe. anxietate. După o vreme. căpşuni. deoarece provoacă refluxul. coşmaruri. vinete. Este adevărat că alcoolul încetineşte funcţiile creierului. tulburându-ţi somnul chiar în toiul nopţii. caju.

care ne ajută să adormim. Nu mânca în pat. 10 . isteria. fiindcă activează mai bine faza de REM şi previne trezirea în timpul nopţii. • Muşeţelul calmează problemele de mânie. irascibilitate.45. 46. • Ceaiul Rooibos are o structură minerală bogată. fiindcă ai putea adormi. În afară de magneziu. în plus. • Hameiul are un efect calmant şi de somnifer. în câteva sfaturi mai neobişnuite. 48. Acestea sunt bune la ceaiuri. previne alergiile şi are un uşor efect sedativ. melancolia. vei descoperi în curând că nu mai poţi adormi fără ele. deoarece calmează. atât asupra celor care dorm. cât şi asupra celor care suferă de insomnie. firimiturile şi celelalte resturi care rămân în pat îţi pot deranja somnul. cu efect benefic asupra sănătăţii. alege mai bine substanţele oferite de mama natură. insomnie şi surmenare. scăpând mâncarea pe pat sau chiar sufocându-te cu ultima îmbucătură. Când suferi de insomnie. Odată ce începi să iei sedative în mod regulat. Ea reduce senzaţia de nervozitate şi calmează pulsul. ajutând împotriva insomniei. nelinişte interioară. durerile de cap şi insomnia. la băi. 47. relaxează muşchii şi te ajută să adormi. • Sunătoarea combate depresiile. Valeriana calmează tensiunea şi irascibilitatea şi are un uşor efect somnifer. El reduce tensiunea şi crampele musculare. stimulând digestia • Unguentul de mentă este folosită ca sedativ uşor. • Tămăduitorul fruct al pasiunii are efecte calmante şi liniştitoare şi. combinaţia de calciu şi zinc ajută şi ea la un somn mai bun. Câteva trucuri interesante din toate colţurile lumii Unii folosesc tehnici de meditaţie. alţii numără oi (sau bani) sau ascultă muzică… pentru a adormi mai uşor. ea oferindu-ne un număr infinit de ierburi. Natura este un adevărat aliat în depăşirea problemelor cu somnul. dar pe termen lung. În plus. Încearcă medicamentele oferite de mama natură. anxietăţii şi neliniştii. pentru a combate insomnia. adresează-te medicului sau farmacistului. făcându-te să te scarpini şi ciupindu-te Florile care te ajută să dormi. deoarece dau dependenţă. inhalaţii sau aromaterapie… Înainte de a folosi orice medicament. ele îţi fac mai mult rău decât bine. Toate acestea şi multe altele le găseşti mai jos. Sedativele pot fi o soluţie pentru problemele ocazionale de somn.

pentru a dormi mai bine. Somnul de după amiază are multe 50. Înainte de a te pregăti pentru odihna de noapte. fiindcă te vei simţi relaxat şi calm. tot va dura ceva până îşi vor face efectul. Numără încet de la 100 la 1 şi imaginează-ţi numerele în faţa ochilor. ghimbirul. Pentru un somn mai bun. iar dimineaţa te vei trezi ca nou. Melatonina este un medicament care îi ajută pe mulţi să adoarmă. Exerciţiile simple de respiraţie contribuie şi ele la un somn mai bun. Dacă îţi este greu să te rupi de lumea exterioară sau trebuie să dormi întrun mediu gălăgios şi cu multă lumină. Dacă nu ai un hobby de seară. Persoanele care dorm după amiaza cel puţin jumătate de oră au tensiune mai mică şi riscul de afecţiuni cardiovasculare scade. brodatul. recomandăm exerciţii fizice regulate. Dacă ai probleme grave de insomnie. Dacă ai maşină de spălat rufe sau vase aproape de dormitor. Când eşti foarte obosit şi nu îţi găseşti liniştea şi ai timp să dormi. dar se recomandă persoanelor care suferă de depresii sau schizofrenie. femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează. iar medicul ţi-a prescris sedative. Croşetatul. vei adormi. foloseşte dopuri de urechi şi o mască pentru ochi. Astfel. 57. echipajele avioanelor. 51. care trebuie încheiate cu cel puţin 3 ore înainte de ora de culcare. ia întreaga doză de sedativ.Melatonina este un hormon prezent în organism în mod natural. 55. soneria şi orice te-ar putea distrage de la relaxare.Aşadar. 11 . 56. culcare. Seara. Ora cea mai bună pentru exerciţii este dimineaţa sau începutul după amiezii 58. orezul. Fiecare număr trebuie să fie şi mai îndepărtat. porumbul dulce.49.). inspiră pe nas (cu stomacul. încearcă să dormi după-amiaza. oamenii sunt mai productivi şi mai puţin afectaţi de stres. persoanele care călătoresc etc. fă ceva calm şi relaxant. Timp de trei secunde. Aşteaptă trei secunde şi repeă. tricotatul sau puzzle-ul sunt activităţi de seară relaxante. mai ales pe cei care au un ritm neregulat al somnului (cei care lucrează în schimburi sau au program de noapte. efecte pozitive asupra sănătăţii şi stării de bine. 54. Dacă le iei când mergi la culcare. 52. nu cu pieptul). dacă nu poţi adormi seara şi acest lucru te stresează. deci ia-le cu o oră înainte să mergi la culcare. nu le porni seara. roşiile. ai grijă să le iei la timp. găseşte-ţi unul. bananele şi orzul. apoi expiră timp de alte trei secunde. opreşte telefonul. sursă naturală de melatonină o reprezintă ovăsul. Încearcă să faci puţină mişcare. În loc să te uiţi la televizor înainte de 53. Fă exerciţiul timp de 10 minute. Medicamentul îţi va duce o stare profundă de somn.

respiră adânc. când faci asta. Aerul cald îţi va încălzi nasul şi te va adormi. în probleme la nivelul creierului. o după-amiază târzie pe o plajă din Caraibe. când eşti adult? Metoda poate părea depăşită şi naivă. Încet. Gândeşte-te la degetul mare de la piciorul drept. Pentru a-ţi goli capul de toate gândurile şi grijile. partea interioară a labei piciorului. Relaxarea este o altă cale de a îţi calma gândurile haotice. înainte de a merge în pat. iar răcorirea ulterioară te va face să adormi liniştit. fă o baie caldă. Fără nici un efort. Poţi rezolva multe probleme singur. 65. Majoritatea persoanelor adorm chiar înainte să îşi relaxeze partea de jos a corpului 60. Apoi. ieşi 10 minute. cel mai adesea. De asemenea. Un bun mijloc de relaxare înainte de a dormi este o plimbare scurtă. Ideea de a număra oi este că împiedică mintea să revină mereu asupra veştilor neliniştitoare şi te forţează să te gândeşti la ceva plictisitor şi repetitiv. să iei nişte aer proaspăt. Astfel. fluierul piciorului… până când ajungi la cap. Unele persoane sunt deranjate de liniştea care le înconjoară în timpul nopţii şi de aceea lasă pornit radioul sau CDul favorit. 67. relaxat şi constant şi expiră constant. poartă întotdeauna şosete moi şi călduroase iar dacă îţi este frig şi vara. înainte de a te culca şi scufundă-ţi picioarele în apă fierbinte. Astfel. dă pătura la o parte şi stai aşa o vreme. Gândeşte-te la săritura graţioasă a oilor peste un gard. Chiar dacă în dormitor este foarte cald. de seară. Atunci trebuie să te înveleşti. înainte de a te pune în pat. relaxează-ţi toate cele zece degete de la picioare. proiecte neterminate. Rămâi cu gândul la oi. Pune în pat un termofor cald sau o sticlă de plastic cu apă. glezna. Cu o oră înainte să te pui în pat. Concentrează-ţi toată atenţia pe următorul pas şi pe orizontul tot mai îndepărtat 62. Dacă vremea este bună. călcâiul. poartă-le şi vara. în primele faze ale somnului ni se face frig. în timp ce respiri adânc. Poate te va ajuta şi pe tine. ţinând seama de sfaturile date. O baie caldă înainte de culcare te ajută să scapi de gândurile emoţionante şi îţi pregăteşte corpul pentru odihnă. pline de griji cu privire la ziua lucrătoare. imaginează-ţi că scrii numere pe o tablă şi apoi le ştergi cu buretele. 61. până când ţi se face frig. gheţari singuratici în Alaska. Stabileşte-ţi o regulă. seara. orăcăitul broaştelor şi cântecul greierilor sau zgomotele junglei. Îţi recomandăm să asculţi sunetele oceanului. 66. dar chiar funcţionează. Pune în apă 2 pumni de sare de baie şi stai acolo 15 minute. Nu te gândi la lucru. Dacă eşti neliniştit şi gândurile tale sunt 63. potrivit căreia în pat nu te vei gândi decât la un lucru o dată. numărai oi pentru a adormi mai uşor? Dar acum. te calmezi. Dacă tot te mai trezeşti sau încerci în zadar să adormi. Problemele de somn îşi au originea. fiindcă o pătură caldă favorizează somnul. Dacă îţi este cald. Simte-l şi relaxează-l. care îţi va creşte temperatura corpului. În copilărie. ciripitul păsărilor. o plimbare pe Champs D’Elysees într-un Paris înfloritor şi primăvăratic. la plajă… Imaginează-ţi că urci nişte scări fără sfârşit. relaxează-ţi treptat întregul trup. conflicte cu colegii etc. Dacă eşti friguros. te vei relaxa şi vei adormi într-un mod plăcut. de la 100 la 1. te relaxezi şi îţi vine somnul. 12 . acoperă-ţi nasul cu palmele şi respiră în palme. Iarna. este bine să îţi încălzeşti părţile mai reci ale corpului. poţi încerca să îţi numeri inspiraţiile şi expiraţiile în ordine inversă. îţi recomandăm să mergi la medic 64. Începe cu degetele de la picioare.59. încearcă să controlezi stresul prin respiraţie. Când stai întins în pat. gândeşte-te la următorul deget de la piciorul drept şi relaxează-l şi aşa mai departe.

Liniile magnetice ale Pământului se derulează de la polul nord la polul sud. la început. Pur şi simplu stai pe spate. în sensul acelor de ceasornic. deoarece până şi cel mai bun elastic afectează circulaţia sângelui din stomac. problemă frecventă a sezonului estival. Este ceva mai rău decât bâzâitul unui ţânţar pe la urechi. Masarea abdomenului este o altă metodă de relaxare. cercurile trebuie să fie mici. Astfel. 73. în timpul somnului. deoarece ţin cald şi relaxează muşchii. 13 . tu şi partenerul/ partenera tău/ta veţi dormi mai bine. concepută împotriva sforăitului. cu un efect secundar plăcut: slăbitul. când eşti deja de jumătate adormit? Previne atacul insectelor cu pânze de ţânţari şi repelente electrice. Când cercurile depăşesc abdomenul. Dacă ai probleme cu constipaţia. O pernă cu formă specială. O cămaşă de noapte din bumbac absoarbe transpiraţia mai bine şi nu acumulează electricitate statică. Un mod interesant de a adormi. Vârstnicii le adoră. te va obliga să te întorci pe o parte şi să nu mai sforăi. Masează cu mişcări circulare. Dacă îţi este greu să adormi. Mulţi oameni respiră mai dificil dacă 70. îndoaie genunchii şi pune mâna pe buric. Încearcă să îţi schimbi pijamalele 69. pentru ca apoi să le faci tot mai mari.68. freacă-ţi mâinile şi atinge uşor loburile urechilor cu degetele mari şi arătătoare şi ţine-le aşa 3-5 minute. în cealaltă direcţie. masează doar în sens invers acelor de ceasornic. Încearcă să caşti de două sau trei ori cu forţa – astfel. de aceea este mai bine să dormi cu capul spre nord. corpul va înţelege că e timpul să se pregătească de somn. 74. Găseşte una fără nasturi sau fermoare. iar dacă ai diaree. 72. nu schimba direcţia. Bonetele de noapte sunt foarte bune. 71. cu o cămaşă din bumbac pur. este căscatul forţat. micşorează-le treptat şi apoi ia-o de la capăt cu mâna cealaltă. care distruge până şi nervii celor mai răbdători oameni: ţânţarii. dorm pe spate şi de aceea încep să sforăie. 75.

83. Opreşte telefonul. 14 . Dacă nu poţi să uiţi de griji. Aşteaptă câteva minute pentru a vedea ce se întâmplă. Dacă alăptezi. alăptatul. Schimbatul scutecelor. Scrie când te-ai 77. primele zâmbete. Este modul cel mai uşor de a-ţi controla igiena somnului 79. legănatul. lasă-l pe partener să îţi aducă copilul şi să îi schimbe scutecul. ignoră chiuveta plină cu vase. târziu. câte ore ai dormit şi ce ai visat. dormind suficient. Toate pot aştepta – somnul tău. Stai mult la soare. Dă mai încet sau opreşte volumul baby-phone-ului. Lasă deoparte manierele sociale. 78. îţi vei regla ceasul interior. caiet sau jurnal. când ai adormit. vreme. Fă faţă inevitabilului – nu sări la fiecare scâncet. Dacă nu îi este foame. Ţine un jurnal de somn. dar numai când plânge. Femeile cu un nivel mai redus al fierului sunt predispuse la insomnie. Reglează volumul aparatului la minim.76. scrie-le într-un dus în pat. pentru a-i auzi vocea. 84. îţi dăm câteva sfaturi despre cum să treci prin perioada cea mai sensibilă a copilului. Când rudele sau prietenii vin în vizită. Astfel. le poţi spune frumos să facă linişte dacă doarme copilul şi nu-i lăsa să intre în camera lui. Pentru că părinţii trebuie să fie mereu relaxaţi şi plini de energie pentru cel mic. mai ales după-amiaza. ascunde coşul cu rufe murdare. iar dacă copilul bea deja din sticlă. nu. Când copiii plâng în toiul nopţii Proaspeţii părinţi sunt foarte entuziasmaţi când au un nou membru al familiei. absoarbe multă lumină. se poate să se liniştească şi singur 82. mai ales dacă este primul. Împarte responsabilităţile nocturne 81. de aceea este foarte bine să adăugaţi fier în alimentaţie. Să asculţi fiecare sunet al copilului poate avea un efect devastator asupra somnului tău. Dormi când doarme copilul. 80. Verifică-ţi nivelul de fier din sânge. o cu partenerul. pupicurile… şi un efect secundar puţin mai neplăcut: nopţile albe. alternaţi sarcinile.

Dacă acasă este întuneric. cu gândul că vei dormi în tren/avion. 90. 89. Renunţă şi la alcool şi cofeină. De asemenea. Izolează-te de mediul zgomotos cu dopuri de urechi. în locul avionului. du-te la culcare cu o oră mai devreme decât de obicei. Un vecin. călătoreşte încet – alege trenul sau vaporul. Nu îţi fie ruşine să ceri ajutor. când călătoreşti. 88. cu câteva zile înainte de plecare şi invers. unchiul sau bunicul pot veni să aibă grijă de copil câteva ore. 91. Atunci când te duci la o întâlnire importantă sau într-un scop similar. este foarte bine să îţi iei perna cu tine. O petrecere nebună în noaptea dinainte. 15 . încearcă să pleci cu câteva zile mai devreme. Când călătoreşti în afara fusului tău orar. bunica. fusul orar sau patul sau din cauza entuziasmului. încearcă să îţi păstrezi ritmul de somn. Dacă ai timp. Înainte să pleci în călătorie. te va face să ajungi la destinaţie complet epuizat. Foloseşte acest timp pentru tine şi închide uşa dormitorului – chiar şi o oră de somn face miracole. pentru ca organismul să se adapteze. pentru a preveni deshidratarea din cauza aerului uscat din avion. relaxează-te bine. trebuie să bei multe lichide. Când călătoreşti spre est.85. căşti şi mască pentru ochi. Pregăteşte-te pentru călătorie cu câteva zile mai devreme! 86. unde trebuie să fii în formă maximă. se întâmplă adesea să nu poţi adormi din cauză că schimbi mediul. 87. Când eşti pe drum. Când confortul patului este departe Când călătoreşti. ar trebui să dormi şi invers. care vor stimula şi mai tare deshidratarea.

crampele. încearcă următoarele: • Iasomia are un efect calmant şi relaxant. calmează depresia şi reduce tensiunea 16 . deoarece are un efect calmant şi somnifer. Cercetările au arătat că lavanda prelungeşte somnul şi te ajută să dormi mai bine. din cauza lor. care revigorează mintea şi spiritul. • Bergamota. bergamotă. • Lavanda acţionează foarte rapid. Mirosul plăcut al uleiului este o punte între tine şi somnul tău – te ajută să adormi în mod natural şi non-agresiv. fie ele cunoscute sau mai puţin cunoscute. greaţa şi nervozitatea. • Muşeţelul este o plantă aproape magică. care calmează sistemul nervos. Are efecte benefice asupra digestiei. ceea ce le face potrivite şi pentru copii. Lavanda are efect calmant. efectul va fi acelaşi. Dacă nu îţi plac parfumurile. să dormi. iar lavanda o poţi cultiva foarte uşor şi la tine în grădină. Se foloseşte pentru a trata insomnia. • Neroli este foarte relaxant şi acţionează împotriva anxietăţii. dar studiile au arătat că. Pune câteva picături de ulei într-un vas de evaporare şi lasă aroma să umple camera. 92. calmează sistemul nervos. depresia. trebuie să subliniem că aceste uleiuri nu sunt sedative – ele nu te adorm şi nu vei fi adormit dimineaţa. relaxează corpul şi stimulează somnul. muşeţel. plăcut. depresiei şi irascibilităţii. combate depresia. ele nu dau nici dependenţă. totodată. care te ajută. de departe. fiind totodată foarte blânde. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esenţiale. Şi dacă pui câţiva stropi în baie. • Mandarinul. Aromaterapia este o formă de medicină alternativă care foloseşte uleiuri esenţiale pentru tratament şi influenţează şi starea de bine mintală şi fizică. • Măghiranul are un parfum cald şi familiar. Uleiul de bergamotă relaxează corpul şi emite un parfum citric. • Trandafirul are un parfum relaxant şi calmant şi atenuează durerile de cap. depresia şi anxietatea şi te ajută să adormiţi. Desigur. Lemnul de santal are un parfum extrem de plăcut. cu efect somnifer. Se ştie că uleiurile verde şi roşu de mandarin nu miros a mandarină. ci mai degrabă a bergamotă. Lavanda. durerile de cap… • Ylang ylang are un efect calmant. Se folosesc mai multe uleiuri pentru a trata insomnia. De asemenea. cu efect calmant şi relaxat. Verifică dacă ţi se potriveşte vreunul dintre ele. acţionând împotriva depresiei şi având efect sedativ. Lemnul de santal calmează digestia. cele mai eficiente sunt cele de lavandă. chiar şi insomnia. au moduri diferite de a trata afecţiunile. lemn de santal şi mandarine. Încearcă să pui un săculeţ cu lavandă sub pernă sau pune pe pat o batistă stropită cu 2 picături de ulei. Aromaterapia. atenuează durerea şi reduce tensiunea.Medicamente alternative pentru combaterea insomniei Medicamentele alternative. • Lemnul de santal. Ele au un efect somnifer perfect.

93.Pentru a obţine efecte maxime din folosirea acestor minunate parfumuri. folosită în diverse stadii ale afecţiunii. hormonul somnului. Acupresiunea este o tehnică de auto-tratament puternică. Foloseşte-l într-un vas de aromaterapie sau toarnă câteva picături pe un material şi pune-l sub pernă. iar când ea nu circulă normal apar bolile. • 3 picături de ulei de muşeţel • 3 picături de ulei de bergamotă şi vei obţine un amestec minunat pentru relaxare. deoarece printre alte lucruri. Este suficient să apeşi acele părţi ale corpului care ajută la tratarea bolii sau a neplăcerii. Acestea sunt situate pe partea interioară a antebraţului. 17 . acupresiunea te poate ajuta rapid – şi e chiar gratuită. Dacă nu poţi adormi sau te trezeşti din somn. Iar dacă vrei să beneficiezi de puterea acupuncturii. Acupresiunea. deci poţi ajunge la ele cu uşurinţă: • pasă punctul din mijlocul părţii a interioare a antebraţului. Cercetările şi tratamentul insomniei se află de mult în centrul atenţiei tuturor experţilor în acupunctură. pe aceeaşi linie cu degetul mic. în care poţi pune şi parfumurile tale preferate. Există două puncte pe mână care ajută la stabilirea echilibrului. • 3 picături de ulei de lavandă. S-au descoperit multe tehnici care stimulează somnul lung şi adânc. 94. Acupresiunea funcţionează în baza unei credinţe orientale tradiţionale. este recomandat să le combini. dar simplă. găseşte un expert bun şi fă terapie cel puţin o dată la 5 săptămâni. dar nu ai nevoie nici de expert. Acupunctura. fiind situat în partea interioară a articulaţiei încheieturii. conform căreia corpul conţine energia vieţii (Chi). Dacă suferi de insomnie. ele trebuie să stimuleze şi eliberarea melatoninei. nici de ace. Acupresiunea este similară cu acupunctura. Această energie călătoreşte în corp prin canale numite meridiane. încearcă să apeşi uşor pe unul sau pe ambele puncte. Cocktail blând pentru un dormitor parfumat Amestecă • 10 picături de ulei de jojoba (bază). Recomandăm un amestec cu cele mai eficiente uleiuri esenţiale. calmează inima şi tensiunea şi favorizează un somn mai bun. mai exact la două degete şi jumătate din lăţimea articulaţiei încheieturii • Celălalt punct este apropiat de primul.

de exemplu. la covoare şi la aşternuturile de pat. noaptea acoperă-l. birourile şi alte camere. 2. Scopul unui dormitor Feng Shui este să fie comod. foloseşte un întrerupător care poate regla luminozitatea. 18 . Foloseşte culori care calmează Cum principiul Feng Shuiului spune că dormitorul este un mediu care garantează un somn liniştit. pastelate. Dacă. Când cumperi lumânări. nutriţie. Poţi folosi un ionizator. deoarece aerul proaspăt face parte din energia pozitivă. Lumina perfectă o dau lumânările. În medicina ayurvedică. atât la mobilă. • Pentru tipul pita (foc). folosirea medicamentelor naturale). Lumina corectă Foloseşte niveluri diferite de lumină în dormitor. Apa nu este binevenită Pune obiectele cu apă în alte camere. ca acvariul. calculatorul şi radioul din dormitor. 8. iar oamenii cu un vata dezechilibrat sunt irascibili. Feng Shui Feng Shui provine din filozofia chineză a taoismului şi conţine învăţături despre cum să aranjezi apartamentele. trebuie să foloseşti culori liniştite. aplicând ulei la cap şi la picioare. pentru ca energia pozitivă să treacă prin ele fără obstacole. Poate provoca coşmaruri. Ai grijă mai ales ca tablourile pe care le atârni deasupra capului să nu fie triste sau negativiste. înainte de a te pune în pat o poţi acoperi. 5. unde tempoul vieţii este mai activ. De aceea este bine să îl pui la cel puţin doi metri de pat sau să îţi iei un ceas cu alarmă obişnuit. Ayurveda subliniază faptul că sănătatea şi prevenirea bolilor îşi au originea în stilul de viaţă (masaj. cât şi la pereţi. de modă veche 4. Aceste imagini te afectează în fiecare seară şi.95. este recomandat uleiul de cocos la temperatura camerei • entru tipul vata (aer). Medicina ayurvedică. Uneori. Dormitorul trebuie să fie întotdeauna aerisit Asigură-te că aerul din dormitor este întotdeauna încărcat cu oxigen. Dacă nu vrei să scoţi oglinda din dormitor. ai grijă să nu fie pline de substanţe toxice. Cum putem obţine asta? 1. îţi afectează şi viaţa. Scoateţi oglinzile O oglindă care reflectă patul şi persoana din el aduce ghinion. insomnia este asociată cu dezechilibrul elementului aer „vata”. Se presupune că apa dăunează şi parteneriatului. 6. Toate uşile din dormitor trebuie închise seara Închide uşa de la dormitor şi toate uşile dulapurilor. timizi şi au probleme cu somnul. deoarece stinge focul. face rău persoanelor deprimate. prin urmare. etc. este recomandat P ulei cald de susan • entru tipul kappa (apă) este P recomandat ulei cald de muştar 3. problemele de somn sunt cauzate şi de un ceas electric. plăcut şi plin de energie. yoga. aşadar ar trebui să fie pozitive şi liniştitoare 7. să te ajute. meditaţie. Redu fluxurile electromagnetice Scoate televizorul. Ayurveda tratează această condiţie. ai un acvariu în cameră. Vata reglează respiraţia şi circulaţia. Atenţie la alegerea tablourilor din dormitor Imaginile au energii puternice. Dacă este posibil. 96.

N • ând stai întins. Poziţia patului este foarte importantă • Nu pune patul în colţul camerei. Homeopatia. când intră cineva în dormitor. Patul trebuie să fie comod şi echilibrat Patul trebuie să fie suficient de mare. • e fiecare parte a patului. întotdeauna curat şi aerisit. deoarece energia stagnează în colţ.9. Dacă nu se poate altfel. 10. care altfel ar provoca o boală. Dormitorul trebuie să fie un loc de odihnă Locul de muncă şi de odihnă nu ar trebui să fie în aceeaşi cameră. • Drumul spre pat nu trebuie obstrucţionat din nicio parte. de aceea îţi prezentăm importanţa culorilor în casa ta. • u dormi cu picioarele către uşi. 97. 98. anxietatea şi disconfortul. Cere ajutorul unui homeopat pentru orice informaţii suplimentare. trebuie să P fie o noptieră. Culoarea aleasă în dormitor poate avea un efect puternic asupra somnului. Homeopatia tratează afecţiunile similare cu metode similare: cu o doză mică dintr-oi substanţă. 11. Dacă nu ai de ales. deoarece îţi va absorbi toată energia. • rei laturi ale patului trebuie neapărat T să fie libere. vezi imediat schimbarea energiei. trebuie să vezi C uşile: astfel. separă cele două spaţii cu o perdea sau ceva similar. 19 . • Patul nu trebuie pus lângă fereastră. Cromoterapia: importanţa culorilor în dormitor Cromoterapia sau terapia prin culoare este o metodă de a folosi culorile pentru o stare mai bună şi ca adjuvant în tratarea diverselor afecţiuni. cel puţin nu pune capul patului în colţ. Homeopatia nu vindecă insomnia. ci cauzele sale: tensiunea.

Se concentrează pe viaţă şi supravieţuire şi este. entuziasm şi stimulare sexuală. Portocaliul îi face pe oameni fericiţi şi flămânzi.Roz Rozul este culoarea iubită de toţi. creştere şi armonie. a mării şi a amurgului. Roşu este cea mai caldă culoare şi stimulează energia. Este adesea ales de persoanele conservatoare. fertilităţii şi a vieţii şi simbolizează respect de sine şi bună dispoziţie. dar se recomandă cuplurilor care doresc să regăsească pasiunea. Culoarea portocaliu este o culoare dinamică şi puternică. deşi. Verde este culoarea naturii. de aceea prea mult portocaliu te poate duce la frigider. el aduce strălucire şi vitalitate. sporind creativitatea şi curiozitatea şi de aceea este recomandată pentru dormitoarele celor care sunt creativi sau care vor să fie creativi şi nu au probleme cu somnul. ea stimulează şi irascibilitatea şi mânia. ea sporeşte vitalitatea. Verde Verdele este în centrul spectrului culorilor şi de aceea este mai ales culoarea echilibrului şi a păcii. nu ca şi culoare dominantă. Este culoarea cea mai sigură. Galbenul plin. Albastrul promovează comunicarea şi cunoaşterea. Albastru Albastru este culoarea cerului. Dacă îţi place galbenul. fericirea şi bucuria. strălucitor şi însorit este culoarea pe care o observăm cel mai uşor şi este singura culoare percepută şi de daltonişti. fiind. vigoarea şi pofta de mâncare. De aceea galbenul nu este o alegere bună pentru cei care nu pot dormi. apreciată de cei care iubesc tot ce este drăguţ. Portocaliu Portocaliul reprezintă plăcere. Însemnătatea sa este învăţare. Este foare stimulatoare. a sufletului deschis şi a spiritualismului. deşi are un foarte bun efect decorativ. culoarea albastră previne atacurile de foame de peste noapte. este o alegere perfectă pentru dormitor. culoarea pasiunii şi dorinţei. Culoarea galben este plină de creativitate şi energie intelectuală. motiv pentru care multe persoane nu pot reacţiona agresiv într-o încăpere roz. Această culoare este aleasă. mai ales pentru cel al copilului. fiind totodată o culoare a inspiraţiei. totodată. Un dormitor roz este foarte recomandat pentru copiii agresivi şi persoanele nefericite. Galben Culoarea galben simbolizează înţelepciunea. totodată şi un stimulent puternic. capacitatea şi stimularea. Roşu Culoarea roşie este culoarea sângelui şi de aceea are o puternică importanţă simbolică a vieţii şi vitalităţii. Rozul profund neutralizează dezordinea şi violenţa şi oferă atenţie. iubire şi acceptare. În plus. Dacă nu ştii ce culoare să alegi. 20 . cel mai frecvent. alege verde. Este o culoare deosebit de calmă şi de fericită. Fiind culoarea unei zile însorite. îţi purifică gândurile şi te face activ şi alert. Având un puternic efect calmant. în toiul nopţii. foloseşte-l în scop decorativ. tandreţe. deoarece roşul ar trebui să o stimuleze. Persoanele care adorm greu nu trebuie să îşi zugrăvească dormitorul în roşu. pe de altă parte. iar expunerea prea îndelungată la culoarea galben are un efect iritant asupra oamenilor. de persoanele extrovertite. De aceea. mai ales de bărbaţi. nu se recomandă ca roşu să fie culoarea dominantă într-o cameră cu oameni care ar circulaţia proastă.

Culoarea alb este întâlnită în multe case şi are efecte diferite asupra oamenilor: poate avea un efect pozitiv şi calmant asupra emoţiilor. singuratice şi le place să stea singure. 21 . În multe culturi. sufocant. albul este culoarea deschiderii şi a adevărului. În cromoterapie. a relaxa muşchii şi a calma sistemul nervos. purpuriul este adesea folosit pentru a calma organele interne. Lângă o culoare vie. accentuând totodată puterea culorilor ţipătoare şi aprinse Maro Maroul este culoarea pământului şi este asociată cu partea materială a vieţii. este o alegere foarte activă şi elegantă. tehnic vorbind. ki so vam všeč in dobro vplivajo na vas. întregime şi perfecţiune. reprezentând. Fiind un amestec de roşu. bunătăţii şi iubirii devotate. poate duce la lipsa stimulării. Un dormitor zugrăvit în negru pare mai mic şi mai limitat. Culoarea purpuriu va da dormitorului tău o notă sofisticată şi elegantă. Albul este o alegere foarte bună pentru zonele cu climă caldă. Negru Culoarea negru necesită multă atenţie şi poate crea un aspect întunecat. al energiei perfecte. a judecăţii corecte şi a revelaţiei spirituale. albastru şi galben. Gri Griul este culoarea remuşcării şi. în combinaţie cu argintiul. poţi crea un număr infinit de efecte diferite asupra stării tale de bine şi asupra somnului. griul are un efect foarte rece. Prea mult negru într-o încăpere poate fi periculos. Persoanele care aleg culoarea gri sunt. vei fi calm şi relaxat. Kombiniranje vseh teh barv ima nešteto različnih učinkov na počutje in dobro spanje. deoarece dă o senzaţie de răcoare şi prospeţime. iar energia sa anunţă goliciune. se poate combina cu nuanţe diferite şi totodată stabilizează combinaţiile de alte culori. ci un amestec al tuturor culorilor. fiind foarte caldă. da izberete barve. Najpomembneje pri tem pa je. Griul este o culoare cu adevărat neutră. de obicei. emoţii şi căldură. Maroul dă senzaţia de siguranţă şi stabilitate şi de aceea este ales de persoanele convenţionale şi disciplinate. deoarece poate întuneca personalitatea umană şi atrage coşmaruri. Dacă eşti înconjurat de purpuriu. Lucrul cel mai important este să alegi culori care îţi plac şi care au un efect bun asupra ta. de nedorit în dormitor. Dacă vei combina toate aceste culori. Culoarea alb ajută la limpezirea gândurilor şi de aceea este potrivită pentru dormitoarele celor care au dificultăţi în a scăpa de gândul la problemele trecute şi viitoare. iar pe de altă parte. nu este o culoare. prin urmare.Purpuriu Purpuriul este culoarea culturii. Albul. Alb Albul este culoare purităţii.

Vizitează www.ro şi dă vieţii tale fineţe şi confort. Şi ultimul. Alimentele de mai jos ajută: • • • • • • • • • • s eminţe negre de susan alune asparagus o uă ţ elină p ătrunjel struguri prune c ăpşuni sare de mare. Nu exagera şi bucură-te de viaţă. răsplătindu-te cu cele mai bune produse pentru somn. la final… 100. Dacă un sfat nu merge. poate nu îţi vor fi de folos niciodată. oboseala şi explozia de energie seara târziu. ai grijă la ce mănânci. răsfaţă-te şi nu uita că viaţa este frumoasă! Poate că sfaturile pe care le-ai citit nu îţi vor fi de folos imediat. Nu renunţa niciodată. dar merită să încerci. Semnele lipsei de energie în rinichi sunt durerile de spate. insomnia este considerată o consecinţă a lipsei de energie. dar nu cel din urmă… 101.99. Fă-ţi timp pentru tine. reamenajează-ţi dormitorul. Sfatul o sută spune: fii moderat. Şi. Medicina tradiţională chineză În medicina tradiţională chineză. 22 .dormeo. relaxează-te. alege altul. deşi în medicina occidentală acest lucru nu este neapărat pus în legătură cu o afecţiune a rinichilor. Alege-le pe care doreşti. Aceste simptoame sunt adesea observate la femeile la menopauză sau la persoanele care iau pilule anti-estrogenice.