P. 1
Analiza Operatiei de Tesere

Analiza Operatiei de Tesere

|Views: 1,620|Likes:
Published by marinalidia

More info:

Published by: marinalidia on Nov 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2013

pdf

text

original

TEMA PROIECTULUI

„ ANALIZA OPERAŢIEI DE ŢESERE”

CUPRINS
Argument Capitolul I Tehnologii de obţinere a ţesăturilor 1.1. Clasificarea ţesăturilor 1.2. Procese de prelucrare a firelor pentru ţesere 1.3. Operaţii de pregătire pentru ţesere (preparaţia firelor) Capitolul II Operaţia tehnologică de ţesere 2.1. Clasificarea maşinilor de ţesut 2.2. Schema procesului de ţesere 2.3. Desfăşurarea procesului de ţesere
2.3.1. Deplasarea longitudinala a urzelii si a ţesăturii 2.3.2. Mişcarea pe verticala a urzelii-formarea rostului 2.3.3. Inserarea si integrarea firului de bătătura în rost

Bibliografie

2

Proiectul cu tema „Analiza tehnologică şi cinematică a operaţiei de ţesere” are ca scop prezentarea proceselor de pregătire pentru ţesere a firelor şi analiza operaţie de ţesere propriu – zisă. pielea. . înfrumuseţarea şi protejarea corpului uman de o serie de factori externi. cu care acesta vine în contact.4 % pentru materialele neconvenţionale. de structură şi de modul de finisare. Ţesăturile se realizează cu ajutorul maşinilor de ţesut.16 % sunt destinate tricotajelor. domeniul lor de utilizare este determinat de natura firelor din care sunt obţinute. de lăţime. Această proporţie evidenţiază importanţa deosebită a ţesăturilor. care se folosesc pentru obţinerea unei game foarte largi de articole de îmbrăcăminte. . criteriile de clasificare a ţesăturilor pentru a evidenţia astfel. Procesul tehnologic de ţesere reprezintă succesiunea operaţiilor de transformare a firelor în ţesături. de masa specifică. diversitatea acestor produse textile. dispus longitudinal şi sistemul de fire de bătătură.ARGUMENT Îmbrăcămintea reprezintă totalitatea produselor realizate pentru acoperirea. 3 . Materialele de bază folosite pentru confecţionarea produselor de îmbrăcăminte sunt: ţesăturile. pentru început. în funcţie de destinaţie şi în funcţie de aspect. .70 % sunt destinate ţesăturilor. Clasificarea ţesăturilor se poate face în funcţie de natura materiei prime. blănurile naturale şi artificiale. În capitolul I – „Tehnologii de obţinere a ţesăturilor” sunt prezentate. Ţesăturile sunt produse textile obţinute prin încrucişarea perpendiculară a doua sisteme de fie: sistemul de fire de urzeală. dispus transversal. înlocuitorii de piele. Dintre acestea o importanţă deosebită o au ţesăturile.10 % sunt destinate pentru obţinerea covoarelor. Distribuţia firelor pentru realizarea principalelor categorii de produse textile arată că: . tricoturile.

specifice destinaţiei .  lansarea suveicii si inserarea firului de bătătura in rost. de calitate operaţiilor de pregătire a firelor pentru ţesere.mecanisme pentru deplasarea pe verticala a firelor de urzeala.mecanisme de inserare a firului de bătătura.mecanisme de deplasare longitudinala a urzelii si a ţesăturii. năvădite. cât şi operaţii diferite. Toate mecanismele maşinii de ţesut primesc mişcarea de la arborele principal. firele de urzeală sunt bobinate. În finalul ultimului capitol sunt prezentate mecanismele funcţionale ale maşinilor de ţesut care. principiul de ţesere este acelaşi. Procesul de ţesere este analizat din punct de vedere tehnologic şi cinematic. In capitolul II este analizata operaţia tehnologică de ţesere. încleiate. reunite (dublate) şi răsucite.Procesul tehnologic de ţesere cuprinde două grupe de operaţii: operaţii de pregătire pentru ţesere (preparaţia firelor) şi operaţia de ţesere propriu-zisă Procesele de prelucrare a firelor de urzeală şi de bătătură cuprind atât operaţii comune. . 4 . trebuie sa asigure corelarea următoarelor mişcări:  deplasarea longitudinala a urzelii si a ţesăturii. Calitatea ţesăturii obţinute depinde. Indiferent de performantele tehnice ale maşinii folosite.  integrarea firului de bătătura in rost lângă firul introdus anterior.  mişcarea pe verticala a urzelii-formarea rostului. lipite sau îndoite. Astfel. în mare măsură. care la rândul lui primeşte mişcarea de la motor. Pentru obţinerea ţesăturilor se utilizează maşinile de ţesut care din punct de vedere constructiv şi al performanţelor tehnice sunt foarte diferite. pe baza schemei tehnologice a maşinii de ţesut „Textima” care are următoarele mecanisme principale: . pentru obţinerea ţesăturii. . . urzite.în funcţie de tipul ţesăturii. Numărul de operaţii din cadrul procesului tehnologic de ţesere este determinat de asemenea. Principalele operaţii din cadrul procesului tehnologic de ţesere sunt prezentate în finalul capitolului I al acestei lucrări.mecanisme de integrare a firului de bătătura in structura ţesăturii. de felul ţesăturii. prin intermediul unor curele sau roţi dinţate. iar firele de bătătură sunt bobinate şi canetate.

obţinerea unor noi proprietăţi .îmbunătăţirea aspectului exterior al ţesăturilor Ţesăturile sunt diverse şi se clasifică după următoarele criterii: 1. ţesături din fire de in şi cânepă. 5 . În funcţie de destinaţie şi de natura materialului. În ţesătorie se obţin ţesături crude. ţesături din fire de mătase şi tip mătase. După natura materiei prime: • • • • ţesături din fire de bumbac şi tip bumbac. Clasificarea ţesăturilor Ţesăturile sunt produse textile obţinute prin încrucişarea perpendiculară a două sisteme de fire:  sistemul de fire de urzeală (urzeala „U”) – sistem de fire longitudinal  sistemul de fire de bătătură (bătătura „B”) – sistem de fire transversal Condiţia obligatorie pentru obţinerea unei ţesături este trecerea alternativă a firelor de bătătură peste şi sun firele de urzeală şi invers.1. ţesăturile crude sunt supuse unor operaţii de finisare care au ca scop: .CAPITOLUL I TEHNOLOGII DE OBŢINERE A ŢESĂTURILOR 1. ţesături din fire de lână şi tip lână.

benzi transportoare. căptuşeli pentru încălţăminte. carpete. Ţesături Jacard – sunt ţesăturile cu desene foarte complicate. realizate prin modul de legare a firelor. reţele cord. întărituri.ţesături suport pentru muşamale. 3. draperii. • • • Ţesături scămoşate – sunt ţesăturile care prezintă un strat de fibre omogen la suprafaţă. linoleum.2. Ţesături pentru prosoape. hangare. furtun de incendiu. • Ţesături cu două feţe – sunt ţesăturile la care nu există diferenţă de aspect. Ţesături albite –care au fost supuse operaţiei de albire. Ţesături pentru furnituri: căptuşeală. Ţesături tehnice: postavuri. Ţesături decorative şi pentru tapiţerie: stofe de mobilă. înlocuitor de piele. formând dungi. Ţesături pentru ambalaje şi articole de camping: pânză pentru ambalaj. inserţii pentru gulere manşete. pături. perdele. ţesături pentru legătorie. Ţesături „uni” – se prezintă într-o singură culoare:albe sau vopsite. După aspect: • • • • Ţesături crude – care nu necesită finisare. mochete. preşuri. carouri sau diferite figuri. Ţesături cu efect de culori – sunt obţinute din fire colorate în urzeală şi bătătură. • • • • • Ţesături pentru pansamente şi comprese. pe o parte sau pe ambele părţi. combinat cu efecte de culoare. corturi. feţe de masă. curele de transmisie. 6 • . ţesături pentru feţe încălţăminte de vară şi sport. saci. halate de baie. putând fi folosite pe ambele părţi. prelate. rucsacuri.cu contururi precis delimitate şi cu un colorit variat şi strălucitor. După destinaţie: • • • Ţesături pentru îmbrăcăminte. Ţesături cu bucle – sunt ţesături la care firele formează bucle pe o parte sau pe ambele părţi . cuverturi. Ţesături imprimate – sunt ţesături cu desene complicate. Ţesături pentru acoperitori de pardoseală: covoare. filtre.

Pentru ţesăturile albite sau vopsite în bucată. încleiate. Schema generală a unui proces de ţesere include: . tip in.în funcţie de tipul ţesăturii. specifice destinaţiei . bobine).succesiunea operaţiilor de pregătire a firelor de urzeală. • structura firului (simplu sau răsucit). procesul tehnologic de obţinere a firelor este mai scurt. .firele de bătătură sunt bobinate şi canetate.succesiunea operaţiilor de pregătire pentru firele de bătătură. • contextura şi destinaţia ţesăturii. reunite (dublate) şi răsucite. Ordinea şi numărul operaţiilor de pregătire a firelor pentru ţesere depind de: • natura firelor prelucrate (tip bumbac. Procese de prelucrare a firelor pentru ţesere Procesul tehnologic de ţesere reprezintă succesiunea operaţiilor de transformare a firelor în ţesături.1. urzite. 7 . . Firele de urzeală sunt mai solicitate în procesul de ţesere. . urzeli . cât şi operaţii diferite. sculuri. • formatul sub care se prezintă firele în ţesătorie (ţevi. b) Operaţia de ţesere propriu-zisă – prin care se obţine ţesătura.firele de urzeală sunt bobinate.procesul de ţesere propriu-zis. din care sunt supuse la mai multe operaţii de pregătire. tip lână sau chimice). Numărul de operaţii din cadrul procesului tehnologic de ţesere este determinat de asemenea de felul ţesăturii. Procesul tehnologic de ţesere cuprinde: a) Operaţii de pregătire pentru ţesere (preparaţia firelor) – prin care se îmbunătăţeşte calitatea firelor şi se realizează trecerea lor pe formate specifice procesului de ţesere: bobine.2. năvădite . canete. Astfel: . Procesele de prelucrare a firelor de urzeală şi bătătură cuprind atât operaţii comune.

Procese de prelucrare a firelor pentru ţesere 8 .

RECEPŢIA FIRELOR FIRE DE URZEALĂ FIRE DE BĂTĂTURĂ BOBINARE BOBINARE BOBINARE MOALE DUBLARE BOBINARE MOALE VOPSIRE RĂSUCIRE VOPSIRE REBOBINARE REBOBINARE CANETARE URZIRE ÎNCLEIERE NĂVĂDIRE ŢESERE CONTROL ŢESĂTURII FINISAREA ŢESĂTURII 9 .

Bobinarea firelor – este operaţia tehnologică prin care firele sunt trecute de pe ţevi sau sculuri pe bobine sau mosoare.cu depunere echidistantă pe un suport cilindric denumit sul de urzeală. 4. De asemenea. solicitările din timpul ţeserii. reducând. care ar provoca ruperi în procesul de ţesere. bobine sau mosoare cu lungimi mari de fir. Năvădirea firelor de urzeală – constă în trecerea firelor de urzeală prin lamelele sistemului de control. Se realizează. 10 . 5.3. la bobinare se urmăreşte şi eliminarea defectelor firelor produse în timpul filării (porţiuni groase. Dublarea şi răsucirea firelor – au rolul de uniformizare şi consolidare a firelor (fire fine) şi de îmbunătăţire a performanţelor de prelucrare. unde firele sunt prelucrate ulterior. Încleierea firelor de urzeală – vizează protejarea firelor faţă de solicitările mecanice din timpul procesului tehnologic de ţesere. urzeli canete. Urzirea firelor – se face prin înfăşurarea paralelă. astfel. prin depunerea unei pelicule de apret la suprafaţa firului. ce asigură o funcţionare mai îndelungată a maşinilor de urzit sau canetat. totodată parafinarea şi tratarea antistatică a firelor. cocleţii iţelor şi spată. În cazul în care pe aceeaşi maşină de ţesut se va prelucra aceeaşi ţesătură.noduri).corpuri străine. Procesul tehnologic de ţesere pentru obţinerea ţesăturilor din fire simple cuprinde următoarele operaţii: 1. 2. Operaţii de pregătire pentru ţesere (preparaţia firelor) Operaţiile de pregătire pentru ţesere (preparaţia firelor) – au ca scop se îmbunătăţirea calităţii firelor şi trecerea acestora de pe formate specifice procesului de ţesere: bobine.sub tensiune şi de lungime constantă. Scopul bobinării este obţinerea unor formate.1. 3. năvădirea este înlocuită prin lipirea sau înnodarea urzelii noi de urzeala veche. într-o anumită ordine pentru a obţine contextura dată.

alimentarea urzeli în zona de ţesere. 7. . Această operaţie lipseşte la maşinile de ţesut pneumatice şi hidropneumatice respectiv maşinile care lucrează cu microsuveică.6. care are dimensiunile adecvate interiorului suveicii. alimentarea făcându-se de pe bobine de mare capacitate.integrarea firului de bătătură. 11 .formarea rostului. Ţeserea se face prin mai multe faze ca: .tragerea ţesăturii în zona de formare. . . Canetarea firelor de bătătură constă în trecerea firului de bătătură de pe bobine pe canetă.

maşinile de ţesut clasice (mecanice sau automate). • după numărul si felul suveicilor: .maşini de ţesut cu iţe. . .maşini de ţesut cu microsuveică. 2. .maşini de ţesut cu mecanism Jacard sau Verdol. furtunuri). plusuri. .CAPITOLUL II OPERAŢIA TEHNOLOGICĂ DE ŢESERE Operaţia de ţesere consta în trecerea alternativă a firelor de urzeala pe deasupra şi pe dedesubtul firelor de bătătura. .maşini de ţesut pentru covoare. • după felul mecanismului de formare a rostului: .maşini de ţesut late (cu peste 2m lăţime).pentru in şi cânepa.maşinile de ţesut speciale (pneumatice sau hidraulice) după material prima prelucrată: . • după lăţimea urzelii: . . Se utilizează maşinile de ţesut care din punct de vedere constructiv şi al performanţelor tehnice sunt foarte diferite. . • • după destinaţia ţesăturilor: . . . 12 .1 Clasificarea maşinilor de ţesut Ţinând seama de varietate materiilor prime folosite si de diversitate de produse ţesute solicitate de piaţa. 2 sau mai multe suveici.pentru bumbac.maşini de ţesut mijloci (cu circa 2 m lăţime).maşini de ţesut articole tehnice (curele.maşini de ţesut înguste (cu circa 1m lăţime).maşini de ţesut cu suveica normala. după legea impusa de legătura proiectată.maşini de ţesut cu came si pedale. . maşinile de ţesut utilizate pot fi: • după forma constructiva: .maşini de ţesut pentru ţesături de îmbrăcăminte .maşini de ţesut cu 1.pentru fibre chimice.

creându-se un spaţiu numit rost. formându-se un nou element de ţesătura. Aceasta este corelata cu parametrii tehnologici de proiectare. 2. montata pe vatala (8). iar ciclul de ţesere se repeta. prin cocleţii aşezaţi pe iţele (5). se formează un nou rost. principiul de ţesere este acelaşi. Elementul de ţesătura format este retras din gura ţesăturii. cilindrul trăgător (10) si se înfăşoară pe sulul de ţesătura (11). Buna desfăşurare a procesului de ţesere este asigurata prin reglaje care permit desfăşurarea urzelii de pe sulul de urzeala şi înfăşurarea ţesăturii pe sulul de ţesătura cu o anumita tensiune.2. Prin rostul format este introdus firul de bătătura cu ajutorul suveici (6) sau al altor dispozitive. trec peste traversa de spata (3). printre fusceii (4) (sau dispozitivul cu lamele). acesta trecând peste traversa de piept (9). iţele îşi schimbă din nou poziţia. Retragerea elementului de ţesătura şi înfăşurarea pe sul se realizează cu ajutorul unor mecanisme care funcţionează într-o strânsă interdependenta. 13 . Prin ridicarea unor iţe şi coborârea altora. După inserarea firului de bătătura in gura ţesăturii.1) Firele de urzeala (2) se desfăşoară de sulul de urzeala (1). firele de urzeala se împart in doua planuri.2 Schema procesului de ţesere Indiferent de performantele tehnice ale maşinii folosite. Construcţia si funcţionarea maşinii de ţesut (fig. Firul de bătătura depus in rost este condus spre gura ţesăturii si presat cu ajutorul spetei (7).

traversa de faţă 10. 3. cilindrul de tragere 11. sul de urzeală urzeala traversa de spate fuscei iţe suveica 7. 4.5 4 3 7 6 9 2 5 8 10 1 11 Fig. sul de ţesătură . 2. 5. vătala 9.1 Schema tehnologică a maşinii de ţesut TEXTIMA 1. spata 8. 2. 6.

mecanismele funcţionale trebuie sa asigure corelarea următoarelor mişcări:  deplasarea longitudinala a urzelii si a ţesăturii. . 15 . prin intermediul unor curele sau roţi dinţate. .  integrarea firului de bătătura in rost lângă firul introdus anterior.mecanisme de deplasare longitudinala a urzelii si a ţesăturii.mecanisme de inserare a firului de bătătura. mecanisme principale: . apoi acesta este presat în gura ţesăturii. se formează rostul.  lansarea suveicii si inserarea firului de bătătura in rost. 2.format din pereţi si traverse de solidarizare pe care sunt aşezate toate dispozitivele si mecanismele maşinii.2. maşinile de ţesut sunt formate din următoarele părţi principale: • batiul sau scheletul de maşinii .3. . este inserat firul de bătătura.1 Deplasarea longitudinala a urzelii si a ţesăturii In timpul unui ciclu de ţesere. Indiferent de construcţie. mecanisme si dispozitive de acţionare.  mişcarea pe verticala a urzelii-formarea rostului. • • • • mecanisme de siguranţa si control. Pentru obţinerea ţesăturii. mecanisme si dispozitive speciale . Pentru obţinerea ţesăturii ciclul de ţesere se repeta. creându-se.mecanisme de integrare a firului de bătătura in structura ţesăturii. care corespunde la o rotaţie completa a arborelui principal (360o) al maşinii de ţesut.care permit obţinerea unor structuri de ţesături mai complicate si cu efecte de culoare. astfel. un element de ţesătura.3 Desfăşurarea procesului de ţesere Toate mecanismele maşinii de ţesut primesc mişcarea de la arborele principal. care la rândul lui primeşte mişcarea de la motor.mecanisme pentru deplasarea pe verticala a firelor de urzeala.

Pentru desfăşurarea corespunzătore a procesului de ţesere si obţinerea ţesăturii cu desimea proiectata (fire/cm). creşte când se deschide rostul şi are valoare maxima când firul de bătătura este presat în gura ţesăturii. tensiunea firelor variază astfel: are o anumita valoare când rostul este închis. Din aceasta grupa fac parte: - frânele cu reglare manuala. urzeala este debitată de pe sulul de urzeală cu o tensiune optimă. care trebuie să se desfăşoare de pe sulul de urzeala. Lungimea debitata depinde de tensiunea existenta in fiecare moment. iar daca ar fi prea mică. care produc debitarea urzelii în funcţie de tensiunea create in urzeala în timpul ţeserii. o valoare prea mare a tensiunii ar genera ruperi frecvente ale firelor de urzeală.Pe măsura creării elementului de ţesătură se consumă o anumită lungime de urzeală. 16 . frânele automate frânele diferenţiale . Deci pe măsură ce aceasta se formează. Aceasta se repetă la fiecare rotaţie a arborelui principal. Aceste mecanisme pot fi:  mecanisme cu acţionare negativa. iar ţesătura formata să se înfăşoare pe sulul de ţesătură. în funcţie de tipul maşinii de ţesut si de produsele care se obţin. Lungimea de urzeală ce se desfăşoară de pe sulul de urzeala este mai mare decât lungimea ţesăturii ce se realizează si aceasta ca urmare a faptului că prin încrucişarea firelor de urzeala cu cele de bătătura are loc scurtarea urzelii. există o mişcare de înaintare a urzelii şi de înfăşurare a ţesăturii.  mecanisme cu acţionare pozitiva care produc debitarea constanta a urzelii (lungimea urzelii debitate este aceeaşi în tot timpul ţeserii).regulatoarele de urzeala. Menţinerea tensiunii urzelii în limite admisibile procesului de ţesere se realizează cu ajutorul unor mecanisme de construcţii diferite. rostul format nu va permite trecerea corespunzătoare a suveicii prin el. În timpul procesului de ţesere.

2.3. 2.cu came si pedale (inferioare si exterioare). . rostul poate fi închis.3).2.formarea rostului Pentru formarea ţesăturii firele de urzeala urmează sa se încrucişeze cu cele de bătătura. peisaje). 17 . se pot obţine rosturi superioare. rosturi inferioare si rosturi mixte (fig. . 2. rost mixt În timpul îndesării de către vătală a firului de bătătura în gura ţesăturii.2 Formele rostului a. Pentru ca suveica sa poate trece printre firele de urzeala. rost superior b. Mişcarea pe verticala a urzelii este realizata de mecanismul de formare a rostului care acţionează conform desenului legăturii.mecanisme Jacard sau mecanisme Verdol. Mecanismele cu came .2 Mişcarea pe verticala a urzelii .se foloseşte la ţeserea bumbacului si a mătăsii si serveşte la obţinerea ţesăturilor cu legătura pânza. rost inferior c. acestea trebuie sa fie ridicate si coborâte intr-o anumita ordine. mecanismul Jacard poate produce ţesături cu desene mari (tablouri.pot produce legături simple cu doua pana la patru iţe. deschis si semideschis. Mecanismul cu came si pedale (fig.2) Fig.mecanisme cu iţe (cu simpla si dubla mişcare). In funcţie de cum se mişcă iţele pe verticala la formarea rostului. mecanismele cu iţe pot produce legături mai mari ce necesita un număr 24-32 iţe. Mecanismul de formarea a rostului poate fi: .

Curelele de pe scripeţi sunt legate astfel încât atunci când una se desfăşoară. cu dubla mişcare. fiecare fir de urzeala din raport fiind mişcat separate cu ajutorul unor platine. Mecanismul Verdol . trăgând in jos iţa legata de pedala.deosebirea esenţiala a mecanismului Jacard faţă de • celelalte mecanisme cu iţe consta în aceea că rostul se formează fără iţe. cu o prisma sau cu doua prisme. in şi cânepă: ciclul de evoluţie se încheie la doua rotaţii ale arborelui principal. In timpul funcţionarii.Fig 2.arbore principal 4 – pedale 5 – iţe 6 – curele 7 – arbore de sprijin pentru scripeţi La acţionarea unei pedale de către raza mare a unei came.came 3 . mătase.2 . cealaltă se ridica. cu simpla sau dubla mişcare. cealaltă se înfăşoară: firele de urzeala năvădite intr-o iţa coboară. folosite la maşinile de ţesut grele de lâna: ciclul de evoluţie se încheie la o rotaţie a arborelui principal. Mecanismele Jacard pot fi cu rost mixt sau cu rost superior. Mecanismul Jacard .foloseşte cartele din hârtie speciala ceruita. formând rostul pe unde trece suveica. Mecanismele cu iţe pot fi: • cu simpla mişcare. cartelele aleg doar acele. iar deservirea lor fata de cuţit se face cu ajutorul 18 . In timp ce una din iţe coboară. iţele mişcându-se tot timpul in sens contrar.3 Mecanism de formare a rostului cu came si pedale 1. Operaţia se repeta. Aceasta dă posibilitatea sa se creeze un număr foarte mare de desene. iar cele năvădite in cealaltă iţă urcă. la maşinile de ţesut bumbac. pedala corespunzătoare coboară.

îndeplineşte rolul de conducere a firului de bătătura în rost. 3 – orificii conducătoare 19 . Suveicile diferă în funcţie de natura materiei prime si de felul maşinii de ţesut (mecanica. Ţeava cu firul de bătătura este aşezată pe fusul (1). Suveica este un accesoriu important de care depinde calitatea ţesăturii. care duc la micşorarea timpilor de oprire. Dintre acestea se amintesc: .4 Suveica 1 – fusul de montare a suveicii. la maşinile moderne s-au adoptat noi principii de depunere a firului de bătătura în rost. lungime limitata a firului de bătătura. . suveica este prevăzută cu unul.maşina de ţesut SULZER. . Datorita acestui grătar cartela nu este presată deloc şi poate fi mult mai subţire. Fig. etc.3. 2 – tăietură. 2.unui grătar care are o mişcare rectilinie alternativă. Acest principiu necesita o forţa mare pentru lansarea suveicii. fără sa fie perforate. la reducerea frecvenţei ruperilor si la mărirea productivităţii. care serveşte la eliminarea impurităţilor si la ridicarea fusului pentru scoaterea ţevii goale si montarea unei noi ţevi cu fir de bătătura. Se confecţionează din lemn de esenţă tare. viteza redusa de trecere prin rost. Fundul suveicii este prevăzut cu o tăietura (2). care servesc la frânarea firului de bătătura.3 Inserarea si integrarea firului de bătătura în rost La maşinile de ţesut clasice firul de bătătura este depus în rost cu ajutorul suveicii.maşina de ţesut NEWMAN. acoperite cu inele de porţelan. 2. Ţinând cont de aceste dezavantaje. automata). doua sau trei orificii conducătoare (3). consum mare de energie. Pe unul din pereţii laterali.maşinile de ţesut pneumatice si hidraulice. Suveica .

Indiferent de forma constructive. speciala si cu arcuri. arbitrara. dintr-o parte si cealaltă a vătalei.  menţinerea firelor de urzeala paralele.5 Mecanism de lansare a suveicii 1 – arbore secundar 2 – cama 3 – rola de bătaie 4.arc Vatala . cu mici particularităţi.piese de lemn 7 – piese din mase plastice 8 – sabia de bătaie 9 – picher 10 – suveica 11 .îndeplineşte următoarele funcţii:  integrarea firului de bătătura in structura ţesăturii.  asigurarea desimii firelor de urzeala.Deplasarea suveicii prin rost se realizează cu ajutorul mecanismului de lansarea a suveici. Se cunosc mecanisme de lansarea sus. Fig. 2.  ghidarea suveicii. La toate maşinile de ţesut mecanismele vatalei au construcţii asemănătoare.pârghie unghiulara 5 – piese din curea 6. mixta. Mecanismul de lansarea (fig. rolul acestuia este de inserare a firului de bătătura in rost. de lansare jos.5) este acţionat de doua came montate pe un arbore secundar. prin rost etc. 20 . care lansează suveica în rost. alternative. 2.

2. uşoare. se pot ţese articole simple.Schema mecanismului vătalei la maşina de ţesut bumbac este prezentată în figura 2. Pentru producerea ţesăturilor în carouri din fire cu torsiuni. Punctul O1 reprezintă axa de oscilaţie a vatalei. cu un singur fir de bătătura. Pe ambele picioare (1) ale vatalei. Mişcarea de rotaţie este transformata în mişcare de oscilaţie cu ajutorul mecanismului biela-manivela. prin intermediul manivelei (7) si al bielei (8). fineţi si culori diferite. pentru mai multe suveici cu anumite feluri de fir. iar la deplasarea spre stânga. care la înaintarea spre dreapta face posibila integrarea firului de bătătura in gura ţesăturii. pe care se afla o plasa subţire (3) pe care aluneca suveica (4) când trece prin rost. vatala trebuie sa fie dotata cu mecanisme principale (cu căsuţe schimbătoare). 21 . Fig. intr-o anumita ordine. Spata (5) este prinsa în partea de jos în grinda vatalei este transmisa de la arborele principal (9). conduce suveica in trecerea prin rost. in partea superioara este prinsa grinda (2).6.6 Mecanismul vătalei 1 – picioare ale vatalei 2 – grinda 3 – placa 4 – suveica 5 – spata 6 – capacul vatalei 7 – manivela 8 – biela 9 – arbore principal Cu ajutorul vătalelor care au de o parte şi de alta cate o căsuţă pentru fiecare suveică.

– Materii prime textile . Spanţu C.Tehnologia filării şi ţeserii.manual pentru clasa a XI-a . M.BIBLIOGRAFIE 1. 2002 4. Bucureşti. 2000 2. Ursache. Merticaru V. Asachi”. Rodica Harpa . Editura Economică Preuniversitaria. I. 2006 22 . Bucureşti.. Cioară. Iaşi. Editura “GH. – Tehnologii textile . Editura Performantica. Tehnologia tricotării şi confecţionării. 2001 3.manual pentru clasa a XI-a . Iaşi. – Ingineria proceselor textile. Editura Economică Preuniversitaria.

Procese de prelucrare a firelor pentru ţesere RECEPŢIA FIRELOR FIRE DE URZEALĂ FIRE DE BĂTĂTURĂ BOBINARE BOBINARE BOBINARE MOALE DUBLARE BOBINARE MOALE VOPSIRE RĂSUCIRE VOPSIRE REBOBINARE REBOBINARE CANETARE URZIRE ÎNCLEIERE NĂVĂDIRE ŢESERE CONTROL ŢESĂTURII FINISAREA ŢESĂTURII 23 .

Procesul tehnologic de ţesere pentru obţinerea ţesăturilor din fire simple 24 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->