Universitatea “Tisbiscus” Timisoara Facultatea de Stiinte Economice Specializarea: Strategia afacerilor in mediul european

Analiza unei situatii de criza

Autor: CASTAIAN NICOLAE. AN I, MASTER, S.A.M.E. Curs : Strategii internationale de firma

2009

1

etc. etc. CreditBanc. caracterizata prin acumularea accentuata a dificultatilor. SAFI. greve si manifestatii (cu forme violente).. scandalul diplomelor false sau al inscrierii la licee etc. 2001. fapt care face dificila functionarea sa normala. invatamantului. Principii si strategii". Banca Internationala a Religiilor. Bancorex. iata numai cateva exemple.Smithfield si pesta porcina "Falimentul unor fonduri sau jocuri piramidale (Mondragon. In zilele noastre criza (economiei. atacuri si asasinate asupra unor personalitati. epidemii succesive. societatii etc. "Relatiile publice. poluari ale unor ape (Somes. Jiu). iar cuvantul a intrat in vocabularul curent al conducatorilor de institutii. in dinamica unui sistem. 117). Olt.) a devenit o stare cotidiana. izbucnirea conflictuala a tensiunilor. Editura Polirom. in intreprinderi sau zone locuite). Dar iata cum definesc criza Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu in "Dictionarul de sociologie": "o perioada."(Cristina Coman. incendii (in mediul forestier. prabusiri de avioane (cele ale companiei Tarom la Balotesti si la Baia Mare. care arata ca aceasta perioada este una zguduita de numeroase crize. Caritas). inundatii catastrofale si repetate. declansandu-se puternice presiuni spre schimbare". FNI. al jurnalistilor si al publicului larg. valorii.. Banca TurcoRomana). dintre sute de cazuri traite de societatea romana. 2 . cele ale aviatiei romane militare in diferite zone ale tarii). Siret. pg. falimente sau crize de lichiditati ale unor banci (Dacia Felix. culturii.

Smithfield Romania Compania americana Smithfield este cel mai mare producator de carne de porc din lume. principalul sau obiect de activitate fiind productia si cresterea suinelor. Franta si Polonia si detine joint-ventures in Mexic. O luna mai tarziu de la lansarea acestei 3 .cate un depozit in judetele Tulcea si Mures. Smithfield a intuit ca are probleme. cu venituri de peste 12 miliarde de dolari in anul fiscal 2007. Smithfield este prezent in Anglia. spun procesatorii. Smithfield Ferme este membru al Smithfield Foods. sunt oferta tentanta a companiei se ascunde ceva putred. una in Bihor si una in Arad). Astfel. ceea ce. Sursa: Registrul Comertului Pre-criza Inainte de izbucnirea crizei pestei porcine. Atunci. O miscare gresita insa. Retailerii au intuit ca de fapt. 29 ferme de crestere a porcilor (27 in judetul Timis. avand peste 53. 2. Fermele sunt situate astfel: 1. In afara Statelor Unite. Sa incercat astfel prevenirea crizei. lansand o oferta atipica pentru piata: a oferit pentru vanzare in iulie porci de greutate medie. Smithfield lasa impresia ca vrea sa scape cat mai repede de porcii sub greutatea de taiere.) 4. 3. cel mai mare procesator si producator de carne de porc din lume.alte 12 puncte de lucru in judetul Timis (depozite. In Romania Smithfield Ferme si-a inceput activitatea in anul 2004. China si Spania. compania a incercat o miscare care i-a surprins pe retaileri. unitati de producere de nutreturi etc.000 de angajati. prin aceasta oferta. nu avea un precedent. 2 abatoare in judetul Timis .

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). contagioase. a declarat la acea vreme ca doar 11 ferme din cele 25 detinute de compania Smithfield in Timis aveau autorizatie sanitar-veterinara de functionare. pe fondul discutiilor despre embargo-ul UE asupra carnii de 4 . La aproape un an dupa ce ultimul focar de gripa aviara avea sa se dovedeasca o piatra de încercare pentru producatorii români de carne de pui. Au remis presei mai multe comunicate. denumire generica data unui grup de boli grave. pesta porcina descoperita în fermele Smithfield din Ardeal a tinut paginile ziarelor timp de mai multe saptamâni. reprezentantii Smithfield au incercat o gestionare a crizei. Desi pesta porcina nu este un subiect care sa exploateze implicatii asupra sigurantei consumatorului si în ciuda faptului ca focarele de infectie se aflau la sute de kilometri distanta de Bucuresti. care se caracterizeaza printr-o evolutie acuta si o raspandire rapida. Sursa pentru presa centrala a fost presa locala care a preluat declaratiile unor oficiali din cadrul ANSVSA. Radu Roatis. care ar putea fi rezumate intr-o singura fraza: compania colaboreaza cu institutiile statului si face toate demersurile pentru inchiderea focarelor de pesta. Smithfield si pesta porcina Criza a debutat la începutul lunii iulie. devenea public faptul ca in fermele companiei americane porcii au pesta. Descoperirea celui de-al doilea focar de pesta porcina a condus si la alte dezvaluiri în presa.oferte. respectiv faptul ca fermele nu aveau autorizatie de mediu si erau suprapopulate. De la inceputul crizei ( iulie 2007) . când mai multe ziare din presa centrala relatau despre suspiciuni de pesta porcina la o ferma a companiei Smithfield.

La fel ca si în cazul Danone. si în ciuda faptului ca focarele de infectie se aflau la sute de kilometri distanta de Bucuresti. pesta porcina descoperita în fermele Smithfield din Ardeal a tinut paginile ziarelor timp de mai multe saptamâni. Însa chiar si asa. astfel ca în articolele din primul val al crizei (4-7 iulie) se regasesc o serie de mesaje a caror sursa ar fi însasi compania. o stire potrivit careia mai multe animale din fermele Smithfield ar fi murit din cauze neprecizate a alimentat setea presei pentru povesti controversate. Cum subiectul eradicarii pestei porcine fusese tema de campanie atât în perioada guvernarii PSD cât si ulterior. unul din numele de referinta ale industriei devine subiect de presa în vara anului trecut –Smithfield.porc provenite din România. Compania parea a fi pregatita pentru un asalt al presei. microbul fiind netransmisibil la om. contrazicând aparent cele trei principii dupa care functioneaza stirile de presa – proximitatea temporala. O parte din explicatie o poarta lipsa de subiecte pe timp de vara. criza pestei porcine la fermele Smithfield a pornit de la anuntul autoritatilor potrivit carora urma ca fermele suspecte sa fie puse sub embargo din cauza unor suspiciuni de îmbolnavire cu pesta porcina. impactul mediatic ar fi trebuit sa fie mult mai mic. proximitatea spatiala si impactul asupra maselor. Ce anume a declansat si a alimentat aceasta criza? Punctul zero – presa locala Înainte ca presa centrala sa preia subiectul. Desi pesta porcina nu este un subiect care sa exploateze implicatiile asupra sigurantei consumatorului. presa locala a relatat pe larg despre suspiciunile de îmbolnaviri cu pesta porcina la animalele din fermele Smithfield. dar si un punct important de pe agenda autoritatilor UE care 5 . Cu doua saptamâni înainte de izbucnirea crizei.

Epilog – pierderile unei companii hranesc setea de stiri a presei Dupa aproape doua saptamâni de mediatizare intensa. ci si o alta runda de controverse politice si. În aceasta etapa. cu exceptia unor dezvaluiri cu privire la amenzi acordate companiei anterior pentru motive pe care presa a încercat sa le lege de cauzele declansarii pestei porcine în aceste ferme. un stereotip foarte des întâlnit în astfel de situatii. politizate. alimentat si de politizarea subiectului. mai ales. conform relatarilor presei. care coincide cu descoperirea celui de-al treilea focar de pesta porcina. faptul ca fermele nu aveau autorizatie de mediu si erau suprapopulate. Acesta a fost factorul care a declansat în continuare mediatizarea excesiva a subiectului în presa. Politizarea subiectului explica în mare masura si de ce aceasta tema a fost atât de prezenta în paginile ziarelor si în emisiunile televiziunilor vara trecuta. reamintind ca este unul din cei mai mari producatori de carne de porc din lume si faptul ca are planuri de investitii de mai multe sute de milioane de euro în România. Al doilea focar de pesta porcina Poate ca lucrurile ar fi ramas la acest stadiu daca nu ar fi fost descoperit si al doilea focar de pesta porcina la o alta ferma Smithfield. situatia se complica în sensul în care managementul “de la centru” al companiei începe sa-si exprime 6 . Smithfield a anuntat ca a declansat propria investigatie interna. Fata de aceasta situatie. Urmatoarele zile nu aduc nimic nou în evolutia acestei crize. lucru care a dezvaluit. ceea ce a urmat a fost nu doar o investigatie jurnalistica în jurul întrebarii “cum a fost posibil”. cazul intra încet într-un con de umbra. în ciuda faptului ca pesta porcina nu este periculoasa pentru om. Ultimul val pare mai degraba generat de curiozitatea presei cu privire la pierderile companiei acuzate.monitorizeaza agricultura.

îngrijorarea cu privire la situatia din România. potrivit raportului. de sprijinire a educatiei. dupa ce autoritatile veterinare au confirmat existenta a doua focare de pesta porcina si au descoperit numeroase nereguli in ceea ce priveste respectarea normelor sanitarveterinare.alertarea consumatorilor prin intermediul mass-media . Strategia de gestionare a crizei s-a axat pe mai multe actiuni: .impuscarea porcilor bolnavi de pesta (67. cei de la Smithfield se implica in actiuni de protectie a mediului.colaborarea cu autoritatile . 7 . Pentru a "cosmetiza" aceasta realitate. compania a declansat propria ancheta privind functionarea fermelor Lasand la o parte profesionalismul celor de la Smithfield. In august 2007. Compania Smithfield a declansat propria ancheta privind functionarea fermelor. concentratia de gaz metan din aer a crescut cu 65% din 2002 pana in 2007. de promovare a traditiei (toate acestea din subventii UE). s-a precizat intr-un comunicat remis de companie. motiv pentru care am initiat o examinare ampla pentru a afla cauzele situatiei actuale". trebuie mentionat ca fermele detinute de companie in judetul Timisoara se numara printre cele mai mari surse de poluare a aerului si a solului. De asemenea.in august 2007. "Compania Smithfield si-a asumat un angajament ferm pentru a respecta prevederile legale din Romania si trateaza aceste aspecte cu mare seriozitate.000 de porci) . potrivit unui raport al guvernului local citat de New York Times. semn ca aceasta criza depasise deja granitele tarii.

CONCLUZII Principalul obiectiv al companiei a fost pastrarea si totodata 8 .

Lucru destul de greu. 9 .recastigarea pietei.5 milioane de euro in 2007. Cu toate acestea. peste porcina i-a "costat" pe americani 11. Bani pe care inca incearca sa-i recupereze (potrivit unui articol recent din New York Times) din subventii de la stat. avand in vedere lipsa licentelor de la vremea respectiva.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful