P. 1
Analiza_matematica_2008_2009CURS

Analiza_matematica_2008_2009CURS

|Views: 228|Likes:
Published by Georgia Georgiana

More info:

Published by: Georgia Georgiana on Nov 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

Fie (X,d) un spaţiu metric. Din teorema 2.2.1. rezultă că, dacă (xn) este un
şir de puncte din X, convergent, atunci el este şir Cauchy. Reciproca nu este în
general adevărată.

Exemplu. Fie X = (0,1], d(x,y) = |x-y|, xn =

n1

, (∀) n ≥ 1. Cum (xn) este

convergent în R rezultă că (xn) este şir Cauchy în R, deci în X.

- 32 -

Cum

X

0

x
limn
n

=

rezultă că (xn) nu este convergent în X.

Definiţia 2.4.1. Un spaţiu metric (X,d) în care orice şir Cauchy este
convergent se numeşte spaţiu metric complet.

Definiţia 2.4.2. Un spaţiu vectorial normat şi complet se numeşte spaţiu

Banach.

Observaţie. Folosind teorema lui Cauchy rezultă că R, Rk

, k ≥2 sunt spaţii

Banach relativ la distanţa euclidiană.

Definiţia 2.4.3. Fie (X,d) un spaţiu metric. O funcţie f : X → X se numeşte
contracţie dacă există α ∈ [0,1) astfel încât d(f(x),f(y)) ≤ αd(x,y), (∀) x,y ∈ X.

Teorema 2.4.1. (Principiul contracţiei sau teorema de punct fix a lui
Banach). Fie (X,d) un spaţiu metric complet şi f : X → X o contracţie. Atunci f are
un unic punct fix, adică (∃) ξ ∈X, unic, astfel încât f(ξ) = ξ.

Demonstraţie. Unicitatea. Presupunem prin absurd că există ξ1,ξ2 ∈ X,
ξ1 ≠ ξ2 astfel încât f(ξ1) = ξ1 şi f(ξ2) = ξ2. Atunci 0 < d(ξ1, ξ2) = d(f(ξ1),f(ξ2)) ≤
≤d(ξ1, ξ2), de unde rezultă α ≥1, contradicţie.
Existenţa. Fie x0 ∈ X, fixat şi construim şirul (xn) astfel :
x1 = f(x0), x2 = f(x1),…, xn = f(xn-1),…
Şirul (xn) se mai numeşte şi şirul aproximaţiilor succesive.
Vom arăta că şirul (xn) este şir Cauchy.
Fie d = d(x1, x0). Observăm că:

d(x1,x2) = d(f(x0), f(x1)) ≤ αd(x0,x1) = αd;
d(x2,x3) = d(f(x1), f(x2)) ≤ αd(x1,x2) ≤ α2

d.

Prin inducţie se arată că:

d(xn,xn+1) ≤ αn

d, (∀) n∈N.

Pentru n∈N şi p ≥ 1 avem
d(xn,xn+p) ≤ d(xn,xn+1) + d(xn+1,xn+2)+…+ d(xn+p-1,xn+p) ≤

- 33 -

≤ αn

d + αn+1

d+…+αn+p-1

d = αn

d

α

−α

α
−α

1

11

n

p

d . (2.4)

Dacă d = 0 rezultă x1 = x0, deci f(x0) = x0 şi demonstraţia este încheiată cu

ξ = x0 .

Dacă d > 0 , cum α ∈ [0,1) rezultă că

0

limn
n

=

α

şi atunci (∀) ε >0,

(∃) nε∈N astfel încât αn

<

ε

α

d

1

, (∀) n ≥ nε.

Folosind (2.4) rezultă că (∀) n ≥ nε şi (∀) p ≥1 avem d(xn,xn+p)< ε, deci (xn)
este şir Cauchy. Cum (X,d) este complet (∃) ξ ∈X astfel încât xn→ ξ.
Vom arăta că f(ξ) = ξ. Evident avem
d(ξ,f(ξ)) ≤ d(ξ,xn+1)+d(xn+1,f(ξ)) = d(ξ,xn+1)+ d(f(xn),f(ξ)) ≤ d(ξ,xn+1)+ αd(xn,ξ)

şi cum

0

)

,

x

(
d

lim

n

n

=

ξ

, prin trecere la limită cu n → ∞ obţinem d(ξ,f(ξ)) = 0, adică

f(ξ) = ξ. ■

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->