P. 1
De Cultuur Van Micro Worm En

De Cultuur Van Micro Worm En

|Views: 196|Likes:
Published by Overflow1993

More info:

Published by: Overflow1993 on Nov 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2015

pdf

text

original

De cultuur van Microwormen en Walterwormen

Door: Jan Altink - Lelystad. Datum: 07-03-2008. Laatst bijgewerkt: 5 januari 2009.

De diertjes worden Microwormpjes genoemd en onder die naam (Microworms, Walterworms, Micro Würmchen) kun je veel info Googelen. Het zijn feitelijk kleine aaltjes (nematoden) en ze behoren dus tot een heel andere orde, maar dat maakt de vissen niet uit, denk ik. Officieel zijn het Panagrellus redivivus (Sour paste nematode), synonym Panagrellus silusiae (Beer nematode) met een diameter van 50 micrometer bij een lengte van 0,5 tot rond de 2 millimeter. Ze zijn levendbarend. Ze zijn iets kleiner dan pas uitgekomen Artemia (pekelkreeftjes) (de ³Walters´ weer ± de helft kleiner, dus ook dunner dan de ³Micro¶s´), en daardoo r prima geschikt voor jonge vissen die nog te klein zijn om artemia aan te kunnen. Ook kleine kreeftachtigen (garnalen) eten graag Micro - en Walterwormen. Er zijn veel verschillende methoden, maar mijn ervaring is dat de veel andere methoden korter meegaan, meer/sterker ruiken en vaker ³crashen´. Zo heeft een cultuur met in melk geweekt oud brood het nadeel dat de melk snel verzuurt en dat het brood kan beschimmelen. In beide gevallen sterft dan de cultuur. Een goed ³lopende´ cultuur ontwikkeld een kenmer kende geur, die ik het beste kan omschrijven als ³een kleedkamer na de wedstrijd´. Hou daar rekening mee met het kiezen van een (geventileerde) plek om de cultuur te bewaren. Bepaald niet iedereen ervaart de geur als aangenaam of in elk geval draaglijk. Wanneer een cultuur echt stinkt is de boel waarschijnlijk dood en gaan rotten. Start indien mogelijk meteen 2 culturen op, op die manier is de kans kleiner dat je alles verspeeld wanneer er een cultuur crasht en bovendien kun je dan alle dagen oogsten, om de beurt van de een en de ander.
De methode die ik hanteer:

Gebruik een tweetal als het kan ondiepe, vlakke kunststof bakjes (liefst òf donker van kleur, òf doorzichtig, dan kun je de aaltjes goed zien), inhoud ongeveer 1 à 1,5 liter. Als er passende deksels bijzitten, prima, anders afdekken met glasplaatjes, plasticfolie o.i.d. om uitdrogen van de cultuur te voorkomen. Maar de cultuur mag niet luchtdicht afgesloten zijn, zonodig gaatjes in de deksel smelten of prikken. Ik gebruik de bakjes waar de slager 1 kilo gehakt in verkoopt, maar eigenlijk voldoet elk type wel. Zo een bakje werkt «. 1

« maar zo een ook Markeer de bakjes met het soort cultuur dat je erin doet (Walters en Micro¶s zijn op het oog echt niet uit elkaar te houden) en een ³opsta rtdatum´. Allereerst kun je dan bijhouden hoe lang een cultuur nodig heeft om in productie te komen, hoe lang een cultuur meegaat en ten slotte weet je na je eerste cultuur wanneer het tijd wordt om een nieuwe op te zetten.

Naam«

« en datum

Bereid (voor 2 bakjes) ongeveer een liter havermout (de allergoedkoopste die je kunt vinden is voor dit doel beslist de beste) met water (geen melk!), verhouding ongeveer 3 cups** (1 cup = 250ml) havermout op 5 cups water, 1 minuut in de magnet ron op vol vermogen, doorroeren, weer 1 minuut vol vermogen, weer doorroeren en gelijk verdelen over de bakjes, zodanig dat ze bakjes ongeveer halfvol gevuld zijn met de brij. De havermout moet aan de droge kant zijn, "pruttig" zogezegd, dus niet echt schenkbaar. Laat nu eerst volledig afkoelen. Als de brij te warm is gaan de aaltjes dood! (Bij temp. boven de 26 rC gaan de Micro¶s afsterven, de Walter´s kunnen nog een paar graden hoger verdragen.) ** Een ³cup´ is een maatbeker van ± 250ml die veelal bij broodbakmachines e.d. wordt meegeleverd om hoeveelheden af te meten. Een gewone koffiebeker kan ook, het gaat hier om de verhouding. De aansteker is alleen maar om de grootte aan te duiden.

2

3 . Zorg dan wel voor voldoende ventilatie bij de cultuur.Goed doorroeren na de 1 e keer verhitten « « en nog een keer na de 2 e keer verhitten. dek ze af en zet ze ergens koel en in het donker. Wanneer de brij nog te nat is. Na afkoelen moet de havermout zich tot één klont gevormd hebben. zoiets) droge gist korrels. maar niet in de koelkast (ook al vanwege de geur!) Controleer de volgende dag of de culturen niet tè droog zijn. Deze structuur willen we hebben: klonterig/brokkelig. In de kelder of in een kast of zo. Strooi over de havermout een snufje (1/8 theelepel of zo. zodat de wormen niet stikken door de CO 2 productie van de gist! Verdeel vervolgens de startculturen Microwormen over de twee bakjes. een mespuntje. Hoeft niet. Vanaf dag 3 moeten ze wel ³lopen´. gewoon nog wat droge havermout erdoor roeren. dus. ³Pruttig´. maar de cultuur start er een stuk sneller door. zonodig heel licht besproeien met een plantenspuit met water.

De brij in een bakje doen« « mooi verdelen en volledig laten afkoelen! Een hoekje van de entportie vrijmake n en het hoekje afknippen« « en spuiten maar! Verdeel gelijkmatig. Na een paar dagen moeten er "poeltjes" krioelende smurrie in de havermout ontstaan zijn. en na ongeveer anderhalve week ziet het hele oppervlak eruit alsof er een laagje zure melk op staat. 4 . Gewoon niks aan doen. voortplantend vanaf de 3 e dag en tot 40 levende jongen per dag producerend.B.: niet schrikken als het de 2 e of 3e dag eruit ziet alsof alles beschimmeld is. De Microwormen leven 20-25 dagen. De kenmerkende geur is ook duidelijk aanwezig. dat zijn de gistbacteriën die zich vermeerderen. N. De Walterwormen leven 30 -35 dagen.

Wacht niet te lang voor het oogsten. gaat het dus heel snel! Vanaf een week (of twee) kan je gaan oogsten. Als je geen tijd hebt om de cultuur op te warmen kun je de penseel ook direct in de natte plekken dippen en afstrijken langs de rand van een beker.i. want de aaltjes kruipen door de zeef! (Ze zijn kleiner dan artemia. ijslolliestokje of wattentip o.d. vanaf gestreken worden en rechtstreeks bij de jonge visjes gedaan. weet je nog?). Om de boel te scheiden kan je simpelweg wat koel water toevoegen. even ronddraaien en uitgieten door een artemiazeef. Wanneer een cultuur eenmaal van start is. want als de beestjes aan de hogere temperatuur gewend zijn. of eerst even verzamelen in een bekertje vers koel water. Artemiazeefje en make-up penseel Artemiazeef van Hobby 5 . Gelijk voeren en niet naspoelen. Je verzamelt nu de melkachtige vloeistof waar de aaltjes in leven. kruipen ze weer terug in de ³havermoutsoep´. Als het goed is kruipen de aaltjes door de warmte van de lichtkap langs de kanten van het bakje omhoog en daar kunnen ze met behulp van een platte (make-up) penseel. De makkelijkste methode: zet een bakje direct uit het donker op een lichtkap en ga na 5 minuten eens kijken.voortplantend vanaf de 4 e dag en tot 65! jongen per dag producerend.

deksel) afstrijken« « daarna (bij behoefte) nog uit de ³poeltjes´ oogsten. 6 .Eerst de randen (en evt.

³Wormenmelk´ Strijk voorzichtig met beide kanten van het penseel in de poeltjes« 7 .

« zodat de penseel mooi rondom bezet is« « en spoel uit in wat koel water.B. (N.: Het hoeft niet per sé een Teletubbie beker te zijn! ) 8 .

Uitgieten door het artemiazeefje« « even laten uitlekken« 9 .

De paar stukjes havermout die meekomen kunnen gewoon mee gevoerd worden aan de vissen.« hier is het om te doen. Ze zijn echt heel klein! 10 .

is de cultuur overbevolkt geraakt in die korte tijd en is de deksel gekoloniseerd geraakt.Deze cultuur is droog opgestart. voorzien van droge gist en 5 dagen in het donker ³aan zijn lot overgelaten´. geënt. 11 . Zoals goed te zien is.

maar je moet er niet te lang mee wachten.Dit is uiteraard heel makkelijk oogsten. want« «blootgesteld aan het licht kruipen de aaltjes bij elkaar en gaan weer in het medium terug! 12 .

13 . kreeg ik aangereikt van Annabelle van Gelder uit België en is deze : Knip uit een gewoon (bruin) koffiefilter een stukje papier wat je kwijt kunt op de wormencultuur en leg dat er bovenop. Het filterpapier kan na gebruik weer terug op de cultuur en het gebeuren herhaalt zich. Je ziet gelijk een wolk voerdiertjes er vanaf komen. Je kunt natuurlijk ook met afzonderlijke strookjes werken. maar je moet hem wel voorbereiden. Eventueel het papier een beetje vochtig maken met een paar druppels water of even voorzichtig aandrukken op de cultuur. super makkelijk.27/04/08 Een alternatieve oogstmethode. Ikzelf pel zorgvuldig het koffiefilter van de brij zodat er zo goed als geen medium meekomt en leg simpelweg de ³wormenkant´ op het wateroppervlak. ofwel je spoelt (een deel van) het papier af in een bakje met jongen. Na 1 à 2 dagen zijn de wormen door de filter heen gekropen en kunnen nu ofwel van het papier worden afgeschraapt.

maar dan kan je ook simpel.Het duurt eventjes. snel en schoon een heleboel oogsten! 14 .

d.en Walterwormen. of anders uit het best uitziende deel van de gecrashte cultuur een entportie nemen en met verse havermout overnieuw beginnen. is het handig om te weten dat een flinke druppel al gauw duizenden aaltjes kan bevatten! Wanneer een cultuur "crasht". is terughoudendheid met voeren nog steeds geboden. kan ook gebruik maken van een pipet of een oogdruppelaartje o.Als de havermoutbrij precies goed is (en dat is zoals gezegd tamelijk droog) dan levert een koffiefilter op een goede cultuur na een dag of twee dit op: een dikke witte laag nematoden die er met een kwastje of ijsstokje o. Om de waterkwaliteit niet al te zwaar te belasten en overvoeren tegen te gaan. een entportie van de tweede nog goed lopende cultuur. hoe minder de cultuur ruikt.i.v. Wie geen artemiazeefje heeft en ook niet wil aanschaffen. Des te sneller je ververst. zurig).i. uitlopen (hele zooi is ineens volledig vloeibaar geworden en verzuurd omdat de h avermout op was) of bruin wordt (meestal door uitdrogen) is het tijd om een nieuwe cultuur op te starten. dus er is op zich geen reden om niet regelmatig te oogsten.b. Overigens eten de volwassen vissen ook graag Micro. Liefst m. door beschimmelen (ruikt muf i. maar ik oogst ook nagenoeg alle dagen! Wanneer je niet oogst en de wormen rustig kunnen doorgaan met vermeerderen. zal een c ultuur uiteraard eerder ³op´ zijn. Misschien werkt een nylonkous in een trechter als bruikbaar filter? Hoewel de aaltjes niet zo snel sterven in zoet water als artemia. in klonten af te halen is.p. 15 .d.v. Even in de gaten houden hoe het in jouw geval gaat en op tijd nieuwe culturen opzetten. Uiteraard gaat er dan meer van de zure vloeistof mee tijdens het voeren. Mijn culturen "lopen" ongeveer 2 à 3 maanden voordat ze "door de havermout heen zijn". Wie geen angst heeft voor ³beestjes´ pelt de filter er voorzichtig af en strijkt de oogst gewoon tussen de samengeknepen vingers van het filter. maar daar heb ik zelf nog nooit iets nadeligs van bemerkt.

Eventuele vliegenlarfjes zullen duidelijk zichtbaar zijn tussen de aaltjes. o Aaltjescultuur met larven en poppen van Fruitvliegjes langs de randen 16 . bestaat er een kans op zuurstof gebrek. zoals getoond op pagina¶s 6 t/m 10.of Walterwormen. Maak die gaatjes niet te groot. dient dan een nieuwe culttur op te starten met verse havermout en ³gezeefde´ Micro. wie dat permanent niet wil. In geval van een glasplaatje dat zodanig plaatsen dat er ergens een heel klein kiertje open blijft. de poppen met name door de ³echte´ oppervlaktevissen. maar omdat het hier om de gewone vliegende vorm gaat moet je die dan wel eerst even zien te vangen. Afdekken met magnetronfolie werkt ook. ofwel met een hete speld kleine gaatjes in de deksel smelten. Vroeger of later zullen de vliegjes zich toch in de cultuur weten te ³nestelen´. Bij gebruik van een bakje met deksel ofwel de deksel niet volledig sluiten. want de larven en poppen worden graag ge geten door alle grotere vissen. Het hele spul een kwartiertje in de koelkast zetten wil wel helpen. Nou is een ³dubbele cultuur´ van levend voer (dus aaltjes èn Fruitvliegjes) soms best handig. anders is een ³besmetting´ met Fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) onvermijdelijk.Wanneer culturen niet alle dagen geoogst (of in elk geval bekeken) worden. De vliegjes worden ook gewaardeerd. kou versuft de vliegjes.

17 .o En in Close-up. o De bijbehorende deksel.

want het grijze spul bestaat uit afvalstoffen en dode wormen. maar aangezien havermout veel vocht opneemt.s. (Adrian R. Microwormen voedingswaarde informatie: 76% water en 24% droge bestanddelen. Mocht een cultuur een keer te nat worden en dreigen te crashen en je hebt geen havermout bij de hand (of geen tijd op dat moment) dan kun je de zaak tijdelijk redden met een kwart snee droog brood.m. 2000) 18 . Simpelweg droge havermout door de massa r oeren heeft bewezen niet goed te werken. wit is alleen maar zetmeel). Deze ventilatiegaten werden met een priem gesmolten en zijn ongeveer 2x2mm ³groot´. Gewoon in de massa drukken en klaar. vanaf scheppen en wegdoen. bestaat de kans dat de cultuur uitdroogt als de hoeveelheid droge havermout te groot is. Wanneer je géén Fruitvliegen als 2 e voercultuur wenst. liefst bruinbrood (gaat langer mee. 48% proteïne. 21% vet. De wormen consumeren de vlokken en zullen er een hogere voedingswaarde door krijgen. kan je die er het beste z. Wanneer er een grijzige laag op de cultuur vormt. Er bestaat ook nog de mogelijkheid om de wormen te ³verrijken´ door af en toe wat goede kwaliteit vlokkenvoer op de cultuur te strooie n. Tappin. 7% glycogeen.o En een Close-up van de deksel. Een klein beetje wil nog wel. moeten de gaatjes dus beduidend kleiner zijn! (Speld gebruiken). 1% organische zuren en 1% nucleïnezuur.

2 4. Ilona schreef op 21/05/2008: Hallo Jan.9 5. maar bij mij kruipen ze niet zo mooi tegen de rand van het bakje op.7 4.0 12. Wat doe ik niet goed? Groet Ilona 19 .8 8.7 2.8 11.9 8.0 11.9 1.7 3.6 2.Tot slot voor de wetenschappelijk geïnteresseerden onder ons nog een vergelijkingstabel van Microwormen versus Artemia volgens Watanabe & Kiron: P.5 6. Ik kan ook al oogsten.7 3.5 48.2 4.4 2.9 7. Ik oogst alleen uit de krioelende poeltjes.7 1.2 12.4 7.6 Succes ermee! Vraag en antwoord Hieronder zal ik de vragen die ik ontving van ³gebruikers´ met mijn antwoord vermelden. ³Ter leeringhe ende vermaeck´ zogezegd.9 5.4 5.3 1.0 6.9 6.9 6.7 8.3 61.9 6.3 4.1 7.8 6. redivivus Artemia Protein Amino acids ILE LEU MET PHE TYR THR TRY VAL LYS ARG HIS ALA ASP GLU GLY PRO SER 5. Ik ben nu al een tijdje bezig met de microwormen.4 3.

kan ze kennelijk meer wormpjes bevatten. drukbevolkte cultuur. We hebben onlangs een vreselijke orgie gehad in onze eigen vijver en we hebben nu dus 3 aquaria vol met dat spul«. dat je onderhand kunt oogsten! Zou niet best zijn als het niet zo was. dat doen de diertjes GOED in bakjes gemaakt van Polyethyleen (PE. Wanneer de zaak al redelijk vloeibaar is. zo droog als nog gaat. Na een paar minuten zijn ze op de nieuwe temperatuur ingesteld. maar slechts voor korte tijd. Allereerst. Wat te doen in dit geval? Maak een nieuwe (of een halve) portie havermout. het beklimmen van de steile wand dus. EN 2. Maar goed. en dat zou moeten werken. maar misschien juist daardo or goed te beklimmen. Verder hebben we inmiddels ook een nestje maanvissen zitten! De ouders gingen het na 5 nesten snappen dat je de eitjes niet op moet eten. PE is vaak spiegelglad. De plotselinge temperatuurstijging jaagt ze uit het medium en tegen de wanden op. maar evengoed klimmen ze NIET ALTIJD tegen de wanden op. recycle-code 05) en kennelijk SLECHT in bakjes gemaakt van andere kunststof. Ik heb zelf poeltjes 20 . bestaande uit drie omgevouwen pijlen. Splits die in tweeën (bij een hele portie) en verdeel je huidige cultuur over die twee helften. Vaak staat daar een driehoekig symbool op. met daarbinnen een cijfer. De massa (havermout) moet op dat moment nog tamelijk droog zijn. en ik heb tot nu toe twee redenen daarvoor bedacht. Dat mag ik toch inderdaad hopen. om te zien wat er gebeurt. Op die manier krijg je een droge. Ilona schreef op 18/06/2008: Hallo Jan. en kruipen weer terug. dus de cultuur moet (zeer) snel groeiend zijn.of recycle-code en het cijfer geeft de gebruikte soort kunststof aan. Een test om te zien of de wormpjes de steile wand "aan kunnen" is door het bakje met de cultuur uit de koele ruimte te halen en direct op een lichtkap van een aquarium te plaatsen. Nou heb ik zelf bakjes van PE. dru k druk. Er even bijblijven dus. Dus al dus«« hebben we nu 8 bakken ( !!!! ja je leest het goed 8 bakken) microwormen draaien die ik toch wel elke 2 weken ververs. Dat is de materiaal. Er moet sprake zijn van overbevolking. Staat er niks op de bodem. maar moet verzorgen.. of zo. Het koi-grut doet het goed op de microwormen! Het is leuk om te zien dat ze na een paar minuten een opgezette buik hebben. Om erachter te komen waarvan "jouw" bakje gemaakt is: kijk op de onderzijde. 1. dan heb je pech en wordt het gissen.Hallo Ilona. Misschien "kleeft" het daardoor wel beter.

Goeie manier om " productie" te maken. maar helaas "vergeten" ze het soms na een paar nesten ook weer. En dat met die Maanvissen. Groeten.. zodat er poeltjes ontstaan die je dan kunt leegscheppen. dus als je de jonkies uit de gevarenzone haalt. Frank schreef op 19/07/2008: Hallo Jan. die visjes kunnen behoorlijk productief zijn. Wanneer je weer eens j e culturen gaat verversen schep je 2 of 3 eetlepels van de brei in zo'n verpakking en doet dat in de groentela van de koelkast. Ik heb ook een deel van de microaaltjes in een mengsel van koffieprut en bier gedaan. Je kunt zo af en toe eens kijken of het nog werkt. Bedankt voor de entporties en de handleidingen. of beter: gewoon elke 2e verversing of zo ook de "reserveportie" verversen. ja.. dan heb je ineens een boel monden te voeden. Zal ik vermelden in de handleiding. Jan. En je ruikt alleen maar een beetje koffie =) dus geen vieze geur :P Mvg. dus een klein afsluitbaar bakje of potje is al gauw groot genoeg. S impel toch? Succes met al je vissen. Ik zie het oppervlakte aardig schitteren door de wormpjes en er zitten al aardig wat wormpjes op de zij kant.gemaakt en die lepel ik 2x per dag leeg en verder voer ik idd artemia en fijn gemixte supergrow korrels.. Om een zekerheidje in te bouwen: hoe maak ik een ent -potie voor in de koelkast? Groetjes Ilona Hoi Ilona. Toch maar goed dat je die Micro's bij de hand had! Overigens best slim om kuiltjes in de havermout te maken. Een "bewaar-entportie" hoeft zoals je weet niet zo groot te zijn.. een orgie in de vijver. Goh. als het een kwestie was van 2 vissen bij elkaar d oen. soms duurt het even voor ze het snappen. wow! Jij maakt nog 'es wat mee zeg! En ja... Maar ja. Frank 21 .. water toevoegen en voilá! Jonkies! (à la Guppen) dan was er ook geen aardigheid aan natuurlijk.

Hallo Frank. Je kan ze oogsten door de aaltjes van de wanden af te halen maar om er meer te krijgen pak je een artemia zeefje en daar schep je wat koffieprut dan laat je het vocht er even uitlopen en daarna leg je het zeefje op een schaaltje met een heel klein laagje water. De aaltjes gaan dan door het zeefje heen in het water. Dan doe je de aaltjes er in. de ³koffie -met-biermethode´ ruikt inderdaad anders. Ook de truc met het koffiefilter van Annabelle werkt hierbij. maar is ook niet geheel geurloos. Maar ze kweken wel goed. Mijn ervaringen tot nu toe: ze kweken misschien iets langzamer maar er is zo goed als geen geur overlast. Hoe oogst je de aaltjes uit deze cultuur? Groeten. Als de cultuur wat lijkt in te zakken kun je er een heel klein beetje droge gist op sprenkelen. Maar zoals gesteld: de methode werkt (bedankt Frank!) en wie dat wil staat het vrij om zijn/haar bier eraan te besteden. Frank Mijn bevindingen: Inmiddels heb ik deze methode in een aantal varianten geprobeerd en inderdaad: de aaltjes zijn ook te kweken op een koffiepr ut/bier mengsel. Mvg. Het enige nadeel vind ik dat ze minder snel op de wanden gaan zitten. 22 . Mail me je "recept" voor koffie en bier en je ervaringen tot nu toe even. je niet snel meer overstapt op een andere methode. Hallo Jan. Waarom dan? Nou. Daar giet je wat bier overheen en dat roer je zo dat het een beetje vochtig is. Jan. En eerlijk gezegd vond ik het ook wel zonde van het bier. Toch blijf ik bij de ³havermout -methode´. Wie de geur van de havermoutsoep niet verdraagt kan dus deze methode gerust probe ren. Bovendien hadden deze culturen bij mij neiging te gaan beschimmelen.-) Het zal denk ik vooral te maken hebben met het feit dat wanneer je eenmaal bent ingesteld op een bepaalde methodiek en daar zeer routineus in geworden bent. . da n zet ik hier ook een portie op en kan ik de handleiding weer verder uitbreiden. Mijn recept is vrij simpel: In een bakje een laagje van 1 a 2 cm goed gedroogde koffieprut.

Voordeel van een geventileerde plek (zoals een schuur) is bovendien dat de geur veel minder storend is. Paul schreef op 18/09/2008: Beste Jan. en ik raad het je met het oog op de geur ook niet echt aan..Savannah schreef op 15/08/2008: hoihoi. groetjes savannah Hoi Savannah. Mijn ervaring is dat ze het op koele plaatsen beter doen dan op warme plaatsen. Jan. Nu heb ik niet altijd nakweek visjes dus heb ik 3 vragen over de ent porties die je zelf weer kunt bewaren. Wanneer ze koel (14-17 graden of zo) staan is het verloop van de cultuur veel beter te beheersen. en als je die in de luierperiode meem aakt. Bedoel je juist een concentratie wormen uit de poeltjes of juist een fikse kluit havermout met "wat" wormen erbij (oftewel gaat het om de gekoelde wormen of moet er juist ook wat voeding bij?) 2) Hoe lang kunnen die ent -porties in de koelkast overleven? 23 . maar werkbaar..-) Groeten. dus alles dik voor elkaar.. tenzij voor een reserve-entportie in een luchtdicht zakje of bakje. 1) Je zegt in de (trouwens erg fraaie) beschrijving om een paar lepels brei te bewaren.. De koelkast is te koud. Ik heb inmiddels al drie kinderen grootgebracht. maar een gereedschapskast). . Zal met persoonlijke gevoeligheid te doen hebben. Na een 3 weken lopen de culturen inmiddels op volle toeren. dat soort dingen.en wintertemperaturen letten..). garage. Bij hogere temperaturen verloopt alles veel sn eller en gaat het (dus) ook sneller fout. want op de vloer van de schuur of garage kan 's zomers prima zijn. ik vroeg me af of je wat plekken kunt aangeven waar je ze neer kunt zetten aangezien het schijnt dat ze best stinken. Overigens reageert iedereen er verschillend op. Wel even op zomer. niet-geïsoleerde zolder (als die nog bestaan . maar so mmigen (waaronder ikzelf) vinden het wel onfris ruiken. tuinkast (geen kas. maar 's winters te koud. Dus plekken als een schuur (beetje laag bij de grond houden of op tegels zetten). terwijl anderen er ronduit misselijk van worden. Niet dat er mensen zijn die het lekker vinden ruiken.

Aangez ien er nogal veel variabelen in het spel zijn. heeft puur met het transportrisico (knappen) te maken. de deksel een beetje "hol" sluiten. Aangezien omwille van de geuroverlast de wormen wèl luchtdicht verpakt dienen te worden. èn dat er niet heel veel wormen in de "bewaarportie" zitten. Wanneer meer mensen van de koelkast gebruik maken is het wel raadzaam om een sticker met een waarschuwing inzake de inhoud op de deksel te doen. Wanneer de spijsvertering nagenoeg stil staat (wat de bedoeling is). zodat er iets onderdruk in het bakje heerst (wordt nog wat groter door afkoeling). want veel beetjes maken samen ook een boel en dan gaat de zuurstof er alsnog te snel doorheen. Ik probeer er een soo rt "borstprothese" van te maken. dan kan dat weer in de handleiding. Ik heb inmiddels het e. waarin 4 à 5 eetlepels "wormenbrij" werden gedaan. Paul Hallo Paul. anders loop je het risico dat een goed bedoelen de medebewoner die "verlopen rommel" voor je weggooit. maar naar mijn ervaring is een dergelijke portie wel 3 à 4 weken houdbaar. Ha leuk. want dat is uiteindelijk de bedoeling. een tevreden klant! . De reden dat ik de zakjes zo luchtvrij als mogelijk maak. :-) Sowieso is een datum op de deksel wel handig. Genoeg om opnieuw te kunnen enten. Mág er geen lucht bij in de koelkast vanwege bederf OF moet er juist wat lucht bij voor de immers levende wormen OF maakt het niet uit? Nogmaals dank voor de keurige service.e. Neem dus een "gemiddelde" kluit. waarbij de havermo ut het bewaarmedium vormt en er een aardige hoeveelheid beestjes meegaan.a uitgeprobeerd (hoewel ik altijd culturen heb "lopen". weer om het lekken van geur tegen te gaan. en plaatsen in de groentelade. de massa ruimte heeft om ergens anders heen te gaan. Laat me jouw ervaringen aangaande de bewaarporties maar weten. is het een kwestie van uitproberen. want ik heb wèl altijd jon ge vis) en de beste resultaten had ik met een diepvriesbakje van ± 1 liter. is het zaak te zo rgen dat ze lucht meekrijgen voor hun verblijf. zodat wanneer er in geknepen wordt.3) Jouw zakjes entporties waren nagenoeg luchtbel -vrij. Duidelijk zover? 24 . Van tijd tot tijd (wekelijks) controleren is natuurlijk altijd goed. is er dus niet zoveel behoefte aan voedsel. dus neem mijn woord er niet voor aan.-) 1) 2) en 3) De bedoeling van (luchtdicht) bewaren in de koelkast is dat door de lage temperatuur het metabolisme van de wormen o mlaag gaat tot een heel laag niveau.

25 . Jan.Groeten.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->