P. 1
De Cultuur Van Micro Worm En

De Cultuur Van Micro Worm En

|Views: 196|Likes:
Published by Overflow1993

More info:

Published by: Overflow1993 on Nov 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2015

pdf

text

original

De cultuur van Microwormen en Walterwormen

Door: Jan Altink - Lelystad. Datum: 07-03-2008. Laatst bijgewerkt: 5 januari 2009.

De diertjes worden Microwormpjes genoemd en onder die naam (Microworms, Walterworms, Micro Würmchen) kun je veel info Googelen. Het zijn feitelijk kleine aaltjes (nematoden) en ze behoren dus tot een heel andere orde, maar dat maakt de vissen niet uit, denk ik. Officieel zijn het Panagrellus redivivus (Sour paste nematode), synonym Panagrellus silusiae (Beer nematode) met een diameter van 50 micrometer bij een lengte van 0,5 tot rond de 2 millimeter. Ze zijn levendbarend. Ze zijn iets kleiner dan pas uitgekomen Artemia (pekelkreeftjes) (de ³Walters´ weer ± de helft kleiner, dus ook dunner dan de ³Micro¶s´), en daardoo r prima geschikt voor jonge vissen die nog te klein zijn om artemia aan te kunnen. Ook kleine kreeftachtigen (garnalen) eten graag Micro - en Walterwormen. Er zijn veel verschillende methoden, maar mijn ervaring is dat de veel andere methoden korter meegaan, meer/sterker ruiken en vaker ³crashen´. Zo heeft een cultuur met in melk geweekt oud brood het nadeel dat de melk snel verzuurt en dat het brood kan beschimmelen. In beide gevallen sterft dan de cultuur. Een goed ³lopende´ cultuur ontwikkeld een kenmer kende geur, die ik het beste kan omschrijven als ³een kleedkamer na de wedstrijd´. Hou daar rekening mee met het kiezen van een (geventileerde) plek om de cultuur te bewaren. Bepaald niet iedereen ervaart de geur als aangenaam of in elk geval draaglijk. Wanneer een cultuur echt stinkt is de boel waarschijnlijk dood en gaan rotten. Start indien mogelijk meteen 2 culturen op, op die manier is de kans kleiner dat je alles verspeeld wanneer er een cultuur crasht en bovendien kun je dan alle dagen oogsten, om de beurt van de een en de ander.
De methode die ik hanteer:

Gebruik een tweetal als het kan ondiepe, vlakke kunststof bakjes (liefst òf donker van kleur, òf doorzichtig, dan kun je de aaltjes goed zien), inhoud ongeveer 1 à 1,5 liter. Als er passende deksels bijzitten, prima, anders afdekken met glasplaatjes, plasticfolie o.i.d. om uitdrogen van de cultuur te voorkomen. Maar de cultuur mag niet luchtdicht afgesloten zijn, zonodig gaatjes in de deksel smelten of prikken. Ik gebruik de bakjes waar de slager 1 kilo gehakt in verkoopt, maar eigenlijk voldoet elk type wel. Zo een bakje werkt «. 1

« maar zo een ook Markeer de bakjes met het soort cultuur dat je erin doet (Walters en Micro¶s zijn op het oog echt niet uit elkaar te houden) en een ³opsta rtdatum´. Allereerst kun je dan bijhouden hoe lang een cultuur nodig heeft om in productie te komen, hoe lang een cultuur meegaat en ten slotte weet je na je eerste cultuur wanneer het tijd wordt om een nieuwe op te zetten.

Naam«

« en datum

Bereid (voor 2 bakjes) ongeveer een liter havermout (de allergoedkoopste die je kunt vinden is voor dit doel beslist de beste) met water (geen melk!), verhouding ongeveer 3 cups** (1 cup = 250ml) havermout op 5 cups water, 1 minuut in de magnet ron op vol vermogen, doorroeren, weer 1 minuut vol vermogen, weer doorroeren en gelijk verdelen over de bakjes, zodanig dat ze bakjes ongeveer halfvol gevuld zijn met de brij. De havermout moet aan de droge kant zijn, "pruttig" zogezegd, dus niet echt schenkbaar. Laat nu eerst volledig afkoelen. Als de brij te warm is gaan de aaltjes dood! (Bij temp. boven de 26 rC gaan de Micro¶s afsterven, de Walter´s kunnen nog een paar graden hoger verdragen.) ** Een ³cup´ is een maatbeker van ± 250ml die veelal bij broodbakmachines e.d. wordt meegeleverd om hoeveelheden af te meten. Een gewone koffiebeker kan ook, het gaat hier om de verhouding. De aansteker is alleen maar om de grootte aan te duiden.

2

dus. maar niet in de koelkast (ook al vanwege de geur!) Controleer de volgende dag of de culturen niet tè droog zijn. Zorg dan wel voor voldoende ventilatie bij de cultuur.Goed doorroeren na de 1 e keer verhitten « « en nog een keer na de 2 e keer verhitten. gewoon nog wat droge havermout erdoor roeren. dek ze af en zet ze ergens koel en in het donker. zodat de wormen niet stikken door de CO 2 productie van de gist! Verdeel vervolgens de startculturen Microwormen over de twee bakjes. maar de cultuur start er een stuk sneller door. zonodig heel licht besproeien met een plantenspuit met water. Vanaf dag 3 moeten ze wel ³lopen´. Na afkoelen moet de havermout zich tot één klont gevormd hebben. Deze structuur willen we hebben: klonterig/brokkelig. Strooi over de havermout een snufje (1/8 theelepel of zo. een mespuntje. In de kelder of in een kast of zo. zoiets) droge gist korrels. 3 . Wanneer de brij nog te nat is. Hoeft niet. ³Pruttig´.

De kenmerkende geur is ook duidelijk aanwezig.De brij in een bakje doen« « mooi verdelen en volledig laten afkoelen! Een hoekje van de entportie vrijmake n en het hoekje afknippen« « en spuiten maar! Verdeel gelijkmatig. De Walterwormen leven 30 -35 dagen. 4 . voortplantend vanaf de 3 e dag en tot 40 levende jongen per dag producerend. Gewoon niks aan doen. Na een paar dagen moeten er "poeltjes" krioelende smurrie in de havermout ontstaan zijn.: niet schrikken als het de 2 e of 3e dag eruit ziet alsof alles beschimmeld is.B. dat zijn de gistbacteriën die zich vermeerderen. en na ongeveer anderhalve week ziet het hele oppervlak eruit alsof er een laagje zure melk op staat. N. De Microwormen leven 20-25 dagen.

De makkelijkste methode: zet een bakje direct uit het donker op een lichtkap en ga na 5 minuten eens kijken. Je verzamelt nu de melkachtige vloeistof waar de aaltjes in leven. Gelijk voeren en niet naspoelen. Wacht niet te lang voor het oogsten. Wanneer een cultuur eenmaal van start is. kruipen ze weer terug in de ³havermoutsoep´. weet je nog?). even ronddraaien en uitgieten door een artemiazeef. ijslolliestokje of wattentip o.voortplantend vanaf de 4 e dag en tot 65! jongen per dag producerend. Om de boel te scheiden kan je simpelweg wat koel water toevoegen. Artemiazeefje en make-up penseel Artemiazeef van Hobby 5 . want de aaltjes kruipen door de zeef! (Ze zijn kleiner dan artemia. want als de beestjes aan de hogere temperatuur gewend zijn. Als je geen tijd hebt om de cultuur op te warmen kun je de penseel ook direct in de natte plekken dippen en afstrijken langs de rand van een beker. Als het goed is kruipen de aaltjes door de warmte van de lichtkap langs de kanten van het bakje omhoog en daar kunnen ze met behulp van een platte (make-up) penseel. vanaf gestreken worden en rechtstreeks bij de jonge visjes gedaan.d. gaat het dus heel snel! Vanaf een week (of twee) kan je gaan oogsten. of eerst even verzamelen in een bekertje vers koel water.i.

Eerst de randen (en evt. deksel) afstrijken« « daarna (bij behoefte) nog uit de ³poeltjes´ oogsten. 6 .

³Wormenmelk´ Strijk voorzichtig met beide kanten van het penseel in de poeltjes« 7 .

B.« zodat de penseel mooi rondom bezet is« « en spoel uit in wat koel water.: Het hoeft niet per sé een Teletubbie beker te zijn! ) 8 . (N.

Uitgieten door het artemiazeefje« « even laten uitlekken« 9 .

De paar stukjes havermout die meekomen kunnen gewoon mee gevoerd worden aan de vissen. Ze zijn echt heel klein! 10 .« hier is het om te doen.

11 . geënt. Zoals goed te zien is. voorzien van droge gist en 5 dagen in het donker ³aan zijn lot overgelaten´. is de cultuur overbevolkt geraakt in die korte tijd en is de deksel gekoloniseerd geraakt.Deze cultuur is droog opgestart.

Dit is uiteraard heel makkelijk oogsten. want« «blootgesteld aan het licht kruipen de aaltjes bij elkaar en gaan weer in het medium terug! 12 . maar je moet er niet te lang mee wachten.

Je kunt natuurlijk ook met afzonderlijke strookjes werken. kreeg ik aangereikt van Annabelle van Gelder uit België en is deze : Knip uit een gewoon (bruin) koffiefilter een stukje papier wat je kwijt kunt op de wormencultuur en leg dat er bovenop.27/04/08 Een alternatieve oogstmethode. ofwel je spoelt (een deel van) het papier af in een bakje met jongen. Eventueel het papier een beetje vochtig maken met een paar druppels water of even voorzichtig aandrukken op de cultuur. 13 . maar je moet hem wel voorbereiden. Het filterpapier kan na gebruik weer terug op de cultuur en het gebeuren herhaalt zich. Na 1 à 2 dagen zijn de wormen door de filter heen gekropen en kunnen nu ofwel van het papier worden afgeschraapt. super makkelijk. Ikzelf pel zorgvuldig het koffiefilter van de brij zodat er zo goed als geen medium meekomt en leg simpelweg de ³wormenkant´ op het wateroppervlak. Je ziet gelijk een wolk voerdiertjes er vanaf komen.

snel en schoon een heleboel oogsten! 14 . maar dan kan je ook simpel.Het duurt eventjes.

maar daar heb ik zelf nog nooit iets nadeligs van bemerkt. zal een c ultuur uiteraard eerder ³op´ zijn. of anders uit het best uitziende deel van de gecrashte cultuur een entportie nemen en met verse havermout overnieuw beginnen. 15 . Liefst m. Om de waterkwaliteit niet al te zwaar te belasten en overvoeren tegen te gaan. hoe minder de cultuur ruikt. zurig).d. Even in de gaten houden hoe het in jouw geval gaat en op tijd nieuwe culturen opzetten.i.i. Des te sneller je ververst.en Walterwormen. Wie geen artemiazeefje heeft en ook niet wil aanschaffen.v.b. Wie geen angst heeft voor ³beestjes´ pelt de filter er voorzichtig af en strijkt de oogst gewoon tussen de samengeknepen vingers van het filter.d. door beschimmelen (ruikt muf i. Uiteraard gaat er dan meer van de zure vloeistof mee tijdens het voeren.Als de havermoutbrij precies goed is (en dat is zoals gezegd tamelijk droog) dan levert een koffiefilter op een goede cultuur na een dag of twee dit op: een dikke witte laag nematoden die er met een kwastje of ijsstokje o. Overigens eten de volwassen vissen ook graag Micro. Misschien werkt een nylonkous in een trechter als bruikbaar filter? Hoewel de aaltjes niet zo snel sterven in zoet water als artemia. is het handig om te weten dat een flinke druppel al gauw duizenden aaltjes kan bevatten! Wanneer een cultuur "crasht". maar ik oogst ook nagenoeg alle dagen! Wanneer je niet oogst en de wormen rustig kunnen doorgaan met vermeerderen. is terughoudendheid met voeren nog steeds geboden. kan ook gebruik maken van een pipet of een oogdruppelaartje o.v. Mijn culturen "lopen" ongeveer 2 à 3 maanden voordat ze "door de havermout heen zijn". in klonten af te halen is. een entportie van de tweede nog goed lopende cultuur.p. dus er is op zich geen reden om niet regelmatig te oogsten. uitlopen (hele zooi is ineens volledig vloeibaar geworden en verzuurd omdat de h avermout op was) of bruin wordt (meestal door uitdrogen) is het tijd om een nieuwe cultuur op te starten.

ofwel met een hete speld kleine gaatjes in de deksel smelten. Eventuele vliegenlarfjes zullen duidelijk zichtbaar zijn tussen de aaltjes. In geval van een glasplaatje dat zodanig plaatsen dat er ergens een heel klein kiertje open blijft.of Walterwormen. zoals getoond op pagina¶s 6 t/m 10. dient dan een nieuwe culttur op te starten met verse havermout en ³gezeefde´ Micro. o Aaltjescultuur met larven en poppen van Fruitvliegjes langs de randen 16 . Maak die gaatjes niet te groot. wie dat permanent niet wil. want de larven en poppen worden graag ge geten door alle grotere vissen.Wanneer culturen niet alle dagen geoogst (of in elk geval bekeken) worden. de poppen met name door de ³echte´ oppervlaktevissen. bestaat er een kans op zuurstof gebrek. Bij gebruik van een bakje met deksel ofwel de deksel niet volledig sluiten. Vroeger of later zullen de vliegjes zich toch in de cultuur weten te ³nestelen´. Nou is een ³dubbele cultuur´ van levend voer (dus aaltjes èn Fruitvliegjes) soms best handig. Het hele spul een kwartiertje in de koelkast zetten wil wel helpen. De vliegjes worden ook gewaardeerd. anders is een ³besmetting´ met Fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) onvermijdelijk. kou versuft de vliegjes. Afdekken met magnetronfolie werkt ook. maar omdat het hier om de gewone vliegende vorm gaat moet je die dan wel eerst even zien te vangen.

17 . o De bijbehorende deksel.o En in Close-up.

Wanneer je géén Fruitvliegen als 2 e voercultuur wenst.m. Een klein beetje wil nog wel. Gewoon in de massa drukken en klaar. wit is alleen maar zetmeel). Deze ventilatiegaten werden met een priem gesmolten en zijn ongeveer 2x2mm ³groot´. maar aangezien havermout veel vocht opneemt.o En een Close-up van de deksel. Simpelweg droge havermout door de massa r oeren heeft bewezen niet goed te werken. (Adrian R. 2000) 18 . Tappin. 21% vet. moeten de gaatjes dus beduidend kleiner zijn! (Speld gebruiken). 1% organische zuren en 1% nucleïnezuur. Wanneer er een grijzige laag op de cultuur vormt. 48% proteïne. De wormen consumeren de vlokken en zullen er een hogere voedingswaarde door krijgen. Microwormen voedingswaarde informatie: 76% water en 24% droge bestanddelen. 7% glycogeen. Er bestaat ook nog de mogelijkheid om de wormen te ³verrijken´ door af en toe wat goede kwaliteit vlokkenvoer op de cultuur te strooie n. kan je die er het beste z. Mocht een cultuur een keer te nat worden en dreigen te crashen en je hebt geen havermout bij de hand (of geen tijd op dat moment) dan kun je de zaak tijdelijk redden met een kwart snee droog brood. liefst bruinbrood (gaat langer mee. vanaf scheppen en wegdoen.s. bestaat de kans dat de cultuur uitdroogt als de hoeveelheid droge havermout te groot is. want het grijze spul bestaat uit afvalstoffen en dode wormen.

7 3.4 3.9 5.6 2.8 8. Wat doe ik niet goed? Groet Ilona 19 . ³Ter leeringhe ende vermaeck´ zogezegd.Tot slot voor de wetenschappelijk geïnteresseerden onder ons nog een vergelijkingstabel van Microwormen versus Artemia volgens Watanabe & Kiron: P.7 8.0 6.5 6.4 5.9 7.7 4.6 Succes ermee! Vraag en antwoord Hieronder zal ik de vragen die ik ontving van ³gebruikers´ met mijn antwoord vermelden.5 48.7 2.9 8.2 12.9 5.9 6.8 6. Ik kan ook al oogsten.3 4.3 1. maar bij mij kruipen ze niet zo mooi tegen de rand van het bakje op.3 61. Ik oogst alleen uit de krioelende poeltjes.7 1.2 4.4 7.0 11. redivivus Artemia Protein Amino acids ILE LEU MET PHE TYR THR TRY VAL LYS ARG HIS ALA ASP GLU GLY PRO SER 5.9 6. Ilona schreef op 21/05/2008: Hallo Jan.0 12.7 3.1 7.9 6.8 11.2 4.4 2.9 1. Ik ben nu al een tijdje bezig met de microwormen.

dan heb je pech en wordt het gissen. EN 2. Wanneer de zaak al redelijk vloeibaar is. Het koi-grut doet het goed op de microwormen! Het is leuk om te zien dat ze na een paar minuten een opgezette buik hebben. kan ze kennelijk meer wormpjes bevatten. Vaak staat daar een driehoekig symbool op. en kruipen weer terug. Dat mag ik toch inderdaad hopen. of zo. Een test om te zien of de wormpjes de steile wand "aan kunnen" is door het bakje met de cultuur uit de koele ruimte te halen en direct op een lichtkap van een aquarium te plaatsen. dru k druk. Allereerst. en dat zou moeten werken.Hallo Ilona. Er even bijblijven dus. Dus al dus«« hebben we nu 8 bakken ( !!!! ja je leest het goed 8 bakken) microwormen draaien die ik toch wel elke 2 weken ververs.of recycle-code en het cijfer geeft de gebruikte soort kunststof aan. Staat er niks op de bodem. maar evengoed klimmen ze NIET ALTIJD tegen de wanden op. dat je onderhand kunt oogsten! Zou niet best zijn als het niet zo was. Op die manier krijg je een droge. Om erachter te komen waarvan "jouw" bakje gemaakt is: kijk op de onderzijde. maar moet verzorgen. Ilona schreef op 18/06/2008: Hallo Jan.. Ik heb zelf poeltjes 20 . bestaande uit drie omgevouwen pijlen. om te zien wat er gebeurt. Misschien "kleeft" het daardoor wel beter. recycle-code 05) en kennelijk SLECHT in bakjes gemaakt van andere kunststof. maar misschien juist daardo or goed te beklimmen. 1. Wat te doen in dit geval? Maak een nieuwe (of een halve) portie havermout. Splits die in tweeën (bij een hele portie) en verdeel je huidige cultuur over die twee helften. We hebben onlangs een vreselijke orgie gehad in onze eigen vijver en we hebben nu dus 3 aquaria vol met dat spul«. dat doen de diertjes GOED in bakjes gemaakt van Polyethyleen (PE. met daarbinnen een cijfer. Verder hebben we inmiddels ook een nestje maanvissen zitten! De ouders gingen het na 5 nesten snappen dat je de eitjes niet op moet eten. het beklimmen van de steile wand dus. maar slechts voor korte tijd. PE is vaak spiegelglad. drukbevolkte cultuur. Er moet sprake zijn van overbevolking. en ik heb tot nu toe twee redenen daarvoor bedacht. Na een paar minuten zijn ze op de nieuwe temperatuur ingesteld. De massa (havermout) moet op dat moment nog tamelijk droog zijn. Maar goed. Dat is de materiaal. De plotselinge temperatuurstijging jaagt ze uit het medium en tegen de wanden op. dus de cultuur moet (zeer) snel groeiend zijn. zo droog als nog gaat. Nou heb ik zelf bakjes van PE.

Frank schreef op 19/07/2008: Hallo Jan. Bedankt voor de entporties en de handleidingen. als het een kwestie was van 2 vissen bij elkaar d oen. S impel toch? Succes met al je vissen. water toevoegen en voilá! Jonkies! (à la Guppen) dan was er ook geen aardigheid aan natuurlijk. Goeie manier om " productie" te maken. Een "bewaar-entportie" hoeft zoals je weet niet zo groot te zijn. Toch maar goed dat je die Micro's bij de hand had! Overigens best slim om kuiltjes in de havermout te maken. wow! Jij maakt nog 'es wat mee zeg! En ja. En je ruikt alleen maar een beetje koffie =) dus geen vieze geur :P Mvg. ja... Zal ik vermelden in de handleiding. een orgie in de vijver. Ik zie het oppervlakte aardig schitteren door de wormpjes en er zitten al aardig wat wormpjes op de zij kant. Jan.. die visjes kunnen behoorlijk productief zijn. of beter: gewoon elke 2e verversing of zo ook de "reserveportie" verversen... maar helaas "vergeten" ze het soms na een paar nesten ook weer.. Goh. Ik heb ook een deel van de microaaltjes in een mengsel van koffieprut en bier gedaan. Maar ja. En dat met die Maanvissen. Je kunt zo af en toe eens kijken of het nog werkt. dus een klein afsluitbaar bakje of potje is al gauw groot genoeg..gemaakt en die lepel ik 2x per dag leeg en verder voer ik idd artemia en fijn gemixte supergrow korrels. dan heb je ineens een boel monden te voeden. Om een zekerheidje in te bouwen: hoe maak ik een ent -potie voor in de koelkast? Groetjes Ilona Hoi Ilona. soms duurt het even voor ze het snappen. zodat er poeltjes ontstaan die je dan kunt leegscheppen. Frank 21 . Wanneer je weer eens j e culturen gaat verversen schep je 2 of 3 eetlepels van de brei in zo'n verpakking en doet dat in de groentela van de koelkast. Groeten. dus als je de jonkies uit de gevarenzone haalt.

je niet snel meer overstapt op een andere methode. . Jan. Frank Mijn bevindingen: Inmiddels heb ik deze methode in een aantal varianten geprobeerd en inderdaad: de aaltjes zijn ook te kweken op een koffiepr ut/bier mengsel. Ook de truc met het koffiefilter van Annabelle werkt hierbij. Wie de geur van de havermoutsoep niet verdraagt kan dus deze methode gerust probe ren. Hoe oogst je de aaltjes uit deze cultuur? Groeten. Hallo Jan. 22 . Mvg. Maar zoals gesteld: de methode werkt (bedankt Frank!) en wie dat wil staat het vrij om zijn/haar bier eraan te besteden. Maar ze kweken wel goed. maar is ook niet geheel geurloos. Toch blijf ik bij de ³havermout -methode´. de ³koffie -met-biermethode´ ruikt inderdaad anders. da n zet ik hier ook een portie op en kan ik de handleiding weer verder uitbreiden. Daar giet je wat bier overheen en dat roer je zo dat het een beetje vochtig is. Mijn ervaringen tot nu toe: ze kweken misschien iets langzamer maar er is zo goed als geen geur overlast. Bovendien hadden deze culturen bij mij neiging te gaan beschimmelen.-) Het zal denk ik vooral te maken hebben met het feit dat wanneer je eenmaal bent ingesteld op een bepaalde methodiek en daar zeer routineus in geworden bent.Hallo Frank. Dan doe je de aaltjes er in. Mail me je "recept" voor koffie en bier en je ervaringen tot nu toe even. Waarom dan? Nou. Als de cultuur wat lijkt in te zakken kun je er een heel klein beetje droge gist op sprenkelen. En eerlijk gezegd vond ik het ook wel zonde van het bier. Je kan ze oogsten door de aaltjes van de wanden af te halen maar om er meer te krijgen pak je een artemia zeefje en daar schep je wat koffieprut dan laat je het vocht er even uitlopen en daarna leg je het zeefje op een schaaltje met een heel klein laagje water. Het enige nadeel vind ik dat ze minder snel op de wanden gaan zitten. Mijn recept is vrij simpel: In een bakje een laagje van 1 a 2 cm goed gedroogde koffieprut. De aaltjes gaan dan door het zeefje heen in het water.

tuinkast (geen kas. en als je die in de luierperiode meem aakt. Mijn ervaring is dat ze het op koele plaatsen beter doen dan op warme plaatsen... Zal met persoonlijke gevoeligheid te doen hebben. Jan. groetjes savannah Hoi Savannah... Ik heb inmiddels al drie kinderen grootgebracht. maar so mmigen (waaronder ikzelf) vinden het wel onfris ruiken. Bij hogere temperaturen verloopt alles veel sn eller en gaat het (dus) ook sneller fout. . Bedoel je juist een concentratie wormen uit de poeltjes of juist een fikse kluit havermout met "wat" wormen erbij (oftewel gaat het om de gekoelde wormen of moet er juist ook wat voeding bij?) 2) Hoe lang kunnen die ent -porties in de koelkast overleven? 23 ..en wintertemperaturen letten. Wel even op zomer. dus alles dik voor elkaar. dat soort dingen. ik vroeg me af of je wat plekken kunt aangeven waar je ze neer kunt zetten aangezien het schijnt dat ze best stinken.). want op de vloer van de schuur of garage kan 's zomers prima zijn. Overigens reageert iedereen er verschillend op. maar een gereedschapskast). Niet dat er mensen zijn die het lekker vinden ruiken. Voordeel van een geventileerde plek (zoals een schuur) is bovendien dat de geur veel minder storend is. terwijl anderen er ronduit misselijk van worden. De koelkast is te koud. Dus plekken als een schuur (beetje laag bij de grond houden of op tegels zetten). 1) Je zegt in de (trouwens erg fraaie) beschrijving om een paar lepels brei te bewaren. Paul schreef op 18/09/2008: Beste Jan.Savannah schreef op 15/08/2008: hoihoi. en ik raad het je met het oog op de geur ook niet echt aan. Wanneer ze koel (14-17 graden of zo) staan is het verloop van de cultuur veel beter te beheersen. maar 's winters te koud. garage. niet-geïsoleerde zolder (als die nog bestaan .-) Groeten. maar werkbaar. Na een 3 weken lopen de culturen inmiddels op volle toeren. tenzij voor een reserve-entportie in een luchtdicht zakje of bakje. Nu heb ik niet altijd nakweek visjes dus heb ik 3 vragen over de ent porties die je zelf weer kunt bewaren.

en plaatsen in de groentelade. zodat wanneer er in geknepen wordt. Wanneer meer mensen van de koelkast gebruik maken is het wel raadzaam om een sticker met een waarschuwing inzake de inhoud op de deksel te doen. heeft puur met het transportrisico (knappen) te maken. anders loop je het risico dat een goed bedoelen de medebewoner die "verlopen rommel" voor je weggooit. maar naar mijn ervaring is een dergelijke portie wel 3 à 4 weken houdbaar. Wanneer de spijsvertering nagenoeg stil staat (wat de bedoeling is). is er dus niet zoveel behoefte aan voedsel.-) 1) 2) en 3) De bedoeling van (luchtdicht) bewaren in de koelkast is dat door de lage temperatuur het metabolisme van de wormen o mlaag gaat tot een heel laag niveau. de massa ruimte heeft om ergens anders heen te gaan. waarin 4 à 5 eetlepels "wormenbrij" werden gedaan. dan kan dat weer in de handleiding. èn dat er niet heel veel wormen in de "bewaarportie" zitten. Ik probeer er een soo rt "borstprothese" van te maken. dus neem mijn woord er niet voor aan. Aangezien omwille van de geuroverlast de wormen wèl luchtdicht verpakt dienen te worden. Van tijd tot tijd (wekelijks) controleren is natuurlijk altijd goed. De reden dat ik de zakjes zo luchtvrij als mogelijk maak. Laat me jouw ervaringen aangaande de bewaarporties maar weten. Neem dus een "gemiddelde" kluit. :-) Sowieso is een datum op de deksel wel handig. Ha leuk. Mág er geen lucht bij in de koelkast vanwege bederf OF moet er juist wat lucht bij voor de immers levende wormen OF maakt het niet uit? Nogmaals dank voor de keurige service.a uitgeprobeerd (hoewel ik altijd culturen heb "lopen". is het zaak te zo rgen dat ze lucht meekrijgen voor hun verblijf. zodat er iets onderdruk in het bakje heerst (wordt nog wat groter door afkoeling). de deksel een beetje "hol" sluiten. Duidelijk zover? 24 . want dat is uiteindelijk de bedoeling. is het een kwestie van uitproberen. Genoeg om opnieuw te kunnen enten. Ik heb inmiddels het e. waarbij de havermo ut het bewaarmedium vormt en er een aardige hoeveelheid beestjes meegaan. want veel beetjes maken samen ook een boel en dan gaat de zuurstof er alsnog te snel doorheen. want ik heb wèl altijd jon ge vis) en de beste resultaten had ik met een diepvriesbakje van ± 1 liter. een tevreden klant! . Paul Hallo Paul. Aangez ien er nogal veel variabelen in het spel zijn.3) Jouw zakjes entporties waren nagenoeg luchtbel -vrij. weer om het lekken van geur tegen te gaan.e.

25 . Jan.Groeten.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->