Sommerlandet

Det er mig, der er Kullamanden!

Hallands Væderø

Hovs haller Båstad Legeseum i Osby

Høganæs Sofiero i Helsingborg Eneskoven i Anderstorp Tykarpsgrotten Hovdala slot Skånes Dyrepark “Spette”kage fra Esløv Domkirken Torson i i Lund Malmø Skanør Trelleborgen
Smygehuk

Kristianstad

Ven

Landskrona

Tosselilla sommerland

Æpplets Hus i Kivik Simrishamn Glimmingehus

Ystad Ales stene

2

Rejse til Skåne –

hvor sjovt er det?

”Hej, jeg hedder Morten, jeg og min lillesøster Anne er ved at pakke. Suk. Vi skal køre i bil med mormor og morfar i Skåne, hele sommeren…” ”Skynd dig nu lidt min dreng, så vi når det…” ”Det var min morfar, han snakker lidt underligt for han kommer fra Skåne. Det ligger tæt på Danmark. Rejsen bliver helt sikkert kedelig!” ”Åh, nej, nej! Skåne er skøn,” siger mormor. ”Tænk bare på Østerlen om foråret, når alle Kiviks hundredevis af æbletræer er i fuld blomst…” ”Men, mormor, nu er det jo sommer. Jeg vil bade!” ”Lille Morten, selvfølgelig skal vi bade. Næsten hele Skåne er omgivet af vand og allerførst så skal vi jo til en spændende ø.”

3

Hallands Væderø –
sælsafari
”Så, nu er vi i Torekov, Ingvar! Her skal du dreje,” råber mormor. ”Ser du ikke på gps´en?” ”Åh, den der tingest, jeg kan mit Skåne udenad,” svarer morfar och kører ned til havnen i Torekov. Øen de skal til ligger ved Skånes vestkyst og hedder Hallands Væderø. Morten synes at navnet lyder mærkeligt, for de er jo i Skåne og ikke i Halland. Morfar siger at før tilhørte øen Halland.

4

v, Havnen i Toreko r far va som mor lige ved at køre forbi…

På tur på Halla

nds Væderø.

De tar tasken med badetøj og går ombord på en båd. Der er sælsafari på bådturen til øen. Skipperen styrer ud mod nogle små skær, hvor sælerne findes. ”Jag kan ikke se nogle sæler,” siger Morten surt. ”Jo, se der,” råber Anne. ”De ser næsten ud som klipper. Kig godt efter!” Morten kigger ud mod stenene og nu ser han faktisk flere stykker. Her og der i vandet dykker sorte hoveder op med nysgerrige øjne. ”Åh, hvor er de søde,” siger Anne. ” Nu vil jeg bade,” siger Morten. Når de kommer iland fortæller morfar uhyggelige historier om øen. For eksempel den om amtmandens skattekiste og købmanden som havde et fortryllet bælte. Til og med Morten synes, at det er spændende. Solen skinner og det er varmt. Det er herligt at løbe ud i det klare vand i Sandhamn. Morten dykker som en sæl! På bådturen tilbage siger morfar, at der findes en stor dyrepark i Skåne, som de kan køre til, hvis de vil se flere dyr. Det vil Anne gerne.

www.skane.com

5

Skånes dyrepark A
Anne får en ven
Mormor indstiller gps´en på Høør och Skånes dyrepark. Anne er ivrig efter at komme derhen. I denne dyrepark findes der pattedyr og fugle fra hele Norden; ulve, bjørne, fjeldræve og mange andre dyr. De starter med at gå ind til fårene og gederne. Anne klapper gederne på hageskægget og Morten mader dem med kviste. Morfar kommer til at træde i en bunke fåremøg, så han går hurtigt ud igen! Snart kommer de andre hen til ham. Når de kigger på mårerne, kommer en af dem helt hen til hegnet og snuser til Anne.

6

Nej, hvor ser måren sød ud!
Kronhjorten er Skånes landskabsdyr.

Her i grotte

byen sov vi en nat. Coolt!

”Se! Måren vil blive ven med mig,” råber hun. Anne vil gerne prøve at klappe den. Men hun ved, at hvis hun stikker fingrene ind, så tror den måske at det er mad… Morten vil se ulvene og det skal han få lov til. I udsigtstårnet til den store indhegning kan de åbne nogle luger og kigge ind til dem. Hele dagen går de rundt i dyreparken. De klatrer og leger på legepladserne og på eventyrsstien. Anne vil gerne blive der længere, men i nat skal de sove i stenalderbyen ved siden af dyreparken. Der er værelserne bygget ind i høje. Det synes Anne er meget spændende, så til sidst vinker hun glad hej, hej til alle dyrene.

7

Tykarpsgrotten flagermushotellet
Morfar ved, at der findes en spændende grotte ikke så langt fra stenalderbyen, og de bestemmer sig for at kigge på den. Når de er fremme tager de varme trøjer og lange bukser på. Det er koldt inde i grotten siger morfar. Anne tror ikke rigtig på ham, det er jo så varmt herude! Men morfar har ret. Det er mørkt och koldt i grotten. Her og der lyser det. Der findes gange og sale overalt. ”Blev nu her hos mig, børn, så I ikke bliver borte!” siger morfar. De lytter til guiden, som fortæller om grotten. Om vinteren bor der flere forskellige slags flagermus her. Da hænger de op og ned i loftet og sover. Morten och Anne lytter og følger med guiden. Det er riktigt spændende.

. Han fortalte Guiden hed Nils-Otto Mormor lykke musene. des med at fo om grotten og f lager tografere en f lagermus.
8

Men så opdager de, at morfar er væk! De siger det til guiden, og hele gruppen må standse og vente. Anne, Morten og guiden finder snart morfar. Han var blivet stående ved en mærkelig sten. ”Hold dig nu til os morfar, så du ikke bliver væk!” siger Morten. Anne fniser. Guiden fortæller, at både Ronja Røverdatter og et tv-program om snaphaner er indspillet her i grotten. Mormor tar computeren frem fra bilens handskerum og kobler op på internet med sin mobil. Hun og Morten læser om snaphaner. Morten synes, det er virkelig spændende! Der findes et slot her i nærheden, som har haft besøg af snaphaner…

Hovdala slot -

spøgerier

I bilen på vej til Hovdala slot fortæller Morten om snaphanerne for Anne. ”I 1600-tallet var der krig i Skåne mellem Sverige og Danmark. Skåne tilhørte Danmark, så de skånske bønder måtte forsvare sig mod de onde svenskere, som tog deres land. Bønderne flygtede ud i skoven, der de kæmpede og gemte sig i grotter og huler så godt det gik. De kaldtes snaphaner.” ”Uha, så uhyggeligt, er de der stadigvæk?” spørger Anne og kigger ud i skoven. ”Nej, det er jo flere hundrede år siden!”

10

Når de kommer frem løber børnene straks til labyrinten af piletræer og snart er de faret vild. Men til sidst finder de ud igen. Morfar fortæller at slottet i 1678 blev angrebet af danske soldater og snaphaner. Slottet nedbrændte, men porttårnet klarede sig. De kan stadigvæk se skudhuller og mærker efter krigen, i porten. Morten føler efter med fingrene i hullerne. Han synes, at han kan høre kulerne hvine i luften. Guiden fortæller en masse spændende historier om slottet og om dem, som har boet der. I midten af 1800-tallet boede der en mor med sine to børn på slottet. Hon kaldtes Post-Nilla, fordi hun hver uge gik med post til Kristianstad, og tilbage igen! Post-Nilla gik 80 km hver gang og passede sit arbejde til hun blev 80 år gammel! Det er helt sandt, men hvordan det er med spøgelset i porttårnet, det ved man ikke sikkert…

t la slot. Inte et på Hovda Porttårn induerne? spøgelse i v

Vi så et te aterstykk e om snaphan erne og de svens ke soldater.
11

Ystad –

tårnvagten

Når de kører gennem det bakkede, åbne landskab i Østerlen ser de mange enge med køer og heste som græsser. ”Havet er uendeligt,” siger Morten. Han længes efter Sandhammeren, den kridhvide sandstrand. ”Rapsmarkerne ser også ud som hav,” siger Anne. I klitterne efter badet, fortæller morfar om tårnvagten i Ystad. ”I middelalderen bestemte man at der altid skulle stå en mand i Sankt Maria kirkes tårn om natten, for at holde opsigt med byen. Hvis ingen farer truede, blæste han i sit horn en gang hver time. Der står end idag en tårnvagt og blæser i hornet.”

Ida og Oscar legede med i , som vi klittern Sandhammere e ved n.

ystad

Tænk om man kunne i et hav af raps!
12

bade

”Er det den samme mand?” undrer Anne. Det er ikke den samme mand som i middelalderen, siger morfar, men børnene vil alligevel køre til Ystad. Når de har været inde og kigget på tårnvagtens kirke køber de is og går rundt blandt byens gamle bindingsværkshus. Morfar fortæller at der var stor mangel på skov i Skåne, da husene byggedes, så man anvendte bara lidt træ. Så derfor lagde man tegl eller ler mellem træbjælkerne. Pludselig begynder Morten at grine. Han peger på et gadeskilt og læser højt: ”Lurendrejerstræde, der skulle du bo morfar, sådan som du kan fortælle historier.” Siden går de ned til lystbådehavnen og kigger på bådene. Mormor har computeren med og surfer rundt og finder mange spændende pladser, som de vil rejse til. Der findes både middelalderborge, vikingebyer og sommerland. Men allermest spændende virker Ales stene, synes Morten…

Tårnvagten i Sankt Maria kirke vogter Ystad.

www.skane.com

13

Ales Stene koskræk
Morten og Anne går sammen med mormor och morfar på den stejle, slingrende vej op til pladsen, hvor stenene findes. Børnene går frem til dem. Morten tæller til 58 stene, som står i en aflang ring. De er store. Nogle er til og med højere end morfar. ”Hvorfor har man bygget det her?” undrer Anne og ser pludselig en sten til, som er væltet. ”Man ved ikke rigtigt,” siger mormor. ”Måske var det en slags grave, eller en plads hvor man holdt møde eller bad bønner. Eller også var stenene en måde at måle tiden på.” Morten føler og kigger på de mægtige stene. Tænk at nogle mennesker har bygget det her for tusindtals år siden, og nu står han selv her… Så får han andet at tænke på. En ko kommer luntende hen imod ham. Han råber på Anne, som plukker margeriter på skrænten ned mod havet. ”Se Anne, køer!” Morten og Anne ser forbavsede på mormor, som hurtigt haler nederdelen op og farer afsted.

14

alle Det var svært at få det. stenene med på bille

Glimmingehus lå ikke langt borte. Det var rigtigt spøgels esagtigt i tågen!

”Ja, mormor har altid haft lidt koskræk,” siger morfar roligt. ”Disse køer er ikke farlige, bare lidt nysgerrige.” Børnene fniser lidt, og bagefter finder de mormor på cafeen nede ved havnen. Anne køber en lotteriseddel og morfar bliver lykkelig, når hun vinder den højeste gevinst. ”Uhm. En røget ål!” Du må gerne få den,” siger Anne med rynket næse. ”Vi kan byte med en pizza,” siger mormor.

15

Malmø -

rekord

”Nu skal I få se det højeste hus i hela Sverige,” siger morfar og kører mod Malmø. På vej derhen slår Morten og Anne en rekord! I Smygehuk stiller de sig så langt sydover i Sverige, som man bara kan komme. Morten strækker sin arm så langt ud, at han når endnu længere end Anne. ”Jeg har vundet!” råber han. ”Øv, det er ikke nogen konkurrence,” siger Anne. I Malmø, som er Skånes største by, går morfar og Morten og kigger på højhuset, Turning Torso. Morten bøjer hovedet så langt tilbage han kan og er lige ved at falde omkuld, så højt er det. De ser en film om hvordan det skruede hus byggedes og om hvordan det ser ud indeni. Samtidig går mormor og Anne til stranden og leder efter fine sten og muslingeskaller. Mormor peger på den lange bro som går ud i havet og fortæller at det er Øresundsbroen. Den går helt over til Danmark.

16

Hälsningar från Smyg ehuk!

”Ebbas hus” er te hus Malmøs minds indre - en smule m rso! :) end Turning To

Fotoet fra Smygehuk send te vi til mor og far.

Lidt efter kommer Morten løbende og fortæller ivrigt alt han ved om Turning Torso. ”Det er 190 meter højt,” siger han til Anne. ”Ja, ja, men Øresundsbroen er 8 kilometer lang, og endnu længere hvis man tæller tunnelen og den kunstige ø med, så jeg vandt!” Morten bliver først lidt forbavset, men så siger han: ”Næh, det er ikke nogen konkurrence!” De griner og jager hinanden ud i vandet.

17

Skåne –

rigtigt sjovt

”Hej igen! Her sidder vi og puster ud efter en cykeltur rundt hele Ven. Vi sorterer fotos. Vi vil lave et billedspil af dem. Nej, hvor har vi haft det sjovt! Meget sjovere end jeg troede fra begyndelsen. Her i Skåne er der en masse ting at lave og se på. Ikke også, Anne?” ”Jo, og vil du have tips om hvor du skal tage hen, så skal du bare gøre, som vi gjorde. Kig ind på www.skane.com og se efter det, som netop du interesserer dig for. Jeg lover dig, du vil finde massevis med morsomme ting at lave.” ”Nu skal vi fortsætte med vores fotos.” ”Hej, hej ... og god rejse!”

18

I Æblets hus i Kivik fik vi hver sin urtepotte at plante æblekerner i.

Okay mormor … Østerlen er fint! (Dette er Brøsarps bakker.)

ene sine egne fodgængerovergan ge!

I Skåne har gæss

Skåne – Sommerlandet, ISBN: 978-91-40-66333-7 Udgivet af: Position Skåne AB | Producerad af: Gleerups Utbildning AB | Kopiering af dette produkt er forbudt! Forfatter: Marie Rydell | Illustratør och formgiver: Åsa Gustafsson | Redaktør och projektleder for Gleerups: Ewa Harrysson Projektleder for Position Skåne AB: Caroline Lilja | Oversættelse: Marie Lindén Omslagsfoto: (Haväng) ©Ove Eriksson /Tiofoto/NordicPhotos | Fotos: s. 2 (Kiviks mosteri) ©Anette Odelberg, s. 7 (Kronhjort) ©Skånes Dyrepark, (Mårhund) ©Marie Rydell, (Grottebyen) ©Lotta Nordström, s. 8 (Tykarpsgrotten) ©Mikael Gustafsson, s. 15 (Ales stene) ©Elinor Engman, s. 17 (Ebbas hus) ©Mikael Sandström, (Trelleborgs kommune) ©Pierre Fauvelle, s. 19 (Kiviks mosteri) ©Anette Odelberg | Øvrige fotos skane.com©sydpol.com Repro och tryk: XXX 2008

19

Læs om og oplev Skåne sådan som Morten og Anne har gjort.

www.skane.com

Stortorget 9 | SE-211 22 Malmö Tel: +46-(0)40-20 96 00, fax: +46-(0)-20 96 10 | www.skane.com

Grynbodgatan 3 | SE-201 23 Malmö Tel: +46-(0)40-20 98 10, fax: +46-(0)40-12 71 05 | www.gleerups.se