NAMA

KAMPUNG PATAH PEDANG MINYAK BEKU
BATU PAHAT JOHOR DARUL TAKZIM

PEMILIK FOLIO: FARIS SYAHMI BIN SAMIDI KELAS : 2 EFISIEN NAMA GURU : PN TAJUN NISWA

SAYA AKAN TULIS TENTANG SEJARAH BATU PAHAT SEJARAH BATU PAHAT .SEBELUM SAYA MENCERITAKAN TENTANG SEJARAH KAMPUNG SAYA.

Menurut sejarah. iaitu Kampung Minyak Beku. Perigi ini merupakan satusatunya peninggalan sejarah yang masih wujud walaupun sudah berusia lebih lima abad. . Perigi ini lah yang dinamakan perigi Batu Pahat. Ia terletak di tepi pantai Kuala Sungai Batu Pahat. asal usul nama Batu Pahat ialah dari sebuah perigi batu dalam yang dipahat oleh tentera Siam ketika perjalanan hendak menyerang kerajaan Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1456.

majlis pengishtiharan Bandar Batu 1 diadakan Pahat sempena menamakan sebagai Bandar Penggaram pada Disember 1984. Dengan persetujuan oleh DYMM Almarhum Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim untuk membuka Bandar Batu Pahat.Dato’ Bentara Luar iaitu Dato’ Muhamad Salleh bin Perang memulakan usaha membangunkan Bandar Batu Pahat pada tahun 1893. satu upacara perasmian Satu telah lagi dilakukan pada 1 Januari 1894. .

.

Papan tanda Perigi Batu Pahat .

MINYAK YANG DI TOREH AKAN DI KUMPULKAN DAN DI GUNAKAN SEBAGAI BAHAN BAKAR SEPERTI PELITA DAN SEBAGAINYA. MUKIMNYA DIGELAR MINYAK BEKU MINYAK BEKU SEJARAH MINYAK BEKU INI SEBENARNYA PENDEK JE….Perigi Batu Pahat SETERUSNYA SAYA AKAN MENCERITA TENTANG MUKIMNYA.. SEMUA ORANG KAMPUNG . ASALNYA DARI SEPOHON POKOK YANG MENGELUARKAN MINYAK APABILA DITOREH.

AKIBAT KEJADIAN YANG MISTERI TERSEBUT MEREKA TELAH MENAMAKAN KAMPUNG TERSEBUT MINYAK BEKU. PADA SUATU HARI.AMAT GEMBIRA DAN MENOREH UNTUK MENDAPATKAN MINYAK SETIAP HARI. . APABILA POKOK ITU DITOREH MINYAK YANG KELUAR DARI POKOK TERUS MEMBEKU DAN MENJADI TANDA TANYA KEPADA SETIAP ORANG KAMPUNG.

Di Kampung Minyak Beku inilah terdapatnya Perigi Batu Pahat .

Perigi Batu Pahat yang terletak di pantai minyak beku dari jarak dekat .

Pantai Minyak Beku Stesen Feri Pantai Minyak Beku .

SETERUSNYA.BARULAH SAYA MENCERITAKAN TENTANG ASAL USUL KAMPUNG SAYA IAITU KAMPUNG PATAH PEDANG KAMPUNG PATAH PEDANG SEBENARNYA KAMPUNG INI SEJARAH NYA HAMPIR SAMA DENGAN MUKIM MINYAK BEKU DIATAS KERANA IA JUGA DARI SEPOHON POKOK MEDANG YANG DIKATAKAN POKOK TERBESAR YANG TERDAPAT DI KAMPUNG ITU POKOK MEDANG TERSEBUT MENJADI KEBANGGAAN PENDUDUK KAMPUNG TERSEBUT KERANA SAIZNYA YANG BESAR DAN TINGGI. PADA SUATU HARI POKOK TERSEBUT TELAH DIPANAH PETIR DAN PATAH MANAKALA TERDAPAT JUGA KESAN HANGUS TERBAKAR DI SEKITAR POKOK TERSEBUT. PARA PENEROKA ASAL PENDUDUK KAMPUNG TERSEBUT MEMELIHARA POKOK TERSEBUT SEJAK SEKIAN LAMA. PERISTIWA INI .

MENYEBUT KAMPUNG LAMA KELAMAAN SETELAH TERBIASA DENGAN PERKATAAN DAN TERSEBUT ORANG ORANG KAMPUNG SEKITARNYA MENAMAKAN SEBAGAI KAMPUNG PATAH PEDANG SEHINGGALAH KE HARI INI. MEMPUNYAI POKOK SEMEDANG YANG TERDAPAT JUGA ORANG MENYEBUT KAMPUNG TERSEBUT DENGAN MEDANG PATAH DAN PATAH MEDANG.TELAH MENJADI BUAH MULUT ORANG ORANG RAMAI TERMASUK KAMPUNG KAMPUNG BERDEKATAN. ATAU LEBIH MUDAH DENGAN MENYEBUT PATAH PEDANG. PENDUDUK KAMPUNG TERSEBUT MENYATAKAN BAHAWA MEREKA TINGGAL DI KAMPUNG YANG TELAH PATAH. APABILA ORANG RAMAI BERTANYAKAN KHABAR DAN TEMPAT TINGGAL PENDUDUK DISITU. .

SEKALI LAGI SAYA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH .PENGHARGAAN TERIMA KASIH KEPADA WARGA KAMPUNG DAN IBU BAPA SAYA YANG TELAH MEMBERI MAKLUMAT DAN PENGETAHUAN TENTANG MEMBUAT KAMPUNG FOLIO SAYA INI DAN MEMBOLEHKAN LANCAR SAYA DAN DENGAN SEMPURNA.

SEJARAH MUKIM MINYAK BEKU .ISI KANDUGAN 1. SEJARAH BATU PAHAT 2. GAMBAR 3.

GAMBAR 5. PENGHARGAAN .4. SEJARAH KAMPUNG PATAH PEDANG 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful