You are on page 1of 7

Συμβουλές Αγοράς

Ακόμη και το καλύτερο σύστημα κουφωμάτων μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές σε περίπτωση που η κατασκευή και η τοποθέτηση του, δε γίνουν σωστά. Γι' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατασκευαστή. Η Εταιρεία μας σας δίνει ορισμένες συμβουλές πριν επιλέξετε τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας.

Πιστοποιημένοι κατασκευαστές

Κάθε εταιρία παραγωγής προφίλ αλουμινίου , πιστοποιεί συγκεκριμένους κατασκευαστές αλουμινίου (που είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τις ‘’ταμπέλες 1 ‘’ που υπάρχουν), για την κατασκευή των συστημάτων της. Οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα προϊόντα της εταιρίας, αλλά και τη σωστή παραγωγή των κουφωμάτων. Επιπλέον, επιλέγοντας κάποιον πιστοποιημένο κατασκευαστή, έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τη γραμμή εξυπηρέτησης ιδιωτών της Διέλασης και να διαπιστώσετε εάν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των κουφωμάτων σας (μηχανισμοί, λάστιχα, γωνίες, ράουλα κλπ), είναι αυθεντικά και εγκεκριμένα και τηρούν όλες τις προδιαγραφές της σχεδιάστριας εταιρίας.

Πως να προστατευτείτε από ελλατωματικά προϊόντα

Ρωτήστε για τον κατασκευαστή άλλους πελάτες του. Επισκευτήτε και άλλα έργα του.

2 Ζητήστε να δείτε τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν τα κουφώματα που σας προτείνει.

Επισκεφτείτε το χώρο του και δείτε πόσο συγκροτημένος είναι.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμφωνούνται πριν την διαδικασία παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου και να αναγράφονται στα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ ιδιώτη και κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου.

Προτιμάτε κατασκευαστές αλουμινίου με ένα σύστημα (σειρά αλουμινίου )

Πολλοί κατασκευαστές αλουμινίου χρησιμοποιούν πολλά συστήματα (Europa, Alumil, Alousystem, Exalco, Etem κλπ) για τις κατασκευές τους. Αυτό είναι 3 λάθος, διότι για να μάθει κάποιος ένα σύστημα αλουμινίου σωστά, απαιτείται χρόνος, συνεχής ενημέρωση και εξειδίκευση. Είναι αδύνατον να γνωρίζεις, να κατασκευάζεις σωστά πολλές σειρές, όσα χρόνια και αν εξασκείς το επάγγελμα, διότι κάθε σειρά αλουμινίου δέχεται καθημερινές αλλαγές και βελτιώσεις στα προφίλ αλουμινίου, έχει εκατοντάδες κωδικούς (προφίλ), εκατοντάδες συνδυασμούς κωδικών, δεκάδες τύπους και αρκετές ιδιαιτερότητες αλλά και αδυναμίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάθε καλός επαγγελματίας.

Αναλυτικές προσφορές

4 Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης και συλλογής προσφορών κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη τα εξής :

1. Οι προσφορές να είναι συγκρίσιμες. Να έχουν ίδιο πλήθος και τύπο

κουφωμάτων.

2. Να είναι ίδιες, οι πανομοιότυπες σειρές (ψυχρά κουφώματα,

θερμοδιακοπτόμενα) .

3. Να αναφέρεται ο τύπος των ρολών (πολυουρεθάνης, προφίλ ), η κίνηση

τους (ηλεκτρικά, χειροκίνητα), αλλά και ο προμηθευτής τους

4. Να αναγράφονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται κλειδαριές κ.λ.π

και ο προμηθευτής τους.

5. Να αναγράφονται οι υαλοπίνακες που χρησιμοποιούνται ( διατομή, τύπος) .

6. Να αναγράφονται ο τύπος μηχανισμών (απλοί, περιμετρικού κλειδώματος)

αλλά και ο προμηθευτής αυτού (Roto, Siegenia, Giesse ).

7.Σε περίπτωση επιλογής έγχρωμων κουφωμάτων (αποχρώσεις RAL, απομίμηση ξύλου) θα πρέπει να αναγράφεται ακριβώς ο κωδικός του χρώματος, .Κάθε σωστός επαγγελματίας οφείλει, κατά την διάρκεια της προσφοράς κουφωμάτων αλουμινίου, να αναφέρει ξεκάθαρα τι ακριβώς προσφέρει και από πού προμηθεύεται όλα τα υλικά κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου.

Δείτε πραγματικά έργα του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου

Για να δείτε πραγματικά με τι είδους κατασκευαστή αλουμινίου σκοπεύετε να συνεργαστείτε καλό θα είναι, να επισκεφτείτε πρόσφατα έργα του. Σε μία 5 έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου θα δείτε συνήθως, τα καλύτερα δείγματα δουλειάς και τα καλύτερα εκθέματα του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Με το να επισκεφτείτε ένα πραγματικό έργο, θα διαπιστώσετε πραγματικά δείγματα δουλειάς, και όχι πλασματικά, καθώς και το επίπεδο τοποθέτησης του κατασκευαστή, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια κατά την αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου. Ζητήστε λοιπόν, μια λίστα από πρόσφατες δουλειές του -και όχι μόνο μία που ο ίδιος θα επιλέξει-ώστε να διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω.

Να προχωράτε πάντα σε ιδιωτικά συμφωνητικά

Εφόσον έχετε επιλέξει τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα 6 συνεργαστείτε, είναι απαραίτητο η συμφωνία που θα κάνετε, να διατυπωθεί γραπτώς, σε ιδιωτικά συμφωνητικά. Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά, τι προϊόντα ( αλουμίνια ) θα παραδοθούν, σε πόσο χρόνο και πως αυτά θα αποπληρωθούν. Καλό είναι, να υπάρχουν και ρήτρες, σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη αθετήσει τη συμφωνία του. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τυχόν παρεξηγήσεις …. Και ίσως αποβούν χρήσιμα σε περίπτωση διαφωνιών.

Ζητάτε πάντα εγγυήσεις για τα προϊόντα (αλουμίνια ) που αγοράζετε

Όλες οι εταιρίες παραγωγής προφίλ αλουμινίου (Europa, Alumil, Etem) 7 παρέχουν πιστοποιητικά αλλά κι εγγυήσεις για τα προϊόντα τους ( Sea side class, κλπ ). Τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, διότι αφορούν μόνο τα προφίλ αλουμινίου (Βέργες) και όχι τα υπόλοιπα μέρη του κουφώματος, υαλοπίνακες, μηχανισμοί κουφωμάτων, κινητήρες ρολών κλπ. Ακόμα δεν καλύπτουν τυχόν διαβρώσεις ( νηματοειδής διάβρωση ) που θα συμβεί εάν ο κατασκευαστής δεν τοποθετεί αρμόκολλα ( η Brougal) κατά τη συναρμολόγηση των κουφωμάτων. Ένας σοβαρός κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να

παρέχει γραπτή εγγύηση για τα αλουμίνια που κατασκευάζει. Σε αυτήν την εγγύηση θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα παρέχει service στα αλουμίνια σε βάθος χρόνου, να αντικαταστήσει τους διπλούς υαλοπίνακες σε περίπτωση υδρατμών και να επιδιορθώσει ή να αντικαταστήσει τυχόν ελαττωματικούς κινητήρες ρολών. Σημαντικότερο όλων είναι , να εγγυάται τη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου καθώς και την υδατοστεγανότητα αυτών.

Πως επιλέγουμε σύστημα αλουμινίου ( σειρά ) και διαφοροποίηση τιμών

Όλοι οι κατασκευαστές αλουμινίων συνεργάζονται με εταιρίες παραγωγής προφίλ (Europa, Alumil, Etem, Elvial κλπ) για την προμήθεια των προφίλ αλουμινίου. Οι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμίνιου αγοράζουν τα προφίλ 8 με το κιλό. Οπότε δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν πάντα, όσον αφορά το κόστος, δύο συστήματα (Europa, Alumil, Etem, Elvial), διότι ένας κατασκευαστής κουφωμάτων π.χ. η Europa αγοράζει συνήθως την πρώτη ύλη πιο ακριβά από άλλες σειρές. Αυτό, στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε σ' ένα σύστημα, εκτός από το οικονομικό μέρος και την εμφάνιση του προφίλ (πομπέ , ίσια) είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία είναι εδραιωμένη στην αγορά μέσω της αξιοπιστίας της καθώς και οι εγγυήσεις που παρέχει στον τελικό καταναλωτή.

Επιλέξτε νωρίς τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε

Θα πρέπει να επιλέξετε νωρίς τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε. Αυτό είναι απαραίτητο διότι θα χρειαστείτε συμβουλές για διάφορα θέματα, που αφορούν την τοποθέτηση αλουμινίων, όπως τα κατάλληλα κενά ανάμεσα στα τούβλα (στην περίπτωση των χωνευτών κουφωμάτων) και τη σωστή τοποθέτηση των μαρμάρων (θέση - ύψος). Ακόμα 9 θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κουφώματα αλουμινίου δεν είναι ετοιμοπαράδοτα και η κατασκευή τους απαιτεί τουλάχιστον τριάντα ημέρες (εκτός ειδικών περιπτώσεων),από την λήψη των τελικών κατασκευαστικών μετρήσεων. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται ότι είναι απαραίτητο, ο κατασκευαστής που θα συνεργαστείτε, να έχει τοποθετήσει και τις ψευτόκασες έτσι ώστε να αναλάβει την ευθύνη για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Επιβεβλημένη είναι η συνεργασία του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου με το συνεργείο τοποθέτησης συναγερμών, ώστε να κρυφτούν σωστά οι επαφές και τα καλώδια, καθώς και η συνεργασία με το συνεργείο τοποθέτησης πατωμάτων έτσι ώστε να ενημερωθεί για τυχόν σωλήνες που υπάρχουν κάτω από τα ανοίγματα που θα τοποθετηθεί και θα βιδωθεί το κούφωμα. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται πιθανές ζημιές.

Το Σύστημα (σειρά αλουμινίου) δεν προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής.

Πολλοί πιστεύουν ότι το καλό όνομα της σειράς αλουμινίου (Europa, Alumil, 10 Etem) προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι η εταιρίες διελάσεων (π.χ. Europa, Alumil, Etem) προσφέρουν τα προϊόντα τους σε βέργες (δεν κατασκευάζουν παράθυρα). Από την εταιρία κατασκευής κουφωμάτων εξαρτάται η ποιότητα κατασκευής, τα υλικά κατασκευής, οι μηχανισμοί καθώς και η ποιότητα της τοποθέτησης. Μπορεί κάποιος κατασκευαστής αλουμινίου να πάρει ένα γνωστό και ακριβό προφίλ (π.χ. Europa, Alumil, Etem) και να μην το κατασκευάσει σωστά. Αντιθέτως, μπορεί

ένας κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου, με μεράκι, να κατασκευάσει κουφώματα από λιγότερο γνωστές εταιρίες (διελάσεις) και να καταφέρει να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Προτιμάτε εταιρίες που έχουν πιστοποιητικό CE

Από 01/02/2010 όλες οι εταιρίες κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου οφείλουν(κοινοτική οδηγία ΕΕ 89/106) να τοποθετούν στα προϊόντα τους τη σήμανση CE εφόσον τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες στην παραλαβή των εμπορευμάτων (ελλατωματικά προϊόντα), στην παραγωγική τους διαδικασία καθώς και στη διαδικασία τοποθέτησης των κουφωμάτων αλουμινίου. Αυτό έχει αξία για τον τελικό καταναλωτή διότι:

α. Τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαδικασίες (παραλαβή, παραγωγή, τοποθέτηση). 11 β. Γνωρίζει, ότι τα προϊόντα που αγοράζει είναι πιστοποιημένα από την σχεδιάστρια εταιρία (Εuropa, Alumil, Etem κ.λ.π.) και αποφεύγει την πιθανότητα παραλαβής ακατάλληλων προϊόντων, όπως μηχανισμοί χωρίς σωστές προδιαγραφές, λάστιχα εμπορίου, ρολλά κατασκευασμένα από άγνωστη πηγή χωρίς εγγυήσεις, προφίλ που σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει τη δυνατότητα αλλά και τις γνώσεις να ελέγξει. γ. Γνωρίζει κατά την παραλαβή τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κουφώματος (π.χ. συντελεστής θερμοπερατότητας) που αναγράφονται πάνω στο ειδικό ταμπελάκι της σήμανσης. δ. Γνωρίζει ότι παρόμοια προϊόντα με αυτά που προμηθεύεται έχουν (υποχρεωτικά) περάσει από θαλάμους δοκιμών (ΕΚΑΝΑΛ, Rosenhaim) κι έχουν εκλεχθεί οι αντοχές τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ε. Μπορεί να προμηθευτεί τα αποτελέσματα των πιο πάνω δοκιμών.

Επισκεφτείτε το εργαστήριο παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου

Κάνοντας μία επίσκεψη στο εργαστήριο παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, για να διαπιστώσετε εις ιδίοις όμμασι τα κάτωθι:

12 ποιο είναι το επίπεδο οργάνωσης του συγκεκριμένου κατασκευαστή

πόσο εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό που κατασκευάζει κουφώματα

τηρεί τους βασικούς κανόνες παραγωγικής διαδικασίας (αρμόκολλες στις ενώσεις)

το επίπεδο του εξοπλισμού του και των μηχανημάτων του.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η επίσκεψη, είναι χρησιμότερη από μία επίσκεψη σε μία έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου, διότι θα δείτε κουφώματα αλουμινίου την ώρα που παράγονται.

Μάθετε λεπτομέρειες για τους υαλοπίνακες των κουφωμάτων

Είναι λάθος να θεωρήσετε, ότι τα τζάμια που θα βάλει ο κατασκευαστής στα κουφώματα αλουμινίου, είναι δευτερευούσης σημασίας. Τα τζάμια αποτελούν 13 το 70% της συνολικής επιφάνειας ενός ανοίγματος. Ρωτήστε λοιπόν, λεπτομέρειες για αυτά και όχι μόνο τη διατομή τους (5άρια, 6άρια) ή το διάκενο τους. Ρωτήστε για την προέλευση τους, τον τρόπο κατασκευής (διπλή επικόλληση, θερμή, ψυχρή, αέρια), το είδος τους, τα πιστοποιητικά τους καθώς και τις εγγυήσεις που παρέχονται. Ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές λύσεις που παρέχονται, διότι με πολύ μικρό κόστος μπορείτε να αυξήσετε θεαματικά την απόδοση των κουφωμάτων σας (ενεργειακοί υαλοπίνακες).

Δώστε σημασία στα εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των κουφωμάτων αποτελούν σημαντικό παράγοντα, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για τη 14 μακροζωία του κουφώματος. Είναι ο αθέατος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση αλλά και την τιμή ενός κουφώματος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα ράουλα, οι μηχανισμοί, οι γωνίες- συνδέσεις, οι σπανιολέτες, οι μεντεσέδες κ.λ.π. Από την πλευρά σας, θα πρέπει να απαιτείται από τον κατασκευαστή, να χρησιμοποιήσει όλα τα εξαρτήματα που προτείνει αλλά και έχει εγκρίνει, ο σχεδιαστής αλλά και ο παραγωγός του συστήματος αλουμινίου (Europa, Alumil κλπ). Στην περίπτωση των εξαρτημάτων δεν έχει θέση η οικονομία γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και το καλύτερο σύστημα αλουμινίου, μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές ή ακόμα και επικίνδυνο!

Επιλογή τυπολογίας κουφωμάτων.

Για να επιλέξετε σωστό τύπο κουφώματος, θα πρέπει να συζητήσετε με τον κατασκευαστή αρκετές λεπτομέρειες, ώστε να σας βοηθήσει στην επιλογή. Μερικές από αυτές είναι:

Να ληφθούν οπωσδήποτε υπ' όψη οι κλιματολογικές συνθήκες.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο και το είδος ανοίγματος του

κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα, με θερμοδιακοπή ή χωρίς κλπ.), ώστε να 15 αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να έχετε υπόψη σας τη διαμόρφωση του σπιτιού αφού τοποθετηθούν έπιπλα

(κρεβάτια μπροστά σε ανοιγόμενα κουφώματα κλπ)

Να έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού και από τις δύο πλευρές (μέσα - έξω)

Να είναι ευκολόχρηστα.

Να μην είναι επικίνδυνα (ανοιγόμενα κουφώματα πάνω από καθιστικά, ανοιγόμενα κουφώματα σε παιδικά δωμάτια χωρίς μπαλκόνια)

Κατασκευή κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων

Για την κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου σε μεγάλες διαστάσεις (πλάτος κάθε φύλλου πάνω από ένα μέτρο), καλό είναι να ενημερώνεστε από την σχεδιάστρια εταιρεία (EUROPA , ALUMIL κ.λ.π.), ποια σειρά αλουμινίου από την γκάμα της προτείνει. Κανένα κατασκευαστικό βιβλίο διέλασης (εκτός από τα εγχειρίδια κατασκευής πτυσσόμενων κουφωμάτων-φυσαρμόνικες), δεν 16 αναφέρει το μέγιστο πλάτος που μπορούμε να κατασκευάσουμε κάθε κούφωμα. Με συνέπεια πολλοί κατασκευαστές αλουμινίου, να δουλεύουν εμπειρικά. Αυτό είναι λάθος, διότι μόνο η σχεδιάστρια εταιρία γνωρίζει μέχρι τι άνοιγμα μπορούμε να κατασκευάσουμε κάθε κούφωμα (τα όρια του κάθε προφίλ) και με ποια σειρά χωρίς να προκύψει πρόβλημα.

Τοποθετήστε ενεργειακούς υαλοπίνακες ( ενεργειακά τζάμια )

Όλοι γνωρίζουν ότι σ' ένα κούφωμα αλουμινίου, μπαλκονόπορτα ή παράθυρο, την μεγαλύτερη επιφάνεια την καταλαμβάνει ο υαλοπίνακας, με αποτέλεσμα η επιλογή τους να χρίζει μεγάλης προσοχής και σημασίας, καταναλώνοντας έτσι όσο το δυνατόν λιγότερες κιλοβατώρες -άρα και ενέργειας, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα-άρα και προστασίας του περιβάλλοντος και το πιο άμεσο κέρδος, την εξοικονόμηση χρημάτων. Όφελος έως και 750 € κάθε χρόνο προσφέρουν στους ενοίκους ενός κλασσικού διαμερίσματος 100-120 τ.μ , τα νέα ενεργειακά τζάμια. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund, που κατασκεύασαν πρόγραμμα μέτρησης εξοικονόμησης ενέργειας για τους 17 υαλοπίνακες, αλλά και υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αττική μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και 7.400 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100-120 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση ξεπερνά τις 10.000 κιλοβατώρες, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000. Επιπλέον η χρήση διπλών ενεργειακών τζαμιών σε νέα και παλαιά κτίρια προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση σε ποσοστό έως και 25% περίπου. Συνεπώς η χρήση των νέων υαλοπινάκων προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος από την μείωση του καυσίμου για ψύξη και θέρμανση. Επιπλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με περισσότερη οικολογική συνείδηση από την μείωση των ρύπων στο περιβάλλον και όλα αυτά με ένα κόστος που δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 5% της συνολικής αξίας ενός κουφώματος!

18

Καθαρισμός κουφωμάτων αλουμινίων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των κουφωμάτων στην

οικοδομή, πρέπει να αφαιρεθούν οι προστατευτικές ταινίες και να καθαριστούν οι επιφάνειες.

Καθαρίστε την επιφάνεια των κουφωμάτων με ένα βρεγμένο μαλακό

σφουγγάρι και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και σαπούνι. Εάν θέλετε ακόμα καλύτερο

αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε στη θέση του σαπουνιού ένα από τα πολλά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά. Απλά προσέξτε τα

προϊόντα αυτά να έχουν ph μεταξύ 5,5 και 8 (ούτε όξινα, ούτε αλκαλικά).

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίου, καυστικών υγρών καθαρισμού, αιχμηρών

αντικειμένων, σύρματος και σκληρό σφουγγάρι για τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας.

Εάν επάνω στα κουφώματα σας έχουν σχηματιστεί επικαθήσεις (κρούστες,

βρωμιές, λάσπες, κλπ.) που δεν φεύγουν με τη χρήση νερού και σαπουνιού

χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να σας προτείνει τα προϊόντα που χρειάζεστε.

Η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων είναι προτιμότερο να καθαρίζεται όταν είναι «κρύα», κατά προτίμηση ώρες που ο ήλιος δεν τα χτυπάει.

Στο κάτω μέρος του κουφώματος, καθαρίστε τα κανάλια απορροής των

υδάτων. Συνήθως εκεί μαζεύεται σκόνη και βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική

σκούπα για να τα μαζέψετε και ένα απλό βρεγμένο πανί για να τα σκουπίσετε.

Τα εξαρτήματα του κουφώματος (μηχανισμοί ανάκλησης, μεντεσέδες, κλπ.) χρειάζονται ετήσιο λάδωμα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργικότητα.

Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να κάνει περιοδική συντήρηση στα

λάστιχα, βουρτσάκια, ράουλα του κουφώματος σας. Είναι απλή και χωρίς

μεγάλο κόστος εργασία, αλλά επιμηκύνει τη καλή λειτουργία του κουφώματος.

Μην αφήνετε τα κουφώματα ανοιχτά όταν απουσιάζετε από τον χώρο.

Μην κρεμάτε αντικείμενα από ανοιχτά κουφώματα ή από τα πόμολα.

Ο καθαρισμός της εσωτερικής και εξωτερικής όψης των υαλοπινάκων µπορεί να πραγματοποιηθεί µε τη βοήθεια ενός μαλακού, καθαρού πανιού που δεν αφήνει χνούδι ή καλύτερα µε ένα από τα διαδεδομένα απορρυπαντικά της αγοράς µε ουδέτερο PH για το σκοπό αυτό. Ως εναλλακτική λύση προτείνεται διάλυμα 10% Ξύδι και 90% Νερό. Στεγνώνετε τις επιφάνειες µε μαλακό, καθαρό πανί. Για να αφαιρέστε σημάδια από λίπη, γράσο, λάδι, σελοτέϊπ, μπογιά, ή

πλαστικό που ήρθε σε επαφή µε το τζάμι, εφαρμόζετε τοπικά ένα διαλυτικό, όπως το ασετόν, µε ένα καθαρό, στεγνό πανί ή πετσέτα. Εφόσον τα απομακρίνετε , ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία για την ολοκλήρωση του καθαρισμού.

Θα πρέπει να απομακρύνονται οικοδομικά υλικά, όπως τσιμέντο, γύψος, ασβέστης που έχουν προσκολληθεί, λόγω της διαθρωτικής δράσης τους.