P. 1
Srpska pijaca seksa

Srpska pijaca seksa

|Views: 752|Likes:
Published by macak

More info:

Published by: macak on Nov 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2013

pdf

text

original

Srpska pijaca seksa

Prema zvaničnim podacima MUP-a, u Beogradu je registrovano oko hiljadu prostitutki čiji rad nadgleda 171 makro i 51 „madam“. Nezvanično, u prestonici ordinira oko dve i po hiljade prodavačica ljubavi, a procenjuje se da ih u Srbiji ima između pet i deset hiljada.

Piše: Lidija Obradović Izvor: magazin "Prestup"

Prema dostupnim podacima, na sedam punoletnih prostitutki dolazi jedna maloletnica, dok godišnji obrt na domaćim pijacama seksa, kažu upućeni, premašuje šest miliona evra.

Kako pokazuje istorija, ali i najnoviji trendovi, prostitucija nije samo najstariji, već je i tržišno najprilagodljiviji zanat. Beogradska pijaca seksa najslikovitiji je primer za to. Do pre samo pet godina glavni izvori zarade bile su agencije za pratnju, čiji je glavni makro, ispostavilo se, bio načelnik Odeljenja za javni red i mir beogradskog SUP-a, u čijoj je nadležnosti i prostitucija. Uhapšen je po izbijanju afere, agencije su zatvorene, ali su procvetali novi mirisni cvetovi namenjeni muškom uživanju – saloni za masažu.

Samo naš specijalitet su takozvane sponzoruše, mlade silikonske devojke, zbunjene, kao i stručnjaci, da li su prostitutke ili tek puki lovci na bogate muževe.

I visoka tehnologija dala je svoj doprinos: brojne internet adrese otvoreno nude seksualne usluge, a lokalne i

musavi i plitkog džepa. Ulične prostitutke po pravilu dolaze iz najsiromašnijih društvenih slojeva. Između prve. Ukrajine i Rusije. Pišu ih uglavnom makroi. smestila se žilava hotelska prostitucija u kojoj je usluga po sistemu – kol’ko para. Na ulici se može kupiti usluga i devojčice od 14-15 godina. Ono što bi se moglo nazvati klasikom zanata i dalje opstaje – ulična prostitucija i prostitucija visokog nivoa. tol’ko muzike. Telefonski hot-lajn izlazi iz mode. Svaka od njih ima svog makroa. ulična prostitucija bi se mogla svrstati u najbizarniju. Prostitucija je ozbiljan i unosan posao i u njemu vladaju nepisani. elitne i izuzetno skupe. razmenjuju seksualne radnice i ne zalaze u tuđe .kablovske TV stanice utrkuju se u emitovanju kajrona sa ponudama zanosnih dama da ulepšaju noć usamljenom muškarcu. a takvi su im i klijenti – prljavi. sve je manje devojaka iz Moldavije. Dobri poznavaoci prilika u tajnovitom svetu beogradske prostitucije kažu da u njemu caruju brutalnost makroa i mušterija i bizarnosti. ali čvrsti zakoni. i trudnica i bake od 60 godina. Sarađuju. Teritorijom prestonice vladaju domaće prostitutke i za razliku od prethodnih godina. Po rečima dobro upućenog izvora Prestupa iz beogradskog SUP-a. koja se čitav život bavi ovim poslom i ima podeblji dosije u policiji. a ti opasni momci su podelili teritoriju grada po ugledu na mafijaške uzore. zamenile su ga žive TV slike i emisije u kojima obnažene i raskalašne dame sa tamnim naočarima i perikama uživo razgovaraju i masturbiraju sa svojim od uzbuđenja zadihanim sagovornicima. a među njima je sve više studentkinja koje prostitucijom plaćaju svoje školovanje. Manjak konkurencije sa Istoka nadoknadile su devojke iz unutrašnjosti Srbije. sirotinjske i druge.

zbog njegovih „velikih troškova“. sve ostalo je po dogovoru. a to. ordiniraju obično studentkinje i zaposlene devojke i žene kojima je ovo dopunska zarada. Po pravilu. ilegalnim javnim kućama. putem mobilnog ili fiksnog telefona. pa se klijenti direktno dogovaraju sa odabranicom oko vrste seksualnih usluga. Jednosatni virtuelni seks obično košta od 100 do 150 . No. ne treba da brinu. klijente dobro proveravaju da ne bi upali u zamku policijskog insajdera i hvale se stalnim mušterijama. Veb-kamere omogućavaju on-lajn vruću vezu. Iako je pojedinačna zarada mala (od 500 do 1. a ponuda devojaka podrazumeva i dobro znanje nekog stranog jezika. pa o profitu. Kada je o internet prostituciji reč. može se konstatovati zavidna poslovna snalažljivost prodavačica ljubavi. a mušterija uslugu plaća kreditnom karticom. Prostitutke u ovom slučaju od makroa dobijaju 40 odsto zarađenog novca. Kreirani su i posebni sajtovi za strance. 100 evra za jednosatno. Sve ostalo je u sferi hvatanja magle jer je gotovo nemoguće ući u trag i sankcionisati ostale. Ulična prostitucija praktično je i jedina na udaru policije i zakona i ono realno malo u policiji registrovanih prostitutki i njihovih makroa dolazi iz ovog miljea. Salone za seksualnu masažu iznajmljuju makroi i otvoreno ih reklamiraju putem oglasa. osim plaćanja oglasa i iznajmljivanja stana. često znači i kupovinu seksi garderobe i veša za zaposlene devojke.500 dinara). prikrivene vidove prodaje seksualnih usluga. posla ima. sistem rada i tarife nisu nepoznanica. cene i mesta sastanka. Brojne su i prostitutke koje su otvorile lične sajtove za virtuelni seks sa klijentima. Cenovnik usluga je 60 evra za polusatno uživanje. Posao je razgranat u nekoliko pravaca: otvoreni su brojni grupni sajtovi sa katalozima devojaka i brojevima njihovih mobilnih telefona.atare. zavisi od broja telefonskih impulsa i vremena provedenog na mreži. Tarifa je šarolika. U salonima za masažu. koji se deli pola-pola sa prostitutkom.

ali nimalo stvarnih dokaza jer se sve odvija u zatvorenim krugovima u kojima su klijenti po pravilu poznate i bogate osobe. u svojim radovima opisao je milje iz kojeg se množe prodavačice ljubavi. Hotelske usluge kreću se između 100 i 150 evra za jednosatnu seansu.000 evra. Mnoge od njih doživele su silovanje ili drugi vid zlostavljanja u detinjstvu. U potpunom mraku – i za organe gonjenja i za običan svet – jesu hotelska prostitucija i prostitucija „najvišeg nivoa“. a uobičajena dnevnica je od 500 do 1. konfliktnih porodica u kojima nisu ostvarile prisnost ni sa jednim od roditelja. Uz troškove boravka dodatno plaćaju i svaki „radni dan“ prostitutke. A u želji da postanu „instant bogatašice“ po pravilu ne vide ništa loše jer su to modeli koje im nude masmediji. Jedan od prvih istraživača fenomena prostitucije u Srbiji. papreno plaća seks. maserki.evra. sociolog Dragan Radulović. ali i na odmore po belosvetskim letovalištima. ovaj vid prostitucije. Sume idu i do 2. U posao prodaje sopstvenog tela ulaze sa samo jednim motivom – a to je novac. iako vidljiv i dostupan policiji. Po rečima našeg sagovornika. bebisiterki – što je najčešći način vrbovanja svežih ženskih tela za pijacu seksa. Te dame koje su se popele na sam tron profesije najčešće imaju stalne i malobrojne klijente koji ih vode i na poslovne večere i putovanja.000 evra za noć. Policija o ovom seksualnom tržištu ima dosta oprečnih podataka. pa nema ni zakonskih sankcija“. A elita. Podaci koje je godinama sakupljao pokazuju da je reč o devojkama iz siromašnih. . „još nije dovoljno istražen. a prostitutke novac dele sa recepcionerom i vozačem koji dovozi i vraća klijenta. kako joj i dolikuje. Zbog toga lako i gutaju mamac novinskih oglasa koji nude dobru zaradu za poslove fotomodela.

Potrebno im je mnogo vremena da se osmele i potraže pomoć. No. a od dveju devojaka koje su došle u prihvatilište. nešto malo i o zakonu: prostitutke uhvaćene na delu odgovaraju prekršajno. Da bi „progutale“ klijente svih fela. od 15 dana do dva meseca zatvora. te devojke su potpuno izolovane od spoljnog sveta i pod potpunom su kontrolom makroa. većinom sa sela ili iz radničkih porodica. recimo. Na kraju. san o blagostanju i bogatstvu preko noći u zbilji je brutalan. a dve od deset prostitutki su studentkinje. Trećina njih ima samo osnovno obrazovanje. jedna prihvata da ostane i obuči se za neki legalan posao. i vraća se makrou od kojeg je pobegla.Istraživanja pokazuju da su prostitutke u Srbiji najčešće devojke i žene između 18 i 35 godina. Silovanja se podrazumevaju. željne su boljeg životnog standarda i lak su plen makroa. Druga se predomisli kada se raspita koliko bi zarađivala kao šnajderka. Polno prenosive bolesti i emotivna otupelost samo su deo onoga što najveći broj prostitutki doživljava. kao i batine za neposlušne ili za one koje žele da izađu iz začaranog kruga. I one potiču iz socijalno marginalizovanih slojeva. sa zaprećenom kaznom od jedne do deset godina zatvora. A zakonska granica za legalno . Kako je posvedočila u jednom intervjuu Vesna Stanojević. godina i perverznih želja. I na prste jedne ruke mogu se izbrojati prostitutke koje su potražile pomoć od stručnih institucija. Za makroe one su samo živo meso u njihovom vlasništvu sa kojim mogu da rade šta im je volja. često se dopinguju narkoticima. osnivačica Sigurne kuće za žrtve nasilja. Prema analizi Istraživačko-analitičkog centra „Argument“ od pre nekoliko godina. veliki je broj devojaka u zoni takozvane latentne prostitucije. makroi krivično.

one kojima je važno ogledalo u drugima. a i njihov socijalni i psihološki profil je specifičan. po pravilu disfunkcionalnog okruženja – kaže Vesna Brzev-Ćurčić. Te devojke nisu primorane da ulaze u seksualne odnose. jer izvire i uvire u društvene okolnosti. – Sponzoruša je fenomen u psihologiji poznat kao narcizam. Bezuspešno. – Sponzoruše su fenomen za sebe. nemaju makroe. jer ne zavisi od ekonomskog statusa devojke. nema jednostavnog odgovora. imaju tendenciju da postanu svojevrsni brend. nakit. psiholog i rukovodilac Ekspertske grupe za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja mladih Ministarstva zdravlja Srbije. Često sam bila svedok majčinih ili očevih izjava da nema ništa loše u tome što joj ON kupuje odeću. I to je cilj kojem teže. a ne u sebi. Jedna majka mi je čak rekla: „Da sam ja imala njenu lepotu u . a psihološki. parfeme. To je racionalna odluka koja vuče korene iz ranog psihičkog razvoja pod okriljem porodice. Po rečima naše sagovornice. Muškarac koji ih je odabarao u njihovim očima takođe je „firmirana“ osoba. sponzoruša se ne postaje nesvesno. Socijalni. izvodi na skupe večere ili vodi na egzotična putovanja. Sponzoruše Na kontroverzno pitanje – jesu li sponzoruše prostituke. markirana roba.stupanje u seksualne odnose je samo 14 godina. čemu se protive brojni stručnjaci i nevladine organizacije. One se i uklapaju i ne uklapaju u portret klasičnih prodavačica seksualnih usluga. ali imaju nekoga ko o njima „brine“ i pomaže im u ličnom brendiranju. – Za mene je poražavajuće saznanje da postoje roditelji koji svesno guraju svoje ćerke u svet sponozoruša. već od psiholoških karakteristika ličnosti i porodičnog. Izrazito narcistične devojke.

krajnje pragmatične odluke. Koga bi u odnosu sponzoruša/sponzor trebalo više kriviti – devojku ili čoveka koji kupuje njenu ljubav? Po rečima naše sagovornice – nikoga: – To je pitanje odluke. što se devojke tiče. ni trgovina ljudima. . To su skockani. nabildovani momci u firmiranim odelima.mladosti. Nekadašnje žigolo momke sa Jadranske rivijere i one po kojima smo bili poznati u Francuskoj sedamdesetih godina prošlog veka zamenila je generacija takozvanih sponzoraca. Njihova klijentela su dobro situirane.“ Iako ima mnogo socijalnog neodobravanja sponzoruša. tako je i u ovom slučaju. to nije faktor koji ometa psihološko funkcionisanje ovih devojaka – kaže Vesna Brzev-Ćurčić. Odnos sponzoruša-sponzor je dobrovoljan. a ovdašnji muškarci za seksualnu zabavu lepšeg pola doživeli su transformaciju. I kao što je za svaki odnos potrebno da postoje dva učesnika. i te kako bih je iskoristila. već lični izbor da se bude na „vrhu nečega“. Ovi muškarci su vešti i šarmantni lovci na „dobru priliku“ u suknji. Mogu se sresti u beogradskoj „Silikonskoj dolini“. I žene vole da plate Klasična muška prostitucija u Srbiji gotovo da ne postoji. neudate žene u večnim tridesetim godinama i nezadovoljne i nezadovoljene žene bogatih muževa. Ulici Strahinjića Bana. nije ni prostitucija. sa najnovijim modelom mobilnog telefona u rukama. u kafićima na Obilićevom vencu i drugim fensi mestima koja su proslavile njihove koleginice spozoruše. obavijeni mirisom najkvalitetnijih parfema.

i te kako je zanimljiva narodu. Tržište za „sponzorce“ je dosta skučeno iz dva razloga: malo je bogatih neudatih žena spremnih za kupovinu ljubavi. problem time nije rešen. parfema. kao vlasništvo gazda koji su ih kupovali i preprodavali kao stoku na pijaci. kao i foruma na kojima se razmenjuju iskustva „sponzoraca“. njihovih mušterija i običnog sveta koji se loguje za diskusije. Srbija je zbog svog geografskog položaja. ispostavilo se surfovanjem na domaćoj mreži. Oni su pre pratnja i družbenici po potrebi žena koje ih odaberu. na čijem je čelu bio jedan od braće Zarubica (drugi se bavio proizvodnjom i trgovinom narkoticima) uslovilo je i skidanje Srbije sa mape crnih tačaka šverca ljudi. objavljenoj prošlog leta. U knjizi „Trgovina ljudima u Srbiji“ dr Saše Mijalkovića. Prekidanje lanca trgovine. razgranatih saobraćajnica i labavih bezbednosnih prepreka devedesetih godina prošlog veka bila prava meka trgovaca belim robljem. No. do dobrih automobila ili stanova. docenta Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu. Belo roblje Između prostitucije i trgovine belim robljem stoji znak jednakosti. ova tema. Nisu skloni da prihvate ideju da se prodaju jer za svoje usluge najčešće bivaju nagrađivani poklonima – od garderobe.„Sponzorci“ u svojoj ponudi nemaju samo klasične seksualne usluge. Zavisi koliko zasluže i kakav su ulov imali. a one bogato udate ipak u glavi imaju patrijarhalni čip i teško se odlučuju da potraže seksualnu pratnju. mobilnih telefona. navodi se da je Srbija umesto tranzitne zemlje postala zemlja porekla . No. O tome svedoči i bum prostitutki sa Istoka koje su uglavnom ordinirale u drumskim mehanama. Ono malo keša što dobiju tek im je džeparac. kompjutera. obuće. Nekoliko je sajtova na kojima se nude usluge ženskih družbenika.

Japi varijanta Najbolji stalni klijenti prostitutki iz najviših krugova jesu mladi poslovni ljudi sa viškom novca i manjkom slobodnog vremena koje bi posvetili privatnom životu i stalnoj partnerskoj vezi. Njihovi. Organizovanom kriminalu u Evropi trgovina ljudima donosi godišnju dobit od 13 milijardi evra. po pravilu muški večernji izlasci posle napornog radnog dana obično se. Od ukupnog broja evidentiranih žrtava trafikinga 70 odsto je povezano sa prostitucijom. za brak nema vremena. seksualna eksploatacija donosi profit organizatorima koji premašuje 60 milijardi dolara. žene i deca – 80 odsto. šarmantan. a usluge ove vrste veoma se cene. Visok. a svaka druga žrtva bila je maloletna. menadžer u jednoj stranoj banci. završavaju okretanjem broja mobilnog telefona neke prodavačice ljubavi. uvek mu je na . a prema dostupnim podacima CIA.žrtava. obrazovan – momak kakvog bi svaka majka poželela za zeta. Jelenu mu je preporučio kolega sa posla i sada je njen stalni klijent. Na globalnom nivou. a čak polovina tog ogromnog broja žrtava jesu maloletnici. Ti telefonski brojevi razmenjuju se krajnje poverljivo. Žrtve su. od kojih sedam miliona potiče od prostitucije. Ali. takozvani trafiking rezervoar. U početku je sa njom lečio ljubavne jade jer ga je ostavila devojka sa kojom se dugo zabavljao. oko 27 miliona ljudi nalazi se u nekom od vidova ropskog položaja. U tom uskom i poverljivom lancu nalazi se i Ivan. kako kaže za Prestup. makar jednom nedeljno. zgodan. Procene stručnjaka govore da se u čitavom svetu u mreži trgovaca ljudima nalazi između 700. takođe.000 i dva miliona mahom žena i dece. Sada mu „ova varijanta prija“. Jelena ima svoj stan.

pa ne moram mnogo da se trudim i bakćem oko nje. Ovako je bolje. niti se Jelena femka kada je seks u pitanju.jpg&imgrefurl=http://www. Nemam obaveza ni prema kome. Čitava noć – 500 evra.net/zivot/antitabu. odgovara: – Današnje devojke stalno igraju neku igru koja se meni ne dopada.com/imgres? imgurl=http://www. Nije ni skupa. a nekada i nemaju seks. Mnogo se foliraju.b92. http://images.net/news/pics/2008/09/40746081148bfcf379210703775739 8_orig. a na pitanje zašto ne pokuša da ostvari normalnu partnersku vezu.google.b92. Odlazak kod Jelene za njega je vid „mentalne terapije“. Iskusna je i zna kako da me zadovolji.php%3Fnav_id %3D317077&usg=__2Mu1dVlI_c2De_YUjMqx_gQWfD0=&h=299&w=450&sz=236&h l=en&start=40&um=1&itbs=1&tbnid=CshrQ7cdjR9aiM:&tbnh=84&tbnw=127&prev =/images%3Fq%3Dprostitucija%26start%3D20%26um%3D1%26hl%3Den%26sa %3DN%26rlz%3D1C1CHMB_enRS367RS367%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1 . kaže.raspolaganju. već samo pričaju.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->