1primul Razboi Mondial Power Point

19161916-Razboiul de uzura

Atacul principal este orientat pe frontul de vest,unde germanii au declansat o uria Verdun(februariesa batalie de uzura la Verdun(februarie-decembrie1916),avand ca obiectiv epuizarea fortelor adeversarului.Pentru a usura apararea Verdunului,aliatii raspund cu un atac pe Verdunului,aliatii Somme,unde raul Somme,unde britanicii folosesc pentru prima data tancurile.Bilantul luptelor a fost coplesitor :542000 francezi si 434000 germani la Verdun,400.000 englezi,200000 franVerdun,400.000 francezi si 650000 germani la Somme.Nici una din parti nu a reusit strapungerea dispozitivu Somme.Nici lui inamic. Insa ,Aliatii castiga suprematia maritima in urma bataliei de la Jutlanda. Este anul in care Romania intra in razboi alaturi de Antanta (15 august 1916).

.

A.in razboi Decizia S.S. . In urma loviturii de stat bolsevice Lenin Rusia iesea din razboi.Germania a decis declansarea razboiului submarin to tal.A.A. atacand si navele statelor neutre.punand la dispozitia acesteia importante resurse materia le si umane. Presedintele Wilson anunta intrarea S.U.19171917- Anul marii crize Pentru a forta victoria .U.U. au intrat in razboi de partea Antantei.Drept urmare.avea loc in conditiile in care frontul estic se prabusea ca urmare a revolutiei din Rusia.

Insa.precum si al civililor din spatele frontului.datorita Rusia .Romania este nevoita sa iasa din razboi.19171917-Anul marii crize Singurele victorii ale Antantei au fost cele romanesti obtinute.Marasesti si Oituz . De asemenea .in vara lui 1917.prelungirea razboiului contribuie la scaderea grava a moralului in randul soldatilor.Insa. Marasti.datorita deteriorarii situatiei din Oituz.la Marasti.Marasesti si Oituz.

in doua luni.Austro-Ungaria la 3 noiembrie.Turcia la 30 octombrie.Insa.Anul 1918 a debutat sub auspicii favorabile Germaniei si aliatilor ei.ofensiva declansata in martie 1918 a fost oprita tot pe Marna.Pacea de la Brest-Litovsk (3 martie ).in padurea Compiegne.In aceste conditii.a permis germani lor sa transfere importante efective pe frontul francez. .A urmat ofensiva generalizata a Antantei care.Aliatii Germaniei au capitu lat pe rand:Bulgaria la 29 septembrie.Germania a semnat armistitiul la 11 noiembrie la Rethondes.Germania spera in obtine rea victoriei inainte de sosirea americanilor.elibera aproape toate regiunile ocupate.prin care Rusia iesea din razboi.

Jugoslavia.Lituania.Ungaria.Pentru Europa.Romania Mare.Finlan da.incheierea razboiului insemna sfarsitul hegemoniei ei. Austria. Dispareau patru imperii:german.Leto nia.Apareau noi state: Cehoslovacia .turc si austro-ungar. 1decembrie 1918.Polonia.Alba Iulia .tarist.Estonia.

Pierderile umane Oficial au intrat in razboi 28 de state.22 milioane de raniti.13 milioane civili morti. .3 milioane de soldati disparuti.din care au participat efectiv la lupte 16 Au fost mobilizati circa 75 de milioane de oameni.Dintre acestia :10 milioane de morti.

mai ales de pe piata americana .statele beligerante au contractat mari imprumu turi externe.Pierderi materiale Bilantul economic a fost negativ pentru toate statele antrenate in conflict: mii de localitati distruse. Costul razboiului .transporturi dezorganizate.Pentru a sustine razboiul.capacitati industriale in ruina.

.

Germania WILHELM al II-lea LUDENDORFF CLEMENCEAU Franta PETAIN JOFFRE POINCARE HINDENBURG FOCH .

U.A.BRATIANU Rusia NICOLAE al II-lea IIBRUSILOV .S.C.I. WILSON PERSHING Marea Britanie LLOYD GEORGE GEORGE V CHURCHILL Romania AVERESCU FERDINAND I I.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful