IV.

STUDIU DE CAZ: STRATEGIE DE GESTIONARE A IMAGINII ELECTROLUX
FIRMA DE DESFACERE PRODUSE LECTRONICE ŞI ELECTROCASNICE – CONCERNUL MDK (MULTI-DISTRIBUTION KIER)

Introducere

Înfiinţată în 1993 ca firmă de distribuţie produse electocasnice cu capital integral românesc, devine în 1995 unic distribuitor al produselor Electrolux începând dezvoltarea primei reţele de clienţi la nivel local şi naţional. Din 1997 devine unic distribuitor de bunuri de larg consum electronice pe plan local dezvoltând şi departamentele de consulting şi servicii. Colaborează cu firme renumite ca Daewoo, Philips, Zanussi, Zass, Sony, Moulinex, Siemens, Bosch, Panasonic, Rowenta şi Brawn. Din 1998 înfiinţează primul departament de service sub licenta firmelor producătoare. Dupa ce în 1996 distribuţia produselor se realizase prin canale scurte (40%), magazine proprii, dar şi prin canale medii (35%) – en gros şi canale lungi (25%) – cu amănuntul începând cu anul 1998 compania îşi măreşte atât capacitatea de distribuţie cât şi reţeaua proprie de magazine ajungând în 2000 la 100 de magazine pe plan naţional. Tot din 2000 devine unic distribuitor al produselor electronice Daewoo atât pe piaţa locală cât şi naţională. În anul 2001 vânzările concernului au fost de 13 miliarde dolari. În fiecare an clienţii din toată ţara cumpară peste 55 milioane produse atât pentru uz casnic cât şi pentru uz professional.

4.2. Definirea problemei Organizaţia a constatat că în ciuda unei imagini favorabile instituţia este puţin cunoscută de public. În scopul de a o face cunoscută şi de a asigura promovarea imaginii ei în rândul diverşilor clienţi pe care ar dori să-i atragă, planul recomandă următoarele: „departamentul de relaţii publice va realiza un plan de campanie bazat pe o viziune pe termen lung şi având drept scop să promoveze misiunea instituţiei, forţele, nevoile şi constrângerile ei şi să perceapă corect aşteptările şi impresiile partenerilor acesteia, pe de o parte, iar pe de altă parte să facă înţelese activităţile organizaţiei pentru cei care influenţează funcţionarea ei”.

2.4. STRATEGIA Pentru a atrage atenţia şi interesul publicului ca şi cât mai multe articole despre acest eveniment. având ca scop final creşterea cotei de piaţă. fotografii. posibilitatea de achiziţionare cât şi posibilitatea de a face comenzi on-line. departamenul PR va scrie şi va distribui ştiri informative. stoc. şi în general persoanele cu venituri peste medie. peste 180 000 de cămine. Obiectivul de perspectivă . dorinţa de acceptare şi de implicare în programul lansării produsului. Obiectivul actual al firmei promovarea noului produs Electrolux – aspiratorul Trilobit şi de asemenea promovarea noului site al concernului prin intermediul căruia atât clienţii cât şi firmele naţionale colaboratoare de distribuţie vor putea să aibă acces la informaţii despre produse. Analiza situaţiei Au fost investigate (prin chestionare trimise prin poştă sau efectuate telefonic.3. în ceea ce priveşte atitudinea faţă de un nou produs. Scop / Obiective Obiectivul general al fimei este accelerarea ritmului de înnoire. Departamentul va selecţiona şi va implica un organizator de evenimente pentru concursul propus – primii 200 de cumpărători ai aspiratorului Trilobit vor beneficia de o reducere de 10% şi pentru evenimente . 4.1.1. servicii (în care intră inclusiv reducerile de preţ şi detaliile despre sistemul de achiziţionare în rate). preţuri. Pe de altă parte sondajele arătau că publicul ţintă sprijină inovaţiile de electrocasnice. personal. Identificarea publicurilor Au fost vizate în special femeile. benzi video şi alte materiale de presă ce contribuie la campania promoţională a evenimentului. de asemenea programele promoţionale dovedeau că publicul posedă un nivel din ce în ce mai bun de fidelizare faţă de marcă şi produsele sale.1. 4.1. cu familie (care se înpărţeau între familie şi serviciu) sau singure.dezvoltarea departamentului consulting pentru a oferi tuturor clienţilor servicii la cel mai înalt standard de calitate.3. 4.

Produsul . ora. locul şi motivul unei conferinţe de presă la mijlocul săptămânii. nu vei avea eşecuri. . Planificarea Departamentul va scrie un buletin informativ şi alte materiale pentru presă în care se va explica evenimentul ce va avea loc la 25 iunie şi semnificaţia acestuia. ce va face public evenimentul de la 25 iunie. a fotografiilor şi a imaginilor ce asigură campania promotională a evenimentului. În plus departamentul va lucra pentru organizarea unei reclame despre introducerea pe piaţă a noului site şi va anunţa şi va detalia evenimentul inclusiv prin organizarea unei conferinţe de presă. Daca este posibil la conferinta de presă vor fi proiectate imagini pe un ecran ale noului produs precum şi introducerea sloganului “Personificarea tehnologiei moderne la puterea TRILOBIT”. Suedia. departamentul poate contacta oficialitaţile locale încurajându-le să participe. Fosilele lor se pot vedea adesea încrustate în pereţi de piatră. scări sau etaje. Aserţiuni premisă: “Simpatia publicului este totul.Lansarea Trilobitului – primul aspirator automat din lume Aspiratorul este produs la fabrica Electrolux din Vastervik. Pe langă faptul că invită reprezentanţii presei şi le furnizează toate informaţiile de care au nevoie.caritabile ce vor face evenimentul credibil.” Abraham Lincoln Transmiterea ştirilor Departamentul de relaţii publice va scrie şi va distribui un buletin de informaţii întregii prese locale şi naţionale anunţând data. Design-ul futurist şi numele Trilobitului au fost inspirate de artropozii care au trăit pe pământ acum mai multe sute de milioane de ani şi care curăţau gunoaiele de pe fundul mării. dar. nimic nu-ţi va reuşi. Aceasta este ocazia ideală de a anunţa legatura dintre evenimentul de la 25 iunie şi acţiunea caritabilă de pe urma căreia vor beneficia copiii orfelinatului Santa Maria din capitală. neavând-o. având-o. În acel moment departamentul va începe distribuirea comunicatelor de presă. a.

Trilobitul este un produs complet nou comparativ cu prototipul prezentat în 1997. Cand ramâne fără energie. Trilobitul poate vedea cu ajutorul ultrasunetelor.000 Hz şi este învelit într-o placă aurită subţire pentru o performantă crescută. Imediat ce percepe un obstacol pe covor el calculează cu repeziciune o noua cale şi va continua să cureţe până ce întreaga încăpere va fi aspirată. Alimentarea durează aproximativ două ore. cablurile şi asperităţile covorului nu sunt considerate obstacole.Trilobitul are o înălţime de 13 cm şi un diametru de 35 cm ceea ce înseamna că poate să cureţe chiar şi sub paturi şi mese. picioarele scaunelor. Trilobitul colectează praful cu ajutorul lamelelor de cauciuc şi apoi îl depozitează într-o cutie pentru praf care este scoasă cu uşurinţă şi golită (nu sunt necesari sacii de praf). împiedicând Trilobitul să iasă din cameră. Pentru faza normală de aspirare aparatul curăţă mai întâi de-a lungul pereţilor şi apoi continuă în toată încăperea. rapid şi concentrat pe o anumită zonă). Aparatul conţine mecanisme electronice sofisticate şi patru motoare – câte unul pentru fiecare roată. Aspiratorul are atât o roată de suspensie independentă cât şi un sistem unic prevăzut cu o perie cilindrică ce permit Trilobitului să treacă peste obstacole şi să evite încurcarea în cablurile de pe covor. unul pentru perie şi unul pentru ventilator. În preajma scărilor sau a altor locuri unde nu sunt obstacole naturale se pot plasa bare magnetice speciale pentru a împiedica Trilobitul să treacă de acestea. Barele magnetice amplasate acţionează precum un perete. aspiratorul se întoarce la staţia de alimentare şi trece în starea de pauză. Trilobitul îşi va calcula o altă traiectorie. Trilobitul nu are nici o problemă în a evita coliziunea cu lucrurile de pe covor. Aspiratorul se orientează cu ajutorul ultrasunetelor. Trilobitul îşi crează şi o imagine a camerei ceea ce îl ajută să calculeze timpul necesar aspirării. În acest fel. ecran de tip LCD şi opţiunea de a alege între trei programe de curăţare diferite (normal. Când aspiratorul automat este pornit mai întăi caută cel mai apropiat perete şi aspiră de-a lungul perimetrului camerei. Pentru faza de aspirare rapidă aparatul trece peste scanarea de-a lungul pereţilor şi . Odată detectate. Trilobitul va termina de aspirat restul camerei după ce s-a încărcat. Dispune de încărcare automată. Cu toate acestea. Trilobitul se intoarce în mod automat la priză şi se conectează pentru a se alimenta. sistemul permiţându-i să detecteze cu rapiditate castronelul cu apă pentru căţel sau pisică. Odată ce curaţenia este terminată. În cazul în care curăţenia nu a fost terminată când a început realimentarea. Sonorul care emite ultrasunetele vibrează cu o viteză de 60. O singură alimentare este sufucientă pentru o aspirare de o oră. pereţi şi alte obstacole.

capacitatea serviciului. ciclul de viaţă al serviciului. din hidrid de nikel. dacă serviciul este privit prin prisma caracterului său intangibil. clientii nu cumpără produse (bunuri sau servicii). concurenţa. precum şi altor factori determinanţi. costurilor şi concurenţilor. pentru a se utiliza la maxim capacitatea de producţie. costul şi concurenţa. Acest tip de strategie presupune o aliniere a preţurilor la cele ale concurenţilor. pentru serviciile similare ţi o diferenţiere a acestor preţuri pentru serviciile diferite Evenimentul va lansa promovarea posibilităţilor de achiziţionare a produsului în rate şi de asemenea concursul – pentru primii 200 de cumpărători se va face o reducere de 10%.determinat de necesitatea echilibrării cererii şi a ofertei. După stabilirea obiectivelor de preţ.desfasoară aspirarea direct. Dintre toţi acesti factori. iar pentru cea concentrata pe o zonă. necesarul de resurse. pentru o firmă de servicii. viteza de maxim 0. - preţ stabilit în funcţie de cerere . - preţ stabilit în funcţie de concurenţă . Locul de livrare . Strategiile de preţ depind de preponderenţa unuia sau a altuia dintre obiectivele stabilite de firmă. nivelul zgomotului de aproximativ 75dBA.2 litri iar bateriile sunt ecologice. starea economiei. distribuitorii. Preţul determină o anumită percepţie a calitătii serviciului. cei mai importanţi sunt cererea. În esentă. preţul are implicaţii asupra tuturor părţilor implicate în prestarea serviciului: producătorul serviciului. colectorul de praf are 1. structura costului.care este folosit în condiţiile în care obiectivul prioritar al firmei de servicii este atragerea unui număr cât mai mare de clienţi. curată o suprafată de aproximativ 1 m2 de două ori. obiectivele firmei. se urmăresc două aspecte: locul unde trebuie livrat serviciul şi canalul de distribuţie. Ei cumpără beneficiile aduse de acestea. Aceste strategii sunt: - preţ stabilit în funcţie de costuri . Preţul În general. Greutatea unui Trilobit este de 5 Kg. concurenţii şi clienţii. c. Deciziile de preţ depind de o serie de factori: poziţionarea serviciului. b. elasticitatea cererii. Distribuţia În stabilirea unei strategii de distribuţie. personalul de vânzare. pot fi conturate strategiile de preţ.4 m/sec.în cazul în care întreprinderea tinde să maximizeze venitul (să acopere cheltuielile şi să obtină un profit cât mai mare). după analizarea cererii.

urmărindu-se amplasarea lor cât mai avantajoasă pentru acest segment de consumatori cărora li se adresează serviciul. Pentru servicii. magazine locale şi prin firmele ce se aprovizionează cu marfă. relaţia client . Promovare Promovarea are un rol important în cazul serviciilor ataşând acestora un element de d.caz în care sediul firmei devine irelevant.în această situaţie sediile magazinelor firmei sunt importante. vânzări on-line – firma asigurând livrarea produsului la domiciliul clientului. includem şi distribuţia prin internet deoarece acesta este un magazin virtual prin intermediul căruia se face comanda on-line (pentru firmele ce se aprovizioneză care după ce au facut comanda se deplasează pentru ridicarea marfii). Livrarea pentru clienţi se face în interval de 2 zile pentru piaţa locală şi de o săptămână pentru cea la nivel naţional. promovarea vânzărilor. Totusi. Prin promovare. intermediarii şi clienţii. Dintre cele trei tipuri de interacţiuni care se stabilesc între furnizorul de servicii şi client. Principalele opţiuni pentru distribuţia serviciilor sunt: - vânzări directe – magazinele firmei vănzări prin firme din ţară – firmele care se aprovizionează cu marfă. comenzi on-line produsul fiind livrat la domiciuliul clientului după ce s-a facut plata acestuia în contul firmei. Serviciul este tranzacţionat la distanţă . şi clienţii care pot face. Canalele de distribuţie Canalele de distribuţie trebuie analizate în funcţie de tipurile de participanţi: furnizorul de servicii. vânzare on-line.Locul de livrare al serviciului depinde de tipul de serviciu care face obiectul activităţii firmei. din ţară.prestator de servicii făcându-se prin poştă (numai pentru comenzile făcute on-line de clienţi – persoane fizice). cea mai frecvent întâlnită formă de distribuţie este vânzarea directă. având funcţii diferite. în funcţie de care se iau deciziile în ceea ce priveşte locul de “desfacere” al produsului: în cazul de faţă avem de-a face cu două dintre aceste interacţiuni în felul următor: 1. Firma care se aprovizionează se deplasează la depozitul firmei. De asemenea şi clienţii se pot aproviziona direct de la magazinele de desfacere ale firmei . Integrarea diferitelor elemente promoţionale în cadrul unui program de comunicaţie presupune parcurgerea a patru etape: . vânzare directă. multe servicii sunt livrate prin intermediari. de asemenea. În cazul de faţă distribuţia se va face prin magazinele de desfacere ale fimei. tangibilitate. relaţii publice. clientul este ajutat să realizeze o mai bună evaluare a serviciului care-i este oferit. Promovarea serviciilor include: publicitate. De asemenea. 2.

avem în vedere patru aspecte: 4. Totuşi. interes. Vânzările on-line Multe din site-urile Internet au un singur scop. conţinutul mesajului .adică identificarea segmentelor de piaţă către care sunt îndreptate eforturile promoţionale. de convingere sau de reamintire. Pentru a dezvolta un mesaj promoţional.comunicaţii prin mijloacele mass-media. cataloage etc. Identificarea audienţei ţintă . Consumatorii utilizează Internetul în principal pentru a strânge informaţii despre produse. cunoaşterea serviciilor firmei şi modul în care sunt ele percepute de clienţi. Determinarea obiectivelor promoţionale . puncte de vânzare. care afirmă că un consumator parcurge mai multe stadii în procesul cumpărării: atenţie. dorinţă şi acţiune. cum ar fi: comunicaţii directe . Este importantă.crearea unei imagini puternice sursa mesajului . cu mult înainte de a efectua o posibilă cumpărare on-line. a consolida poziţia firmei a dezvolta imaginea de marcă a informa clienţii asupra serviciilor oferite şi asupra atributelor lor a determina clienţii să cumpere serviciul a aminti permanent clienţilor de existenţa serviciului Dezvoltarea mesajului . 2.ce trebuie spus structura mesajului . firmele au descoperit că accesarea website-ului lor de către un mare numar de vizitatori nu însemnă şi vânzări proporţionale. Principalele obiective de comunicatie constau în: 3.activităţi de vânzare. Conţinutul distractiv este .Au fost elaborate un număr mare de modele care descriu răspunsul clienţilor la acţiunile promoţionale. Dezvoltarea unui mesaj promoţional se face în funcţie de etapa care se doreşte accentuată.1. de aceea. acela de a genera vânzări directe. Secretul dezvoltării unei strategii eficiente de comunicaţie constă în identificarea obiectivelor de comunicaţie pe care firma doreşte să le atingă.cine trebuie să dezvolte mesajul Selectarea mixului de comunicaţie . Cel mai cunoscut model este AIDA.strategiile promoţionale pot fi de informare.ceea ce implică determinarea celor mai potrivite mijloace de comunicaţie.cum trebuie spus stilul mesajului . interacţiuni care se stabilesc în timpul prestării serviciului comunicaţii non-personale .

atât cât este necesar să fie evidenţiate avantajele pe care le pot aduce.FAQ) ale clienţilor. De accea pentru a contracara această percepţie falsă se va face afişarea unei hăţti active cu clienţii firmei din toată ţara.3. De aceea se va descrie politica de livrare şi se va include o pagina cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări (Frequent Asked Questions . furnizarea unei liste a clienţilor actuali cu legături active către site-urile lor. O altă modalitate ce va fi folosită pentru a oferi vizitatorilor un motiv temeinic care să-i oblige să cumpere este descrierea detaliată a produselor. de exemplu. Unul din motivele principale pentru care oamenii ezită să apeleze la o companie care furnizează servicii Internet. şi sublinierea caracteristicilor acestora. Pentru vânzarea directă on-line. este percepţia falsă a spaţiului . Calendarul / Marele Eveniment Pentru promovare firma va organiza un eveniment de prezentare în data de 25 iunie la Uzinexport Business Center Bucureşti. planurilor de lucru. .senzaţia că nu vor putea comunica uşor cu o firmă situată la depărtare. În final. 4. vizitatorii vor cumpăra datorită unei combinaţii de trei motive: valoare. răspunsul rapid la noile contacte prin posta electronică (e-mail) sau prin telefon. sunt necesare cel puţin patru direcţii de urmat pentru a face acest lucru posibil. scoaterea în evidentă a contractului. preţ şi accesibilitate. Internetul este mai potrivit pentru a clădi relaţii cu consumatorii şi a descoperi preferinţele acestora înainte de efectuarea cumpărării (în procesul de pre-cumpărare).1. Din această cauză. Scopul este de a atrage atenţia şi de a oferi o foarte scurtă prezentare a produsului.chiar mai mult căutat decât informaţia factuală. Motivul cumpărării pe loc presupune anticiparea obiecţiilor cumpărătorilor potenţiali (de exemplu îngrijorarea acestora ca nu vor primi produsele la timp). Un alt motiv de cumpărare îl reprezintă faptul că preţurile on-line sunt mai mici decât cele ale comercializării mărfurilor prin magazine sau prin catalog. şi deci firma va caştiga teren în faţa concurenţilor. Vanzările promoţionale Vânzarea promoţională va fi introdusă de firmă prin oferta de a achiziţiona produsul cu 10% reducere pentru primii 200 de clienţi. Această oferta este limitată şi de asemenea introdusă pe site-ul firmei. Publicitatea Se va folosi tipul de reclama tip Ţintă – target advertisment. dar să le vinzi un produs în timpul vizitei lor este şi mai important. A atrage oamenii către site-ul tau Web este important.

Timp: departamentul de relaţii publice va stabili începutul evenimentului. Localizare: se vor face verificari privind locul de desfasurare a evenimentului se va alege şi un al doilea loc de prezentare pentru eveniment pe post de back-up în cazul în care apare imposibilitatea folosirii primei opţiuni se va avea în vedere ca invitaţii să fie anunţaţi dacă se va schimba locul de desfăşurare a evenimentului. broşuri . Presa scrisă: se va întocmi o listă cu ziarele de referinţă ce vor fi invitate să participle la eveniment precum şi a posturilor de televiziune de asemenea se va asigura filmarea evenimentului din partea firmei departamentul de relaţii publice va trimite un specialist pentru stabilirea locului / spaţiului destinat poziţionării camerelor de luat vederi sau echipelor de filmare de la posturile TV participante la eveniment Fotografii fotografi consultaţi pentru cerinţe speciale pregătirea de scurte expuneri asupra posibilităţilor fotografice facilitate pentru fotografii oficiali ale VIP-urilor alertarea laboratorului foto. Se vor face verificări pentru a nu exista conflicte datorită traficului sau altor probleme sociale. dacă sunt necesare procese speciale / rapide identificarea domeniului aferent presei (poziţia în program) asigurarea transportului Publicitate de promovare spaţiu pentru afişe / postere contactarea unor editori de reviste cu specific de comerţ / afaceri pregatirea unor procedee speciale: 1. postere şi panouri 2.

distribuirea de anunţuri de servicii publicitare 4. Aranjamente finale: planificarea şi executarea repetiţiei din timp pentru a putea fi făcute schimbările necesare programe pregatite pentru a fi distribuite vizitatorilor la intrare sau pe locurile de parcare Servicii auxuliare / Diverse: prevederea de variante de drum pentru evitarea aglomeraţiei indicatoare montate pentru orientarea către spaţiile de parcare locuri de parcare adecvate locuri de parcare illuminate pe timp de noapte menţinerea ordinii şi curăţeniei instruirea celor care asigură paza şi securitatea contra incendiilor anticiparea numărului de personae participante . pregătirea scrisorilor de mulţumire pentru intreaga asistenţă VIP-uri şi Invitaţi Programul Spectacol servicii distractive realizarea unei scenete ce va prezenta reclama ce va fi lansată pe piaţă discursul de deschidere şi prezentare a noului produs şi respectiv a noului site stabilirea duratei discursului de promovare sprijin audio-vizual suficient pregatirea temeinica a unei liste cu invitaţi coordonarea listei de invitaţi cu directorul organizaţiei trimiterea invitaţiilor prin poştă cu cel putin 30 de zile înaintea evenimentului facilitarea transportului identificarea şi delegarea grupului de primire şi a însoţitorilor efectuarea publicităţii în avans a personalităţilor invitate interviuri cu VIP-uri. dupa caz.3.

......................................... Beneficii ............................ de ore (120x20 dolari/oră) ........................................................... Cercetare ................................................... amenajare................................................................................. Distribuţie .... Tactici de implementare a campaniei Mesajele (editate în romană şi engleză) au fost plasate pe materialele distribuite o dată cu revista „Mondo” precum şi prin newsletter sau apeluri telefonice.................... Salarii / Fiecare angajat x nr.................. asigurarea pazei..................................... pentru inchirierea spaţiului........................................................ Multiplicare .............................000 $ 2........... Costuri directe ale programului ........... Chirie ....... Presa scrisă şi cea audiovizuală au fost implicate prin diverse ştiri şi mesaje de tip publicity..... $ 3.........................................580 ............. 4.......................................................................................................................................................2......................... Scrisori... Monitorizare media ...............................000 de dolari............ etc........................................................................ Publicitate ............................................. Graficul cheltuielor se prezintă astfel: Personal ............................................................................ Publicitate ..............................................................- asigurarea de sisteme de alarma adecvate facilitate pentru acordarea primului ajutor data alternativă stabilită în caz de amânare stabilirea persoanei responsabile cu programul alternativ analiza finală reacţiile mass-media culegerea informaţiilor (în caz de success) pentru un eveniment similar concluzii rezultate.................................. BUGETUL Au fost alocate 120........................................................3................................. cheltuieli de concepere şi distribuţie a anunţurilor...................... mape de presă ........ Mobilier / Echipamente .............4......................................................................... 4....................................................................... Ocuparea spaţiului.....................................200 $ 2... Taxele consultanţilor / profesioniştilor ..........................................................100 $ 1......................

............................................................................................................000 $ 102.000 $ 55.................................................................. Premii/cadouri ................................................................................. Înregistrare site ...................................................................... Evenimente .............................................. Angajaţi / Printare .....................................000 $120..................................................................................................000 $18..................................................................................... Tipărirea publicaţiilor / Distribuţie ................................................................................................................................................................................................................................................................................constatare1 1.......................................................................................... Site .............................................................. Sumă de rezervă reprezintă 10-15% ..............................................................htm Nota : prima parte a listei este valabilă pentru situaţia în care o firmă de relaţii publice organizează campania......................................................................... Promoţii/bilete/ecusoane .......400 $1........................... Costuri legate de comunicare ........................................................ ................................................ $ 1...........................................................................................................................................................................5............................................................. Costuri divertisment/ orator .......................................................... Internet service provider . Liste de verificare pentru cercetare ....................... Cercetarea organizaţiei .colosate...... Subtotal .................................................pr / organizer........ Catering/băuturi .................... Distibuţie / producţie ...................................... Control media ................... Cumpărare spaţiu publicitar ..........................970 $ 5................................. Taxe pentru design ................................000 4...........Primele elemente numele exact al clientului2 .................................... Personal/securitate ...... Design ..........................................................................edu/ ... Control media .....................................750 $ 29............................................................................................................................... Locaţie/închiriere echipament .......Firma de desfacere produse electronice ţi electrocasnice – Concernul MDK (Multi-Distribution Kier) 1 2 Sursa: http :// lamar. Media interactive ......................................... se va monitoriza şi presa scrisă şi se vor colecta articolele referitoare la lansare după care se va face o statistică ce va evidenţia atât criticile cât şi relatările pozitive................................................................. Evaluare Pentru o bună evaluare se va adopta metoda de evaluare – ecouri narative care va fi compusă din comentarii şi opinii critice solicitate atăt oral cât şi în scis din partea participanţilor la eveniment.................. Reclamă ...........Bază de date video şi foto ........................................... De asemena.................. TOTAL ......................

alte elemente importante din cadrul companiei. comercianţii. Identificarea publicului ce ar putea fi important ca audienţă pentru program. Interviuri importante de informare cu: angajaţii. 3 Nota: Datele primare însumează informaţiile colectate. alte materiale informative. etc (a se vedea cap 3 – strategia). membrilor din consiliul de administraţie sau ale directorilor. analiştii.management de vârf. vânzări. dacă este posibil. statutul. reglementări şi structură. Alte companii. Lista de verificare despre opiniile publicului Elemente de bază. Internet. istoria. acţionari etc. competitorii. Lista de verificare pentru cercetarea primară 1. marketing/publicitate. liste. foi cu broşuri/cataloage. Cercetare: Oferte/Situaţia Lista de verificare privind ofertele şi analiza situaţiei Produse/Servicii. reviste. Raporturi guvernamentale. altele. descriere. rapoarte anuale sau trimestriale. studii de piaţă. 3.Electrolux numele şi numărul de telefon al clientului 0788215632 Lista de verificare pentru cercetarea primară3 misiunea organizaţiei. Planuri de afaceri/marketing : Corespondenţa. Planurile de marketing pentru produs/eveniment. Lista de verificare pentru cercetarea secundară4 Surse interne: Materiale publicate: broşuri. Surse externe: ziare. în vederea organizării unui program de campanie 4 Datele secundare includ toate rapoartele si materialele existente puse la dispozitie de alti angajati ai organizatiei sau din surse externe . bibliografii şi fotografii ale persoanelor cheie din conducere. jurnaliştii economici. istorie. distribuitorii. Compania se va concentra asupra produsului Trilobit. personal. organigrama. Rapoarte: cercetare şi dezvoltare. Declaraţii tactice şi proceduri legate de modurile de tratare a unei situaţii problemă. sintetizate şi raportate exclusive. Interviuri de cercetare: client. cataloage. cum poate fi comandat.- numele de marcă sau alt nume pentru companie . Baze de date ale partenerilor. asociaţii. beneficii şi caracteristici. profit. buget. preţuri. financiare. jurnale. Informaţii asupra şi materiale informative produse de concurenţă. statistici despre resurse. inclusiv nume. 2. colectând toate informaţiile pertinente despre acest produs.

înregistrări şi materiale furnizate de client. Lista agenţiilor guvernamentale. ordonanţe. Lista de verificare pentru informaţii secundare despre public Despre opiniile publicurilor Surse interne: Feedback-ul publicului: analiza mail. interese şi poziţii opuse cu cele ale organizaţiei. Nume şi informaţii despre indivizi şi grupuri cu acelaşi tip de griji. Internet Monitorizarea articolelor din presă. 6. liste cu imputerniciţii interni şi externi ai organizaţiei. Surse externe: Rapoarte publicate studii ale sindicatelor (obţinute din cercetarea vânzărilor).Apoi. 9. 7. Date geografice. 8. Lista de verificare pentru informaţii primare despre public 1. Copii după cercetările publicate ce au un subiect legat de problema dumneavoastră. 5. problemele consumatorului. Nume şi informaţii despre indivizi şi grupări ce au griji. Copii după reglementări. analiza apelurilor telefonice Problemele ridicate de clienţi. rapoarte de audieri. sau alte instituţii care pot influenţa organizaţia şi situaţia problemei care vă preocupă. interese şi poziţie în această problemă cu cele ale organizaţiei. 3. 10. legi. sau comportamente (din trecut). identificarea felului in care gândeşte acest public cheie despre produs – inclusiv cunoştinţele sale şi gradul de implicare: conştientizare şi întelegerea. cum ar fi analizele financiare sau industriale. demografice. 2. 4. Rapoarte ale organizaţiilor externe. Rezultate ale sondajelor de opinie asupra publicului. Grafice continând analize de piaţă. publicaţii guvernamentale. atitudini. Rapoarte. Interviuri în profunzime . Lista lucrărilor de referinţă. legislativ. Tedinţe în vânzări. Alte evidenţieri ale unor opinii manifestate de diferite persoane. rapoarte legate de relaţiile dintre angajaţi. dacă există.

teste de grup.- unu la unu cu membrii ai grupărilor cheie cu experţi din domeniu. propuse. Sondaje de opinie Lista de verificare pentru oportunităţile secundare de comunicare Surse interne Programe de comunicare: actuale. pre-testare a creativităţii. focus grupări. consultanţă. creativitate. rezultatele focus grupurilor. rezultatele studiului de piaţă. strategii refuzate. prin mail. strategia de poziţionare. studii de conştientizare/plasare. Planuri de marketing/publicitate: Cercetarea: Surse externe Articole Studii de caz prezentate în contexte similare Segmentele organizaţiei Departamentele de analiză media Interviuri de cercetare cu angajaţi care se ocupă de comunicare cu angajaţii care se ocupă de marketing sau altceva cu competitorii cu sindicatele şi consumatoriide media cu potenţiali parteneri . prin telefon. faţă în faţă. descrierea produsului. strategii media. vechi. e-mail sau web.

promoţii speciale etc. direct mail. 7. Liste ale mediilor organizaţionale pentru comunicări interne şi externe. Liste ale canalelor media publice şi controlate folosite de alte organizaţii ce împart aceleaşi preocupări cu organizaţia (inclusiv acele oraganizaţii ce deţin canale media interne). se face trecerea în revistă a comunicatelor competitorilor şi altor organizaţii similare pentru a găsi idei de emulat sau de evitat. Liste ale canalelor media publice şi controlate folosite de organizaţie ce au preocupări opuse cu cele ale organizaţiei. Rapoarte. 3. transcrieri sau casete cu emisiuni de ştiri. 5. cum ar fi newsletter. Tăieturi din buletin de ştiri legate de organizaţie şi analiza situaţiei. Liste ale personalului media şi outletului cu care organizaţia lucrează regulat sau a lucrat în trecut. Ce canale media sunt deja la îndemână: 1. 8. Programe ale evenimentelor speciale. Lista de verificare pentru informaţii legate de oportunităţi primare de comunicare . Modalităţi media disponibile în suprafaţa geografică deservită de client. agenţii de presă discuţii Lista de verificare pentru cercetarea oportunităţilor de comunicare Elemente de bază. De asemenea se examinează strategii şi tactici de comunicare folosite în trecut. pagini de web. ceremonia şi alte date importante legate de organizaţie şi de analiza situaţiei. 2. Modalităţi de comunicare interne sau externe deja existente şi folosite de client. Târguri sau medii de interes deosebit care servesc unui public important pentru client. liste de mailing.Analiza de conţinut monitorizare presă monitorizare programe tv site-uri web. 4. În final. Liste ale reclamelor şi planurilor promoţionale. Se face un inventar al tuturor acitivităţilor de comunicare în care este angajat clientul şi care ar putea fi relevante pentru program – inclusiv publicitate. 6.

BIBLIOGRAFIE 1 CHRISTIANS. Imagologie istorică (suport de curs) Campania de Relaţii Publice. Cristina CUTLIPP. McKEE.ro/ www. Serge Moscovici. SCOTT. Ed. Editura Universităţii "Al. Dumitru. Doug.publicitate. Principii şi Strategii. Bernard DAGENAIS.adacademy. Ed.. Kathy B. Alcan. Mark.advertising. eficienţă prin comunicare. CISMARU. Ed.I. Ed. Belmont.com/ www. Valentin STANCU. Wadsworth Publishing Compay Campanii de Relatii publice (suport de curs) Relatii publice (cursuri universitare) 1994 Les formes élémentaires de la vie religieuse. CHICIUDEAN.. Polirom 2 3 4 5 2000 2000 2003 2000 Imagologie.ro/ www. Scott. Kim B. Diana-Maria COMAN. Valentin DURKHEIM. FACKLER. Comunicare Relaţii Publice.adprint. BROOM. Allen.ro/ www. 1998 Etica Mass Media – Studii de caz.colosate. Iaşi Relaţii Publice. Editura Polirom. Vanslike Judz STANCU. E.Cuza". Paris. Iaşi. CENTER. Polirom Campania de relaţii publice. Ion DAGENAIS.ro http :// lamar.campanii. Ed. TURK. 1912.iqads. apud. Prentince 6 7 2001 1994 8 9 10 11 1993 2004 This is PR. Clifford G. Bernard IACOB. Revista Capital www. Alan. ROTZOLL. Polirom Effective Public Relations.ro/ www. Glenn NEWSOM. Psihologia socială sau maşina de fabricat zei.edu 37 38 2002 Internet .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful