SENARAI NILAI MURNI (BAHAGIAN C) NILAI RAJIN PERBUATAN / AKTIVITI / TINDAKAN / FRASA Mengulang kaji pelajaran/mengemas rumah

/buat kerja rumah/buat jadual waktu belajar/menyiapkan kerja sekolah/buat latihan MEMBANTU ibu pergI ke kedai/membasuh pinggan/mengajar rakan/memberi derma/ tolong guru di sekolah/ bergotong-royong / bermain dgn. bersungguh-sungguh/ bermuafakat/berbincang/berganding bahu bahu/berpadu tenaga/bersama-sama/bergilir-gilir/bersepakat Memaafkan kesalahan/menolong orang/menghulurkan derma/belanja kawan makan/tidak berdendam Memberi hadiah/menghulurkan derma/belanja kawan makan/menolong/membantu/berkongsi… bercakap benar/mengakui kesalahan/tidak mengambil harta benda orang/memulangkan/menyerahkan/mengembalikan melakukan tugas yang diberi oleh guru/ ibu bapa/menyimpan rahsia/wang yang diamanahkan. Menawarkan diri untuk melakukan sesuatu perkara/ secara sukarela Bangun awal/ membaca buku/mengulang kaji pelajaran /mengemas rumah/buat kerja rumah/buat jadual waktu belajar/menyiapkan kerja sekolah/buat latihan Mengucapkan terima kasih/memuji kebaikan/ memberikan hadiah/memberikan ganjaran/duit Menolong orang/menghulurkan bantuan/menderma /menyumbang/mengutip sampah di atas lantai/menegur Mengenal diri dengan cara menerima dan mematuhi peraturan dan undang-undang.

TOLONGMENOLONG BEKERJASAMA

BAIK HATI PEMURAH/ MURAH HATI JUJUR AMANAH RELA/SANGGUP BERKORBAN MENGHARGAI MASA MENGHARGAI / MEMBALAS JASA PRIHATIN BERDISIPLIN

1

SENARAI NILAI MURNI (BAHAGIAN C) MENJAGA KEBERSIHAN Menjaga kebersihan diri/rumah/sekolah/alam sekitar/menebas rumput/membakar sampah Makan makanan berkhasiat/ makanan seimbang/bersukan/berjoging/ bermain badminton Berhati-hati/memeriksa kenderaan/memandang ke kiri dan kanan/memakai topi keledar Berdiri apabila mendengar lagu Negaraku/ melawat Tugu Negara/tempat bersejarah Tidak kecewa dengan kematian/kesusahan/ dugaan/diejek/dihina/dibuli Bertanya khabar/menyapa kawan Menolak ganjaran/pemberian/melakukan sesuatu tanpa mengharapkan balasan Memeluk anak/cucu kerana lama tak jumpa/ menghulurkan derma kepada orang miskin Melakukan sesuatu setelah memikirkan kebaikannya Mengikut arahan/nasihat ibu bapa/guru Mengikut peraturan Gotong-royong kenduri / ziarah jiran sakit Ziarah kematian – ucap takziah Beri makanan kepada jiran / tolong jiran Memulangkan harta benda orang / melaksanakan tugas / menegur perbuatan negatif Membuat sesuatu perkara sendiri tanpa mengharapkan orang lain/gosok baju/basuh kasut MENJAGA KESIHATAN MENJAGA KESELAMATAN SEMANGAT PATRIOTIK TABAH/SABAR/ CEKAL PERAMAH/MUDAH MESRA IKHLAS KASIH SAYANG/ SIMPATI RASIONAL TAAT / PATUH SEMANGAT BERMASYARAKAT / KEJIRANAN BERTANGGUNGJAWAB BERDIKARI : SENARAI NILAI MURNI (BAHAGIAN C) 2 .

mencadangkan sesuatu… Merendah diri/tidak sombong/tidak bermegahmegah/berkongsi kejayaan dengan ibu bapa/guru Bertindak dengan bijak / melakukan sesuatu setelah berfikir. Ingin berjaya dalam hidup / ingin mengubah nasib keluarga / melanjutkan pelajaran ke menara gading/ ingin menjadi doctor Berminat dan rela mengorbankan masa dan tenaga dalam melakukan sesuatu yang berfaedah / bekerja dengan bersunggguhsungguh Membuat sesuatu perkara sendiri tanpa mengharapkan orang lain/gosok baju/basuh kasut Memaafkan kesalahan orang / bagi pinjam pensel kepada kawan/ tidak berasa marah atas tindakan rakan / tidak mengambil hati Tahan lasak / cekal hati / tabah menghadapi cubaan/rintangan/kesusahan Menyatakan kebenaran / tolong orang lemas / berlawan dengan penjahat / penjenayah / mempertahankan diri Memberi salam / ucapan selamat/ menyapa seseorang dengan baik / bangun apabila guru masuk ke dalam kelas.KEBEBASAN BERSIKAP SEDERHANA BIJAKSANA / BIJAK BERFIKIR / BIJAK MEMBUAT KEPUTUSAN BERWAWASAN / BERCITA-CITA TINGGI / BERJIWA BESAR DEDIKASI Mengeluarkan pendapat dalam perbincangan. BERDIKARI BERTOLERANSI / BERTOLAK ANSUR MEMPUNYAI JATI DIRI BERANI HORMAT / MENGHORMATI KEBAIKAN MEMBAWA BEKAL KE SEKOLAH 3 .

Selain itu. seperti kata pepatah. hubungan kasih sayang antara kita dan ibu juga akan bertambah erat. Membawa bekal ke sekolah sebenarnya membawa banyak kebaikan kepada kita. “sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit”. Kita juga akan lebih berselera untuk menikmati makanan yang dimasak oleh ibu pada waktu rehat. Selain itu. Wang saku yang diberikan oleh ibu bapa kita boleh disimpan di dalam tabung atau di bank. Apabila kita membawa makanan sendiri ke sekolah. kita akan dapat menjimatkan wang kita. Masa rehat kita dapat dijimatkan. kita tidak perlu lagi berebut-rebut atau beratur untuk membeli makanan di kantin. KEBAIKAN BELAJAR BERKUMPULAN 4 . Dengan ini. Namun begitu. Kita juga boleh bertukar-bertukar atau berkongsi bekal dengan kawankawan kita. Oleh itu. makanan yang dibekalkan oleh ibu kita semestinya sedap dan berkhasiat. Kesimpulannya. Lama-kelamaan wang tabungan kita akan bertambah. membawa bekal ke sekolah memang mendatangkan banyak manfaat kepada kita. Di samping itu. perhubungan kita dengan kawan-kawan akan menjadi lebih erat. Oleh. Kita dapat menjamah terus makanan yang dibawa dari rumah.Setiap hari kita diberikan wang saku oleh ibu bapa untuk membeli makanan dan minuman di kantin sekolah. itu ada baiknya amalan tersebut kita lakukan untuk kebaikan diri kita sendiri. Ini dapat mengelakkan kita daripada terkena keracunan makanan. kita juga boleh membawa bekal ke sekolah. kita masih ada masa untuk membaca buku atau akhbar di perpustakaan.

Kesimpulannya. Kita akan menjadi lebih bermotivasi untuk belajar.Terdapat banyak cara untuk belajar. Di samping itu. Kata pepatah. apabila kawan kita pula yang tidak memahami sesuatu perkara. Belajar berkumpulan sebenarnya mendatangkan banyak kebaikan kepada kita. kita juga tidak akan berasa jemu atau mengantuk. 5 . kita dapat bertanya tentang pelajaran yang tidak kita fahami. “malu bertanya. Kita juga boleh bertukar-bertukar atau berkongsi pendapat dengan kawan-kawan kita. Apabila kita belajar secara berkumpulan. Pembelajaran secara berkumpulan yang diselang-selikan dengan perbualan dan gurauan tentunya akan menjadi lebih menarik. Dengan cara ini. Oleh itu. Oleh itu. Kita juga akan lebih memahami sesuatu perkara jika kita belajar secara berkumpulan. sesat jalan”. kita boleh membantunya dengan memberikan penerangan yang dimintanya. Kawan-kawan kita yang lebih pandai akan memberikan penerangan yang jelas. itu amalkanlah belajar secara berkumpulan untuk kebaikan kita bersama. belajar secara berkumpulan memang mendatangkan banyak manfaat kepada kita. ilmu pengetahuan kita akan bertambah dari semasa ke semasa. Sebagai pelajar kita boleh belajar sendiri atau belajar secara berkumpulan. Oleh. segala masalah kita dalam pelajaran akan dapat diatasi serta-merta dengan bantuan kawan-kawan kita. Perhubungan kita dengan kawan-kawan juga akan menjadi lebih erat. Sebaliknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful