NAMA NO.

K/P UNIT PENSYARAH

: : : :

NORAIDAWATI BT NOORZALI 810228-12-5948 PENGAJIAN PRASEKOLAH KDPM KDC AMBILAN MEI 2008 EN SYHIBIN BIN JAPAR

€

Pada 5 Jun 1981 Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengeluarkan amaran mengenai satu bentuk pneumonia luar biasa yang membabitkan komuniti lelaki homoseksual di Los Angeles. Penyakit itu kemudian disahkan ada kaitan dengan Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome atau Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit). AIDS mula diguna pakai CDC sejak September 1982 sebagai satu definisi seragam untuk penyakit tersebut yang berpunca daripada jangkitan virus kekurangan imuniti manusia (HIV).

€

infeksi opportunistik (selalunya radang paru-paru yang disebabkan oleh Pneumocystic carini. € . Selepas itu terdapat beberapa laporan dimana penyakit yang sama ditemui di kalangan lelaki homoseksual dan penagih dadah secara suntikan. Keadaan baru ini ditunjukkan oleh bengkak kelenjar linfa seluruh tubuh. penyakit ini telah menarik perhatian ramai pakar perubatan apabila Centers for Disease Control (CDC) melaporkan lima pesakit lelaki dari Los Angeles di dalam Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).€ AIDS bermula daripada akhir tahun 1970. Pada awal 1980 dimana pakar-pakar perubatan di beberapa bandar besar Amerika Syarikat telah mula menemui suatu keadaan yang ganjil. mucosal candidiasis dan disseminated cytomegalovirus infection) dan Karposi sarcoma. Pada bulan Jun 1981.

satu lagi virus ditemui yang hampir bersamaan dengan virus HIV yang ditemui pada tahun 1984.€ Diantara tahun 1981 hingga 1983. Sehingga sekarang AIDS didapati disebabkan oleh dua jenis virus yang hampir sama iaitu HIV-1 dan HIV-2. Ianya ditemui dikalangan penduduk Afrika Barat dan juga menyebabkan AIDS. € . Virus ini dinamakan HIV-2 dan virus yang ditemui pada tahun 1984 dinamakan HIV-1. Pada tahun 1986. Virus tersebut seterusnya dinamakan Human Immunodefeciency Virus (HIV). beberapa agen mikrob telah ditemui dan dianggap penyebab penyakit AIDS ini.

Deficiency ialah kurang atau lemah manakala Syndrome merupakan gabungan tanda-tanda dan gejala-gejala .€ AIDS bermaksud (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) atau Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit adalah satu penyakit yang serius disebabkan oleh virus HIV (Human Immunodeficiency Virus). Immuno adalah keupayaan semulajadi badan melawan penyakit atau jangkitan. € Acquired bermaksud jangkitan yang dipindahkan daripada individu kepada individu lain dan bukan daripada keturunan.

jangkitan pada sistem pernafasan dan berisiko menjejaskan organ dalaman termasuk hati dan limfa. Pelbagai tanda dan gejala penyakit oppurtunis seperti kandidiasis. kayap.€ AIDS merupakan peringkat terakhir jangkitan HIV iaitu sistem daya ketahanan badan melawan jangkitan telah dilumpuhkan. Pneumonia. kanser akan wujud dan berakhir dengan kematian. ¾ 2. jangkitan paru-paru. Berikut adalah tanda-tanda Komplikasi HIV/Aids : ¾ 1. . Mycobacterium aviumcomplex (MAC) .

Progressive multifocal leukoencephalopathy (PML) .penyakit kelamin yang disebabkan seks tidak selamat melalui dubur atau vagina.      . B dan C 6. Jangkitan salmonella daripada makanan atau minuman tercemar. 3. Batuk kering. Hepatitis A. Herpes simplex virus (HSV) . Human papillomavirus (HPV) . 4. 8. 5.satu lagi penyakit kelamin menyebabkan peningkatan risiko barah pangkal rahim dan barah dubur (anal). Semua orang berisiko pada jangkitan salmonella tetapi ia lebih kerap menyerang mereka yang positif HIV.jangkitan otak yang sangat serius. 7.

tumor pada dinding salur darah. demam dan tubuh yang menjadi sangat lemah.dikesan pada 1980 dan bermula dengan penurunan berat badan. Komplikasi neurologi .      . 10. cirit-birit. sukar untuk berjalan dan berubah sikap dan hilang fungsi mental. pelupa. Toxoplasmosis . 11.jangkitan membawa maut yang menyebabkan radang otak. Meningitis. Wasting syndrome . 12. Kaposi's sarcoma .radang dan lapisan putih tebal pada mukos membran mulut. murung. Candidiasis . lidah atau vagina. 14.keliru. 9. 13.

. air kencing dan susu badan. Virus HIV boleh dipindahkan melalui: Hubungan seks dengan seseorang yang telah dijangkiti HIV seperti dengan pelacur atau dengan berbilang pasangan yang tidak diketahui status kesihatan mereka. air liur. air mani dan cairan faraj. bendalir dalam tulang belakang dan otak. organ.€ Virus HIV boleh didapati di dalam darah. Virus ini juga terdapat dalam tisu badan. HIV juga dapat dikesan dalam kadar yang sedikit di dalam air mata.

Melalui ibu yang telah dijangkiti kepada bayinya sebelum. tato. pada jarum suntikan atau pada alatalat penembus kulit seperti bertindik telinga.€ Menerima darah yang telah dicemari atau hasilan darah daripada orang yang telah dijangkiti HIV seperti semasa pemindahan darah. pisau cukur dan berkhatan. semasa atau selepas bersalin € .

 Jangan menggunakan jarum suntikan yang telah dicemari.  Jangan lakukan hubungan seks luar nikah atau dengan orang yang tidak dikenali dan anda tidak mengetahui status kesihatannya.€ Terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh di ambil bagi mengelak jangkitan AIDS ini.  Amalkan cara hidup yang sihat.  Gunakan kondom dengan cara yang betul untuk suami yang telah dijangkiti HIV. .  Bersifat setia terhadap pasangan.

Berkongsi menggunakan bilik mandi dan tandas . Melalui makanan atau minuman. Gigitan serangga seperti nyamuk dan kutu. Pergaulan di sekolah atau di tempat kerja. Ciuman/pelukan. Berkongsi kemudahan awam misalnya telefon. Berkongsi menggunakan cawan. Berkongsi buku (sekolah). gelas dan sudu.€ € € € € € € € € Berpegang tangan dan bersalaman.

Semenjak daripada itu. sejumlah 84.8% kes pada 2003 dan 42.5% kes pada 2003 dan 24. Majoriti jangkitan terbaru HIV telah dikesan di kalangan orang dewasa yang berumur 20 hingga 29 tahun (32.2% kes pada 2008) € .9% kes pada 2008) dan mereka yang berumur 30 hingga 39 tahun (41.630 jangkitan HIV telah dilaporkan di Malaysia dan 11.€ Kementerian Kesihatan Malaysia mula melaporkan kes HIV/AIDS pada tahun 1986.384 orang telah meninggal dunia dari AIDS seperti dilaporkan sehingga 31 Disember 2008.

8% kes pada 2004 dan 19. Wanita mewakili 9.€ Transmisi HIV kebanyakannya melalui penggunaan suntikan dadah (70% kes pada 2003 dan 53.8% kes pada 2008.1% kes pada 2008. Walaupun lelaki mewakili majoriti kes-kes baru HIV di Malaysia. 10.2% kes pada 2008) dan bilangan jangkitan melalui hubungan seksual telah meningkat dari 19% kes pada 2003 ke 26.5% pada semua keskes baru pada tahun 2000. € . jumlah wanita yang HIV+ semakin meningkat.

.

.

.

.

diikuti dengan tersergamnya papan tanda di setiap hospital kerajaan dan pusat kesihatan serta di tempat-tempat strategik bagi mengingatkan penduduk Malaysia terhadap ancaman HIV/AIDS € . Dasar Baru diluluskan dan sejumlah RM218 juta di peruntukkan bagi memerangi masalah ini. Pada tahun yang sama.€ Pada tahun 1992. Majlis Aids Malaysia (MAC) ditubuhkan sebagai badan yang menaungi Pertubuhan Bukan Kerajaan bagi mempelopori usaha menyekat penyebaran HIV dan Aids Ujian-ujian saringan dijalankan pada golongan berisiko tinggi iaitu di Pusat Serenti dan semua penjara di Malaysia. isu dan strategi berkaitan HIV dan Aids dibentuk. Pendidikan kesihatan secara meluas melalui semua jenis media massa serta risalah-risalah HIV /AIDS disebarkan. Sebuah Jawatankuasa Antara Kementerian untuk menasihatkan Kabinet mengenai dasar.

.€ € € Mencegah tranmisi HIV/AIDS dan mengawal agar penyakit ini tidak merebak Mengurangi morbidity yang berkaitan dengan jangkitan HIV Mobilisasi sumber-sumber sama ada dari kerajaan atau badan-badan bukan kerajaan ke arah pencegahan penyakit tersebut.

strategi ditujukan kearah pencegahan jangkitan HIV dengan mengawal cara tranmisi dan mencegah ianya dari merebak. Di antara strategi kawalan adalah seperti berikut : € € € € Pendidikan kesihatan Ujian saringan Notifikasi dan penyiasatan epidemiologi Sistem surveilan .

Virus yang menyebabkan AIDS .

Pneumocystis Carinii ( jangkitan paru-paru pesakit AIDS) Kurang Berat Badan .

.Herpes zoster (Shingles). adalah sejenis penyakit bawaan virus di mana ia membentuk ruam. biasanya dikenali sebagai kayap.

Karposi Sarcoma .