P. 1
Alpinism - Generalitati

Alpinism - Generalitati

|Views: 111|Likes:
Published by Edi

More info:

Published by: Edi on Nov 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2013

pdf

text

original

Generalitati

Alpinismul este ramura sportiva care cuprinde ascensiunile in munti, in special escaladarea partilor greu accesibile ale acestora. Alpinismul ca ramura sportiva se imparte in mai multe discipline ,dintre care cele mai importante sunt escalada si alpinismul hivernal. Traseele de catarare sunt clasificate pe grade de dificultate (6B, 4A, 7+, 9-).Escalada incepe de la gradul 7 ( +, - ), iar alpinismul de la gradul 1 pana la 6 inclusiv (A, B); Practicarea alpinismului implica riscuri mari ,de aceea primii pasi pe stanca trebuie facuti sub indrumarea si supravegherea atenta a unui alpinist cu experienta. Folosind un echipament si un material corespunzator,aplicand o tehnica de mers si de asigurare bine pusa la punct, riscul poate fi redus la minimum. Succesul unei ture alpine depinde de conditiile meteorologice si de partener. La alegerea unui partener trebuie sa tinem cont de cunostiintele sale in domeniul alpinismului, de conditia fizica pe care o are si nu in ultimul rand de relatia pe care o avem cu acesta ( cei doi parteneri trebuie sa comunice foarrte bine si sa-si poata incredinta viata unul celuilalt). Inainte de plecarea in ture de iarna sau in trasee de escalada alpinistul trebuie sa fie foarte odihnit fizic si psihic pentru a face fata oricaror probleme ce pot aparea in timpul turei sau al traseului. Traseul se alege în functie de capacitatea echipei (corzii) - adica a nivelului de pregatire pe care echipa respectiva stie ca il detine. Este indicat a se pastra intotdeauna o rezerva de hrana si echipament de energie pentru cazuri neprevazute ca: stricarea vremii, ratacire, bivuac neprevazut, accident. Gradul de dificultate al traseului ales trebuie sa fie in functie de posibilitatile partenerului mai slab. O coarda ideala se compune din parteneri de valoare aproximativ egala. Coarda de doi este cea mai uzuala; intr-o coarda de doi se merge de regula alternativ, fiecare partener fiind cap de coarda pe rand in cate o lungime de coarda (cap schimbat ). Coarda de trei este cea mai sigura dar mult mai lenta datorita asigurarii ce prezinta anumite dificultati. Alpinismul necesita o buna cunoastere a teoriei, dar un manual nu poate inlocui exercitiul practic pe stanca sau sfaturile unui instuctor cu experienta . Roca pe care o întalneste alpinistul poate fi cristalina, caracteristica muntilor inalti, calcaroasa, conglomerate sau gresie, specifica muntilor mai putin inalti. Roca cristalina: Fagaras, Retezat, Rodnei;

Echipamentul este bine sã fie viu colorat (rosu. Manusi. Lana prezinta urmatoarele avantaje: izoleaza termic. Ciucas. dezagregata.Roca de calcar: Piatra Craiului. nici prea mari. lasandu-se libere doar ochii si nasul). permite o mai buna circulatie a aerului. friabila. Echipament si material tehnic Incaltamintea Se pot folosi trei tipuri de incaltminte: bocanci grei cu talpa rigida. Bocancii trebuie sã corespunda perfect marimii piciorului. Cheile Bicazului. parazapezi. absoarbe transpiratia si este bun de purtat direct pe piele. supramanusi. galben) pentru a fi vazut de la distanta. portocaliu. Roca poate fi sanatoasa. sa permita miscarea degetelor pentru a preveni degeraturile si bataturile. Echipamentul pe baza de puf (pufoaica) este indicat în turele de iarna mai ales pe creasta. sa nu fie prea ingusti. vibram. nici prea mici. espadrile cu talpa flexibila (papuci de catarare). Un bocanc bun are fetele dintr-o singura bucata de piele fara cusaturi. Caciula cea mai recomandata este cea stil cagula (ca un ciorap tras peste cap. polartec. Ceahlau. Imbracamintea Cea mai buna imbracaminte este cea produsa din fire naturale: bumbac si lana. Bumbacul permite o mai buna circulatie a aerului. Castile actuale sunt facute din policarbonat combinat cu polistiren expandat. Casca de protectie Are rolul de a apara capul impotriva impactului cu pietre sau peretii stancii. bocanci de plastic. cordura. Se prefera bocancii cu piele intoarsa care rezista mai bine la umezeala in special daca se dau cu ceara sau cu produse speciale pe baza de silicon. compacta si solida sau putreda. pastreaza calitatile termice chiar in cazul imbibarii cu apa. Mai nou se foloseste echipament din materiale speciale : gore-tex. În Carpati (pânã la 3000m) se vor prefera espadrilele sau bocancii usori. . bocanci usori cu talpa semirigida. Roca de conglomerat: Bucegi.

reprezinta cel mai important material tehnic al alpinistului. De aceea corzile sunt impregnate hidrofug ("everdry"). forta maxima de soc fiind de 1200 N. Corzile actuale sunt de tipul Kernmantel. 400 g este folosit indeosebi la bivuacurile in pereti verticali. Lanterna frontala poate avea un rol esential pentru evitarea bivuacului. obligatoriu in cazul traseelor lungi. impermeabil. Greutatea castii variaza intre 250-400g. Sacul de bivuac Din tesatura sintetica. O semicoarda rezista la caderea unei greutati de 55 kg. . Coarda.semicoarda (între 8-10mm) si coarda propriu-zisa (între 10-13mm). si unul mic pentru mers pe stanca. Materialul tehnic UIAA-Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism. coarda trebuie scoasa din uz. in care incap doar materialul tehnic. Dupa diametru avem: cordelina (între 6-8mm) . Corzile imbibate cu apa rezista la una pana la trei caderi în minus fata de o coarda uscata. Daca mantaua prezinta o uzura pronuntata sau se observa strangulari. forta maximã de soc fiind de 750 N. Hamacul confectionat din fire sintetice avand o greutate de aprox. alcatuite din toroane si mantia de protectie. imbracamintea de rezerva. In locul unei corzi dinamice. Dupã fiecare traseu se face o verificare atenta a corzii. în: statice (folosite in speologie.. O lungime de coarda masoara între 43-46 m. Corzile trebuie sa reziste la minimum 5 caderi normate pentru a obtine eticheta UIAA. echipamentul de bivuac si alimente pentru mai multe zile. dupa elasticitate. Corzile se clasifica. echipamentul de bivuac si alimente pentru traseul ales. O coarda rezista la caderea unei greutati de 80 kg. Rucsacul Trebuie sa dispunem de doi rucsaci: unul mare-in care incap materialul tehnic. alpinism utilitar. la catarare se pot folosi 2 semicorzi legate concomitent.Casca trebuie prevazuta cu curele care sa impiedice nu numai pierderea ei ci si alunecarea peste fata alpinistului in cazul caderii acestuia. in expeditii drept corzi fixe). si dinamice (pentru catarare).

au doar picioare si vesta). In timpul catararii hamul trebuie sa fie strans pe corp. Salewa. La trasee de lungime foarte mare de peste 10 lungimi de coarda se folosesc impreuna cu vesta sau hamuri complete. in timp pierzandu-si elasticitatea. distrugand fibrele. chiar daca hamul nu este folosit. in fata sau in spate). pot patrunde in tesatura materialului. Sistemul de siguranta blocheaza clapeta pentru a nu se deschide sub actiunea unei forte.speologie (nu au centura.escalada (free-climbing) folosite in catararea sportiva. Aceste fibre se degradeaza in mod natural in contact cu aerul.utilitare se folosesc in lucrari industriale (care au diferite stiluri de prinderi: laterale. Hamurile sunt de mai multe feluri: .Forma de "D" (cu sistem de siguranta. Ele trebuie sa reziste la o forta de soc de minimum 22kN pentru a fi avizate de UIAA. De asemenea. . . Hamul de catarare. Hamurile sunt fixe sau reglabile. Mammut.inel metalic cu clapeta prevazuta sau nu cu siguranta.Hamul de catarare are scopul de a facilita prinderea in coarda si de a repartiza mai eficient rezistenta la un eventual soc datorat desprinderilor. dar sa nu stanjeneasca miscarea. Dispozitive de deplasare pe coardã: sunt sisteme de frecare prin care se micsoreaza viteza de alunecare de-a lungul corzii (pentru coborare) si autoblocante (pentru urcare). ferita de produse chimice. Carabiniera . Hamurile sunt facute din fibre de poliamida sau poliester. din Zicral turnat). in escalada si in trasee de dificultate mare. etc.Coarda nu trebuie calcata cu piciorul. etc. Dupa forma si constructie se clasificã în: . .papuci prevazuti cu talpa foarte aderenta. Firme care produc hamuri: Petzl. Espadrile . Hamul de alpinism se uzeaza si mecanic. Cassin. Carabinierele rezista la o forta de soc intre 20-30 kN cu clapeta inchisa. . Acest lucru se poate preveni prin spalarea manuala sau in masina de spalat. din aluminiu aero-grad). nu trebuie expusa la soare.SPIRIT (usoare. pietris. diferitele particule de nisip.

Se foloseste si in subteran si la inaltime. serveste in primul rand pentru "asigurarea" altor noduri. Dezavantajul este ca la solicitare puternica se strange foarte tare si se desface cu greutate. Pentru agatarea ei în piton se foloseste o carabiniera. 30 cm. Se foloseste pe toate tipurile de corzi (9-12mm). Ciocan de stanca (ciocan piolet): este folosit la baterea pitoanelor. Nodul de mijloc dublu (optul): este utilizat in aceleasi scopuri ca si cel simplu avand avantajul ca se poate desface mai usor. Ciocanul este asigurat cu cordelina. Scarita: foloseste la inlocuirea prizelor de picior. Nodurile care isi gasesc aplicarea in alpinism trebuie invatate atat de bine incat sa poata fi facute si pe intuneric. pe corzi dinamice sau statice (8-13mm). Forma de baza este pitonul Fiechtl. rezistent la forte mari de soc. pitoanele sunt cea mai slaba veriga din lantul asigurarii. Se foloseste pe coarda (9-12mm). Optul: coborator in forma de opt. Forma obisnuita prezinta un cap plat intr-o parte si piramidal in cealalta. prevazute cu inel. Racul: coborator pentru distante mari. din cauza calitatilor variabile ale stancii. Este turnat din aluminiu. cel mai popular sistem de franare. cu ureche pentru carabiniera. Nodul simplu: cel mai rudimentar nod. Racul nu torsioneaza coarda.Stopul: coborator auto-blocant folosit in speologie. Croll-ul: dispozitiv de inaintare pe coarda folosit în speologie. Pitoanele: cuie metalice avand forme diverse. Nodul de mijloc simplu (coada vacii): cel mai des folosit datorita faptului ca se executa usor si este sigur. operatiuni de salvare. Basic-ul: are rezistenta sporita pe corzile cu diametru mic. precum si a celei de inaintare in traseele artificiale. cu o coada de aprox. Pitoanele stau la baza tehnicii de asigurare. Este prevazut cu bare care reduc incalzirea si controleazã viteza. care se intepenesc prin batere in fisurile stancii. Cu toate imbunatatirile aduse. turnat dintr-o bucata.. avand rolul de a impiedica alunecarea si desfacerea lor intamplatoare. Toate tipurile de pitoane se confectioneaza de diferite lungimi pentru a fi folosite in functie de adancimea fisurilor. . alaturi de coarda si de carabiniere.

se folosesc: · Espadrile · Hamuri fixe sau reglabile · Pudra de magneziu · Carabiniere in bucle echipate · Frenduri. Nodul de urmarire: este un nod de legare a benzilor si a chingilor. usurinta cu care se confectioneaza. pitoane · Ciocan . Nodul Prusik: este un nod cu proprietatea sa se stranga si sa se blocheze la incarcare. Avantajele sale sunt simplitatea. came. salvare din crevase. Ca material tehnic in alpinismul hivernal. Se mai foloseste si la asigurare. la scripeti improvizati si la autoasigurare din rapel. pene · Zelburi. turele de iarna si alpinismul de mare cota se folosesc: · Bocanci de plastic · Coltari · Piolet · Hamuri reglabile · Pitoane de gheata sau stanca · Opturi si carabiniere · Corzi "Ever-dry" · Blocatoare · Zelb Ca material tehnic in escalada. desface si muta in vederea reglarii lungimii autoasigurarii. Nodul Spierentiesch: este nodul de legare a doua corzi. opturi.Nodul de autoasigurare (cabestan): este cel mai avantajos nod de autoasigurare. mutandu-se foarte usor odata descarcate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->