P. 1
Soalan Latihan Percubaan Pra

Soalan Latihan Percubaan Pra

|Views: 584|Likes:
Published by Green Peas

More info:

Published by: Green Peas on Nov 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2012

pdf

text

original

Soalan Latihan Percubaan Pra-Pertengahan Tahun / Semester STPM 2010 Bahagian A Pilih satu daripada tajuk-tajuk

di bawah ini, dan tulis karangan yang panjangnya antara 250 hingga 300 patah perkataan. [ 25 ]

1.

Produk makanan segera semakin mendapat sambutan kerana orang ramai gemar mengambil makanan segera sebagai menu harian walaupun ternyata tabiat ini tidak sepatutnya diamalkan. Bincangkan.

2.

Kejadian buli dalam kalangan pelajar sekolah dikaitkan dengan manisfestasi ketidakupayaan pihak sekolah menangani kes ini, namun langkah-langkah tertentu perlu dilaksanakan untuk membendung masalah ini. Bincangkan.

3.

Isu pembuangan bayi semakin mengemparkan dan membimbangkan. Selain faktor terhakisnya penghayatan ajaran agama, tidak dinafikan masih banyak faktor lain yang mendorong berlakunya gejala ini. Bincangkan.

4.

Bangunan-bangunan warisan di Malaysia mempunyai nilai-nilai sejarah dan keseniannya. Oleh itu, pengekalan bangunan warisan haruslah diberi perhatian yang serius. Bincangkan.

5.

Majoriti gejala vandalisme melibatkan golongan remaja. Budaya ini membebankan negara. Bincangkan.

6.

Perusahaan kraftangan harus diberi sokongan oleh semua pihak. Pelbagai langkah telah dijalankan untuk memajukan perusahaan tersebut. Bincangkan.

7.

Penggunaan kad kredit dalam kalangan masyarakat hari ini semakin meningkat dan menjadi keperluan sesetengah anggota masyarakat. Walaubagaimanapun, penggunaan kad kredit menimbulkan implikasi ekonomi kepada pengguna. Bincangkan.

8.

Proses globalisasi atau dunia tanpa sempadan telah mendatangkan manfaat dan implikasi kepada sesebuah negara. Bincangkan.

9.

Kes jenayah kanak-kanak yang melibatkan penculikan dan pembunuhan telah meningkat sejak kebelakangan ini. Usaha perlu dilakukan untuk membendung gejala ini. Bincangkan.

10.

Pengguna dan pihak berkuasa pada hakikatnya memiliki kuasa untuk menentukan turun naik harga barangan. Bincangkan.

Diabetes merupakan penyakit di Malaysia yang semakin meningkat. Bencana ini tentunya merugikan manusia sendiri. dan tulis karangan yang panjangnya antara 250 hingga 300 patah perkataan. Bincangkan. 5. 8. 9. Masa adalah degupan jantung kita dan juga kehidupan kita. 10. Walaubagaimanapun. Jelaskan. Pendekatan sains dan teknologi didapati mampu menangani krisis tersebut. premis makanan segera semakin mendapat sambutan. [ 25 ] 1. 4. MASA.. Bincangkan.. 2. Pertanian organik merupakan suatu sistem pertanian mesra alam. Kejadian bencana alam yang berlaku sama ada dalam negara atau di luar negara berpunca daripada perubahan cuaca dunia. Sikap masyarakat terutamanya golongan kanak-kanak dan remaja yang suka makan makanan segera boleh menjadi punca penyakit. Bincangkan. Jelaskan pernyataan di atas.. Bahan buangan sisa-sisa pertanian boleh diproses untuk kegunaan manusia. Bincangkan. 7. Jelaskan bencana alam yang diakibatkan oleh perubahan cuaca dan kesannya terhadap kehidupan manusia. Tindakan manusia disedari merangsang bencana tanah runtuh. 6. Kaedah ini dapat mengimbangi penggunaan bahan kimia yang memberi kesan kepada kehidupan dan alam sekitar. Krisis bekalan makanan berkhasiat dunia kian meruncing. . 3. Anda akan GAGAL jika sekiranya masih membuang masa . Perubatan berasaskan tumbuhan herba boleh dikembangkan sebagai alternatif kepada perubatan moden walaupun terdapat kesan sampingan kepada pengguna. namun ketidakcekapan pengurusan pembuangan sisa-sisa pertanian boleh menimbulkan pelbagai masalah kepada manusia dan alam sekitar.. Hal ini wajar diambil tindakan sebelum menjadi lebih mencabar. Penyakit kardiovaskular merupakan pembunuh nombor satu dalam kalangan masyarakat moden hari ini. Huraikan pernyataan ini.lebih berharga daripada emas. Bincangkan. justeru pelbagai langkah yang serius perlu diambil untuk mengawalnya. Bincangkan. Kebelakangan ini bilangan penduduk negara mengalami sakit mental semakin meningkat.Bahagian B Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah ini. Pengambilan makanan yang tidak seimbang bukanlah penyebab utama berlakunya penyakit tersebut.

2010 Bahagian A 1.PEPERIKSAAN PERCUBAAN STPM 2010 NEGERI JOHOR (Jumaat 3/9/2010) Friday. September 3. Bahagian B 1. Bincangkan 2. Bincangkan cabaran yang dihadapi oleh industri sukan sejak akhir-akhir ini. Walaupun blog merupakan salah satu laman sosial yang mempunyai kepentingan tertentu. Sukan memainkan peranan penting kepada pembangunan sesebuah negara. Kepupusan fauna menimbulkan pelbagai impak terhadap alam sekitar. Pelbagai usaha perlu dilakukan bagi menangani permasalahan tersebut. Bincangkan . 2. Penggunaan bahan kosmetik yang semakin popular kini boleh memudaratkan kesihatan. Ulaskan penyataan berkenaan. namun penggunaannya turut menimbulkan kesan negatif.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->